ALL.BG форуми
ALL.BG поща форуми чат стая обяви картички


Форуми » Хоби и Развлечения » Кулинарно изкуство

Страници: 1 | 2 | 3 | >> (покажи всички)
libra

****

Регистриран: 20.02.2003
Мнения: 9222
Царска туршия
    #1932465 - 27.10.2007 10:00

и още рецепти за всякакви туршии, ако може, лесни за приготвяне
до сега не съм правила, тази година реших да опитам и ще съм благодарна на всеки, който сподели опит

--------------------
Libra


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Nushy Nik
ентусиаст
****

Регистриран: 01.12.2006
Мнения: 354
От: Силистра
Re: Царска туршия
    #1932486 - 27.10.2007 10:57 [Re: libra]

Ще се включа с рецепта за любимата ми туршия, но не знам дали се казва "царска"

Продуктите са: 6кг камби смесени-червени, зелени, 1кг моркови, 2 глави чесън, 2 бр. целина, 700мл оцет, 700мл вода, 1 ч.ч. сол, 1 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. олио, 20 аспирина

Нарязаните камби, моркови, чесън, целина се объркват с останалите продукти в голям съд, престояват 24 часа, като често се разбърква, за да се овкусят всички парченца. Като изтече нужното време, се пълни в буркани и се прибира на хладно. От посоченото количество се получават около 10 буркана.

Аз добавям и 1 малка глава карфиол, за да има разнообразие на цветове.

Семейството ми одобрява тази туршия, и консумацията й започва още преди прибирането й в бурканите - всеки опитва сладко-киселия вкус и отпива от получения сок. Но и всеки има право на това, защото при рязането са се включили всички и понякога продуктите са накълцани на парченца с доста нестандартна форма.

--------------------
"Не забравяй да се усмихнеш-сигурно ще получиш ответна усмивкa"


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
admiral
на андорския флот
***

Регистриран: 24.01.2005
Мнения: 23780
От: Съзаклятието
Re: Царска туршия
    #1932497 - 27.10.2007 11:23 [Re: Nushy Nik]

Целина стрък или груда?
Нарязаните продукти се мешат и разбъркват със или без течните компоненти и солта?
Сместа загрява ли се или не?
Бурканите как се затварят?

Ех, тези нашенски рецепти, мноу са добри, ама все някой технолог трябва да ги редактира.

--------------------
Если Вас что-то смущает во мне - не нужно ставить меня в известность, попробуйте пережить потрясение самостоятельно!


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Nushy Nik
ентусиаст
****

Регистриран: 01.12.2006
Мнения: 354
От: Силистра
Re: Царска туршия
    #1932524 - 27.10.2007 12:28 [Re: admiral]

На целината се нарязват и главите, и листата .
Нарязаните продукти се объркват с оцета, водата, солта, захарта, аспирина.( Мисля, че като се напише, че нарязаните продукти се объркват с останалите продукти, е достатъчно ясно ).
Ако трябваше да се загрява, щях да го напиша-нито маринатата се вари, нито после бурканите се стерилизират.
Бурканите се затварят с обикновена капачка, тъй като не се варят.

Приемам критиките от "някой технолог"

--------------------
"Не забравяй да се усмихнеш-сигурно ще получиш ответна усмивкa"


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
libra

****

Регистриран: 20.02.2003
Мнения: 9222
Re: Царска туршия
    #1932574 - 27.10.2007 14:03 [Re: Nushy Nik]

мерси Nushy Nik, прилича на царска туршия абе аз преди да напиша темата намерих много рецепти с гуугъл, ама друго си е някой да е правил та да мога да го питам каквото не ми е ясно
та сега да те питам за аспирина, престоява ли и той 24 ч. заедно с цялата смес или преди да се пълнят бурканите във всеки се слага аспирин

--------------------
Libra


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Nushy Nik
ентусиаст
****

Регистриран: 01.12.2006
Мнения: 354
От: Силистра
Re: Царска туршия
    #1932576 - 27.10.2007 14:05 [Re: libra]

Аспиринът се слага заедно с останалите продукти, т.е. и той престоява 24ч, за да се разстопи в получения сок.

--------------------
"Не забравяй да се усмихнеш-сигурно ще получиш ответна усмивкa"


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
libra

****

Регистриран: 20.02.2003
Мнения: 9222
Re: Царска туршия
    #1932584 - 27.10.2007 14:34 [Re: Nushy Nik]

ясно за аспирина
благодаря ти Нуши! това си струва да се опита, лесно изглежда - отивам за продукти

--------------------
Libra


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Nushy Nik
ентусиаст
****

Регистриран: 01.12.2006
Мнения: 354
От: Силистра
Re: Царска туршия
    #1932589 - 27.10.2007 14:57 [Re: libra]

Лесно, вкусно, не много бързо, че има доста за кълцане, но си струва. Дано да ти допадне като вкус и вид!

--------------------
"Не забравяй да се усмихнеш-сигурно ще получиш ответна усмивкa"


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
сани-х
.......
**

Регистриран: 06.07.2005
Мнения: 302
От: флорида
Re: Царска туршия
    #1932620 - 27.10.2007 16:19 [Re: libra]

Ето я и моята рецепта: 5 кг. камби, 1кг. моркови, 2 глави карфиол,1 целина,2 връзки магданоз,2 ч.ч.захар,1 ч.ч.сол,1л.оцет+ 1/2л.вода,дафинов лист и бахар.Всичко се нарязва от вечерта исе наръсва със солта и захарта,а на другият ден се отлива сока, и заедно със оцета,подправките се се кипва. Попарват се зеленчуците,престояват докъто истине маринатата и се нареждат в буркани.Аз правя половин доза в голям съд който държа в хладилника докъто се изконсумира, може да стои и месец.Ами това е моята рецепта за царска туршия която я правя над 20 год.вече.

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
libra

****

Регистриран: 20.02.2003
Мнения: 9222
Re: Царска туршия
    #1932683 - 27.10.2007 18:05 [Re: сани-х]

в твоята рецепта бурканите не се стерилизират, нали, защото нито има къде нито ми се занимава да стерилизирам..
аспириниии
впрочем купих и краставички и ще ги експериментирам и тях с аспирин и ако станат станат, ако не ще се консумират преждевременно

благодаря Ани

--------------------
Libra


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Юнона
разсеяна
***

Регистриран: 29.03.2006
Мнения: 1259
Re: Царска туршия
    #1932718 - 27.10.2007 19:25 [Re: libra]

Моите деца много обичат царска туршия, така че скоро направих, тъй като мама не успя тази година
Ето нашата любима рецепта, приготвя се бързо, не се стерилизира и зеленчуците стават много хрупкави от меда в маринатата.
1.8 кг камби - нарязани и леко посолени (например с 2 супени лъжици сол), се оставят да престоят 12-24 часа в хладилника. Отделеният сок после се слага в маринатата.
1 средно голяма глава карфиол,
1 кг моркови,
1-2 глави чесън,
една връзка целина,
бахар и черен пипер на зърна

Морковите се режат на кръгчета, карфиолът се накъсва на розички. Продуктите се подреждат плътно в буркани (листата целина и обелените скилидки чесън остават цели), добавят се по 2-3 зърна бахар и по 5-6 зърна черен пипер.

Марината:
1.250 л оцет
1.250 л вода
300 г захар на 1 л течност
1 кафена чаша сол
13 супени лъжици мед.

Всичко без меда се слага да заври. Нека поври 5 мин на тих огън. Отстранява се от огъня, добавя се меда и горещата марината се налива в бурканите. Те се затварят веднага и се обръщат с капачките надолу. Така остават до пълно изстиване.

Тази доза е за 10 буркана по 800 мл.
Много харесваме тази туршия, надявам се да допадне и на вас


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Alys
********* :)))
***

Регистриран: 09.09.2005
Мнения: 2195
Re: Царска туршия
    #1932811 - 27.10.2007 21:28 [Re: Юнона]

И аз направих подобна. Майка ми даде рецептата за трилитрови буркани. Имам 4 такива и ги оползотворих.
Пълня един буркан със зеленчуци, наливам вода, която веднага изливам и използвам за приготвяне на маринатата (целта е да се измери нужното количество, като после намалявам с около 250 мл, защото ще има оцет в маринатата).

За един буркан (3 л):

5 суп. лъж. сол
3 суп. лъж. захар
250 мл оцет
водата, за която вече стана дума


Кипва се, заливат се зеленчуците, запечатва се бурканът, обръща се и това е. Няма стерилизация.
Моите зеленчуци - зелени домати (цепнати на кръст откъм дръжката), чушки с цепнато връхче (със семките и отрязана дръжка), карфиол, моркови (понарязани по-едрите), листа целина. По желание може да се добави черен пипер на зърна, бахар, лук, чесън (цели скилидки), но аз май ги пропуснах или поне някои неща (не помня, а бурканите ми са на село ).
Правих ги преди 2-3 седмици и засега се държат добре - капачките не са се надигнали.
Отделно в едно малко бидонче сложих същите неща, но само с вода и сол. Те сами си се правят, защото няма как да ги преточвам дистанционно, така че веднъж седмично ги разбърквам. Готови са вече и дори е вкусно ("дори", защото не вярвах да стане нещо ). Солта е в същата пропорция спрямо водата, както при кисело зеле - 25-35 г сол на литър вода. Аз винаги избирам златната среда. На 10 л добавих 300 г сол, но тъй като не съм я мерила, подозирам, че съм отсипала повечко от пакета сол.
Правя и нещо много мързеливо с фиксовете на Д-р Йоткер - на пакетчето си пише какво се добавя и вари, и зеленчуците се заливат със сместа (мога много подробно да напиша, но само, ако някой се интересува). След около 10 дни (примерно) е готово. Така направих краставичките, че не ми се занимаваше да ги стерилизирам.

libra, ако решиш да правиш чушки, ще напиша и любимата пукана туршия (много лесна и вкусна, и вероятно най-разпространената).
Ако някой е стигнал дотук и не му е омръзнало да чете, значи е със завидно добра нервна система .


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Veselu6ka
2 in 1
***

Регистриран: 08.01.2007
Мнения: 2564
Re: Царска туршия
    #1932897 - 27.10.2007 23:11 [Re: libra]

Царска трушия правеше баба ми,но аз така и не се постарах да запомня точните пропорции.Помня само,че в нея имаше всякакви зеленчуци.Аз правя една,която е киселка и зимно време си я ползваме като салатка.
Продукти : 6кг камби,2кг моркови,2кг карфиол,целина,2-3 пакетчета черен пипер на зърна,300гр сол,500гр мед,около 2-2,5л оцет,20 гр салицил.
Зеленчуците се нарязват,целината също заедно със зелената част.Слагат се солта,меда и черния пипер.Хубаво се разбъркват и се оставят една нощ да престоят.На другия ден се отцеждат и се отмерва толкова оцет,колкото сок са пуснали зеленчуците.При зеленчуците се слага салицилът и хубаво се разбърква.После се слага в буркани като хубаво се притиска. Течността се възварява и след като леко изстине (да не е вряла,но все още да е топла),с нея се заливат бурканите.Трябва добре да се притискат зеленчуците,за да се изкара всичкия въздух между тях,а течността да ги покрие. Отгоре се слага по едно зелево листо,притиска се с лозови клечици или каквито има под ръка и се налива олио до ръба на буркана.Слага се капачка и това е.След 2-3 седмици е готова за консумация .

--------------------
Да простиш означава да оставиш за омразата съвсем мъничко място в сърцето си.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
libra

****

Регистриран: 20.02.2003
Мнения: 9222
Re: Царска туршия
    #1932921 - 27.10.2007 23:55 [Re: Alys]

купих, нарязах и сега нарязаните зеленчуци поръсени със сол и захар чакат да стане утре и да влязат в бурканите - тва за царската туршия
а за краставиците-следобяд купих 2 кг и ще опитам утре да направя няколко буркана кис.краставици експериментално
не съм чувала за тези фиксове на Д-р Йоткер -нали не променят вкуса на зеленчуците, нито витамините им
alys, давай за пуканите чушки, ако не е много трудоемка за приготвяне туршия и ако ти се пише


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
libra

****

Регистриран: 20.02.2003
Мнения: 9222
Re: Царска туршия
    #1932923 - 27.10.2007 23:57 [Re: Юнона]

абе направих и аз днес нещо като начало на туршия, след някой и друг ден ще се чуе колко е сполучливо-благодаря ти!

--------------------
Libra


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
libra

****

Регистриран: 20.02.2003
Мнения: 9222
Re: Царска туршия
    #1932926 - 28.10.2007 00:01 [Re: Veselu6ka]

супер ама да имаше кой да ми я направи...
чудя се дали да слагам олио..
благодаря ти веселушке

--------------------
Libra


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
admiral
на андорския флот
***

Регистриран: 24.01.2005
Мнения: 23780
От: Съзаклятието
Re: Царска туршия
    #1932928 - 28.10.2007 00:08 [Re: Юнона]

колко грама или милилитра е една кафена чашка?

--------------------
Если Вас что-то смущает во мне - не нужно ставить меня в известность, попробуйте пережить потрясение самостоятельно!


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Юнона
разсеяна
***

Регистриран: 29.03.2006
Мнения: 1259
Re: Царска туршия
    #1932948 - 28.10.2007 00:31 [Re: admiral]

Специално проверих - тази, която използвам за мярка, е точно 100 милилитра

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Alys
********* :)))
***

Регистриран: 09.09.2005
Мнения: 2195
Re: Царска туршия
    #1933025 - 28.10.2007 08:29 [Re: libra]

Цитат:


не съм чувала за тези фиксове на Д-р Йоткер -нали не променят вкуса на зеленчуците, нито витамините им





Вкусът е като от туршия, за витамините не знам. В тези фиксове има консерванти. Има два вида фиксове - едните са люти, другите не. Аз люто не ям, не обичам и кисело, но кой ме пита . Едно пакетче е за 6-7 буркана от 0,7 л. Кипва се вода, добавя се захар (на пакетчето пише колко), оцет и фикса, кипи така 2-3 мин. и заливаш зеленчуците. Опитвала съм с всякакви зеленчуци. Само за зеле не ми хареса изобщо.

Пукана туршия

Чушките се изчистват от семките, опукват се на печката (някъде се попрепекат, другаде не успяват да почерненят) и се редят в предварително приготвен буркан. В буркана слагам 1 суп. лъж. сол, 1 суп. лъж. захар, 5 суп. лъж. олио, 5 суп. лъж. оцет (студени). Между редовете чушки се поръсва с магданоз и чесън (нарязани). Бурканът се затваря, обръща се и в книжките пише, че трябва около седмица да се обръща един ден нагоре, един ден надолу. Това дали ще се спази, не е от значение, защото и без него си става. Само гледам да са се разтворили захарта и солта, т.е. поразклащам буркана, докато изстине.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Veselu6ka
2 in 1
***

Регистриран: 08.01.2007
Мнения: 2564
Re: Царска туршия
    #1933116 - 28.10.2007 11:43 [Re: libra]

Олиото не е много.То не попива,а по-скоро стои отгоре като капаче.Аз лично обичам като отворя буркана да го разбъркам в туршийката.
А пък за краставичките и аспирина не се притеснявай.У дома се правят само по този начин,защото не обичаме вкуса на варените и никога не са се разваляли.

--------------------
Да простиш означава да оставиш за омразата съвсем мъничко място в сърцето си.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Сияйна
заслужил ветеран
***

Регистриран: 08.11.2004
Мнения: 1645
Re: Царска туршия
    #1933722 - 29.10.2007 12:18 [Re: Alys]

Втора година ползвам , вкуса е страхотен, към пакетчето добавям + препоръчания оцет още 100гр от 6% оцет

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Страници: 1 | 2 | 3 | >> (покажи всички)



Допълнителна информация
0 регистрирани и 6 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  Nadin, Hard Rock fan 

Изпечатай темата

Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг:
Брой показвания: 16489

Мнението ти за темата:

Прехвърли се в



ALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2012 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.026 seconds in which 0.009 seconds were spent on a total of 12 queries. Zlib compression enabled.