ALL.BG форуми
ALL.BG поща форуми чат стая обяви картички

Форуми » Хоби и Развлечения » Пътешествия

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | >> (покажи всички)
Marillion
Министър на истината
**

Регистриран: 19.11.2004
От: Евразия
Истанбул за (почти) пет дни...
    #2674650 - 03.08.2010 14:46

Предполагам си спомняте за ето тази тема и дилемата, която в крайна сметка беше решена в полза на Истанбул, което пак не е съвсем така, защото в началото на септември покрай ежегодните концертни туризми ни се отвори пътуване и до Атина, но за него, когато му дойде времето, както казваше един мъдрец на развален български език...

Защо откривам тази нова тема? Основно, за да се консултирам с познавачите на мегаполиса Истанбул. Съставил съм си амбициозна програма за посещението на града и бих желал да я споделя с вас за мнения и предложения...

И така, започваме с:

Ден 1: Пристигане около 14 часа в хотела, който се намира досами крепостната стена на Истанбул в една тиха пряка на булеварда по който се движи трамвая. Към 15 часа започва първата обиколка на града. За този следобед съм предвидил пешеходна разходка в горната част на "Златния Рог". Идеята ми е да се придвижим пеша към "Златния Рог", като следваме така нареченият в един пътеводител за града "Път на религиите", включващ редица църкви, джамии и храмове в старите еврейски и гръцки махали. Разбира се в центъра на обиколката ще бъде и посещение на българската "желязна" църква "Св. Стефан". Идеята ми е привечер да се озовем в околностите на моста "Галата", където да вечеряме в някое ресторантче и после с трамвайчето към хотела...

Ден 2: Посветен изцяло на историческите забележителности на града. Надявам се към 9.00 часа да бъдем пред "Синята Джамия", след нея да видим "Света София" и "Йеребатан Сарайъ" ("Цистерната Базилика"), а следобед да се потопим в атмосферата на двореца "Топкапъ". Привечер ми се ще да завършим кръгът през железопътната гара на която е пристигал "Ориент Експрес", "Пазара на Подправките" в посока "Капалъ Чарши" и отново вечеря в района...

Ден 3: Пътуване по Босфора. Идеята е в 10.30 часа да се качим на старовремските фериботи, които тръгват от "Еминюню" и час и половина по-късно да слезем в последното населено място преди Черно море, рибарското градче Анадолу Каваи. Разглеждане на едноименната крепост с уникален изглед към устието на Босфора и Черно море, а по-късно обяд в някой от местните рибни ресторанти. После отново с ферибота към града, но ще слезем на предпоследната спирка "Бешикташ". Оттам смятам да се качим на площада "Таксим" посредством подземната въжена линия. Разглеждаме "Таксим" и се спускаме по търговската улица "Истикля" в посока кулата "Галата". Качване на кулата за панорамни снимки, след което може би с подземната линия "Тюнел" отправяне към моста "Галата" за вечеря и прибиране с трамвая към хотела...

Ден 4: Посещение на азиатския бряг и по-точно "Кадикьой", за който квартал се твърди, че е първото поселище в района. В интерес на истината твърде малко неща научих за "Кадикьой" и ще помоля за повече инфо от запознатите - какво да видим, къде да отидем, въобще как да прекараме този ден в Азия...

Ден 5: Нямам планове за времето до обяд, когато възнамерявам да потегляме обратно към българското южно черноморие, където ще продължим и почивката си. Всички разумни предложения са добре дошли...

--------------------

„Който владее миналото, той владее и бъдещето. Koйто владее настоящето, владее миналото.“

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Azalea
дистанцирана

Регистриран: 19.10.2009
Re: Истанбул за (почти) пет дни...
    #2674697 - 03.08.2010 16:13 [Re: Marillion]

Цитат:

Ден 5: Нямам планове за времето до обяд, когато възнамерявам да потегляме обратно към българското южно черноморие, където ще продължим и почивката си. Всички разумни предложения са добре дошли...

За Истанбул нищо не мога да ти кажа, не стигнахме за съжаление до там, а и решихме да ходим без колата, за да си взема хотел в центъра близо до туристическите атракции. Но сте ми бъде интересно да споделиш после как е бил хотела...

За българското черноморие, не зная точно каква представа имаш за това как да си изкараш, но ние бяхме в Поморие в стария град, в хотел точно над морето, беше чудесно, с хубав басейн и въобще вечер тази част на града беше тиха , спокойна , а и можеше да се иде на разходка до Бургас и Несебър и Сл. Бряг.

В Северната част най ми хареса Албена...А на юг съм била в Созопол и там е хубаво, но там бях преди няколко години и не зная сега на какво ниво е със със строежите....Тогава беше хубаво и спокойно.

--------------------
Der Mensch denkt und Gott lenkt.

" Du måste lära dig spelets regler. Och sen måste du spela bättre än alla andra." Albert Einstein

deputatkata
влюбена в Дянков!

Регистриран: 04.05.2006
    #2674701 - 03.08.2010 16:18 [Re: Marillion]

А Долмабахче сарай няма ли да посетите или аз не видях?
Пускай жената да се пазари последния ден на Капалъ чарши, стига да обича, голямо удоволствие е...

--------------------
"Няма значение какво ще кажеш, важно е как ще го разтълкувам."

Максима на служителите от Светата инквизиция

Дон КихотАдминистратор
с мелниците...

Регистриран: 30.08.2004
От: на проветриво...
    #2674705 - 03.08.2010 16:32 [Re: Marillion]

Цитат:

Идеята ми е привечер да се озовем в околностите на моста "Галата", където да вечеряме в някое ресторантче и после с трамвайчето към хотела...

има страхотен рибен ресторант някъде около средата на моста само не знам дали да не си направите резервация.... обаче не се сещам за името му

както каза Деп - Долмабахче си заслужава разглеждането

за азиатската част - там са струпани най-скъпите къщи и имения на града ходихме там на някаква обиколка, но нямам спомен дали точно "Кадикьой" беше квартала

освен това "нощна разходка с лодка по Босфора" също е много приятно изживяване

д.К.

--------------------
А Дон Кихот прегърнал здраво чашата
в кръчмата спореше със неверници...
...къде започва пътя към надеждата
и свършва кръстопътя на умората

Marillion
Министър на истината
**

#2674732 - 03.08.2010 17:45 [Re: deputatkata]

Цитат:

А Долмабахче сарай няма ли да посетите или аз не видях?

Мисля да го пропуснем този път, може би при следващото посещение на Истанбул. Бил съм във "Версай", лично мен не ме привличат "модерните" дворци...

Цитат:

Пускай жената да се пазари последния ден на Капалъ чарши, стига да обича, голямо удоволствие е...

Не, не мисля, че ще пожелае. Попринцип не си падаме по шопинг туризъм. Единствено пазаруваме в Лондон, но то там ако не пазаруваш, къде другаде?

От друга страна от прочетеното за тамошните нрави, разбирам, че търговците предпочитат да се "пазарят" с мъже, отколкото с жени - сега не ме обвинявай в излишни грехове, знаеш, че не съм женомразец...

--------------------

„Който владее миналото, той владее и бъдещето. Koйто владее настоящето, владее миналото.“

Marillion
Министър на истината
**

#2674737 - 03.08.2010 17:56 [Re: Дон Кихот]

Да, благодаря ти за предложението, аз също чух добри отзиви за заведенията под моста и със сигурност ще пием по едно "раки" там някоя вечер. Ти предполагам говориш за райна "Юскюдар" на азиатския бряг, който се намира точно срещу "Бейоглу". Аз съм се насочил към "Кадикьой", той се намира надолу от стария град в посока Принцовите острови и дотам има обществен транспорт - ферибот. Хубавото е, че от ферибота се открива уникална гледка към "Султанахмет" и всички тамошни забележителности - "Топкапъ", "Света София" и "Синята Джамия". Известната забележителност на "Кадикьой" е железопътната гара "Хайдарпаша" от която тръгват всички влакове за Азия. Също така разбрах, че булевард "Багдад" е едно от новите шикозни места в града, но все таки нямам достатъчно информация за района...

--------------------

deputatkata
влюбена в Дянков!

Регистриран: 04.05.2006
    #2674802 - 03.08.2010 19:57 [Re: Marillion]

Цитат:

От друга страна от прочетеното за тамошните нрави, разбирам, че търговците предпочитат да се "пазарят" с мъже, отколкото с жени - сега не ме обвинявай в излишни грехове, знаеш, че не съм женомразец...

Не съм останала с такова впечатление от двете ми визити там. Повярвай ми, с удоволствие ще се пазарят с жена ти, има данни.
А Долмабахче сарай на мен лично много ми хареса, но вкус другар няма...

--------------------
"Няма значение какво ще кажеш, важно е как ще го разтълкувам."

Максима на служителите от Светата инквизиция

canon
На изток от рая

Регистриран: 23.12.2003
    #2674821 - 03.08.2010 21:13 [Re: Marillion]

"...По принцип не си падаме по шопинг туризъм. Единствено пазаруваме в Лондон, но то там ако не пазаруваш, къде другаде?"

+1

Kaква ирония и аз почти по същото време ( началото на октомври) планирам да съм 5 дни в Истанбул и оттам летя директно за Лондон
Имам ти пълно доверие и след плана който си съставил (вече си го копирах) остава просто мързеливо да следя и тази тема за още някое предложение .

_Arwen_

Регистриран: 01.12.2008
    #2675141 - 04.08.2010 14:14 [Re: canon]

И аз съм в Истанбул на 3 септемри за 4 дена. С автобус от Варна, само жени. Подозирам че ще е чист шопинг тур, така че забележителности ще разглеждам сама. Още по-добре.

--------------------
Failure is always an option.

_Arwen_

Регистриран: 01.12.2008
    #2675145 - 04.08.2010 14:18 [Re: Marillion]

Мерилиън, карта ще ползваш ли? Ако да, откъде я вземаш? Купуваш на място или разпечатваш от интернет. Защото аз в Истанбул винаги тръгвам сама нанякъде, после се губя и почвам да звъня телефони за да ме намерят.

--------------------
Failure is always an option.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | >> (покажи всички)

Допълнителна информация
0 регистрирани и 2 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  Мишо, Дон Кихот 

Изпечатай темата

Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг: ****
Брой показвания: 11148

Мнението ти за темата:

Прехвърли се в

ALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2012 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.118 seconds in which 0.103 seconds were spent on a total of 12 queries. Zlib compression enabled.