ALL.BG форуми
ALL.BG поща форуми чат стая обяви картички


Форуми » Хоби и Развлечения » Кулинарно изкуство

Страници: 1 | 2 | >> (покажи всички)
Ечето
объркана та чак сбъркана
***

Регистриран: 03.05.2004
Мнения: 215
Ябълков мармалад
    #1493204 - 30.10.2006 01:37

Искам да направя ябълков мармалад. Ето това е рецепта:
„Ябълков мармалад
Продукти: 2 кг ябълки, 1 кг захар
Измитите и изчистени ябълки се нарязват на парчета. Заливат се с малко вода и се оставят на огъня да се задушат. Когато омекнат напълно, се претриват през цедка, за да се отделят семките и корите. Полученото пюре се вари заедно със захарта до сгъстяване. С готовия мармалад се постъпва както в предишната рецепта.”

Мен ме мързи да ги задушавам и прецеждам. Затова мисля да опитам по друг начин: първо да нарежа и обеля ябълките, да ги смеля и след това да им добавя захар и ако потрябва и вода и да ги сваря.
Но се чудя дали ще се получи така ? Някой правил ли е?
Ако знаете други рецепти или можете да дадете съвети за приготвянето на ябълков мармалад, моля споделете ги.
Или ако знаете друг (лесен ) начин за консервиране и съхранение на ябълки (които са набити, с не здрава кора и т.н.)


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Signiorita
добро момиче
****

Регистриран: 28.01.2005
Мнения: 3013
От: от мечтите
Re: Ябълков мармалад
    #1493643 - 30.10.2006 10:52 [Re: Ечето]

Когато в къщи е имало повече ябълки майка ми ги нарязва на кубчета и прави компот, който не е затворен в буркани, а е в тенджерата и е за моментална консумация и не чака зимата.

Това го гепнах от "майките"

Цитат:

Ние си правим всяка година,защото имаме ябълкова градина...Пробвала съм няколко рецепти ,но най-лесно и хубаво става като си свариш захален сироп с малко вода и лимонена киселина/количаство не ти казвам,защото зависи колко са ти ябълките/, и като заври-стържеш ябълките в него/на едро ренде,като преди това си ги обелила и изчистила от семенната част/,вари се докато станат прозрачнибез много да бъркаш...Накрая може да сложиш лист от индрише за аромат.Наливаш в буркани и затваряш.Ние сме в апартамент и поради липсата на условия,сладкото го варя в една емайлирана тава на скарата/там става най-равномерно/




--------------------
Няма непревземаеми крепости, има лоши стратези.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
nelito
член
**

Регистриран: 16.06.2006
Мнения: 67
От: Край брега на Арда
Re: Ябълков мармалад
    #1496887 - 01.11.2006 11:51 [Re: Ечето]

Всяка година правя мармалад от ябълки. Варя измитите и нарязани плодове с малко вода. После ги претривам през гевгира. Повярвай ми, по-бързо става отколкото да белиш, мелиш, почистваш. Топлите ябълки по-бързо се обработват. След това кашата я минавам с пасатора - да стане по-гладка -и варя в тава във фурната. Става много гладък и гъст мармалад. Май забравих да напиша, че на 2 л. каша слагам 1 кг. захар, Всъщност на вкус - кога повече, кога по-малко, но става. Подправки от рода на ванилия, индрише, канела и др. не употребявам. Мармалада си е достатъчно ароматен.
Впрочем, правила съм и по другия начин, който описваш, Ече. Хубаво ще е ако имаш пасатор, след като ги смелиш да ги пасираш, защото става на парченца. Но и това е въпрос на вкус. Мойте хора в къщи например не искат мармалад на "Дрожди". И какво да се прави - пасирам, претривам...та да станело "гладко".


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Ечето
объркана та чак сбъркана
***

Регистриран: 03.05.2004
Мнения: 215
Re: Ябълков мармалад
    #1514949 - 14.11.2006 18:12 [Re: nelito]

Благодаря за споделените мнения.
Аз вече направих на няколко пъти така като го мислех и мога да кажа, че се получи.
Аз след един злополучен опит с малини и тензух , сега се ужасявам при мисълта да претривам през гевгир. Преди да почнем да го правим за целта либето купи един нож за ябълки, който се оказа много практичен, с едно натискане разрязва ябълката на парченца и оставя в средата семките и дръжка, ако не беше тоя нож сигурно щеше да ми писне да ги правя . Един път натискам с него и после само се обелва кората на парченцата, което става лесно. А стана така че си имах доста помагачи . И ние като направихме мармалада, мислех да го мина с пасатора за да стане гладко, ама либето каза че си е добре и нямало смисъл и се отказах. Та щом ще го ядът и така, реших да не се престаравам да го пасирам. За захарта, наистина си е въпрос на вкус, аз като видях рецептата и купих предварително доста захар, а после много захар остана, защото като опитвахме на вкус, ние сложихме на 4л. смляна каша, половин кг. захар. Допълните аромати и аз прецених че е излишно да се слагат.

Аз го варих на котлона. Искам да питам как става така в тава на фурната? Как го бъркаш?

Сега има и още ябълки, най-спешните са направени на мармалад, тези които останаха няма да се развалят толкова бързо. Но ми дойде една друга идея. Да направя по същия начин, но сложа допълнително вода при варенето да стане по рядко и този път го и пасирам. Идеята ми е да се получи нещо като нектар които да е по-воднист и да става за пиене. Как мислите дали ще стане нещо?
Ако става пак ще се отчета, та дори и със закъснение като сега.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Alys
********* :)))
***

Регистриран: 09.09.2005
Мнения: 2199
Re: Ябълков мармалад
    #1515713 - 15.11.2006 08:33 [Re: Ечето]

Тази година консервира ябълките така:
Измивам ябълките, изчиствам семките и дръжките, редосвам и отгоре посипвам със захар. Така престояват няколко часа (примерно цяла нощ). На сутринта разбърквам и варя. После сипвам в затоплени бурканчета, обръщам ги, докато изстинат и прибирам в мазето .
За целта незаменим помощник се оказа кухненският робот, с който се сдобих миналия месец. А тъй като си има преса за пасиране на плодове, изпробвах я за дюлите. От дюлите останаха само семките . Направих компот, семенниците залях с вода и сварих сироп (не много сладък и вече си го изпихме), а после тази дюлена маса, която би трябвало да се изхвърли, минах през пресата за пасиране. За мое учудване, се получи нещо като детско пюре, добавих захар, кипнах и затворих в бурканчета. Зимата няма да им се разсърдим .


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
nelka
пълен член
****

Регистриран: 21.08.2005
Мнения: 3965
От: Norge
Re: Ябълков мармалад
    #1522871 - 20.11.2006 21:08 [Re: Alys]

Може ли един въпрос
Цитат:

сипвам в затоплени бурканчета, обръщам ги, докато изстинат




Защо е това обръщане?
Не че го чувам за първи път; напротив: у дома все така правеха.
Сигурно напук на установените правила аз пък през живота си нито един буркан не съм изправила с краката нагоре и (чукам на дърво, в случая МДФ ) всички винаги са ставали ОК.

Алиска, приеми въпроса ми като чиста любознателност, защото го задавам само с добро чувство.
честито и за новия кухненски робот, да си го ползваш със здраве.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Alys
********* :)))
***

Регистриран: 09.09.2005
Мнения: 2199
Re: Ябълков мармалад
    #1522927 - 20.11.2006 22:10 [Re: nelka]

Цитат:

Може ли един въпрос
Защо е това обръщане?





Нелка, най-вероятно да се предотврати максимално евентуален достъп на въздух в буркана и да провали мисията ни по създаване на вакуум.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
nelka
пълен член
****

Регистриран: 21.08.2005
Мнения: 3965
От: Norge
Re: Ябълков мармалад
    #1523124 - 20.11.2006 23:34 [Re: Alys]

Ето, на това му казвам аз експедитивен отговор

Всъщност при мен (като се замислих ) тъкмо сладката/конфитюрите станаха причина да се откажа от обръщането.
След една подобна процедура капачката после нямаше отвиване: ставаше като лепена с двукомпонентно лепило
Затова и си създадох своя технология . Работи безупречно и няма бавене когато през зимата искам да отворя буркана и да пъхна глава вътре


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Alys
********* :)))
***

Регистриран: 09.09.2005
Мнения: 2199
Re: Ябълков мармалад
    #1525603 - 22.11.2006 17:09 [Re: nelka]

Моя съседка също не обръща бурканите (били те компот, сладко и т.н.). Аз съм по-несигурна в подобен род експерименти - съкън, трудът ми да не иде зян и затова си карам по книжка .
Компота от череши тази година ги вари половинката и не знам дали ги беше затворил добре, но като извадеше буркан (след варенето), обръщаше го и от повечето течеше водичка, а после искат, не искат, се затвориха. Да де, ама плодът остана на дъното, а не плува до капачката. Не вярвам да се развалят бързо.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
nelito
член
**

Регистриран: 16.06.2006
Мнения: 67
От: Край брега на Арда
Re: Ябълков мармалад
    #1525643 - 22.11.2006 17:26 [Re: Alys]

Alis, консумирайте колкото може по-скоро компота с падналите на дъното плодове. Той не е много траен и сигурен. Още повече, че сигурно съдържа и костилки.

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Alys
********* :)))
***

Регистриран: 09.09.2005
Мнения: 2199
Re: Ябълков мармалад
    #1525954 - 22.11.2006 20:55 [Re: nelito]

Аз леко си се притеснявам и знам, че костилковите не трябва по начало да стоят дълго.

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
nelito
член
**

Регистриран: 16.06.2006
Мнения: 67
От: Край брега на Арда
Re: Ябълков мармалад
    #1526799 - 23.11.2006 13:05 [Re: Alys]

Колкото другите - една година, но при положение, че са горе до капачката. Ние миналата гнодина имахме много череши и напълних целите буркани догоре. После не мога да ги разбера - плуват си по целия буркан и няма горе, няма долу. Изконсумирахме ги за нула време от страх.

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Ечето
объркана та чак сбъркана
***

Регистриран: 03.05.2004
Мнения: 215
Re: Ябълков мармалад
    #1564993 - 22.12.2006 18:25 [Re: nelito]

Баща ми ме навиваше да опитам, да сложа мармалада в пластмасови буркани и шишета и да го напълня до горе, докато е топло да се разшири пластмасата да завъртя и да обърна и да не изварявам нищо. Ама аз не се реших да рискувам.

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Страници: 1 | 2 | >> (покажи всички)



Допълнителна информация
0 регистрирани и 5 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  Nadin, Hard Rock fan 

Изпечатай темата

Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг:
Брой показвания: 8208

Мнението ти за темата:

Прехвърли се в



ALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2012 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.015 seconds in which 0 seconds were spent on a total of 12 queries. Zlib compression enabled.