ALL.BG форуми
ALL.BG поща форуми чат стая обяви картички


Форуми » Политика » Македония

Страници: 1 | 2 | >> (покажи всички)
Makedonec_MKD
Македонец
**

Регистриран: 16.11.2006
Мнения: 838
Cпоменик на Ѓорѓија Кастриот - Искендер во Прилеп
    #1557303 - 18.12.2006 03:11

Ќе се гради споменик на Ѓорѓија Кастриот - Искендер во Прилеп. Македонските научници нудат несоборливи факти за неговото Мијачко-Македонско потекло.

Албанците тврдат дека е татко на нивната нација иако тој никаде не се изјаснил како владетел на Албанија. Имено Албанија не ни постоела во тоа време туку Епир и Македонија. Во старите турски пописи денешна Албанија била густо населена од Македонци, илири(латини), Грци и Срби, но Албанци никаде немало.

Издавачката куќа „Аз-Буки“ денеска ја пормовираше книгата„Ѓорѓија Кастриот - Искендер крал на Епир и Македонија и втор Александар Македонски“ од д-р Петар Поповски.

Книгата, објавена во рамки на едицијата ЕОНИ, е обемна студија од околу 1.200 страници, поткрепена со импозантна библиографска широчина и изворна архивска граѓа“, рече Лазар Фотев од „Аз-Буки“.

Осврнувајќи се на содржината, авторот Поповски напомена дека Ѓорѓија Кастриот е Македонец, а не Албанец како што некој се обидува да докаже.

Сите досегашни, над 400 научни студии, Георигја Кастриот го нарекуваат Словен. Тоа го потврдува и историјата. Но, кај нас се шпекулира со името "Скендербег". Се пишуваат книги со романтичарска содржина кои немаат никаква основа“, истакна Поповски.

Според него, Ѓорѓија Кастриот го добил името Искендер, што значи Александар, од турскиот султан Мурат Втори по битката кај Дебарско Поле во 1444 година кога изгубил над 30.000 војници.

Мурат Втори го нарекол Кастриот втор Александар Македонски, односно Искендер“, рече Поповски и објасни дека Тоските и Гегите во тоа време воопшто не живееле по долината на реката Радика, туку се доселиле таму по 17 век.

Албанци се викале Македонците од тие простори, бидејќи зборот Албанија всушност значи планина“, нагласи Поповски.

Тој потенцира и дека оваа книга е прво издание посветено на Ѓорѓија Кастриот, а е издадено по повод 600 годишнината од неговото раѓање.

Наши академици го продадоа Кастриот. Тоа е срам за македонскиот народ. Во меѓувреме, оние што ја водат државата не мрднаа со прст за да го зачуваат она што е наше. ...“, порача авторот, доктор Петар Поповски.

--------------------
William Gladstone: "Македониja на Македонците, Бугариja на Бугарите, Србиja на Србите!"Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
daik
изкопаемо
***

Регистриран: 01.06.2003
Мнения: 4600
От: София
Re: Cпоменик на Ѓорѓија Кастриот - Искендер во Прилеп
    #1557338 - 18.12.2006 06:03 [Re: Makedonec_MKD]

Ей това е...И албанци ще се изкарате, само да не се признаете за българи...В Албания има все още българи и пазят своя корен.
Ех ..."мъко македонска" ,историчарска мъко.

--------------------
"щастие за всички даром и никой да не бъде пропуснат"
А. и Б. Стругацки


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Makedonec_MKD
Македонец
**

Регистриран: 16.11.2006
Мнения: 838
Re: Cпоменик на Ѓорѓија Кастриот - Искендер во Прилеп
    #1558504 - 18.12.2006 20:46 [Re: daik]

Цитат:

И албанци ще се изкарате, само да не се признаете за българи...В Албания има все още българи и пазят своя корен
Албанци? Бугари?

Во 15-от век кога воопшто немало Албанци на овој дел од Балканот! Турците направиле попис во 1583 година, односно 115 години по смртта на Ѓорѓиja Кастриот-Искендер. Овие документи покажуваат дека на просторите на денешна Албанија во тој период немало Албанци, односно дека таму живеело чисто "словенско" население.

Плус СИТЕ документи напишани и потпишани од Кастриот гледаме дека тој пишувал на старомакедонски јазик- мијачко наречје Ѓорѓи не бил потурчен, ниту пак бил Албанец.

Според сите релевантни извори, првата колонизација на Гегите од Мала Азија е извршена ПОСЛЕ 17 век. Значи три столетија по смртта на Георгија Кастриот-Искендер.

Името "Скендербег" доаѓа од таму што во времето на Георгија живеел и се борел некој Турчин Скендербег кој бил поразен од Србите. Западните историчари го помешале Скендербег со Георгија бидејќи нашиот крал го викале - Искендер. Значи Искендер, а не Скендер.

По извесно време, поточно во 1451 година Ѓорѓија е прогласен за крал на Епир и Македонија, крунисан од охридскиот Патријарх Никодим и папскиот кардинал Никола I.

Од каде тогаш Албанец и од каде додавката "Скендербег" кај Ѓорѓија Кастриот-Искендер?!?

--------------------
William Gladstone: "Македониja на Македонците, Бугариja на Бугарите, Србиja на Србите!"Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Une autre dimension
сталкер
***

Регистриран: 21.11.2003
Мнения: 833
От: ЧАЭС (зона отчуждения)
Re: Cпоменик на Ѓорѓија Кастриот - Искендер во Прилеп
    #1558669 - 18.12.2006 22:32 [Re: Makedonec_MKD]

Тиии юначе, днес си бил във форума и не си ми отговорил на въпроса за С-14 анализа на плочата.Така ли ще я караме?Избирателно.Където е угодно отговаряш, а където става напечено пропускаш, а като се уталожи напрежението пак пускаш фантастичните си "доказателства".

--------------------
Колкото и да вредим на заобикалящата ни среда, тя е пълна със живот и не умира.Създателят има винаги backup plan за човечеството и природата.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
daik
изкопаемо
***

Регистриран: 01.06.2003
Мнения: 4600
От: София
Re: Cпоменик на Ѓорѓија Кастриот - Искендер во Прилеп
    #1558741 - 18.12.2006 23:19 [Re: Makedonec_MKD]

Цитат:


Во 15-от век кога воопшто немало Албанци на овој дел од Балканот! Турците направиле попис во 1583 година, односно 115 години по смртта на Ѓорѓиja Кастриот-Искендер. Овие документи покажуваат дека на просторите на денешна Албанија во тој период немало Албанци, односно дека таму живеело чисто "словенско" население.Правилно си сложил "словенско" в кавички, ако ги махнеш ще се получи българи ( виж надписате в черквите от това време- пък и от секое до 1945).Даже белосването на думите...не е помогнало на сърбите да го изтрият - виж ако обичаш и някои други постинги във този форум, на които не се отговорил.На тях има снимки от различни черкви,където думата българи е чегърсана и варосвана.Интересно защо ли си замълчал пред тези факти?

--------------------
"щастие за всички даром и никой да не бъде пропуснат"
А. и Б. Стругацки


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Makedonec_MKD
Македонец
**

Регистриран: 16.11.2006
Мнения: 838
Re: Cпоменик на Ѓорѓија Кастриот - Искендер во Прилеп
    #1560705 - 19.12.2006 23:50 [Re: daik]

Цитат:

Правилно си сложил "словенско" в кавички, ако ги махнеш ще се получи българи


Бугари = турко-монголски народ од Централна Азија.

Словени (Венети) = домороден народ на Балканот

--------------------
William Gladstone: "Македониja на Македонците, Бугариja на Бугарите, Србиja на Србите!"Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Une autre dimension
сталкер
***

Регистриран: 21.11.2003
Мнения: 833
От: ЧАЭС (зона отчуждения)
Re: Cпоменик на Ѓорѓија Кастриот - Искендер во Прилеп
    #1560738 - 20.12.2006 00:15 [Re: Makedonec_MKD]

Цитат:Бугари = турко-монголски народ од Централна Азија.

Словени (Венети) = домороден народ на Балканот
Я само ми кажи защо "домородниот народ" употрбява "j" вместо славянското "я"."Татарите" се оказаха по-"словени" от словените ли?Или има някаква друга причина, неудобна за коментиране, както прочем въглеродния анализ на Битолската плоча.Ако отговаряш на този пост, те моля да отговориш и на предишния ми въпрос към теб, защо вече толкова години не доказвате с научни факти (експертиза с С-14) че плочата е български фалшификат от края на 19 в. както твърдиш?

За щастие ти нямаш смелостта и аргументите да отговаряш на неудобните въпроси задавани ти в този форум.За това когато някой те пита най-прости неща, ти започваш да беснееш и обиждаш.Жалък си, сърбоманче!

--------------------
Колкото и да вредим на заобикалящата ни среда, тя е пълна със живот и не умира.Създателят има винаги backup plan за човечеството и природата.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
valiokarelov

***

Регистриран: 04.11.2005
Мнения: 818
Re: Cпоменик на Ѓорѓија Кастриот - Искендер во Прилеп
    #1561291 - 20.12.2006 12:11 [Re: Makedonec_MKD]

Те сега Албанците ще Ви разплачат майките, като сте толкова отворени! ТОГАВА МНОГО БЪРЗО ЩЕ СЕ ПРИЗНАЕТЕ ЗА бЪЛГАРИ, ЗАЩОТО ТАКА ЩЕ ВИ Е УДОБНО ЗА СЛУЧАЯ!

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
XX-Man
нежен и жесток
***

Регистриран: 11.02.2006
Мнения: 350
От: където земята свършва
Re: Cпоменик на Ѓорѓија Кастриот - Искендер во Прилеп
    #1562527 - 21.12.2006 02:59 [Re: Makedonec_MKD]

Цитат:
Бугари = турко-монголски народ од Централна Азија.

Словени (Венети) = домороден народ на БалканотГолям смях наистина с вас пишлиметата от FYROM-ия!

Ти последно къв си - античен македонец или славянче?!

И още две неща (да те подкова малко с исторически факти):
първо - славяните са домороден народ от Задкарпатието и второ - специално венетите не са мърдали от територията на днешна Чехия, тях ги е употребил търговчето Само, да си направи Първа Частна Държава (която след смъртта му изчезнала разбира се), ако не знаеш щото по принцип славяните винаги са имали проблем с държавността - та все други им правили държавите, както викингите създадоха Русия. Но изглежда при вас има национален конкурс: кой може повече да измисля исторически приказки заобикаляйки фактите. Комунизъм, кво да прайш, влизам ви в жалкото положение . Дерзайте деца на Тито. Велика Албания ви чака !


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
valiokarelov

***

Регистриран: 04.11.2005
Мнения: 818
Re: Cпоменик на Ѓорѓија Кастриот - Искендер во Прилеп
    #1563064 - 21.12.2006 13:08 [Re: XX-Man]

Аз последния - след като пиша на Български съм Българин.
А ти капут нещастен какъв си..... Някой който се определя като македонец ли? Такива като теб ще ги е.ат албанските карабини, защото и ти незнаеш какъв си.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Страници: 1 | 2 | >> (покажи всички)Допълнителна информация
0 регистрирани и 36 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  admiral 

Изпечатай темата

Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг:
Брой показвания: 6077

Мнението ти за темата:

Прехвърли се вALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.026 seconds in which 0.008 seconds were spent on a total of 14 queries. Zlib compression enabled.