ALL.BG форуми
ALL.BG поща форуми чат стая обяви картички


Форуми » Музика » Джаз и блус

Страници: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
dr.sardonicus

***

Регистриран: 08.03.2002
Мнения: 1951
Re: Обявление
    #1665377 - 10.03.2007 00:05 [Re: betincho]

Прощавай, че се намесвам, но позволи ми, моля те, да се хвана за повода да изразя ясно намерението си, по което се заех да съставям онзи сборник! Идеята ми не бе да представям теорията на музикалните елементи и да се изживявам за теоретик, а ползвайки се от нея - там, където тя би ми била полезна... ползвайии се от нея, да представя метод по мелодическа електрокитарна апликация... И знаеш ли кое ме провокира? - Тъкмо книги, бестселъри в световен мащаб, съставени от титулувани музиканти... книги с надслов: "Ние ще ви научим да свирите на електрическа китара, без да се налага да четете ноти!". Виждах в тези книги компетентност, ала не откривах МЕТОД. И сметнах, че този метод, АПЛИКАТУРЕН метод, може да ми го подскаже теорията на музикалните елементи. И тя ми го подсказа.

И още нещо: МУЗИКАЛНИ ЕЛЕМЕНТИ НЕ БИХА МОГЛИ ДА БЪДАТ НАУЧНО ПРИПОЗНАТИ БЕЗ ТЕОРИЯ НА МУЗИКАЛНИТЕ ЕЛЕМЕНТИ. А класическата теория - предвид традицията, която носи - разбира се, че няма алтернатива в изучаването на музикалните елементи!... Додекафонията отмахва тази теория, но додекафонията се отвръща и от УСЕТА за музикалните елементи, усета за лад, устойчивост...

Други книги пък ме затрупваха с хиляди хармонически апликатури на китарни акорди, а на мен ми се щеше да разполагам с някаква систематизация на мелодически апликатури (гами, арпежи), а не просто някакви упражнения за развиване на чевръсти пръсти или фрази-клишета, или откъси от именити сола... Та, това възнамерявах. Китарата е, както на всички ни е известно, поливариантен в апликатурно отношение инструмент, допуска транспониране, разни варианти за изсвирване на едни и същи ноти, а не както пианото напр. Нотният текст не казва всичко - и най-вече при електрическата китара. Не случайно огромната част от електрокитарната гилдия прибягва до табулатурния запис като необходима прибавка към нотния... На мен ми е задължително да познавам едни "канонично" утвърдени пръстовки... Подобна апликатурна каноничност се е наложила при електрическата китара при т. нар. "акорди първа позиция".


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
dr.sardonicus

***

Регистриран: 08.03.2002
Мнения: 1951
Re: Обявление
    #1666531 - 11.03.2007 11:44 [Re: dr.sardonicus]

Дано ви се стори интересно
(или: факти и факти)


Тази година Великден - относително - се пада рано. Какво ми се случи наскоро?... Изреждам, без да съблюдавам хронологическия порядък:
- Overhate отправи страхотен въпрос;
- IvailoF се (полуподигравателно) почуди: "защо нападате човека";
- Петър ме обвини в псевдофилософичност;
- Hammill (във форум "Философия") спомена "Братя Карамазови" и събуди темата "Факт"...

Сега - по тематичен повод - ще илюстрирам своята псевдофилософия (това, което обичайно зоват субективизъм) и, значи, ще свържа изредените случки. Ето как:

Днес човек би могъл например да си рече: "Координираният спрямо 440-херцовото ла (първа октава) темпериран полутонов - 12 полутона за октава - звукоред ми се натрапва в даденост. А едва върху него строим гами, акорди... На какво почива тази даденост на музикалната система, ако не на исторически утвърдила се конвенция!... Но във всеки случай не и да ни я спуска Господ-Бог, я! А и из разни екзотични райони по света срещаме и други музикални системи - при арабите, индианците... Но днес, когато вече "традициите не са това, което бяха", защо да се придържаме към звукореда и тоновостта, нека започнем да шумим! Поради кое, ако не поради предразсъдъците на традицията, привиждаме и причуваме "музикален жалон" в разните тоналности и т. н. - установени по звукореда! И най-гениалните произведения са не някакви божествено инспирирани конструкции, а само са признати за гениални. Музиката всъщност е шум! И щом е тъй, то всичко ни е позволено."

На такъв - отчужден от музикалното присъствие - човек аз бих отвърнал: "Белег на днешното време е да гледаме на историческите натрупвания като на просто традиция, като не си даваме сметка за фактите. Ала нека погледнем на историята като на духовно развитие и нека се позовем на фактите - понеже нещата не стоят тъй, както ги представяш... Христос воскресе и това е факт!... Парашкев Хаджиев пише в своята "Елементарна теория на музиката"* следното:

"Слоговите наименования на тоновете са въведени от Гвидо д'Арецо (Guido Aretinus, 995-1050) във връзка с неговия метод, наречен солмизация, като средство за усъвършенствуване на нотното пеене. Те представляват началните слогове от първите шест стиха на популярния по онова време химн за Йоан Кръстителя (от П. Диаконус, P. Diaconus), чрез който химн пеещите молят светеца да ги предпази от пресипване на гласа:

UT queant laxis,
RESsonare fibris,
MIra gestorum,
FAmulituorum,
SOLve polluti,
LAbii reatum,
Sancte Joannes.

Белгиецът Х. Валрант, H. Waelrant (1595), добавил за седмия тон слог СИ, получен от първите букви на Йоан Кръстителя: Sancte Joannes... О. Гибелиус, O. Gibelius (1659), заменя слога UT с DO."


Тъй че - днешната музикална система ("системата на Великия музикален стил"**) възниква изот божествената слухово-певческа даденост на този химн ("start to chant a hymn" - как тази повеля звучи на американски!), това което на децата бива наричано "нотната стълбица" (диатониката, подредена в гамата до-мажор). Системата се утвърждава по мотива за модулация (височинна промяна, разгръщане на музикалната механика) - изнамиране (възможност за попадане в) междинни (т. нар. хроматични) позиции. С това възниква и проблемът за темперацията, разрешен не без колизии и лутания (повече или по-малко компромисно) в т. нар. равна темперация. Координатното начало на системата (ла от първа октава) бива застопорено на 440 Hz на Интернационалното споразумение от 1939-а и 1941-ва г. (по П. Хаджиев)... Ето как конвенциите идват много, много по-късно!"

(Хм... А приемственост покъм античните изнамирания в музиката?)

Истината за нещата стои обърнато на това, което моят въображаем събеседник си представя. Духът, в отрицание покъм притежаващата го (него, духа) историчност, придобива своята история, "отваря си очите за фактите".

А аз опротивявам на другите хора и на себе си поради, изглежда, своята асоциативна мнителност и... правенето ми на интересен.

П. П. - Може ли да съществува факт, без да се вярва в него? И може ли да съществува факт, ако той е плод на суеверие?... Проблемът за истината... Учените се стремят към идеала на "неопровержимата констатация", засвидетелстваща лозунга "рационалната необходимост - кукловод на ставането". Всуе?... Благодатта на Божието слово... Божие слово и догма. Съществуване и същност.

sardonicus, един вземащ се на сериозно позьор
sardonicus, врагът на ironicus


------------------------------------------

(*) - Чудесен учебник е и неговата "Хармония". Също и книгата на Здравко Манолов - "Полифония". (Все учебници за средните музикални училища.)
(**) - 1600-1900 - Common PracticeЕкстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
IvailoF
новак
***

Регистриран: 18.01.2007
Мнения: 27
От: София, България
Re: Обявление
    #1668671 - 13.03.2007 13:10 [Re: dr.sardonicus]

"Музиката всъщност е шум" - ах, как само ме радваш
Скъпи dr.sardonicus - останал си с крайно погрешното впечатление, че поста ми е съдържал полуподигравателен тон.
Аз не обичам да се подигравам с хората.
Не знам с какво опротивяваш на хората....но в крайна сметка не можеш да се харесаш на всеки.
Аз лично смятам, че не е никак задушевно да блъскаш постовете си с толкова завъртяни и сложни изречения.
Далеч съм от мисълта, че имаш лош вкус и недостатъчно възпитание, но демонстрацията на богатство на изразните средства не е сред любимите ми.
Начина ти на мислене ми допада и смятам, че би имал по-голям успех в излагането на теориите си , ако не си толкова агресивно настроен.В интерес на истината на мен би ми била интересна една среща както да може да се поговори спокойно очи в очи, така и с демонстративна цел.Все пак на теория е едно - на практика съвсем различно.
А част от хората, с които спориш тук сме ги и слушали
Лично аз предпочитам да слушам МУЗИКАТА, а по-малко или изобщо да не говоря за нея.
Трудно е да си неразбран, но бъди над нещата
С най-добри чувства...
Успех и до скоро

--------------------
http://misunderstoodproject.com
http://www.RockBarRock.com/
http://www.nostradamus-rockopera.hit.bg
http://www.bgsavestin.exactpages.com/
http://dreamtheater.start.bg


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
dr.sardonicus

***

Регистриран: 08.03.2002
Мнения: 1951
Re: Обявление
    #1668697 - 13.03.2007 13:30 [Re: IvailoF]

Заменяш подигравката си с презрение. Страхувам се от жива среща. А и не умея да свиря на нищо... Но благодаря за балансираното становище... Банализмите, които - ах! - по-"разчупено" се опитвам да бръщолевя... дължат се не на липсата на психологически намордник - дължат се на недостатъчно четене и лоша образованост, но най-вече на това, че чисто и просто аз съм един идиот. Очаквам да споделиш своето по-меко впечатление... Че музиката е шум - рекох го не аз, а моят въображаем събеседник - всяка романтична вечер се оригвам насреща му, запотявайки образа... Онова, което семеотделях в т. нар. "теории" - боли ме... оная работа...

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
IvailoF
новак
***

Регистриран: 18.01.2007
Мнения: 27
От: София, България
Re: Обявление
    #1668722 - 13.03.2007 14:05 [Re: dr.sardonicus]

Цитат:

Заменяш подигравката си с презрение. Страхувам се от жива среща. А и не умея да свиря на нищо... Но благодаря за балансираното становище... Не че банализмите, които се опитвам да бръщолевя - ах! - по-разчупено... не се дължат на моята невъзпитаност - аз чисто и просто съм един идиот.
Човече, явно си имал тежко детство.
Съжалявам.......
Въпреки силно изразената ти непоносимост към хората се опитах да бъда положително настроен и искрен.
Можеш да си философстваш колкото желаеш.
Предложението ми за среща беше съвсем сериозно и бих присъствал с удоволствие като "слушател".
Но щом те е страх не бих искал да те притеснявам
Не съм влизал в други форуми....но няма да се учудя, ако някъде обясняваш на лекарите, как похватите им са неправилни...и как докато си стоял в тоалетната те е осенила идея за сайт, който да създаде нова вълна хирурзи, които да не губят години в родните ни учебни заведения, а да се научат да оперират по метода на dr.(Другаря...Доктор....??? Sardonicus.)

Бъди така любезен и ме накажи с презрение, като не си правиш труда да отговаряш на последния ми пост свързан с твоята объркана физически и психически особа, а аз ще си спестя вече "презрителните" и "подигравателни" коментари по която и да е твоя тема.

С най-добри чувства.....

--------------------
http://misunderstoodproject.com
http://www.RockBarRock.com/
http://www.nostradamus-rockopera.hit.bg
http://www.bgsavestin.exactpages.com/
http://dreamtheater.start.bg


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
dr.sardonicus

***

Регистриран: 08.03.2002
Мнения: 1951
Re: Обявление
    #1668726 - 13.03.2007 14:10 [Re: IvailoF]

О.К.

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Страници: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)Допълнителна информация
0 регистрирани и 0 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  duende 

Изпечатай темата

Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг:
Брой показвания: 2959

Мнението ти за темата:

Прехвърли се вALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.026 seconds in which 0.008 seconds were spent on a total of 14 queries. Zlib compression enabled.