twisted animator

Регистриран: 26.09.2006
От: desert plains
|
(Ще) има ли друга прогресив-дет група от класата на "Дет"?
#1868983 - 17.08.2007 06:33
|
|
|
Слушам групи като "Мартир", "Синик", "Атеист" и виждам прогресив откъм музкална форма, но не и откъм съдържание.
Дали дет-музиката е изчерпила прогресив-потенциала си и други поджанрове в метъла са по-способни да го пробуждат?
В застой ли е дет-ът?
"Дет" уникално явление ли са?
|
NEVERMORE
Veni Vidi Vici

Регистриран: 13.09.2003
От: Сената
|
Re: (Ще) има ли друга прогресив-дет група от класата на "Дет"?
#1869101 - 17.08.2007 09:51
[Re: twisted animator]
|
|
|
Цитат:
Слушам групи като "Мартир", "Синик", "Атеист" и виждам прогресив откъм музкална форма, но не и откъм съдържание.
Дали дет-музиката е изчерпила прогресив-потенциала си и други поджанрове в метъла са по-способни да го пробуждат?
Що бе, Синик са си екстра. Поне албумът Фокус де. Личното ми мнение е, че дет-музиката просто никога не е разгръщала докрай потенциала си, за да може да се говори за някакво изчерпване. Има попадения - Theory In Practice и особено албумът Colonizing the Sun, французите Carcariass също цепят мрака, но на всички тези, а и още групи от прог-дет стила им липсва нещо и това е една шлфовка и полировка, която беше неизменно качество на Чъки, независимо дали говорим за Дет или Контрол Динайд.
Цитат:
В застой ли е дет-ът?
Знам ли. Например Scar Symmetry са вид дет, който супер ме радва, а и звучи по нов начин. В този смисъл, мелодичният дет или този със смесване и на други стилове /ала ин флеймс с вкарване на нео шитове или разни поп-мелодийки/ си следва естественото развитие, но истинските диаманти в прог-дета ги няма.
Цитат:
"Дет" уникално явление ли са?
Чък е уникално явление. Доказа го с всичките 7 Дет албума и единия Контрол Динайд.
-------------------- Таралежът е птица упорита, не изриташ ли го не полита!
www.wartime.cc
|
irons
lighting

Регистриран: 26.06.2007
От: София
|
#1869291 - 17.08.2007 13:02
[Re: NEVERMORE]
|
|
|
За мен типичен пример за прог-дет са Gorefest, старите неща естествено. Може би много хора няма да се съгласят с това, но Erase & Soul Survivor се шедьоври, които блестят със смислените си текстове и префинената си музика.
Естествено нещата при Death са доведени до край.
|
Shureя!
респираторен

Регистриран: 26.10.2003
От: Базата
|
#1869465 - 17.08.2007 14:52
|
|
|
Цитат:
какво е това "прогресив откъм съдържание" ?  некой дето пее "Ний сме прогресари от село Париж" или дето прави концептуален албум по Пролегомени-те на Кант.... ? 
за мен Синик и откъм форма и откъм съдържание са си прогресив, даже прогресират доста отвъд Дет (според мен), щото на места си бичат чист фюжънец (да не са детаджийските вокали Фокус си е чиста проба модерен фюжън).
-------------------- PEPELATZ
|
twisted animator

|
#1869516 - 17.08.2007 15:25
[Re: Shureя!]
|
|
|
Хе, не ме питай "какво е туй"...днес с учудване установих, че съм пуснала таквази тема. Като гледам уинампа, слушала съм "Дет", май.:))
Що е прогресив - Кадаурус ми обясни милион пъти и така и не сфанах. Я ти?? 
У "Синик" честно казано ме кефят предимно детаджийските вокали. И другото е окс, без дисторизираните, които маса ме дразнят. Поначало са ми голема еклектика тези. Виж, следващият им проект по-бива, но той не е метъл.
И на "Атеист" не съм фен, всъщност. "Мартир" са окей.
Абееее....какво окей, като "Дет" няма, тва е положението.
|
Туфата
homo ludens

Регистриран: 06.01.2003
От: през девет планини в десета
|
#1869590 - 17.08.2007 16:10
|
|
|
По мое скромно мнение Meshuggah са доста прогресивна, но не особено ясно изразена дет метъл банда. Според мен, донякъде, именно те могат да бъдат класирани до Death като качество на музициране и композиране.
В общи линии, обаче, съм против противопоставянето на групи по този начин, поради простият факт, че музиката както и всякакъв вид изкуство е субективизъм, затова и нямаме право да слагаме под общ знаменател две групи (независимо от приликите).
Цитат:
Това някак си не го разбрах? Какво е прогресив съдържание? И какво прогресив откъм музикална форма?
Самото определение прогресив е безумие - глаголът progress говори за движение напред, следвайки логиката това определение трябва да се лепва на всеки музикант, който се развива? Ами аз сега сушам Little boy на Sodom и си мисля, че тук таме и Sodom отиват към progressive-a...
-------------------- http://www.shadow-hall.info
|
cadaurus
ахимничен

Регистриран: 06.11.2006
От: Kobaia
|
#1869833 - 17.08.2007 18:37
[Re: Shureя!]
|
|
|
Цитат:
за мен Синик и откъм форма и откъм съдържание са си прогресив, даже прогресират доста отвъд Дет (според мен), щото на места си бичат чист фюжънец (да не са детаджийските вокали Фокус си е чиста проба модерен фюжън).
Да. Ето го първия барабанист на Синик, който щял да идва у нас през октомври:
-------------------- Between Heaven and Hell there's always Hollywood.
|
cadaurus
ахимничен

Регистриран: 06.11.2006
От: Kobaia
|
#1869851 - 17.08.2007 18:59
|
|
|
Всяка европейска музика (ще рече, всяка музика, която не е рокендрол/блус) има неограничен таван за прогресиране. Не съществува такова нещо като застой на жанра. Има само застой на групите. Има и чиста историческа случайност. Примерно групата Х да открие ефективна амалгама от "прогресив" и "дет" (или "пънк" и "дет", или "блек" и "дет" и т.н., няма логика в съешаването), след което съответен брой групи да тръгнат да подражават на групата Х. Типичен пример е блек метълът, който се отдалечи от венъмските си корени, когато се срещна със скандинавската естрада.
Друг е въпросът какво ще разбираме под "дет метъл". Щото примерно при Opeth имаме грухтящи вокали, но извън тях не виждам нищо детаджийско в музиката им. Един безкраен експеримент, в който грухтящите вокали са просто елемент, скица. Същото важи и за Cynic и Atheist, разбира се. Може би най-удачно е да теглим линията по този начин:
- метъл, който се прави с мисъл: прогресив; - метъл, който се прави с чиста, непримесена енергия: екстремизъм (трю )
Death са гранично явление. По две причини - историческа и чисто субективна (личността на Шълдинър). Чъки е едновременно умен и брутален. Умее да те докосне, но и да те нахъса. Не познавам друг творец, който да е еднакво тачен от прогресари и екстремисти. Колкото до историческата причина, то Death се ориентират в екстремните ширини по време, когато екстремизмът е един първичен бульон без почти никакво самосъзнание. Няма ясно установени граници за "дет" и "всичко останало" до средата на 80-те. Никак не е случайно, че първите албуми на Slayer и Kreator биват погрешно (от днешна гледна точка) слагани в дет-метъл традицията. Death пишат върху бял лист историята на дет-метъла и следователно могат да си позволят да бъдат себе си без това да променя принадлежността й към жанра "дет-метъл". Просто такъв не съществува в строги граници. И още нещо, като следствие от горните две. Чъки е имал късмета да срещне техничаря Масвидал твърде късно. Ако Масвидал беше титулярният китарист на Death, сега щяхме да говорим за Meshuggah като реинкарнация на Death.
-------------------- Between Heaven and Hell there's always Hollywood.
|
twisted animator

|
#1869856 - 17.08.2007 19:08
[Re: Туфата]
|
|
|
Цитат:
Това някак си не го разбрах? Какво е прогресив съдържание? И какво прогресив откъм музикална форма?
Май чисто и просто под "прогресив съдържание" съм имала предвид понятието за прогресив в най-общ смисъл (което и до ден днешен не ми е ясно), а под "прогресив форма" - това, което ухото припознава еднозначно като прогресив-(метъл) в случая на "Дет", например.
Може пък да съм имала предвид и друго. Че прогресив-детът на "Дет" е дълбочинен откъм съдържание и не се вписва в техничарския прог-дет на "Мартир" и безброй други от този сорт.:) Прогресът идва из дълбочинност, преди да заеме определена форма.:))
Що е прогресив, хм, знае ли някой, пък и смее ли човек да пита. За мен "Лед цепелин" са прогресив-блус ( @ Кадаурус) и в това няма никакво противоречие, понеже Цепелин развиват блуса, оставайки при него, поне в първите два албума.
Цитат:
Самото определение прогресив е безумие - глаголът progress говори за движение напред, следвайки логиката това определение трябва да се лепва на всеки музикант, който се развива?
Не; аз не бих говорила за стил прогресив, спряла съм се на прог-дета, понеже в такива тесни рамки нещата са леснодефинируеми откъм музикална форма.
|
twisted animator

|
#1869890 - 17.08.2007 19:45
[Re: cadaurus]
|
|
|
Цитат:
Всяка европейска музика (ще рече, всяка музика, която не е рокендрол/блус) има неограничен таван за прогресиране.
Ще трябва пак да ми обясняваш защо, аджеба, изключваш блуса 
Цитат:
- метъл, който се прави с мисъл: прогресив; - метъл, който се прави с чиста, непримесена енергия: екстремизъм (трю )
Death са гранично явление. По две причини - историческа и чисто субективна (личността на Шълдинър). Чъки е едновременно умен и брутален. Умее да те докосне, но и да те нахъса. Не познавам друг творец, който да е еднакво тачен от прогресари и екстремисти.
Прекрасно формулирано. И тъй като за мен са еднакво НЕобходими и мисълта, и пауърът, пак съм се завъзхищаювала гласно/писмено от "Дет" снощи на пиян акъл.:) Май-май нямат аналог, мдам.
|
|