ALL.BG форуми
ALL.BG поща форуми чат стая обяви картички


Форуми » Хоби и Развлечения » Наш дом

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | >> (покажи всички)
Krasi_s
неориентиран


Регистриран: 20.03.2008
Мнения: 1
Re: домашна ракия
    #2064042 - 20.03.2008 15:31 [Re: tehnologa]

Здравейте,
Искам да попитам за смокинова ракия,има ли нещо по-специално?Плодовете цели ли се слагат,вода трябва ли,защото смокинята е все пак по-сух плод от гроздето?И още,задължително ли се слага захар?


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Huckleberry

***

Регистриран: 15.02.2002
Мнения: 21964
Re: домашна ракия
    #2064210 - 20.03.2008 18:29 [Re: Анонимен]

Цитат:

моля някой ако може да ми даде точната рецепта за ракия колко захар и вода се слага кога разбирате че е готов материала благодаря ви предварително




Най евтино и с висок рандеман алкохол се произвежда от жито.
Зора е полизахаридите да разцепиш до монозахариди за да могат дрождите да преобразуват до алкохол. Може с ензим амилиза,може и като вариш. Стриваш в чукова мелница жито,вариш,и слагаш хлебна мая /дрожди/.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
илчо
ентусиаст
***

Регистриран: 26.11.2007
Мнения: 202
От: ориента
Re: домашна ракия
    #2064241 - 20.03.2008 19:07 [Re: Huckleberry]

И от царевица става,един приятел си вари целогодишно и винаги има водка в изобилие,че и лимони и слага(за по-добра ферментация),но аз избягвам да я пия,много мека става,а как ми омекват колената.....

--------------------
Искам само да помогна


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Huckleberry

***

Регистриран: 15.02.2002
Мнения: 21964
Re: домашна ракия
    #2064713 - 21.03.2008 09:57 [Re: илчо]

Цитат:

И от царевица става,един приятел си вари целогодишно и винаги има водка в изобилие,че и лимони и слага(за по-добра ферментация),но аз избягвам да я пия,много мека става,а как ми омекват колената.....




Всичко що е скорбяла,тоест полизахариди.Киселината предполагам цепи и тя макромолекули. Най лесно е да си плащаш,а някой друг да се е мъчил.Капитализъм е,нема лабаво


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
илчо
ентусиаст
***

Регистриран: 26.11.2007
Мнения: 202
От: ориента
Re: домашна ракия
    #2148740 - 12.07.2008 17:55 [Re: Huckleberry]

Заредихте ли бидоните,тая година плод бол,е малко захарта е скъпичка,но поне знаеш какво пиеш..........

--------------------
Искам само да помогна


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Джек Дениъл
вОлен жЕрав
***

Регистриран: 17.01.2007
Мнения: 3361
От: Cornville, IL
Re: домашна ракия
    #2149028 - 13.07.2008 03:21 [Re: илчо]

Цитат:

Заредихте ли бидоните,тая година плод бол,е малко захарта е скъпичка,но поне знаеш какво пиеш..........




Абе никой не говори за препек тука... затова:
Симптоми на натравяне с метилов алкохол: Силно главоболие с гадене. Болки в очите. (След 1-2дни може да доведе до слепота и дори смърт) Противоотрова - етилов алкохол - Туламор Дю 150мл.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  

Нерегистриран




Re: домашна ракия
    #2164679 - 03.08.2008 02:55 [Re: Джек Дениъл]

Здравейте колеги ракиджии,

Искам да добавя едно важно правило:
"Варете ракия от плод, а не от захар".
Качеството на ракията е право пропорционално на процента на плодова захар. Ако някой ви каже че ще изкарате толкова ракия колкото захар сложите - заплюйте го и бягаите от тази технология. По-добре си купете нещо малко по-скъпичко от магазина. Тази държава се напълни с ужасни пърцуци които не се пият. Ето моята рецепта за елитна ракия (който иска да свари нещо по-евтинко да не чете и да не ми пише):

Слага се много грозде и много малко захар (в идеалния вариант - нито зрънце). Както каза един колега трябва да е 19-20 градуса захарност. Плода дава около 10% ракия, т.е 200 кг. грозде - 20кг. ракия (ама супер ракия). Ако ви свие сърцето му добавете 10кг захар, но не повече. Колкото повече ви свие сърцето толкова по-фалшива ракия.

След като преври - професионален казан. Или такъв от добър материал и много чист. Ако ще варите в измислен и мръсен съд - язък за хубавия материал.

След това 30 дни в ново буре(3 месеца в много старо) и една година в бутилки. Не пийте преди да отлежи - пърцуци има и в магазина и в комшията. Количеството няма да се промени, само ако имате търпение - качеството ще се подобри много.

Ако спазите тези препоръки ще правите една от най-добрите ракии в България и всички ще се чудят как така става тази работа.
Аз още не съм пил по-добра от моята, а съм пълен лаик и от химия нищо не разбирам. Просто съм слушал как са правили ракия едно време и ако си играя да правя нещо искам да го направя като хората, а не с компромиси които провалят всичко.

Айде със здраве и много качествени ракии
ПП. всички съдове трябва да са идеално чисти, ако някой са застарели или е имало нещо забравено или застояло - изхвърляйте и купувайте нови. Извинявам се за баналната фраза, но : 'Изкуството иска жертви'


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  

Нерегистриран




Re: домашна ракия
    #2164681 - 03.08.2008 02:59 [Re: Анонимен]

а, и забравих нещо важно - Двойна преварка задължително. Първите 1.5 литра при финалното варене се изхвърлят (за разтривка) и се следи внимателно докато падне до 40 градуса алкохол - там се спира и останалото се събира за следващото варене. Внимателно да не развалите готовата работа накрая

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Цецо
ПИЧ
***

Регистриран: 02.04.2003
Мнения: 9659
От: Карлово, BG
Re: домашна ракия
    #2165250 - 04.08.2008 10:24 [Re: Анонимен]

Цитат:

... и една година в бутилки.




Чел си, ама не го осмисляш. Спиртът не старее в бутилки. И двайсе гОдин да го държиш в шишета, все е тая.

Алкохолната ферментация (разграждането на захарите до алкохоли) няма да коментирам, щото хептен ще те затрудня. Ако Хък има мерак, мое се отпусне на разяснения.

--------------------
Биват прочути и забранени. Те са измислили дясно и ляво
и мислят петото измерение. Непримирими към бог и дявол.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  

Нерегистриран




Re: домашна ракия
    #2166593 - 05.08.2008 21:27 [Re: Цецо]

даже не съм чел - признавам си, чета в други области. Ракията - само на съвети и експерименти карам. Но като гледам големите химици (с извинение ако има такива тук) каква ракия правят и какво съветват хората ми се доплаква понякога. Относно бутилките, има разлика... нямам представа от какво е, дали тапи имат значение, но има.

А пък като му разбирате на стареенето - споделете. След като не може да се държи с месеци в буре (особено ново), къде се държи тогава?


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | >> (покажи всички)



Допълнителна информация
0 регистрирани и 5 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  Nadin 

Изпечатай темата

Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг: ****
Брой показвания: 114797

Мнението ти за темата:

Прехвърли се в



ALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2012 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.021 seconds in which 0.008 seconds were spent on a total of 12 queries. Zlib compression enabled.