ALL.BG форуми
ALL.BG поща форуми чат стая обяви картички


Форуми » Хоби и Развлечения » Кулинарно изкуство

Страници: 1 | 2 | >> (покажи всички)
NadinАдминистратор
Charmed
****

Регистриран: 17.05.2002
Мнения: 26485
От: Chicago area
Уфф, телешки пържоли
    #1977161 - 12.12.2007 05:07

Момичета, дайте някакви идеи, рецепти за телешки пържоли.
Има една рецепта на МуХа в "Изпитани форумни рецепти" и до там, дайте още някоя и друга идея.
Благодаря в аванс

--------------------
Ако искаш да бъдеш чут, първо се научи да слушаш.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
anduna
почетен член
***

Регистриран: 11.05.2006
Мнения: 152
Re: Уфф, телешки пържоли
    #1977173 - 12.12.2007 06:34 [Re: Nadin]

здравей Надин!
някъде скоро прочетох,че телешките пържоли стават изключително крехки и вкусни,ако престоят 2 часа зарити в нарязан стар лук.
и ето още една рецепта:http://gotvarstvo.georgievi.net/a/recipe_147
успех с мръвките


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
anduna
почетен член
***

Регистриран: 11.05.2006
Мнения: 152
Re: Уфф, телешки пържоли
    #1977175 - 12.12.2007 06:38 [Re: Nadin]

извинявм се за линка,който не се отваря ето я рецептата:


4 големи обезкостени телешки пържоли
2 с.л. соев сос
2 с.л. олио
1 ч.чаша бяло вино
2-3 скилидки счукан чесън
1 с.л. нишесте
2 с.л. вода

--------------------------------------------------------------------------------

Начуквате пържолите и мариновате в смес от соевия сос, олио, бяло вино и чесън. Пържолите трябва да престоят на хладно в марината около 1 час.

Отцеждате ги и изпичате на скара.

Към марината се добавяте нишестето, размито в 2 с.л. вода. Сместа внимателно изсипвате върху пържолите, които се варят залети на тих огън около 5 минути.

Сервират се със задушени зеленчуци – моркови, зелен боб, броколи и гъби.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Някаква си там
златна
***

Регистриран: 21.02.2004
Мнения: 6329
От: морето
Re: Уфф, телешки пържоли
    #1977190 - 12.12.2007 08:25 [Re: Nadin]

Ето и от мен нещо:
Пържолите се начукват,слага се чрвен,черен пипер ,малко лук,олио,заливат се с готварска сметана.Слагат се в иенски съд,добавя се малко вода и се пече.
Може да добавиш и гъбки.

Друг вариант е да ги намажиш с червен,черен пипер,малко чубрица и ги завиваш във фолио.Печеш.После с подходяща гарнитура.

--------------------
Някой друг ще трябва да плати сметката, ние не сме поръчвали такъв живот!!!


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
981981

****

Регистриран: 21.03.2004
Мнения: 11067
Re: Уфф, телешки пържоли
    #1977204 - 12.12.2007 08:47 [Re: Nadin]

Уф, май не мога да ти бъда много от полза. У дома телешко/говеждо се прави почти само на скара, като за мен месото само се жарва леко от двете страни, докато за половинката се пече до пълна готовност. Доста популярна е идеята, че телешкото е сухо месо, което е по-добре да се приготви с(в) някакъв сос, аз обаче не съм много съгласна с това. При кратко печене на скара на висока температура телешкото запазва крехокостта си, т.е. според мен се готви по напълно противоположен начин на свинското (което пък аз недолюбвам особено).
Това, което правих преди няколко дни е ninos envueltos - извинявам се, че рецептата е на испански (ти ще я разбереш). По-късно ще я преведа. Давам тази рецепта, понеже времето не е много подходящо за барбеко.

Ingredientes

Aceite neutro 1/4 Taza
Ajo 2 Dientes
Caldo de carne 1 Taza
Coriandro A gusto
bifes finitos de nalga 8 Unidades
Huevos 8 Unidades
Laurel 6 Hojas
Panceta ahumada 200 g
Pate de foie 150 g
Perejil 20 g
Pimienta negra A gusto
Romero 1 Rama
Sal A gusto
Tomillo 1 Rama
Vino Cabernet Sauvignon 500 cc

Guarnicion

Agua 1 L
Ajo 3 Dientes
Arroz doble Carolina 250 g
Caldo de carne 1 Taza
Chiles 2 Unidades
Laurel 4 Hojas
Sal A gusto

Procedimiento

- Aplaste, emprolije los bifes y salpimiente.
- Cocine los huevos en agua hirviendo durante 8 a 10 minutos.
- Pele los huevos y pique.
- Pique el perejil.
- Retire el cuero de la panceta y corte en 8 bastones de 1/2 cm de
diametro por 5 cm de largo.
- Al resto de la panceta corte en cubos de 1/2 cm de lado y reserve.
- Disponga los bifes sobre una tabla, untelos con el pate y
condimente con coriandro.
- Reserve el pate sobrante para la coccion final.
- Distribuya por encima un baston de panceta, huevo duro y perejil
picado.
- Reserve el huevo y el perejil sobrante para la coccion final.
- Enrolle y cierre los extremos con palillos de madera.
- En una cacerola de hierro caliente con el aceite dore los ninos
envueltos.
- Agregue el vino, pimienta, sal, laurel, los cubos de la panceta, el
romero, el tomillo y los ingredientes reservados.
- Cocine a ebullicion suave, con la cacerola semi tapada durante 30
minutos.
- Retire los ninos, agregue el caldo y reduzca hasta espesar la salsa.
- Reintegre los ninos envueltos 5 minutos antes de servirlos.
- Corte los ninos por la mitad y en diagonal.
Guarnicion
- Pique groseramente el ajo.
- Corte los chiles al medio y retire las semillas.
- En una cacerola hierva agua a fuego bajo con los ajos aplastados,
chiles, sal y laurel durante 20 minutos.
- Lave el arroz con agua fria por 30 minutos.
- Vierte el arroz en el agua aromatizada y cocine hasta que este
tierno.
- Cuele el arroz y moje con el caldo.
Presentacion
- En la base de un plato sirva una porcion de salsa, encima disponga
los ninos envueltos parados.
- Acompane con el arroz.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Пипи^
суросинкява на цепленки
***

Регистриран: 09.04.2003
Мнения: 26053
Re: Уфф, телешки пържоли
    #1977266 - 12.12.2007 09:57 [Re: Nadin]

И аз с телешкото имах лош опит и накрая установих, че само по начинът, който е описала някаквата, стават добре.
В един китайски ресторант хапнахме някакви стахотно приготвени телешки пържоли и какво ли не бих дала, за да разбера как, обаче готвачът голяма скръндза откъм споделяне на рецепти се оказа

--------------------
Ние сме ора естете.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Veselu6ka
2 in 1
***

Регистриран: 08.01.2007
Мнения: 2564
Re: Уфф, телешки пържоли
    #1977383 - 12.12.2007 11:54 [Re: Пипи^]

Можеш да ги накиснеш поне за 3-4 часа в прясно мляко или в кисело мляко,майонеза и горчица,коняк или уиски,бяло вино и соев сос.Ако си падате по сладникав вкус може и в смес от кола и кафе(общо взето направо ги дрогираш ,но стават доста крехки). Черен пипер и подправки по ваш вкус.После ги печеш в тава,на грил или на тиган.

--------------------
Да простиш означава да оставиш за омразата съвсем мъничко място в сърцето си.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
mysteria
добричка
***

Регистриран: 21.04.2007
Мнения: 9227
От: Русе, България
Re: Уфф, телешки пържоли
    #1977411 - 12.12.2007 12:06 [Re: Veselu6ka]

Цитат:

Можеш да ги накиснеш поне за 3-4 часа в прясно мляко или в кисело мляко,майонеза и горчица,коняк или уиски,бяло вино и соев сос.Ако си падате по сладникав вкус може и в смес от кола и кафе(общо взето направо ги дрогираш ,но стават доста крехки). Черен пипер и подправки по ваш вкус.После ги печеш в тава,на грил или на тиган.




Ей тъй ги правя и аз.Същата рецепта!!! Препоръчвам я !

Тъкмо мислех да ти я напиша и докато словослагателствах в темата на хард рок и - ето ти я!

--------------------
Цял живот студ и огън....клетва и благослов....добро утро и сбогом ,и сбогом....моя трудна любов....

Редактирано от mysteria (12.12.2007 13:23)


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
NadinАдминистратор
Charmed
****

Регистриран: 17.05.2002
Мнения: 26485
От: Chicago area
Re: Уфф, телешки пържоли
    #1977789 - 12.12.2007 17:48 [Re: anduna]

Благодаря за рецептата, звучи много вкусно ще я запазя за лятото, че тук са едни снегове и студове и момента с излизане и печенето на барбекюто, нещо хич не ме привлича

--------------------
Ако искаш да бъдеш чут, първо се научи да слушаш.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
NadinАдминистратор
Charmed
****

Регистриран: 17.05.2002
Мнения: 26485
От: Chicago area
Re: Уфф, телешки пържоли
    #1977792 - 12.12.2007 17:50 [Re: Veselu6ka]

Цитат:

Можеш да ги накиснеш поне за 3-4 часа в прясно мляко или в кисело мляко,майонеза и горчица,коняк или уиски,бяло вино и соев сос.Ако си падате по сладникав вкус може и в смес от кола и кафе(общо взето направо ги дрогираш ,но стават доста крехки). Черен пипер и подправки по ваш вкус.После ги печеш в тава,на грил или на тиган.



Ей тази рецепта ми се струва най-бърза и сравнително лесна, май на нея ще се спра
Благодаря ти !

--------------------
Ако искаш да бъдеш чут, първо се научи да слушаш.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
NadinАдминистратор
Charmed
****

Регистриран: 17.05.2002
Мнения: 26485
От: Chicago area
Re: Уфф, телешки пържоли
    #1977793 - 12.12.2007 17:50 [Re: 981981]

Ех, Maite, страшна си, звучи много, ама много атрактивно, непремено ще я опитам

--------------------
Ако искаш да бъдеш чут, първо се научи да слушаш.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
NadinАдминистратор
Charmed
****

Регистриран: 17.05.2002
Мнения: 26485
От: Chicago area
Re: Уфф, телешки пържоли
    #1977917 - 12.12.2007 20:25 [Re: Някаква си там]

Сутринта ентусиазирана от толкова хубави рецепти, пропуснах да благодаря за твоята

Рецептите направо отиват в темата "Изпитани форумни рецепти"

--------------------
Ако искаш да бъдеш чут, първо се научи да слушаш.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
981981

****

Регистриран: 21.03.2004
Мнения: 11067
Re: Уфф, телешки пържоли
    #1977926 - 12.12.2007 20:35 [Re: Nadin]

Утре ще пусна превода на рецептата, че сега съм на бач и няма как.
А ако я направиш до 28-ми сигурно ще можеш да ми кажеш и на живо дали ти е харесала.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
NadinАдминистратор
Charmed
****

Регистриран: 17.05.2002
Мнения: 26485
От: Chicago area
Re: Уфф, телешки пържоли
    #1978141 - 13.12.2007 03:46 [Re: Veselu6ka]

Доклад след вечерята - рецептата ти е супер, месото стана чудесно, отива в графата " пак ще се направи"
Повторно благодаря !

--------------------
Ако искаш да бъдеш чут, първо се научи да слушаш.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
NadinАдминистратор
Charmed
****

Регистриран: 17.05.2002
Мнения: 26485
От: Chicago area
Re: Уфф, телешки пържоли
    #1979117 - 14.12.2007 03:23 [Re: Veselu6ka]

По заобиколен път ( с помоща на alys ) получих и пълната рецепта за маринованите телешки пържоли

Различни маринати за пържоли на Veselu6ka)

1. Прясно мляко и щипка къри.
2. Кисело мляко, майонеза и горчица.
3. Коняк или уиски (по избор) и соев сос.
4. Бяло вино, къри , джджинджифил и соев сос.
5. Портокалов сок, мед , бяло вино.
6. Соев сос и подправки по ваш вкус.
7. Кола и кафе (тази е доста нетрадиционна, получават сладникава хрупкава коричка докато се пекат)

Чесън и лук може да се слага почти на всичките (изключвайки на колата и кафето, защото там ароматът е доста наситен). Слагат се между месото докато се маринова, а после може да се сложат към края, когато вече е почти опечено или пък да се изхвърли. Може да се добавя и от маринатата по време на печенето, по желание. Ако се пече на скара, просто се маже с четчица, но не е задължително.
Подправките се слагат още в началото, при мариноването, а солта - по време на печенето.

--------------------
Ако искаш да бъдеш чут, първо се научи да слушаш.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Alys
********* :)))
***

Регистриран: 09.09.2005
Мнения: 2195
Re: Уфф, телешки пържоли
    #1979198 - 14.12.2007 09:19 [Re: Nadin]

Благодаря на Веселушка, че подреди маринатите и благодаря на Надин, че прибави рецептата към непотъващата тема!

П.П. Дали пък да не прибавя един надпис към аватара си "все не разбрала" . Ама след този жест на двете мили съфорумки ще задържа, пък да видим докога .


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Nushy Nik
ентусиаст
****

Регистриран: 01.12.2006
Мнения: 354
От: Силистра
Re: Уфф, телешки пържоли
    #1980736 - 16.12.2007 11:36 [Re: Nadin]

О, момичета, страхотни сте!
За първи път в къщи се появи телешко, никога не съм готвила такова месо, и рецептите ви за пържоли дойдоха тъкмо на място!
Аlys, не прибавяй тази фраза към подписа си , и аз не разбрах, като прочетох всички продукти за марината на Веселушка, си помислих: - Ама как, всичко на едно място ли, или се комбинират някои от тях? Добре, че после Надин ги подреди!

--------------------
"Не забравяй да се усмихнеш-сигурно ще получиш ответна усмивкa"


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Страници: 1 | 2 | >> (покажи всички)



Допълнителна информация
0 регистрирани и 2 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  Nadin, Hard Rock fan 

Изпечатай темата

Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг:
Брой показвания: 7539

Мнението ти за темата:

Прехвърли се в



ALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2012 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.062 seconds in which 0.046 seconds were spent on a total of 12 queries. Zlib compression enabled.