ALL.BG форуми
ALL.BG поща форуми чат стая обяви картички

Форуми » Политика » Политика

Страници: 1 | 2 | >> (покажи всички)
Marillion
Министър на истината
**

Регистриран: 19.11.2004
От: Евразия
"ЗА" или "ПРОТИВ" уличните протести?
      #2589956 - 09.03.2010 12:08

Формален повод за темата е протестът на общопрактикуващите лекари в България. Веднага искам да подчертая, че не желая и тази тема да се превръща в поредната безсмислена провокация в която да се сформират два враждуващи лагера на "привърженици" и "противници" на лекарското съсловие. Затова, отново подчертавам, че протестът на "джипитата" е просто формален повод за откриване на подобна дискусия...

И така, какво е отношението ви към подобни улични протести? Според вас, това ли е правилният начин за разрешаване на социално-икономически проблеми? Примерът на съседна Гърция не е ли показателен за размиване на понятието демокрация? Нима под формата на протест е оправдано затварянето на граници, улични безредици или поставяне на абсурдни искания пред правителството? Снощи чух, че гръцките протестиращи не допускат внасянето на оздравителната програма на правителството в сградата в която се помещава печатницата на техния "Държавен вестник", с което на практика се възпрепятства обнародването и приемането на документа. И това в страна на ръба на фалита?! Това според вас, би ли могло да се случи в България или някоя друга страна по света? Как ще се отнесе властта към подобно гражданско неподчинение, нима това не е поредната широка крачка към анархия?

В същото време не мога да скрия, че уличните протести имат положителен резултат в определени случаи. На първо четене ми идват протестите на таксиметровите шофьори от преди няколко години. Нормално ли е управляващите /независимо кои са те/ да заемат поза "партер" пред протестите на една социална група /независимо коя е тя!/, а да остават "неми" пред протестите на друга социална група? Каква е разликата между един таксиметров шофьор и един учител, щом говорим за накърнени социално-икономически права? Въобще трябва ли да търсим разлики в подобни случаи?

И накрая, как се отнасяте към поредното безумие на премиера, който снощи официално обяви, че за да се компенсира недостига в бюджета на Здравната каса, ще се увеличи размера на здравната осигурителна вноска?

--------------------

„Който владее миналото, той владее и бъдещето. Koйто владее настоящето, владее миналото.“

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Ооо ...
~
**

Регистриран: 06.09.2006
От: BG
Re: "ЗА" или "ПРОТИВ" уличните протести? [Re: Marillion]
      #2589981 - 09.03.2010 13:06

1. Против уличните протести! Ощи си спомням "кой не скача е червен". В тълпата се получават страхотни изцепки, присъединяват се разни лумпени /как да ги разкараш?/, които могат да отблъснат вместо да спечелят.

2. Здравната ни система не е дете на сегашното правителство.

От абсурда да не се знае кой, за какво работи, кой за какво плаща и кой какво получава, нищо добро не да се очаква.

Трябва радикална реформа - нищо общо с това до тук.

Кой ще се осигурява на по-висока сума, след като няма да получи нищо повече.

И тези абсурди с лекарствата ...

В случая правителството сърба чужда попара, ама щом се е заело - да направи нещо смислено - така само кофти пи-ар.
-

Редактирано от Ооо ... (09.03.2010 13:22)

Апчих
наздравещ
**

Регистриран: 04.10.2009
От: Южен Мозамбик
      #2590013 - 09.03.2010 13:44

Моето мнение е, че в момента всички до един трябва да подкрепим хората, които управляват държавата, в усилията им да ни спасят от унищожителната клоака, в която ни вкараха изродите доган, костов, кобурготски и станишев! Не е време за протести, а за усилена работа !

--------------------
"И в ада няма ярост по-голяма, от тази на отхвърлена жена"

dragon's-tiger

Регистриран: 14.10.2009
      #2590058 - 09.03.2010 14:15

Аз пък да задам един въпрос - защо в България се протестира само срещу 2 неща - ниски заплати и (доста по-тихо) срещу унищожаване на природата? Всичко останало се вмъква някъде между исканията за повече пари.
Уличен протест - против. Първо защото няма да накривиш шапката на когото трябва. Много по-ефективно е да си стоиш вкъщи или да ходиш на работа само да си клатиш краката, но в България няма нито един човек, камо ли колектив, на когото да му стиска да го направи.
(Всъщност, доста хора в тази държава ходят на работа само да си клатят краката и да правят през 30 мин цигарена пауза.)
Втората причина, заради която съм против, и която е свързана с първата - като протестираш на улицата, пречиш на другите като теб. Пак казвам, няма да накривиш шапката на когото трябва.

kratuna
старо куче

Регистриран: 30.06.2009
      #2590117 - 09.03.2010 15:37

Цитат:

И накрая, как се отнасяте към поредното безумие на премиера, който снощи официално обяви, че за да се компенсира недостига в бюджета на Здравната каса, ще се увеличи размера на здравната осигурителна вноска?

Ако някой беше в състояние да организира протести по този повод в няколко големи града, най-вероятно щяха да бият отбой. Но няма кой, затова се пенявим по форумите, а пък те утре ще си го гласуват ей така, между другото. После ще ни спретнат друго скандалче и покрай него ще вдигнат плоския данък. И така ще ни одерат по незнамсиколко кожи, пък ние ще се успокояваме, че, ето на, нас ни гърбят, ама и Преслава, и Графа и незнамсикой още ще си платят на данъчните /айде бе, ще ми се правят на много хитри /.

ЗА уличните протести.
Както обича да казва шефът ми:"Бебето докато не ревне, майката не му дава да яде".

kratuna
старо куче

Регистриран: 30.06.2009
Re: "ЗА" или "ПРОТИВ" уличните протести? [Re: dragon's-tiger]
      #2590143 - 09.03.2010 16:23

Цитат:

Много по-ефективно е да си стоиш вкъщи или да ходиш на работа само да си клатиш краката, но в България няма нито един човек, камо ли колектив, на когото да му стиска да го направи.
(Всъщност, доста хора в тази държава ходят на работа само да си клатят краката и да правят през 30 мин цигарена пауза.)

Пък викаш, ефект никакъв.

Ооо ...
~
**

Регистриран: 06.09.2006
От: BG
Re: "ЗА" или "ПРОТИВ" уличните протести? [Re: Апчих]
      #2590235 - 09.03.2010 18:20

Цитат:

Моето мнение е, че в момента всички до един трябва да подкрепим хората, които управляват държавата, в усилията им да ни спасят от унищожителната клоака, в която ни вкараха изродите доган, костов, кобурготски и станишев! Не е време за протести, а за усилена работа

И аз не мисля, че е време за смяна на правителството.

Още повече, че алтернативата е ... Абе тури му пепел!

deputatkata
влюбена в Дянков!

Регистриран: 04.05.2006
      #2590790 - 10.03.2010 17:17

И аз не мога да дам еднозначен отговор за уличните протести.
Все пак си мисля, че не може да нямат право хората да протестират. Нали така е по цял свят, дори в най-развитите демокрации...
Отделен е въпросът в какво се превръщат нашите протести и как се опорочават нещата.
Ето един протест от днес:

уеб страница

--------------------
"Няма значение какво ще кажеш, важно е как ще го разтълкувам."

Максима на служителите от Светата инквизиция

djasra

Регистриран: 04.09.2005
      #2591097 - 11.03.2010 09:54

Цитат:

Нима под формата на протест е оправдано затварянето на граници, улични безредици или поставяне на абсурдни искания пред правителството? Снощи чух, че гръцките протестиращи не допускат внасянето на оздравителната програма на правителството в сградата в която се помещава печатницата на техния "Държавен вестник", с което на практика се възпрепятства обнародването и приемането на документа. И това в страна на ръба на фалита?! Това според вас, би ли могло да се случи в България или някоя друга страна по света?

Категорично не, у нас не може да се случи в такива мащаби, освен ако не е поръчано от някоя политическа партия. В България както всички знаем няма синдикати или по-точно има някакви техни подобия, които обслужват определени политически интереси. Вчера К. Тренчев, запитан относно поредните нагли увеличения на газ,ток,парно, соигуровки се изтъпанчил да обяснява че българинът бил търпелив и овчедушен. Така ли е не знам, ама къде в случая са синдикатите и той за красота ли е за какво ли?
А за Европа-та се сещам преди няколко години Унгария беше пред прага на гражданска война само и единствено за това, защото нехния премиер си признал, че бил излъгал относно някои предизборни обещания. Е това със сигурност никога не може да стане в България.
"За" уличните протести съм, но с добра организация и добре формулирани цели. Биха имали ефект, защото СуперБойко поне по телевизора се прави, че се вслушва в т.нар. глас на народа. Даже май имаше наскоро някакъв проекто закон за забрана на уличните протести, явно на ония горе им пука, пък било и то само заради праведния медиен образ на бащици и закрилници.
Постоянно се тръби за престъпления и измами в огромни мащаби на властимащи, които не само че не ги съдят и затварят на топло ами същите тия престъпници отново ги виждаме в парламента с мазни самодоволни усмивчици.
С безредици и масово народно неподчинение няма да се превърнем тутакси в Швейцария. Обаче анархията си я има и тя си продължава и през тоя 20-годишен преход, няма виновни, няма осъдени. Трябва ли да продължаваме така, да се снишаваме и да си мълчим, мислейки си как ще си платиш текущите сметки и евентуално да се нахраниш? Ще си траем, ще продължават да ни оправят бавно,мъчително и болезнено (без вазелин естествено, криза е) и ще чакаме следващия месия.

Редактирано от djasra (11.03.2010 09:59)

Bubachko
тя

Регистриран: 10.06.2005
От: на тръстиката
Re: "ЗА" или "ПРОТИВ" уличните протести? [Re: kratuna]
      #2591649 - 12.03.2010 10:09

Цитат:

затова се пенявим по форумите, а пък те утре ще си го гласуват ей така, между другото. После ще ни спретнат друго скандалче и покрай него ще вдигнат плоския данък. И така ще ни одерат по незнамсиколко кожи, пък ние ще се успокояваме, че, ето на, нас ни гърбят, ама и Преслава, и Графа и незнамсикой още ще си платят на данъчните /айде бе, ще ми се правят на много хитри /.

ЗА уличните протести.
Както обича да казва шефът ми:"Бебето докато не ревне, майката не му дава да яде".

напълно ясно и точно казано. Само се ежим ама като турят ботуша на вратлето ни и клекнем смирено.

--------------------
http://www.sosbg.org

Страници: 1 | 2 | >> (покажи всички)

Допълнителна информация
0 регистрирани и 2 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  admiral 

Изпечатай темата

Възможности в този форум:
      Не можете да добавяте нови теми
      Не можете да отговаряте на мненията
      HTML - забранен
      Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг:
Брой показвания: 1692

Мнението ти за темата:

Прехвърли се в

ALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2011 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.071 seconds in which 0.059 seconds were spent on a total of 14 queries. Zlib compression enabled.