Ich

Регистриран: 06.01.2008
|
Винаги ли имаме възможност да изберем Святия Дух
#2441007 - 11.08.2009 23:43
[Re: звездна]
|
|
|
Цитат:
Цитат:
Цитат:
Цитат:
Значи, ти казваш, че ако човек по някакви причини не може да се запознае с Христос, то Святият Дух ще му шепне и ще му даде шанс за спасение.( да, правилно си ме разбрал)
Всеки човек ли ще разбере онова, което Святият Дух му нашепва?( да, никой не е изключен от влиянието му. Бог е вложил духовни уши във всеки човек. Друг е въпросът дали човекът иска да чуе това което му шепне Духът. Вариантите са два - човек чува гласа на Святия дух и му се подчинява, или пък го отхвърля. Бог не се налага. Той само почуква на портите на сърцата ни, никога не влиза с взлом. Всеки прави своя избор сам.)
И всеки ли ще чуе тихия Му шепот? (да, всеки, но както казах вече, не всеки го приема)
Тук обаче е интересно следното:
какво ще се случи, ако човек няма възможността да избира и нито приеме съветите на Святия Дух, нито ги отхвърли?
На земята не съществува човешко същество с подобни характеристики.
Защо да не съществува?
За да направиш някакъв избор, ти трябва най-малкото да осъзнаеш, между какво и какво избираш, не е ли така?
Следователно, трябва да си на определено ниво на развитие, за да имаш възможността да избираш. Лесно можем да посочим хора, които в даден период от живота си нямат такава възможност.
|
звездна

Регистриран: 08.04.2007
От: USA
|
Re: Винаги ли имаме възможност да изберем Святия Дух
#2441058 - 12.08.2009 01:16
[Re: Ich]
|
|
|
Цитат:
Цитат:
Цитат:
Цитат:
Цитат:
Значи, ти казваш, че ако човек по някакви причини не може да се запознае с Христос, то Святият Дух ще му шепне и ще му даде шанс за спасение.( да, правилно си ме разбрал)
Всеки човек ли ще разбере онова, което Святият Дух му нашепва?( да, никой не е изключен от влиянието му. Бог е вложил духовни уши във всеки човек. Друг е въпросът дали човекът иска да чуе това което му шепне Духът. Вариантите са два - човек чува гласа на Святия дух и му се подчинява, или пък го отхвърля. Бог не се налага. Той само почуква на портите на сърцата ни, никога не влиза с взлом. Всеки прави своя избор сам.)
И всеки ли ще чуе тихия Му шепот? (да, всеки, но както казах вече, не всеки го приема)
какво ще се случи, ако човек няма възможността да избира и нито приеме съветите на Святия Дух, нито ги отхвърли?
Защо да не съществува?
За да направиш някакъв избор, ти трябва най-малкото да осъзнаеш, между какво и какво избираш, не е ли така?
Следователно, трябва да си на определено ниво на развитие, за да имаш възможността да избираш. Лесно можем да посочим хора, които в даден период от живота си нямат такава възможност.
Тук, боя се навлизаме в зоната на езотериката, а както казах вече, тематиката не ме вълнува.
-------------------- Sola scriptura
|
Ich

|
#2441063 - 12.08.2009 01:29
|
|
|
Цитат:
Цитат:
Цитат:
Цитат:
Цитат:
Цитат:
Защо да не съществува?
Тук, боя се навлизаме в зоната на езотериката, а както казах вече, тематиката не ме вълнува.
Няма езотерика, защо.
Съвсем прост пример си представи. Едно малко дете. Може ли то да направи избор на нещо, да приеме Бог или да Го отхвърли?
И да предположим, че то умира.
Tова дете на какво ще бъде осъдено - на вечен живот или на вечна смърт?
|
звездна

|
#2441070 - 12.08.2009 03:11
|
|
|
Мисля, че е време ти също да се опиташ да дадеш някои и друг отговор, иначе диалогът се превръща в препитване.
|
Ich

|
Невъзможността да бъде разбрано спасението без прераждането
#2441131 - 12.08.2009 09:46
|
|
|
Цитат:
Мисля, че е време ти също да се опиташ да дадеш някои и друг отговор, иначе диалогът се превръща в препитване.
Ето, вече и ти се убеди, че в рамките на приетото от теб разбиране за Библията не може да се отговори на въпроса ще бъдат ли спасени или не починалите малки деца.
Има и други такива въпроси. Например дали ще бъдат спасени хората, които са живели преди Христос. Ясно е, че тези хора не са приели Христос. На тях също не им е действал и Святият Дух, понеже, както ти посочваш, Святият Дух е изпратен от Христос след пребиваването Му на Земята и следователно той не е действал преди това:
Цитат:
когато Синът си тръгнал от Земята, обещал на хората си да им прати един дар - Святият дух.
Следователно такива хора също не могат да бъдат спасени по описаните от теб начини. В същото време дали ще е справедливо те да бъдат осъдени на вечна смърт, ако не са имали никаква възможност нито да повярват в Христос, нито да изпитат евентуално въздействията на Святия Дух.
С невъзможността да бъде обяснен по такъв начин въпроса за спасението аз не искам да кажа това, в което ти ме обвиняваш по-горе, че съм казал:
Цитат:
С две думи Божието слово е противоречиво и за неговото изясняване се налага да прибегнем до просветлението на езотеричното християнство.
Не. Божието слово не е противоречиво. Противоречиво е възприетото от не-езотеричното християнство негово тълкуване, в което ти има възможността да се убедиш, защото просто то не може да отговори на изключително важни въпроси. Това тълкуване не е дело на Бога. То е дело на хора, които са го наложили.
Така че тук се налага да се търси, кое е противоречивото в това разбиране. И това именно ни изяснява езотеричното християнство.
Да повторя думите си отпреди:
Цитат:
Християнският езотеризъм разкрива, че абсолютно задължително условие, за да може човек да напредва в своето развитие и да търси път към спасението си е запознаването на този човек с мисията на Христос, нейният дълбок смисъл, както и произтичащите от това ползотворни влияния от страна на Христос за този човек. Това може да бъде направено единствено тук, на Земята, по време на телесно съществуване.
Приема ли се това от днешното не-езотерично християнство? Не е трудно да се забележи, че това не е така. Защото то допуска, както неведнъж прочетохме и в тази тема, евентуални възможности за спасение на хора, които не са приели Христос.
Тези мои думи ти тълкуваш така:
Цитат:
Тази мисъл прокарва идеята за един Бог, който не е жертвал живота си за цялото човечество, нещо което не мога да приема. Какво ще стане тогава с тези хора,които по причини независещи от тях не са имали достъп до Словото и съответно не са се запознали с Христа? Те би трябвали да загинат просто така, като невинни жертви на обстоятелствата????
Това тълкуване не съвпада с разбирането на езотеричното християнство. То ни показва, че Христос е жертвал живота си за цялото човечество. Нещо повече, т.к. необходимо условие за спасението на всеки човек е той да разбере и приеме влиянието на Христос, то на всеки човек трябва да бъде даден шансът да се срещне с Христос.
Това показват проучванията на езотеричното християнство. Оттук виждаме, че това е наистина християнско учение.
За да може обаче да се разбере докрай въпроса за спасението, трябва да се направи още една естествена стъпка, която е трудна за не-езотерчините християни (поради натрапените им преди време "вмешателства", за които пише по-горе Фенката), която ще покажа, че също се съгласува с Библията, макар възприетото днес не-езотерично схващане да не смята така.
Тази стъпка е да се разбере, че ние не можем да тълкуваме правилно въпроса за спасението, както впрочем и изключително важния въпрос за истинската мисия и роля на Христос, ако отричаме факта на човешкото прераждане.
Противоречи ли идеята за прераждането на Библията?
При по-внимателен прочит може да се установи, че това не е така. Наистина, да си припомним какво предсказва пророк Малахия в гл. 4:
5. Ето, Аз ще пратя при вас пророка Илия, преди да настъпи денят Господен - велик и страшен. 6. И той ще обърне сърцата на бащите към децата, и сърцата на децата към бащите им, та, след като дойда, да не поразя земята с проклятие.
Сбъдва ли се това пророчество?
Потвърждение за това намираме не само в изследванията на езотеричното християнство, но и в самото Писание. Да видим например какво ни казва Евангелието на Матей в гл. 17:
9. И когато слизаха от планината, Иисус им заповяда и каза: никому не обаждайте за това видение, докле Син Човеческий не възкръсне от мъртвите. 10. А учениците Му Го попитаха и думаха: защо пък книжниците казват, че първом Илия трябва да дойде? 11. Иисус им отговори и рече: Илия първом ще дойде и ще уреди всичко; 12. но казвам ви, че Илия вече дойде и го не познаха, а сториха му, каквото си искаха; тъй и Син Човеческий ще пострада от тях. 13. Тогава учениците разбраха, че Той им говори за Иоана Кръстителя.
Виждаме, че Христос потвърждава, че пророчеството на Малахия се е сбъднало и че Илия се е въплътил в Йоан Кръстител.
Следователно, фактът на прераждането не противоречи на Библията.
Дори и често привежданите думи, че има само един живот и след това смърт, не бива да тълкуваме като опровержение на това. Първо, защото в тях не се казва какво се случва след смъртта. И второ, смисълът те да бъдат казвани е, че тогава, когато те са произнасяни, съзнанието на човека е бил съвсем различно от днешното. Тогава за него е било важно да се концентрира изключително върху неговия тогавашен, един живот. И затова размишленията върху следващите въплъщения тогава би навредило на изпълнението на тогавашните човешки задачи.
Сега обаче нещата са се променили в резултат на действията на Христос и развитието на човечеството. Сега вече хората могат да разберат правилно прераждането. Нещо повече, те имат нужда да го разберат, за да могат да проникнат в дълбочината и разберат същността на спасението и на мисията на Христос.
|
Hard Rock fan
somehow unborn

Регистриран: 07.01.2003
|
Re: В състояние ли е не-езотеричното християнство да обясни спасението
#2441287 - 12.08.2009 14:37
|
|
|
Аз към казаното от тебе (не само в този постинг!) нямам какво да добавя...освен, че напълно го споделям. 
Не се включавам, понеже също загубих интерес към спора (и по други причини също, но те нямат отношение към тематиката и към форума). Който го влече езотериката и съответната литература - да дерзае. За мен тя е с меко казано съмнителни достойнства. За разлика от Словото.
-------------------- It started to snow in the middle of July
|
звездна

|
Re: Невъзможността да бъде разбрано спасението без прераждането
#2441417 - 12.08.2009 17:33
|
|
|
[Цитат:
Ето, вече и ти се убеди, че в рамките на приетото от теб разбиране за Библията не може да се отговори на въпроса ще бъдат ли спасени или не починалите малки деца.
Знаех, че така ще изтълкуваш написаното от мен, не ме разочароваш. 
Истината е, че загубих интерес към темата, а диалогът с теб считам за безмислен. Както казва Фенката - щом си избрал езотеризма - дерзай! За мен това не представлява нещо достойно с което да ангажирам умът си. Аз вече съм открила Истината и нямам нужда от други такива.
|
Believer
рекордьор

Регистриран: 05.10.2005
|
#2441439 - 12.08.2009 17:54
|
|
|
Цитат:
Цитат:
Е ,това вече е съвсем не християнско  Защо отхвърляш като тема въпроса за помощта към хората в нужда? Точно към тях трябва да се обърнеш за да им се помогне да получат своя шанс в живота.
-------------------- Истината е за всички!
|
|