Ия.
самодива

Регистриран: 02.05.2001
От: Варна
|
Локално парно...
#147484 - 14.11.2003 00:27
|
|
|
Споделете опит, ако имате такъв. За първа година вкъщи сме на локално парно с дърва. Наистина е доста топло, но ме притеснява само едно - като спре тока какво точно да правя, защото съпругът ми работи на смени, а токът ни спира доста често дори и за 5-10 мин.
-------------------- Ти знаеш ли, че аз знам, че нищо не знам?
|
nousha
вещичка

Регистриран: 12.09.2002
|
Re: Локално парно...
#147499 - 14.11.2003 01:13
[Re: Ия.]
|
|
|
Родителите на мъж ми имат локално, с нафта и ток. Но не са имали проблеми, като спре тока, пак си е топло, а като дойде, то си се оправя само. Само че не мога да ти кажа какво точно и дали въобще нещо се прави, преполагам, че нищо. Съпругът ти не ти ли оставил иснтрукции?
-------------------- On ne voit bien qu'avec le coeur. L'essentiel est invisible pour les yeux.
Словеса и други писания
|
Ия.
самодива

|
#147514 - 14.11.2003 01:41
[Re: nousha]
|
|
|
Абе остави ми, но преди малко се зачетох в един друг форум на друго място и там като пишат едни страшни работииии - бъррр, чак косата ми настръхна. Така напр. казват, че ако спре тока, трябва веднага да се хвърли вода върху дърветата, за да спре огъня... И понеже съм сама тази нощ и като ме хвана шубето и си викам - ами , ако сега вземе, че спре тока и какво да правя?! - ей такива неща ми се въртят в главата, ама за всеки случай сега ще лисна една кофа с вода в печката и отивам да спя, пък ако ще да спре тока
|
Nadin
Charmed

Регистриран: 17.05.2002
От: Chicago area
|
#147540 - 14.11.2003 04:46
|
|
|
I shte spish na studeno... ami , ako ne spre toka ...ili ti prosto se zastrahovash ?
-------------------- Ако искаш да бъдеш чут, първо се научи да слушаш.
|
V.I.P
куха лейка

Регистриран: 14.09.2003
|
#147542 - 14.11.2003 05:56
[Re: Nadin]
|
|
|
По-добре на студено,отколкото да се изнася посред нощ от пожар
-------------------- Абе, писна ми вече... искам да се возя на Маруся!
|
Ия.
самодива

|
#147637 - 14.11.2003 10:29
[Re: V.I.P]
|
|
|
Момичета, благодаря за съчувствието! Снощи малко се пошегувах, ама и мънииичко ме беше страх, но оставих печката да си гори и си легнах, пък и вече не съм сама до... следващата нощна смяна на съпруга ми, но вече ще съм по-подготвена. Абе разбирачи в тая сфера няма ли? Защо никой мъж не каже две утешителни слова - кое и как?
|
Tirtirlin

Регистриран: 17.09.2002
|
#147926 - 14.11.2003 18:06
|
|
|
Цитат:
Момичета, благодаря за съчувствието! Снощи малко се пошегувах, ама и мънииичко ме беше страх, но оставих печката да си гори и си легнах, пък и вече не съм сама до... следващата нощна смяна на съпруга ми, но вече ще съм по-подготвена. Абе разбирачи в тая сфера няма ли? Защо никой мъж не каже две утешителни слова - кое и как?
Циркулацията принудителна ли е /с помпа ?/ или е конвекция /мисля това е точната дума -естествено движение на по леката затоплена вода отиваща нагоре по системата,и падащата охладена обратно/. Системата отворена,или затворена е ? При първия случай в най високата точка има съд -разширител ,във втория разширителят е с гумена мембрана и потдържа 2 бара налягане ,плюс това е вързана към водопровода с автоматична пълначка.Професионално направените системи имат по няколко /обикновенно три/ предпазни системи -по температура ,по налягане и предпазна тапа /това е като при бойлерите/.Ако системата е с помпа /принудителна циркулация/ която се наглася да работи циклично ,е препоръчително към нея да има UPS в случаи че тока спре.Ориентировъчна цена на UPS от долния спектър по капацитет е 180 лв.Ако ще гасиш,-може с влажен пясък.Горивната камера със серпентина от котелни тръби ли е или е обемна?
Съдовете под налягане ,искат мисли под налягане
|
Ия.
самодива

|
#147976 - 14.11.2003 19:55
[Re: Tirtirlin]
|
|
|
Ох, най-сетне един разбирач! Системата е с помпа, няма UPS, има разширителен съд, в горната част на горивната камера има две тръби за водата, има и дренаж /май така се казва/, от който ще тече вода, когато трябва... Какво ти е мнението? Ще чакам с нетърпение...
|
Tirtirlin

Регистриран: 17.09.2002
|
#148079 - 15.11.2003 09:06
|
|
|
Цитат:
Ох, най-сетне един разбирач! Системата е с помпа, няма UPS, има разширителен съд, в горната част на горивната камера има две тръби за водата, има и дренаж /май така се казва/, от който ще тече вода, когато трябва... Какво ти е мнението? Ще чакам с нетърпение...
Смятам че UPS е задължителен.Котела не е самоделен нали?Разширителен съд имат и отворената и затворената система ,просто при отворената той ,разширителния съд е отворен към атмосферата,а при затворените мисля е отделен с мембрана зад която е компресиран въздух който потдържа повишено налягане в системата.Така измества точката на кипене на водата и увеличава възможноста и за топлоемкост,тоест еднакво по обем количество вода може да пренесе във себе си по голямо количество топлина. Ако системата е отворена аз лично /без да съм специалист-топлоинженер/ смятам че е по безопасна.Във всичи случай този който я е създавал би трябвало да е бил специалист захващайки се.
Дано да съм ти бил полезен
|
Ия.
самодива

|
#148140 - 15.11.2003 13:18
[Re: Tirtirlin]
|
|
|
Не е точно котел, а от тези печки тип камини със стъкло. Системата е отворена. Мъжът ми си я прави след консултации с майстори, обаче нямаме UPS. Много ли е фатално? Какво да правя като спре тока?
|