Nadin
Charmed

Регистриран: 17.05.2002
От: Chicago area
|
За така наречените "Надупени картофи"
#1221835 - 09.04.2006 17:10
|
|
|
Да ви питам как точно ги правите тез' картофи, че аз попаднах на една рецепта, поимпровизирах малко, но нито синът ми, който обича картофи, независимо от начина на приготвяне, нито съпругът ми останаха очаровани. Направих по следният начин - намазах тавата с масло, поставих отделно парченца масло, поръсих всичко с вегета и върху всяко парченце масло захлупих половин необелен картоф. Добавих съвсем мъничко вода. Пекох в загрята фурна до опичане на картофите. Станаха крехки и ароматни, но сякаш малко сухи  А вие как ги правите ?
-------------------- Ако искаш да бъдеш чут, първо се научи да слушаш.
|
Rumy
неориентиран

Регистриран: 16.12.2005
|
Re: За така наречението "Надупени картофи"
#1221900 - 09.04.2006 18:28
[Re: Nadin]
|
|
|
Здравей!Тази рецепта я видях в един друг форум и понеже постя,веднага реших да я пробвам с малки изменения от моя страна.Значи наливаш олио в тавичка,но повечко и слагаш подправки по твой вкус.Аз сложих сол,чер пипер,червен пипер, къри,чесън на прах,сминдух,шарена сол.Измиваш добре картофите както са с кората и ги нарязваш на две.нареждаш ги в тавата,като преди това добре ги овалваш в мазнинката с подправките,за да си поемат.След това печеш.И никаква вода в тавата.Когато се пече ухае невероятно.Приятелят ми,който не пости и не си пада въобще по постни манджи,ми ги изяде половината.Тази вечер ще правя отново,но с пресни картофи.Ако искаш,ще ти пиша за резултата.
|
Nadin
Charmed

Регистриран: 17.05.2002
От: Chicago area
|
Re: За така наречените "Надупени картофи"
#1221903 - 09.04.2006 18:36
[Re: Rumy]
|
|
|
Да, пиши, моля. Аз ще пробвам днес по твоят начин.
ПП Извинявам се за грешката в заглавието, явно пускайки темата, не съм била достатъчно будна
-------------------- Ако искаш да бъдеш чут, първо се научи да слушаш.
|
Abra

Регистриран: 07.01.2005
От: Wienerwald
|
#1221980 - 09.04.2006 19:42
|
|
|
хм... дупени или надупени, няма zначение, но картофите по тоzи начин стават доста вкусни... Наскоро споменах zа тях в темата zа ежедневното готвене, ето пак:
Цитат:
Това е рецепта zа много лесни и вкусни картофки. Белят се, режат се наполовина и се редят в тавата с облата част нагоре. Като са почти готови, върху всяка половинка се слага тънка шайба кашкавал и шунка и се zапичат. Другият подобен вариант: пак се режат на половина, но във всяка половинка се иzряzва лека вдлъбнатинка, слагат се тоzи път да лежат на облата страна, а малко преди да са готови, във вдлъбнатинките се слага... кой каквото си поиска може да сложи и се zапичат.
И да добавя по-подробно, тавата, раzбира се, се намаzва с масло, а и върху картофките се слага по мъничко, с малко сол и подправки... а като пълнеж може да се сложи например смес от яйце и сирене, настърган кашкавал с парченца шпеков салам, реzанче домат с парче моцарела или просто песто.. въzможности много според индивидуалните предпочитания.
-------------------- Тайната на нашата вечеря
|
Shonned
I love myself!

Регистриран: 29.01.2004
|
#1222058 - 09.04.2006 21:26
[Re: Abra]
|
|
|
Абра твоя вариант ми звучи супер и ще направя 100%. И аз също като сина на Надин обичам всичко от картофи
-------------------- http://shonned.blogspot.com
Животът има право винаги!
|
Aли

Регистриран: 21.10.2004
|
#1222060 - 09.04.2006 21:33
[Re: Abra]
|
|
|
Хващам се за последния. Бяхме на гости, където ни гощаваха с картофи, печени на фурна по следния начин. Всеки картоф, измит и завит във фолио с парче краве масло, шунка или бекон, малко счукан чесън. Картофите са запечени на фурна в една голяма тава. Не знам дали бях гладна или компанията беше приятна, но много ми се усладиха тези картофчета.
Редактирано от Aлоy (09.04.2006 21:40)
|
Mira Bai
тъмна Индия

Регистриран: 14.12.2004
От: поляната с наранги*
|
#1222923 - 10.04.2006 15:51
|
|
|
Смолянската ми баба ги прави разкошни по начина, който е описала Rumy. По оригиналната рецепта /доколкото знам/ картофите не се белят. Аз обаче съм си я прекроила по мой вкус и сега ги правя подобно на Абра, но не съвсем. Беля картофите, режа на 2 напречно и ги осолявам. Отделно запържвам в масло съвсем леко около 1-2мин подправките - черен пипер, червен пипер /съвсем малко/, инд. орехче, риган, чубричка, ситно нарязан чесън и в тая смес овалвам всеки картоф. Поставям ги в намазнена тавичка с "дупетата" нагоре. Запичам около 40мин без никаква вода. И малко преди да ги извадя, поръсвам всеки с настърган кашкавал. Страхотно мезе за биричка са, макар че аз не пия бира, но покрай тях се прежалих И ги правя задължително с масло, понеже стават по-сочни, с по-мек и по-приятен вкус.
-------------------- " Doch- sagte sie leise,
der Himmel teilt sich zu allererst.."
|
Ana_Tol
почетен член

Регистриран: 08.03.2005
|
#1222989 - 10.04.2006 16:23
|
|
|
Съвсем скоро опитах следната рецепта и картофите станаха много вкусни: За предпочитане са картофите с розова кора. Измиваш добре картофите, без да ги белиш. Разрязваш ги на четвъртинки.Поставяш в тавичка, посоляваш ги леко, слагаш малко масло и доливаш съвсем малко вода. Завиваш тавичката с фолио и я слагаш във фурната. Когато картофите се опекат (задушат), изваждаш ги в чиния, наръсваш обилно с кашкавал (ако е от онези, леко пикантните, става страхотно). Отделно нарязваш бекон на малки парченца, запържваш го, докато стане хрупкав, след което го поръсваш върху картофите. Хапват се, докато са топли. Да ви е сладко!
|
Кремена А.
най-миличка

Регистриран: 09.06.2004
От: Пловдив-София-Пловдив
|
#1223298 - 10.04.2006 21:06
|
|
|
И ние хапнахме такива картофки за вечеря.Аз ги поръсих с малко кимион и накрая с доста кашкавал.Обелих 1.5кг от тях останах 3 половинки. Много мерси на всички за тази рецепта.кОЙТО НЕ ГИ Е ПРАВИЛ ТЕЗИ КАРТОФКИ да не чака.
|
Aли

Регистриран: 21.10.2004
|
#1226049 - 12.04.2006 21:29
|
|
|
Първо сварих картофите без да ги беля. После ги обелих, наредих половинките в тава и отгоре сложих краве масло, шунка, зелен лук, кетчуп, подправки и кашкавал. Запекох в парти грила. Станаха много добре
|