ALL.BG форуми
ALL.BG поща форуми чат стая обяви картички


Форуми » Хоби и Развлечения » Кулинарно изкуство

Страници: 1
Sol y Sombra
under construction
***

Регистриран: 12.03.2004
Мнения: 6948
От: Червения килим
Различни видове курабии
    #1138280 - 28.01.2006 19:08

От малка много обичам курабийки и днес направих за първи път сама (това е третата тема, в която го пиша това, ама на - гордея си се със себе си ) и се замислих по въпроса за рецептите за курабии - със сигурност има различни, например има едни pepparkakor, които са вид шведски курабии. И затова пускам тази тема - за да обменим опит и идеи за варианти в курабиите. Ето моята рецепта (българска - от баба ми):

3 яйца
1 ч. ч. захар
1 пакетче масло
1/2 ч. ч. кисело мляко
1/2 ч. л. сода
1 щипка сол
ванилия и/или настъргана кора от лимон (аз сложих и двете и се получи много ароматно )

Омесва се тесто, разточва се, изрязват се курабийките, поръсват се със захар и се пекат

Всякакви идеи за вариации са добре дошли

Редактирано от Galadriel (28.01.2006 19:39)


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
anita(Скарлет)
ориентиран
***

Регистриран: 20.03.2005
Мнения: 383
Re: Различни видове курабии
    #1138342 - 28.01.2006 20:09 [Re: Sol y Sombra]

Курабии
Дозата е много,аз правя половин доза.

6 яйца
1ч.ч кисело мляко
4 амонячни соди
1 кафяна лъжица сода Бикарбонат
кората на 2 лимона
3ч.ч захар
2ч.ч мас(разтопена)
2-3 ванилии
Брашно за меко тесто

Разбиват се яйцата,в млякото се слагат ам.соди и содата Бикарбонат и се прибавя към яйцата.Добавя се захарта,маста,ванилиите и се настъргва лимонената кора.Добавя се брашното.Много е важно тестото да е меко,за да не станат твърди курабиите.После се точи,изрязва се с форми,отгоре се мажат със жълтък,поръсват се със захар и се пекат.

Редактирано от anita(Скарлет) (28.01.2006 20:10)


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Mira Bai
тъмна Индия
****

Регистриран: 14.12.2004
Мнения: 2729
От: поляната с наранги*
Re: Различни видове курабии
    #1138516 - 29.01.2006 00:13 [Re: Sol y Sombra]

Обожавам курабии!! Способна съм да омахам цяла тава без проблем то и затова по Великден и Коледа ги правя в тройни количества

Аз си имам 2 изпитани рецепти, обаче смятам да се възползвам от темата ти и да пробвам други идеи

Ето ги моите

Бадмови курабии

3 яйца
2 ч.ч. брашно
1 кафена чаша кис. мляко
100 г масло
1 ч.ч. захар
1/2 ч.л сода бикарбонат
2 п ванилия
1 ч.ч. счукани бадеми/орехи
малко настъргана лимонова кора

Яйцата разбивам със захарта, прибавям маслото, брашното, кис. мляко /в което е разбъркана содата/, ванилията, бадемите и лимоновата кора. Размесвам до средно меко тесто. Разстилам на пласт с дебелина около 1 пръст, от който изрязвам формички. Мажа с жълтък, ръся със захар /или бадеми/ и пека. Като нямам бадеми ги правя с орехи, а даже последния път вместо ядките сложих кокосови стърготини и пак станаха бижу.

Медени курабии

2 супени лъжици мед
140 г пудра захар
2 ч.ч. брашно
2 яйца
1-2п. ванилия
половин бакпулвер
настъргана портокалова кора

Смесвам яйцата, захарта, медът и ванилията. Към тях прибавям брашното, в което са разбъркани бакпулверът и нарязаните портокалови кори. Омесвам го / тестото трябва да е разтегливо/ и оставям да отлежи 2-3 часа. После правя фигурки, мажа с жълтък, поръсвам със захар и мятам във фурната.
Принципно тая рецепта се прави с канела и джинджифил, само че аз канела не обичам много, а пък джинджифил слагам само, когато ги правя за Коледа и то не бива да се прекалява , защото ароматът е доста силен - иначе с джинджифил също стват много вкусни...така, че и тук има вариации ..Може да се сложат стафиди вместо портокалова кора примерно..

--------------------
" Doch- sagte sie leise,
der Himmel teilt sich zu allererst.."


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
VEKA
почетен член
***

Регистриран: 01.07.2005
Мнения: 173
Re: Различни видове курабии
    #1139049 - 29.01.2006 16:26 [Re: Mira Bai]

Моята рецепта прилича на тази на anita

5 яйца
1 ч.ч кисело мляко
4 амонячни соди
1 чаена лъжица сода Бикарбонат
2 ч.ч захар
1 ч.ч мас(разтопена)
1 ванилия
кората на 1 лимон \настъргана\
сока на половин лимон
1 кг брашно

От яйцата,захарта, млякото ,маста ,содата ,ванилията ,лимона и 250 гр брашно се забърква каша.Оставя се да престои 12 часа.
\бъркаш вечерта а печеш на другия ден\
След това доомесваш меко тесто.Точи се на кора и се режат фигурки.Поръсват се с маково семе, сусам или захар и се пекат.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
асегаде:)
ми аз съм си
***

Регистриран: 20.01.2012
Мнения: 1590
От: Maina Town
Re: Различни видове курабии
    #3081916 - 16.08.2013 22:55 [Re: Sol y Sombra] Прикрепен файл (58 тегления)

И аз съм горда от себе си. Снощи правихме едни курабии от нета, на които от доста време бях хвърлила око, оказаха се много по-хубави, отколкото си мислех.
250г масло
2 ч.ч. захар
6 ч.ч. брашно
2 ч.ч. пълнозърнесто брашно
1 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. зехтин
3 яйца
1 пакет бакпулвер
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.ч. едро смлени орехи
1 ч.ч. стафиди
Маслото трябва да е със стайна температура. Разбива се със захарта до побеляване. Добавят се постепенно зехтинът, яйцата и млеката.Бърка се, докато захарта се разтвори. След това- бялото брашно с бакпулвера и содата, орехите, стафидите и едната чаша пълнозърнесто брашно. С другата чаша се регулира твърдостта на тестото, ако е необходимо още брашно, се слага пълнозърнесто. Правят се на топчета колкото мандарина и се пекат на умерена фурна. (на моята- около 180 градуса беше много добре, но фурната ми е от силните)
Стават много крехки и се топят в устата, не са много сладки- който обича сладко, трябва да увеличи захарта. Предполагам, че ако зехтина не ни беше extra virgin, щяха да имат по- силно изразен мирис на масло, но и така бяха много хубави.
Снимах една от тях, защото не можах да се въздържа- прекрасно отразява многото часове, прекарани в нета.
Да му е сладко на който си ги направи. (и на родата)

--------------------
Оти да се косим, като че ми мине.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Страници: 1



Допълнителна информация
0 регистрирани и 2 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  Nadin, Hard Rock fan 

Изпечатай темата

Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг:
Брой показвания: 35441

Мнението ти за темата:

Прехвърли се в



ALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2012 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.03 seconds in which 0.017 seconds were spent on a total of 13 queries. Zlib compression enabled.