Marillion
Министър на истината

Регистриран: 19.11.2004
От: Евразия
|
"ЗА" или "ПРОТИВ" уличните протести?
#2589956 - 09.03.2010 12:08
|
|
|
Формален повод за темата е протестът на общопрактикуващите лекари в България. Веднага искам да подчертая, че не желая и тази тема да се превръща в поредната безсмислена провокация в която да се сформират два враждуващи лагера на "привърженици" и "противници" на лекарското съсловие. Затова, отново подчертавам, че протестът на "джипитата" е просто формален повод за откриване на подобна дискусия...
И така, какво е отношението ви към подобни улични протести? Според вас, това ли е правилният начин за разрешаване на социално-икономически проблеми? Примерът на съседна Гърция не е ли показателен за размиване на понятието демокрация? Нима под формата на протест е оправдано затварянето на граници, улични безредици или поставяне на абсурдни искания пред правителството? Снощи чух, че гръцките протестиращи не допускат внасянето на оздравителната програма на правителството в сградата в която се помещава печатницата на техния "Държавен вестник", с което на практика се възпрепятства обнародването и приемането на документа. И това в страна на ръба на фалита?! Това според вас, би ли могло да се случи в България или някоя друга страна по света? Как ще се отнесе властта към подобно гражданско неподчинение, нима това не е поредната широка крачка към анархия?
В същото време не мога да скрия, че уличните протести имат положителен резултат в определени случаи. На първо четене ми идват протестите на таксиметровите шофьори от преди няколко години. Нормално ли е управляващите /независимо кои са те/ да заемат поза "партер" пред протестите на една социална група /независимо коя е тя!/, а да остават "неми" пред протестите на друга социална група? Каква е разликата между един таксиметров шофьор и един учител, щом говорим за накърнени социално-икономически права? Въобще трябва ли да търсим разлики в подобни случаи?
И накрая, как се отнасяте към поредното безумие на премиера, който снощи официално обяви, че за да се компенсира недостига в бюджета на Здравната каса, ще се увеличи размера на здравната осигурителна вноска?
--------------------
„Който владее миналото, той владее и бъдещето. Koйто владее настоящето, владее миналото.“
|
Ооо ...
~

Регистриран: 06.09.2006
От: София
|
Re: "ЗА" или "ПРОТИВ" уличните протести?
#2589981 - 09.03.2010 13:06
[Re: Marillion]
|
|
|
1. Против уличните протести! Ощи си спомням "кой не скача е червен". В тълпата се получават страхотни изцепки, присъединяват се разни лумпени /как да ги разкараш?/, които могат да отблъснат вместо да спечелят.
2. Здравната ни система не е дете на сегашното правителство.
От абсурда да не се знае кой, за какво работи, кой за какво плаща и кой какво получава, нищо добро не да се очаква.
Трябва радикална реформа - нищо общо с това до тук.
Кой ще се осигурява на по-висока сума, след като няма да получи нищо повече.
И тези абсурди с лекарствата ...
В случая правителството сърба чужда попара, ама щом се е заело - да направи нещо смислено - така само кофти пи-ар. -
Редактирано от Ооо ... (09.03.2010 13:22)
|
Апчих
наздравещ

Регистриран: 04.10.2009
От: Южен Мозамбик
|
#2590013 - 09.03.2010 13:44
|
|
|
Моето мнение е, че в момента всички до един трябва да подкрепим хората, които управляват държавата, в усилията им да ни спасят от унищожителната клоака, в която ни вкараха изродите доган, костов, кобурготски и станишев! Не е време за протести, а за усилена работа !
-------------------- "И в ада няма ярост по-голяма, от тази на отхвърлена жена"
|
dragon's-tiger
Регистриран: 14.10.2009
|
#2590058 - 09.03.2010 14:15
|
|
|
Аз пък да задам един въпрос - защо в България се протестира само срещу 2 неща - ниски заплати и (доста по-тихо) срещу унищожаване на природата? Всичко останало се вмъква някъде между исканията за повече пари. Уличен протест - против. Първо защото няма да накривиш шапката на когото трябва. Много по-ефективно е да си стоиш вкъщи или да ходиш на работа само да си клатиш краката, но в България няма нито един човек, камо ли колектив, на когото да му стиска да го направи. (Всъщност, доста хора в тази държава ходят на работа само да си клатят краката и да правят през 30 мин цигарена пауза.) Втората причина, заради която съм против, и която е свързана с първата - като протестираш на улицата, пречиш на другите като теб. Пак казвам, няма да накривиш шапката на когото трябва.
|
kratuna
старо куче

Регистриран: 30.06.2009
|
#2590117 - 09.03.2010 15:37
|
|
|
Цитат:
И накрая, как се отнасяте към поредното безумие на премиера, който снощи официално обяви, че за да се компенсира недостига в бюджета на Здравната каса, ще се увеличи размера на здравната осигурителна вноска?
Ако някой беше в състояние да организира протести по този повод в няколко големи града, най-вероятно щяха да бият отбой. Но няма кой, затова се пенявим по форумите, а пък те утре ще си го гласуват ей така, между другото. После ще ни спретнат друго скандалче и покрай него ще вдигнат плоския данък. И така ще ни одерат по незнамсиколко кожи, пък ние ще се успокояваме, че, ето на, нас ни гърбят, ама и Преслава, и Графа и незнамсикой още ще си платят на данъчните /айде бе, ще ми се правят на много хитри /.
ЗА уличните протести.  Както обича да казва шефът ми:"Бебето докато не ревне, майката не му дава да яде".
|
kratuna
старо куче

|
#2590143 - 09.03.2010 16:23
[Re: dragon's-tiger]
|
|
|
Цитат:
Много по-ефективно е да си стоиш вкъщи или да ходиш на работа само да си клатиш краката, но в България няма нито един човек, камо ли колектив, на когото да му стиска да го направи. (Всъщност, доста хора в тази държава ходят на работа само да си клатят краката и да правят през 30 мин цигарена пауза.)
Пък викаш, ефект никакъв.
|
Ооо ...
~

Регистриран: 06.09.2006
От: София
|
#2590235 - 09.03.2010 18:20
[Re: Апчих]
|
|
|
Цитат:
Моето мнение е, че в момента всички до един трябва да подкрепим хората, които управляват държавата, в усилията им да ни спасят от унищожителната клоака, в която ни вкараха изродите доган, костов, кобурготски и станишев! Не е време за протести, а за усилена работа
И аз не мисля, че е време за смяна на правителството.
Още повече, че алтернативата е ... Абе тури му пепел!
|
deputatkata
влюбена в Дянков!

Регистриран: 04.05.2006
|
#2590790 - 10.03.2010 17:17
|
|
|
И аз не мога да дам еднозначен отговор за уличните протести. Все пак си мисля, че не може да нямат право хората да протестират. Нали така е по цял свят, дори в най-развитите демокрации... Отделен е въпросът в какво се превръщат нашите протести и как се опорочават нещата. Ето един протест от днес:
уеб страница
-------------------- "Няма значение какво ще кажеш, важно е как ще го разтълкувам."
Максима на служителите от Светата инквизиция
|
djasra

Регистриран: 04.09.2005
|
#2591097 - 11.03.2010 09:54
|
|
|
Цитат:
Нима под формата на протест е оправдано затварянето на граници, улични безредици или поставяне на абсурдни искания пред правителството? Снощи чух, че гръцките протестиращи не допускат внасянето на оздравителната програма на правителството в сградата в която се помещава печатницата на техния "Държавен вестник", с което на практика се възпрепятства обнародването и приемането на документа. И това в страна на ръба на фалита?! Това според вас, би ли могло да се случи в България или някоя друга страна по света?
Категорично не, у нас не може да се случи в такива мащаби, освен ако не е поръчано от някоя политическа партия. В България както всички знаем няма синдикати или по-точно има някакви техни подобия, които обслужват определени политически интереси. Вчера К. Тренчев, запитан относно поредните нагли увеличения на газ,ток,парно, соигуровки се изтъпанчил да обяснява че българинът бил търпелив и овчедушен. Така ли е не знам, ама къде в случая са синдикатите и той за красота ли е за какво ли? А за Европа-та се сещам преди няколко години Унгария беше пред прага на гражданска война само и единствено за това, защото нехния премиер си признал, че бил излъгал относно някои предизборни обещания. Е това със сигурност никога не може да стане в България. "За" уличните протести съм, но с добра организация и добре формулирани цели. Биха имали ефект, защото СуперБойко поне по телевизора се прави, че се вслушва в т.нар. глас на народа. Даже май имаше наскоро някакъв проекто закон за забрана на уличните протести, явно на ония горе им пука, пък било и то само заради праведния медиен образ на бащици и закрилници. Постоянно се тръби за престъпления и измами в огромни мащаби на властимащи, които не само че не ги съдят и затварят на топло ами същите тия престъпници отново ги виждаме в парламента с мазни самодоволни усмивчици. С безредици и масово народно неподчинение няма да се превърнем тутакси в Швейцария. Обаче анархията си я има и тя си продължава и през тоя 20-годишен преход, няма виновни, няма осъдени. Трябва ли да продължаваме така, да се снишаваме и да си мълчим, мислейки си как ще си платиш текущите сметки и евентуално да се нахраниш? Ще си траем, ще продължават да ни оправят бавно,мъчително и болезнено (без вазелин естествено, криза е) и ще чакаме следващия месия.
Редактирано от djasra (11.03.2010 09:59)
|
Bubachko
тя

Регистриран: 10.06.2005
От: на тръстиката
|
#2591649 - 12.03.2010 10:09
[Re: kratuna]
|
|
|
Цитат:
затова се пенявим по форумите, а пък те утре ще си го гласуват ей така, между другото. После ще ни спретнат друго скандалче и покрай него ще вдигнат плоския данък. И така ще ни одерат по незнамсиколко кожи, пък ние ще се успокояваме, че, ето на, нас ни гърбят, ама и Преслава, и Графа и незнамсикой още ще си платят на данъчните /айде бе, ще ми се правят на много хитри /.
ЗА уличните протести.  Както обича да казва шефът ми:"Бебето докато не ревне, майката не му дава да яде".
напълно ясно и точно казано. Само се ежим ама като турят ботуша на вратлето ни и клекнем смирено.
-------------------- http://www.sosbg.org
|
Signor d'Oro
ценопитагореец

Регистриран: 28.12.2009
От: под Белевите върбета
|
#2591658 - 12.03.2010 10:20
|
|
|
Цитат:
И така, какво е отношението ви към подобни улични протести? Според вас, това ли е правилният начин за разрешаване на социално-икономически проблеми?
Бидейки неправилен по рождение (аз съм осмаче със съответни "тежки" последици) винаги се впечатлявам от правилността и най-вече от търсенето и' (не възприемай префърцуненото начало на отговора ми като заяждане!)...
За мен уличните протести нямат нищо общо с правилността, а с ефективността. Уличните протести са вид обществено говорене; вид обществен изказ... Този изказ може да е вулгарен, а може да е изящен. Обикновено е вулгарен.
Политиците боравят с политически изказ.
Общественият изказ и политическият изказ могат да са два чужди един на друг езика, но могат и да са два сродни и разбираеми езика. Тогава имаме ефективност. От правилност просто не разбирам, защото и общественият изказ, и политическият език може да са правилни и неефктевни...
--------------------
"Я мислех, като да си умрем от старост, а оно така стана', като да си умрем от смех!"
нане Вуте
|
Bubachko
тя

Регистриран: 10.06.2005
От: на тръстиката
|
#2591659 - 12.03.2010 10:21
[Re: Апчих]
|
|
|
Цитат:
Моето мнение е, че в момента всички до един трябва да подкрепим хората, които управляват държавата
Да бе онзи Дянков няма да си плаща данъците, а аз да нося и за него... хахаха.. помага се на честни хора, не на лапачи и използвачи скрити зад надеждите на един изстрадал народ.
Цитат:
Не е време за протести, а за усилена работа !
Ти наясно ли си колко много хора работят на по две места, не за да са милионери...., а да имат пари да си платят тока, парното и храната за семействата си. Дали ще си толкова радетел за власта ако останеш без работа и събираш стотинки за хляб??? Как ще си платиш осигуровките??? ще кажеш виновни са Доган и Станишев... е къде е Борисов сега, нали се пенеше как ще ги вкара в затвора, а сега мълчи като мишок и се прави, че невижда какво става в държавата. Ама не се забравя кой ти е дал генералските пагони... ей това е Борисов, пък ти работи като роб и вярвай как ще те оправят... да правят го и то буквално. Колана няма повече дупки.
-------------------- http://www.sosbg.org
|
Древния
наблюдател

Регистриран: 13.04.2005
От: Центъра
|
#2592501 - 13.03.2010 18:01
[Re: Bubachko]
|
|
|
Резервът на Здравната каса от 860 млн. лв. е заложен през септември м.г. в Международния валутен фонд (МВФ). Целта на финансовата операция, съчинена най-вероятно от министър Симеон Дянков, е в БНБ да бъдат влети 40 млн. лв. от лихва върху въпросната сума. Падежът по депозита е на 30 април. Това съобщи д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.
На 31 юли 2009 г. България има сметка от 4 247 105 специални права на тираж (СПТ) - специфична валутна единица, чийто курс се определя от МВФ. На 31 август м.г. страната ни вече има на сметката си 478 845 705 СПТ, а месец по-късно те са 615 134 807 СПТ.
“Това по 1,38 курс долар/лев прави 848 886 033 лв., колкото е резервът на НЗОК в края на 2009 г. Министър Дянков ги е заложил пред МВФ предварително и затова Здравната каса не можа да плати на лекарите и болниците за ноември и декември м.г. Това е причината сега панически да търси начини да набави пари за здравната система и да иска увеличаване на вноската с 2% от 1 април, тъй като финансовото министерство отново няма да има средства да плати на медиците за извършената дейност” Въпрос: Как мисли г-н Велик Финансист от топ 100, колко хронично болни са починали, за да се вземат тези жалки 40 млн? Това ли е причината за маневрите около Президента? Да ни се отклони вниманието от това, а и от още сума ти други недомислия? Великия финансист, един от първите 100 в света първоначално искаше да заложи валутния резерв на борда, май. Явно, решил е да направи тренировка с резерва на НЗОК! Съд за това пишлеме недоучено! Всъщност, дали Г. Първанов ще е Президент или не, не променя с нищо ситуацията, която се очертава да се развие като катастрофална в близките 3-4 месеца, под мъдрото ръководство на Спасителя на нацията! Времето от управлението на Жан Виденов ще е само един хубав спомен, напомнящ, че може да е и много по-лошо. Месията ни го каза в прав текст, че така зле не сме били дори по време на войните, които благодарение на подобни нему политици, винаги сме губели. Губим и поредната война с нищетата и мизерията по всички фронтове. Този път няма да имаме дори и спечелена битка. Валутният борд ще бъде свален, тъй като реално той е пречка за излизане от кризата. Валутната стабилност не струва и пукнато яйце при разрушена икономика!! И ако миналата година реалната стойност на лева спрямо еврото беше 1 евро за 4 лева, то сега, при тази ситуация, дори не ми се и мисли какво ще стане, когато в сюблимения момент всички хукнат да обръщат хартийките-левчета в евро и долари!! А това е неизбежно! Това всъщност ще бъде последният пирон в ковчега на българина. Ще му бъде отнето всичко, което е успял да скъта. Дори и домът - гордостта и целта в живота на всеки уважаващ себе си българин. И всичкото това отново ще е дело на същата шайка бандити от 1990, 1991-2, 1996-7, 1999-2000. Събудете се, не сънувайте розови мокри сънища за оставка на Първанов. Не това е заплахата. Не това е Дамоклевия меч, който е над главите ни.

-------------------- „Който не може да атакува мисълта, напада мислещия.“
(Пол Валери, 1871–1945 г.)
|
Natural
stranger

Регистриран: 20.01.2005
От: Софето
|
#2592596 - 13.03.2010 20:45
[Re: Древния]
|
|
|
Цитат:
Валутният борд ще бъде свален, тъй като реално той е пречка за излизане от кризата. Валутната стабилност не струва и пукнато яйце при разрушена икономика!! И ако миналата година реалната стойност на лева спрямо еврото беше 1 евро за 4 лева, то сега, при тази ситуация, дори не ми се и мисли какво ще стане, когато в сюблимения момент всички хукнат да обръщат хартийките-левчета в евро и долари!!А това е неизбежно!
Древния, ай понеже си мнооооооооо отворен и плещиш пълни глупости - да оставим приказките на страна и да проверим бръщолевенията ти на практика: Значи казваш "реалната" стойност на еврото още миналата година била 4 лв. и доколкото разбирам понеже положението се влошава сега сигурно е ...колко? 5лв.? 6лв.? и ще стане сигурно 10лв. или повече в "сюблимния момент", нали? Та ти предлагам хем да се докажат тия твои "прозрения" (щото ти нали, за разлика от Дянков, си доучен ), хем да спечелиш и да се измъкнеш от "нищетата"  Аз сега ще ти продам 10 000 евро по 4лв. за евро (виж колко съм добър - даже по миналогодишния курс ти ги давам, според твоите приказки, сега нали е още по-лошо ) пък ти като дойде "сюблимният момент" и еврото много пъскъпне (нали, цитирам: "Това е неизбежно!") ще можеш да ги продадеш на яка печалба, или да си ги държиш и за разлика от останалите бълъци, които не са като теб наясно с нещата, да можеш да си пазаруваш на безценица с тях каквото искаш.  Супер сделка за теб, а?  Пък за мен ще остане мъката някак си да се оправям с тия 40 000 "хартийки-левчета" и да потъна в нищета
-------------------- Практиката показва, че на теория всичко е възможно!
|
kratuna
старо куче

|
#2592610 - 13.03.2010 21:02
[Re: Natural]
|
|
|
Цитат:
Аз сега ще ти продам 10 000 евро по 4лв. за евро (виж колко съм добър - даже по миналогодишния курс
Ама банките вече спряха ли да продават? :
|
Natural
stranger

|
#2592617 - 13.03.2010 21:06
[Re: kratuna]
|
|
|
Цитат:
Цитат:
Аз сега ще ти продам 10 000 евро по 4лв. за евро (виж колко съм добър - даже по миналогодишния курс
Ама банките вече спряха ли да продават? :
Знам ли , скоро не съм проверявал, но ако вярваме на Древния (а той е много учЕн! ) - всеки момент ше спрат да продават евро и долари, в очакване на "сюблимния момент" , който "неизбежно" ще настъпи
Редактирано от Natural (13.03.2010 21:12)
|
Древния
наблюдател

Регистриран: 13.04.2005
От: Центъра
|
#2592670 - 13.03.2010 23:21
[Re: Natural]
|
|
|
И ти твърдиш, че като свалят борда едно евро ще е 1.955 лв?  А 10000 евро кога за последно си виждал, като не броим това дет си го сънувал?
Не виждаш ли че съм ти постнал цитат, бе? Какво искаш аз да ти отговарям? УчЕн съм бил... Па може, защо не? 
Обръщай си пенсията в евро, ако ти артисва нещо. Приятелски съвет. Г.Първанов няма да ти оправи положението, нито пъ Бойко Борисов. 
-------------------- „Който не може да атакува мисълта, напада мислещия.“
(Пол Валери, 1871–1945 г.)
|
Natural
stranger

|
#2592853 - 14.03.2010 15:31
[Re: Древния]
|
|
|
Цитат:
И ти твърдиш, че като свалят борда едно евро ще е 1.955 лв?
Да, твърдя ! Когато влезем в еврозоната, курсът ще е 1.95583 лв. за 1 евро. Възможно е, макар и много малко вероятно, да се направи закръгление на 2.00лв. за евро. А ти какво твърдиш? Да видим тук, пред всички във форума??? И съм готов да се обзаложа, че курсът ще е по-малко от 2.01лв. за 1 евро!
Цитат:
А 10000 евро кога за последно си виждал, като не броим това дет си го сънувал?
Ти за мен нямай грижа, ама предложението за сделката си важи, защо мълчиш, а? Нещо не ти стиска май? 
Цитат:
Не виждаш ли че съм ти постнал цитат, бе? Какво искаш аз да ти отговарям?
Вие на "бе" ли си говорите във ваше село?  Айде сега седни спокойно, пийни чаша вода и си прочети много внимателно поста! Защото тук има два начина за цитиране: или Цитат:
така
, или както е общоприето - с кавички! Айде сега ми покажи къде има цитат в бръщолевенията ти за валутния борд, курса на еврото, сюблимния момент и левовете-хартийки! Чакам! 
Цитат:

Виждам - правилно си се ориентирал да извършваш това движение, дано да има полза! 
И предложението продължава да си важи, да не се покриеш пак някъде като мишок - и за сделката и за баса за курса на еврото при отмяната на валутния борд.
|
|