ALL.BG форуми
ALL.BG поща форуми чат стая обяви картички


Форуми » Хоби и Развлечения » Наш дом

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | >> (покажи всички)
spider63
любопитен


Регистриран: 14.08.2008
Мнения: 16
От: гр.Разград
Re: домашна ракия
    #2177832 - 21.08.2008 02:40 [Re: илчо]

И понеже написах доста остър отговор ще ти "разбия" твърденията едно по едно,и ако можеш ме обори.
1.Относително,ако са от ПВЦ-просто само не бива да имат "дъх"
2.Аз правя ракии само от леко загнили плодове/захарноста им е по-висока/Вземах от битака в Разград изгнили цитрусови плодове.
3.Повечето плодове/без сини сливи и грозде/сиропа им,или така наречената шера/шара/ не достигат 20%захарност.При разреждане на захар с вода 1 към 3 се получава 26-27% захарност.Когато се смесят със шерата обикновено се получава общо 22-24%,което е оптимално за всеки материал.
4.Захарта се залива с топла/не вряла/ вода.Но не заради глупостите написани от теб.Просто в 3 литра студена вода не се разтваря 1 кг захар.
5.Написаното от теб си е простотия."лимонтозу" се слага само ако правиш материал от зърнени култури.Но както писах и преди,може и винен оцет.Ма плод не требе ако правиш материал от царевица,ечемик и жито.
6.Пак глупости си писал.Прекъсва за 24 часа и почва/може и трудно/отново.
7.
8.
9.
10.
11.Е тук от части си прав.С уговорка-ако не сложим нищо в стъклото.
12.
13.
14.Съжалявам,не си опитвал,нямаш опит.За 15 дни изпечени дъбови стърготини състаряват ракията,все едно е била 6 месеца в буре.
15.Тук съм съгласен с теб. Но не всеки може да си позволи буре,ние му предлагаме евтина алтернатива.
16.
17.
18.


И в заключение,не се надувай,не се прави на по-велик от хората около теб.И ние ползваме домати за салата,ма не ги ядем с колците.

--------------------
ВСЕКИ ГРЕШИ ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
spider63
любопитен


Регистриран: 14.08.2008
Мнения: 16
От: гр.Разград
Re: домашна ракия
    #2181967 - 26.08.2008 02:56 [Re: spider63]

Отидох в Кубрат на члена на форума-Илчо.Проверихме няколко вида ракии.Кайсиевата му е прекрасна.Пожелавам на всеки да има приятел като Илчо.И се надявам това,което направихме да се прави поне веднъж месечно.Уважаеми колеги,опитайте се да се организирате,като нас,по местоживеене.

--------------------
ВСЕКИ ГРЕШИ ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
spider63
любопитен


Регистриран: 14.08.2008
Мнения: 16
От: гр.Разград
Re: домашна ракия
    #2181982 - 26.08.2008 03:35 [Re: spider63]

Илчо,благодаря за посрещането.Дано винаги си така мил и любезен.

--------------------
ВСЕКИ ГРЕШИ ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
liubo_iotoff
McAroff
***

Регистриран: 25.10.2005
Мнения: 10083
От: явлен
Re: домашна ракия
    #2182894 - 27.08.2008 14:08 [Re: spider63]

изчетох цялата тема, но не видях никъде да се споменава нещо за билките в ракията. по нашия край слагат една билка, чието име не знам, наричат я пак-пий или пий-пак-пий. отглеждат си я хората, слага се по един стрък на 80-100 кг материал. има някакво етерично масло вероятно, защото след сваряването на материала дава един така леееко мускатов дъх. някои я харесват, други я избягват.

кажете нещо повече за тези билки.

аз всяка година сварявам по едно казанче гроздова, колкото за фитнеса де, не ми стига за цяла година. миналата година сварих 70 кг грозде, но беше с ниска захарност (16). добавих 5 кг захар. ракията беше около 11-12 литра. за сведение ще кажа, че съм варил ракия от грозде с 24 градуса захарност, без грам захар да добавям. стана чудесна ракийка, пак към 12 литра извадих от същото количество материал. при всяко варене ми остават по около 4-6 литра патоки.

за сведение на домашните лаборанти - от 1,7 кг захар се получава 1 литър 100% етилов спирт. т.е. ако искате 50 градусова пърцуца - два литра. един вид сметката кило захар = кило ракия е доста близо до истината


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  

Нерегистриран




Re: домашна ракия
    #2183278 - 27.08.2008 20:26 [Re: spider63]

Цитат:

опушена ракия се оправя само с филтриране. е те това е тема за разговор.случи ми се,оправих 30л хем кисела хем опушена,ма хубава на 50градуса.та там е майсторлъка.




Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
илчо
ентусиаст
***

Регистриран: 26.11.2007
Мнения: 202
От: ориента
Re: домашна ракия
    #2183371 - 27.08.2008 21:33 [Re: liubo_iotoff]

Цитат:

изчетох цялата тема, но не видях никъде да се споменава нещо за билките в ракията. по нашия край слагат една билка, чието име не знам, наричат я пак-пий или пий-пак-пий. отглеждат си я хората, слага се по един стрък на 80-100 кг материал. има някакво етерично масло вероятно, защото след сваряването на материала дава един така леееко мускатов дъх. някои я харесват, други я избягват.

кажете нещо повече за тези билки.

аз всяка година сварявам по едно казанче гроздова, колкото за фитнеса де, не ми стига за цяла година. миналата година сварих 70 кг грозде, но беше с ниска захарност (16). добавих 5 кг захар. ракията беше около 11-12 литра. за сведение ще кажа, че съм варил ракия от грозде с 24 градуса захарност, без грам захар да добавям. стана чудесна ракийка, пак към 12 литра извадих от същото количество материал. при всяко варене ми остават по около 4-6 литра патоки.

за сведение на домашните лаборанти - от 1,7 кг захар се получава 1 литър 100% етилов спирт. т.е. ако искате 50 градусова пърцуца - два литра. един вид сметката кило захар = кило ракия е доста близо до истината


Приятелю,от кой край си,защото и в нашия се използва тая билка,ние и казваме ПАПИЙ,тревисто растение, като тросък е кораво,режесе като цъвне,а се озползва сухо.аз много я харесвам тая билка и я слагам на вина ,които са правени от по-калпави сортове гроздя,които си нямат аромат,Ноооо на ракията дава превъзходен аромат,почти като мускатова.....та за ракията,от толкова материал е трябвало да пусне поне 20л/45 град.,а за рандемана на захарта е обратното,поне при мен така се получава, но това е било вечния спор и аз не искам да го започвам.Най добре е да се спори на място и сравняване на наличните веществени доказателства.....

--------------------
Искам само да помогна


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
илчо
ентусиаст
***

Регистриран: 26.11.2007
Мнения: 202
От: ориента
Re: домашна ракия
    #2183373 - 27.08.2008 21:37 [Re: spider63]

Цитат:

Илчо,благодаря за посрещането.Дано винаги си така мил и любезен.


Благодаря за любезните думи,ако не ми е било много приятно с теб нямаше да осъмнем,и винаги си добре дошъл!

--------------------
Искам само да помогна


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
spider63
любопитен


Регистриран: 14.08.2008
Мнения: 16
От: гр.Разград
Re: домашна ракия
    #2183634 - 28.08.2008 04:41 [Re: илчо]

Колега,това с вилките всеки сам си експериминтира.Ше ти дам 2-3 идеи,а ти си избери някоя.При изваряването в казана/250л./ се слага една пълна шепа семена от кориандър/интересното е че го влагат като подправка в много колбаси/.От него ракията получава лек дъх на мускат. За омекотяване на ракията при изваряването слагат и 2 шепи липов цвят.Капанците в нашия край преди варене слагат и 1кг. сол/за избистряне на ракията/.Не знам дали помага,но не пречи.И на края-според мен колкото са майсторите в изваряването,толкова и рецепти може да чуеш.

--------------------
ВСЕКИ ГРЕШИ ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
spider63
любопитен


Регистриран: 14.08.2008
Мнения: 16
От: гр.Разград
Re: домашна ракия
    #2183636 - 28.08.2008 04:45 [Re: илчо]

Илчо,пак ще осъмнем,ама ще дойда когато ще вариш ракия.Тогаз е най-интересно,а и ще си проверим технологиите на изваряване.Поздрави от Разград.

--------------------
ВСЕКИ ГРЕШИ ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
армес
Нерегистриран




Re: домашна ракия
    #2186387 - 01.09.2008 14:04 [Re: spider63]

Искам да запитам нещо. Въпроса с двойната преварка ме обърка много. Сипвате ракията отново в казана и отново я варите..? и какво става?? градусът ли пада.. покачва ли се??

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | >> (покажи всички)



Допълнителна информация
0 регистрирани и 6 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  Nadin 

Изпечатай темата

Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг: ****
Брой показвания: 113859

Мнението ти за темата:

Прехвърли се в



ALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2012 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.034 seconds in which 0.022 seconds were spent on a total of 12 queries. Zlib compression enabled.