Nikolay Dimitrov
неориентиран
Регистриран: 28.07.2010
|
Кандидатстване на работа в САЩ
#2671900 - 28.07.2010 18:48
|
|
|
Напоследък, все повече мисля да емигрирам от България по възможност за постоянно. Насочил съм се към САЩ. Ето как стоят нещата занимавам се с програмиране от вече 8 години като през последните 5 професионално. Идеята ми е следната но не знам до колко е приложима. Та ето каква е тя: В продължение на 3 години разработвам една система за организация на работата в големи фирми с по няколко клона. Системата е завършена и съм решил с нея да кандидатствам за работа в САЩ като заедно с документите ми за кандидатстване пращам и тази програма, за да може всеки работодател нагледно да види какво мога да предложа. Лошото е че не мога да отида в САЩ предварително и от там да кандидатствам, защото нямам кой да ми прати покана, затова се надявам някой работодател да го направи. Някой, който има идея как мога да си повиша шансовете за работа в САЩ да пише.
|
sanbernar
unleashed

Регистриран: 19.05.2010
От: Under Bay Bridge...
|
Re: Кандидатстване на работа в САЩ
#2671918 - 28.07.2010 20:07
[Re: Nikolay Dimitrov]
|
|
|
Цитат:
Напоследък, все повече мисля да емигрирам от България по възможност за постоянно. Насочил съм се към САЩ. Ето как стоят нещата занимавам се с програмиране от вече 8 години като през последните 5 професионално. Идеята ми е следната но не знам до колко е приложима. Та ето каква е тя: В продължение на 3 години разработвам една система за организация на работата в големи фирми с по няколко клона. Системата е завършена и съм решил с нея да кандидатствам за работа в САЩ като заедно с документите ми за кандидатстване пращам и тази програма, за да може всеки работодател нагледно да види какво мога да предложа. Лошото е че не мога да отида в САЩ предварително и от там да кандидатствам, защото нямам кой да ми прати покана, затова се надявам някой работодател да го направи. Някой, който има идея как мога да си повиша шансовете за работа в САЩ да пише.
Според мен най-лесния начин е щом си решил да са щатите, е да си намериш щатска фирма с клон в България. Или пък Българска с такъв в Щатите или пък каквато и да е но да има офис в щатите но и в София, за да може тук да те видят какво можеш и при положение, че много те харесат, да им кажеш, че искаш да работиш в щатския клон.......
Друг вариант е да пробваш да учиш магистратура в щатите, много хора и така правят...и от там дългия път на H1B и т.н
Може да пробваш да кандидатстваш директно в Щатите на работа, трябва да направиш малко "шпионаж" т.е да проучиш кои фирми имат практиката да взимат чужденци(обикновенно това са калпавите(стиснати) фирми по мое мнение) и после да се пребориш за Американски жител и да си намериш хубава работа....
Друг често срещан вариант май не се сещам, иначе екзотични колкото искаш други.
-------------------- Fortune = ln((1-DeltaOff$)/Span))/t1-t1
|
lamerko
куцо и сакато

Регистриран: 09.04.2008
От: Шумен
|
#2679970 - 13.08.2010 15:54
[Re: sanbernar]
|
|
|
Не виждам как би могъл да кандидатстваш с тази (ERP) система за работа. Определено може да ти влезе в резюмето, но има твърде много фактори. Като за начало няма как да докажеш, че не си работил с екип. А ако си работил с екип - няма как да разбере какво точно си правил ти. Аз например съм подобен случай - от близо 10 години работя в екип по големи проекти. И реално не мога да предоставя за резюме/CV нищичко, което да кажа - да, това е мое. И аз искам да се пробвам с H-1B, но нямам висше (започнато през 1998-ма) - в момента работя по въпроса за довършването му. Живот и здраве след година ще изтествам нервичките на някой друг служител по IT фирмите
|
joe123
съвсем ориентиран

Регистриран: 02.11.2004
От: България
|
#2680337 - 14.08.2010 17:51
|
|
|
Имаш ли бакалавърска степен? Ако имаш и говориш английски, има магистратури в САЩ, по време на които можеш да работиш законно по това, което учиш. Пак пътят не е лесен - магистратура със CPT, после H1B - но става.
|
slavy
Гринго

Регистриран: 28.05.2010
От: Варна/Virginia
|
#2683202 - 21.08.2010 17:27
[Re: joe123]
|
|
|
Някой знае ли какво е: How many years of Batch experience do you have? How many years of Blending experience do you have? Имам предвид Batch и Blending.
-------------------- Здравей живот!
|
Reks
Evil Guild Member

Регистриран: 04.06.2004
От: The Windy City
|
#2683209 - 21.08.2010 17:47
[Re: slavy]
|
|
|
Могат да значат много неща така, както си ги извадил от контекста . Ако кажеш за каква точно позиция става въпрос може някой в съответната област да ти каже конкретно .
-------------------- Some people are just evil - that's their nature
|
slavy
Гринго

|
#2683393 - 22.08.2010 08:44
[Re: Reks]
|
|
|
Мога  Става въпрос за Оператор - Химик (Chemical Compounder / Chemical Operator). Ето как почва писмото: Thank you for applying for the Operator positions. Below are some questions to help me guide you towards the right job and your answers will also assist me in making you a great coversheet for each specific position. Please take a moment to complete the questions. Следват въпросите, два от които не разбрах и затова ги цитирах.
|
no_bs
подозрително енергична

Регистриран: 23.11.2004
|
#2683479 - 22.08.2010 18:04
|
|
|
Слави, едно от първите неща, които човек трябва да научи, ако иска да има успех в САЩ, е да може да си намира нужната информация.
Ето ти най-общо какво е Batch production:
уеб страница
Ето ти какво дава едно търсене с ключова дума "chemical blending":
уеб страница
Ето ти и още информация за това какво включва споменатата позиция като цяло:
уеб страница
Оттук-нататък би трябвало да можеш да се оправиш сам.
|
slavy
Гринго

|
#2683545 - 22.08.2010 22:05
[Re: no_bs]
|
|
|
Благодаря, явно имам още какво да уча за търсенето в интернет
Редактирано от slavy (22.08.2010 22:05)
|
Neo2008
новобранец

Регистриран: 10.06.2008
От: The Keystone State
|
#2683572 - 22.08.2010 23:04
|
|
|
Цитат:
Аз мога да ти кажа всичко, което трябва да знаеш.  Отваряш Гугъл, пишеш си термина който те интересува и натискаш Enter.
-------------------- Винаги се цели в Луната, ако я пропуснеш, ще уцелиш някоя звезда.
|
slavy
Гринго

|
#2683590 - 22.08.2010 23:30
[Re: Neo2008]
|
|
|
Цитат:
Цитат:
Аз мога да ти кажа всичко, което трябва да знаеш.  Отваряш Гугъл, пишеш си термина който те интересува и натискаш Enter.
Това ми хареса Писах какви ли не думи, но точно това съчетание "chemical blending" - не.
|
Nikolay Dimitrov
неориентиран
|
#2693183 - 11.09.2010 19:12
|
|
|
Отдавна не бях влизал във форума затова сега пиша. Ето за какво става дума проекта сам съм си го писал и идеята е да го продам на фирма в САЩ която да го доразработва, а в договора за продажба на проекта да има клауза чрез която аз да мога да остана да работя по този проект като част от екипа който ще го разработва за в бъдеще.
|
love-metal
godfather

Регистриран: 10.12.2005
|
#2694623 - 14.09.2010 16:36
|
|
|
Ти мислиш ли че Америка се развива без твойта програма? Искам да кажа, че тази страна съществува независимо дали аз и ти съществуваме, никой не е незаменим. Ако си мислиш че си сътворил нещо дето го нема тука, лъжеш се. Твоя продукт дето ше се ползва в офисите вероятно ше бъде два пъти по скъп от този който в момента се продава тук. Защото съм сигурен че има поне още сто които чакат на опашката за да продават. Защо си мислш че точно ти ще дойдеш от БГ и ще почнеш да продаваш? Защото нямаш идея за какво става въпрос. По-добре говори с някой от бизнеса да ти каже има ли смисъл, защото тука лесно може да "заровиш" (дори за кратко)един голем куп пари за които после да съжаляваш.
-------------------- Live free or die хард
Редактирано от love-metal (14.09.2010 16:50)
|
love-metal
godfather

Регистриран: 10.12.2005
|
#2694626 - 14.09.2010 16:45
|
|
|
Абе, я направо кажи за какво става въпрос. Защото мрежата е пълна с GPL парчета софтуер които чакат да се приспособят към еди или друг бизнес. Аз също работя върху едно такова нещо от около половин година и още на нищо не прилича, камо ли да го запродавам на някой Ползвам го в моя бизнес и му виждам кусурите и си го нагласявам, но това става бавно и сложно. Един готов продукт трябва да е много добре изпипан защото клиентите бегат бързо . С две думи, най-добре е да можеш да го приложиш в твоя бизнес, и докато работиш да го ошлайфаш и да стане продаваемо. Защото иначе процеса е дълъг и изисква много пари.
-------------------- Live free or die хард
|
borsalino69
старо куче

Регистриран: 03.06.2005
От: NC/SC
|
#2694647 - 14.09.2010 17:26
[Re: love-metal]
|
|
|
Цитат:
С две думи, най-добре е да можеш да го приложиш в твоя бизнес, и докато работиш да го ошлайфаш и да стане продаваемо. Защото иначе процеса е дълъг и изисква много пари.
Няма време за шлайфане, батка. В този бизнес не големите "изяждат" малките, а бързите - бавните. Ти сам го каза горе, че сигурно има вече поне 100 варианта, които чакат да се продават. Дето викаше един мой преподавател "помислиш ли си за мига, и той е отлетял...".
Та не е лошо човек да пробва, даже си е задължително, но трябва и да има добра представа за "околната среда". Че иначе разочарованието от спуканите надежди е голямо.
|
Borisio
Нямам представа какъв

Регистриран: 13.09.2009
От: САЩ
|
#2694688 - 14.09.2010 18:42
|
|
|
Не е хубаво да се убива идея. Както и не е хубаво да се подкрепя нещо, което знаеш, че няма да просъществува. За какъвто и да е бизнес, дори и най-ситния, трябва да проучиш какво се търси и какво има на пазара. Истина е, че ERP пазара е доста наситен. Сега даже много компании прекратяват временно приложението на някои по-скъпи ERP-та от рода на SAP. При всички положения, ако имаш идея за продаване на нещо, трябва да опиташ, дори и да пропаднеш. Иначе никога няма да се научиш как работи американския пазар и винаги ще те човърма мисълта "ама защо не направих.....". като блъскаш една врата сто пъти, най-накрая ще я отвориш. Най-лесното и най-погрешното е да кажеш "не може".
|
Borisio
Нямам представа какъв

|
#2694877 - 14.09.2010 22:22
[Re: Borisio]
|
|
|
Доколкото си спомням българския език, казва се "Кандидатстване за работа", а не "на работа".
|
Nikolay Dimitrov
неориентиран
|
#2695168 - 15.09.2010 13:09
[Re: Borisio]
|
|
|
Цитат:
Доколкото си спомням българския език, казва се "Кандидатстване за работа", а не "на работа".
Чак сега видях грешката мерси за поправката.
|
Nikolay Dimitrov
неориентиран
|
#2695246 - 15.09.2010 15:38
|
|
|
Значи става дума за програма за организация на работата в софтуерни фирми като тя дава възможността служителите да работят от дома си, като използват програмата за да получават задачи които трябва да се свършат и да пратят това което са свършили през същата тази програма. В момента е завършена първата финална версия и работя по втората версия имам доста желаещи да закупят изцяло програмата (имам предвид да я развиват те), но първо искам да разуча не мога ли чрез нея да дойда в САЩ - това е първия вариант втория е лотарията.
|
Borisio
Нямам представа какъв

|
#2695310 - 15.09.2010 16:47
|
|
|
Ами то това го правим всеки ден където работя и не трябва специална програма.
|
lamerko
куцо и сакато

|
#2695554 - 16.09.2010 00:15
|
|
|
С други думи правиш някакъв вид бъг тракер, каквито има безплатни (например Мантис ) 
Надявам се, че това, което пишеш е доста по-сериозно от описанието, което спретна...
|
Nikolay Dimitrov
неориентиран
|
#2695820 - 16.09.2010 12:45
[Re: lamerko]
|
|
|
E има още но това мисля че беше основното. Приложението също включва Управление на проекти, сключване на сделки - поддържа множество валути като дърпа куровете от сайта на Европейската Централна Банка, фактуриране, заплати, бонуси, докладване за бъгове, тестване, сформиране на екипи, едновременна работа по проект или задача от няколко души, размяна на файлове, вътрешен чат като съобщенията се записват на сървъра ако ви потрябват по късно и сте си преинсталирали компютъра можете да ги дръпнете от там, видео чат, конферентни връзки, и всичко това се управлява от сървър, за да имате достъп до задачите и проектите си винаги и навсякъде.
|
Reks
Evil Guild Member

Регистриран: 04.06.2004
От: The Windy City
|
#2695923 - 16.09.2010 14:56
|
|
|
Цитат:
като дърпа куровете от сайта на Европейската Централна Банка
Не е хубаво програмата да си играе с такива работи - не и в корпоративна Америка .
-------------------- Some people are just evil - that's their nature
|
Borisio
Нямам представа какъв

|
#2695956 - 16.09.2010 16:11
|
|
|
Цитат:
като дърпа куровете
А ще гъделичка ли същевременно и топките, за да бъде съвсем "user friendly"?
|
lamerko
куцо и сакато

|
#2696031 - 16.09.2010 17:32
|
|
|
Можеш да се пробваш... но може би е добре това да стане след като приложиш серия от основни промени в цялата си идеология. Не е нужно да си бил в САЩ, за да разбереш, че американците не се интересуват от Европа както и от европейските възприети правила за бизнес и финансова политика. С други думи ще гледат много "умно" на някои функционалности 
То и аз искам у америката, ама настръхвам целия като почна да правя сравнение м/у нашите (европейски) разбирания и американските
|