ALL.BG форуми
ALL.BG поща форуми чат стая обяви картички


Форуми » Хоби и Развлечения » Наш дом

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | >> (покажи всички)

Нерегистриран




домашна ракия
    #1361141 - 30.07.2006 11:03

моля някой ако може да ми даде точната рецепта за ракия колко захар и вода се слага кога разбирате че е готов материала благодаря ви предварително

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
огибо
тракторис
***

Регистриран: 17.08.2001
Мнения: 1233
От: Свиленградските равни полета
Re: домашна ракия
    #1361527 - 30.07.2006 17:26 [Re: Анонимен]

От какво ще се прави? То по това време сигурно ще е плодова.Водата трябва да е топла за да се разтвори повече захар в нея.Не трябва да остава на дъното на съдът не разтворена захар.За количеството вода зависи от количеството материал.Когато джибрите преврят те падат на дъното.

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  

Нерегистриран




Re: домашна ракия
    #1361590 - 30.07.2006 18:47 [Re: огибо]

да плодова ще е от сини сливи а пропорциятя за захар вода каква е имали значение а в казана при варенето какво се слага за по добър вкус

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
огибо
тракторис
***

Регистриран: 17.08.2001
Мнения: 1233
От: Свиленградските равни полета
Re: домашна ракия
    #1362054 - 31.07.2006 10:08 [Re: Анонимен]

В казана можеш да сложиш сода бикарбонат за избистряне.А пропорцията вода-захар, ами трябва да няма не разтворена захар на дъното.Правиш наситен разтвор и след това доливаш още малко вода за да може да се разтвори и останалата захар на дъното.По принцип всеки който си прави ракията си има собствена рецепта така че колкото хора толкова и чалъми за правене на ракия

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Цецо
ПИЧ
***

Регистриран: 02.04.2003
Мнения: 9945
От: Карлово, BG
Re: домашна ракия
    #1362106 - 31.07.2006 11:14 [Re: Анонимен]

Колото захар сложиш, толкова ракия ще изкараш.
Темата май е за готварския форум...

--------------------
Биват прочути и забранени. Те са измислили дясно и ляво
и мислят петото измерение. Непримирими към бог и дявол.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
mirkata
fresh
***

Регистриран: 08.08.2004
Мнения: 75
От: Казълагач
Re: домашна ракия
    #1363935 - 01.08.2006 16:10 [Re: Анонимен]

слагаш колкото захар имаши после по 3 литра жода на кг. захар разбиваш добре да се стопи захарта и сипваш при набрания плод - всеки ден бъркаш материала и така докато накрая отгоре остане бистро и материала падне долу на дъното значи можеш да вариш- желателно е заедно със захарта да сложиш пакетче лимонена киселина за подобряване на киселинноста на материала ---- ха наздраве

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  

Нерегистриран




Re: домашна ракия
    #1472730 - 16.10.2006 15:57 [Re: огибо]

Водата може и студена 3:1 със захар хубаво се разбърква и се налива в джибрите може и 4:1

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  

Нерегистриран




Re: домашна ракия
    #1978765 - 13.12.2007 19:33 [Re: Анонимен]

Хора има написани книги за тези неща. Потърсете ги в мрежата!
Например: Димитър Цаков "Поризводство на домашни вина и ракии" и др. разбира се.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
tehnologa
специалист


Регистриран: 29.12.2007
Мнения: 1
От: София
Re: домашна ракия
    #1989909 - 29.12.2007 12:53 [Re: Анонимен]

При правенето на домашна рикия е много важно да се направи добър виноматериал /при гроздовата/ или материал при плодовата. Първо - се смачква плода.Второ-се измерва захарното съдържание на смачкания плод със захаромер.Трето -се прави корекция на материала като е необходимо да достигне 22-23%захарност, като за повишаването на 1% е необходимо 1кг захар при 100литра материал.Четвъръто - материала се бърка всеки ден до 3 пъти. Температурата на ферментация не трябва да превишава 30градуса и не по-ниска от18-20градуса. След като преключи ферментацията, това става обикновенно 28-30дни след като сме положили материала за ферментация. И след 10 дни материала може да се дестилира. Но преди това се пробва дали материала има сладък вкус /не трябва да има/ и с запалена клечка се доближава до повърхността на материала и ако гори е преключила ферментацията. Шапката е паднала. При дестилацията в началото е необходимо да се отдели 1-2% от количеството на материала.След като се дестилира на постоянен и равномерен огън при достигане до 40градуса също се отделя така наречените патоки.Ако имате повече въпроси моля Ви изпращайте ги на e-mail: tije@abv.bg

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
илчо
ентусиаст
***

Регистриран: 26.11.2007
Мнения: 202
От: ориента
Re: домашна ракия
    #1989990 - 29.12.2007 16:15 [Re: tehnologa]

Наистина почти няма какво да се добави,но все пак мисля,че някое-друго уточнение няма да е зле.Алкохолното производство сие майсторлък,но си има златни правила,и ако несе спазят стават лоши резултати.Идеалните условия за добра ферментация са 19-21 температурни и 19-21 захарни градуси.Особенно при вината трябва да се спазят,защото материала за ракия и да повкисне ,при варенето чрез сода киселината ще се махне,но при виното.... . Моята рецепта е елементарна,но досега няма проблеми.В 120 лт. бидон слагам 1/3 плод(нацепен,смачкан)ако плода е много добре узрял,веднага го заливам със сироп(4/1),но ако има не добре узрели плодове,оставям 2-3 дни да поугният,и тогава заливам.На 120 лт. бидон слагам15 кг. захар и60 лт. вода,всеки ден се бърка и постоянно е захлюпен съда.Не е желателно да е на слънце-прегрява и ферментацията прекъсва.Когато материала падне на дъното и запалена клечка гори до нивото на материала-може да се вари.При джибрите-заливам ги с разтвор3,5/1 и когато виното се избистри-на казана.Вказана за подобряване на вкуса и аромата не слагам ,а после в съда с ракия.Преди ползвах трески от бял дъб,но сега ползвам сушени плодове-кайсии или сини сливи.Според моите наблюдения бистра и ароматне ракия става при добре узрели плдове и напълно приключила ферментация.

--------------------
Искам само да помогна


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | >> (покажи всички)



Допълнителна информация
0 регистрирани и 4 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  Nadin 

Изпечатай темата

Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг: ****
Брой показвания: 141989

Мнението ти за темата:

Прехвърли се в



ALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.022 seconds in which 0.009 seconds were spent on a total of 14 queries. Zlib compression enabled.