tisss
Tester Independent...

Регистриран: 07.04.2006
От: Пловдив
|
Кучешка глутница
#1909406 - 30.09.2007 06:11 Прикрепен файл (2434 тегления)
|
|
|
Светът пречупва всички и у мнозина пречупеното място става по-здраво, но ония, които не се оставят да бъдат сломени, тях светът ги убива. Той убива безпристрастно и много добрите, и много кротките, и много смелите. Ако не си между тях, той пак ще те убие, но без да бърза.
Ърнест Хемингуей (21 юли 1899 - 2 юли 1961*), из романа "Сбогом на оръжията"
ВЪВЕДЕНИЕ
Надписи. Мото - букви в кървавочервено, които постепенно се изписват върху фона на бушуващи пламъци...
ПИША НА ПРИМА ВИСТА, АЗ СЪМ НАЙ-ДОБРИЯТ! НАЙ-УМНИЯТ! НЯМА НАЧИН ДА НЕ МИ ВЪРВИ.
20.ХІІ.1989 година
ПЪРВИ ЕПИЗОД
Гробище. Млада хубава жена край надгробна плоча. Някакви букви, някакви цифри - дата на раждане, дата на умиране. Запалва свещица и я побива в пръстта.
Мъгливо е. Дърветата и храстите в декемврийския ден изглеждат като призрачен декор.
Приближава сянка на куче. Дръглив, грозен едър пес. Върти опашка и скимтейки, се върти наоколо. От мъглата се измъкват едно подир друго още пет-шест кучета. Гладни, премръзнали; пара се вдига от козината им.
Дребно пале започва да лае. Жената е притеснена. Дърпа се инстинктивно зад надгробния камък.
Песовете я наобикалят и разпалвайки се един от друг, зеят с озъбени муцуни насреща й. Жената пищи и протяга ръце нагоре, сякаш да се изкачи по стълба в небето. Строполява се, крещи и пълзи. Крясъците й се стопяват в мъглата.
Следва
tisss http://uk.youtube.com/watch?v=wGwUrmNI6wY&mode=related&search=#
* Хемингуей се самоубива в дома си в Кечъм, Айдахо, САЩ, с любимата си ловна пушка на този ден. Първоначалната версия за смъртта е "нещастен случай при боравене с оръжие". Светът не искаше да повярва, че този, който се бе превърнал в символ на мъжеството и храбростта, сам е посегнал на живота си с решителност, каквато малцина притежават. Бел.м., tisss.
-------------------- Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)
|
tisss
Tester Independent...

|
|
Светът пречупва всички и у мнозина пречупеното място става по-здраво, но ония, които не се оставят да бъдат сломени, тях светът ги убива. Той убива безпристрастно и много добрите, и много кротките, и много смелите. Ако не си между тях, той пак ще те убие, но без да бърза. Ърнест Хемингуей
ВТОРИ ЕПИЗОД
Стая. Легло за двама. Бебешко кошче. Библиотека с вградено бюро. Въженца, опънати на кръст, и на тях висят бебешки пеленки. В ъгъла - мивка. Облаци пара се вдигат над коритото с прането.
Млада жена, крехка като дете, пере. Косите й са паднали над очи и тя ги отмята тия коси с насапунена ръка. От транзисторен радиоприемник се лее песента на Ромина Пауер и Ал Бано "Либерта, либерта..."
Глас зад кадър:
Оженихме се в петък, когато тя беше в края на осмия месец. Неудобно беше да събираме хора, а и парите - кът, та уговорих едни приятели да ни станат кумове; разписахме се в общината и ние веднага се прибрахме, понеже тя пак не се чувстваше добре. Не седнахме да полеем събитието, дори не изпихме чашите си докрай. На следващия ден кумовете ни подариха калориферче. Зъзнахме оная зима.
Роди подир месец.
Един ден връщам се от работа - бебето бе на двайсет дни, значи: 20 февруари... Милата се нагълтала с фенобарбитал и сацерно. Седи в леглото, люлее глава като пияна, залита, седнала сред завивките, моли да я погреба не в тоя чужд за нея град, а в родното й село, в нейната Добруджа.
Е, размина й се. Промиха й стомаха, полежа час на кушетката, докато висях в коридора, полежа два дена вкъщи, насъбраха се непраните пеленки и... животът отново потече. Само дето млякото й пресъхна.
Бебчето бе слабо-слабо, далеч под нормата, със старчески сгърчено синкавочервено личице; не реве, едва мяука, маха ръчички и се тресе цялото. Такова малко бебе не бях виждал.
Дойдоха за два часа майка й и леля й от Балчик с печено пиле, баница и торба леща, па си заминаха.
Години по-късно ще науча, че като се върнали на село, първата им приказка била: "Таз рожба няма да я бъде". Чакали телеграма, че бебчето на Ася се споминало.
Следва
tisss http://uk.youtube.com/watch?v=Nn6-KDZpFt8&mode=related&search=#
|
amauta
любопитен

Регистриран: 06.07.2007
|
|
Животът като отражение на...
|
tisss
Tester Independent...

|
|
Светът пречупва всички и у мнозина пречупеното място става по-здраво, но ония, които не се оставят да бъдат сломени, тях светът ги убива. Той убива безпристрастно и много добрите, и много кротките, и много смелите. Ако не си между тях, той пак ще те убие, но без да бърза. Ърнест Хемингуей
ТРЕТИ ЕПИЗОД
Лекарски кабинет. Лекар. Две медицински сестри. Санитарка. На болничната кушетка лежи момичето от втори епизод, извърнало лице към прозореца. Някаква система от тръбички и шише, кофа с повърнато, която санитарката отнася.
Лекарят обръща с ръка лицето на момичето към себе си: - Защо? Защо мълчиш... Той бие ли те? Тя помръдва глава в знак на отрицание. - Сигурно ти изневерява. А! Познах ли?... Повтаря и потретя въпроса си с все по-заплашителен тон. - Изневерява ти, нали?! - Ннннееее – отлепят се с усилие устните й. – Не... ми... из...не...ве...ря...ва... - Тогава! Кажи, защо искаш да умреш. За детенцето не ти ли беше жал?
Тя размишлява. - Не ти ли е жал за детенцето, питам! За детенцето не ти ли е жал? – Тонът му става все по-настойчив и гневен. - Жал... ми... е... – проплаква момичето.
На стената – елхово клонце с червено лъскаво стъклено топче и надпис „ЧНГ 1974-та!” Едната от медсестрите иззад миниатюрно бюрце до прозореца с предвзетост и досада: - И сега какво да отразя в протокола? Другата сестра е прехапала устни, гледа втренчено навън, където по булеварда иззад дълбокия сняг се виждат силуетите на паркираните болнични коли и минувачи зад тъничката завеса на мъгливия зимен ден.
Лекарят продължава с настойчивия си тон към момичето: - Ти обичаш ли го? Момичето кашля. Санитарката се появява с някакъв парцал в ръка, но то всъщност е болнична нощница.
- Чу ли какво те питам? - Лекарят се навежда над момичето, хваща я за рамото и я разтърсва да я извади от унеса: - Ти обичаш ли го?
- О...бичам го... - Тогава защо се тровиш бе, момиче! Някой притеснява ли те? Кажи ми кой те притеснява! - Лекарят почти крещи.
Тя гледа към елховото клонче и мига-мига. Трепкат клепачите й, сълзичка се търкулва по бузата към пода. Санитарката поставя болничната нощница на стола и излиза. Вижда се през отворената врата как се отдалечава по коридора, докато звучи мъжки глас:
Беше вторият й опит. Сутринта преди Новата година се разплака що детенцето ни няма играчка, що нямаме елхичка вкъщи. Дъщеричката бе на единайсет месеца, та попитах какво значение има, нали детенцето не разбира още кога е Коледа, кога е Нова година. Излязох, дадох всичките пари, дето бяха за ядене, за пластмасова кукла и я тръснах тая кукла в леглото на бебчето... Като се върнах след около час, заварих я прегърнала бебето, като да беше заспала.
И тоя път ни се размина. Трябваше да подпиша документ във второ районно на местното МВР при любезен тип с офицерски пагони.
ЧЕТВЪРТИ ЕПИЗОД
Улица. Сняг. Разкаляни коловози, насипани със сгурия. Градска провинциална идилия. Амбалаж покрай магазините. Момиченце води кученце - бяла булонка. Разминава се с млад мъж и млада жена, които бавничко вървят.
Момичето от предишния епизод, което лекарят разпитваше. Подпряло се е на ръката му, върви с усилие, главата й е увиснала ниско над гърдите. - Няма нищо... Няма нищо, зайче. - говори мъжът. - Ще се оправиш.
Вървят. Отминават. Чува се гласът му, докато двамата се отдалечават: - Ще се оправим, бе. Та ние сме още толкова млади, мамка му!
Конска шейна преминава по улицата и звънчетата от конската сбруя весело звънтят "цън-цън-цън". По-нататък - силуетът на виенско колело и панаирджийска въртележка. Долита многогласият говор на възбудени празнично хора - мъже, жени, деца, весела врява, пукот на балончета, подвикванията на клоун с фуния пред уста, който се криви край шатрата на гостуващия цирк.
Следва
tisss http://uk.youtube.com/watch?v=NXuuIu8zDOs&mode=related&
|
tisss
Tester Independent...

|
|
ПЕТИ ЕПИЗОД
Вход на редакция. Табела "Комсомолска искра". Стръмно извито извито дървено стълбище. Фоайе. Дебело тапицирани врати. Стая с четири бюра. Четирима - тримата са млади мъже, и жена, около петдесетте, с упорито сухо лице и тънки строги устни, с отровно зелена шапка на главата, кокетно накривена.
Гласът зад кадър:
- Това е Върба... Била изключително красива, когато правила революция. Представяте ли си я! - хлапачка на шестнайсет години, с пищов барабанлия препасана... И селяните си давали житцето. Мамка им! Знаят ли какво е това "колективизация"!!!
На стената в най-тъмната част на помещението - голяма картина на художника Енчо Пиронков. Цапаница, която би трябвало да изразява манифестация. Червени знамена. Хора, нарисувани като сухи клечици в разни цветове. Под картината - облечен в изкуствена кожа диван. Червен на цвят.
Звукова картина: празнична манифестация. Микрофони. Говорителят рапортува за предсрочно изпълнен план за строителство на нов завод за сода каустик и сапун за пране. Възгласи "Бе-Ка-Пе! Бее-Каа-Пе! Другари, уррррраааааааа! Вечна дружба с Ес-Ес-Ер! Урра! Урра! Урраааааааааааааааааа! Смърт на империализма!"
Превъзбудено множество празнично облечени хора. Свирка от детско балонче - звукът й постепенно изтънява-изтънява и скършва фалцетно на висока нота.
Картината с манифестиращите дървени фигурки на художника Енчо Пиронков избледнява и в редакционната стая сякаш се втурва колона от камиони "ЗиС-пять"(Завод имени Сталина № 5) и "ГАЗ-54" (Автомобилен завод от руски град, назован по псевдонима на Максим Горки, отровен по заповед на Сталин). Камионите - натоварени с чували жито и млади жени с бели забрадки, които поздравяват с високо вдигнати юмручета, потъвайки в прахоляка и пушилката.
ШЕСТИ ЕПИЗОД
Гласът зад кадър:
- Седем дена живяхме у Върба. Тесничко е у тях. Нощем бебето плачеше. На осмия ден се завряхме край един кокошарник на улица "Лозенград" № 2. Подът - цимент, по стените - мухъл. Зад зида машина щанцова шайби от десет до пет след обяд. Прозорец нямахме, а пред вратата кокошите клетки - в три редици една над друга, вони на курешки.
Бяха последните дни на февруари. Увивахме се с по три-четири одеала и пак зъзнехме. Там дъщеричката пипна рахит.
През това време камерата показва стайчето, кокошите клетки с нафунелите кокошки, бебчето, което маха ръчички и се усмихва в полумрака. Наведен над пишеща машинка, увит в одеало като перуански индианец, младият мъж пали цигара.
Вижда се и буркан с червени каранфили.
Гласът зад кадър:
- На осмия ден мама ни откри. "Връщайте се у дома" - рече. Натъпкахме двата куфара, мушнах редакционната чанта с пеленките върху скарата на количката и с бебето напред прекосихме Червения площад на втория град в България.
Камерата показва всичко това, като да се е случило в някакъв друг свят - свят Отвъд огледалото.
Следва
tisss http://uk.youtube.com/watch?v=Top0ZUzg5bQ&mode=related&search=#
|
amauta
любопитен

Регистриран: 06.07.2007
|
|
Ако мига от настоящето оставиш без внимание, във бъдеще ще си лишен от минало.... http://www.youtube.com/watch?v=l66i3VesUzU
|
tisss
Tester Independent...

|
|
СЕДМИ ЕПИЗОД
Все същата редакционна канцелария с четирите бюра, червения кожен диван и картината на художника Енчо Пиронков. Влиза Главният редактор - мъж с коремче, приветлива физиономия и глава с идеалната форма на пъпеш. Зад трите бюра няма никого, зад четвъртото, вдясно от тапицираната врата е познатият млад мъж от предишните епизоди.
Главният, усмихнат: - А бе, майна, жена ти е много сантиментална. Младият, докато пъхва нов лист в пишещата машинка и без да поглежда към Главния: - Що!
- Гледам, всеки ден ти носи карамфили... - Тя обича карамфилите. - Ами що все тука кисне? - Щото като се скрие слънцето, в Градската градина отсреща е студено. Щото бебето се напикава и насира, а ония работи трябва да се перат и да съхнат.
- Това върху парното пеленки ли са?! - А-ами, носните ми кърпички.
Главният - мъж около трийсет и петгодишен, излиза, като затръшва вратата. Миг подир това вратата лекичко се открехва, в отвора се показва очилата физиономия, и едва след това с плавна пружинираща походка се вмъква едър мъж с дълга, заметната като у възрастния "вожд на българския народ" Георги Димитров коса и меки движения в раменцата и широкия ханш.
Дългокосият се подпира с две ръце върху бюрото, шепне в лицето на нашия герой: - Жорес, всичко чух... Да знаеш, аз съм на твоя страна... Жорес, приятел съм ти.
Нашият герой, т.е. Жорес - не му обръща внимание, защото се е съсредоточил върху листа, качен на пишещата машинка, хапе устни и посяга към бележника със записките си.
Дългокосият се изнизва от стаята.
ОСМИ ЕПИЗОД
Появява се висок слаб мъж с тъмни очила, в дълъг като расо балтон с модна кройка, в ръката - дипломатическо куфарче. Изгледът, па и фасоните му са прекалено тежкарски: като говори, прави широки, театрални жестове, явно позира. Тежкарят внимателно, като особено скъпоценна вещ поставя куфарчето върху едно от бюрата.
Това е друга стая, но пак в същата редакция. Тръшва се изнурено върху мекия стол с високата като на трон облегалка. Друг такъв стол няма тук.
Тежкарят: - Я, Маринчо!... Ша идеш за бира... Нали, мойто момче?!
Маринчо - симпатично, възнисичко момче на около двайсет години, сякаш третият брат на известните естрадни певци братя Аргирови - мига, мига на парцали. Старае се да се хареса, та пита: - Ми цигари да взема ли? - И цигари, естественнннно! - Тежкарят чупи в китката тясна длан с дълги пръсти, па с жест на обхваната от досада примадона, както се е отпуснал на "трона" повтаря: - И цигари... Ти знаеш! - Оглежда стаята над очилата, смъкнати до върха на носа. Рязко сменя тона: - Ама ти... Ти снощи какви пак си ги вършил тук, питам аз.
- Спах!!! - отвръща като пружинка копието на братя Аргирови. - Сам?! - Сам.
Тежкарят скача от стола, навежда се артистично ловко, вади изпод бюрото чорапогащник; раздипля чорапогащника надлъж и шир пред прозореца, зад който сивее фасадата на луксозния пловдивски хотел "Тримонциум", а после фиксира Маринчо, като държи високо увисналия подобен на черва дамски аксесоар.
Сега се появява Дългокосият с плавните движения. Дългокосият - към Тежкаря: - И аз се досещам... Ама той всичко вече ми разказа. - Така ли!... Маринчо... Ай-яй-яй! Как ги правиш тия работи бе, мойто момче?!
Маринчо: - Ами как... Ми така! - Мига-мига на парцали, изчервява се. Навежда скромно главица.
Тежкарят: - Айде, тичай, че ми пресъхна гърлото! - И дребничкият Маринчо изхвръква като тапа навън, а Тежкарят се обръща към Дългокосия: - Шефа тук ли е?
- Затворил се е с един от Партията. - Кой? - Не го познаваш. - Аз ли! Аз, бако, всичките ги знам. До един!!! - Е! Ама тоя не го познаваш.
Следва
tisss http://uk.youtube.com/watch?v=XYd6mCAcQw8&mode=related&search=#
|
tisss
Tester Independent...

|
|
ДЕВЕТИ ЕПИЗОД
Село. Прахоляк. Тълпа от селяни сред площада. От балкончето на двуетажна сграда - лявото крило с решетки на прозорците, говори разпалено млад мъж. Юмрукът над главата сече въздуха:
- ...Че тия врагове спират нашия мирен възход. Сега, когато целият трудов народ се е вдигнал на крак, тая шайка бандити не искат да влязат в стопанството, дърпат се като магаре на лед, тургат прът в колелата на прогреса... Другари!... Предлагам към саботьорите да бъдем безпощадни.
Всички погледи се обръщат към каруцата, която е спряла встрани от импровизираната трибуна. Каруцарят с килнат на темето каскет и цигара, виснала в ъгъла на устата, безучастно посреща погледите на множеството.
В каруцата - бъчва, омазана с катран. Сега извеждат двама селяни - боси, с охлузени лица и раздърпани дрехи. Дребно човече с тържествен, но и ехиден вид мъчи да окачи на шията на по-възрастния и явно повече пострадал мъж табела с надпис "Кулакъ - народенъ врагъ!" Джуджето към по-младия: - Сечи глава бе, мамицата ти курвенска! Възрастният привежда глава, когато човечето се обръща към него да му нахлузи табелата на врата.
Тълпата се раздвижва. Гласът на оратора: - Да почетем господата, както само ние си знаем. Нека им покажем какво мисли народът за тях!
Завърта се вихрушка от прахоляк. Трополене на каруца и галопиращи коне. Размахан камшик и в омазаната с катран бъчва двамата нещастници преминават като мъченици над тълпата. Политат камъни и гнили плодове и яйца към двамата.
ДЕСЕТИ ЕПИЗОД
Редакцията. Кабинетът на Главния. Портрет на Т. Живков над масивното бюро. Две кристални чаши с високи столчета на масичката пред бюрото. Уютно. Другарят от Партията - това е ораторът от предишния епизод, Кирашки. Побелял, с коремче, в костюм от светлосив плат, бяла риза и червена вратовръзка. В настроение: - Ти най-добре трябва да схващаш тия неща. Прав е бил Алеко. Народът... завъртиш ли му сопата...
Главният го поправя с учтив тон: - Това го е казал Бай Ганьо, другарю Кирашки.
Кирашки - ядосан: - Не ме прекъсвай! Когато говоря, ще мълчиш. - Барабани с пръсти по масата: - Тъй-тъй! Тъй-тъй, момче! Я ми кажи, синко, на дядо ти що са трошили кокалите през двайстрета... Дали сме ти вестник в ръцете... да управляваш общественото мнение, да служиш на Партията... А ти!?
- Ама жените в цех трети наистина са протестирали. Една е припаднала и са викали линейка. Друга пък абортирала и лекарите казали, че е от натравянето. Повече от деветдесет процента са получили обриви... - Главният се разпалва уж, но... кротичко. Гласът му е като на заговорник.
Кирашки мълчи, навел глава на една страна. Става, разхожда се назад-напред, спира пред прозореца, пука една след друга със ставите на свитите си пръсти. Мисли нещо си.
Главният, усетил, че е задълбал в батака, умолително: - Да пишем, че информацията е неточна, а?
Кирашки, развълнуван: - Ти не разбираш ли, че това мирише на политически саботаж? Че тая ваша статийка подлива вода, дето не трябва... Кой го прати това журналистче да си пъха носа, дето не му е работата? Кажи ми, кой! Ти ли, синко?! - Той сам.
- Оппа-ла-а-а! Че ти за кво си? Не го ли усети накъде бие! - Усетих. - И?... - Ами, викам си: ако има нещо чак толкова политическо, той Шекеров ще го спре. Нали това му е работата на Шекеров, държавната тайна...
- Държавната тайна - Кирашки, ироничен, имитира наивния гласец на Главния. - Каква държавна тайна, като целия град говори!
Главният - притеснен: - Ма сега какво да правим? Посъветвайте ме, другарю Кирашки, вие знаете, че аз не от лоши чувства...
- Глупак! - Кирашки удря с юмрук по бюрото.
Следва
tisss http://uk.youtube.com/watch?v=Pk8VZgJkpeg&mode=related&search=#
|
tisss
Tester Independent...

|
|
ЕДИНАДЕСЕТИ ЕПИЗОД
Заводски цех. Група жени са наобиколили нисичък трътлест мъж с уплашени очички и лъскава плешивина на темето. Те го нападат, той опитва да ги успокоява: - Какво мога да направя! Поръчките са си поръчки, а планът трябва да се изпълнява. Знаете го не по-зле от мен... И като вдигнахте такава патардия, какво спечелихте! Питам, кой имаше полза от всичко това?
- Не може така да продължава, другарю Ботев. Завчера ни караха да мием цеха с нафта. Чунки, големецът, като дойде, няма да се затвори в кабинета на директора! Нас кой ни бръсне?! - Добре де, защо трябваше да викате вестникарите?
- Аспирацията откога не работи! Тия основи на контакторите една с една не съвпадат. Пресите ни са от Балканската война. Тия изпарения да не би вие да ги дишате!... Лесно ви е на вас. А миналия месец за шейсет лева сме работили. Цял месец...
- И ние деца храним! Като сме повдигали тия въпроси вече три години, какво стори ръководството на завода?... Нонка не почина ли от тоя въздух, дето го дишаме!!! - Последното е казано от слабичка женица с големи, искрящи очи.
Трътлестият я фиксира като орел, вдига заплашително показалец: - А! А! А! Ей това не биваше да го казваш.
ДВАНАДЕСЕТИ ЕПИЗОД
Редакцията. Главният седи на червения диван под цапаницата на художника Енчо Пиронков и си драска нещо върху последния току-що донесен от печатницата брой на вестника. Рисува петолъчки: шат-шат-шат. Явно нервничи.
Хвърля червения маркер, става и излиза. Останалите трима: Жорес, един с очила и интелигентна физиономия и още един, с Христо Ботевска брада и нахакан, приковаващ поглед... Поглеждат към затворената врата. Седят пред бюрата занемели.
На бюрото пред Очилатия са разхвърляни карикатури и налепени върху лист заглавия. Тук е и макетът на една от страниците. Най-отгоре на тоя макет се мъдри бомбастично заглавие от налепени букви: "КЪМ СИЯЙНИТЕ ВЪРХОВЕ НА КОМУНИЗМА. РАПОРТ".
Жорес, като на себе си: - Все някой трябваше да го напише... Нищо не съм измислял.
Очилатият: - Дойде. Хвърли си материала: Макетирай, Ванчо!... Отде да знам какъв гаф ще излезе!!!
- Тоя материал стоя три седмици в папката на шефа. - А бе, ти от небето ли падаш! Това е политическо, момченце... Сега ще питат откъде имаш информация. - Майка ми работи там.
Настава тягостна тишина. Брадатият дъвче дъвка: мляс-мляс-мляс. Видът му е на страничен наблюдател, който очаква да види какво ще се случи по-нататък.
Очилатият - на себе си, но високо изречено: - Говню!... Той ще ми се навира между шамарите... - Обръща се към Жорес: - Кой си ти, бе? Кой ти дава право да бунтуваш хората! От шест месеца си тук и вече си показа рогата... - Излиза от стаята, като затръшва вратата.
Жорес - към Брадатия: - Какво му стана?
Брадатият, като го фиксира с хладен, безразличен поглед, през мляскането на дъвката процежда сухо: - А! Не знам. Питай него.
Следва
tisss http://uk.youtube.com/watch?v=ZRy9RLcoaSk#
|
додо
оптимистка

Регистриран: 28.05.2006
От: София
|
Re: Кучешка глутница
[Re: tisss]
#1914692 - 06.10.2007 12:00
|
|
|
Привет, Тисс! Много зловещо ми звучи мотото на Хемингуей...И ми се струва, че не е съвсем точно, погледнато от днешно ниво, защото не става въпрос за пречупване, според мен, а за приспособяване, за адекватна реакция, за повече гъвкавост и маневреност "на завоите" и опасните, проблемни "участъци от пътя"...Разбира се, ако си дърво, ще се счупиш, но... Знаеш ли, убедена съм че грешката на Жорес тук е че не е "облякъл" материала си в комунистическа терминология, т.е. не е наблегнал на ролята и важността на работническата класа, на едва ли не вражеското отношение на ръководството, оставили нещата до това положение в един момент, когато цялата страна се бори да изпълнява петилетния план и решенията на ен-тия конгрес на Партията, че някои другари пренебрегват не само генералната политика, но допускат подобни инциденти...или нещо подобно!...Тогава сигурно щеше да стане героя на деня! Борецът за въплътяване партийните решения в дела...Винаги съм казвала, че комсомолът, БКП-то до 1989, не бяха просто чиновнически организации, а ПОЛИТИЧЕСКИ! Т.е. тук трябваше да се действа политически, а не административно да се показват проблеми, недостатъци...Трябваше да разгледа проблема през очите на директора, партийния секретар, РК на БКП, ГК на БКП, та и ЦК на БКП ако щеш...Не може Жорес да не е осъзнавал, колко сериозен материал е това, колко много хора ще засегне, какъв ще бъде ответния удар и така лекомислено да остави гърба си незащитен - това е ПОЛИТИКА! и тя не е за незрели политици...Жалко!... Не се сърди, Тисс! Приеми го като урок на живота и гледай напред - може би там те чакат много прекрасни изживявания...Ако продължаваш да мислиш, че са смазали правдата, винаги ще се чувстваш наранен. Според мен трябва да погледнеш на случилото се като резултат на грешка, породена от неопитност и неосъзнаване на някои фактори в обществения живот и да си извадиш съответни изводи, с което ще "затвориш" проблема в себе си...
|
|