Huckleberry

Регистриран: 15.02.2002
|
Казус - Банки-свобода на придвижване
#2591896 - 12.03.2010 14:37
|
|
|
Всички знаем че спряха Любо Пенев на границата. От вчера ме занимава въпрос,- кога банка,частна институция,може да ползва държавната машина-гранични власти за да задържи длъжник в националните граници. Има ли долен праг сумата,и откъде накъде държавата ще взема становище в междуличностни материални отношения. Имам чувството че го лъжат моят човек,с оглед да измъкнат кинти.
|
Marillion
Министър на истината

Регистриран: 19.11.2004
От: Евразия
|
Re: Казус - Банки-свобода на придвижване
[Re: Huckleberry]
#2591995 - 12.03.2010 16:40
|
|
|
Това е една от законово допустимите принудителни административни мерки и всеки кредитор с изискуемо и ликвидно вземане може да поиска от съда да наложи подобна забрана на негов длъжник. Подобна мярка се налага за определен период от време, обикновено до приключване на делото или до погасяване на задължението. Процедурата е сравнително проста, но изключително ефикасна що касае изпълнение срещу публични личности. Обикновено предполага изпълнително дело и се движи от частен съдебен изпълнител. За жалост, както сам си усетил, винаги когато в процеса пряко се намеси субективен елемент, нещата излизат от контрол и понякога съдът отказва издаването на подобни заповеди, въпреки че молбата отговаря на условията и е напълно основателна... 
С две думи, на практика няма долен праг на задължението, всичко се решава от човек, а както ти сам знаеш, за разлика от машините, хората сме податливи на манипулации...
--------------------
„Който владее миналото, той владее и бъдещето. Koйто владее настоящето, владее миналото.“
|
Black Adder
Advanced

Регистриран: 18.04.2004
От: Varna
|
[Re: Huckleberry]
#2592002 - 12.03.2010 16:47
|
|
|
Не съм запознат много с конкретния случай, честно казано, но предполагам че се е минало през съда. Което вече си е напълно нормална процедура, ако длъжникът е неизправен. Върти ми се нещо за долна граница от 5000 лева непогасени задължения - МТел имаха преди години идея да съдят длъжниците си и да ги спират от пътуване зад граница - тогава имаше доста хора с навъртяни сметки от по няколко стотин лева и никакво желание да плащат, но тъй като все пак съмата не е чак толкова крупна нямаше как да се реализира тази последната идея със забраната за пътуване.
А може ли линк към новината...?
-------------------- Reality-o-Meter: |.\......|
|
_Arwen_

Регистриран: 01.12.2008
|
[Re: Black Adder]
#2592039 - 12.03.2010 18:06
|
|
|
Забрана за напускане на страната се налага след издадена мотивирана заповед от МВР (не от съда) по искане на съдебен изпълнител, НАП, прокурор и др.
Закон за българските лични документи
Чл. 75 Не се разрешава напускане на страната на: 1. лица, за които има достатъчно данни, че с пътуването си застрашават непосредствено сигурността на Република България;
2. (нова - ДВ, бр. 45 от 2002 г.) лица, за които има достатъчно данни, че с пътуването си застрашават системата за защита на класифицираната информация, представляваща държавна тайна на Република България;
3. (изм. - ДВ, бр. 70 от 1999 г., в сила от 01.01.2000 г., изм. - ДВ, бр. 86 от 2005 г., в сила от 29.04.2006 г., изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) лица, осъдени на лишаване от свобода до изтърпяване на наложеното им наказание, освен в случаите по чл. 66 и 70 от Наказателния кодекс;
4. лица, които са осъдени да плащат другиму издръжка и не са я осигурили за срока на пребиваването си в чужбина;
5. (доп. - ДВ, бр. 45 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 29 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г.) лицата, за които е поискана забрана по реда на чл. 182, ал. 2, т. 2, буква "а" и по чл. 221, ал. 6, т. 1, букви "а" и "б" от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс;
6. (нова - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) лица, които не изпълняват подлежащ на принудително изпълнение съдебен акт, по силата на който са осъдени да заплатят парично задължение в големи размери към български физически и юридически лица или чуждестранни лица, освен ако представят надлежно обезпечение.
Задължения в големи размери, според допълнителните разпоредби са тези над 5000 лв. Т.е. това е долният праг.
уеб страница
|
Huckleberry

Регистриран: 15.02.2002
|
[Re: Black Adder]
#2592044 - 12.03.2010 18:13
|
|
|
Цитат:
А може ли линк към новината...?
Няма новина. Приятел в далечна страна се запознава с българско девойче по най тривиалният начин - интернет. Плаща и билета да му погостува,или нещо повече,но тя казва че я върнали от границата за дълг,сега романтикът ще трябва да се бръкне и още,и по значително,и някак се разчита аз да получа просветление по казуса.Ами,споделих му че знам за такъв технологичен похват за създаване на добър материален статус,и дано не е и той късметлията. Но щом няма долен праг, Мога,мога да се грабна на майна си райна,и кредитни инспектори и прочие и да разнища казуса до бяло,но басси! се аз ли ште спасявам планетата !
|
|