ALL.BG форуми
ALL.BG поща форуми чат стая обяви картички


Форуми » Политика » Македония

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | >> (покажи всички)
Ѕинѕиф Шарановиќ
МАКЕДОНИЈА НА МАКЕДОНЦИТЕ
**

Регистриран: 20.04.2009
Мнения: 2143
Re: Интересно, за Македония и днешните македонци
    #2494787 - 31.10.2009 10:04 [Re: Бяло Конче]

Цитат:

а първият им управник - Мирчо Стари - как ли звучи това много латинско, няма що.Георги Михаилов и тој е Бугарин? ( Џорџ Мајкл)

Секое име преведено може да го побугарчиш.

Мирчеа чел Б`тр`н му било името. Михај Витеазул и тој Бугарин - Михаил Храбри.

Абе бугарска работа.

Дајте нешто конкретно. Јас ви покажав документи, вие замижавте сите и си продолживте со пишување општи работи, кои немаат никаква аргументација.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
kurt69
почетен член
***

Регистриран: 13.03.2009
Мнения: 148
От: Харманли
Re: Интересно, за Македония и днешните македонци
    #2494822 - 31.10.2009 11:37 [Re: Ѕинѕиф Шарановиќ]

аз ти дадох тема.чети не се прави на улав.или не ти е удобно

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Ѕинѕиф Шарановиќ
МАКЕДОНИЈА НА МАКЕДОНЦИТЕ
**

Регистриран: 20.04.2009
Мнения: 2143
Re: Интересно, за Македония и днешните македонци
    #2494863 - 31.10.2009 12:22 [Re: kurt69]

И јас да ти дадам

Бугарите ликвидирале 103 Поречани во еден ден


Бугарската војска во Порече организирала казнени експедиции кои вршеле ликвидации

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=A5EBE5578D1B094E97CF15E5B20BCF72

Список на Македонци од Поречието (по села) ликвидирани на Бадник 1916 год. од страна на Бугарите кои потоа најголемиот дел ги фрлаат во еден ископ на “Дервишка Нива”.

Од списокот лесно може да се увиде дека овој бугарски колеж некои села речиси ќе ги збрише од лицето на земјата.

с. Белица :

1. Трајко Тримчески – кмет на селото
2. Раде Михајлоски – Претседател на селскиот одбор
3. Анаќија Тркалески – виден човек од селото,
4. Тренко Велкоски – виден човек од селото,
5. Алексо Велкоски.

с. Бенче :

1. Грујо Димитриески – учител,
2. Темо Цанески,
3. Драгомир Манески,
4. Јован Манески и
5. Кочо Богатиноски.

с. Битово :

1. Спасе (?) – учител,
2. Неофит Манески,
3. Илија Змејкоски и
4. Јордан Стојаноски.

с. Брезница :

1. Ристо Стојаноски.

с. Близнаково :

1. Димче Котески

с. Брест :

1. Јован Ѓуроски,
2. Марко Крстески.

с. Волче :

1. Бошко Митрески – војвода,
2. Михајло Јованоски,
3. Радивој Миланоски,
4. Раде Атески,
5. Цветан Филипоски,
6. Јордан Стојаноски и
7. Павле Митрески.

с. Грешница :

1. Трајан Стојкоски – угледен политичар
2. Стојан Спасески,
3. Стојан Стојаноски и
4. Богатин Смаќоски.

с. Горно Ботушје :

1. Злате Златески,
2. Неделко Срезоски,
3. Тренко Златески,
4. Војче Тренески и
5. Наумче Василески.

с. Горно Крушје :

1. Атанас Дамчески – кмет на селото,
2. Спирко Состоски – учител,
3. Мате Симоноски – поранешен кмет на селото,
4. Анѓеле Ѓорѓиески – стар селски коџобашија,
5. Герасим Пејоски и
6. Арсо Стефаноски.

с. Горно Манастирец :

1. Милорад Стојкоски.

с. Долно Ботушје :

1. Ристе Србиноски,
2. Глигор Новески и
3. Дане Маркоски.

с. Долно Манастирец :

1. Нове Цветаноски – учител,
2. Радомир Стојкоски – познат политичар,
3. Илија Бојаноски – угледен политичар,
4. Максим Стојкоски,
5. Живко Гинески,
6. Стојко Вртаноски,
7. Вукашин Пралески и
8. Здравко Видески.

с. Долно Крушје :

1. Андон Велјаноски – кмет на селото,
2. Станко Арлампиоски – селски коџобашија,
3. Мицко Михајлоски – поранешен кмет.

с. Заград :

1. Китан Илиоски и
2. Костадин Симоноски.

с. Здуње :

1. Стеван Ѓорѓиоски,
2. Перо Цветаноски,
3. Цветко Тодороски,
4. Наум Трајкоски,
5. Радомир Аралашкоски,
6. Блаже Цветаноски,
7. Трпе Неделкоски,
8. Тримче Јованоски,
9. Ване Гинески,
10. Спасе Станкоски,
11. Станко Костадиноски,
12. Јордан Ковилоски,
13. Најдо Лазароски,
14. Бошко Ѓорѓиоски,
15. Насте Неделкоски,
16. Стале Петрески – кмет на селото,
17. Андреја Здавески – комита,
18. Ставре Каравилоски – комита,
19. Мијајле Ангелески – комита,
20. Александар Синадиноски,
21. Трендафил Лазарески и
22. Трајко Синадиноски.

с. Звечан :

1. Димко Јованоски,
2. Климе Јаковлески,
3. Трпко Кузманоски,
4. Костадин Стојаноски,
5. Војче Михајлоски и
6. Михајло Дукоски.

с. Зркле :

1. Крсте Гелкоски – учител,
2. Зафир Врќакоски – учител,
3. Андон Михајлоски – Претседател на одбор,
4. Злате Михајлоски – политичар,
5. Филип Витески,
6. Миладин Саркоски,
7. Стојко Трајкоски,
8. Бранко Врчакоски.

с. Косово :

1. Милан Богоески,
2. Никола Спасески,
3. Стане Јованоски,
4. Аритон Трпески и
5. Димитрија Маркоски.

с. Ковач :

1. Неделко Илиески,
2. Ратко Дукоски,
3. Тоде Стојков Русески,
4. Станислав Стојкоски,
5. Михаил Трајкоски,
6. Јордан Златески,
7. Јордан Михајлоски и
8. Томе Стојкоски – угледен политичар.

с. Крапа :

1. Тасе Конески – свештеник.

с. Калуѓерец :

1. Светозар Трајкоски,
2. Воислав Стојчески,
3. Драган Нанкоски и
4. Васил Груески.

с. Кошино :

1. Митре Јорданоски,
2. Стеван Димоски и
3. Тодор Стојкоски.

с. Латово :

1. Ристе Костадиноски – познат политичар.

с. Локвица :

1. Глигор Пејчиноски,
2. Ристе Андоноски.

с. Лупиште :

1. Герасим Тренчески,
2. Коне Алексоски,
3. Стане Милошески,
4. Бранко Врчакоски,
5. Лубе Спасески,
6. Михаил Драганоски,
7. Илија Сталески,
8. Миладин Димоски,
9. Ристе Ѓорѓиоски,
10. Јане Стојоски и
11. Павле Јовески.

Македонски Брод :

1. Душан Митрески,
2. Најдо Трпчески,
3. Арсо Митрески,
4. Крсте Јосифоски,
5. Михајло (?)
6. Велко (?) и
7. Стојмир (?).

с. Модришта :

1. Михаил Мандароски.

с. Могилец :

1. Стеван Каравилоски,
2. Стојан Синадиноски и
3. Миливој Синадиноски.

с. Рамне :

1. Боге Миленкоски,
2. Миладин Стеваноски и
3. Герасим Стојкоски.

с. Растеш :

1. Јаким Кочоски,
2. Митре Митрески,
3. Михаил Велкоски,
4. Санде Ристески,
5. Радомир Јанески и
6. Нове Атанасоски.

с. Ореовец :

1. Катин Катиноски,
2. Велко Велкоски и
3. Митре Стојкоски.

с. Сланско :

1. Трпко Србиноски – кмет на селото,
2. Јордан Дојчиноски,
3. Стојо Цветаноски,
4. Стеван Максимоски,
5. Благоја Николоски,
6. Александар Лазески и
7. Ефтимиј Крстески.

с. Слатина :

1. Миладин Павлоски – кмет на селото.

с. Сушица :

1. Саве Тренески и
2. Деспот Цветаноски.

с. Томино Село :

1. Милорад Танкоски,
2. Стојо Манески,
3. Здраве Наумоски,
4. Велимир Трајкоски,
5. Слободан Николоски,
6. Данило Миланоски,
7. Петре Наумоски,
8. Аце Миленкоски и
9. Јован Стојкоски – учител.

с. Тажево :

1. Васил Груески,
2. Евалија Николоски и
3. Ѓорѓи Николоски.

с. Тополница :

1. Стојко Андрески – угледен политичар
2. Милан Богатиноски – угледен политичар
3. Спирко Каравилоски -угледен политичар и
4. Кочо Костоски.

с. Црешево :

1. Симон Савески – кмет на селото,
2. Јордан Поп Цветкоски,
3. Тане Данчески,
4. Атанасија Данкоски,
5. Јордан Дамчески
6. Крсте Секулоски и
7. Радивој Ѓорѓиоски

с. Ропотово :

1. Богољуб Николоски,
2. Велјан Примчески и
3. Милован Огненоски.

с. Дебриште :

1. Раде Зафироски,
2. Лубе Димитриоски,
3. Тодор Ангелески,
4. Танас Ј. Танаскоски и
5. Темелко Блажески.

Бугарски колежи на Македонци од Поречието 1915-16

(Извори – “Порече низ историјата“, Милан Ристески, Скопје 1982 год., стр. 260-262)Редактирано от Dzindzif (31.10.2009 12:26)


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Pirinec-vurhovist
ориентиран
****

Регистриран: 30.05.2009
Мнения: 364
Re: Интересно, за Македония и днешните македонци
    #2494880 - 31.10.2009 12:40 [Re: Ѕинѕиф Шарановиќ]

Дзиндзифе престани с тая сръбска пропаганда бе човек!Първо имената на тия жертви виж какви са!!!Тогава по Вардар не е имало СКИ в такива големи размери!Второ тези села са сръбски села на колонистите! Значи по твоите "факти" излиза дека това е братоубийствена война ако видиш следните данни:

Всеки знае какво стана. Македоно–Одринското опълчение се реорганизира в редовно обучена доброволческа дивизия. Към нея се придадоха всички забягнали от поробена Македония родолюбци. Тая дивизия нарастваше и преливаше от прииждащи дезертьори от сръбската армия. През войната македонските младежи, доколкото не са успели да дезертират и да се приберат в България, масово се предаваха на австрийците. Като военнопленници те изявиха желание да се оформят като българска войска. Когато България влезе във война със Сърбия, те пристигнаха в Скопйе облечени в австрийски униформи, но с български фуражки и с песен на уста:

Ой ви юнаци, славни македонци,
где са вашите майки?
– Нашите са майки пушки огнебойки,
те са нашите майки!


По тоя начин от всичкото това ентусиазирано множество доброволци напълно се оформиха доброволческите части на македонските българи, които на 16 септември 1915 г. под името Македонска дивизия (ХI) имаха следния състав (по данни от Щаба на Македонската дивизия):


1 македонски полк 5372 долни чинове
2 македонски полк 4222 ____ " ____
3 _____ " ______ 3489 ____ " ____
4 _____ " ______ 3628 ____ " ____
5 _____ " ______ 6361 ____ " ____
6 _____ " ______ 5661 ____ " ____
Пионерна дружина 450 ____ " ____
Огнестрелен полк 500 ____ " ____
Продоволствен транспорт 802 ____ " ____
Интендантска рота 245 ____ " ____
Допълващ македонски полк 3034 ____ " ____
__________________________________________
Всичко ........ 33764

Почти всички офицери, начело с генерал Златарев от Охрид, са били от Македония.

Освен доброволците в тази дивизия трябва да се имат предвид и ония македонски българи, които като редовни войници се намирали по другите дивизии според местожителството си. След освобождението на Македония нови контингенти се събират от освободеното население, които биват разпределени по дивизиите.

--------------------
Dzindzif : И Александров го побугаривте? Оној што го кренал востанието во Ќустендил - декември 1922 против бугарската власт? Аман!
No comment

Редактирано от Pirinec-vurhovist (31.10.2009 12:41)


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Pirinec-vurhovist
ориентиран
****

Регистриран: 30.05.2009
Мнения: 364
Re: Интересно, за Македония и днешните македонци
    #2494882 - 31.10.2009 12:44 [Re: Ѕинѕиф Шарановиќ]

Едновременно с оформянето на дивизията вървяло и организирането на партизанските части от изпитани революционни дейци, които по разни пътища прониквали в Македония и се свързвали с местните революционни чети, ръководени от стария Централен комитет на ВМРО начело с Тодор Александров, Петър Чаулев, Петко Пенчев. По-късно всички застават под командуването на генерал Протогеров и преследват сръбските диверсантски чети в Моравско.

С вяра в успеха на освободителното дело дивизията тръгва към родна Македония, вършейки редица подвизи по бойния си път – от мястото на съсредоточението си в района на Брезник – Радомир до гръцката граница към Гевгели и Дойран. Сърбите биват очистени за кратко време по цялата област до Вардар и Шар, след което се натъкват на първите френски полкове от десанта им и Солун през първите дни на октомври 1915 г. Първият контакт с тия войски става на 14 октомври, когато биват спрени в движението им към Валандово и отблъснати с големи загуби. Почти веднага след това започват епичните боеве при Криволак, които траят от 17 октомври до 21 ноември 1915 година. В тия боеве се поставя на изпитание силата на духа на македонските доброволци. Пред нея е стоял многоброен враг, най-модерно въоръжен с бойни самолети и огромни запаси от храни, облекло и материали. Срещу тая сила се изправили главно железните гърди на македонските бойци. В трикратните си пристъпи срещу противника на 17, 21 и 23 октомври офицери и войници в надпревара и неудържим устрем, под ураганен огън дават тежки жертви. Колко голяма е била смелостта и пожертвувателността на тия герои, предвождани от своите командири, говорят следните цифри за загубите: те са 1229 убити и ранени, от които 40% офицери, 35% подофицери и 18% войници. Значи командирите вървели начело на атакуващите колони!

След основно проучване на противниковите сили и тактика и в сътрудничество с другите бойни части преминали на десния бряг на Вардара. Пети македонски полк, командуван от легендарния Борис Дрангов, превзема на 20 ноември главната позиция при Криволак и на 21 ноември преследва по петите отстъпващия враг; заедно с други части води непрекъснати боеве при Градец, долината на р. Кулудере, височината 510, превзема с. Богданци и Гявато и на 30 ноември стига гръцката граница. Там дивизията заема окончателно положение по линията Гевгели – Дойран с гръб към Беласица.

Борис Дрангов е от Скопие!

--------------------
Dzindzif : И Александров го побугаривте? Оној што го кренал востанието во Ќустендил - декември 1922 против бугарската власт? Аман!
No comment


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Ѕинѕиф Шарановиќ
МАКЕДОНИЈА НА МАКЕДОНЦИТЕ
**

Регистриран: 20.04.2009
Мнения: 2143
Re: Интересно, за Македония и днешните македонци
    #2494883 - 31.10.2009 12:46 [Re: Pirinec-vurhovist]

Цитат:

Дзиндзифе престани с тая сръбска пропаганда бе човек!Първо имената на тия жертви виж какви са!!!Тогава по Вардар не е имало СКИ в такива големи размери!Второ тези села са сръбски села на колонистите!1. Зошто да е српска пропаганда, дали одрекуваш дека 103 поречани биле масакрирани?
2. Имињата во овој реон си се на СКИ, не го знаеше тоа? Читај го и Тријазичникот на Пулевски, сите се на СКИ.
3. Немало во 1916 г. српски колонисти, тоа биле македонски србомански села.
4. Дали ако биле Срби за тебе ѕверството од страна на Бугарите е прифатливо?


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Ѕинѕиф Шарановиќ
МАКЕДОНИЈА НА МАКЕДОНЦИТЕ
**

Регистриран: 20.04.2009
Мнения: 2143
Re: Интересно, за Македония и днешните македонци
    #2494886 - 31.10.2009 12:49 [Re: Pirinec-vurhovist]Бугарите при судир со македонски борец1. Во почетокот, секој свој противник го сметаат за - глупав.


2. Кога ќе се убедат дека тоа не е така, самите се прават - глупави.

3. Ако тоа не им помага, се прават дека не сфаќаат за што е зборот или се префрлаат на сосема др. тема.

4. Може да почнат да бранат нешто што се подразбира по себе.

5. Штом ќе се согласите со нив, веднаш го применуваат тоа на предходното прашање.

6. Штом ќе ги фатите во тоа, тие пак бегаат од суштината на спорот и не сакаат ни да слушнат за што, всушност станува збор.

7. Како ретка кал се, колку и да стискаш со раката, тие ви се измолкнуваат, ви БЕГААТ ЛИ БЕГААТ...

8. Но ако сте победиле толку уверливо, што не му останува друго освен да признае дека е победен - следниот ден се заборавил... АКО !


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
niama kak
рекордьор
***

Регистриран: 18.03.2009
Мнения: 2814
Re: Интересно, за Македония и днешните македонци
    #2494889 - 31.10.2009 12:56 [Re: Ѕинѕиф Шарановиќ]

3. Немало во 1916 г. српски колонисти, тоа биле македонски србомански села.
4. Дали ако биле Срби за тебе ѕверството од страна на Бугарите е прифатливо?


Дали според теб, тия хора не са вършили същото в 1913г.
Защо не прочетеш, какво става в Македония между 1913 и 1916?


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
niama kak
рекордьор
***

Регистриран: 18.03.2009
Мнения: 2814
Re: Интересно, за Македония и днешните македонци
    #2494891 - 31.10.2009 13:00 [Re: Ѕинѕиф Шарановиќ]

Цитат:Държанието на сърбоманите и македонистите по време на спор1. Во почетокот, секој свој противник го сметаат за - глупав.


2. Кога ќе се убедат дека тоа не е така, самите се прават - глупави.

3. Ако тоа не им помага, се прават дека не сфаќаат за што е зборот или се префрлаат на сосема др. тема.

4. Може да почнат да бранат нешто што се подразбира по себе.

5. Штом ќе се согласите со нив, веднаш го применуваат тоа на предходното прашање.

6. Штом ќе ги фатите во тоа, тие пак бегаат од суштината на спорот и не сакаат ни да слушнат за што, всушност станува збор.

7. Како ретка кал се, колку и да стискаш со раката, тие ви се измолкнуваат, ви БЕГААТ ЛИ БЕГААТ...

8. Но ако сте победиле толку уверливо, што не му останува друго освен да признае дека е победен - следниот ден се заборавил... АКО !

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Ѕинѕиф Шарановиќ
МАКЕДОНИЈА НА МАКЕДОНЦИТЕ
**

Регистриран: 20.04.2009
Мнения: 2143
Re: Интересно, за Македония и днешните македонци
    #2494892 - 31.10.2009 13:01 [Re: niama kak]

Јас многу добро знам што се случува во Македонија под српска окупација, ама да ги мешаш обичните селани со српскиот терор не го разбирам. Тоа биле симпатизери на Србите и заради тој грев го изгубиле животот.

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | >> (покажи всички)Допълнителна информация
0 регистрирани и 37 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  admiral 

Изпечатай темата

Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг: *****
Брой показвания: 6174

Мнението ти за темата:

Прехвърли се вALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.026 seconds in which 0.005 seconds were spent on a total of 12 queries. Zlib compression enabled.