ALL.BG форуми
ALL.BG поща форуми чат стая обяви картички


Форуми » Хоби и Развлечения » Наш дом

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | >> (покажи всички)
liubo_iotoff
McAroff
***

Регистриран: 25.10.2005
Мнения: 10071
От: явлен
Re: домашна ракия
    #2201833 - 24.09.2008 14:48 [Re: hold on]

Цитат:

17гр.захар на градус на литър...





и аз вече съм я споменавал тази формулка, мисля


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
hold on
конспиратор))
***

Регистриран: 21.07.2007
Мнения: 5738
От: програма "спрайт"
Re: домашна ракия
    #2201836 - 24.09.2008 15:00 [Re: liubo_iotoff]

Не бях я забелязал, но си абсолютно прав.

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Цецо
ПИЧ
***

Регистриран: 02.04.2003
Мнения: 9606
От: Карлово, BG
Re: домашна ракия
    #2202375 - 25.09.2008 09:14 [Re: Анонимен]

Цитат:

тук тона е много назидателен и всеки си мисли ,че той знае най много,което е доста дразнещо





Назидателен е тонът на анонимните като теб, които само минават, изхождат се по темата и си заминават. Като пример мога да дам целия ти следващ постинг. А този, на който отговарям, започва така:
Цитат:

ще се позволя да направя няколко забележки





Още с първото изречение започваш със забележките и се възмущаваш от назидателния тон. По-добре първо си оправи граматиката.

Аз ще си позволя само една забележка, макар че мога да коментирам доста от "теоретичните" ти познания.

Цитат:

/варете само виното/





Ние изобщо не варим виното. Него си го пием сурово. Варим само кървавицата като мезе към виното (пък после като се позапържи!...)

--------------------
Биват прочути и забранени. Те са измислили дясно и ляво
и мислят петото измерение. Непримирими към бог и дявол.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
ika
Нерегистриран




Re: домашна ракия
    #2202386 - 25.09.2008 09:27 [Re: Цецо]

цецо,едва ли във форума сте се събрали да разучавате биографиите си за да критикуваш анонимноста ми,и второ голяма част от твоите постова са доста подвеждащи и невярни за хора ,които влизат тук с надеждата да прочетат нещо ,което ще им бъде полезно.
затова ,когато имаш да кажеш нещо по написаното от мен готов съм да го дискутираме .
няма научени хора и не знам защо някой си мислят,че всичко казано от тях е най важно..???
наздраве на всички


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Цецо
ПИЧ
***

Регистриран: 02.04.2003
Мнения: 9606
От: Карлово, BG
Re: домашна ракия
    #2202490 - 25.09.2008 13:16 [Re: ika]

Цитат:

едва ли във форума сте се събрали да разучавате биографиите си за да критикуваш анонимноста ми




Не, разучаването го правим на чашка. А регистрацията е нещо като проява на уважение към останалите участници във форума.

Цитат:

голяма част от твоите постова са доста подвеждащи и невярни




Я дай примери, вместо да говориш глупости.
И ми дай химическата формула на стареене на алкохола под въздействието на кислорода. Освен това си уточни идеята за редовното периодично претакане на ракията като кисело зеле - за по-добро омесване с кислорода, демек по-добро изветряване ли се прави? Което пък ме подсеща за отворените съдове - също невярно изказване от твоя страна. Както е глупост и това за задължителното изхвърляне на първия половин литър (освен ако не е някакъв странен ритуал). Не може ли да се мият прозорци с него? И защо точно половин литър?
Изобщо запознат ли си с процесите ферментация и дестилация? Знаеш ли как се правят високоалкохолните напитки? Знаеш ли колко вида ферментации има? И правиш ли разлика между вино и джибри?

Цитат:

не знам защо някой си мислят,че всичко казано от тях е най важно




И аз не знам. Не съм от тях.

--------------------
Биват прочути и забранени. Те са измислили дясно и ляво
и мислят петото измерение. Непримирими към бог и дявол.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Цецо
ПИЧ
***

Регистриран: 02.04.2003
Мнения: 9606
От: Карлово, BG
Re: домашна ракия
    #2202501 - 25.09.2008 13:45 [Re: hold on]

Приятелю, нещата при вино и ракия не са съвсем едни и същи.
При виното е вярно, че захар над определен процент захарност остава неразградена. От такова вино боли глава. И махмурлукът е тежък (бях го писал в по-преден пост). Обаче при подготовката на суровина за ракия работата е малко по-различна. Захарта се разрежда с вода точно поради тая причина - да не се пресити разтворът. Както вече стана въпрос, на 3 килограма захар 10 литра вода. Температурата изобщо не е решаваща. В топла вода захарта се разтваря по-лесно. Но това количество захар прекрасно се разтваря и в студена (направо от чешмата) вода. Просто трябва повече бъркане. И всичката захар се разгражда (при положение, че е изчакано завършването на процеса).
Изпробвано на практика от мен - 25 килограма праскови, 20 килограма захар, 70 литра вода, около 22 литра ракия. При това със страхотен аромат на праскови.

--------------------
Биват прочути и забранени. Те са измислили дясно и ляво
и мислят петото измерение. Непримирими към бог и дявол.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
ika
Нерегистриран




Re: домашна ракия
    #2202652 - 25.09.2008 17:04 [Re: Цецо]

ейй пич та ,ако слагаме по 10 л вода на един кг захар то три дни вода трябва да нося на казана брееее а то и една ракия ще става от 25 кг плод и 25 кг захар...а бе като за теб ще бива. а това за стареенето от кислорода можеш да го използваш само,защото виждам,че ще е трудно на теб да ти го обеснявам.
хаерлия да е и не се сърди може доста да си изпил ,но има какво да научиш,...а и аз също тук има какво да се прочете доста колеги са написали читави неща,затова чети а не злобей


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
ika
Нерегистриран




Re: домашна ракия
    #2202658 - 25.09.2008 17:16 [Re: ika]

а да не кажеш,че съм празнодумец и те набеждавам неправилно ще посочя някой от твоите забвни съвети
" с клечки също става" Цецо става ама не друже с клечки можеш на селската кръчма да я занесеш а за добра домашна иска хубаво буре или да похарчиш някой лев чипс да си купиш,а исъветати със сини сливи да оцветяваш няма да го коментира...
а за този твой пост нямам думи
Всеивестна е максимата, че колкото захар сложиш, толкова ракия ще изкараш (бях го казал някъде по-горе). Малката тънкост е при ферментацията - трябва да я изчакаш да завърши (прибързването води до намаляване на рандемана). При ракията не е като при виното. Ако на виното му сложиш повече захар, тя не успява да се разгради и в него остава тъй наречената остатъчна захар. Когато се пие такова вино, в организма протича вторична ферментация на тази захар и затова на другия ден в главата е като в каменоломна. И махмурлукът е тежък. При спиртната дестилация тази остатъчна захар просто не успява да се дестилира (провери в някой химически справочник точките на кипене на метиловия и етиловия алкохол). Е, има си тънкости при самата дестилация, разбира се. Но темата е дългичка. Основно правило е да се поддържа слаб огън, за да не заврат бурно джибрите. Така се гарантира изпаряване предимно на алкохола. Друг момент е спирането. Има много мнения по въпроса. Личният ми опит на базата на експерименти, проверяващи прочетеното, показва, че дестилацията може да се прекрати и чак когато дестилата падне до 10 - 12 градуса (алкохолни). Масово моментът се определя "на език" - започне ли да се появява кисела жилка, време е. Но и тук си има номер - натриев бикарбонат (по-известен като сода за хляб). Ако ще правиш преварка (не навсякъде и не всички правят), моментът на спиране на първия дестилат се определя по друг начин - плиска се чашка (от кафе, около 50 - 60 грама) от това, дето изтича от чучура, върху капака на казана. В същото време към него се поднася запалено парче вестник. Ако плиснатото се пали, има още някой и друг градус за изтакане. При това положение (варене с преварка) не се отделят нито първак, нито патоки. Отделянето е по време на последната преварка (някои и някъде преваряват повече пъти). При всички случаи е силно препоръчително да имаш под ръка спиртомер с проверени показани
НЕ Е ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО А ЗАДЪЛЖИТЕЛНО И ТЕРМОМЕТЪР ТИ ТРЯБВА ЩОТО ИМА ТАБЛИЦИ ПРИ КОИТО СЕ ИЗЧИСЛЯВА ПРИ КОЛКО ГРАДУСА КОЛКО Е ОТКЛОНЕНИЕТО,НО ТОВА ЯВНО НЕ Е ЗА СПЕЦИАЛИСТИ ,КАТО ТЕБ.
ЗА КАКВА ХУБАВА РАКИЯ ГОВОРИШ,КОГАТО СЕ ЧУДИШ ДАЛИ ДА И ПРАВИШ ПРЕВАРКА????
И ОЩЕ НЕЩО ПОСЛЕДНО И ДОБРЕ ГО ЗАПОМНИ РАКИЯТА СЕ СПИРА НА 50 АЛКОХОЛНИ ГРАДУСА ДРУГОТО Е ЗА ПРЕВАРКА


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
илчо
ентусиаст
***

Регистриран: 26.11.2007
Мнения: 202
От: ориента
Re: домашна ракия
    #2202779 - 25.09.2008 20:38 [Re: Цецо]

Цецо,не се хаби,той човека е дошъл да ни просвети,е то и преди май имаше такъв един......Направо нямам думи,как мога да пия тая скапана кайсиева,дето не е отлежала в ново дъбово буре,а на виното пак забравих да сложа мая за хляб,тюююю,колко съм загубен,ама вече ще знам.Вие Анонимния,колко тона ракия варите и от кога се занимавате с това и защо си мислите ,че можете да влезете в темата и да раздавате "награди"-тоя е такъв ,оня не разбирал,най малко лошо говори за възпитанието ВИ,е свят широк ,хора всякакви,но с тоя тон и поведение,не очаквайте нищо добро насреща.В тая наша държавица всеки разбира от политика и футбол,а и от ракия......

--------------------
Искам само да помогна


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Цецо
ПИЧ
***

Регистриран: 02.04.2003
Мнения: 9606
От: Карлово, BG
Re: домашна ракия
    #2203225 - 26.09.2008 10:05 [Re: ika]

Цитат:

ейй пич та ,ако слагаме по 10 л вода на един кг захар то три дни вода трябва да нося на казана брееее




Ааа, чукча писатель!...
Ако не действаш толкова първосигнално (обаче явно това е единственото ти възможно) и се опиташ поне да прочетеш написаното, щеше да видиш 3 (ТРИ) килограма захар на 10 литра вода, а не три дни носене на вода. Освен това водата не се носи до казана, а до кацата, бидона или в какъвто там леген си правиш ферментацията. Пък ако щеш може и маркуч да си пуснеш вътре. Ама ше ти требе да му сложиш водомер, че да следиш литрите.

Цитат:

а това за стареенето от кислорода можеш да го използваш само,защото виждам,че ще е трудно на теб да ти го обеснявам.





Що бе, обЕсни го, мое пък да вденем. Нали затуй е темата, да си обЕсняваме.
Не, няма да ти е трудно, невъзможно ти е. И не само на мен, а на който и да е, запознат с органичната химия. Просто защото нямаш и бегла идея за какво иде реч.

Цитат:

а да не кажеш,че съм празнодумец и те набеждавам неправилно ще посочя някой от твоите забвни съвети
" с клечки също става" Цецо става ама не друже с клечки можеш на селската кръчма да я занесеш а за добра домашна иска хубаво буре или да похарчиш някой лев чипс да си купиш,а исъветати със сини сливи да оцветяваш няма да го коментира...





Я кажи разликата между дъбова треска и дъбов "чипс". Освен цената. За твое сведение, стърготините, дето наричаш чипс, мога да си ги направя и сам. Ама явно твоето съзнание е в невъзможност да проумее качествата на нещо, произведено със собствените ръце. Ако нещото не е купено, просто явно звучи несериозно. И пак стигаме до момента с чукча - сините сливи на са мое изказване. Аз казах "кора от синя слива". Схващаш ли незначителната разлика меджу дървото, наричано "синя слива" и плодовете, наричани "сини сливи"? Явно не.

Цитат:

а за този твой пост нямам думи





Личи си. За да имаш думи, трябва да мислиш (това е един сложен химичен процес, протичащ в кората на главния мозък и трудно отдаващ се на някои индивиди).

Цитат:

НЕ Е ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО А ЗАДЪЛЖИТЕЛНО И ТЕРМОМЕТЪР ТИ ТРЯБВА ЩОТО ИМА ТАБЛИЦИ ПРИ КОИТО СЕ ИЗЧИСЛЯВА ПРИ КОЛКО ГРАДУСА КОЛКО Е ОТКЛОНЕНИЕТО,НО ТОВА ЯВНО НЕ Е ЗА СПЕЦИАЛИСТИ ,КАТО ТЕБ.





Ми не е, специалиси като мен само като близнат края на чашката и веднага засичат алкохолния градус, както и температурата по Целзий с точност до десета от градуса. А таблиците си ги знаем на изуст, затуй не ходим на казаните с цялата библиотека.

Цитат:

ЗА КАКВА ХУБАВА РАКИЯ ГОВОРИШ,КОГАТО СЕ ЧУДИШ ДАЛИ ДА И ПРАВИШ ПРЕВАРКА????
И ОЩЕ НЕЩО ПОСЛЕДНО И ДОБРЕ ГО ЗАПОМНИ РАКИЯТА СЕ СПИРА НА 50 АЛКОХОЛНИ ГРАДУСА ДРУГОТО Е ЗА ПРЕВАРКА





Кога съм се чудил? Казах, че не всички правят. Казах също, че някои правят повече от една.
А първите до 50 алкохолни градуса не се ли преваряват?

Цитат:

и не се сърди може доста да си изпил ,но има какво да научиш,...




Да се сърдя? Аз? В заблуда си. Знам, че винаги има какво да се научи. А колкото до пиенето - не пия кой-знае колко. Само аперитивче вечер. То затуй и си варя ракията в колба... Стига ми.

--------------------
Биват прочути и забранени. Те са измислили дясно и ляво
и мислят петото измерение. Непримирими към бог и дявол.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | >> (покажи всички)



Допълнителна информация
0 регистрирани и 6 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  Nadin 

Изпечатай темата

Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг: ****
Брой показвания: 111468

Мнението ти за темата:

Прехвърли се в



ALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2012 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.021 seconds in which 0.007 seconds were spent on a total of 12 queries. Zlib compression enabled.