zelenika
почетен член

Регистриран: 27.09.2006
|
Бъдещата цифровизация на телевизионното приемане
#2508916 - 15.11.2009 10:04
|
|
|
Нали такава е целта - сигналът да стане цифров съвсем в кратки срокове (още текат конкурси и обжалвания, доколкото съм чувала), но така или иначе ще се случи. Въпросът ми тук е, който е компетентен, да даде съвети относно качествата на телевизионните приемници (телевизорите), които ще копуваме от тук нататък. Какви НЕтрябва да бъдат, за да може да нямаме проблеми с евентуалния цифров сигнал?
-------------------- zelenika ;-)
- Това е невъзможно - казала Причината.
- Това е безразсъдство! - отбелязал Опитът.
- Това е безполезно! - отсякла Гордостта.
- Опитай... - прошепнала Мечтата.
|
Black Adder
Advanced

Регистриран: 18.04.2004
От: Varna
|
Re: Бъдещата цифровизация на телевизионното приемане
#2509060 - 15.11.2009 15:09
[Re: zelenika]
|
|
|
Е, то не е голяма сложност - трябва да имат DVB-T тунер - това е стандартът за ефирна (Terrestrial - та от там и буквата T) цифрова телевизия в Европа. А най-добре е да има и DVB-C тунер - това пък е стандартът за кабелна (Cable) цифрова телевизия - ако ще ползвате кабелна телевизия, разбира се. В момента се предлагат вече масово такива модели.
-------------------- Reality-o-Meter: |.\......|
|
zelenika
почетен член

Регистриран: 27.09.2006
|
#2509137 - 15.11.2009 16:47
[Re: Black Adder]
|
|
|
Цитат:
Е, то не е голяма сложност - трябва да имат DVB-T тунер - това е стандартът за ефирна (Terrestrial - та от там и буквата T) цифрова телевизия в Европа. А най-добре е да има и DVB-C тунер - това пък е стандартът за кабелна (Cable) цифрова телевизия - ако ще ползвате кабелна телевизия, разбира се. В момента се предлагат вече масово такива модели.
Има все още на пазара едни малки 7" черно-бели телевизори, подходящи за пикници. Струва ми се, че каналите им се избират чрез скала, подобно на радио. Знаете ли такива подобни модели дали биха имали подходящия тунер? И защо, от друга страна, првителството се е загрижило за социално слабите да им осигури устройства, трансформиращи цифровия сигнал за телевизорите им?
-------------------- zelenika ;-)
- Това е невъзможно - казала Причината.
- Това е безразсъдство! - отбелязал Опитът.
- Това е безполезно! - отсякла Гордостта.
- Опитай... - прошепнала Мечтата.
|
admiral
на андорския флот

Регистриран: 24.01.2005
От: Съзаклятието
|
#2509146 - 15.11.2009 17:02
[Re: Black Adder]
|
|
|
Всичко това е вярно, но според някои сайтова DVB-T в България няма да се излъчва преди 2015г. Та надали си струва отсега да се оглеждаш за подходящ телевизор.
-------------------- I'm great in bed. I can sleep for days.
|
Natural
stranger

Регистриран: 20.01.2005
От: Софето
|
#2509156 - 15.11.2009 17:19
[Re: admiral]
|
|
|
Аз ли нещо съм се объркал (не ги разбирам много тези технологии), но ми се струва, че и в момента вече се излъчват някои телевизии цифрово по ефира?
-------------------- Практиката показва, че на теория всичко е възможно!
|
admiral
на андорския флот

Регистриран: 24.01.2005
От: Съзаклятието
|
#2509157 - 15.11.2009 17:22
[Re: Natural]
|
|
|
Ама да, излъчват се. Зависи къде, зависи кой канал.
-------------------- I'm great in bed. I can sleep for days.
|
Дон Кихот
с мелниците...

Регистриран: 30.08.2004
От: на проветриво...
|
#2509168 - 15.11.2009 17:42
[Re: Natural]
|
|
|
някой ТВ имат студиата и техниката да излъчват цифрово 
д.К.
-------------------- А Дон Кихот прегърнал здраво чашата
в кръчмата спореше със неверници...
...къде започва пътя към надеждата
и свършва кръстопътя на умората
|
Дон Кихот
с мелниците...

Регистриран: 30.08.2004
От: на проветриво...
|
#2509170 - 15.11.2009 17:46
|
|
|
абе... за годината... уж май трябваше да е 2012 за цифровизацията ама не е ясно дали ще може да стане до тогава... а пък 2015 ей го къде е ако сега решиш да дадеш едни 700-800 лв за ТВ и след 5 г. се окаже че той няма DVB тунер... по-добре отсега да се огледаш за подходящия 
д.К.
-------------------- А Дон Кихот прегърнал здраво чашата
в кръчмата спореше със неверници...
...къде започва пътя към надеждата
и свършва кръстопътя на умората
|
Black Adder
Advanced

|
#2509332 - 15.11.2009 20:46
[Re: zelenika]
|
|
|
Цитат:
Има все още на пазара едни малки 7" черно-бели телевизори, подходящи за пикници. Струва ми се, че каналите им се избират чрез скала, подобно на радио. Знаете ли такива подобни модели дали биха имали подходящия тунер? И защо, от друга страна, првителството се е загрижило за социално слабите да им осигури устройства, трансформиращи цифровия сигнал за телевизорите им?
По първия ти въпрос - тези чернобелите най-вероятно имат само обикновен тунер. Има вече и преносими устройства с цифров тунер, но сама разбираш че зависи от модела. Също така за пикнци и т.н., т.е. извън града, далеч от предавателите, имам големи съмнения че ще е необходима външна голяма антена за да може да се приема достатъчно добре сигнала... при цифровото предаване, за разлика от аналоговото, има една граница след която вече приемането става абсолютно невъзможно, а до нея картината е просто чудесна. Докато при аналоговата просто се влошава постепенно картината.
А правителството се е загрижило, защото това е някаква европейска програма, най-вероятно. Иначе въпросните устройства струват съвсем евтино, така че е някаква демагогия пак...
|
Black Adder
Advanced

|
#2509335 - 15.11.2009 20:48
|
|
|
Цитат:
Всичко това е вярно, но според някои сайтова DVB-T в България няма да се излъчва преди 2015г. Та надали си струва отсега да се оглеждаш за подходящ телевизор.
Телевизорите имат полезен живот поне 10 години интензивна работа, а иначе експериментални DVB-T излъчвания съм чувал че има. Иначе кабелните оператори масово предлагат DVB-C сигнал
|