ALL.BG форуми
ALL.BG поща форуми чат стая обяви картички


Форуми » Хоби и Развлечения » Кулинарно изкуство

Страници: 1 | 2 | 3 | >> (покажи всички)
Signiorita
добро момиче
****

Регистриран: 28.01.2005
Мнения: 3013
От: от мечтите
Нужна ми е изпробвана рецепта за трушия
    #2223984 - 17.10.2008 16:24

Момичета, искам да си направя в бидон трушия със зелени домати, краставички, карфиол, моркови и разни други чудесии, но саламурата да е сол и вода. Много обичам от тези краставички, дето ги продават самамурените и искам да си имам в къщи, но да няма оцет и олио в трушията - сол и вода, както се прави кисело зеле. Опитвала съм, но все нещо не се получава - смиват се или не са докарани на вкус...
Дайте, моля ви, някакво съотношение на саламурата с другите продукти и пропорции на самата саламура.

--------------------
Няма непревземаеми крепости, има лоши стратези.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Raletka
замечтана
***

Регистриран: 20.03.2005
Мнения: 628
От: Vancouver, Canada
Re: Нужна ми е изпробвана рецепта за трушия
    #2224052 - 17.10.2008 17:25 [Re: Signiorita]

Аз слагам по 40 грама сол на килограм вода и става прекрасна. Всеки ден обръщам бидончето по няколко пъти в продължение на 2 седмици.

--------------------
Светът е ваш!!!


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Hard Rock fanМодератор

***

Регистриран: 07.01.2003
Мнения: 32513
Re: Нужна ми е изпробвана рецепта за трушия
    #2224112 - 17.10.2008 18:47 [Re: Raletka]

Аз нямам точна рецепта (щото не я правя аз ), но май водата се преваряваше (хем по-лесно да се разтвори солта), хем било по-хубаво.

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Raletka
замечтана
***

Регистриран: 20.03.2005
Мнения: 628
От: Vancouver, Canada
Re: Нужна ми е изпробвана рецепта за трушия
    #2224170 - 17.10.2008 20:39 [Re: Hard Rock fan]

Не е задължително, но ако имате повече време, може да се направи, тъй като е хубаво водата да е охладена.

--------------------
Светът е ваш!!!


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Алиса
лъвица
***

Регистриран: 15.02.2006
Мнения: 2408
От: BG
Re: Нужна ми е изпробвана рецепта за трушия
    #2224625 - 18.10.2008 17:14 [Re: Signiorita]

Един от начините, по който се правят краставички (r mf-wimetek rпо-успешен и траен) е на един нормален буркан пълен с краставички се слагат 1 супена лъжица сол и 1 супена лъжица захар, както и 2-3 супени лъжици оцет, стрък копър. долива се с вода догоре, запечатват се и се варят. Ставя много вкусно.
Има също и вариант със сол и вода, но тогава стават доста солени и трябва всеки ден да изсипваш течността и да я връщаш отново в буркана, което е малко досадно. Аз ти препоръчвам първата рецепта

--------------------
Догони ме в тази нощ на лудост,
остави ме, за да се изгубя
Остави ме в тази нощ на лудост,
намери ме, ако се изгубя.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Hard Rock fanМодератор

***

Регистриран: 07.01.2003
Мнения: 32513
Re: Нужна ми е изпробвана рецепта за трушия
    #2224639 - 18.10.2008 18:00 [Re: Raletka]

О, да, задължително е да е охладена.

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Signiorita
добро момиче
****

Регистриран: 28.01.2005
Мнения: 3013
От: от мечтите
Re: Нужна ми е изпробвана рецепта за трушия
    #2224824 - 18.10.2008 23:51 [Re: Raletka]

Raletka, това чудо трябва ли да му се пресече ферментацията в един момент, при нас нещо се смива и се съсипва цялата работа.

Фенке
, питай човекО, дето я прави, дали ще издаде тайната и ако я даде, прати я на лични. Ще я пазя не като очите си, а като изпробвана стара рецепта

Алиса, майка ми прави мариновани кисели краставички, но аз искам саламурени - да няма оцет, а да са само със сол и вода... капризна работа съм явно.


Момичета, благодаря ви.

--------------------
Няма непревземаеми крепости, има лоши стратези.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
T-62
стрелец
****

Регистриран: 06.10.2004
Мнения: 13534
От: Ловеч
Re: Нужна ми е изпробвана рецепта за трушия
    #2224904 - 19.10.2008 07:18 [Re: Signiorita]

Синьорита, мисля си, че без оцет няма да стане... Гледах си старите рецепти, щото отдавна не съм правила трушии - маринатата е в различни съотношения, в зависимост от количествата различни зеленчуци, но винаги е сол, оцет и вода. Вари си и се заливат зеленчуците след като изстине и се прецеди. За около 10 кг зеленчуци /напр. 3 кг зелени чушки, 3 кг зелени домати, 1 кг моркови, 1 кг карфиол, 1,5 кг краставички, подправки около 500 гр - целина, копър, магданоз/ саламурата е: 7 л вода, 480 гр сол и 400 мл оцет. Ферментира за около 20 дни. Естествено, зеленчуците трябвада са пресни, да не са престояли, щото тогава се разваля цялата система.

--------------------
"Да обичаш,значи да се родиш."
"Няма път към мира. Мирът е пътят."
"Винаги има трети начин и той не е комбинация от другите два, а нов и съвсем различен."

Теди


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Signiorita
добро момиче
****

Регистриран: 28.01.2005
Мнения: 3013
От: от мечтите
Re: Нужна ми е изпробвана рецепта за трушия
    #2224949 - 19.10.2008 10:54 [Re: T-62]

T-62, но нали продават саламурени краставички по плод-зеленчуците, продават и саламурени чушки, киселото зеле и то така се прави... И в нашите домашни рецепти има оцет във всички, а тази, която вземаме от една готварска книга, се смива още преди да сме почнали

--------------------
Няма непревземаеми крепости, има лоши стратези.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Hard Rock fanМодератор

***

Регистриран: 07.01.2003
Мнения: 32513
Re: Нужна ми е изпробвана рецепта за трушия
    #2224966 - 19.10.2008 12:23 [Re: Signiorita]

О, няма тайна, от разни книжки я вземаме...и да си призная и нашта се смива, затова не я обичам и си правя със сол, захар, оцет...
Ще пробвам и аз на Ралетка рецептата (само не знам как да измеря 40г. сол)


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
T-62
стрелец
****

Регистриран: 06.10.2004
Мнения: 13534
От: Ловеч
Re: Нужна ми е изпробвана рецепта за трушия
    #2224974 - 19.10.2008 13:06 [Re: Signiorita]

Ами ако зеленчуците са повечко нитратни - ще се смият. Пък и едно време съм била по бригади в Булгарплод - краставичките от бидоните бяха супер наистина. Претака се няколко пъти, пък и възможно е и други неща да слагат.
Аз ползвам една книга, издадена през 1981 . "Домашно консервиране" - Каквото и да съм правила от нея, когато материалът е качестевн - проблеми не съм имала.

--------------------
"Да обичаш,значи да се родиш."
"Няма път към мира. Мирът е пътят."
"Винаги има трети начин и той не е комбинация от другите два, а нов и съвсем различен."

Теди


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Zlatna
Превъзходна
***

Регистриран: 14.05.2006
Мнения: 157
Re: Нужна ми е изпробвана рецепта за трушия
    #2224979 - 19.10.2008 13:20 [Re: Signiorita]

Един познат ми каза, че с чист спирт пресичал ферментационния процес при този вид саламура. Обаче не знам кога ще мога да го питам за подробности за количествата.
-----------
Това пък е моята изпитана от години рецепта, хрупка до февруари. Приятелката ми обаче я прави с по 200 г сол и захар, пак става:

За 3 буркана от по 3 литра

2 кг камби
1,5 кг карфиол
3 кг моркови
1 глава чесън - обелените скилидки - аз слагам повече,
листа и резени целина, по 2-3 дафинови листа на буркан и по 10 - 15 зърна черен пипер

Саламура:

2 бутилки 6% оцет
4 бутилки от оцета вода
по 1 бурканче от 300 г захар и сол, 1-2 лъжици мед


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Алиса
лъвица
***

Регистриран: 15.02.2006
Мнения: 2408
От: BG
Re: Нужна ми е изпробвана рецепта за трушия
    #2225060 - 19.10.2008 18:46 [Re: Signiorita]

става и само с сол и вода, но се "претака" поне 2 седмици, както спомуна Теди. След това се слага натриев бензоат и така всъщност се запазват по-дълго време.

--------------------
Догони ме в тази нощ на лудост,
остави ме, за да се изгубя
Остави ме в тази нощ на лудост,
намери ме, ако се изгубя.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
mysteria
добричка
***

Регистриран: 21.04.2007
Мнения: 9227
От: Русе, България
Re: Нужна ми е изпробвана рецепта за трушия
    #2225585 - 20.10.2008 16:39 [Re: Signiorita]

Синьорита, явно, искаш да е като киселото зеле - само сол и вода.
Комшийката ми прави в бидонче - довечера ще я пребарам за рецептата.
Баба ми правеше т.наречаната " слънчева трушия" ще я питам и нея.

--------------------
Цял живот студ и огън....клетва и благослов....добро утро и сбогом ,и сбогом....моя трудна любов....


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Raletka
замечтана
***

Регистриран: 20.03.2005
Мнения: 628
От: Vancouver, Canada
Re: Нужна ми е изпробвана рецепта за трушия
    #2225750 - 20.10.2008 19:26 [Re: Signiorita]

Не слагам нищо за пресичане на ферментациата. Аз я правя само от карфиол, моркови и зелени домати около средата на октомври, преди да е поднала слана. Ако се размива, значи са били попарени от слана зеленчуците.

--------------------
Светът е ваш!!!


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
естир
блуждаещ огън


Регистриран: 25.09.2008
Мнения: 21
От: Пловдив
Re: Нужна ми е изпробвана рецепта за трушия
    #2225762 - 20.10.2008 19:40 [Re: Алиса]

права си, това е и моята технология. добре е да се изчака, докато времето се поразхлади и в никакъв случай да не взимаш оранжерийни зеленчуци. имам си заместваща технология, вместо да претакаш, пъхаш до дъното тънък гумен маркуч и всеки ден духаш в него, така раздвижваш пластовете и ферментацията протича по същия начин добър начин да накажеш най-непослушния от семейството за деня

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Alys
********* :)))
***

Регистриран: 09.09.2005
Мнения: 2199
Re: Нужна ми е изпробвана рецепта за трушия
    #2227081 - 22.10.2008 13:59 [Re: Signiorita]

В моите книжки пише, че когато туршията се прави само със сол и вода, на 1 л вода се добавя една кафена чашка сол. Също така в някои книжки е дадено, че кафена чашка сол е около 60-70 г. Аз тази година правих сурова туршия в две бидончета, но май прекалих със солта, защото на 1 л вода сложих 100 г сол. Доста соленичка е станала и ще трябва да обезсолявам преди консумация. Сега остава да добавя и натриев бензоат, защото вече май е станала и няма да издържи. За натриевия бензоат знам, че се слага 1 г на 1 кг зеленчук. Да, ама като не знам колко зеленчук имам в бидончетата... Ще карам на предположения. Едното бидонче ми е 18 литрово, а другото е 25 л. Количеството вода в първото е 10 л, а във второто е 14 л (това поне мерих). Остава да изчисля колко кг зеленчук може да се е събрал в останалото запълнено пространство. Не е невъзможно, но не съм сигурна, че ми се занимава с обемни тегла и прочее. Изводът е следващия път - да се мери и водата, и зеленчукът, и да се запише.

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Alys
********* :)))
***

Регистриран: 09.09.2005
Мнения: 2199
Re: Нужна ми е изпробвана рецепта за трушия
    #2227179 - 22.10.2008 16:37 [Re: Alys]

Последното, което ми казаха в аптеката е, че натриевият бензоат се слагал на количество обем, т.е. ако бидончето ми е 18 л, слагам 18-20 г натриев бензоат.

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Дейзи
ориентиран
***

Регистриран: 18.02.2005
Мнения: 21
От: гр. Козлодуй
Re: Нужна ми е изпробвана рецепта за трушия
    #2236958 - 02.11.2008 20:07 [Re: Signiorita]

Абсолютно изпитана рецепта за саламурени краставички, оригинала е на една рускиня. Ето и самата рецепта:
за 3 литров буркан - 100 гр.сол, 1 глава чесън , нарязана на ситно, хрян, вишневи листа, копър, краставички. Буркана се долива с вода, захлупва с капачка и се претака( или обръща) 1 седмица. Невероятна рецепта е.

--------------------
"Върши си работата сериозно,но никога не се взимай на сериозно!"


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Signiorita
добро момиче
****

Регистриран: 28.01.2005
Мнения: 3013
От: от мечтите
Re: Нужна ми е изпробвана рецепта за трушия
    #2239581 - 05.11.2008 10:06 [Re: Alys]

Момичета, наредих едно бидонче с трушия + 2 трилитрови буркана, да ме пита човек от къде намерих време при това интензивно ежедневие напоследък . Тази сутрин кухнята плува в саламура . Оказа се, че при ферментацията е излизало от бидона, който си има завъртян капак естествено, но явно саламурата не е обърнала внимание на това. Всъщност минаха само 3 дни от нареждането и, не почна ли малко бързо да ферментира?

Алис, моето бидонче е 25 л., но сметките с водата и солта ги оставих на някой по-математизиран от мен, че имаше вероятност или да е пресолена до немай къде, или да е безсолна и зеленчуците да се скапят.
Момичета, направих я по всички препоръки на куп: продуктите са копувани преди мъгли, преварявана е саламурата, наливана е изтинала, сега се молете да стане хубава, че окряках орталъка с тази трушия, всеки член от семейството има принос в правенето на това чудо.

--------------------
Няма непревземаеми крепости, има лоши стратези.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Alys
********* :)))
***

Регистриран: 09.09.2005
Мнения: 2199
Re: Нужна ми е изпробвана рецепта за трушия
    #2239692 - 05.11.2008 12:34 [Re: Signiorita]

Почнала е да ферментира, защото е топло. Претакай или разбърквай всеки ден, за да стане по-хубава. Моята стана и вече е пресечена с натриев бензоат.
Между другото, направих набързо и една туршия само от морковчета (ама едни такива мъъънички). Стана за една седмица и сега трябва и нея да пресека и после сигурно ще я сложа в 3-4 буркана (от 800 мл). На вкус стана много приятна (тази поне не я пресолих), но освен сол, сложих и оцет (така си беше по рецепта). Пише, че се преварява саламурата, охлажда се и тогава се заливат морковите. Да, ама не съм варила. Съставките: 1 л вода, 60 г сол, 50 г оцет (моят се оказа 5 градусов), по желание копър, целина, люти чушки (не съм слагала).


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Страници: 1 | 2 | 3 | >> (покажи всички)



Допълнителна информация
0 регистрирани и 0 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  Nadin, Hard Rock fan 

Изпечатай темата

Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг:
Брой показвания: 22906

Мнението ти за темата:

Прехвърли се в



ALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2012 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.144 seconds in which 0.127 seconds were spent on a total of 12 queries. Zlib compression enabled.