Marillion
Министър на истината

Регистриран: 19.11.2004
От: Евразия
|
Re: Качествените изменения в Божията дейност
#2591253 - 11.03.2010 16:15
[Re: Huckleberry]
|
|
|
Гледам пак си навлязъл в блатото без гумени ботуши, ама поне кислородна маска сложи ли, че зловонията там е голяма?
--------------------
„Който владее миналото, той владее и бъдещето. Koйто владее настоящето, владее миналото.“
|
Huckleberry

Регистриран: 15.02.2002
|
#2591360 - 11.03.2010 20:01
[Re: Hard Rock fan]
|
|
|
Цитат:
Щото как да ти кажа, аз, бидейки обикновен човек, а не "бог в развитие" направо казано...не съм в позиция да ти давам акъли.
Ааа...,аз много държа на теб
|
Huckleberry

|
#2591362 - 11.03.2010 20:02
[Re: tired]
|
|
|
Цитат:
Цитат:
Не ми става ясно: 1. Дали "дяволът" се визира да е творец (наравно с Бог).
Дяволът е разрушителната страна на бога.
Единство на противоречията ! Абе,аз как ще разбера дали съм станал философ ?
|
Huckleberry

|
#2591363 - 11.03.2010 20:07
[Re: Marillion]
|
|
|
Цитат:
Гледам пак си навлязъл в блатото без гумени ботуши, ама поне кислородна маска сложи ли, че зловонията там е голяма?
Командировка
Командирован съм във твоята душа.
В сумрака на душа такава, как мразя,по служба да се озова.
В мислите ти с погнуса аз вървя, прескачам изгнилите дървета, размазвам злобни псета.
Лепкава слуз по блатото плува -гнойта на твойта душа. По скафандъра прилепи вампири ми се впиват, не искам с погледа си да ме умърсят.
Не откривам нищо което да си струва, аз мисията си да продължа. Изчезвай бързо!-пиявиците тръгват! това нареждане от горе е, не бива да рискувам-МИГ!
Пароструйки скафандъра ми чистят, но погнусата не могат ми спестят.
В мислите,и твоята душа командировка зла ме разлюля!
|
Луд папагал

Регистриран: 27.02.2009
|
#2591718 - 12.03.2010 11:25
[Re: Huckleberry]
|
|
|
"Качествените изменения в Божията дейност. - Бог, Дяволът - боравят чрез законите на физиката или са над тях? Защо Бог е направил човека от кал, а не го е направил направо?" (Huckleberry.)
Намирам въпроса за изключително смислен*, въпреки (не и поради) глумливостта, с която е изказан.
Отговор (метафората "Бог е любов"): 01. Бог е Първотворецът, та, сътворявайки, Той преди всичко сътворява изот Себе Си Себе Си; 02. но не би могло Той да сътвори Себе Си иначе, освен като Свой образ, в който да се оглежда; 03. ала Себеобразуването няма как да стане, освен в Себеполагане; 04. и ето че Бог бива да бъде в Свое Си положение; 05. и тъкмо в Божието Себеположение се състои най-общо материализацията: причинновремепространствена; 06. Дяволът е именно настоящата логика, по която Бог по Свой образ и подобие създава човека (тялото на духа в Творението) от "кал"; 07. та Дяволът изстъпва в човешката граничност: изкушението, щото да престъпиш (познаеш, втурнеш по логиката); 08. Грехопадението прекъсва трояко връзката с Бог: човек (духовно) и Бог; Творение ("природа") и Бог; Дявол и Бог; логиката става собствена, нежели Божия; 09. Грехопадението, инициацията на "качествените изменения в Божията дейност", не е логично; 10. Бог-Първотворецът + Грехопадението (т. 01 - 09) - не могат да бъдат (в най-общ феноменологичен план) освидетелствани (Лаплас - Хайзенберг) и е безсмислено да говорим както за Бог-Първотворец, то тъй и за Грехопадение; 11. "вярата" (да ти е интересно да живееш, вместо да живееш за "интереси"**) е заключена в метафоричната формулировка "Бог е любов" (Христос); 12. предпоставка за залитане в евангелизъм; 13. метафората "Бог е любов" - религията на живота.
"Между религията и настоящата наука няма ни родство, ни дружба, ни вражда: те са на различни планети." (Ницше.)
-----------------------
(*) Подтекст: наукоприложното над (или под) религиозното. (**) "Планетарни сили".
-------------------- Светото Писание е граматиката на Словото Божие (10.03.2010 21:26)
|
Луд папагал

Регистриран: 27.02.2009
|
|
Да ти е интересно да се занимаваш с наука - Фауст и сходни?

(Рембранд - "Фауст", офорт, 1650-1652.)
-------------------- Светото Писание е граматиката на Словото Божие (10.03.2010 21:26)
|