Hard Rock fan
somehow unborn

Регистриран: 07.01.2003
|
Веднъж спасен - завинаги спасен
#2388631 - 31.05.2009 16:10
|
|
|
Какво мислите по въпроса?
Вярвате ли в това, или мислите, че всеки трябва (ако иска, разбира се! и по Свободната си Воля) да си "изработи" спасението?
За момента...предпочитам да се въздържа да си споделям какво мисля аз, понеже имам известни съмнения относно личната си увереност по този въпрос, които се надявам в хода на дискусията (ако Ви се дискутира) да си осветля (отново).
-------------------- It started to snow in the middle of July
|
Атос37
Мислител

Регистриран: 15.04.2004
|
Re: Веднъж спасен - завинаги спасен
#2388653 - 31.05.2009 17:36
[Re: Hard Rock fan]
|
|
|
Псалми 58:3 Още от рождението си нечестивите се отстраняват; Заблуждават, говорейки лъжи, щом се родят
човек се ражда добър или лош С времето осъзнава своята същност - към кое родословно дърво е на Бог или Сатана.
А умът може и да греши в разбиранията си, да е заблуден, но това не променя истинската му същност.
Така е бил и Павел и Петър в един момент. За това и умря Исус, за да покаже каква е същността на своите! Да не са заблудени за себе си!
Римляни 9: 8 Значи, не чадата, родени по плът, са Божии чада; но чадата, родени, според обещанието се считат за потомство. 11 макар че близнаците не бяха още родени и не бяха още сторили нещо добро или зло, то, за да почива Божието по избор намерение, не на дела, но на онзи, който призовава
13 както е писано: "Якова възлюбих, а Исава намразих". 14 И тъй, какво? Да речем ли, че има неправда у Бога? Да не бъде! 15 Защото казва на Мойсея: "Ще покажа милост, към когото ще покажа, и ще пожаля, когото ще пожаля".
16И тъй, не зависи от този, който иска, нито от този, който тича, но от Бога, Който показва милост. 18 И тъй, към когото ще, Той показва милост, и когото ще закоравява. 20 Но, о човече, ти кой си, що отговаряш против Бога? Направеното нещо ще рече ли на онзи, който го е направил: Защо си ме така направил?
Йоан 13: 18 Не говоря за всички вас; Аз зная кои съм избрал;
Йоан 12:46 46 Аз дойдох като светлина на света, за да не остане в тъмнина никой, който вярва в Мене.
Марк 3:35 35 Защото, който върши Божията воля, той Ми е брат, и сестра, и майка.
Матей 10:35 35 Защото дойдох да настроя човек против баща му, дъщеря против майка й, и снаха против свекърва й; Йоан 14: 12 Истина, истина ви казвам, който вярва в Мене, делата, които върша Аз, и той ще ги върши; 17 Духът на истината, когото светът не може да приеме, защото го не вижда нито го познава. Вие го познавате, защото той пребъдва във вас, и във вас ще бъде.
Йоан 13:1 1 А преди празника на пасхата, Исус, знаейки, че е настанал часът Му да премине от този свят към Отца, като беше възлюбил Своите, които бяха на света, до край ги възлюби.
Затова бе разпънат Исус, за да покаже на своите, че те правят грешки от заблуда Че те не са мръсни целите, но само краката, защото в кал ходят и не може да не се изцапат.
Всъщност Това е да приемеш смъртта на Исус. - Да разбереш себе си и най-вече че си ДОБЪР! Че носиш част от БОЖЕСТВЕНОТО и то никога не може да стане друго!
Това е действието на Духът Утешител. Когато не се чувстваш виновен и знаеш, че въпреки чe си грешил, че не си искал, а е от заблуда! Да не се смесва вина и покаяние!!!!
Малахия 4: 5 Ето, Аз ще ви изпратя пророк Илия, Преди да дойде великият и страшен ден Господен; 6 И той ще обърне сърцето на бащите към чадата, И сърцето на чадата към бащите им,
Защо Илия? Защото Илия бе този, който много ясно и категорично се раздели от злото, от вярващите в други Богове! Затова и бе взет, без да преминава през смърт.
Сега (преди Второто Пришествие) предстои именно това: да разберем (в резултат на умножаване на познанието за Библията и Духовните неща), че има две категории хора с коренно противоположна същност.
И едните и другите са щастливи по коренно различен начин. Те просто са такива!
-------------------- Нека се молим заедно. Само Бог в Името на Исус може да помогне за проблемите с екологията. АМИН!
|
Simran
Рицарка

Регистриран: 12.05.2006
|
#2388657 - 31.05.2009 17:49
|
|
|
Да си изработим спасението сами,едва ли е възможно. Но който успял сам-прав му път обаче. Аз не мога. В днешно време хората взеха да виждат Бог навсякъде и във всичко...значи вече са спасени...значи Бог вече няма какво да ги мисли тях 
|
Hard Rock fan
somehow unborn

|
#2388661 - 31.05.2009 17:57
[Re: Атос37]
|
|
|
Благодаря за включването.
Цитат:
15 Защото казва на Мойсея: "Ще покажа милост, към когото ще покажа, и ще пожаля, когото ще пожаля".
16И тъй, не зависи от този, който иска, нито от този, който тича, но от Бога, Който показва милост.
Понеже моето разбиране стои твърде близко до тъкмо тези два стиха...т.е. че спасението ни по Милостта Му (но не по заслуга от наша страна), но пък съществува и изборът ни и не мога да го отхвърля като несъществен, ама хич (това ми е дилемата, прочее). Инак, си мисля, че на Него предварително Му е известно (и няма как да не е, бидейки първият и последният, началото и краят) кой от нас какъв избор ще направи, и не че се намесва в избора ни (ако да беше така, не би ни оставил да го имаме изобщо), но си знае кой ще бъде спасен, понеже отнапред знае избора на всеки един от нас.
Но не мога да повярвам никога, че се раждаме добри или лоши и че такава ни е същността и...напълно се разминава с идеята за свободния избор. Излиза че (ако съм те правилно разбрала), по рождение сме предопределени, а с това не мога да се съглася.
|
Hard Rock fan
somehow unborn

|
#2388667 - 31.05.2009 18:04
[Re: Simran]
|
|
|
Цитат:
Да си изработим спасението сами,едва ли е възможно.
Това и аз го мисля, ама от друга страна...да си чакаме квот' таковата, или? Отивайки драговолно на кръста, та да ни откупи от смъртта: 1.Той ни е дал избора, възможността да бъдем спасени, но от нас си зависи какъв избор ще направим. Вяра? Дела? Моление? Съблюдаване на повелите Му? Покаяние за несъблюдаване на повелите Му? Нищо освен Милостта Му?
|
Simran
Рицарка

Регистриран: 12.05.2006
|
#2388674 - 31.05.2009 18:12
|
|
|
Цитат:
Цитат:
Да си изработим спасението сами,едва ли е възможно.
Това и аз го мисля, ама от друга страна...да си чакаме квот' таковата, или?
Не напротив-трябва да положим максимално усилие. Но и най-максималното човешко усърдие не може да спечели спасение...то спасението е по благодат и по милост.
|
Кристел
in aeternum

Регистриран: 07.06.2005
От: Небето
|
"Вие трябва да се родите отново"
#2388675 - 31.05.2009 18:13
|
|
|
Йоан 3
1 Между фарисеите имаше един човек на име Никодим, юдейски началник. 2 Той дойде при Исуса нощем и Му рече: Учителю, знам, че от Бога си дошъл учител; защото никой не може да върши тия знамения, които Ти вършиш, ако Бог не е с него. 3 Исус в отговор му рече: Истина, истина ти казвам, ако се не роди някой отгоре, не може да види Божието царство. 4 Никодим Му казва: Как може стар човек да се роди? може ли втори път да влезе в утробата на майка си и да се роди? 5 Исус отговори: Истина, истина ти казвам, ако се не роди някой от вода и Дух, не може да влезе в Божието царство. 6 Роденото от плътта е плът, а роденото от Духа е дух. 7 Не се чуди, че ти рекох: Трябва да се родите отгоре. 8 Вятърът духа гдето ще, и чуваш шума му; но не знаеш отгде иде и къде отива; така е с всеки, който се е родил от Духа. 9 Никодим в отговор Му рече: Как може да бъде това? 10 Исус в отговор му каза: Ти си Израилев учител, и не знаеш ли това? 11 Истина, истина ти казвам, това, което знаем, говорим, и свидетелствуваме за това, което сме видели, но не приемате свидетелството ни. 12 Ако за земните работи ви говорих и не вярвате, как ще повярвате, ако ви говоря за небесните?
В разговора си с Никодим Исус подчертал, колко в важно човек да бъде роден отново/отгоре - "ако и "не може' подчертават необходимостта с раждането отново. Например :
Ако някой каже "Не може да стане светло, ако слънцето не изгрее:, той има предвид, че слънцето е АБСОЛЮТНО необходимо, за да има светлина. По същия начин Исус е заявил, че това човек да се роди отново е абсолютно Необходимо, за да може да види Царстовото на Бога - да бъде Спасен.
Следователно, зависи персонално от всеки вярващ дали ще се покорява на Исус и дали ще придприеме необходимите стъпки, за да бъде роден отгоре/Отново. Това е върпос на личен избор.
Да се родиш отгоре, (както е точният превод в Библията ,която използвам в нета ) - раждането произхожда ОТГОРЕ , т.е. от Небесата, или от Бащата...
Сега да се върна към заглавието ти на темата ..
"веднъж спасен - завинги Спасен "
Всички ние, чре изкупителната жертва на Христос СМЕ СПАСЕНИ, но не завинаги, всичко зависи персонални и идентично от всеки един от нас ...Който поеме пътя към Истина, следва Бога, заповедите, принципите Му - има всъможност и шанс за Вечно Спасение.
-------------------- "My people know My name!"Isaiah 52:6
|
Mitko_bombata
пристрастен

Регистриран: 02.08.2007
|
#2388676 - 31.05.2009 18:16
|
|
|
Цитат:
Вярвате ли в това, или мислите, че всеки трябва (ако иска, разбира се! и по Свободната си Воля) да си "изработи" спасението?
Човек сам не се спасява.Бог е този който спасява.В противен случай щеше да е безмислено идването на Исус.Колкото за свободната воля,човек може да застане в покаяние пред Бога,но преди това той не е свободен защото е под закон.А който е грешен той не е свободен а роб на греха.Така,че стремежа на човек да се освободи от бремето на греха го кара да застане пред Бога в покаяние.Това не свободна воля а призвание от Бога,това е онзи жив огън от Бога който прегръща грешния ,и той вижда собсвеното си недостойнство пред Божието.Например Мойсей видя къпината ,че гори но не изгаря.Малцина са обаче онези които знаят,че всъщност къпината бе самия Мойсей а Божията любов беше тая която го беше обгърнала в онзи момент. И все пак Мойсей СВЪРНА,това е свободната воля,ако искаш свърваш ако не ,не.Това свърване е равносилно на признаване на Божието.От тук нататък започва божието,човешкото намалява.И още много има да се каже по въпроса.
|
Hard Rock fan
somehow unborn

|
#2388679 - 31.05.2009 18:17
|
|
|
Цитат:
Не напротив-трябва да положим максимално усилие. И най-максималното човешко усърдие не може да спечели спасение...то спасението е по благодат и по милост.
Дам...ето тук точно се загубвам в превода.
Надявам се да се намеря...
|
Кристел
in aeternum

Регистриран: 07.06.2005
От: Небето
|
#2388680 - 31.05.2009 18:18
|
|
|
Цитат:
В днешно време хората взеха да виждат Бог навсякъде и във всичко...значи вече са спасени...
А ти разделяш Бог от всичко, което е създал ... ТА БОГ Е ВЪВ ВСИЧКО и НАВСЯКЪДЕ, Сим.
Защо разделяте Бог? Чрез Него, ние съществуваме, движим се и живеем ?
-------------------- "My people know My name!"Isaiah 52:6
|
|