ALL.BG форуми
ALL.BG поща форуми чат стая обяви картички


Форуми » Образование и Наука » История

Страници: 1
ичиргу боила -- атиша
философ
**

Регистриран: 13.01.2005
Мнения: 1254
Мегалитния кладенец - село Гърло и шумерския бог ЕНКИ
    #1773425 - 30.05.2007 10:58

За тези които се интересуват от обекта, мога да дам следната информация --

село Гърло се намира по пътя от Перник към Трън непосредствено след Брезник -- вдясно на пътя има разклон с пътна маркировка указваща селото.


http://www.svetogled4.hit.bg/6R.htm

М.Джонова изследва мегалитен куполовиден храм-кладенец до с. Гърло, Пернишко(34).

Храмът представлява покрит кладенец, с подравнена площадка около него. Във вътрешността, на нивото на площадката има ниши, в които са намерени останки от жертвени животни. Всичко е иззидано от камъни без спойка. Храмът се намира в подножието на хълм, а на хълма има антична крепост. Разкрит е водопровод. Подобни храмове са открити на о-в Корсика, в Палестина и другаде и ги считат за храмове на Енки (бог на подземните сладки води).

http://www.democrit.com/category.php?n=849&cat=28&br=0&wh_n=news4

Храмът-кладенец в с. Гърло - навесът вече се срути затвори
10.02.2007
Любо Цонев (Инди BG): Може би някои хора са прочели наскоро тревожния ми материал, посветен на състоянието на подземния храм на изворната вода при село Гърло до Брезник, публикуван в 2 сайта:


Демокрит

и Още Инфо
На 20.01.2007 с група приятели и съмишленици посетихме отново мястото. Денят бе прекрасен,
свеж,
топличък за сезона
и изпълнен с онази ослепителна светлина, която е присъща само на зимния полусезон. [Fig .1]

Радостта ми, обаче, не трая дълго - прогнилият навес над храма вече се бе сгромолясал окончателно. Поразгледайте разрухата внимателно – това е днешната съдба на България, стопанисвана от народ, който се гордее, че имал 15-вековна история. Като гледам тъжната купчина греди от навеса, смятам за доста вероятно този народ наистина да произхожда от северен Афганистан – личи си, че още носи тамошния манталитет.


Нейсе, не плачи сърце… [Fig.2 , Fig. 3]


Добре е, все пак, че храмът-кладенец е издържал и това варварство, оцелял е. Сега не ми остава нищо друго, освен полека-лека да го разчистя от гнилите греди. При всяко посещение ще поработвам по малко и рано или късно ще го разчистя. Повече от това не мога да постигна сам. Нека помага всеки културен посетител, ако желае.

Иманяри продължават, впрочем, да рушат пода около кладенеца. Трябва да донеса алуминиева стълба поне 2 м дълга, за да извадя от дъното на кладенеца оригиналните градежни камъни, които вече са паднали там.


Благодарение на доброто отношение на един историк от Перник се сдобих с оригиналната книжка за обекта:
Димитрина Митова-Джонова "Мегалитен храм-кладенец при с.Гърло, Пернишки окръг", изд. С 1984 от Комитета за култура, НИПК и Окр. съвет за култура в Перник.
Оттам разбрах още няколко интересни подробности, с които ще ви запозная сега.(1) В оригиналния си вид куполът е бил затворен изцяло отгоре и така е бил запазен до около 1980 г. След това, сиреч в съвсем близки и познати нам времена, някои простаци са махнали покривен слой с дебелина около един метър, при което във върха на храма се е образувал днешният отвор с диаметър около един метър. Т.е. според археоложката в оригиналния храм не е прониквала дневната светлина отгоре. През отвора злосторниците са проникнали в храма, за да видят какво има за грабене. Г-жа Джонова нарича простаците-иманяри с думата "дилетанти", което силно ме оскърбява! И аз съм дилетант в археологията, но високомерието на археолозите с нищо не помага на общото ни дело да спасяваме паметниците от простаци!(2) Същите простаци, които са отхлупили храма, са махнали и един камък от основата на зида точно там, на ъгъла, където стълбището свършва и преминава в куполната цилиндрична зала. Именно по тази причина постепенно се е деформирало цялото съоръжение - погледнат отвътре навън, прекрасният и някога симетричен коридор сега е нелепо деформиран. [Fig.4] По същата причина се е пропукала и захлупващата плоча от арката над стълбището точно на границата между коридора-стълбище и залата.
(3) Храмът-кладенец бил изграден според г-жа Митова-Джонова преди повече от 3 200 г., т.е. преди 32 века. Отнесено към годината на публикацията 1984, това твърдение означава 12 в.пр.Хр.


Дано да осъзнаете този факт в цялата му дълбочина!

Това е (по общото мнение на професионалистите) времето на Троянската война! Оттогава са първите данни за съществуване на етнос, който древните гърци наричали "траки" (имам предвид началния, устен вариант на преданието за тази война, който е възникнал вероятно в 10-9 в.пр.Хр. и е бил записан в 6 в.пр.Хр.).

Та по онова време (12 в.пр.Хр.) живял и тракийският цар Резос, който с великолепната си конница се притекъл на помощ на троянците да пробият обсадата на ахейците. А Резос, представете си, царувал някъде по горното течение на р. Стримон, днешната Струма. А именно там (с.Гърло е само на 20-тина км от Перник, където тече Струма!) е разположен и храмът-кладенец! Това е, тъй да се каже, тракийската следа. Но тя не е еднозначна, както би ми се искало.(4) Г-жа Митова-Джонова дискутира подрбно произхода на храма-кладенец. Цитирам нейната книга:

"Подземният храм-кладенец от с.Гърло принадлежи към същия архитектурен вид – подземна сграда с толос и дромос. Макар и да има съвсем друго предназначение, той повтаря прастария план на неолитната жилищна и култова архитектура от Месопотамия, която постепенно прониква все по на северозапад, обхваща островна и континентална Гърция и в един сравнително ранен период – 14-13 в.пр.н.е. – достига до горнострумските райони.

Като архитектурен вид и строителна техника храмът-кладенец от с.Гърло стои най-близко до микенските строителни традиции. … [ Обаче като култово съдържание – като израз на преклонение към подпочвените води този храм има паралели както на изток от Балканите в Палестина, така и на запад – в една неочаквана ] буквална аналогия при протосардинската мегалитна култура нураги."

Да обобщим.

От една страна по форма и градеж храмът-кладенец си остава изолирано явление в тракийския ареал и няма нищо общо с по-късните градежи, които се приписват на траките през целия период 12-5 в.пр.Хр. Чак през 5 в.пр.Хр. се появяват подобни по форма куполи, но при няколко съществени отлики :

а/ зидани са не от трошени, а от добре одялани каменни блокове (квадри);

б/ никога нямат подземен дромос, винаги са градени (според Г. Китов) върху хоризонтална площадка, която е оформена предварително в периферията на естествена или също така предварително натрупана могила;

в/ никога не са изразявали култ към животворна природна сила, каквато е водата, а винаги са били свързани с култа към мъртвите, т.е. били са гробници и евентуално по-късно хероони. Същевременно подземният купол не е толкова изолирано явление, ако разширим кръгозора и включим в анализа не само Балканите, а целия средиземноморски район, включително Близкия Изток. От такива съображения съм склонен да мисля, че храмът-кладенец не е граден непременно от траките .

От друга страна, ако погледнем храма-кладенец откъм култовата му страна, не можем да твърдим, че култът към подземната или кладенчовата вода е съвършено чужд на траките! В Странджа, например, има много параклиси, посветени на Св. Марина, които са построени над извори. Тези параклиси не са изначално християнски, а са следа от едно преклонение към живота, датиращо поне от тракийско време. А като отчетем и множеството скални светилища из Родопите и другаде, които са датирани от 2-4 хилядолетие пр.Хр. и които винаги са създадени в близост до извор, става ясно, че почитта към подпочвената вода може да се разглежда дори като по-стара от общоприетото тракийско време (условно 12 в.пр.Хр.- 5 в.сл.Хр.). С други думи от култово гледище има вероятност храмът-кладенец да е бил понятен, почитан и дори ползван от траките, дори и да не е бил строен от тях самите. Понеже те са наследили култа към водата от предшестващото ги население в балканско-малоазийския тракийски ареал.


С всичките тези бележки искам да кажа, че произходът на храма-кладенец си остава за мене доста неясен. Поне засега. Може той да е следа или последна проява на хора, които са обитавали горнострумския район дори преди появата на племената, известни сетне и до днес под името "траки".
Кой знае?(4) Що се отнася до симпатичната римска вила недалеч от храма-кладенец, днес тя е наполовина разрушена спрямо състоянието, когато е била разкопана от г-жа Митова-Джонова. Това проличава от един чертеж в друга нейна книга:
Димитрина Митова-Джонова "Археологическите паметници в Пернишки окръг", издадена в С 1983 от Комитета за култура, НИПК и Окр. съвет за култура в Перник. Фигурата е взета оттам; защриховал съм вече разрушените части от зида; стрелката сочи северната посока. [Fig .5]

От общо 4 полукръгли издатини в плана на вилата до днес е оцеляла само една.

От началната дължина на праволинейните зидове, които оформят стените на правоъгълните помещения, е запазена само половината.

Тъй като е изпълнявала ролята на баня, вилата е имала хипокауст – подподово отопление; от него днес няма нито следа.

На много ли места в България може да се види такова нещо? На тази скромна римска вила не й е съдено да живее още дълго.

Като имаме предвид колко оскъдни са горе-долу оцелелите (не запазените, а именно оцелелите!!!) паметници от такъв ранг в западната половина на България въобще, изоставянето на подземния храм-кладенец и близката римска вила на произвола на иманярите за мене не е нищо друго освен престъпно нехайство.

Жалко е, че не мога да го предотвратя.

Нямам чичо в Америка.

В момента никой не се интересува от каменното наследство, дискутира се надълго и нашироко как точно да се амнистират баш-престъпниците и техните … златни колекции.

Ех, скъпи мои траки! Златото, което сте добили навремето с толкова жертви, в което с толкова майсторлък сте въплътили частица от душите си, днес се превръща в проклятие за цялото останало археологично наследство по днешните български земи.

А наблизо, в центъра на Брезник, се вихреше кукерско шествие през облаците дим от кебапчетата и влудяващия тропот от стотици ярки пиринчени хлопки. Да се радваш от съхраненото до днес искрено езическо веселие, чиито корени се губят някъде в тъмата на минали хилядолетия, или да плачеш от невежеството на днешните хора, които не съзнават върху каква богата земя пристъпват? [Fig.6]


Л. Цонев, 24.01.2007г.
--------------------
ПРОМЕНЯЙ НЕЩАТА В СЕБЕ СИ, А НЕ ОКОЛО СЕБЕ СИ !

Редактирано от stkrust (30.05.2007 11:11)


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
ичиргу боила -- атиша
философ
**

Регистриран: 13.01.2005
Мнения: 1254
Re: Мегалитния кладенец - село Гърло
    #1773652 - 30.05.2007 13:52 [Re: ичиргу боила -- атиша]


http://oshte.info/004/001/0801/01.htm

--------------------------------------------------------

За подземните куполи под брезнишкото село Гърло

Любомир Цонев в "Още инфо"

Паралелни репортажи, паралелни светове >>

Любомир Цонев

Искам пак да ви занимая с подземния каменен купол край брезнишкото село Гърло, понеже посъбрах още любопитни данни. Освен това още не е минала опасността той да бъде унищожен завинаги от пернишките археолози, на които, предполагам, иначе не им липсва национална гордост.

Имам щастието задочно да познавам един археолог от Бургас, който все още е приятелски настроен към мене. Той ми посочи сериозната научна публикация за подземния кладенчов храм. Поредица „Thracia”, том VІ, Изд. на БАН, С 1984; в този сборник търсената статия е на стр.66-70: Димитрина Митова-Джонова „Храм на подпочвените води от бронзовата епоха в югозападна България”.

Не мога да се сдържа да не коментирам накратко – това ми е в характера.

(1) Авторката дава датировка ХІІ век пр.Хр., която се потвърждава в частност от парче от каменна брадва, намерено в кладенеца. За това време може да се кажат твърде много неща.

(1-А) Най-напред припомням, че в ХV век пр.Хр. приключил третият и последен етап от строителството на прочутия Стоунхендж. Самият култов строеж бил изоставен около ХІ век пр.Хр. Връзваме се в една световна традиция!

(1-Б) През ХІV-ХІІІ век пр.Хр. започва да се оформя общността от тракийските племена на Балканите, които влизат в писмената история с участието си в Троянската война (ХІІІ век пр.Хр.) на страната на обсадения град Троя (Илион), увековечено от Омировата „Илиада”, която била записана през VІ век пр.Хр. Сиреч храмът при с. Гърло е вероятно един от първите градежи на траките по днешните български земи!

(1-В) Особено ми е приятно да ви напомня, че по официално приетото становище именно в периода ХІІ-VІ век пр.Хр. в България се строят долмени. Излиза, че кладенчовият храм край Брезник е съвременник на първите долмени у нас, ако не и по-стар!

(2) Авторката споменава, че храмове с подобна конструкция и функция се срещат доста рядко, но в значителен интервал от време и по твърде отдалечени едно от друго места. Изброява следните примери:

(2-А)- с.Гърло, България (ХІІ век пр.Хр.);

(2-Б) – Баллао, остров Сардиния, Италия (Х-ІХ век пр.Хр.);

(2-В) – остров Кеос, Гърция (?);

(2-Г) – Пантикапей, гръцка колония в източния край на едновремешния Херсонес - днешния Кримски полуостров, Украйна /V век пр.Хр./; (2-Д) – баптистерият в Картаген, Тунис (ІV-V век сл.Хр.). Според Д.Митова-Джонова „нашият” храм е не само един от редките, но и един от най-ранните храмове, свързани с култа към подземната вода. В някакъв смисъл той е предшественик на тъй популярните днес Спа-центрове!

Щастлив съм, че мога да ви покажа рисунка на подземния куполен градеж Баллао от остров Сардиния [Fig.01] - открих я в албума “Megalithic Mysteries”, който дължа на прекрасните ми приятели Флорови от Канада.Fig.01

Всеки, който е бил в с. Гърло, ще усети силната прилика в подземната част. Сардинският храм има и по-късна надстройка, разположена не под, а върху земната повърхност. Тя вече не е строена от ломен камък, а от добре оформени блокчета – квадри. Няма да се разсърдя, ако сравните архитектурата на споменатите храмове с Пантеона в Рим – има над какво да се замислите! ()

(3) Археоложката пише дословно:

„В местността.Кула, на 3 км северно от с.Гърло, Брезнишко, през 1972 при археологически разкопки бе открит интересен архитектурен паметник, свързан с изворната вода. … При откриването толосът и дромосът (куполът и коридорът към него – бел. Л. Ц.) бяха разрушени и запълнени с камъни и пръст. За съжаление само преди десетина години (10 години преди публикуването на статията, т.е. към 1974, т. е. само две години след откриването на храма от археолозите!!! – бел. Л. Ц.) любителите са разрушили голяма част от паметника.”

Фактът, че българите не са европейци, а хуни и авари, вече е очевиден за всички нас по поведението им пред прага на Европата. Но те са си такива независимо от това дали режимът е на Тато или на наследниците му с големите портфейли. Навесът, построен над обекта, за да го пази от атмосферни влияния, отдавна е разграбен – останали са само дървените подпори. На 5.4.2006 в сайта clubs.dir.bg авторът Yogi публикува чудесен фоторепортаж, откъдето взех снимката на подпорите както са изглеждали тогава – [Fig.02]. Аз отидох там през юни 2006 и… една от напречните огромни греди вече се бе пречупила и паднала! [Fig.03]. Явно музейните герои от Перник няма да правят ленински съботник, за да спасяват паметника.Fig.02 иFig.03

Призовавам всички, които обичат старините и са готови на безкористно усилие: да идем напролет (да речем април 2007?) с няколко въжета и бичкия и да демонтираме гредите от навеса, преди да се срути и да разруши великолепния подземен храм! Дали ще се намерят достойни хора? Понеже това ще прерасне в археологичен скандал, може да ни пратят и полиция – да ни охранява да не би да откраднем нещо. Интересно ми е само г-жа Митова-Джонова нас любители ли ще ни нарече тогава? Какъв ли смисъл влага тя в тазиа дума?

Приключих със статията. Сега ще добавя нещо от себе си. Д. Митова-Джонова споменава само една находка – парче от каменна брадва. Но в албума на Ал. и В. Фол „Траки”, С 2005, се натъкнах на една великолепна снимка – бронзов набузник от шлем, датиран в V век пр.Хр. и намерен … при с. Гърло! Изобразен с чудесно майсторство Херакъл, който в едната ръка държи боздуган, а в другата – кожата на убития от него лъв. [Fig.04] Тази великолепна находка ни дава повод да се поразровим в историята, за да разберем какви военни драми са се разигравали в онова време край вече съществуващия подземен храм.Fig.04

През V век пр.Хр. държавата на тракийското племе одриси се управлява от Ситалк – син на онзи цар Терес, чиято златна маска откри археологът Г. Китов наскоро. А районът на днешното Софийско-Брезнишко поле се населявал от тракийското племе трери или тилатеи. По това време одриската държава преживява своята най-голяма териториална експанзия. От писмените извори са известни две големи военни кампании на Ситалк в западна посока. Първият поход е на югозапад - срещу Македония, закъдето Ситалк повел войска от 150 000 души! Но това не му помогнало да я покори. Вторият поход е на северозапад - срещу многобройното и силно тракийско племе трибали. В крайно ожесточена битка в Софийското поле Ситалк загива. Виждате ли тук каква връзка изскочи? Ако не – прегледайте два пътеписа в ОщеИнфо: (http://oshte.info/004/00104/12/1112/05.htm) и (http://oshte.info/004/11/1311/DD/01.htm) Впоследствие трибалите погълнали малкото племе на трерите. Та искам да кажа, че горният набузник ще да е останал край с.Гърло като памет от ония славни битки!

Накрая отново ще цитирам фоторепортажа на Yogi от туристическия сайт clubs.dir.bg. През април той забелязал по пътя от с.Гърло към подземния храм едно старинно гробище с каменни кръстове, произхождащи от средата на ХІХ век, и ги е заснел [Fig.05]. Когато аз минах през юни зеленината на тревите, храстите и келявите дръвчета бе скрила напълно не камо кръстовете, но и специалната табела за тях, така че не ги забелязах. Затова дължа благодарност на Yogi. Тъй като забележителностите на района се увеличиха, си позволих да начертая схема, която ви предлагам с надеждата да посетите тези прелестни места [Fig.06].

--------------------
ПРОМЕНЯЙ НЕЩАТА В СЕБЕ СИ, А НЕ ОКОЛО СЕБЕ СИ !


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
krume
рекордьор
***

Регистриран: 25.09.2006
Мнения: 2551
Re: Мегалитния кладенец - село Гърло и шумерския бог ЕНКИ
    #1773920 - 30.05.2007 16:40 [Re: ичиргу боила -- атиша]

Цитат:


Храмът-кладенец в с. Гърло - навесът вече се срути затвори
10.02.2007
Любо Цонев (Инди BG): Може би някои хора са прочели наскоро тревожния ми материал, посветен на състоянието на подземния храм на изворната вода при село Гърло до Брезник, публикуван в 2 сайта:


Демокрит

и Още Инфо
На 20.01.2007 с група приятели и съмишленици посетихме отново мястото. Денят бе прекрасен,
свеж,
топличък за сезона
и изпълнен с онази ослепителна светлина, която е присъща само на зимния полусезон. [Fig .1]

Радостта ми, обаче, не трая дълго - прогнилият навес над храма вече се бе сгромолясал окончателно. Поразгледайте разрухата внимателно – това е днешната съдба на България, стопанисвана от народ, който се гордее, че имал 15-вековна история. Като гледам тъжната купчина греди от навеса, смятам за доста вероятно този народ наистина да произхожда от северен Афганистан – личи си, че още носи тамошния манталитет.


Нейсе, не плачи сърце…

Л. Цонев, 24.01.2007г.Брейййй че бил печен тоя чичка Л. Цонев бе - брей, брей, брей. Ми като е толкова велик, да се беше организирал по-навреме!
Сега целия народ му е виновен и целия народ ше плюе - защото неговия почин не успял!

Ако някой е виновен - този някой е точно той Л. Цонев - той е знаел за проблема, той е бил инициатора на отстраняването на навеса и той се е провалил чрез закъсняване!!!

Не стига че пътеписите му (защото това са си тъчно пътеписи на турист) са досадни и трудни за четене па си позволява и квалификации за целия народ!

Аман от мамини лигльовци!!!

Редактирано от krume (30.05.2007 16:44)


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
miroslavp
пристрастен
**

Регистриран: 28.10.2006
Мнения: 612
От: Варна
Re: Мегалитния кладенец - село Гърло и шумерския бог ЕНКИ
    #1774014 - 30.05.2007 18:09 [Re: krume]

Така е... всеки приказва , ама малко се действа

--------------------


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
ичиргу боила -- атиша
философ
**

Регистриран: 13.01.2005
Мнения: 1254
Re: Мегалитния кладенец - село Гърло
    #1774712 - 31.05.2007 09:38 [Re: krume]

Круме, зарежи го тоя турист Любо Цонев какво хортува.....
Ако искаш да те водя до този ХРАМ-Кладенец другата събота, отговори ми по пощата дали искаш да дойдеш. Тръгването става от АВТОГАРАТА на Овча Купел. Рейса за Брезник тръгва сутринта в 10.30 часа !!!

--------------------
ПРОМЕНЯЙ НЕЩАТА В СЕБЕ СИ, А НЕ ОКОЛО СЕБЕ СИ !


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
ичиргу боила -- атиша
философ
**

Регистриран: 13.01.2005
Мнения: 1254
Re: Мегалитния кладенец - село Гърло - СНИМКИ
    #1789732 - 11.06.2007 10:39 [Re: ичиргу боила -- атиша] Прикрепен файл (202 тегления)

Вчера посетих ТРАКИЙСКИЯ ХРАМ на ВОДАТА край село ГЪРЛО. Оказа се че има и по кратък маршрут до там. От БРЕЗНИК се хваща шосето за село КРАСАВА, след което преди самото село има отбивка от шосето вляво към язовира. Язовира е охраняем, но ако човек се разбере с пазачите могат и да го пуснат вътре в охраняемия район. После се минава по язовирната стена и на отсрещния бряг се хваща тесна пътечка, която води до един каптаж. След каптажа се завива наляво и се търси стар път обраснал с трева и храсталаци. Самия храм е в подножието на хълма.Предоставям две снимки направени в храма -- ВХОДНАТА АРКА и самия КЛАДЕНЕЦ в центъра на подземния храм. Въпреки падналите греди на навеса построен навремето със средства на ЮНЕСКО, обекта е невредим и може да се влиза в него без рискове.

Все пак имах късмет, защото се свързах с една преподавателка по история от Брезник, която ми показа краткия път до обекта.

ВИЖ ПРИКРЕПЕНИЯ ФАЙЛ -- ВХОДНАТА АРКА

--------------------
ПРОМЕНЯЙ НЕЩАТА В СЕБЕ СИ, А НЕ ОКОЛО СЕБЕ СИ !

Редактирано от stkrust (11.06.2007 10:51)


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
ичиргу боила -- атиша
философ
**

Регистриран: 13.01.2005
Мнения: 1254
Re: Мегалитния кладенец - село Гърло - СНИМКИ
    #1789736 - 11.06.2007 10:42 [Re: ичиргу боила -- атиша] Прикрепен файл (197 тегления)

ВИЖ ПРИКРЕПЕНИЯ ФАЙЛ - КЛАДЕНЕЦА на дъното на тракийския храм

--------------------
ПРОМЕНЯЙ НЕЩАТА В СЕБЕ СИ, А НЕ ОКОЛО СЕБЕ СИ !


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
ичиргу боила -- атиша
философ
**

Регистриран: 13.01.2005
Мнения: 1254
Re: Мегалитния кладенец - село Гърло - СНИМКИ
    #1789738 - 11.06.2007 10:46 [Re: ичиргу боила -- атиша] Прикрепен файл (202 тегления)

Още една снимка на ВХОДНАТА АРКА на храма.
ВИЖ ПРИКРЕПЕНИЯ ФАЙЛ !!!

--------------------
ПРОМЕНЯЙ НЕЩАТА В СЕБЕ СИ, А НЕ ОКОЛО СЕБЕ СИ !


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Страници: 1Допълнителна информация
0 регистрирани и 1 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  cherkezs 

Изпечатай темата

Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг:
Брой показвания: 3980

Мнението ти за темата:

Прехвърли се вALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.025 seconds in which 0.005 seconds were spent on a total of 13 queries. Zlib compression enabled.