ALL.BG форуми
ALL.BG поща форуми чат стая обяви картички


Форуми » Хоби и Развлечения » Кулинарно изкуство

Страници: 1
ЕVERHOPE
мира няма
***

Регистриран: 07.10.2005
Мнения: 3290
От: тук някъде
Как да приготвя фазан?!
    #1559250 - 19.12.2006 11:12

От два дни във фризера ми се мъдри един фазан. Само дето ме е хвърлил в недоумение как да го приготвя така, че да не стане вечеря на Рекс (кучето ми)?
Дайте някоя добра, лесна и вкусна идея, моля?!

--------------------
Вълкът се ражда, за да разкъсва, орелът се ражда, за да ограбва, огънят се ражда, за да изпепелява, а човек се ражда, за да бъде щастлив, но разкъсва, ограбва и изпепелява щастието на другите. Какво всъщност е човека?


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Kenya

***

Регистриран: 21.06.2005
Мнения: 1774
От: Пловдив
Re: Как да приготвя фазан?!
    #1559339 - 19.12.2006 12:07 [Re: ЕVERHOPE]

Така, не съм готвила фазан, но сега ще ти дам няколко рецепти от готварска книга за дивеч:
Надявам се, че предварително е обработен както трябва. Добре е да се накисне 1-2 часа в прясно мляко.

Задушен
200 г месо, 1 морков, парче целина, 0,5 корен от магданоз, резен лимон, 1 чушка, черен пипер, 1 с.л бяло вино, 1 с.л мас, 1 с.л сметана, сол
Дадено е за 200 г, така че увеличи продуктите спрямо кг на твоя фазан.
Почистеният от вътрешностите и добре измит фазан се разрязва добре по дължината на гръбнака. Вътрешността се натрива с черен пипер, мас и сол. Поставя се в тавичка с морковите, корените от магданоз, целината, черен пипер на зърна и мазнина. Залива се с виното и се задушава. Ако е необходимо допълнително се долива малко вода. Когато месото омекне, сосът се разбърква с половината сметана. Фазанът се сервира в чиния, залят с останалата сметана. Поднася се топъл с отделно приготвена гарнитура – пържени картофи, задушен грах и др.

Печен с плънка
200 г месо, 0,5 малка глава лук, 1 с.л масло, 1 с.л непълна ориз, 10 кестена, черен пипер, магданоз, 1 с.л вино или бира, 1 чаша прясно мляко, сол
Най-напред се приготвя плънката. Запържва се лукът, нарязан на дребно. Към него се прибавят дреболиите, предварително сварени и нарязани, Като се позадушат, слагат се почистеният ориз, черният пипер, солта и кестените, които са предварително опечени или сварени в прясно мляко и обелени. Плънката се залива с 2 к.ч вода. Като се поизпари водата, се пълни фазана, който предварително отвътре е леко посолен, поръсен с черен пипер и намазан с масло. Птицата се зашива и пече в умерена фурна, като от време на време се маже с вино и масло.

Паприкаш по унгарски
200 г месо, 30 г пушена сланина, 30 г сметана, 1 домат, 1 зелена чушка, червен пипер, черен пипер, 1 гл лук, 1 с.л бяло вино, сол
Почистеният фазан се нарязва на 9-10 парчета. В отделен съд пушената сланина се нарязва на ситни кубчета. Преди тя да се запържи и зачерви, слагат се нарязаният на дребно лук, червеният пипер, доматите, чушките, черният пипер. Към сместа се прибавя и месото, посолява се. Полива се с виното, захлупва се с капак и се задушава, докато месото омекне. След това към ястието се прибавя брашно, разбъркано със сметаната и се оставя да кипне.

С кисело зеле по немски
200 г меса, 40 г сланина, 1 гл.лук, 1 с.л масло, 280 г кисело зеле, 1 к.ч бульон, 2 с.л бяло вино, сол
Това ястие може да се приготвя с по-стари фазани. Почистеният фазан се увива в сланината и се пече в масло до полуомекване на месото. В огнеупорен съд се пържи в масло лукът, докато стане златист. Прибавят се киселото зеле, бульонът и виното. Сместа бавно се задушава, докато виното се поизпари. Към зелето се поставя фазанът и заедно се пекат във фурната. Накрая, ако е много сочно, зелето се поръсва с малко картофено нишисте.

--------------------
Единственият начин да се отървеш от изкушението е да му се отдадеш. Оскар Уайлд


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
ЕVERHOPE
мира няма
***

Регистриран: 07.10.2005
Мнения: 3290
От: тук някъде
Re: Как да приготвя фазан?!
    #1559397 - 19.12.2006 12:34 [Re: Kenya]

Много благодаря!
Първата рецепта, за задушения фазан, май ще бъде моята. Стискай палци да се справя добре.

--------------------
Вълкът се ражда, за да разкъсва, орелът се ражда, за да ограбва, огънят се ражда, за да изпепелява, а човек се ражда, за да бъде щастлив, но разкъсва, ограбва и изпепелява щастието на другите. Какво всъщност е човека?


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Kenya

***

Регистриран: 21.06.2005
Мнения: 1774
От: Пловдив
Re: Как да приготвя фазан?!
    #1559418 - 19.12.2006 12:53 [Re: ЕVERHOPE]

Така както е дадена рецептата, повече прилича на печен, отколкото на задушен. Незнам дали няма да стане сух. Сложи го ако имаш в глинен гювеч с капак и като наближи, го отхлупи да се запече. Моят съвет е да сложиш малки лукчета(арпаджик), няколко скилидки чесън или една цяла необелена глава, 1 дафинов лист, 2-3 зърна бахар, а може и няколко гъбки да хвърлиш, ако имаш

--------------------
Единственият начин да се отървеш от изкушението е да му се отдадеш. Оскар Уайлд


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
ЕVERHOPE
мира няма
***

Регистриран: 07.10.2005
Мнения: 3290
От: тук някъде
Re: Как да приготвя фазан?!
    #1559506 - 19.12.2006 14:15 [Re: Kenya]

Супер идейка ми даде, в глинен гювеч не знам да има нещо, което да не става супер.
А за чесъна си мисля, дали ще носи фазана тая миризмица. Иначе народа около мен си го обича и аз редовно ползвам и чесън и чеснов прах в кухнята си.

--------------------
Вълкът се ражда, за да разкъсва, орелът се ражда, за да ограбва, огънят се ражда, за да изпепелява, а човек се ражда, за да бъде щастлив, но разкъсва, ограбва и изпепелява щастието на другите. Какво всъщност е човека?


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Kenya

***

Регистриран: 21.06.2005
Мнения: 1774
От: Пловдив
Re: Как да приготвя фазан?!
    #1559527 - 19.12.2006 14:28 [Re: ЕVERHOPE]

Пусни 4-5 скилидки, но необелени. Няма чак толкова да се натрапи като аромат.
Мисля, че върви на всякакво месо, ама и аз съм пристрастна

--------------------
Единственият начин да се отървеш от изкушението е да му се отдадеш. Оскар Уайлд


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
El Diablo
изчадие
***

Регистриран: 02.12.2004
Мнения: 181
От: там, където ви очаквам
Неде-е-е-е-е-й!
    #1564580 - 22.12.2006 11:46 [Re: ЕVERHOPE]

Никоя от готварските книги не споменава, че месото на фазана е сухо жилаво, особено при по-старите!
(Затова, ако си спомняш Чудомир и "Шогун" на Клавел, англичаните най-напред са го оставяли да се вмирише)

Ние, разбира се, имаме по-приятно миришещи начини за справяне с проблема - или да се изкисне 24 ч. в марината на оцетна основа, или (което препоръчвам) да се свари предварително, а след това да се пече.
Най-добре е да се приготвя цял, а ако е по-възрастен - препоръчвам да се направи с кисело зеле по описаната рецепта. Но послушай ме - свари предварително фазана!

И ловец съм, и готвач съм!


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
ЕVERHOPE
мира няма
***

Регистриран: 07.10.2005
Мнения: 3290
От: тук някъде
Re: Неде-е-е-е-е-й!
    #1564830 - 22.12.2006 15:41 [Re: El Diablo]

Мдааа, безценен съвет ми даде и наистина ще постъпя така-първо ще го сваря!

--------------------
Вълкът се ражда, за да разкъсва, орелът се ражда, за да ограбва, огънят се ражда, за да изпепелява, а човек се ражда, за да бъде щастлив, но разкъсва, ограбва и изпепелява щастието на другите. Какво всъщност е човека?


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
ГолЕмо Диване
чЮфстФителна
***

Регистриран: 13.02.2004
Мнения: 16432
От: в стаята на откачалките
Re: Неде-е-е-е-е-й!
    #1565021 - 22.12.2006 19:03 [Re: ЕVERHOPE]

яяяя,като го направиш - звънни да дойда да опитам

--------------------
"Упорствай до тогава, докато твоите слабости станат твои особености"


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
ЕVERHOPE
мира няма
***

Регистриран: 07.10.2005
Мнения: 3290
От: тук някъде
Re: Неде-е-е-е-е-й!
    #1565119 - 22.12.2006 20:29 [Re: ГолЕмо Диване]

Обезателно, стига да не се орезиля прекалено.

--------------------
Вълкът се ражда, за да разкъсва, орелът се ражда, за да ограбва, огънят се ражда, за да изпепелява, а човек се ражда, за да бъде щастлив, но разкъсва, ограбва и изпепелява щастието на другите. Какво всъщност е човека?


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Страници: 1



Допълнителна информация
0 регистрирани и 7 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  Nadin, Hard Rock fan 

Изпечатай темата

Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг:
Брой показвания: 20470

Мнението ти за темата:

Прехвърли се в



ALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2012 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.076 seconds in which 0.062 seconds were spent on a total of 13 queries. Zlib compression enabled.