ALL.BG форуми
ALL.BG поща форуми чат стая обяви картички


Форуми » Бизнес и Икономика » Икономика и финанси

Страници: 1
Мелбърн
неориентиран


Регистриран: 12.03.2010
Мнения: 4
Указанието на НАП за двойното осигуряване не е отменено!
    #2592055 - 12.03.2010 18:44

http://portal.nap.bg/files/file_download.pubdocument?p_doc_id=2491
Ето това е указанието което допълва указание №24-00-7/25.02.2010г.УКАЗАНИЕТО НЕ Е ПРОМЕНЕНО! НИКЪДЕ не е написано и е ГРЕШНО да се тълкува по следния начин: „Съдружниците и собствениците на търговски дружества не дължат осигурителни вноски за управлението на фирмата, ако с договор или по решение на общото събрание не е определено или договорено възнаграждение за тази дейност.” Ето доказателствата:
1. Според Търговския закон (чл.141, ал.7) „Отношенията между дружеството и управителя се уреждат с договор за възлагане на управлението. Договорът се сключва в писмена форма от името на дружеството чрез лице, оправомощено от общото събрание на съдружниците или от едноличния собственик.”
2. Според КСО (чл.4, ал.1, т.7) „Задължително осигурени за общо заболяване и майчинство, инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, трудова злополука и професионална болест и безработица по този кодекс са: изпълнителите по договори за управление и контрол на търговски дружества, едноличните търговци, неперсонифицираните дружества, както и синдиците и ликвидаторите.”
3. Според Указанието на НАП Изх. № 24-00-/25.02.2010г., /първото/ „От 01.01.2010г. когато месечните възнаграждения не са начислени, осигурителните вноски за горепосочените лица се дължат върху не по-малко от минималния месечен размер на осигурителния доход по основни икономически дейности и квалификационни групи професии.”
4. Според Указанието на НАП Изх. № 24-00-/25.02.2010г., /второто/ „Неначислени възнаграждения на лицата, които упражняват трудова дейност по чл.4, ал.1, т.7 от КСО са дължими възнаграждения, които не са начислени, с други думи не са отразени по съответния начин в счетоводството на лицето”.
5. „При установяване наличието на дължими възнаграждения с оглед дължимост на осигурителните вноски за ДОО върху неначислени възнаграждениа на лицата, които упражняват трудова дейност по чл.4, ал.1, т.7 от КСО се прилага предвиденият в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс ред за събиране на доказателства и доказателствени средства”.
ПОЯСНЕНИЯ:
1. Относно т.1: Длъжни сме по Търговския закон да имаме писмен договор за управление. Считам, че скоро ще ни накарат тези договори да се побликуват в Търговския регистър.
2. Относно т.2: Задължително дължим осигуровки за „трудова дейност по чл.4, ал.7, т.1 от КСО), т.е. за управлението!
3. Относно т.3: Минималният размер на осигуровките за управлението, е посочен в тази точка.
4. Относно т.4: В договора за управление се отразява „дължимото” възнаграждение за извършваната трудова дейност - управлението, което е свързано с дохода по основни икономически дейности и квалификационни групи професии.
5. Относно т.5: Ако не спазим т.4, т.е. договора за управление е без възнаграждение за извършваната трудова дейност (управление), в тази точка е посочено наказанието, т.е. проверки и глоби.
ИЗВОДИ:
1. Договорът за управление се приравнява на трудов договор!
2. Ако управляваш фирмата си, но и извършваш допълнителна трудова дейност, например продаваш стоки в магазина си, трябва да се осигуряваш и върху допълнителната трудова дейност.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Мелбърн
неориентиран


Регистриран: 12.03.2010
Мнения: 4
Re: Указанието на НАП за двойното осигуряване не е отменено!
    #2592157 - 12.03.2010 22:15 [Re: Мелбърн]

Поправката на указание 24-00-7/25.02.2010 на НАП – хвърляне на прах в очите

С публикацията от 25 февруари опипаха почвата. Прецениха риска от организиращия се протест на 15 март и от петицията, под която вече са се подписали почти 17 200 души (до 22 часа на 12.03) и след седмица до две обещаха да допълнят своето указание. Като изчистят спорните и неясни моменти.

Всъщност по начало Указанието на НАП, взривило недоволството на дребния бизнес, бе издадено с претенциозната цел да разясни промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО). А де факто наложи станалия популярен сред хората кръвен данък на единствените данъкоплатци, които не лежат на гърба на държавата и със сизифовски усилия се спасяват от безработицата, създавайки си собствен бизнес. На основата на кредити, заеми и прочие задължения в аванс. Управителите от тази година трябваше да се самоосигуряват вместо върху минималния осигурителен праг от 260 лв, върху 420. Нововъведението ще им трупне нов налог, върху минималния осигурителен праг за управители, който е около 700 лв, независимо дали имат някакъв сносен оборот, да не говорим за печалба. Мнозина във форумите се жалват, че клиентите им са по-бедни и от тях и оборотът им в добрия случай е около 300 лв. Налогът тогава надхвъля и него. Не само липсата на печалба, но и фалитът се очертава като фатален изход. Това обаче не е всичко. Указанието на НАП, независимо че е издадено на 26.02, важи със задна дата от 01.01 – т.е ще трябва да платите още 770 лева за януари и февруари! Така че бедните хорица вече са длъжници със стара дата. Прилага им се мъртва хватка, от която няма спасение.

Безумието няма обяснение и в случая нещата стоят точно така. Защото, ако финансистите в управлението искат да пълнят хазната, а НАП фондовете си, то това може да стане само еднократно. Докато не банкрутират микропредприятията. Ами след това? Да не би да се окаже прав Желязко Христов, който просто заключава: „Дянков работи против България!”.

Така или иначе организаторите на протеста и хилядите недоволни нямат намерение да спират натиска, защото разбират, че управниците действат на принципа на модифицираната максима: „Дръж народа в мъгла, за да НЕ му стане ясно”. Ако се опитаме да вникнем в обещаните, корекции, които трябва да избегнат недоразумението и да успокоят духовете, ще разберем, че ни заглавичкват. Преценете сами:

„Промените в указанието ще се мислят в посока осигуровките да се начисляват върху реално възнаграждение, а не върху виртуални пари. Това означава, че ще се изясни дали се дължат осигуровки по договор за управление, по който не се изплаща възнаграждение. Най-вероятно няма да се начисляват пълни осигурителни вноски и в случай, че управителят на фирмата работи като такъв по няколко часа на седмица”, ни информират от „Капитал”.

В най-лошия случай ще си дръпнат още 100-тина лева грешни пари. А става въпрос за около 200 000 врящи, кипящи и изпаряващи се вече субекти от малкия и отчасти средния бизнес.

Но каквото и да става оттук нататък, ще се получи ситуация, аналогична на вица, в който на девойчето се предлага секс „само с главичкита”. А после да го поема целия. Или като в другия, в който на човек му съобщават щадящо трагична вест, като му казват, че всичките му роднини са умрели и после го тешат, че всъщност това е станало „само“ с… майка му.

Нищо оттук нататък не трябва да спира протестите под наслов – „Осигурителни вноски без доходи? Не на безумието!”

За сведение на заинтересованите:

Протестите, насочени срещу указанието и безмозъчната данъчна политика, ще се проведат на 15 март от 11 часа в градовете:

София - пред Министерството на финансите,
Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Русе, Велико Търново, Габрово, Плевен, Враца, Видин, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Бургас – пред сградите на НАП.

Над 30 000 таксита в цялата страна ще се включат в организацията като подкрепа от Националния независим транспортен синдикат.
Линк към петицията: http://bgpetition.com/podpiska_nap/index.html

Редактирано от Мелбърн (12.03.2010 22:25)


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Мелбърн
неориентиран


Регистриран: 12.03.2010
Мнения: 4
Re: Указанието на НАП за двойното осигуряване не е отменено!
    #2595049 - 18.03.2010 11:14 [Re: Мелбърн]

Антикризисният план на кабинета ще удари сериозно всички доходи
Правителството обмисля да се отнемат привилегиите на чиновниците, да се облагат брутните заплати и пенсиите, да се намалят майчински и да се доплаща за лечение
Юлиана Бончева
http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=5357&sectionid=16&id=0000101


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
tanariil
архидемон
**

Регистриран: 07.09.2002
Мнения: 4092
От: някъде там...
Re: Указанието на НАП за двойното осигуряване не е отменено!
    #2599016 - 26.03.2010 12:01 [Re: Мелбърн]

Верно, че секи луд е с номера си, ама тия са с цела програма. Имам чувството, че ако кризата не ни затрие, то мерките срещу нея ще го направят.

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Страници: 1Допълнителна информация
0 регистрирани и 1 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  Дон Кихот 

Изпечатай темата

Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг:
Брой показвания: 1479

Мнението ти за темата:

Прехвърли се вALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.02 seconds in which 0.003 seconds were spent on a total of 13 queries. Zlib compression enabled.