Sol y Sombra
under construction

Регистриран: 12.03.2004
От: Червения килим
|
Различни видове курабии
#1138280 - 28.01.2006 19:08
|
|
|
От малка много обичам курабийки и днес направих за първи път сама (това е третата тема, в която го пиша това, ама на - гордея си се със себе си ) и се замислих по въпроса за рецептите за курабии - със сигурност има различни, например има едни pepparkakor, които са вид шведски курабии. И затова пускам тази тема - за да обменим опит и идеи за варианти в курабиите. Ето моята рецепта (българска - от баба ми):
3 яйца 1 ч. ч. захар 1 пакетче масло 1/2 ч. ч. кисело мляко 1/2 ч. л. сода 1 щипка сол ванилия и/или настъргана кора от лимон (аз сложих и двете и се получи много ароматно )
Омесва се тесто, разточва се, изрязват се курабийките, поръсват се със захар и се пекат 
Всякакви идеи за вариации са добре дошли
Редактирано от Galadriel (28.01.2006 19:39)
|
anita(Скарлет)
ориентиран

Регистриран: 20.03.2005
|
Re: Различни видове курабии
#1138342 - 28.01.2006 20:09
[Re: Sol y Sombra]
|
|
|
Курабии Дозата е много,аз правя половин доза.
6 яйца 1ч.ч кисело мляко 4 амонячни соди 1 кафяна лъжица сода Бикарбонат кората на 2 лимона 3ч.ч захар 2ч.ч мас(разтопена) 2-3 ванилии Брашно за меко тесто
Разбиват се яйцата,в млякото се слагат ам.соди и содата Бикарбонат и се прибавя към яйцата.Добавя се захарта,маста,ванилиите и се настъргва лимонената кора.Добавя се брашното.Много е важно тестото да е меко,за да не станат твърди курабиите.После се точи,изрязва се с форми,отгоре се мажат със жълтък,поръсват се със захар и се пекат.
Редактирано от anita(Скарлет) (28.01.2006 20:10)
|
Mira Bai
тъмна Индия

Регистриран: 14.12.2004
От: поляната с наранги*
|
#1138516 - 29.01.2006 00:13
[Re: Sol y Sombra]
|
|
|
Обожавам курабии!! Способна съм да омахам цяла тава без проблем то и затова по Великден и Коледа ги правя в тройни количества
Аз си имам 2 изпитани рецепти, обаче смятам да се възползвам от темата ти и да пробвам други идеи 
Ето ги моите
Бадмови курабии
3 яйца 2 ч.ч. брашно 1 кафена чаша кис. мляко 100 г масло 1 ч.ч. захар 1/2 ч.л сода бикарбонат 2 п ванилия 1 ч.ч. счукани бадеми/орехи малко настъргана лимонова кора Яйцата разбивам със захарта, прибавям маслото, брашното, кис. мляко /в което е разбъркана содата/, ванилията, бадемите и лимоновата кора. Размесвам до средно меко тесто. Разстилам на пласт с дебелина около 1 пръст, от който изрязвам формички. Мажа с жълтък, ръся със захар /или бадеми/ и пека. Като нямам бадеми ги правя с орехи, а даже последния път вместо ядките сложих кокосови стърготини и пак станаха бижу.
Медени курабии
2 супени лъжици мед 140 г пудра захар 2 ч.ч. брашно 2 яйца 1-2п. ванилия половин бакпулвер настъргана портокалова кора
Смесвам яйцата, захарта, медът и ванилията. Към тях прибавям брашното, в което са разбъркани бакпулверът и нарязаните портокалови кори. Омесвам го / тестото трябва да е разтегливо/ и оставям да отлежи 2-3 часа. После правя фигурки, мажа с жълтък, поръсвам със захар и мятам във фурната. Принципно тая рецепта се прави с канела и джинджифил, само че аз канела не обичам много, а пък джинджифил слагам само, когато ги правя за Коледа и то не бива да се прекалява , защото ароматът е доста силен - иначе с джинджифил също стват много вкусни...така, че и тук има вариации ..Може да се сложат стафиди вместо портокалова кора примерно..
-------------------- " Doch- sagte sie leise,
der Himmel teilt sich zu allererst.."
|
VEKA
почетен член

Регистриран: 01.07.2005
|
#1139049 - 29.01.2006 16:26
[Re: Mira Bai]
|
|
|
Моята рецепта прилича на тази на anita
5 яйца 1 ч.ч кисело мляко 4 амонячни соди 1 чаена лъжица сода Бикарбонат 2 ч.ч захар 1 ч.ч мас(разтопена) 1 ванилия кората на 1 лимон \настъргана\ сока на половин лимон 1 кг брашно
От яйцата,захарта, млякото ,маста ,содата ,ванилията ,лимона и 250 гр брашно се забърква каша.Оставя се да престои 12 часа. \бъркаш вечерта а печеш на другия ден\ След това доомесваш меко тесто.Точи се на кора и се режат фигурки.Поръсват се с маково семе, сусам или захар и се пекат.
|
|