Драсти. Иска ми се да ви питам дали знаете типично македонски песни, но изпяти от народни певци (не фолкпевици!)(нищо против тях разбира се...). Става дума за баш македонски песни, бавни, размер 7/8 с удължено първо време, нещо от типа на "Биляна платно белеше". Не говоря за бързите пирински хороводни песни, макар че тях също харесвам.
Благодаря предварително
-------------------- - Кой филм?
- Този, в който живееш.
По възможност самите песни, защото ме интересуват стилът на пеене и постановката на гласа (все пак има различни изпълнения особено на по-известните песни), или евентуално имена на македонски певци/певици.
-------------------- - Кой филм?
- Този, в който живееш.
Цитат: По възможност самите песни, защото ме интересуват стилът на пеене и постановката на гласа (все пак има различни изпълнения особено на по-известните песни), или евентуално имена на македонски певци/певици.
Еве јас да ти помогнам, направив еден избор на различни Македонски песни:
Прекрасен е Българският Фолклор !!! Браво и на бракята од Македониja, супер песни !!!
Ако искате песни от македонският край свържете се с мене имам много стари и хубави песни на В. Илиева, Н. Бадев, Бнаските Старчета, МФГ Перун, МФГ Неврокопските Танцьори, Емил Ристосков, Георги Гоцев и още доста други страхотни песни от пиринският край и цяла Македония.
-------------------- Можеш да направиш две грешки по пътя към истината: да не го извървиш целия и въобще да не тръгнеш по него...........
Недоумявам, защо сте махнали мнението ми!!! На какво прилича това нахално и безпардонно поведение? Обяснил съм, кое за мен е народна музика и кое - не! Изредил съм имена на изпълнители на македонска народна музика, които харесвам. Някои хора тук се взимат прекалено на сериозно...
Никъде не съм разсъждавал в посока - кое е македонско и кое българско! Имам мнение по въпроса и съм съгласен, че не тук е мястото да го изкажа.
Цитат: Виж, приятелю, Makedonec_MKD123, Обичам македонската народна музика! Имам много от цяла Македония. Но забележи: македонска НАРОДНА музика! Нима "Стани народе" е такава? Пяла се е в миналото, пее се и сега, предава се от уста на уста?... Смяташ, че кючека е македонска народна музика? Знаеш ли ги: Ал. Сариевски, Анка Гиева, Йонче Христовски, Кирил Манчевски, Никола Бадев, Нина Спирова, Орце Стефковски, Пепи Бавтировски, Петранка Костадинова, Васка Илиева, Виолета Томовска, сестрите Мавровски... Ова е македонскиот фолклор!
Единствен упрек мога да приема за последното изречение. Трябваше да го напиша на чист български език. Цитираната песен има ритмика на кючек. Нима някой не знае, че това е ориенталски танц? Какво нередно съм казал? Ще цитирам точно въпросите, които се повдигат в темата:
Цитат: Драсти. Иска ми се да ви питам дали знаете типично македонски песни, но изпяти от народни певци (не фолкпевици!)(нищо против тях разбира се...). Става дума за баш македонски песни, бавни, размер 7/8 с удължено първо време, нещо от типа на "Биляна платно белеше". Не говоря за бързите пирински хороводни песни, макар че тях също харесвам.
"Типично македонски", "баш македонски", "Не говоря за бързите пирински хороводни песни..." Отнесена от вихъра съвсем ясно се е изразила. Изказал съм се точно по темата!!! Разочарован съм...