Hard Rock fan
gloomy

Регистриран: 07.01.2003
|
Веднъж спасен - завинаги спасен
#2388631 - 31.05.2009 16:10
|
|
|
Какво мислите по въпроса?
Вярвате ли в това, или мислите, че всеки трябва (ако иска, разбира се! и по Свободната си Воля) да си "изработи" спасението?
За момента...предпочитам да се въздържа да си споделям какво мисля аз, понеже имам известни съмнения относно личната си увереност по този въпрос, които се надявам в хода на дискусията (ако Ви се дискутира) да си осветля (отново).
-------------------- I am laying down my guns, I am broken like an arrow, forgive me ...
|
Атос37
Мислител

Регистриран: 15.04.2004
|
Re: Веднъж спасен - завинаги спасен
[Re: Hard Rock fan]
#2388653 - 31.05.2009 17:36
|
|
|
Псалми 58:3 Още от рождението си нечестивите се отстраняват; Заблуждават, говорейки лъжи, щом се родят
човек се ражда добър или лош С времето осъзнава своята същност - към кое родословно дърво е на Бог или Сатана.
А умът може и да греши в разбиранията си, да е заблуден, но това не променя истинската му същност.
Така е бил и Павел и Петър в един момент. За това и умря Исус, за да покаже каква е същността на своите! Да не са заблудени за себе си!
Римляни 9: 8 Значи, не чадата, родени по плът, са Божии чада; но чадата, родени, според обещанието се считат за потомство. 11 макар че близнаците не бяха още родени и не бяха още сторили нещо добро или зло, то, за да почива Божието по избор намерение, не на дела, но на онзи, който призовава
13 както е писано: "Якова възлюбих, а Исава намразих". 14 И тъй, какво? Да речем ли, че има неправда у Бога? Да не бъде! 15 Защото казва на Мойсея: "Ще покажа милост, към когото ще покажа, и ще пожаля, когото ще пожаля".
16И тъй, не зависи от този, който иска, нито от този, който тича, но от Бога, Който показва милост. 18 И тъй, към когото ще, Той показва милост, и когото ще закоравява. 20 Но, о човече, ти кой си, що отговаряш против Бога? Направеното нещо ще рече ли на онзи, който го е направил: Защо си ме така направил?
Йоан 13: 18 Не говоря за всички вас; Аз зная кои съм избрал;
Йоан 12:46 46 Аз дойдох като светлина на света, за да не остане в тъмнина никой, който вярва в Мене.
Марк 3:35 35 Защото, който върши Божията воля, той Ми е брат, и сестра, и майка.
Матей 10:35 35 Защото дойдох да настроя човек против баща му, дъщеря против майка й, и снаха против свекърва й; Йоан 14: 12 Истина, истина ви казвам, който вярва в Мене, делата, които върша Аз, и той ще ги върши; 17 Духът на истината, когото светът не може да приеме, защото го не вижда нито го познава. Вие го познавате, защото той пребъдва във вас, и във вас ще бъде.
Йоан 13:1 1 А преди празника на пасхата, Исус, знаейки, че е настанал часът Му да премине от този свят към Отца, като беше възлюбил Своите, които бяха на света, до край ги възлюби.
Затова бе разпънат Исус, за да покаже на своите, че те правят грешки от заблуда Че те не са мръсни целите, но само краката, защото в кал ходят и не може да не се изцапат.
Всъщност Това е да приемеш смъртта на Исус. - Да разбереш себе си и най-вече че си ДОБЪР! Че носиш част от БОЖЕСТВЕНОТО и то никога не може да стане друго!
Това е действието на Духът Утешител. Когато не се чувстваш виновен и знаеш, че въпреки чe си грешил, че не си искал, а е от заблуда! Да не се смесва вина и покаяние!!!!
Малахия 4: 5 Ето, Аз ще ви изпратя пророк Илия, Преди да дойде великият и страшен ден Господен; 6 И той ще обърне сърцето на бащите към чадата, И сърцето на чадата към бащите им,
Защо Илия? Защото Илия бе този, който много ясно и категорично се раздели от злото, от вярващите в други Богове! Затова и бе взет, без да преминава през смърт.
Сега (преди Второто Пришествие) предстои именно това: да разберем (в резултат на умножаване на познанието за Библията и Духовните неща), че има две категории хора с коренно противоположна същност.
И едните и другите са щастливи по коренно различен начин. Те просто са такива!
-------------------- Нека се молим заедно. Само Бог в Името на Исус може да помогне за проблемите с екологията. АМИН!
|
неактивен
потребител

Регистриран: 12.05.2006
|
#2388657 - 31.05.2009 17:49
|
|
|
Да си изработим спасението сами,едва ли е възможно. Но който успял сам-прав му път обаче. Аз не мога. В днешно време хората взеха да виждат Бог навсякъде и във всичко...значи вече са спасени...значи Бог вече няма какво да ги мисли тях 
|
Hard Rock fan
gloomy

|
[Re: Атос37]
#2388661 - 31.05.2009 17:57
|
|
|
Благодаря за включването.
Цитат:
15 Защото казва на Мойсея: "Ще покажа милост, към когото ще покажа, и ще пожаля, когото ще пожаля".
16И тъй, не зависи от този, който иска, нито от този, който тича, но от Бога, Който показва милост.
Понеже моето разбиране стои твърде близко до тъкмо тези два стиха...т.е. че спасението ни по Милостта Му (но не по заслуга от наша страна), но пък съществува и изборът ни и не мога да го отхвърля като несъществен, ама хич (това ми е дилемата, прочее). Инак, си мисля, че на Него предварително Му е известно (и няма как да не е, бидейки първият и последният, началото и краят) кой от нас какъв избор ще направи, и не че се намесва в избора ни (ако да беше така, не би ни оставил да го имаме изобщо), но си знае кой ще бъде спасен, понеже отнапред знае избора на всеки един от нас.
Но не мога да повярвам никога, че се раждаме добри или лоши и че такава ни е същността и...напълно се разминава с идеята за свободния избор. Излиза че (ако съм те правилно разбрала), по рождение сме предопределени, а с това не мога да се съглася.
-------------------- I am laying down my guns, I am broken like an arrow, forgive me ...
|
Hard Rock fan
gloomy

|
[Re: неактивен]
#2388667 - 31.05.2009 18:04
|
|
|
Цитат:
Да си изработим спасението сами,едва ли е възможно.
Това и аз го мисля, ама от друга страна...да си чакаме квот' таковата, или? Отивайки драговолно на кръста, та да ни откупи от смъртта: 1.Той ни е дал избора, възможността да бъдем спасени, но от нас си зависи какъв избор ще направим. Вяра? Дела? Моление? Съблюдаване на повелите Му? Покаяние за несъблюдаване на повелите Му? Нищо освен Милостта Му?
|
неактивен
потребител

|
#2388674 - 31.05.2009 18:12
|
|
|
Цитат:
Цитат:
Да си изработим спасението сами,едва ли е възможно.
Това и аз го мисля, ама от друга страна...да си чакаме квот' таковата, или?
Не напротив-трябва да положим максимално усилие. Но и най-максималното човешко усърдие не може да спечели спасение...то спасението е по благодат и по милост.
|
Кристел
in aeternum

Регистриран: 07.06.2005
От: Небето
|
"Вие трябва да се родите отново"
#2388675 - 31.05.2009 18:13
|
|
|
Йоан 3
1 Между фарисеите имаше един човек на име Никодим, юдейски началник. 2 Той дойде при Исуса нощем и Му рече: Учителю, знам, че от Бога си дошъл учител; защото никой не може да върши тия знамения, които Ти вършиш, ако Бог не е с него. 3 Исус в отговор му рече: Истина, истина ти казвам, ако се не роди някой отгоре, не може да види Божието царство. 4 Никодим Му казва: Как може стар човек да се роди? може ли втори път да влезе в утробата на майка си и да се роди? 5 Исус отговори: Истина, истина ти казвам, ако се не роди някой от вода и Дух, не може да влезе в Божието царство. 6 Роденото от плътта е плът, а роденото от Духа е дух. 7 Не се чуди, че ти рекох: Трябва да се родите отгоре. 8 Вятърът духа гдето ще, и чуваш шума му; но не знаеш отгде иде и къде отива; така е с всеки, който се е родил от Духа. 9 Никодим в отговор Му рече: Как може да бъде това? 10 Исус в отговор му каза: Ти си Израилев учител, и не знаеш ли това? 11 Истина, истина ти казвам, това, което знаем, говорим, и свидетелствуваме за това, което сме видели, но не приемате свидетелството ни. 12 Ако за земните работи ви говорих и не вярвате, как ще повярвате, ако ви говоря за небесните?
В разговора си с Никодим Исус подчертал, колко в важно човек да бъде роден отново/отгоре - "ако и "не може' подчертават необходимостта с раждането отново. Например :
Ако някой каже "Не може да стане светло, ако слънцето не изгрее:, той има предвид, че слънцето е АБСОЛЮТНО необходимо, за да има светлина. По същия начин Исус е заявил, че това човек да се роди отново е абсолютно Необходимо, за да може да види Царстовото на Бога - да бъде Спасен.
Следователно, зависи персонално от всеки вярващ дали ще се покорява на Исус и дали ще придприеме необходимите стъпки, за да бъде роден отгоре/Отново. Това е върпос на личен избор.
Да се родиш отгоре, (както е точният превод в Библията ,която използвам в нета ) - раждането произхожда ОТГОРЕ , т.е. от Небесата, или от Бащата...
Сега да се върна към заглавието ти на темата ..
"веднъж спасен - завинги Спасен "
Всички ние, чре изкупителната жертва на Христос СМЕ СПАСЕНИ, но не завинаги, всичко зависи персонални и идентично от всеки един от нас ...Който поеме пътя към Истина, следва Бога, заповедите, принципите Му - има всъможност и шанс за Вечно Спасение.
-------------------- "My people know My name!"Isaiah 52:6
|
Mitko_bombata
пристрастен

Регистриран: 02.08.2007
|
#2388676 - 31.05.2009 18:16
|
|
|
Цитат:
Вярвате ли в това, или мислите, че всеки трябва (ако иска, разбира се! и по Свободната си Воля) да си "изработи" спасението?
Човек сам не се спасява.Бог е този който спасява.В противен случай щеше да е безмислено идването на Исус.Колкото за свободната воля,човек може да застане в покаяние пред Бога,но преди това той не е свободен защото е под закон.А който е грешен той не е свободен а роб на греха.Така,че стремежа на човек да се освободи от бремето на греха го кара да застане пред Бога в покаяние.Това не свободна воля а призвание от Бога,това е онзи жив огън от Бога който прегръща грешния ,и той вижда собсвеното си недостойнство пред Божието.Например Мойсей видя къпината ,че гори но не изгаря.Малцина са обаче онези които знаят,че всъщност къпината бе самия Мойсей а Божията любов беше тая която го беше обгърнала в онзи момент. И все пак Мойсей СВЪРНА,това е свободната воля,ако искаш свърваш ако не ,не.Това свърване е равносилно на признаване на Божието.От тук нататък започва божието,човешкото намалява.И още много има да се каже по въпроса.
|
Hard Rock fan
gloomy

|
#2388679 - 31.05.2009 18:17
|
|
|
Цитат:
Не напротив-трябва да положим максимално усилие. И най-максималното човешко усърдие не може да спечели спасение...то спасението е по благодат и по милост.
Дам...ето тук точно се загубвам в превода.
Надявам се да се намеря...
|
Кристел
in aeternum

|
#2388680 - 31.05.2009 18:18
|
|
|
Цитат:
В днешно време хората взеха да виждат Бог навсякъде и във всичко...значи вече са спасени...
А ти разделяш Бог от всичко, което е създал ... ТА БОГ Е ВЪВ ВСИЧКО и НАВСЯКЪДЕ, Сим.
Защо разделяте Бог? Чрез Него, ние съществуваме, движим се и живеем ?
|
неактивен
потребител

|
[Re: Mitko_bombata]
#2388682 - 31.05.2009 18:20
|
|
|
Цитат:
Малцина са обаче онези които знаят,че всъщност къпината бе самия Мойсей а Божията любов беше тая която го беше обгърнала в онзи момент
 това ,което казваш,е много интересно !
|
неактивен
потребител

|
[Re: Кристел]
#2388684 - 31.05.2009 18:23
|
|
|
Цитат:
Цитат:
В днешно време хората взеха да виждат Бог навсякъде и във всичко...значи вече са спасени...
А ти разделяш Бог от всичко, което е създал ... ТА БОГ Е ВЪВ ВСИЧКО и НАВСЯКЪДЕ, Сим.
Защо разделяте Бог? Чрез Него, ние съществуваме, движим се и живеем ?
защото моето сърце не е чисто и така вижда...и така говори. "Блаженни чистите по сърца,защото те ще видят Бог" аз не мога да виждам Бог...пък и тревичките и дърветата не ме впечаталяват...какво да направя  Самото инетлектуално знание,че Бог е във всичко и навсякъде,за мен не е достатъчно
Редактирано от SIMRAN (31.05.2009 18:24)
|
Hard Rock fan
gloomy

|
Re: "Вие трябва да се родите отново"
#2388685 - 31.05.2009 18:23
|
|
|
Цитат:
Всички ние, чре изкупителната жертва на Христос СМЕ СПАСЕНИ, но не завинаги, всичко зависи персонални и идентично от всеки един от нас ...Който поеме пътя към Истина, следва Бога, заповедите, принципите Му - има всъможност и шанс за Вечно Спасение.
Май имам шанс да се намеря...в превода, де. А за спасението си (ако): Нему да се осланям.
|
Кристел
in aeternum

|
#2388686 - 31.05.2009 18:26
|
|
|
Но той е създал Всичко и Е във Всичко. Не мога да ви разбера егоистичното мислене, разделята Бог укривате Го, и Го мислите за нещо недостижимо, твърде далечно ... А НАПРОТИВ -
|
неактивен
потребител

|
#2388688 - 31.05.2009 18:28
|
|
|
ми добър ден...и аз това се опитвам да кажа...че мисленето ми е егоистично и Бог ми е далечен,а сърцето ми е малко!
|
Кристел
in aeternum

|
#2388689 - 31.05.2009 18:29
|
|
|
Сим Той е Създал Природата, Вселена, Всичко - значи, това е част от Него. както и Ние сме част и образ Нему ...
Буквално Никой, никога не е видял Бог - Защото той е Дух.
|
Mitko_bombata
пристрастен

|
#2388690 - 31.05.2009 18:36
|
|
|
Цитат:
това ,което казваш,е много интересно !
Бих казал прекрасно.Това е онази светлина която обгърна Савел и той ослепя( за света),и прогледна за бога.Това е онзи миг в който човек се новоражда за ново начало и нов живот.Старото просто отминава.Но това е само новорождението.Вратата е Исус,той е и спасението ,но и начало на един път.Нов път ,нов живот, нова действителност.От тук започва растенето на Исус в сърцата ни,не нашето растене.Това е Емануил"сиреч Бог с нас" което новородения зачва и ражда в сърцето си спасителя докоснат от Светия Дух.
|
неактивен
потребител

|
#2388694 - 31.05.2009 18:44
|
|
|
Цитат:
Бих казал прекрасно.
 Бог да благослови пътя ти,понеже говориш това,което и знаеш!
|
Mitko_bombata
пристрастен

|
Re: "Вие трябва да се родите отново"
#2388695 - 31.05.2009 18:45
|
|
|
Цитат:
Май имам шанс да се намеря...в превода, де. А за спасението си (ако): Нему да се осланям.
Това са трънете на съмнението.Какво казва ап. Павел "вярата опазих"-ОТ КАКВО.Какво е вярата ,не е ли твърда увереност в пътя който следва човек?Ако живееш така ,че съвеста ти не те изобличава ,на прав път си.Ако ли не спри огледай се застани пред Исус да се огледа в теб,изчисти нечистото и продължи.Това е път до края,който си мисли,че може да развява байрака вече лъже се.
|
Mitko_bombata
пристрастен

|
#2388700 - 31.05.2009 18:52
|
|
|
Цитат:
Бог да благослови пътя ти,понеже говориш това,което и знаеш!
Да благодарим на Бога за милоста и светлината която ни дава защото на Него принадлежи славата.Не бих знаел нищо без пророците,защото те извървяха път за който платиха цена с живота си.Не бих знаел нищо,ако не беше Господа ни.Пък и това което знам е твърде малко в сравнение с Божието,защото съм само един малък съд.Много ,много малък.
|
tonkata3
провокатор

Регистриран: 22.11.2006
От: София
|
#2388710 - 31.05.2009 19:04
|
|
|
Цитат:
За момента...предпочитам да се въздържа да си споделям какво мисля аз, понеже имам известни съмнения относно личната си увереност по този въпрос, които се надявам в хода на дискусията (ако Ви се дискутира) да си осветля (отново).
Здрасти, Фенке! 
Накратко ще го обясня Православното разбиране по въпроса:
Има "Обективно Спасение" - това, което ни е Дар от Бога, извършено от Иисус Христа и чийто пък дарове всеки един може да ползва, за да извърви пътя на "Личното, Субективното Спасение". Всеки един трябва да съучаства в Кръста на Христо, носейки своя кръст - ТОВА ДА НЕ СЕ РАЗБИРА ОБАЧЕ КАТО НЕОБХОДИМОСТ ДА СЕ ДОБАВЯ КЪМ ЖЕРТВАТА ХРИСТОВА, КЪМ СПАСЕНИЕТО, КОЕТО ТОЙ НИ ДАДЕ - това Спасение е пълно и неотменимо, то е ИЗВЪРШЕНО ВЕЧЕ! Да, спасени сме, но всеки трябва да извърви и пътя на личната си Голгота ползвайки плодовете на Изкупителната Жертва Христова, която ни освободи от робството на греха, но не ни натрапи Спасението като робство, а като жертвен личен подвиг с помощта на Божията благодат. Грехът вече не е неотменимо бреме - но и Спасението от Иисус не ни се вменява по ПРЕДОПРЕДЕЛЕНИЕ,насила
-------------------- Блез Паскал-математик: "На света няма нищо по-велико от Иисус Христос, а в Иисус Христос няма нищо по-велико от Неговата жертва".
Деян.4:12 "ПОД НЕБЕТО НЯМА ДРУГО ИМЕ, НА ЧОВЕЦИ ДАДЕНО, ЧРЕЗ КОЕТО ТРЯБВА ДА СЕ СПАСИМ".
|
Erosaria
оптимист

Регистриран: 20.09.2004
|
[Re: tonkata3]
#2388717 - 31.05.2009 19:11
|
|
|
Цитат:
Всеки един трябва да съучаства в Кръста на Христо, носейки своя кръст - ТОВА ДА НЕ СЕ РАЗБИРА ОБАЧЕ КАТО НЕОБХОДИМОСТ ДА СЕ ДОБАВЯ КЪМ ЖЕРТВАТА ХРИСТОВА, КЪМ СПАСЕНИЕТО, КОЕТО ТОЙ НИ ДАДЕ - това Спасение е пълно и неотменимо, то е ИЗВЪРШЕНО ВЕЧЕ! Да, спасени сме, но всеки трябва да извърви и пътя на личната си Голгота ползвайки плодовете на Изкупителната Жертва Христова, която ни освободи от робството на греха, но не ни натрапи Спасението като робство, а като жертвен личен подвиг с помощта на Божията благодат. Грехът вече не е неотменимо бреме - но и Спасението от Иисус не ни се вменява по ПРЕДОПРЕДЕЛЕНИЕ,насила
-------------------- Животът е такъв, какъвто сам си го направиш!!!
|
LyLyth
BITING !

Регистриран: 03.11.2005
От: чуждена
|
#2388727 - 31.05.2009 19:22
|
|
|
Цитат:
че всеки трябва (ако иска, разбира се! и по Свободната си Воля) да си "изработи" спасението?
Ето това е
-------------------- Тъгата има две лица - едно за собствената ти душа и едно за пред света...
|
Hard Rock fan
gloomy

|
[Re: tonkata3]
#2388731 - 31.05.2009 19:26
|
|
|
Благодаря ти Тонка! 
Благодаря, Митко...и благодаря на всички Ви!
Ще се намеря...вярвам с ваша помощ, но най-много с Неговата!
|
Hard Rock fan
gloomy

|
#2388745 - 31.05.2009 19:35
|
|
|
Цитат:
защото моето сърце не е чисто и така вижда...и така говори. "Блаженни чистите по сърца,защото те ще видят Бог" аз не мога да виждам Бог...пък и тревичките и дърветата не ме впечаталяват...какво да направя Самото интелектуално знание,че Бог е във всичко и навсякъде,за мен не е достатъчно
Сим-ка, понеже наблюдавам как тези дни си пустосваш сърцето и...го смяташ за грубо или малко за Бог, позволи ми, без разбира се, да навлизам в лични територии или съвети (опазил ме Бог)...но да ти споделя, което си мисля аз, чисто принципно. Първо...мога да започна с признанието, че хич не ми е ясно що е то "чисто" сърце и като как се отличава от "нечистото". Второ: сърцето, го мисля аз за мускул, комуто не е безопасно да се доверяваме твърде...освен друго е доста своеволно и непостоянно, та да му се оставяме във владение. Трето: не мисля да е повод за тъга или срам...Бог да се опознае с интелекта тъкмо ... и тук идва второто ми признание: и при мене е така. А пък не вярвам сърцето ти да не трепва, когато си спомни кръстните Му мъки, на които отиде... за теб, за мен...за всеки един от нас.
|
LyLyth
BITING !

Регистриран: 03.11.2005
От: чуждена
|
#2388749 - 31.05.2009 19:38
|
|
|
Цитат:
С времето осъзнава своята същност - към кое родословно дърво е на Бог или Сатана.
Абурдът тук е направо парадокс
-------------------- Тъгата има две лица - едно за собствената ти душа и едно за пред света...
|
Grim

Регистриран: 13.04.2007
|
#2388765 - 31.05.2009 19:48
|
|
|
Ако наистина Богът на таа вселена е съшия тоа бог от библията, то аз се отказвам от вечния си живот под негово управление противен ми е, предпочитам да бих седнал на чашка абсент с дявола сори господи, не ме кефиш, нема да работа за тебе, нито за когото и да било син, херувим, ангел, пророк, светец, поп и прочие йерархична паплач, бих станал партизанин, бих се включил в борбата за освобождение на сички роби на господа, мдааа
|
tonkata3
провокатор

Регистриран: 22.11.2006
От: София
|
#2388770 - 31.05.2009 19:52
|
|
|
Цитат:
Благодаря ти Тонка! 
Благодаря, Митко...и благодаря на всички Ви!
Ще се намеря...вярвам с ваша помощ, но най-много с Неговата!
Амин! Дай Боже с всички ни да бъде така!
-------------------- Блез Паскал-математик: "На света няма нищо по-велико от Иисус Христос, а в Иисус Христос няма нищо по-велико от Неговата жертва".
Деян.4:12 "ПОД НЕБЕТО НЯМА ДРУГО ИМЕ, НА ЧОВЕЦИ ДАДЕНО, ЧРЕЗ КОЕТО ТРЯБВА ДА СЕ СПАСИМ".
|
звездна

Регистриран: 08.04.2007
От: USA
|
#2388810 - 31.05.2009 20:44
|
|
|
Цитат:
Цитат:
Не напротив-трябва да положим максимално усилие. И най-максималното човешко усърдие не може да спечели спасение...то спасението е по благодат и по милост.
Дам...ето тук точно се загубвам в превода.
Надявам се да се намеря...
Ще започна с един стих от Йоан.
"...това е вечен живот, да познаят тебе, единия истинен Бог и Исуса Христа, Когото си изпратил." Така е, прябва да правим усилие и то голямо. И това усилие не трябва да го правим от време на време. Това усилие трябва да правим всеки ден! Нашето единствено усилие е да опознаваме нашия Господ Исус Христос.
Нека го напиша пак:
"...това е вечен живот, да познаят тебе, единия истинен Бог и Исуса Христа, Когото си изпратил."
Ето това е разковничето. 
Нашето единствено усилие трябва да е да намираме време всеки ден да опознаваме и да общуваме с нашия Бог, чрез словото което ни е дал и чрез молитва.
Спасението не може да бъде прието веднъж за винаги - трябва да го приемаме всеки ден. Целта на ежедневното отиване при Христос е да приемаме отново неговата благодат, сила и спасение.
Нашия Бог иска да изгради лична връзка с нас, това е най - важното за него. Ето, Той хлопа на вратата на нашето сърце и чака да му отворим. Опознаем ли го, ние ще можем и да му се доверим, тогава нашият живот ще се изпълни с небесен мир и тогава каквото и да се случва в живота ни ще можем да запазим упованието си в него. А всички останали неща са просто дар. Дарове, които получаваме в резултат на това, че отиваме в присъствието на дарителя всеки ден.
Спасението е дар. Послушанието е дар. Праведноста е дар. Вярата е дар. Нали знаеш: " С какъвто се събереш, такъв ставаш"
Изучавайки Исус, ние полека ще се преобразяваме и Той ще може да изпише своите черти с сърцата ни.
Тогава няма да ни се налага да се напъваме да бъдем добри, няма да стискаме зъби да не сгрешим. Тогава послушанието ни ще бъде естетвен плод на нашето приближаване и изучаване на нашия Велик небесен баща. И да се върна към темата: Веднъж спасен - завинаги спасен Аз бих го казала по този начин: веднъж спасен - завинаги спасен, но само докато продължаване да пребъдваме в Исус.
Исус ни е оставил следната притча: 1. Аз съм истинската лоза и Моят Отец е земеделецът. 2. Всяка пръчка в Мене, която не дава плод, Той я отрязва и всяка, която дава плод, подрязва я, за да дава повече плод. 3. Вие сте вече чисти чрез учението, което ви говорих. 4. Пребъдвайте в Мен и Аз във вас. Както пръчката не може да даде плод от само себе си, ако не остане на лозата, така и вие не можете, ако не пребъдете в Мен. 5. Аз съм лозата, вие сте пръчките; който пребъдва в Мен и Аз в него, той дава много плод; защото, отделени от Мене, не можете да направите нищо. 6. Ако някой не пребъде в Мене, той бива изхвърлен навън като пръчка и изсъхва; и ги събират и ги хвърлят в огъня, и те изгарят. 7. Ако пребъдете в Мен и думите Ми пребъдат във вас, искайте каквото и да желаете и ще ви се сбъдне. 8. В това се прославя Моят Отец, да принасяте много плод; и така ще бъдете Мои ученици.
Ключовата думичка тук е пребъдване Тя може да бъде преведена като оставам във
За спасението ни е важно не само един единствен път да дойдем при Исус.
Важно е да продължим да пребъдваме в него всеки ден.
|
Кристел
in aeternum

|
[Re: звездна]
#2388829 - 31.05.2009 21:00
|
|
|
Цитат:
Важно е да продължим да пребъдваме в него всеки ден.
'Да се родиш ОТГОРЕ' - не е ли равнозначно да пребъдваш в Учението на Христос ? И друго, какво всъщност буквално би означавало да пребъдваш ? В днешния 'модерен' труден Свят, как могат Вярващите да следват/остават в Исус Христос?
|
Mitko_bombata
пристрастен

|
[Re: Grim]
#2388836 - 31.05.2009 21:12
|
|
|
Цитат:
Ако наистина Богът на таа вселена е съшия тоа бог от библията, то аз се отказвам от вечния си живот под негово управление противен ми е, предпочитам да бих седнал на чашка абсент с дявола сори господи, не ме кефиш, нема да работа за тебе, нито за когото и да било син, херувим, ангел, пророк, светец, поп и прочие йерархична паплач, бих станал партизанин, бих се включил в борбата за освобождение на сички роби на господа, мдааа
Ами добре ,твой си е избора.И все пак ако решиш нещо друго Господ е винаги на Линия.
|
KRIST
рекордьор

Регистриран: 14.07.2005
От: България
|
#2388837 - 31.05.2009 21:13
|
|
|
какво е твоето разбиране за спасен щото иначе много отговори са възможни...
-------------------- Неговата Светлина е достатъчна да порази тъмнината на целия свят.
Но понеже ти си влюбен в тъмнината,
Той не иска да порази любимецът на твоето сърце.
Ето,толкова много те Обича /Симран/
|
Grim

|
#2388840 - 31.05.2009 21:22
|
|
|
момко, като образ и подобие на господа, аз нема как да търпя власти върху себе си
|
Hard Rock fan
gloomy

|
#2388854 - 31.05.2009 21:46
|
|
|
Ами...изглежда имаш късмет, че Този Същият Бог, ти е предоставил избора да се отвърнеш от Него и от спасението ти, заради което Той е отишъл на кръста.  Дарил те е със собствена Воля, та да можеш да отхвърлиш Неговата.
|
Hard Rock fan
gloomy

|
[Re: KRIST]
#2388855 - 31.05.2009 21:48
|
|
|
Възкресение след Второто Му пришествие и вечен живот, там, при Него. Това е разбирането ми.
|
Hard Rock fan
gloomy

|
#2388859 - 31.05.2009 21:55
|
|
|
Знаех си аз, че мога да разчитам на помощта ви!
Благодаря, Звездичке, за пореден път.
Иска ми се да споделя, че съм уверена, че Спасението (моето лично) ми е дарено на кръста. Знам си, че не мога да го заслужа! Но същевременно се питах: добре, не мога да го заслужа, дарено ми е, но...Достатъчна ли е само Вярата ми?
Дадохте ми ценни отговори, благодарна съм!
|
Hard Rock fan
gloomy

|
#2388868 - 31.05.2009 22:04
|
|
|
Цитат:
момко, като образ и подобие на господа, аз нема как да търпя власти върху себе си
Помисли си, Гриме(знам, че си умен), дали наистина не търпиш власти върху си, и дали пък без да си даваш сметка, на друга воля не подчиняваш своята, което, разбира се, е твое право.
|
Grim

|
#2388870 - 31.05.2009 22:05
|
|
|
Цитат:
Възкресение след Второто Му пришествие и вечен живот, там, при Него. Това е разбирането ми.
вечния живот явно е моркова на тоягата, но дали всеки го желае, аз не, не и при тоа бог , фенке
|
Grim

|
#2388873 - 31.05.2009 22:07
|
|
|
не съм чак толкова умен аз вярвам че моята е воля е волята на бога, не ми се ще пак да се повтарям, скоро го бех писал некъде тук, май
|
Hard Rock fan
gloomy

|
#2388875 - 31.05.2009 22:09
|
|
|
Колкото и да ти изглежда странно...те разбирам, понеже до съвсем неотдавна бях там, където си ти (в отношението ми към Бог, Вярата, Вечния живот, etc.) и си настоявах на убежденията, които ти изразяваш.
|
Grim

|
#2388878 - 31.05.2009 22:13
|
|
|
нека некой формулира и пусне тема, че мен ме мързи - спасението, вечния живот ли е най-висшия човешки копнеж заради спасението би ли прецакал спасяващия се близките си, същността си и т.н...
|
Grim

|
#2388881 - 31.05.2009 22:16
|
|
|
не ! аз не съм там аз съм мноо напред требеха ми години да отхвърля и да се отърва от библейските идиотщини с които бех закърмен от малък тва е гигантски скок
|
Hard Rock fan
gloomy

|
#2388889 - 31.05.2009 22:19
|
|
|
Хм, темата, която предлагаш е много интересна, ОК, ще я пусна (на твоя отговорност).
|
Hard Rock fan
gloomy

|
#2388893 - 31.05.2009 22:29
|
|
|
При мене има нещо подобно...родители вярващи, непокорен дух, който отвърля всичко, което родителите му имат за ценност (разбира се по дифолт), но все пак го попива...и накрая, понеже си мисли, че свободата на духа е отвъд всякаква воля освен собствената, решава, че неговият пристан е атеизма. Не е нещо, с което се гордея, но не и нещо, което мога или искам да скрия.
|
звездна

|
#2388903 - 31.05.2009 22:49
|
|
|
Кристел, Новорождението е наистина нещо много важно. То е началото на духовния живот. Новорождението е дело на Святия дух и води до промяна на отношението ни към Бога и дава нова способност за опознаването му. Това е момента в който стария човек започва да умира, а новият се е родил и започва да нараства. Новорождението е началото. То не е цялостна промяна на живота и навиците, а пълна промяна на посоката. Оттам насетне остава пребъдването. А това означава да оставаш с Христа всеки ден. Не казвам, че е лесно ! Напротив, трудно е !!! Даже може да бъде истинска битка! А днешния "модерен" свят ни ограбва нещо много ценно - времето. Сега ще споделя моя личен опит и за това как се научих да пребъдвам в Христа. 
Както вече писах в предния си постинг, разбрах, че да се отделя съзнателно време за общуване и опознаване на Христа е задача от първостепенна важнот за духовния ми живот и спасението. Но пък от друга страна имах полкова малко свободно време . Работата ми ограбваше всичкото ми време, нямах дори време за приятели. И така духовният ми живот беше на приливи и отливи...но не се чувствах добре. Дните в които не намирах време за Бог, ми бяха някакси празни, чувствах душата си ненахранена и незадоволена. В такива моменти духовните неща някак избледняват, и в един момент без да се усетиш полека се отдалечаваш от Бог. Такива периоди могат да продължат доста дълго, но важното е човек да се осети на време и да вземе решение. Моето решение беше, непременно да ставам половин час по - рано от обичаиното за мен време. Трудна задача, но не и неизпълнима.  Този половин час повече го използвах да се приближавам към Господа с молитва, като изказвам нуждите и благодаренията си, а също да го моля и за благословение за днешния ден. След това молих за мъдрост да разбирам словото му и четях разни неща от Библията. Особено обичам Псалмите, някак си ме зареждат позитивно. И преди всичко се опитвам обаче да търся местата, където се разкрива Божия характер. В същност и тук имам голям напредък. Едно време просто четях Библията, но някакси тя беше като затворена книга за мен. Лутах се от една история на друга, но нищо не докосваше сърцето ми. Докато един ден не прочетах някъде, че Библията трябва да се чете Христоцентрично т.е. да се опитаме да търсим Христос в това в което четем. Например в 1Кор:13 е описана не просто любовта, а ни е разкрита Христовата същност. Да, това беше една малка революция в християнския ми живот. Библията придоби съвсем друг смисъл за мен.
И така, правейки това сутрин, аз започнах една нова страница в моя духовен живот. Живота ми се промени  Не казвам, че успях от първия път обаче. Имаше почване, спиранеи т. н..... НО, дойде момента когато преодолях и това. За мен това стана като дишането, не мога и ден без него. Не се насилвам за нищо, това вече е част от мен. Ето, това е моето ежедневно пребъдване в Христа.
Постоянството е важно. Христос ни е обещал много неща като дарове, но никога не е обещавал едно нещо - да търси сам себе си, това е наша задача.
|
KRIST
рекордьор

Регистриран: 14.07.2005
От: България
|
#2388906 - 31.05.2009 22:52
|
|
|
Цитат:
заглавието ти е добро и като отговор
-------------------- Неговата Светлина е достатъчна да порази тъмнината на целия свят.
Но понеже ти си влюбен в тъмнината,
Той не иска да порази любимецът на твоето сърце.
Ето,толкова много те Обича /Симран/
|
Grim

|
#2388908 - 31.05.2009 22:55
|
|
|
хе хе - блажени са обсебените от страха си към бога
|
Кристел
in aeternum

|
#2389244 - 01.06.2009 14:48
|
|
|
Чудесно!
|
неактивен
потребител

|
#2389547 - 01.06.2009 22:19
|
|
|
Цитат:
Докато един ден не прочетах някъде, че Библията трябва да се чете Христоцентрично т.е. да се опитаме да търсим Христос в това в което четем. Например в 1Кор:13 е описана не просто любовта, а ни е разкрита Христовата същност.
ако можеш да четеш Библия по този начин,това е много добре  аз не мога да чета библия-доспива ми се
Редактирано от Simran (01.06.2009 22:20)
|
Атос37
Мислител

|
#2390559 - 03.06.2009 10:48
|
|
|
Здарвей!
Моята теза е следната: Римляни 9
13 както е писано: "Якова възлюбих, а Исава намразих". 14 И тъй, какво? Да речем ли, че има неправда у Бога? Да не бъде! 15 Защото казва на Моисея: "Ще покажа милост, към когото ще покажа, и ще пожаля, когото ще пожаля". 16 И тъй, не зависи от този, който иска, нито от този, който тича, но от Бога, Който показва милост. 17 Защото писанието казва на Фараона: "Именно за това те издигнах, за да покажа в тебе силата Си, и да се прочуе името Ми по целия свят". 18 И тъй, към когото ще, Той показва милост, и когото ще закоравява. 19 На това ти ще речеш: А защо още обвинява? Кой може да противостои на волята му? 20 Но, о човече, ти кой си, що отговаряш против Бога? Направеното нещо ще рече ли на онзи, който го е направил: Защо си ме така направил? 21 Или грънчарят няма власт над глината, с част от същата буца да направи съд за почит, а с друга част - съд за непочтена употреба?
Има деца на Бог и деца на Сатана. 24 Друга притча им предложи, като каза: Небесното царство се оприличава на човек, който е посял добро семе на нивата си; 25 но, когато спяха човеците, неприятелят му дойде и пося плевели между житото, и си отиде.
То е както тялото на човек - всеки командва ръката си, главата си, и т.н.... Така и Господ движи своите Си!
Плътските си родители ние ги знаем, но по дух трябва да разбере всеки към кое родословно дърво принадлежи. Има едно понятие в Библията вътрешен човек. Да познаем вътрешната си същност! От тук следва, че целта на живота на всеки е да познае себе си.
-------------------- Нека се молим заедно. Само Бог в Името на Исус може да помогне за проблемите с екологията. АМИН!
|
Erosaria
оптимист

|
#2390565 - 03.06.2009 11:04
|
|
|
Цитат:
Псалми 58:3 Още от рождението си нечестивите се отстраняват; Заблуждават, говорейки лъжи, щом се родят
Това е било така преди Исус Христос.  Вси4ки сме деца Божии... 
Цитат:
Сега (преди Второто Пришествие) предстои именно това: да разберем (в резултат на умножаване на познанието за Библията и Духовните неща), че има две категории хора с коренно противоположна същност.
Категориите хора друг ги определя и със сигурност не е ведно с Отца и Сина, и Светият Дух. Тези хора сами са си избрали на кого да служат...
|
Атос37
Мислител

|
[Re: Erosaria]
#2390587 - 03.06.2009 11:38
|
|
|
Ще си позволя да дам един цитата от друг форум, който почти се приближава до моите виждания по въпроса:
Цитат:
Деян.11:18 Като чуха това, те престанаха да възразяват и славеха Бога, казвайки: И на езичниците Бог даде покаяние за живот.
Мисля, че покаянието също както вярата е дар от Бога .
Аз вече ти показах стиха в който се казва, че изборът на Бог не е върху делата на човека, а изборът е върху неговата суверена воля .
И не само това, но и когато Ревека зачна от едного, сиреч, от нашия отец Исаака, 11 макар че, близнаците не бяха още родени и не бяха още сторили нещо добро или зло, то за да почива Божието по избор намерение, не на дела, но на онзи, който призовава, 12 рече й се: "По-големият ще слугува на по-малкия"; 13 както е писано: "Якова възлюбих, а Исава намразих".
Какво казва стихът, защо Бог е избрал Яков, а не Исав поради делата на Яков ли – не, стихът казва, че това е била волята на Бога . Може ли човек да направи нещо преди да се роди? Първо е раждането, или ново-раждането, след това Духът, който му е дал Бог го води до покаяние . Защото без Духа, ти би ли могъл да се покаеш от самосебе си, както си мъртав в греха? Трябва да схванеш последователността
Цитат: този стих ти как го разбираш? - че Бог предварително решава - този и този ще спася, а другите - да си гледат работата?! Така ли го разбираш?!
Всички хора са в бунт с Бога - всички заслужават смърт и ако Бог не се намеси то нито един не би потърсил Бога и всички биха загинали, но в милостта си, Бог съживява някои осиновява ги, възпитава ги, съобразява ги със Сина си и резултата от цялалта тази работа на Бога е спасен за живот . А тези който Бог не съживи - те са оставени на собсвената си воля .
6 Защото Господ наказва този, когото люби, и бие всеки син, когото приема, 7 Ако търпите наказание, Бог се обхожда с вас като със синове; защото кой е тоя син, когото баща му не наказва? 8 Но ако сте без наказание, на което всички са били определени да чувстват тогава сте незаконно родени, а не синове.
Размишлявай върху тези стихове
|
Erosaria
оптимист

|
#2390593 - 03.06.2009 11:54
|
|
|
Само 12 апостола (приближените у4еници на Исус) са имали 4естта да бъдат с Него И в земния Му Път - като 4овек, освен Бог. Затова и откъсът, който си подал е от "Деяния на Светите апостоли" След възкресението Му вси4ки сме равни пред Бога, защото Той умря в плът и възкръсна плътта му за вси4ки нас.
|
Hard Rock fan
gloomy

|
#2390610 - 03.06.2009 12:30
|
|
|
Съжалявам...но категорично не споделям тезата ти. 
Не ми се впуска в обяснения защо, а и ще да се повтарям...но целта, ако искаме да познаем Бог, е да познаем Бог (не себе си). От нас (човеците) праведен ни един няма, ни заслужил.
|
Атос37
Мислител

|
#2393441 - 07.06.2009 10:40
|
|
|
Здравей Hard Rock fan,
Ще се опитам да се обоснова защо смятам,че себепознанието е важно!
ти казваш:
Цитат:
но целта, ако искаме да познаем Бог, е да познаем Бог (не себе си).
В библията четем: Йоан 14:20 В оня ден ще познаете, че Аз съм в Отца Си, и вие в Мене, и Аз във вас.
Познавайки себе си, ние познаваме част от божественото в нас. Правилно казваш и го приемам абсолютно: „„От нас (човеците) праведен ни един няма, ни заслужил.””
Но нима няма някаква част в нас, която да е истинска и добра? Коя е тя? В Библията се говори за "вътрешен човек" ето:
2 Коринтяни 4:16 Затова ние не се обезсърчаваме; но ако и да тлее външният наш човек, пак вътрешният всеки ден се подновява. Ефесяни 3:16 да ви даде, според богатството на славата Си, да се утвърдите здраво чрез Неговия Дух във вътрешния човек,
Според мен тази част от нас, която е добра е връзката ни с Бог и чрез нея, ние Го познаваме. Това е истината, която ще ни направи свободни: Йоан 8:32 и ще познаете истината и истината ще ви направи свободни.
За мен целта на Библията (Божието Слово) е именно това - да ни научи да бъдем себе си, а само човек, който може свободно да изявява своята същност, може да бъде щастлив и свободен! Разбира се без да пречи и налага своите виждания на другите, защото те също искат да бъдат свободни. Как може да стане това ли?
Ами, аз за това вярвам в Бог, Исус и Дух – ЕДИН Съвършен, Абсолютен, Управител на всемира.
|
Hard Rock fan
gloomy

|
#2393447 - 07.06.2009 11:00
|
|
|
Здравей и ти. 
Доколкото сме по Негов образ и подобие...не сме загубени...в себе си, да. По-сигурното е, че не сме загубени ... в Него.
Връзката ни с Него, лично аз мисля, е благодарение на Неговата Благодат.
И вярвам, че ради спасението: Стойте, прочее, твърдо в свободата, за която Христос ни освободи, и не се заплитайте отново в робско иго. Галатяни 5:1
|
Атос37
Мислител

|
#2393449 - 07.06.2009 11:13
|
|
|
Цитат:
Връзката ни с Него, лично аз мисля, е благодарение на Неговата Благодат.
Така си е - Благодатта е ДАР!:
Ефесяни 2:8 Защото по благодат сте спасени чрез вяра, и то не от сами вас; това е дар от Бога
Беше ми приятно да дискутираме!
|
Grim

|
#2393458 - 07.06.2009 11:47
|
|
|
Цитат:
13 както е писано: "Якова възлюбих, а Исава намразих". 14 И тъй, какво? Да речем ли, че има неправда у Бога? Да не бъде! 15 Защото казва на Моисея: "Ще покажа милост, към когото ще покажа, и ще пожаля, когото ще пожаля". 16 И тъй, не зависи от този, който иска, нито от този, който тича, но от Бога, Който показва милост. 17 Защото писанието казва на Фараона: "Именно за това те издигнах, за да покажа в тебе силата Си, и да се прочуе името Ми по целия свят". 18 И тъй, към когото ще, Той показва милост, и когото ще закоравява. 19 На това ти ще речеш: А защо още обвинява? Кой може да противостои на волята му? 20 Но, о човече, ти кой си, що отговаряш против Бога? Направеното нещо ще рече ли на онзи, който го е направил: Защо си ме така направил? 21 Или грънчарят няма власт над глината, с част от същата буца да направи съд за почит, а с друга част - съд за непочтена употреба?
какво ловко жонглиране с думи и забаламосване имаме тука как звучи тва в действителност за човек с що годе малко акъл в главата си? 
-Има ли неправда у Бога? -Няма? -Защо няма? -Шото бог има право да прави каквото си иска
|
Атос37
Мислител

|
#2393465 - 07.06.2009 11:57
|
|
|
И майка ти и баща ти, като са те създали, не са те питали и са си правили каквото си искат - има ли неправда? - да не бъде!
Цитат:
-Има ли неправда у Бога? -Няма? -Защо няма? -Шото бог има право да прави каквото си иска
|
Grim

|
#2393467 - 07.06.2009 12:00
|
|
|
момко, ти в час ли си изобщо за кво говорим? 
има ли неправда у бога - за тва става въпрос тука и за изкелифенчената доказателствена част
|
chegavara
член

Регистриран: 18.06.2009
От: Испания
|
#2401119 - 19.06.2009 16:46
|
|
|
Човек сам не се спасява.Бог е този който спасява.
спасение от какво?
|
chegavara
член

|
#2401124 - 19.06.2009 16:52
|
|
|
ако въобще има Бог и той е всемогъщ по характер /атрибути/,то това "да си прави каквото иска" не е "всемогъщество"...
|
chegavara
член

|
#2401136 - 19.06.2009 17:02
|
|
|
да.в християнството има такава доктрина за предопредлението,предузнанието и провидението.но това по-скоро е филoсофски възглед отколкотo исторически... ако всичко е предопределено,то молитвите на християните са от безначение.за какво ще се молят за един болен, например,след като е предопределено какво ще сатане с него?парадокс е обаче,че Писанията им ги насърчавт да се молят... нека да дам още един пример...
|
Believer
рекордьор

Регистриран: 05.10.2005
|
[Re: chegavara]
#2401241 - 19.06.2009 19:14
|
|
|
Цитат:
Човек сам не се спасява.Бог е този който спасява.
спасение от какво?
От греха , от изкушенията, от злото, от вечното страдание, от безнадежното съществуване, от отчаянието...
-------------------- Истината е за всички!
|
Believer
рекордьор

|
#2401244 - 19.06.2009 19:17
|
|
|
Цитат:
да.в християнството има такава доктрина за предопредлението,предузнанието и провидението.но това по-скоро е филoсофски възглед отколкотo исторически... ако всичко е предопределено,то молитвите на християните са от безначение.за какво ще се молят за един болен, например,след като е предопределено какво ще сатане с него?парадокс е обаче,че Писанията им ги насърчавт да се молят... нека да дам още един пример...
Да ,защото чрез молитвите могат да се възстановят сакралните права на свободната човешка воля!
|
chegavara
член

|
[Re: Believer]
#2401297 - 19.06.2009 20:25
|
|
|
Да ,защото чрез молитвите могат да се възстановят сакралните права на свободната човешка
здравей,шефе!
в нашия клуб няма жива душа,а ние тука си цепиме лафа.
на първия въпрос разбрах отговора,че спасението изработено от Исус Христос ни спасява от Божия гняв.сега въпроса ми е:"не ли могъл Бог да направи спасението ни символично както го е правил в Стария завет с жертвите в Храма,та е трябвало да Си създава допълнителни проблеми с въплъщението /непорочно зачатие в което никой не вярва буквално/,разпъването на кръста,възкресението /в което никой не вярва буквално/ и възнесението /в което никой не вярва буквално/ на Исус Христос - Единородения Си Син???...
на втория въпрос отговора ти е в моята област - гностиката.добавянето,обаче,на "сакралните права" е от езотеричното християнство,което ми е омразно...
|
Hard Rock fan
gloomy

|
#2401313 - 19.06.2009 20:51
|
|
|
Цитат:
/непорочно зачатие в което никой не вярва буквално/,разпъването на кръста,възкресението /в което никой не вярва буквално/ и възнесението /в което никой не вярва буквално/ на Исус Христос - Единородения Си Син???...
Ама...що така заключавате? Аз, аз вярвам, буквално 
Цитат:
сега въпроса ми е:"не ли могъл Бог да направи спасението ни символично както го е правил в Стария завет с жертвите в Храма,та е трябвало да Си създава допълнителни проблеми с въплъщението
Ами няма как да е символично...предвид, че като се започне от първородния грях (познаването на злото), човеците не просто го познават, но и избират...хич не символично. И Той, воден от Любовта към греховните Си създания, трябваше да понесе цялата тази наша човешка злина върху Си, та да ни спаси от смъртта, която ни се полага. И отново да ни даде шанс...да избираме.
|
hold on
изкопчия

Регистриран: 21.07.2007
|
#2401320 - 19.06.2009 21:26
|
|
|
Цитат:
не ли могъл Бог да направи спасението ни символично както го е правил в Стария завет с жертвите в Храма,та е трябвало да Си създава допълнителни проблеми с въплъщението
Щом се е стигнало до НЕсимволичната жертва, изводът се налага от само себе си - символичните жертви не са достатъчни, не вършат работа и тнт... Колкото до "проблемите", които господ си е създал с въплъщението, непорочното зачатие, възкресението и възнесението,...мислиш ли че тия неща биха били проблем за Създателя на всичко живо и неживо? Това е проблем само за човешкото съзнание и е въпрос на вяра, ама не като на шопа пред клетката с жирафа
|
Believer
рекордьор

|
#2401351 - 19.06.2009 22:13
|
|
|
Цитат:
добавянето,обаче,на "сакралните права" е от езотеричното християнство,което ми е омразно...
Омразно...какво не ти харесва в езотеричното християнство -особено щом възприемаш гностицизма?
От лични наблюдения мога да потвърдя/с риск тона ми да е наставнически/,че чувство като омразата поглъща огромни количества енергии,които в много случаи е особено трудно да се възстановят.
Пасивната съзерцателност би могла да помогне за постигане на обективност...
|
chegavara
член

|
#2401387 - 19.06.2009 23:29
|
|
|
Ама...що така заключавате? Аз, аз вярвам, буквално
няма човек на земята да не вярва.доколкото разбирам вие искате да кажете,че "вярвате в Бога".това също не е aргумент за да се вярва в "чудесата на Бога",които описах. в Яков 2:19 се казва,че "и бесовете вярват и треперят".един християнин,според мене,трябва да казва:"аз уповавам на Бога".това вече е найстина солиден аргумен...
това което предлагате,по-надолу,може да стане само в случай,че ние приемеме смъртта доброволно и съзнателно преди наистина да сме умрели... но как да се подчиним? как да се предадем? как да умрем?... има Път и ние го знаем,но сега най-много се нуждаем от Водач... Бог в Своята Собствена природа не може да умре.Той може да ни даде само Неговия разум и Неговата любов.но ако Бог се педреши на човек и този човек е детето от Витлеем,то тогава нашата човешка същност,която може да страда и да умира може се съдени с Божията в една Личност - Исус Христос... тогава тази Личност би могла да ни помогне,тя би могла да се откаже от волята си,да страда и да умре,защото е човек и тя би могла да го направи съвършенно,защото е Бог... сега работат е друга.ние,ако се отдадем на тази Личност,можем да минем през този процес,защо Той може да го извърши в нас.ние не можем да споделим Божията смърт,ако Бог не умре,а Той не може да умре освен,ако не е човек.ето това е смисъла в който Той плаща дълга ни и страда заръди нас.заръди самия Себе Си Той въобще нЕма нужда да понася всичко това...
|
chegavara
член

|
[Re: hold on]
#2401392 - 19.06.2009 23:32
|
|
|
Това е проблем само за човешкото съзнание и е въпрос на вяра, ама не като на шопа пред клетката с жирафа
на иронични подмятания не съм длъжен да отговарям...
|
chegavara
член

|
[Re: Believer]
#2401396 - 19.06.2009 23:40
|
|
|
Омразно...какво не ти харесва в езотеричното християнство -особено щом възприемаш гностицизма?
омразното идва от дозировката... когато европейците занaсят солата на индиянците им казли,че се яде.един индиянец взел шепа сол и я посипал в устата си... после плюл,намръщил се и рекъл:"отврат"... ние обаче знаем,че солата се "яде" но я посипваме умерено върху яйчето,зелето и шкебе чорбата... от гностицизма до езотеричнто християнството разликата е огромна...
|
Hard Rock fan
gloomy

|
#2401408 - 20.06.2009 00:20
|
|
|
Безспорно е, че не Той е имал нужда да понесе всичко това , но заради нас Го е сторил, но аз не съм казала и нещо различно. Само дето казах, че заради нашите грехове Го е сторил, за да ни даде шанс за вечен живот, с Него. И заради Любовта си към нас...колкото и да не я заслужаваме, но Я имаме!
И не разбирам защо, че Му вярвам, да не е аргумент, че Му вярвам напълно, а и да се противопоставя на упованието: ами, разбира се, че Нему се уповавам и още как!
Цитат:
това което предлагате,по-надолу,може да стане само в случай,че ние приемеме смъртта доброволно и съзнателно преди наистина да сме умрели... но как да се подчиним? как да се предадем? как да умрем?...
Това не го разбрах. Нито какво аз предлагам, защо трябва доброволно да приемаме смъртта преди да сме умрели...за самоубийство ли намеквате?
|
hold on
изкопчия

Регистриран: 21.07.2007
|
#2401409 - 20.06.2009 00:26
|
|
|
На нищо не си длъжен да отговаряш ...и не е ирония
|
Cefey
заслужил ветеран

Регистриран: 10.02.2009
|
#2401424 - 20.06.2009 01:10
|
|
|
Много би ми било интересно.... ако ти е удобно, ТИ да се поставиш на НЕГОВО място!(на сина божи-Исус) моля те. пробвай. толкова уверено говориш, НО дали реално може да си представиш "понасяне" на грехове и кръстово разпване със смърт. Вярата ти е някак необоснована, не че не е искренна. В смисъл- това е твоята "броня"- Христос това, ТОЙ онова, заради него всичко! А ТИ? ТИ? тва е въпросът? за кво си тук? на този свят? в това превъплащение? имаш ли смелостта, упованието и тази вяра, утре да се "отдадеш" на кръстна смърт? Или тва е само за божия син? Защо? Кой те успокои с това, че само ако проповядваш, всичките ти грехове ще са.... поети от него чрез телесната му смърт. ТИ самата какво си способна да жертваш? Все пак си ПОДОБИЕ? Та само като спазваш написаните норми от некви монаси. Преводите на некви йезуити? Един ден, няма ла ти е кофти, изправяйки се пред ЦЕЛИЯ си живот, просто да "се оправдаеш", че всичко, което си осъзнала е било само в негово име? И той да ти отговори: Ама скъпа, ти НИЩО НЕ СИ РАЗБРАЛА!
-------------------- "Няма радост на света, която да замени радостта, която ти е отнета" Байрон
|
chegavara
член

|
#2401489 - 20.06.2009 10:38
|
|
|
Безспорно е, че не Той е имал нужда да понесе всичко това , но заради нас Го е сторил, но аз не съм казала и нещо различно.
здравейте,Hard Rock fan!
ако знаех,че така го разбирахте нямаше да ви пиша това.извинявайте.. за разпъването на кръста и възкресението има много теoрии,но те са от историческа гледна точка и не вършат много работа /това е занимание на атистите/,като философско учение разпятието и възкресението са факти за Божията страстна любов и обещанията за за спасение и въстановяване на човека от грехопаднеието на Адам и Ева...
как четете тези стихове?
Колосяни 3:1-25 1. Обновен живот чрез Христос И така, ако сте били възкресени заедно с Христос, търсете това, което е горе, където седи Христос отдясно на Бога. 2. Мислете за горното, а не за земното; 3. защото умряхте и животът ви е скрит с Христос В Бога. 4. Когато Христос, нашият живот, се яви, тогава и вие ще се явите с Него в слава.
Галaтяни 2:20-21 20. Съразпънах се с Христос и сега вече не аз живея, а Христос живее в мен; а животът, който сега живея в тялото, живея го с вярата, която е В Божия Син, Който ме възлюби и предаде Себе Си за мене. 21. Не отхвърлям Божията благодат; защото ако правдата се придобива чрез закона, тогава Христос е умрял напразно.
лек ден ви желaя...
|
Hard Rock fan
gloomy

|
[Re: Cefey]
#2401523 - 20.06.2009 13:46
|
|
|
Цитат:
Вярата ти е някак необоснована, не че не е искренна. В смисъл- това е твоята "броня"- Христос това, ТОЙ онова, заради него всичко! А ТИ? ТИ? тва е въпросът? за кво си тук? на този свят? в това превъплащение? имаш ли смелостта, упованието и тази вяра, утре да се "отдадеш" на кръстна смърт? Или тва е само за божия син? Защо? Кой те успокои с това, че само ако проповядваш, всичките ти грехове ще са.... поети от него чрез телесната му смърт. ТИ самата какво си способна да жертваш? Все пак си ПОДОБИЕ? Та само като спазваш написаните норми от некви монаси. Преводите на некви йезуити? Един ден, няма ла ти е кофти, изправяйки се пред ЦЕЛИЯ си живот, просто да "се оправдаеш", че всичко, което си осъзнала е било само в негово име? И той да ти отговори: Ама скъпа, ти НИЩО НЕ СИ РАЗБРАЛА!
Цефи, ще ми се наложи да се възползвам от правото си да не се включвам в дискусии, които намирам за безсмислени, а и хич не съм склонна към откровения когато и на когото ми ги предяви (анализирайки Вярата ми), че го и имам за личен избор. Само бих вметнала, че не проповядвам, а изповядвам, в което вярвам, а цялото ми упование за неразбирания, грехове, несторени и непоискани ми, Слава Нему, жертви и т.н. съм адресирала към Него, осланяйки се на Милостта и Любовта Му.
|
Hard Rock fan
gloomy

|
#2401530 - 20.06.2009 14:08
|
|
|
Здравейте Че Гевара,
(Ако предпочитате и не го намирате за неуважение, бихме могли да минем на "ти").
Не е нужно да се извинявате, няма и за какво: подобни уточнения намирам за полезни в хода на коя да е дискусия.
Бих уточнила още, че не намирам основания, в това число и исторически!, да не вярвам на разпятието и възкресението, а от гледна точка на Вярата, ако да не вярвах в тях, напразна, неистинна би била Вярата ми.
По конкретните текстове и с уговорката, че споделям собственото си разбиране, без претенцията да е коректното, или да бъде споделяно от другиго:
По Колосяни 3: : От 1 до 3 го чета: Вярвайте на Христос, на Словото Му и...следвайте Повелите Му, такива каквито Ви ги е заявил. 4 говори за Съдния ден и отпраща към Откровение
Що се отнася до Галaтяни 2:20-21 20. Съразпънах се с Христос и сега вече не аз живея, а Христос живее в мен; а животът, който сега живея в тялото, живея го с вярата, която е В Божия Син, Който ме възлюби и предаде Себе Си за мене.
Ако би живял Христос в мене, то би било възможно, ако Го допусна, т.е. ако Му повярвам, ако не отхвърля Любовта Му и Жертвата, която за мене стори! Инак...съвсем аз живея в мене си, с всичките си несъвършенства, с всичката си греховност.
21. Не отхвърлям Божията благодат; защото ако правдата се придобива чрез закона, тогава Христос е умрял напразно.
Признавам, че е от стиховете любими, на които се основава и упованието ми, че при все греховността човешка пред Закона Му, по Благодат бихме придобили спасение, не по наша заслуга, и за да ни даде този шанс, Той отиде на кръстта. От мен се иска...единствено да не отхвърлям Благодатта и Любовта Му.
|
chegavara
член

|
#2401560 - 20.06.2009 15:09
|
|
|
здравей,Hard Rock fan!
много добре формулиран отговор... до сега всичко беше уточняващо и аз съм далече от мисълта,че тука може да се говори за вярата на определена личност,освен ако тя не пожелае да направи това... тука дори не става въпрос за практическата вяра на християнина,а за теория и учения,понеже тука се виждат само нашите убеждения /ако някой иска може да покаже и лицето си/,а не личности.ако аз имам против нещо и други имат против мене нещо,то трябва да е единствени и само на базата на убежденията и по никаъв начин да не засяга личността... или както казват някой:"Бог обича грешника,но мрази греха в него!"... искам да стане ясно,че в темата "Веднъж спасен - завинаги спасен" аз ще говоря за благовестието Христово,а не за благочестиетo или делата от вярата.понеже се казва:" Защото по благодат сте спасени чрез вяра, и то не от самите вас; това е дар от Бога;не чрез дела, за да не се похвали никой Ефес. 2:8-9/... в Стария завет никъде не пише вяра,а "упование".В Новия завет се пише вяра,като се има в предвид "упованието" или доверието."А вярата е даване на твърда увереност в онези неща, за които се надяваме, убеждения за неща, които не се виждат" /Евреи 11:1/... увереност в какво? увереност в Божието Слово. нека сега да разгледаме стиха:"Истина, истина ви казвам, който слуша Моето учение и вярва в Този, Който Ме е пратил, има вечен живот и няма да дойде на съд, но е преминал от смърт към живот" /Йоан 5:24/,в контекста на целия Нов завет...
p.s. от клуба от който идва /става дума от който съм баннат,а не от другите клубове в който участвам/ - спасенеието може да се загуби.това не го приемам,но и не приемем и инфантилнот твърдение "Веднъж спасен - завинаги спасен",защото не взема под внимание всичко останали библейски факти и в този смисъл си остава предубеждение...
|
Hard Rock fan
gloomy

|
#2401602 - 20.06.2009 16:28
|
|
|
Напълно приемам твоя отговор, който съвпада с моето разбиране: както за вярата, увереността, упованието и доверието, така и по отношение на спасението по Благодат и Даром и че ни един човек няма как да си го заслужи (нещо повече...намирам за Богохулство да си мисли човек, че ще си "спечели" с дела спасение).
Цитат:
нека сега да разгледаме стиха:"Истина, истина ви казвам, който слуша Моето учение и вярва в Този, Който Ме е пратил, има вечен живот и няма да дойде на съд, но е преминал от смърт към живот" /Йоан 5:24/,в контекста на целия Нов завет...
Ако бих могла накратко да обобщя разбирането си на този стих в контекста на целия Нов Завет (но не само!), бих рекла: Вяра на Словото Му, Вяра в Благодатта Му и Вяра на Него Самия: Единичкият Ходатай; Онзи, който Е. Мисля, че това е "ключът" към спасението.
Мисля също, че спасението не може да се загуби (скъпо е платено за него!), но че човек може да опропасти чрез волята си, собствено си спасение. Смъртният грях: сиреч непростеният, сиреч неизповяданият пред Него с моление за опрощаване.
|
chegavara
член

|
#2401656 - 20.06.2009 17:42
|
|
|
Мисля също, че спасението не може да се загуби (скъпо е платено за него!), но че човек може да опропасти чрез волята си, собствено си спасение.
aко прочетем целия пасаж от /Евреи гл.10/ ще видим, че темата там е жертвата и кръвта.това е предупреждение към евреите, да не правят повече жертвориношения, да не считат християнството просто за продълнжение на юдейската религия, защото истинското спасяващо жертвоприношение е това на Христос, веднъж завинаги. и всяко последващо жертвоприношение е богохулство и отсъпничество... или Христос е умрял за вярващите веднъж за винаги или не е. Той не може да се принася в жертва повторно или многократно. католиците, православните и епископалните протестнати /лутерани, англикани, методисти и др./ изпадат точно в такова отстъпничество, твърдейки, че евхаристията е средство за получаване на благодат. но и останалите арминиански протестанти изпадат в подобно отстъпничество, тъй като твърдят, че спасението на индивида се получава в момента на повярването и може след това да се загуби... тука имаме работа с похулване на смъртта на Христос, която, макар и на субективно равнище, арминианите считат за многократно повтаряща се... aпостолът na посланието ни увещава да не се събираме за да принасяме жертвоприношения - в буквален и субективно-преносен смисъл, а да се ползваме от дадената ни в Исус благодат и "да се поощряваме към любов и добри дела". след като сме се уверили, че сме спасени и всички сме в Христа. a не за да се спасим... онзи който счита, че делата и събранията са средсатво за спасение или устояване, потъпква "Божия Син, и е счел за просто нещо проляната при завета кръв, с която е осветен, и е оскърбил Духа на благодатта."
Евреи 10:19-25
19 И тъй, братя, като имаме чрез кръвта на Исуса дръзновение да влезем в светилището, 20 през новия и живия път, който Той е открил за нас през завесата, сиреч, плътта Си, 21 и като имаме велик Свещеник над Божия дом, 22 нека пристъпваме с искрено сърце в пълна вяра, със сърца очистени от лукава съвест и с тяло измито в чиста вода; 23 нека държим непоколебимо надеждата, която изповядваме, защото е верен Оня, Който се е обещал; 24 и нека се грижим един за друг, тъй щото да се поощряваме към любов и добри дела, 25 като не преставаме да се събираме заедно, както някои имат обичай да престават, а да увещаваме един друг, и толкова повече, колкото виждате, че денят наближава.
днес онези,който отпадат от благодатта са християни,които вярват,че жертвата на Исус Христос не е достатъчна за спасението им.трябва да има Исус и още нещо... това се нарича - отстъпничество - потъпкване на Божията благодат... ако ми се даде възможност мога да доразвия мисълта си в тази посока,"защо все пак християните отпадат от благодатта и не потвърждава ли това,че спасението може да се загуби?"... аз мога да докажа,че не може да се загуби нещо което не си претежавал.ще стане дума и за имитацийте...
Смъртният грях: сиреч непростеният, сиреч неизповяданият пред Него с моление за опрощаване.
това е добре да се дискутира в друга тема,но аз все още не знам как става това с "новите теми".
|
Hard Rock fan
gloomy

|
#2401697 - 20.06.2009 18:29
|
|
|
Категорично съм съгласна, че Той не може да се принася в жертва повторно или многократно, но не съм сигурна, че католиците, православните и епископалните протестнати /лутерани, англикани, методисти и др./ изпадат точно в такова отстъпничество, твърдейки, че евхаристията е средство за получаване на благодат, т.е. не че съм много запозната с възгледите на всички изброени деноминации, но си мисля, че го приемат по-скоро като символ.
И друго (мое лично убеждение): мисля, че отхвърляйки Него, Любовта Му, Жертвата Му, Повелите Му, Благодатта Му...Го разпъваме отново и отново Му забиваме пироните (метафорично казано), т.е. раняваме Го, подлагаме Го на страдание.
П.П. Когато си в режим на разглеждане на форума, т.е. не в конкретна тема, вдясно на екрана, горе, има четири бутончета. Първото от тях е за "нова тема".
|
Cefey
заслужил ветеран

Регистриран: 10.02.2009
|
#2401744 - 20.06.2009 21:01
|
|
|
Хубаво е човек да се възползва от правата си, както и когато сметне за нужно, но да се унижава и сам да оценя участието си в дискусията като безсмислено е малко ...Хайзенберг-ски.
Цитат:
Само бих вметнала, че не проповядвам, а изповядвам, в което вярвам, а цялото ми упование за неразбирания, грехове, несторени и непоискани ми, Слава Нему, жертви и т.н. съм адресирала към Него, осланяйки се на Милостта и Любовта Му.
Изповедта е, когато само и единствено ти "споделяш" нещо , да, с вяра, но САМО и единствено на някой, един. Може да си избереш дали да е Бог или свещеник. Проповядваш, което правиш и ти, нищо, че е във форум, когато пред повече хора споделяш това, в което вярваш. Като цяло няма лошо да си проповедник, ама тия които не искат да са много откровенни, а в следващия момент пишат в темата за "откровение"- хъм- просто не ме кефи лицемерието. тва е. Както и тази, една такава "овча" (моля те, не се обиждай, все пак той е нашия пастир, нали така?) психика и размишление, че като се уповаваш на неговата любов и милост и това е достатъчно. Ми не е достатъчно. Повечето страдащи по света са именно такива, заради успокоилите се вече, че Бог е милостив и те просто тихо и кротко трябва да си изживеят жалкия животец. Аз пак те питам, няма ли да ти е кофти, ако си изненадана на края... и не получиш опрощение, а напротив получиш според делата си- едно нафинг. как цял живот ще си била заливана от милостта и любовта му, ти си вярваща иначе, ама от време навреме грешиш, я защото си блондинка, я от незнание, случва се такова- и накрая наравно с мен примерно, която съм си изстрадала всеки грях и съм си получила и направила дължимото през самия живот- и аз и ти наравно ще очакваме и ще сме заслужили едно и също опрощение. Не мисля. Но все тая. Аз съм далече от мисълта и желанието да се срещна с теб, има по-интересни неща и хора, които ме интересуват.
-------------------- "Няма радост на света, която да замени радостта, която ти е отнета" Байрон
|
Ich

Регистриран: 06.01.2008
|
#2431667 - 28.07.2009 03:22
|
|
|
Цитат:
Съмненията са разбираеми поради някои налагани убеждения, които противоречат на логиката.
Понякога се налага убеждението, че каквото и да прави човек, неговото спасение не зависи по никакъв начин от него, достатъчно е само да повярва в Христос, а Самият Христос вече ще се погрижи за спасението на този човек.
Това се подкрепя и с буквалното тълкуване на примера с разбойника, комуто е казано, че щом като е повярвал в Христос, вече е осигурил попадането си в рая.
Този пример показва трудностите, възникващи при опитите да бъде разбирана Библията.
А тя е трудна за разбиране, защото духовният свят, който описва, е много по-сложен от материалния, който ние познаваме в по-голяма или по-малка степен.
И защото, за да я разбира в дълбочина, човек трябва да преодолее пречките, създадени от внесените през последните няколко века материалистични идеи при нейното тълкуване и да развие способностите си за различаване и духовно възприемане.
На всеки непредубедено мислещ човек е ясно, че единствено приемането на вярата в Христос не е достатъчна за спасение. Тя може би е необходимо условие, но не е достатъчно. Човек трябва да направи не малко неща, за да може да се надява на спасение.
Тук обаче може да възникне и още един въпрос. Дали вярата в Христос се явява необходимо условие за спасение?
Не е ли възможно един праведен, морален, почтен в мислите и делата си човек да разчита на спасение, ако той по едни или други причини не приеме вярата в Христос?
Какво може да очаква такъв един човек?
-------------------- Новорождението - от Вода и Въздух
|
Hard Rock fan
gloomy

|
[Re: Ich]
#2431720 - 28.07.2009 09:10
|
|
|
Цитат:
Не е ли възможно един праведен, морален, почтен в мислите и делата си човек да разчита на спасение, ако той по едни или други причини не приеме вярата в Христос?
Най-доброто и справедливото решение (не се съмнявам!) е у Бог.
Римляни 2 11 Понеже Бог не гледа на лице. 12 Защото тия, които са съгрешили без да имат закон, без закон ще и да погинат; и които са съгрешили под закон, под закона ще бъдат съдени. 13 Защото не законослушателите са праведни пред Бога; но законоизпълнителите ще бъдат оправдани, 14 (понеже, когато езичниците, които нямат закон, по природа вършат това, което се изисква от закона, то, и без да имат закон, те сами са закон за себе си, 15 по това, че те показват действието на закона написано на сърцата им, на което свидетелствува и съвестта им, а помислите им или ги осъждат помежду си, или ги оправдават), 16 в деня, когато Бог чрез Исуса Христа ще съди тайните дела на човеците според моето благовестие.
Но съзнателното отхвърляне на Христа и несъобразяване с Неговия закон!...Той ще отсъди!
|
Ich

|
спасението на вярващите в други религии
#2432382 - 28.07.2009 22:31
|
|
|
Цитат:
Цитат:
Най-доброто и справедливото решение (не се съмнявам!) е у Бог.
Римляни 2 11 Понеже Бог не гледа на лице. 12 Защото тия, които са съгрешили без да имат закон, без закон ще и да погинат; и които са съгрешили под закон, под закона ще бъдат съдени. 13 Защото не законослушателите са праведни пред Бога; но законоизпълнителите ще бъдат оправдани, 14 (понеже, когато езичниците, които нямат закон, по природа вършат това, което се изисква от закона, то, и без да имат закон, те сами са закон за себе си, 15 по това, че те показват действието на закона написано на сърцата им, на което свидетелствува и съвестта им, а помислите им или ги осъждат помежду си, или ги оправдават), 16 в деня, когато Бог чрез Исуса Христа ще съди тайните дела на човеците според моето благовестие.
Но съзнателното отхвърляне на Христа и несъобразяване с Неговия закон!...Той ще отсъди!
Да разгледаме примера с вярващите в други религии. За тях Бог е изложил Своите правила по друг начин в сравнение с християнството, но въпреки това, вероятно тези правила са богоугодни и спазването им води до един почтен, порядъчен, благочестви начин на живот.
Можем ли да предположим, че Бог ще осъди или напротив, ще спаси такива хора, които поради исторически и други причини са не един и два милиарда?
|
звездна

|
Re: спасението на вярващите в други религии
#2432407 - 28.07.2009 23:34
|
|
|
Цитат:
Да разгледаме примера с вярващите в други религии. За тях Бог е изложил Своите правила по друг начин в сравнение с християнството, но въпреки това, вероятно тези правила са богоугодни
Бог е изложил превилата си на едно единствено място, по един единствен начин.
Исая 8:20 Нека прибегнат при закона и при свидетелството! Ако не говорят според това слово, наистина няма зазоряване за тях.
Неговото писано слово Е Библията. И няма богоугодни правила извън нея.
Откровение 22
18. Аз свидетелствам на всеки, който слуша думите на пророчеството в тази книга: Ако някой прибави нещо към тях, Бог ще прибави върху него язвите, описани в тази книга, 19. и ако някой отнеме от думите на тази пророческа книга, Бог ще му отнеме дела от дървото на живота и от святия град, които са описани в тази книга. Това Божие изявление не ми звучи, като че ли е писал още 100 други библий. Напротив, Той ревнува за Словото си.
Единствения Бог е Христос.
Деяния 4:12 И чрез никой друг няма спасение; защото няма под небето друго име, дадено на човеците, чрез което трябва да се спасим.
Всички останали псевдокниги, псевдоучители и псевдо религий, не идат от Бога на светлините, а принадлежат на неговия стар противник Сатана, с едничката цел, да отклонява хората от Истината и Живота.
1 Петрово 5:8 Бъдете трезвени, будни. Противникът ви, дяволът, обикаля като ревящ лъв, като търси кого да погълне.
Цитат:
Можем ли да предположим, че Бог ще осъди или напротив, ще спаси такива хора, които поради исторически и други причини са не един и два милиарда?
Отговорът на този въпрос го дадах още вчера на Кратуна. Но накратко - да, ще има спасени хора, от всички религий. Бог ще съди всеки според светлината, която е имал.
А има и хора, които никога не са чули вестта на Христос за прошка, оправдание и спасение. На такива Бог изпраща Святия Дух да работи в сърцата им и да им нашепва Божийте истини.
Йоан 10:16 И други овце имам, които не са от тази кошара, и тях трябва да доведа; и ще чуят гласа Ми; и ще станат едно стадо с един пастир.
Римляни 2 12. Защото тези, които са съгрешили, без да имат закон, без закон и ще погинат; и които са съгрешили под закон, под закона ще бъдат съдени. 13. Защото не слушателите на закона са праведни пред Бога; но изпълнителите на закона ще бъдат оправдани 14. (понеже когато езичниците, които нямат закон, по природа вършат това, което се изисква от закона, то и без да имат закон, те сами са закон за себе си, 15. по това, че те показват действието на закона, написано на сърцата им, за което свидетелства и съвестта им, а помислите им или ги осъждат в спор помежду си, или ги оправдават)
Но ако човек има светлината:
Йоан 8:12 Тогава Исус отново им говори: Аз съм светлината на света; който Ме следва, няма да ходи в тъмнината, но ще има светлината на живота.
Христос е Светлината, и никой друг.
Ако сме чули за Светлината, но умишлено я отхвърляме, вършим грях. Такива хора няма да имат извинение, особено ако се и опитват да търсят светлината на друго място или пък наричат "бог", някой друг.
Йоан 1:5 И светлината свети в тъмнината; а тъмнината не я обхвана.
Йоан 1:7 Той дойде за свидетелство, да свидетелства за Светлината, за да повярват всички чрез него.
|
Hard Rock fan
gloomy

|
#2432526 - 29.07.2009 09:14
|
|
|
Цитат:
Да разгледаме примера с вярващите в други религии. За тях Бог е изложил Своите правила по друг начин в сравнение с християнството, но въпреки това, вероятно тези правила са богоугодни и спазването им води до един почтен, порядъчен, благочестви начин на живот.Можем ли да предположим, че Бог ще осъди или напротив, ще спаси такива хора, които поради исторически и други причини са не един и два милиарда?
Мисля, че го изразих и в друга тема. Вярвам, че Бог ще спаси тези хора, както вярвам, че Бог е същият Бог, за който говори Корана (примерно).
|
Ich

|
#2434626 - 31.07.2009 20:25
|
|
|
Цитат:
Цитат:
Да разгледаме примера с вярващите в други религии. За тях Бог е изложил Своите правила по друг начин в сравнение с християнството, но въпреки това, вероятно тези правила са богоугодни
Бог е изложил правилата си на едно единствено място, по един единствен начин.
Исая 8:20 Нека прибегнат при закона и при свидетелството! Ако не говорят според това слово, наистина няма зазоряване за тях.
Откровение 22
18. Аз свидетелствам на всеки, който слуша думите на пророчеството в тази книга: Ако някой прибави нещо към тях, Бог ще прибави върху него язвите, описани в тази книга, 19. и ако някой отнеме от думите на тази пророческа книга, Бог ще му отнеме дела от дървото на живота и от святия град, които са описани в тази книга. Това Божие изявление не ми звучи, като че ли е писал още 100 други библии. Напротив, Той ревнува за Словото си.
Може и да не е написал. Обаче виж какво е казано в края на две от Евангелията.
Евангелието на Йоан приключва така:
Има и много други работи, които извърши Иисус и за които, ако би се писало подробно, чини ми се, и цял свят не би побрал написаните книги. Амин.
А Евангелието на Матей завършва с думите:
Аз съм с вас през всички дни до свършека на света.
Значи, от една страна, има много неща, които не са били казани по естествената причина на ограничеността на мястото в една книга.
А от друга страна, след като Той е с нас и сега, а и ще продължава да бъде още много време, какво ще Му попречи да каже или напише още нещо?
Цитат:
Деяния 4:12 И чрез никой друг няма спасение; защото няма под небето друго име, дадено на човеците, чрез което трябва да се спасим.
Всички останали псевдокниги, псевдоучители и псевдо религии, не идат от Бога на светлините, а принадлежат на неговия стар противник Сатана, с едничката цел, да отклонява хората от Истината и Живота.
1 Петрово 5:8 Бъдете трезвени, будни. Противникът ви, дяволът, обикаля като ревящ лъв, като търси кого да погълне.
Цитат:
Отговорът на този въпрос го дадах още вчера на Кратуна. Но накратко - да, ще има спасени хора, от всички религий. Бог ще съди всеки според светлината, която е имал.
А има и хора, които никога не са чули вестта на Христос за прошка, оправдание и спасение. На такива Бог изпраща Святия Дух да работи в сърцата им и да им нашепва Божиите истини.
Йоан 10:16 И други овце имам, които не са от тази кошара, и тях трябва да доведа; и ще чуят гласа Ми; и ще станат едно стадо с един пастир.
Римляни 2 12. Защото тези, които са съгрешили, без да имат закон, без закон и ще погинат; и които са съгрешили под закон, под закона ще бъдат съдени. 13. Защото не слушателите на закона са праведни пред Бога; но изпълнителите на закона ще бъдат оправдани 14. (понеже когато езичниците, които нямат закон, по природа вършат това, което се изисква от закона, то и без да имат закон, те сами са закон за себе си, 15. по това, че те показват действието на закона, написано на сърцата им, за което свидетелства и съвестта им, а помислите им или ги осъждат в спор помежду си, или ги оправдават)
Но ако човек има светлината:
Йоан 8:12 Тогава Исус отново им говори: Аз съм светлината на света; който Ме следва, няма да ходи в тъмнината, но ще има светлината на живота.
Христос е Светлината, и никой друг.
Значи, според тебе, човек може да бъде спасен, без да е приел Христос, ако е имал контакт със Святия Дух?
Цитат:
Ако сме чули за Светлината, но умишлено я отхвърляме, вършим грях. Такива хора няма да имат извинение, особено ако се и опитват да търсят светлината на друго място или пък наричат "бог", някой друг.
Йоан 1:5 И светлината свети в тъмнината; а тъмнината не я обхвана.
Йоан 1:7 Той дойде за свидетелство, да свидетелства за Светлината, за да повярват всички чрез него.
А какво ще се случи, ако не сме чули за Христос и нито сме Го приели, нито сме Го отхвърлили?
|
Ich

|
#2435933 - 03.08.2009 12:11
|
|
|
Цитат:
Цитат:
Да разгледаме примера с вярващите в други религии. За тях Бог е изложил Своите правила по друг начин в сравнение с християнството, но въпреки това, вероятно тези правила са богоугодни и спазването им води до един почтен, порядъчен, благочестви начин на живот.Можем ли да предположим, че Бог ще осъди или напротив, ще спаси такива хора, които поради исторически и други причини са не един и два милиарда?
Мисля, че го изразих и в друга тема. Вярвам, че Бог ще спаси тези хора, както вярвам, че Бог е същият Бог, за който говори Корана (примерно).
Следователно, ти не си съгласна с казаното от звездна малко по-рано в тази тема, че:
Цитат:
Всички останали псевдокниги, псевдоучители и псевдо религий, не идат от Бога на светлините, а принадлежат на неговия стар противник Сатана, с едничката цел, да отклонява хората от Истината и Живота.
Мнение на звездна
Значи, човек може да вярва в Аллах, Йехова, във Вишну или Кришна например, може да не приема Жертвата на Спасителя и все пак ще бъде спасен, защото той вярва в същия този Бог, макар и да Го нарича с друго име, просто защото не знае, че това е същият този Бог?
|
Hard Rock fan
gloomy

|
#2435971 - 03.08.2009 13:13
|
|
|
Каква е идеята ти: да търсиш къде със Звездна имаме несъгласия ли?
Ами може и да имаме с нея различия в едно или друго разбиране, но в едно, мисля, нямаме: че ако човек УМИШЛЕНО, СЪЗНАТЕЛНО и НАПУК, отхвърля Бог и не съблюдава повелите Му и няма у него покаяние, си мисля и аз, както Звездна, че трудно би могъл да разчита на спасение.
За вярващите в други богове, да, мисля, че ако живеят по Божия морал, за тях има спасение и то е по ЗАКОН. Няма как да разчитат на милостта, ако не са приели Спасителя и са отхвърлили Любовта и Милостта Му, Благодатта и Спасението. Но могат да разчитат на Справедливостта Му.
|
звездна

|
#2436182 - 03.08.2009 18:50
|
|
|
Фенке, чудесно си го казала.  И,не, няма противоречие между мненията ни, но има стремеж на някои хора пак да си нагодят нещата така, че на тях да им е угодно и да служи на интересите им.
И така, нека го изясним за последно. 
Да проследим всичко което казва Словото по въпроса.
Йоан 14:6 Исус му каза: Аз съм пътят и истината, и животът; никой не идва при Отца освен чрез Мен.
Римляни 2 12. Защото тези, които са съгрешили, без да имат закон, без закон и ще погинат; и които са съгрешили под закон, под закона ще бъдат съдени.
13. Защото не слушателите на закона са праведни пред Бога; но изпълнителите на закона ще бъдат оправдани
14. (понеже когато езичниците, които нямат закон, по природа вършат това, което се изисква от закона, то и без да имат закон, те сами са закон за себе си,
15. по това, че те показват действието на закона, написано на сърцата им, за което свидетелства и съвестта им, а помислите им или ги осъждат в спор помежду си, или ги оправдават)
Римляни 1:20 Понеже от създаването на света това, което е невидимо у Него, вечната Му сила и божественост, се вижда ясно, разбираемо чрез творенията; така че човеците остават без извинение.
И обобщението. Да, Бог ще спаси хора, които никога не са чували за неговото име, и са нямали достъп до Словото му. На такива хора Бог праща Святия Дух, който нашепва моралният закон в сърцата им. Тази хора няма да погинат, само защото по географски (или други) причини са нямали достъп до истинската светлина. Да, такива хора могат да разчитат на Божията справедливост и любов, понеже Той ще съди според светлината която имат и няма да отхвърли тези, които не са пренебрегнали влиянието на Духа в сърцата си, но напротив, покорявали са се на внушенията му.
Но в обществата, в които има лесно достъпно познание за Спасителя, и въпреки това Той се отхвърля като Бог и единствен Спасител, но си издигат други "богове" и разни други негови заместители и идоли, то за такива няма извинение.
При условие, че Бог е казал : Аз съм Пътят, Истината и Живота, да се търсят други пътища, и да се вярва на други "истини"( и то в общество където има познание за Христос), е грях и ясно пренебрегване на божието Слово.
При такива хора (както и при всички останали човеци по земята) Бог чука на вратата на сърцето и чака да го пуснем да влезе. Съпротивляваме ли се? Можем да му се съпротивляваме и ако сме чували за него, и ако сме като тези дето са били възпрепятствани и са нямали достъп до Истината. И в двата случая, човек може да отхвърли влиянието на Святия Дух. Но и в двата случая може да го приеме. Изборът е наш.
|
Ich

|
#2436509 - 04.08.2009 09:13
|
|
|
Цитат:
Каква е идеята ти: да търсиш къде със Звездна имаме несъгласия ли?
Идеята ми е, ако можем да се опитаме да си изясним донякъде този важен въпрос за спасението. От една страна, както ти посочваш в началото на темата, той е сложен и труден за разбиране. От друга, това е един от централните въпроси на християнството: от него, доколкото правилно разбирам, следва съдбата на всеки човек - дали ще бъде осъден на вечен живот, или на вечни страдания. Правилно ли съм разбрал?
Цитат:
Ами може и да имаме с нея различия в едно или друго разбиране, но в едно, мисля, нямаме: че ако човек УМИШЛЕНО, СЪЗНАТЕЛНО и НАПУК, отхвърля Бог и не съблюдава повелите Му и няма у него покаяние, си мисля и аз, както Звездна, че трудно би могъл да разчита на спасение.
А какво, според теб ще се случи, ако човек неумишлено, несъзнателно и не напук отхвърля Бог и не съблюдава повелите му?
Или ако неумишлено, несъзнателно и не напук отхвърля Бог, но пък съблюдава повелите му?
Какво очаква такива хора - вечен живот или вечна смърт?
А какво според теб представлява покаянието?
Цитат:
За вярващите в други богове, да, мисля, че ако живеят по Божия морал, за тях има спасение и то е по ЗАКОН. Няма как да разчитат на милостта, ако не са приели Спасителя и са отхвърлили Любовта и Милостта Му, Благодатта и Спасението. Но могат да разчитат на Справедливостта Му.
Какво мога да направя, след като намирам противоречия не само между теб и звездна, но и в самите твои разсъждения? Целта ми не е да спорим, а именно да се опитаме да си изясним нещата.
Ето, погледни: от една страна, ти казваш, че изповядващите другите религии ще бъдат спасени по закон. Това, доколкото разбирам, означава, че те ще бъдат спасени безусловно. Така ли е?
В предишното си мнение ти казваш още, че те ще бъдат спасени, защото всъщност вярвят в един и същи Бог, но просто не знаят, че този Бог е Христос. Значи те ще бъдат спасени при условие, че вярват в своя си Бог.
А ето сега пък казваш, че те
Цитат:
Няма как да разчитат на милостта, ако не са приели Спасителя и са отхвърлили Любовта и Милостта Му, Благодатта и Спасението.
Следователно, те няма да бъдат спасени, така ли трябва да разбираме?
И после добавяш:
Цитат:
Но могат да разчитат на Справедливостта Му. 
Сега вече съм съвсем объркан. Кой от хората ще бъде спасен? Този, който получи Божията милост или който получи Божията справедливост?
А какво ще се случи с тези, които няма да бъдат спасени?
|
Hard Rock fan
gloomy

|
#2436711 - 04.08.2009 13:28
|
|
|
Ама Вие наистина ми вменявате изказвания, които не само не съм правила, но не съм и мислила!
1.Ето, погледни: от една страна, ти казваш, че изповядващите другите религии ще бъдат спасени по закон. Това, доколкото разбирам, означава, че те ще бъдат спасени безусловно. Така ли е?
Ами разбира се, че не е така! По закон, не означава безусловно, а точно обратното: под условие, а условието е СПАЗВАНЕТО НА ЗАКОНА (т.е. Божия закон, т.е. Божия морал!).
2. В предишното си мнение ти казваш още, че те ще бъдат спасени, защото всъщност вярвят в един и същи Бог, но просто не знаят, че този Бог е Христос. Значи те ще бъдат спасени при условие, че вярват в своя си Бог.
Изясних в 1) кое е условието. И споделих, че мисля, че БОГ е ЕДИН, без значение, че някои го наричат Аллах. НО АЗ ВЯРВАМ, че Бог е Бог Логос, Иисус и Святия дух. Т.е. условието НЕ е вярата в кой да е Бог, а СПАЗВАНЕТО НА ЗАКОНА на Бог.
3. А ето сега пък казваш, че те Няма как да разчитат на милостта, ако не са приели Спасителя и са отхвърлили Любовта и Милостта Му, Благодатта и Спасението.
Естествено, че НЕ казвам, че няма да бъдат спасени, а казвам, че няма да бъдат спасени по милост, а по ЗАКОН, ако СПАЗВАТ ЗАКОНА (3-ти път). Докато онези, които са приели Жертвата на Иисус, Него Самия, Словото Му, Благодатта Му, Любовта Му и Милостта Му...могат да разчитат на спасение и ПО МИЛОСТ, дори когато не са спазвали Божия закон. (Справка - престъпника, който е на съседния кръст до Иисус и Го приема в сетния си час).
4. Сега вече съм съвсем объркан. Кой от хората ще бъде спасен? Този, който получи Божията милост или който получи Божията справедливост?
 Божията милост получава онзи, който НЕ Я ОТХВЪРЛЯ. Виж 3. Божията справедливост получава онзи, който по стечение на обстоятелствата, не вярва в Иисус и не Го е приел, но СПАЗВА БОЖИЯ ЗАКОН.
5.А какво ще се случи с тези, които няма да бъдат спасени? Моето мнение и преди съм го изказвала. Смятам, че ги очаква вечна смърт, след като минат съда.
И накрая едно уточнение. Всичко това е моето разбиране, без претенции за абсолют!
|
Ich

|
спасението по милост и по справедливост
#2437465 - 05.08.2009 09:34
|
|
|
Цитат:
Ама Вие наистина ми вменявате изказвания, които не само не съм правила, но не съм и мислила!
1.Ето, погледни: от една страна, ти казваш, че изповядващите другите религии ще бъдат спасени по закон. Това, доколкото разбирам, означава, че те ще бъдат спасени безусловно. Така ли е?
Ами разбира се, че не е така! По закон, не означава безусловно, а точно обратното: под условие, а условието е СПАЗВАНЕТО НА ЗАКОНА (т.е. Божия закон, т.е. Божия морал!).
2. В предишното си мнение ти казваш още, че те ще бъдат спасени, защото всъщност вярвят в един и същи Бог, но просто не знаят, че този Бог е Христос. Значи те ще бъдат спасени при условие, че вярват в своя си Бог.
Изясних в 1) кое е условието. И споделих, че мисля, че БОГ е ЕДИН, без значение, че някои го наричат Аллах. НО АЗ ВЯРВАМ, че Бог е Бог Логос, Иисус и Святия дух. Т.е. условието НЕ е вярата в кой да е Бог, а СПАЗВАНЕТО НА ЗАКОНА на Бог.
3. А ето сега пък казваш, че те Няма как да разчитат на милостта, ако не са приели Спасителя и са отхвърлили Любовта и Милостта Му, Благодатта и Спасението.
Естествено, че НЕ казвам, че няма да бъдат спасени, а казвам, че няма да бъдат спасени по милост, а по ЗАКОН, ако СПАЗВАТ ЗАКОНА (3-ти път). Докато онези, които са приели Жертвата на Иисус, Него Самия, Словото Му, Благодатта Му, Любовта Му и Милостта Му...могат да разчитат на спасение и ПО МИЛОСТ, дори когато не са спазвали Божия закон. (Справка - престъпника, който е на съседния кръст до Иисус и Го приема в сетния си час).
4. Сега вече съм съвсем объркан. Кой от хората ще бъде спасен? Този, който получи Божията милост или който получи Божията справедливост?
 Божията милост получава онзи, който НЕ Я ОТХВЪРЛЯ. Виж 3. Божията справедливост получава онзи, който по стечение на обстоятелствата, не вярва в Иисус и не Го е приел, но СПАЗВА БОЖИЯ ЗАКОН.
5.А какво ще се случи с тези, които няма да бъдат спасени? Моето мнение и преди съм го изказвала. Смятам, че ги очаква вечна смърт, след като минат съда.
И накрая едно уточнение. Всичко това е моето разбиране, без претенции за абсолют!
Фенке, благодаря ти за отговора. Струва ми се, че вече започвам да разбирам твоето схващане за спасението.
Доколкото виждам, според тебе има два начина за спасение.
Единият начин е човек да спазва Божият закон, "да бъде праведен". Тогава, независимо от отношението му към Христос, такъв човек ще бъде спасен, благодарение справедливостта на Бога.
Вторият начин е човек да повярва в Христос и да приеме Неговата Жертва и Любов. Тогава, независимо от това по какъв начин този човек е живял, дали е спазвал Божия закон, дали е бил "праведен", той ще бъде спасен благодарение милостта на Христос.
Правилно ли съм разбрал твоето схващане?
И още един въпрос. Какво според тебе означава човек да спазва Божия закон? Какво трябва да прави?
|
Hard Rock fan
gloomy

|
Re: спасението по милост и по справедливост
#2437641 - 05.08.2009 13:19
|
|
|
Почти си ме разбрал, за което и аз благодаря.
Цитат:
Единият начин е човек да спазва Божият закон, "да бъде праведен". Тогава, независимо от отношението му към Христос, такъв човек ще бъде спасен, благодарение справедливостта на Бога.
Не съм го изразила точно така, но е възможно и да не съм била коректна в изказа си. Не е "независимо от отношението му към Христос". Ако, както споменах, Го отхвърля, Го поругава, Го подиграва и т.н....в резултат на Свободния си избор! - не мисля, че има шанс. Тоест имал го е, но го е попилял. Аз говорех за хората, които поради различно стечение на обстоятелствата нямат възможност да познаят или приемат Христа.
По отношение на праведността: истината е, че праведен няма ни един, тоест и тук спасението е по благодат (милост), но има и покаяние (най-малкото...ако не пред Бог, то пред съвестта...която аз я разбирам като присъствие на Бог у всеки човек). Няма безгрешни хора, всеки човек е грехопаднал по естество, и именно тук е смисълът от спасението (изкуплението) на кръста. Но човек може да съблюдава Божия закон, а ако го наруши, да се покае и ако е искрен в покаянието си, Бог вижда. 
Божия закон: 10те заповеди, "обичай ближния си както себе си" - като най-основно.
|
Poker Face
пристрастен

Регистриран: 30.01.2009
|
#2437769 - 05.08.2009 14:42
|
|
|
ама защо толкова го усложнявате, виж как го казват на изток : "мостът към спасението е любовта", ..... по него се минава, ..... .... - само да не заседнеш на него, че оле мале от любов
|
Ich

|
#2437977 - 05.08.2009 18:15
|
|
|
Цитат:
Почти си ме разбрал, за което и аз благодаря.
Цитат:
Не съм го изразила точно така, но е възможно и да не съм била коректна в изказа си. Не е "независимо от отношението му към Христос". Ако, както споменах, Го отхвърля, Го поругава, Го подиграва и т.н....в резултат на Свободния си избор! - не мисля, че има шанс. Тоест имал го е, но го е попилял. Аз говорех за хората, които поради различно стечение на обстоятелствата нямат възможност да познаят или приемат Христа.
По отношение на праведността: истината е, че праведен няма ни един, тоест и тук спасението е по благодат (милост), но има и покаяние (най-малкото...ако не пред Бог, то пред съвестта...която аз я разбирам като присъствие на Бог у всеки човек). Няма безгрешни хора, всеки човек е грехопаднал по естество, и именно тук е смисълът от спасението (изкуплението) на кръста. Но човек може да съблюдава Божия закон, а ако го наруши, да се покае и ако е искрен в покаянието си, Бог вижда. 
Божия закон: 10те заповеди, "обичай ближния си както себе си" - като най-основно.
Благодаря ти за уточнението.
Сега у мен възникват няколко въпроса.
Според твоето разбиране се получава, че дори ако човек е голям престъпник, ако той разбере своите грехове и повярва в Христос искрено, този човек ще бъде спасен. Така ли смяташ?
После, ако разгледаме човек, който води порядъчен начин на живот, съобразен с 10-те Божии заповеди и тези, оставени от Христос, и който няма отрицателно отношение към Христос, дори ако не Го приема, този човек ще бъде спасен. Нали правилно съм те разбрал?
А какво ще се случи с хора, които имат отрицателно отношение към Христос поради незнание или въвеждане в заблуждение, причинено от други хора? Ако те не са били в състояние да разберат значението и ролята на Христос не по своя вина?
Да разгледаме и друга възможност. Какво според теб ще се случи с хора, които вярват в Бог, не отхвърлят Христос, но и не Го приемат по някакви причини, независещи от тях, а в същото време не спазват Божиите заповеди по причини, които също не зависят от тях, например поради непознаването им?
И същия случай, както по-горе, но за хора, които не вярват в никакъв Бог по едни или други причини?
|
Hard Rock fan
gloomy

|
#2438479 - 06.08.2009 13:41
|
|
|
Ако имах отговори на всичките тези въпроси, нямаше да съм просто един Хард Рок фен, а щях да съм Самият Абсолют, а със сигурност не съм.
Все пак, в общи линии, на основание на познаването ми (доколкото) на Словото Му.
Той е милостив и при искрено покаяние, чува. Той се интересува от всеки човек лично и за всеки човек лично отиде на кръста. Ето това, ако човек приеме...тоест, ако приеме Любовта му...ако не друго, у такъв човек има стремеж към съобразяване с Божия морал. Мисля, че подобен стремеж има у всеки човек и това е съвестта (присъствието на Бог у човека), дори когато човек не е вярващ, или е от друга вяра. Има нещо много простичко, което Сам Той ни е завещал и винаги съм намирала ключа в него (дори и когато бях атеист по воля.)
Лука 6: 31 И както желаете да правят човеците на вас, така и вие правете на тях.
И още нещо: ако човек непредубедено, с отворено сърце и ум, започне да чете Писанията (от Битие до Откровение), мисля, ще намери своите отговори и ...своя шанс.
|
Ich

|
спасението чрез Святия Дух
#2438986 - 07.08.2009 10:15
|
|
|
Цитат:
Йоан 14:6 Исус му каза: Аз съм пътят и истината, и животът; никой не идва при Отца освен чрез Мен.
Римляни 2 12. Защото тези, които са съгрешили, без да имат закон, без закон и ще погинат; и които са съгрешили под закон, под закона ще бъдат съдени.
13. Защото не слушателите на закона са праведни пред Бога; но изпълнителите на закона ще бъдат оправдани
14. (понеже когато езичниците, които нямат закон, по природа вършат това, което се изисква от закона, то и без да имат закон, те сами са закон за себе си,
15. по това, че те показват действието на закона, написано на сърцата им, за което свидетелства и съвестта им, а помислите им или ги осъждат в спор помежду си, или ги оправдават)
Римляни 1:20 Понеже от създаването на света това, което е невидимо у Него, вечната Му сила и божественост, се вижда ясно, разбираемо чрез творенията; така че човеците остават без извинение.
И обобщението. Да, Бог ще спаси хора, които никога не са чували за неговото име, и са нямали достъп до Словото му. На такива хора Бог праща Святия Дух, който нашепва моралният закон в сърцата им. Тази хора няма да погинат, само защото по географски (или други) причини са нямали достъп до истинската светлина. Да, такива хора могат да разчитат на Божията справедливост и любов, понеже Той ще съди според светлината която имат и няма да отхвърли тези, които не са пренебрегнали влиянието на Духа в сърцата си, но напротив, покорявали са се на внушенията му.
Значи, според тебе има два начина за спасение: единият начин е човек да е приел Христос, а другият - ако не Го е приел, но ако Святият Дух е въздействал върху него. Правилно ли съм разбрал идеята ти?
Това въздействие върху хората, според тебе, как се осъществява?
Те усещат ли, разбират ли нещо?
Как можем да разберем, че на един човек е повлиял Святият Дух и този човек ще бъде спасен?
През какъв период от време трябва да действа Святият Дух, за да бъде осигурено спасението на човека?
И възможно ли е върху човек да е подействал Святият Дух, а той да не получи спасение?
И Святият Дух върху всички хора ли действа или не?
|
звездна

|
Re: спасението чрез Святия Дух
#2439292 - 07.08.2009 20:26
|
|
|
Значи, според тебе има два начина за спасение: единият начин е човек да е приел Христос, а другият - ако не Го е приел, но ако Святият Дух е въздействал върху него. Правилно ли съм разбрал идеята ти?Това въздействие върху хората, според тебе, как се осъществява?
В предния си постинг съм обяснила при какви обстоятелства са валидни т.нар, два вида спасение. Вторият вид спасение - само чрез влиянието на Святия Дух( не разбирай погрешно това, Духа действа на всички хора) е осъществимо само в общества, които нямат светлината за Христос като Спасител, нито пък човек е почерпил знание от Библията, поради липсата на такава. На такива хора, Духът влага моралният закон директно в сърцата. Те също имат право да приемат или отхвърлят внушенията на Духа. Тези, които приемат внушенията на Духа, ще се спасят. За тях ( за тези които нямат достъп до Словото ) важи и това:
Псалми 19:1
Небесата разказват за славата Божия и просторът известява делото на ръцете Му.
Разбира се Святия Дух, не е ограничен по действие, неговото поле за работа е цялата земя, всеки една личност. Когато човек обаче живее в общество, което познава Христос и Библията е достъпна, то Святия Дух води човек именно към тях. Защото в Божието Слово е разкрит изкупителния план за човека, но най-важното, разкрит е необикновения характер на нашият Творец, Изкупител, Спасител и любящ Баща. Святия Дух никога няма да ни заведе далеч от Христа, нито от неговото Слово. Напротив, Той винаги ще ни напомня за тях.
Нека видим разговора на Исус с Никодим
Йоан 3 Между фарисеите имаше един човек на име Никодим, юдейски първенец. 2. Той дойде при Исус през нощта и Му каза: Учителю, знаем, че си учител, дошъл от Бога; защото никой не може да върши тези знамения, които Ти вършиш, ако Бог не е с него. 3. Исус му отговори: Истина, истина ти казвам: Ако не се роди някой отново, не може да види Божието царство. 4. Никодим Му каза: Как може стар човек да се роди? Може ли втори път да влезе в утробата на майка си и да се роди? 5. Исус отговори: Истина, истина ти казвам: Ако не се роди някой от вода и Дух, не може да влезе в Божието царство. 6. Роденото от плътта е плът, а роденото от Духа е дух. 7. Не се чуди, че ти казах: Трябва да се родите отново. 8. Вятърът духа където си иска и чуваш шума му, но не знаеш откъде идва и накъде отива; така е с всеки, който се е родил от Духа.
Вятърът се чува сред клоните на дърветата, в листа и цветя, но е невидим. Никой не знае от къде идва и къде отива. Така е и с делото на Святия дух в сърцето. Чрез действие невидимо като вятъра Христос постоянно работи чрез Духа, за да привлича човеците към себе си. Макар, че вятъра е невидим, резултатът му е видим и се усеща. Така и делото на Духа върху душата ще се разкрива, чрез всяко действие на този, който чувства неговата спасителна сила. Когато Божият Дух живее в сърцето, Той преобразява живота. Грешните мисли се изоставят, злите дела се отхвърлят; любов, смирение и мир заемат мястото на яд,завист и борби. Сърцето се изпълва с небесна радост и мир. Тази невидима сила - Святия Дух, твори ново разбиране за Бога в сърцето на грешника и това е нещо, което нашият помрачен от греха ум, не може да схване, но може да се изпита и да се видят резултатите му.
Те усещат ли, разбират ли нещо?
Как можем да разберем, че на един човек е повлиял Святият Дух и този човек ще бъде спасен?
През какъв период от време трябва да действа Святият Дух, за да бъде осигурено спасението на човека?
И възможно ли е върху човек да е подействал Святият Дух, а той да не получи спасение?
И Святият Дух върху всички хора ли действа или не?
Да, Святия дух действа върху всички човеци, без изключение. Бог няма любимци! Той умря за абсолютно всички хора на този свят. Всички имат шанса да приемат прошката му, изкуплението му, заместническата жертва за греховете им. Но не всички приемат този дар, което означава, че човек може да отхвърли действието на Духа върхи себе си. Святия Дух не действа за някакъв определен период от време, Той действа докато човека е жив и има възможност да приеме дара на живота. Бог умолява непрестанно, без почивен ден, Той не си взима отпуска от това, нито се уморява да го прави. Той е до нас във всеки един миг от живота ни, протягайки към нас ръка на спасение и хлопайки на портите на сърцата ни. Но от нас зависи дали ще отворим.
Откровение 3:20 Ето, стоя на вратата и хлопам; ако някой чуе гласа Ми и отвори вратата, ще вляза при него и ще вечерям с него, и той с Мене. Бог не насилва вратата на нашите сърца, Той смирено хлопа и чака ние да му отворим.
Редактирано от звездна (07.08.2009 20:29)
|
Ich

|
Re: спасението чрез Святия Дух
#2439464 - 07.08.2009 23:45
|
|
|
Цитат:
Значи, според тебе има два начина за спасение: единият начин е човек да е приел Христос, а другият - ако не Го е приел, но ако Святият Дух е въздействал върху него. Правилно ли съм разбрал идеята ти?Това въздействие върху хората, според тебе, как се осъществява?
В предния си постинг съм обяснила при какви обстоятелства са валидни т.нар, два вида спасение. Вторият вид спасение - само чрез влиянието на Святия Дух( не разбирай погрешно това, Духа действа на всички хора) е осъществимо само в общества, които нямат светлината за Христос като Спасител, нито пък човек е почерпил знание от Библията, поради липсата на такава. На такива хора, Духът влага моралният закон директно в сърцата. Те също имат право да приемат или отхвърлят внушенията на Духа. Тези, които приемат внушенията на Духа, ще се спасят.
Kакво означава според тебе един човек да приеме внушенията на Духа?
Явява ли се такова приемане задължително условие за спасението (ако такъв човек не е приел Христос)?
|
Ich

|
Невъзможността да бъде обяснено спасението
#2440415 - 10.08.2009 22:59
|
|
|
Цитат:
Ако имах отговори на всичките тези въпроси, нямаше да съм просто един Хард Рок фен, а щях да съм Самият Абсолют, а със сигурност не съм.
Все пак, в общи линии, на основание на познаването ми (доколкото) на Словото Му.
Той е милостив и при искрено покаяние, чува. Той се интересува от всеки човек лично и за всеки човек лично отиде на кръста. Ето това, ако човек приеме...тоест, ако приеме Любовта му...ако не друго, у такъв човек има стремеж към съобразяване с Божия морал. Мисля, че подобен стремеж има у всеки човек и това е съвестта (присъствието на Бог у човека), дори когато човек не е вярващ, или е от друга вяра. Има нещо много простичко, което Сам Той ни е завещал и винаги съм намирала ключа в него (дори и когато бях атеист по воля.)
Лука 6: 31 И както желаете да правят човеците на вас, така и вие правете на тях.
И още нещо: ако човек непредубедено, с отворено сърце и ум, започне да чете Писанията (от Битие до Откровение), мисля, ще намери своите отговори и ...своя шанс.
В отговор на това и едно друго твое мнение:
Цитат:
Понеже си ме цитирал (минавам на "ти", предпочитайки го, по принцип, като форма на обръщение към събеседниците, с надежда да нямаш против), заради това и се включвам, понеже аз съм от онези, които не намират "противоречия" в Писанието, а ако нещо има, което ми остава неизяснено (лично за мене си), го отдавам на недостойнствата ми от ментално естество, а не, собствено, на Писанията което, прочее, е видно и от постинга ми, който си цитирал. Все пак, когато търся изясняване за себе си относно някои текстове, предпочитам да се доверя на доказани теолози и мислители...и на собствения си недостоен интелект, но най-много на Святия дух в помощ му, нежели на окултистки възгледи. Пък нерядко и питам във форума, понеже си знам, че тук има хора, които са по-знаещи и начетени от мене (за моя тъга...някои от тях отсъстват, дано не е до века и дано са добре до века!).
И когато говоря за липса на уеднаквени християнски възгледи...говоря не за противоречия в самото Слово (каквито няма), а за намесата на политически, властови и други интереси в християнството, които, за жалост, го съпътстват отпреди Никейския събор.
Проблемът не е в твоите според теб недостоинства от ментално естество. Не. Проблемът се състои в нещо друго. И той просто не може да бъде разрешен от колкото и да бъде умен човек.
Забележи, че и звездна не е в състояние да отговори на поставените към нея въпроси, макар че тя тълкува въпроса за спасението по различен начин от теб.
Защо проблемът не може да бъде разрешен?
Защото системата от възгледи, според която вие се опитвате да го разрешите, е вътрешно противоречива.
Това обаче не произтича от противоречивостта на християнството в неговия дълбок и истински смисъл, защото то наистина не е противоречиво.
Противоречието, което е възникнало и е невъзможно да бъде разрешено, произтича от онези "вмешателства", за които ти говориш и които, за съжаление, са повлияли на съзнанието на милиони хора през последните векове.
В какво се състои това неразрешимо противоречие?
Езотеричното християнство, към което ти, както и милиони други хора, имате тъй недружелюбно отношение, посочва, че в основата на възможността за спасение стои задължителна среща с Христос. И то не каква да е среща. Това трябва да бъде една съзнателна среща, приживе, тук на Земята. Защото само тук на Земята, възприемайки съзнателно Христос, човек може да разбере Неговата мисия и да получи от Христос онази помощ, от която всеки човек се нуждае, за да може да разчита на спасение. Защото Христос донася на хората нещо, без което те не могат да продължат нататък.
Оттук вече се вижда и противоречието, което не може да бъде разрешено в рамките на общоприетата от екзотеричните християни идея за спасението. Защото каквито и отговори да дадат те в нейните рамки, тези отговори не могат да бъдат удовлетворителни.
Така че не подценявай своите способности. Проблемът не е в тях.
|
звездна

|
Re: Невъзможността да бъде обяснено спасението
#2440436 - 11.08.2009 00:59
|
|
|
Цитат:
Забележи, че и звездна не е в състояние да отговори на поставените към нея въпроси, макар че тя тълкува въпроса за спасението по различен начин от теб.
На кои въпроси не съм могла да отговоря???? (гарантирам ти, че мога на отговоря на всичките ти въпроси, но със сигурност отговорът ми няма да ти хареса)
А може би се питаш защо не отговарям на безбройните ти въпроси? Просто е - реших че няма смисъл да го правя. Очевидно е, че ти не се интересуваш истински от моите отговори, но по скоро ги използваш като трамплин, за проповядването на твоите езотерични идеи. В същност ти не търсиш никакви отговори, понеже виждам, че Рудолф Щайнер ти ги е дал всичките, и ти с радост и отворено сърце ги приемаш. Съжалявам, но ни най малко не споделям идеите ти,нито пък мога да бъда повлияна от тях по какъвто и да било начин. Все едно да захвърля бисерите и да приема счупените глинени съдове.
Казвала съм го и преди, за мен Библията не е просто книга, а СЛОВОТО Божие. Не човешка измислица, не сборник с разкази и притчи, не просто събрани народни мъдрости с общочовешко значение. Това е откритата воля на Бог, там можем да видим разкрит характера му, да научим закона му, да разбера от къде идвам и на къде отивам. Чрез Библията знам миналото си и знам бъдещето си. В нейният център седи Исус Христос,и Той е главният герой, около него се върти всичко, Той е центъра. И не мога да го елиминирам, колкото и да им се иска на много хора. Той е сърцето на Евангелието, ако го изтръгнеш, всичко останало губи смисъл, то ще умре.
А така нареченото езотерично християнство, няма абсолютно нищо с чистото Христово учение, дори и това че споменава името на Бог от време на време.
За тези които са близо до Бог, и Го познават, не е трудно да видят истинският автор на т. нар. езотерично християнство. И това със сигурност не е Исус Христос!
За мен, а надявам се и за всички истински християни отговорът е ясен. И ако това учение не идва от бог, то със сигурност идва от неговия противник.
Не мога да отрека, учението на Щайнер е едно такова приятно, замайващо, има елемент на мистика, преплетена е и астрологията и окултизма, звучи свръхестествено и пленително. Но,уви, няма нищо общо с Божието Слово. За мен това е път, който води към смърт, а не към живот.
За мен Библията ми дава всички отговори от които се нуждая в момента, необходими за спасението ми, необходими за израстването ми, даващи ми небесна мъдрост и познание. За мен Христос е Образецът, погледа ми е насочен към него, от него се поучавам, от него черпя знание. Само на Него се доверявам. За мен Щайнер и подобните му "учители" са само едни добри инструменти в ръцете на сатана, нищо повече. Той самият се е занимавал с ясновидство, нещо което Бог категорично е забранил. Мога да си представя само с какви "духовни" същества е общувал...
За това смятам, че участието ми в такива дискусий е излишно и не биха ми послужили да се доближа до Бог, а точно обратното.
Не желая да обиждам никого с гореказаното. Ако ти си решил да вярваш в това, твоя воля. В моите очи това е едно несъстоятелно "учение", без корен в Словото, без Истината в него, път водещ към погибел.
|
Ich

|
В състояние ли е не-езотеричното християнство да обясни спасението
#2440740 - 11.08.2009 16:47
|
|
|
Цитат:
Цитат:
На кои въпроси не съм могла да отговоря???? (гарантирам ти, че мога на отговоря на всичките ти въпроси, но със сигурност отговорът ми няма да ти хареса).
Не споря, може би просто не си искала да отговориш на поставените ти от мен въпроси:
Цитат:
Явява ли се такова приемане задължително условие за спасението (ако такъв човек не е приел Христос)?
Предполагам, че си имаш своите основания за това.
Обаче, когато един човек е доблестен и е убеден в своята позиция, а още повече, когато смята, че тя е важна и за други хора, той не би се уплашил да изложи своите доводи. Ако те са основателни, това ще допринесе за тяхното разпространяване, евентуално уточняване, изясняване.
В спора се ражда истината, казват мъдрите хора. Най-малкото онези, които нямат изградена позиция по дадения въпрос, биха могли да извлекат от една аргументирана дискусия някои полезни за себе си заключения.
Бих се радвал да прочета твоите отговори, но се съмнявам, че те могат да бъдат убедителни. Защото, както посочих и по-горе, ограничаващите рамки на системата на тъй наричащите се "Библейски възгледи" на днешните екзотерични християни са вътрешно противоречиви и неизбежно ще доведат до изводи, които противоречат на всяка здрава логика.
И тъй като смятам въпроса за спасението за един от основните въпроси на истинското християнство, ще обясня още веднъж заложеното от определени кръгове противоречие, което се разрешава ясно и разбираемо от езотеричното християнство.
Християнският езотеризъм разкрива, че абсолютно задължително условие, за да може човек да напредва в своето развитие и да търси път към спасението си е запознаването на този човек с мисията на Христос, нейният дълбок смисъл, както и произтичащите от това ползотворни влияния от страна на Христос за този човек. Това може да бъде направено единствено тук, на Земята, по време на телесно съществуване.
Приема ли се това от днешното не-езотерично християнство? Не е трудно да се забележи, че това не е така. Защото то допуска, както неведнъж прочетохме и в тази тема, евентуални възможности за спасение на хора, които не са приели Христос.
Тук с основание можем да попитаме: кое християнство е "по-християнско" - езотеричното, което обяснява, че Христос трябва да бъде приет, или не-езотеричното, което смята, че такова приемане не е задължително?
Следователно, обвиненията, че езотеричното християнство не е християнско, не почиват на никакви убедителни основания.
Защо обаче смятам, че въпросите за спасението, отправяни към не-езотеричното християнство, не могат да получат ясен, смислен отговор?
Това е така, защото не-езотеричното християнство не би могло да обясни, защо едни хора, които не са приели Христос, ще бъдат спасени, а други - не, без двете групи да имат никакви съществени различия помежду си.
И остава убеждението, че въпросите, свързани със спасението, се използуват от някои среди с тенденциозни намерения, които едва ли са в синхрон с истинските християнски ценности и идеали.
|
звездна

|
Re: В състояние ли е не-езотеричното християнство да обясни спасението
#2440793 - 11.08.2009 19:06
|
|
|
Цитат:
На първия въпрос съм дала изчерпателен отговор в други мои постинги. Нямам намерение да го пиша за н-ти път.
Да, човек ще бъде спасен, ако никога не е чувал за Христос ( напр. по географски причини, или просто обществото в което живее не познава Христос), но приеме внушенията на Святия Дух в сърцето си.
Святия Дух, Исус Христос и Бог Отец, са трите лица на едно божество. Те са еднакви в целите си, във волята си, в намеренията си. Ако човек е приел внушенията на Святия Дух, то той приема Божеството, защото Духът е неделима част от цялото. По този начин няма нито един човек на земята, който да е изключен от божията милост. Кръвта на Христос е за всички човеци, изключения няма, привилегировани няма. Бог желае всяко едно човешко същество да дойде до спасение. Ако човек има на разположение Словото, Той говори от там. Ако човек по причини независещи от него няма Словото и познанието за Спасителя, то второто лице на Божеството - Святия дух, шепне на човек и го води към послушание. Бог използва различни начини да достигне човек.
Цитат:
Бих се радвал да прочета твоите отговори, но се съмнявам, че те могат да бъдат убедителни
Моите отговори са основани само и единствено на Словото. Следователно наричаш Словото неубедително.
Цитат:
И тъй като смятам въпроса за спасението за един от основните въпроси на истинското християнство, ще обясня още веднъж заложеното от определени кръгове противоречие, което се разрешава ясно и разбираемо от езотеричното християнство.
С две думи Божието слово е противоречиво и за неговото изясняване се налага да прибегнем до просветлението на езотеричното християнство.
Прочитайки това, на всеки истински християнин би трябвало да му светне червена лампичка в ума. Езотеричното християнство е дело на човешки умове, и аз бих приела написаното от тях, само и единствено ако минат теста за достоверност, основан на Словото, който вече дадах. Те обаче не минават теста!!! Не сами не го минават, ами открито прокарват "истини", които нямат нищо общо с чистото божие Слово, или пък очебийно противоречат. С други думи - те прибавят и отнемат учения, нещо за което сам Бог ни е предупредил.
Откровение 22
18. Аз свидетелствам на всеки, който слуша думите на пророчеството в тази книга: Ако някой прибави нещо към тях, Бог ще прибави върху него язвите, описани в тази книга, 19. и ако някой отнеме от думите на тази пророческа книга, Бог ще му отнеме дела от дървото на живота и от святия град, които са описани в тази книга.
Цитат:
Християнският езотеризъм разкрива, че абсолютно задължително условие, за да може човек да напредва в своето развитие и да търси път към спасението си е запознаването на този човек с мисията на Христос, нейният дълбок смисъл, както и произтичащите от това ползотворни влияния от страна на Христос за този човек. Това може да бъде направено единствено тук, на Земята, по време на телесно съществуване.
Приема ли се това от днешното не-езотерично християнство? Не е трудно да се забележи, че това не е така. Защото то допуска, както неведнъж прочетохме и в тази тема, евентуални възможности за спасение на хора, които не са приели Христос.
Тази мисъл прокарва идеята за един Бог, който не е жертвал живота си за цялото човечество, нещо което не мога да приема. Какво ще стане тогава с тези хора,които по причини независещи от тях не са имали достъп до Словото и съответно не са се запознали с Христа? Те би трябвали да загинат просто така, като невинни жертви на обстоятелствата????
Не! Но Бог ни показва, че в милостта си към създанията си, на такива праща Духа си, който ги умолява и действа в сърцата им. Т.е. Бог не изключва нито едно човешко същество от милостта си.
На фона на гореказаното, твоят "избирателен" Бог, се превръща в нещо, което няма шанс да спечели доверието ми.
Цитат:
И остава убеждението, че въпросите, свързани със спасението, се използуват от някои среди с тенденциозни намерения, които едва ли са в синхрон с истинските християнски ценности и идеали.
Направих си труда да се запозная с езотеричното християнство. Да, говори се за Исус...но се отричат фундаментални истини от Словото Божие.
Говорят ли езотеристите според това Слово?????
Ясният отговор е НЕ.
И както казах вече, усещането ми е, че ти използваш отговорите ми само и единствено за трамплин за проповядването на своите си езотерични идеи, а в същност въобще не се нуждаеш от тях, а още по малко пък да очаквам да ги приемеш. 
Виждам че си силно повлиян от ученията си и оставаш сляп за красотата на истинското Слово. Прочетах изключително много материали свързани с Рудолф Щайнер и теорийте му. И като човек познаващ истинското Слово мога да кажа, че това не е мъдрост, която идва от Бога.
Яков 3:15 Това не е мъдрост, която слиза отгоре, а е земна, животинска, бесовска;
И при цялото ми уважение към теб и към красноречието ти, не мога да бъда убедена в неща, които дръзко противоречат на чистото и свято Слово.
|
Ich

|
#2440852 - 11.08.2009 21:14
|
|
|
Цитат:
Да, човек ще бъде спасен, ако никога не е чувал за Христос ( напр. по географски причини, или просто обществото в което живее не познава Христос), но приеме внушенията на Святия Дух в сърцето си.
Святия Дух, Исус Христос и Бог Отец, са трите лица на едно божество. Те са еднакви в целите си, във волята си, в намеренията си. Ако човек е приел внушенията на Святия Дух, то той приема Божеството, защото Духът е неделима част от цялото. По този начин няма нито един човек на земята, който да е изключен от божията милост. Кръвта на Христос е за всички човеци, изключения няма, привилегировани няма. Бог желае всяко едно човешко същество да дойде до спасение. Ако човек има на разположение Словото, Той говори от там. Ако човек по причини независещи от него няма Словото и познанието за Спасителя, то второто лице на Божеството - Святия дух, шепне на човек и го води към послушание. Бог използва различни начини да достигне човек.
Значи, ти казваш, че ако човек по някакви причини не може да се запознае с Христос, то Святият Дух ще му шепне и ще му даде шанс за спасение.
Всеки човек ли ще разбере онова, което Святият Дух му нашепва? И всеки ли ще чуе тихия Му шепот?
|
звездна

|
#2440896 - 11.08.2009 21:57
|
|
|
Цитат:
Значи, ти казваш, че ако човек по някакви причини не може да се запознае с Христос, то Святият Дух ще му шепне и ще му даде шанс за спасение.( да, правилно си ме разбрал)
Всеки човек ли ще разбере онова, което Святият Дух му нашепва?( да, никой не е изключен от влиянието му. Бог е вложил духовни уши във всеки човек. Друг е въпросът дали човекът иска да чуе това което му шепне Духът. Вариантите са два - човек чува гласа на Святия дух и му се подчинява, или пък го отхвърля. Бог не се налага. Той само почуква на портите на сърцата ни, никога не влиза с взлом. Всеки прави своя избор сам.)
И всеки ли ще чуе тихия Му шепот? (да, всеки, но както казах вече, не всеки го приема)
|
Ich

|
Съветите на Святия Дух
#2440912 - 11.08.2009 22:26
|
|
|
Цитат:
Цитат:
Значи, ти казваш, че ако човек по някакви причини не може да се запознае с Христос, то Святият Дух ще му шепне и ще му даде шанс за спасение.( да, правилно си ме разбрал)
Всеки човек ли ще разбере онова, което Святият Дух му нашепва?( да, никой не е изключен от влиянието му. Бог е вложил духовни уши във всеки човек. Друг е въпросът дали човекът иска да чуе това което му шепне Духът. Вариантите са два - човек чува гласа на Святия дух и му се подчинява, или пък го отхвърля. Бог не се налага. Той само почуква на портите на сърцата ни, никога не влиза с взлом. Всеки прави своя избор сам.)
И всеки ли ще чуе тихия Му шепот? (да, всеки, но както казах вече, не всеки го приема)
Тук обаче е интересно следното:
какво ще се случи, ако човек няма възможността да избира и нито приеме съветите на Святия Дух, нито ги отхвърли?
|
звездна

|
Re: Съветите на Святия Дух
#2440941 - 11.08.2009 22:52
|
|
|
Цитат:
Цитат:
Цитат:
какво ще се случи, ако човек няма възможността да избира и нито приеме съветите на Святия Дух, нито ги отхвърли?
На земята не съществува човешко същество с подобни характеристики.
|
Ich

|
Винаги ли имаме възможност да изберем Святия Дух
#2441007 - 11.08.2009 23:43
|
|
|
Цитат:
Цитат:
Цитат:
Цитат:
Защо да не съществува?
За да направиш някакъв избор, ти трябва най-малкото да осъзнаеш, между какво и какво избираш, не е ли така?
Следователно, трябва да си на определено ниво на развитие, за да имаш възможността да избираш. Лесно можем да посочим хора, които в даден период от живота си нямат такава възможност.
|
звездна

|
Re: Винаги ли имаме възможност да изберем Святия Дух
#2441058 - 12.08.2009 01:16
|
|
|
Цитат:
Цитат:
Цитат:
Цитат:
Цитат:
Защо да не съществува?
За да направиш някакъв избор, ти трябва най-малкото да осъзнаеш, между какво и какво избираш, не е ли така?
Следователно, трябва да си на определено ниво на развитие, за да имаш възможността да избираш. Лесно можем да посочим хора, които в даден период от живота си нямат такава възможност.
Тук, боя се навлизаме в зоната на езотериката, а както казах вече, тематиката не ме вълнува.
|
Ich

|
#2441063 - 12.08.2009 01:29
|
|
|
Цитат:
Цитат:
Цитат:
Цитат:
Цитат:
Цитат:
Защо да не съществува?
Тук, боя се навлизаме в зоната на езотериката, а както казах вече, тематиката не ме вълнува.
Няма езотерика, защо.
Съвсем прост пример си представи. Едно малко дете. Може ли то да направи избор на нещо, да приеме Бог или да Го отхвърли?
И да предположим, че то умира.
Tова дете на какво ще бъде осъдено - на вечен живот или на вечна смърт?
|
звездна

|
#2441070 - 12.08.2009 03:11
|
|
|
Мисля, че е време ти също да се опиташ да дадеш някои и друг отговор, иначе диалогът се превръща в препитване.
|
Ich

|
Невъзможността да бъде разбрано спасението без прераждането
#2441131 - 12.08.2009 09:46
|
|
|
Цитат:
Мисля, че е време ти също да се опиташ да дадеш някои и друг отговор, иначе диалогът се превръща в препитване.
Ето, вече и ти се убеди, че в рамките на приетото от теб разбиране за Библията не може да се отговори на въпроса ще бъдат ли спасени или не починалите малки деца.
Има и други такива въпроси. Например дали ще бъдат спасени хората, които са живели преди Христос. Ясно е, че тези хора не са приели Христос. На тях също не им е действал и Святият Дух, понеже, както ти посочваш, Святият Дух е изпратен от Христос след пребиваването Му на Земята и следователно той не е действал преди това:
Цитат:
когато Синът си тръгнал от Земята, обещал на хората си да им прати един дар - Святият дух.
Следователно такива хора също не могат да бъдат спасени по описаните от теб начини. В същото време дали ще е справедливо те да бъдат осъдени на вечна смърт, ако не са имали никаква възможност нито да повярват в Христос, нито да изпитат евентуално въздействията на Святия Дух.
С невъзможността да бъде обяснен по такъв начин въпроса за спасението аз не искам да кажа това, в което ти ме обвиняваш по-горе, че съм казал:
Цитат:
С две думи Божието слово е противоречиво и за неговото изясняване се налага да прибегнем до просветлението на езотеричното християнство.
Не. Божието слово не е противоречиво. Противоречиво е възприетото от не-езотеричното християнство негово тълкуване, в което ти има възможността да се убедиш, защото просто то не може да отговори на изключително важни въпроси. Това тълкуване не е дело на Бога. То е дело на хора, които са го наложили.
Така че тук се налага да се търси, кое е противоречивото в това разбиране. И това именно ни изяснява езотеричното християнство.
Да повторя думите си отпреди:
Цитат:
Тези мои думи ти тълкуваш така:
Цитат:
Тази мисъл прокарва идеята за един Бог, който не е жертвал живота си за цялото човечество, нещо което не мога да приема. Какво ще стане тогава с тези хора,които по причини независещи от тях не са имали достъп до Словото и съответно не са се запознали с Христа? Те би трябвали да загинат просто така, като невинни жертви на обстоятелствата????
Това тълкуване не съвпада с разбирането на езотеричното християнство. То ни показва, че Христос е жертвал живота си за цялото човечество. Нещо повече, т.к. необходимо условие за спасението на всеки човек е той да разбере и приеме влиянието на Христос, то на всеки човек трябва да бъде даден шансът да се срещне с Христос.
Това показват проучванията на езотеричното християнство. Оттук виждаме, че това е наистина християнско учение.
За да може обаче да се разбере докрай въпроса за спасението, трябва да се направи още една естествена стъпка, която е трудна за не-езотерчините християни (поради натрапените им преди време "вмешателства", за които пише по-горе Фенката), която ще покажа, че също се съгласува с Библията, макар възприетото днес не-езотерично схващане да не смята така.
Тази стъпка е да се разбере, че ние не можем да тълкуваме правилно въпроса за спасението, както впрочем и изключително важния въпрос за истинската мисия и роля на Христос, ако отричаме факта на човешкото прераждане.
Противоречи ли идеята за прераждането на Библията?
При по-внимателен прочит може да се установи, че това не е така. Наистина, да си припомним какво предсказва пророк Малахия в гл. 4:
5. Ето, Аз ще пратя при вас пророка Илия, преди да настъпи денят Господен - велик и страшен. 6. И той ще обърне сърцата на бащите към децата, и сърцата на децата към бащите им, та, след като дойда, да не поразя земята с проклятие.
Сбъдва ли се това пророчество?
Потвърждение за това намираме не само в изследванията на езотеричното християнство, но и в самото Писание. Да видим например какво ни казва Евангелието на Матей в гл. 17:
9. И когато слизаха от планината, Иисус им заповяда и каза: никому не обаждайте за това видение, докле Син Човеческий не възкръсне от мъртвите. 10. А учениците Му Го попитаха и думаха: защо пък книжниците казват, че първом Илия трябва да дойде? 11. Иисус им отговори и рече: Илия първом ще дойде и ще уреди всичко; 12. но казвам ви, че Илия вече дойде и го не познаха, а сториха му, каквото си искаха; тъй и Син Човеческий ще пострада от тях. 13. Тогава учениците разбраха, че Той им говори за Иоана Кръстителя.
Виждаме, че Христос потвърждава, че пророчеството на Малахия се е сбъднало и че Илия се е въплътил в Йоан Кръстител.
Следователно, фактът на прераждането не противоречи на Библията.
Дори и често привежданите думи, че има само един живот и след това смърт, не бива да тълкуваме като опровержение на това. Първо, защото в тях не се казва какво се случва след смъртта. И второ, смисълът те да бъдат казвани е, че тогава, когато те са произнасяни, съзнанието на човека е бил съвсем различно от днешното. Тогава за него е било важно да се концентрира изключително върху неговия тогавашен, един живот. И затова размишленията върху следващите въплъщения тогава би навредило на изпълнението на тогавашните човешки задачи.
Сега обаче нещата са се променили в резултат на действията на Христос и развитието на човечеството. Сега вече хората могат да разберат правилно прераждането. Нещо повече, те имат нужда да го разберат, за да могат да проникнат в дълбочината и разберат същността на спасението и на мисията на Христос.
|
Hard Rock fan
gloomy

|
#2441287 - 12.08.2009 14:37
|
|
|
Аз към казаното от тебе (не само в този постинг!) нямам какво да добавя...освен, че напълно го споделям. 
Не се включавам, понеже също загубих интерес към спора (и по други причини също, но те нямат отношение към тематиката и към форума). Който го влече езотериката и съответната литература - да дерзае. За мен тя е с меко казано съмнителни достойнства. За разлика от Словото.
|
звездна

|
Re: Невъзможността да бъде разбрано спасението без прераждането
#2441417 - 12.08.2009 17:33
|
|
|
[Цитат:
Ето, вече и ти се убеди, че в рамките на приетото от теб разбиране за Библията не може да се отговори на въпроса ще бъдат ли спасени или не починалите малки деца.
Знаех, че така ще изтълкуваш написаното от мен, не ме разочароваш. 
Истината е, че загубих интерес към темата, а диалогът с теб считам за безмислен. Както казва Фенката - щом си избрал езотеризма - дерзай! За мен това не представлява нещо достойно с което да ангажирам умът си. Аз вече съм открила Истината и нямам нужда от други такива.
|
Believer
рекордьор

|
#2441439 - 12.08.2009 17:54
|
|
|
Цитат:
Цитат:
Е ,това вече е съвсем не християнско  Защо отхвърляш като тема въпроса за помощта към хората в нужда? Точно към тях трябва да се обърнеш за да им се помогне да получат своя шанс в живота.
|
|