tisss
Tester Independent...

Регистриран: 07.04.2006
От: Пловдив
|
Re: Кучешка глутница
#2005086 - 16.01.2008 04:55
[Re: додо]
|
|
|
...който решава, че - след като цял живот е пял за любовта, ще постъпи правилно, ако се прости с живота си в името на любовта, като се пробожда с бодил на розата до смърт?!... Не мисля, че тук можем да очакваме да срещнем подобна персона - персонажите са от кучешкия "жанр"...
Из реплика на додо

СЪЛЗА В ОКОТО
Редичката момичета без свян гневи ми се, държи се неучтиво и сам като един глупак голям се питам вече що не си отивам.
Муцунки мили, кисели от бяс, юмручета, претенции големи... Пределно ясно е, че точно аз не съм във час с красивото им племе.
Къде остана, питам, нежността? Свенливост, ти къде ги изостави? Тъй нежна е душата след смъртта в отвъдното, сред райските морави!
Бунтува се хлапакът жив у мен и за ръкава пак ме дърпа нощем: - Кажи защо си толкова смутен. О, небеса, нима си влюбен още!?
Отдавна си отишло от света момичето, което все сънуваш. Пред тез объркани от злост сърца учител ли! - и пет пари не струваш.
П.П.: Ах, додо! Толкова просташка наглост у част от младите поколения, които се задават на хоризонта в днешна България, едва ли сме очаквали. Най-ценното, което имаме като нация, не са ли точно младите българи?! И какво сторихме с тях в хаоса от преобърнати нравствени стойности?
Пловдив, 16 януари 2008 година
tisss http://uk.youtube.com/watch?v=Yt1tTWFDch0&feature=related#
-------------------- Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)
|
EIРHNH
самотен

Регистриран: 19.08.2006
От: България, София
|
#2009398 - 20.01.2008 12:33
[Re: tisss]
|
|
|
"Отдавна си отишло от света момичето, което все сънуваш. Пред тез объркани от злост сърца учител ли! - и пет пари не струваш."
Толкова много тъга събрана на едно място ... Поздравления!
-------------------- http://pehliova.wordpress.com/
|
додо
оптимистка

Регистриран: 28.05.2006
От: София
|
#2010708 - 22.01.2008 00:15
[Re: Светозар*]
|
|
|
Да, достойнствата...Но ти просто си излезнал от контекста!...Става въпрос, че най-уханното и красиво цвете не е достъпно до всеки, че то си има защита...Докато при Уайлд розата се използва от автора в някакви имагинерни състояния със съвсем друга цел - да даде възможност на читателя да разбере как понякога се жертват най-голямите ценности /животът на най-сладкопойната птичка, в случая!/ за нищо, за илюзии...При това жертвата умира със пълното съзнание, че прави нещо велико, че дава живота си за една истинска и прекрасна любов, която се оказва една голяма измишльотина, илюзия...
|
додо
оптимистка

|
#2010741 - 22.01.2008 00:47
|
|
|
Цитат:
СЪЛЗА В ОКОТО
Редичката момичета без свян гневи ми се, държи се неучтиво и сам като един глупак голям се питам вече що не си отивам.
Муцунки мили, кисели от бяс, юмручета, претенции големи... Пределно ясно е, че точно аз не съм във час с красивото им племе.
Къде остана, питам, нежността? Свенливост, ти къде ги изостави? Тъй нежна е душата след смъртта в отвъдното, сред райските морави!
Бунтува се хлапакът жив у мен и за ръкава пак ме дърпа нощем: - Кажи защо си толкова смутен. О, небеса, нима си влюбен още!?
Отдавна си отишло от света момичето, което все сънуваш. Пред тез объркани от злост сърца учител ли! - и пет пари не струваш.
П.П.: Ах, додо! Толкова просташка наглост у част от младите поколения, които се задават на хоризонта в днешна България, едва ли сме очаквали. Най-ценното, което имаме като нация, не са ли точно младите българи?! И какво сторихме с тях в хаоса от преобърнати нравствени стойности?
Защо питаш мен, Тисс? Аз трябва да те попитам: какво направихте вие, учителите с нашите деца?...Това са НАШИТЕ ДЕЦА, Тисс!...Ако са бележкари, то е защото не виждат друг смисъл от ученето. А нали имено учителят е този, който трябва да ги въведе в невероятния свят на науките...Само че днешните учители гледате да си изпеете урока, да поизтормозите децата с разни претенции и хич не ви пука кой какво е разбрал, кой какво е преживял в този урок...Няма да забравя моя изпит по педагогическа практика: Бях разпределена в един вечерен курс в техникума по финна механика и оптика - по кинооператорство. Учениците бяха момчета и момичета, завършили средно образование. Присъствах в един час предишния ден за да видя горе-долу обстановката и направо изпаднах в паника - мислех си че няма как да не ме скъсат, защото учениците едва ли дори ще ми обърнат внимание... Доста време подготвях урока - спомням си, че ходих дори в Народната библиотека /бях студентка последна година в МЕИ и имах право да ходя там тогава - педагогиката я карах допълнително/...Още помня темата на урока : "устройство и действие на човешкото око"!...Не знам как стана, но учениците ме слушаха с голям интерес и дори не чухме кога е ударил звънеца - чак когато влезе учителката за следващия час разбрах, че дори е минало и междучасието и е бил втория звънец!...Знаеш ли? От тогава съм убедена, че ако учителят наистина иска да научи учениците на нещо, той МОЖЕ да го направи! И това, че се извинявате с това какви са сега децата си е направо смешно! Ми такива ще са при положение, че така ги възпитавате, че няма ред и дисциплина, няма отговорност, няма...нищо няма!...Аз ако бях на твое място, щях всеки час да им давам писмена самостоятелна работа по тема върху материала от предишния час / може би в рамките на 20-тина минути/ - най-различни теми: и търсещи паралели с днешния ден или търсещи характера на героите, или откриващи изразни средства и приьоми, разкриващи богатството на словото или описващи определен епизод, сцена, природна картина...Децата трябва да почувстват произведението, да "заживеят" с него...Но затова трябва да се съобразяваш и с натовареността им - защото ако имат 5-7 часа на ден, трябва реално да прецениш как да се справиш...Но, според мен, ако човек прави нещо, трябва наистина да го прави - ако искаш да научиш децата на нещо - то научи ги!...Та, ей такива мисли се въртят в главата ми по повод на твоя пост, уважаеми учителю!
|
додо
оптимистка

|
#2010749 - 22.01.2008 00:55
[Re: EIРHNH]
|
|
|
Хей, Соня! Жива ли си?... Къде се губиш? Отдавна не съм те срещала в "поезия"...
|
tisss
Tester Independent...

|
#2023957 - 03.02.2008 10:00
[Re: додо]
|
|
|
...Безпомощният автор разчита точно на такива идиотщини... А снобите на това най се радват, понеже не разбират, че същността на изкуството - каквото и да показва! - е нравствена. Дори когато гребе от калта, същинското изкуство има за цел да внуши, че има у човека и божествена искра.
Из разговор по Skype
НЕЖНО МОМИЧЕ
Не те разбират тук и ти си тъй сама! Нима не знае друг, че носиш светлина? С помия и псувни мотаят се край теб циничните жени, тъй лъскави наглед.
Гробари, травестит, палячо с важен вид – това e тук елит в луксозния му бит.
Наоколо вонят измами, кражби, злост и весело е с нас, ако си много прост.
Пловдив, 3 февруари 2008 година
tisss http://uk.youtube.com/watch?v=1_g-gTcohSQ&feature=related#
|
tisss
Tester Independent...

|
#2029187 - 08.02.2008 13:07
|
|
|
УБИЙЦИТЕ В ПШЕНИЧЕНАТА НИВА
Три удара от нож получи и паднал отстрана, умря...
Из "Смъртта на Антонио ел Камборио" от Федерико Гарсиа Лорка
На лотария спечели триста лева наш Валери и сега са се заврели трима цигани в ръжта, чакат го оттук да мине в старата си лимузина, стиснали невъзмутимо камък, пистолет, кама.
Камък първият ще метне, вторият с нож ще го светне, третият ще го застреля с верния си пистолет; през полето ще побегнат, в близкото кръчме ще седнат и по братски ще се делят, ако имат пак късмет.
Първият ще купи булка, вторият – една цигулка, третият от магазина - новичкия кларинет. Ще поемат към чужбина нейде, както са си трима, и Айшето с тях ще вземат, всичко за да е наред.
Пада мрак, мълчи полето. Пуши в дъното селцето. Трима зъзнат покрай пътя в плен на розови мечти. Ах, Валери! Що ти беше таз печалбица, човече! Я кандилцето пални си, зло да те не сполети.
Като няма кой да пази от разбойниците разни, друго и не ти остава - ти свещица запали: Богородица с Иисуса да те пази - от погнуса и от мъртвото ти тяло кървав дъжд да не вали.
Пловдив, 8 февруари 2008 година
tisss http://uk.youtube.com/watch?v=PeGEIJbPSAg&feature=related#
|
tisss
Tester Independent...

|
#2045782 - 27.02.2008 19:16
|
|
|
КОТЕШКО КОЖУХЧЕ
Ти помниш ли морето и машините, и трюмовете, пълни с лепкав мрак? И онзи див копнеж по Филипините, по едрите звезди над Фамагуста? Ти помниш ли поне един моряк, не хвърлил жаден взор далече, там, дето в гаснещата вечер дъхът на тропика се чувства?
Из "Писмо" на Никола Вапцаров
Изтърколи се като бабин хляб препечен по небосклона в облаци бухлати слънцето. В просташка реч с години наслоена пепел току ме перне по носа, в лице ме лъхне.
Косите неусетно, гледам, вече посивяват. Зад девет планини – и ти, Любов момчешка, понякога ме изненадваш като тъжна крава, която дреме сред поляната от грешки.
Ветрец вечерен пръсне с овче стадо, със хлопки и звънци дъх на угнила шума и в спомените си все тъй сме още млади ужасно доверчиви, дяволски безумни.
Сега какво ли друго ни остана да си кажем, освен че някак бързичко летял животът и нашата България вони екарисажно като кожухчето на умъртвено коте.
А някъде далеч оттук все пак се слива човекът с порива си за изкуство, и цялата вселена тръпне жива под едрите звезди на Фамагуста.
Пловдив, 27 февруари 2008 година
tisss http://uk.youtube.com/watch?v=FNeFCuP7GXk&feature=related#
|
tisss
Tester Independent...

|
#2046254 - 28.02.2008 02:31
|
|
|
Като пробвах да доработя текста, връзката ми с нета се скапа, та часове по-късно промених заглавието, добавих илюстрация. Бих унищожил горния постинг, но уви, вече не е невъзможно.
ФАМАГУСТА - НЕНАГЛЕДНА МОЯ!
Ти помниш ли морето и машините, и трюмовете, пълни с лепкав мрак? И онзи див копнеж по Филипините, по едрите звезди над Фамагуста? Ти помниш ли поне един моряк, не хвърлил жаден взор далече, там, дето в гаснещата вечер дъхът на тропика се чувства?...
Из "Писмо" на Никола Вапцаров
Изтърколи се като бабин хляб препечен по небосклона в облаци бухлати слънцето. В просташка реч с години наслоена пепел току ме перне по носа, в лице ме лъхне.
Косите неусетно, гледам, вече посивяват. Зад девет планини – и ти, Любов момчешка, понякога ме изненадваш като тъжна крава, която дреме сред поляната от грешки.
Ветрец вечерен пръсне с овче стадо, със хлопки и звънци дъх на угнила шума и в спомените си все тъй сме още млади ужасно доверчиви, дяволски безумни.
Сега какво ли друго ни остана да си кажем, освен че някак бързичко летял животът и нашата България вони екарисажно като кожухчето на умъртвено коте.
А някъде далеч оттук все пак се слива човекът с порива си за изкуство и цялата вселена тръпне жива по едрите звезди над Фамагуста.
Пловдив, 28 февруари 2008 година
tisss http://uk.youtube.com/watch?v=FNeFCuP7GXk&feature=related#
|
HUMANUS
търсещ

Регистриран: 07.12.2007
|
#2051108 - 05.03.2008 12:46
|
|
|