ALL.BG форуми
ALL.BG поща форуми чат стая обяви картички


Форуми » Хоби и Развлечения » Кулинарно изкуство

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | >> (покажи всички)
VEKA
почетен член
***

Регистриран: 01.07.2005
Мнения: 173
Казанлъшки понички
    #1131957 - 24.01.2006 21:54

Някой знае ли как се правят?Трябва ми рецепта за понички които се приготвят в уред ,като този за гофретите.Дали уреда се маже с олио или не?

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Edna ...
ентусиаст
**

Регистриран: 08.06.2005
Мнения: 210
От: Българско
Re: Казанлъшки понички
    #1133470 - 25.01.2006 20:26 [Re: VEKA]

Мисля ,че тестото е като на бухтите -но не зная наизуст пропорциите,а сега нямам време да търся

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Shonned
зайче
***

Регистриран: 29.01.2004
Мнения: 4277
Re: Казанлъшки понички
    #1133617 - 25.01.2006 22:28 [Re: VEKA]

Ааааа бащата иска такъв уред!
какво представлява? От къде е купен и за ква пара?

--------------------
http://shonned.blogspot.com
Животът има право винаги!


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
VEKA
почетен член
***

Регистриран: 01.07.2005
Мнения: 173
Re: Казанлъшки понички
    #1133625 - 25.01.2006 22:36 [Re: Shonned]

Аз съм в България.Тук е около 20 лв .Зависи от марката,може и по-скъп.Аз го купих за подарък,но не могат да го ползват.

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Shonned
зайче
***

Регистриран: 29.01.2004
Мнения: 4277
Re: Казанлъшки понички
    #1133635 - 25.01.2006 22:41 [Re: VEKA]

Еее ама те не са ли пържени? не е ли хъмзз като фритюрник някво?
И от къде е купено нещото?

--------------------
http://shonned.blogspot.com
Животът има право винаги!


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
VEKA
почетен член
***

Регистриран: 01.07.2005
Мнения: 173
Re: Казанлъшки понички
    #1133944 - 26.01.2006 09:17 [Re: Shonned]

По принцип ги продават пържени,но този уред е различен.Прилича на гофретник ,но вътре не е къдрав, а е вдлъбнат на кръгчета и формата е абсолютно като на поничките\и снимката на кутията ми изглежда да са понички\.Колкото повече разсъждавам ,все повече ми се струва ,че ще излязат гофрети във вид на понички.Аз по принцип гофрети не съм правила ,само се паля от форума и мисля да си купя гофретник .Все си мисля ,че тези къдравите ,на редове от вътре са гофретници. Продават едни вдлъбнати на различни форми, триъгълници и т.н. Те всъщност какви се водят.Може би пак са за гофрети ,а аз съм се заблудила от фигурките .Като правите гофрети мажете ли формата с мазнина?

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Shonned
зайче
***

Регистриран: 29.01.2004
Мнения: 4277
Re: Казанлъшки понички
    #1133968 - 26.01.2006 09:37 [Re: VEKA]

Ти внимавай да не се сдобиеш с някой тостер! Не, че има лошо де, но според мен истинската гофретена форма е нещо като цветенце, съставено от сърчица. Не знам как да го обясня по друг начин.
А иначе формата се маже с мазнина само преди първата гофрета.
При картофените обаче, да отбележа, мажех всеки път с мъничко масло.

--------------------
http://shonned.blogspot.com
Животът има право винаги!


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
VEKA
почетен член
***

Регистриран: 01.07.2005
Мнения: 173
Re: Казанлъшки понички
    #1133975 - 26.01.2006 09:40 [Re: Shonned]

Ако ми кажеш как се качват снимки \пиксели и т.н.\ след обяд ще отида да го снимам

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Mira Bai
тъмна Индия
****

Регистриран: 14.12.2004
Мнения: 2729
От: поляната с наранги*
Re: Казанлъшки понички
    #1133980 - 26.01.2006 09:44 [Re: VEKA]

Виж, ето това е гофретникът. Снимката е малка, но все пак да добиеш представа. Формичката е точно както описа Шонед - като 4листна детелина


Мисля, че тестото е от типа на бухтите, но в машина никога не съм правила понички. Аз си ги правя пържени в тигана по рецепта на баба ми и поръсвам с пудра захар.

--------------------
" Doch- sagte sie leise,
der Himmel teilt sich zu allererst.."


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
VEKA
почетен член
***

Регистриран: 01.07.2005
Мнения: 173
Re: Казанлъшки понички
    #1133994 - 26.01.2006 09:55 [Re: Mira Bai]

Да виждала съм я тази форма, но кажи как качи снимката за да ти покажа и аз този уред за който говоря.А между другото ,като правиш понички с рецепта на бухти ,каква ще е разликата ,те и бухтите се пържат?

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
VEKA
почетен член
***

Регистриран: 01.07.2005
Мнения: 173
Re: Казанлъшки понички
    #1133997 - 26.01.2006 09:59 [Re: VEKA]

Съжалявам ,че малко го обърнахме на чат.На кутията пише " donutmaker " някой ,ако знае немски.

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Mira Bai
тъмна Индия
****

Регистриран: 14.12.2004
Мнения: 2729
От: поляната с наранги*
Re: Казанлъшки понички
    #1134003 - 26.01.2006 10:10 [Re: VEKA]

Писах ти бележка за прикачването.

"Donutmaker" буквално си означава точно това: "уред за правене на понички". "Donut" е поничка. Така, че със сигурност е за понички. Незнам по принцип технологията на тоя уред как ги прави. Но предполагам, че е много удобен..става равномерно и по-бързо и не си играеш да висиш постоянно до котлона да ги гледаш дали няма да загорят..

Иначе разликата честно казано не я знам. Никога не съм имала оригинална рецепта за понички, винаги съм процедирала с тестото за бухти. Просто бухтите са солени , а поничките са сладки.

--------------------
" Doch- sagte sie leise,
der Himmel teilt sich zu allererst.."


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
VEKA
почетен член
***

Регистриран: 01.07.2005
Мнения: 173
Re: Казанлъшки понички
    #1134016 - 26.01.2006 10:24 [Re: Mira Bai]

Моите бухти са сладки .Да дам ли рецепта?

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Shonned
зайче
***

Регистриран: 29.01.2004
Мнения: 4277
Re: Казанлъшки понички
    #1134020 - 26.01.2006 10:29 [Re: Mira Bai]

Ето какво намерих из нета

Тва е на енглиш и с ябълки

От Розали

А тази я намерих в друг форум:

Цитат:

Eто ти една рецепта за Донатс...
200 гр. Брашно
2 ч.л. бакпулвер
100 гр. извара
75 гр. Захар
1 Ванилиева захар
щипка сол
4 с. л. олио
8 до 10 с. л. мляко

Всичко освен брашното и бакпулвера се разбърква. Пресява се брашното и с бакпулвера се прибавя към сместа. Пече се 20 минути на 180°C в добре намазаната с мазнина форма.
Поръсва се с пудра захар, канелена захар или се слага шоколодова глазура.
Тази рецепта е специално за формата , т. е. тестото е по различно от оригинала, който се прави във фритюрника.

П.П. Рецептата е доста разпространена из нета успях да изнамеря "по-точен" начина на приготвяне.






Ето и един руски сайт

Дано станам хъммм

--------------------
http://shonned.blogspot.com
Животът има право винаги!


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Mira Bai
тъмна Индия
****

Регистриран: 14.12.2004
Мнения: 2729
От: поляната с наранги*
Re: Казанлъшки понички
    #1134023 - 26.01.2006 10:29 [Re: VEKA]

Цитат:

Моите бухти са сладки .Да дам ли рецепта?




да, дай рецептата така или иначе говорим за сходни закуски. Аз така съм си ги възприела още от баба ми и затова си ги правя солени, пък ако искам да са ми сладки, ги ям с мед или конфитюр. Обаче ти ме размисли за разликата, ще се поровя да намеря нещо ..все трябва да има някаква разлика - или в съставките, или в начина на приготвяне..

П.С. Тя Шонед всъщност е реагирала светкавично И аз ще ги погледна тия сайтове, тъкмо вече ще си имам оригинална рецепта за понички и ще пробвам с нея.

--------------------
" Doch- sagte sie leise,
der Himmel teilt sich zu allererst.."


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
VEKA
почетен член
***

Регистриран: 01.07.2005
Мнения: 173
Re: Казанлъшки понички
    #1134041 - 26.01.2006 10:39 [Re: Mira Bai]

Бухти

1ч.ч.кисело мляко
3 яйца
малко сода бикарбонат
1 ч.ч.кристална захар
малко бакпулвер в брашното

Меси се тесто \не твърдо\.Разточва се на 2-3 мм и се режат квадрати.Пържат се в обилна мазнина.Слага се в тенджерка към 4-5 пръста олио да се загрее добре и като ги пуснеш, те изплуват на повърхността.Като изпържиш от двете страни ръсиш с пудра захар.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Shonned
зайче
***

Регистриран: 29.01.2004
Мнения: 4277
Re: Казанлъшки понички
    #1134045 - 26.01.2006 10:41 [Re: VEKA]

А по тази рецепта

Продукти ( за 2-3 човека)
4 яйца
1/2 кофичка кисело мляко
2 щипки сода бикарбонат
Брашно
Олио за пържене

Всичко се смесва в една купа. Брашно се слага толкова,че когато загребете с лъжица да се задържа в лъжицата.

Загрява се тиган с повече олио. загребва се 1/2 супена лъжица и с помоща на друга се изсипва в тигана.

Важно е да отбележа,че се пържи на по-слаб котлон, защото иначе прегарят бързо и остават сурови в средата.

Поръсват се с пудра захар и се папат.
Да ви е сладко.



стават такива

--------------------
http://shonned.blogspot.com
Животът има право винаги!


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
VEKA
почетен член
***

Регистриран: 01.07.2005
Мнения: 173
Re: Казанлъшки понички
    #1134071 - 26.01.2006 10:54 [Re: Shonned]

Благодаря за рецептите!В Метро има такива гофретници с форма на цвете и смятам да си купя.А като сме започнали с рецептите, Saina ако ти се пише драсни рецептата за солени бухти ,че ми е интересно .Цял живот съм мислила че бухтите са само сладки.

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Mira Bai
тъмна Индия
****

Регистриран: 14.12.2004
Мнения: 2729
От: поляната с наранги*
Re: Казанлъшки понички
    #1134090 - 26.01.2006 11:04 [Re: VEKA]

Ами те продуктите са идентични

3 яйца
около 120г брашно
на върха на чаена лъжичка сода
щипка сол
1 ч.ч кис. мляко

Аз обаче веднъж нямах кис. мляко и го замених с прясно - станаха по-пухкави и с по-добра консистенция и затова сега вече ги правя с прясно

Виж, рецептата на Шонед също е много близка до моята и твоята..така че кой знае каква голяма разлика няма според мен.

--------------------
" Doch- sagte sie leise,
der Himmel teilt sich zu allererst.."


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
VEKA
почетен член
***

Регистриран: 01.07.2005
Мнения: 173
Re: Казанлъшки понички
    #1134103 - 26.01.2006 11:12 [Re: Mira Bai]

Като видях снимката на бухтите на Shonned ,се сетих за едни мекици.Изглеждат по същия начин.Рецептата я имам от много години от една братовчедка на баба ми.Тя им казваше мекички.Искам да я споделя с вас.

Мекици

4 яйца
1 коф.кис.мляко
1 суп.лъжица сол
1 суп.лъж.захар
малко олио
вода
мая,колкото локум
брашно

Вечерта се приготвя маята ,разредена с 400 мл вода и

малко брашно.Оставя се до сутринта да втаса.Прибавя се

млякото ,яйцата и останалите продукти.Накрая се досипва

брашно ,за да се получи тестото.Пържат се в много олио

,но не много силно загрято.Взема се с намазнена лъжица и

се пускат в мазнината.Поръсват се с пудра захар.Ако

остане тесто се слага в хладилник ,в найлонов плик

намазан с мазнина.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
pep-4o
раззследващ
***

Регистриран: 25.01.2006
Мнения: 75
От: Стара Загора
Re: Казанлъшки понички
    #1134166 - 26.01.2006 11:52 [Re: Shonned]

снощните бухти, които направих бяха с такава рецепта. Но първата доза ги пусках със супена лъжица и вътре остана като топче сурово тесто, което съответно пак извадих и изпържих но следващите ги пусках с чаената лъжичка и на външен вид бяха като тези на снимката, а на вкус, заляти с мед

--------------------


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Mira Bai
тъмна Индия
****

Регистриран: 14.12.2004
Мнения: 2729
От: поляната с наранги*
Re: Казанлъшки понички
    #1134259 - 26.01.2006 12:40 [Re: pep-4o]

Цитат:

вътре остана като топче сурово тесто, което съответно пак извадих и изпържих



и на мен са ми ставали така и знаеш ли, установих, че ги пържа на много силен огън , при което отвън стават готови бързо, но отвътре остават сурови. Затова сега оставям олиото максимално да се сгорещи, но като ги пусна вътре, намалям на умерено-тих .

--------------------
" Doch- sagte sie leise,
der Himmel teilt sich zu allererst.."


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Edna ...
ентусиаст
**

Регистриран: 08.06.2005
Мнения: 210
От: Българско
Re: Казанлъшки понички
    #1134385 - 26.01.2006 13:37 [Re: VEKA]

Снощи нямах време,но бухтите ми са почти същите ,а имам една рецепта за понички от сестра ми.
Продукти:2ч.л.мазнина
1ч.ч.захар
1яйце
250гр брашно
2ч.л./равни/бакпулвер
1/2ч.л.настъргано индийско орехче
1/2ч.ч.прясно мляко
1ч.л.канела
Мазнината се разбива с 1/2ч.ч.захар,прибавят се яйцето,брашното,бакпулвера,солта и индийското орехче.Замесва се тесто като постепенно се добавя млякото и се меси докато престане да се лепи по дъската.Разточва се с дебелина 1 пръст.Изрязват се кръгове с отвори в средата/може с 2чаши с разл.диаметър/.Пържат се в сгорещена мазнина до златисто кафяво.Изваждат се в/у хартия да поеме излишната мазнина.Останалата захар се смесва с канелата и се поръсва в/у тях/може и др. гарнитура/В твоя случай ако се пекат сигурно е по-добре.
От една снимка по-горе така ми се приядоха бухтички ,че още довечера се захващам.Ще пробвам с твоята рецепта със захар /моята е без-солен вариант/


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
pep-4o
раззследващ
***

Регистриран: 25.01.2006
Мнения: 75
От: Стара Загора
Re: Казанлъшки понички
    #1134426 - 26.01.2006 13:59 [Re: Mira Bai]

моят котлон си беше на 3, защото веднъж така правих едни солени бухти и като намалих на 3, нямаше вътре тесто. Явно аз повечко загребвам с лъжицата, ама добре че пробвах още първата, която извадих, та се усетих и смених лъжиците :void

Редактирано от pep-4o (26.01.2006 14:03)


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
VEKA
почетен член
***

Регистриран: 01.07.2005
Мнения: 173
Re: Казанлъшки понички
    #1134567 - 26.01.2006 15:25 [Re: Edna ...]

Да ви кажа честно вече се обърках с тези понички и бухти.Според мен за поничките тестото е по-меко и в никакъв случай не може да се разточва ,за разлика от това за бухтите.

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
VEKA
почетен член
***

Регистриран: 01.07.2005
Мнения: 173
Re: Казанлъшки понички
    #1135106 - 26.01.2006 20:18 [Re: VEKA]

Значи така...
Пробвахме рецептата за Донатс в тези формички и нищо не се получи.Изпекохме ги във фурната както си знаем и станаха.Значи, не купувайте такъв уред ,освен ако някъде не опитате нещо изпечено с него.Накрая взехме ,че забъркахме едни гофрети по рецептата както ги е правила Алу със 150гр брашно.Станаха малки сладурски гофретки.И тъй като май този уред ще се използва като гофретник,ред е да се пробва рецептата на Shonned за картофени гофрети.Искам да благодаря на всички ,които се отзоваха на молбата ми!


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
gena
фурия
****

Регистриран: 07.09.2003
Мнения: 17536
Re: Казанлъшки понички
    #1135265 - 26.01.2006 22:28 [Re: VEKA]

виж сега ...истинските понички се правят от парено тесто.Пържат се ,цепват се като поизстинат и се пълнят с крем ванилов или яйчен.Поръсват се с пудра захар.Това са си нашите понички.
Тия казанлъшките наподобяват ама само наподобяват американските- ония любимите на полицаите по американските филми

Ако искаш рецепта за парено тесто ще ти напиша .То е и за еклерите и толумбичките

--------------------
Все вышесказанное-это лишь моя точка зрения.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
VEKA
почетен член
***

Регистриран: 01.07.2005
Мнения: 173
Re: Казанлъшки понички
    #1135309 - 26.01.2006 23:08 [Re: gena] Прикрепен файл (66 тегления)

Ето как изглеждат гофрето-поничките



Редактирано от pagane (26.01.2006 23:16)


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
VEKA
почетен член
***

Регистриран: 01.07.2005
Мнения: 173
Re: Казанлъшки понички
    #1135323 - 26.01.2006 23:14 [Re: gena]

Имам рецепта за толумбички,но ако си правила такива понички с парено тесто,напиши рецептата за да видя дали има разлики.Благодаря

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
gena
фурия
****

Регистриран: 07.09.2003
Мнения: 17536
Re: Казанлъшки понички
    #1135455 - 27.01.2006 03:13 [Re: VEKA]

сгорещяваш вода 1..5 л с чаша чаена олио и чаша и половина захар.Като заври изсипваш вътре 750 гр брашно.Бъркаш енергично да се получи тесто.Прави го в тия тенджери дето не залепват тефлоновите.Иначе е голям зор.Отлепя се бързо от съда в такава тенджера.Оставяш го да поизстине и едно по едно слагаш 5 яйца ,които размесваш в тестото.С ръка не с миксер или дъжица.О а брашното бъркаш преди това с дървена лъжица.
Ами през шприца правиш колелца.Печеш и като изстинат пълниш с крем и пудра захар

--------------------
Все вышесказанное-это лишь моя точка зрения.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
puhiela
неориентиран


Регистриран: 28.06.2006
Мнения: 1
Re: Казанлъшки понички
    #1320573 - 28.06.2006 20:41 [Re: VEKA]

казанлъшки понички -


500 гр брашно, 150 гр пудра захар, 2 пак ванилии, 3 яйца, 200 гр заквасена сметана(може и кисело мляко), 1/2 бакпулвер, 2 сл ром (може и без него) 200 мл прясно мляко. Забърква се с миксер тестото и се оставя на топло 15 мин да узрее-тестото трябва да е еластично и разтегливо.Тестото трябва да е с гъстота малко по лепкаво от тесто за месене,ако брашното не е хубаво, ще е малко 500 гр. , затова добавете още до необходимата гъстота.
С това тесто във donutmaker гарантирам 100 % успех! Намазнявам го само преди да го включа.
След включването на уреда в мрежата, изчакайте да се нагрее 7 минути, без да го отваряте и след това отворете сипете по 1 супена лъжичка на гнездо, затворете и го забравете -за 7 минути.След това време -уреда с пукване ще се отвари и ще ви напомни за себе си...... приятен апетит!

Редактирано от puhiela (28.06.2006 20:48)


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Huckleberry

***

Регистриран: 15.02.2002
Мнения: 21964
Такава ли ?
    #1443564 - 26.09.2006 17:58 [Re: VEKA]

Цитат:

Да виждала съм я тази форма, но кажи как качи снимката за да ти покажа и аз този уред за който говоря.А между другото ,като правиш понички с рецепта на бухти ,каква ще е разликата ,те и бухтите се пържат?



Такава ли ? Онзи ден я купих за едни приятели в странство.Понеже ще стои месеци при мен,а на три метра е фабрика за рафиниране на олио,ако не ме мързи да намеря рецепта ще я форсирам тая машинка.
Мислих си с кайма нема ли да работи,и имам заключения по въпроса



Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
friend

**

Регистриран: 10.04.2002
Мнения: 5449
От: USA
Re: Такава ли ?
    #1449501 - 30.09.2006 06:35 [Re: Huckleberry]

Тази машинка е за бизнес (макар и малка), не за домашни условия. За нея се купуват готови смески. Само смеската и вода се слага, мазнина където трябва и така...

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
eleodark
неориентиран


Регистриран: 31.07.2012
Мнения: 1
Re: Казанлъшки понички
    #2931347 - 31.07.2012 11:59 [Re: VEKA]

Моля ви кажете ми от къде да си купя такъв уред?

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | >> (покажи всички)



Допълнителна информация
1 регистрирани и 4 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  Nadin, Hard Rock fan 

Изпечатай темата

Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг:
Брой показвания: 18779

Мнението ти за темата:

Прехвърли се в



ALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2012 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.212 seconds in which 0.189 seconds were spent on a total of 12 queries. Zlib compression enabled.