pina
замечтана

Регистриран: 03.07.2006
От: Варна
|
Re: Истанбул за (почти) пет дни...
#2694593 - 14.09.2010 15:02
[Re: Дзвер]
|
|
|
То това е на арабски, не на турски. Прославя се аллах, екскурзоводите казват точно какво, но аз не помня вече. Останало е от момента, в който е превърната в джамия. Там всичко си седи, както си е било - и иконите по стените, мозайките, надписите в прослава на аллах и други неща. Сега е музей.
|
Дзвер
wavedancer

Регистриран: 24.05.2004
|
#2694612 - 14.09.2010 15:56
[Re: pina]
|
|
|
Иконите с изтрити лица? В християнска църква се прославя Аллах? доста толерантно  Съвсем извън темата . Вчера четох новините покрай референдума в Турция и едно изявление на Ердоган как военните кроили планове, за да го компрометират, да се направи военен конфликт с Гърция / можеше да е България/ и която и да е друга страна.После влезнах в economist.com и там имаше доста интересна статия+ повечето от коментарите отдолу от турци или кюрди. С оглед съдържанието на сайта се предполага, че и пишещите са сериозни или поне интелигентни хора. Та, много неща ме изненадаха как разсъждават. Особено за арменския геноцид, където арменците просто пътували и просто се разболяли всички и измрели.
-------------------- Μολών λαβέ
|
pina
замечтана

Регистриран: 03.07.2006
От: Варна
|
#2694618 - 14.09.2010 16:15
|
|
|
Не, Света София не е християнска църква, нито е джамия. Света София е музей. Canon, беше давал тук линкове с филми за Истанбул, единият 'Интригите на Истанбул', там можеш да видиш кой е нанесъл най- сериозните щети на Св. София през вековете - не са турците. Филма има субтитри на български.
Сега вече става дума за политика. По български форуми като знам какво се пише, мога да си представя какво се пише и по чуждите форуми. Разбирам, че много те влече да покажеш какъв страшен поробител са турците и, че все още са заплаха за нас, за вас и прочие. В началото мислех, че просто защитаваш Атина. Не мразя турците, не мразя Турция, обичам Истанбул! В Гърция си прекарах добре, видях красоти и там, както показах в другата тема снимки. В таверната в квартала Плака настръхнах и ми се насълзиха очите, когато двама млади мъже танцуваха зейбекико. Наскоро гледах Never on Sunday с Мелина Меркури и ми стана толкова топло на душата с тази слънчева гръцка, атинска, атмосфера Избрала съм да обичам, не да мразя. Изобщо не ме интересува политиката, защото от там освен войни и омраза друго не е произлязло. Знам, че обикновения турчин, както и обикновения грък с нищо не се различава от мен - обикновената българка. Когато бях в Солун, гръцкия екскурзовод Петрос разказваше за това, което ни сближава, по което си приличаме с гърците - като история, като съдба, като човечност. Каза, че историците винаги говорят за това, което ни разделя, но той обичал да разказва за това, което ни сближава.
|
Дзвер
wavedancer

|
#2694621 - 14.09.2010 16:28
|
|
|
Цитат:
Избрала съм да обичам, не да мразя. Изобщо не ме интересува политиката, защото от там освен войни и омраза друго не е произлязло. Знам, че обикновения турчин, както и обикновения грък с нищо не се различава от мен - обикновената българка.
За това си абсолютно права, за което респект. Въпреки личните ми бойкоти, аз също не бих мразила който и да е обикновен човек, ако не ми прави лошо.
|
Marillion
Министър на истината

Регистриран: 19.11.2004
От: Евразия
|
#2694624 - 14.09.2010 16:43
[Re: Marillion]
|
|
|
Цитат:
Първо аз не съм разочарован. Концертът беше превъзходен, нямам оплаквания. Бирата също е много добра, дори в момента пия донесен от Гърция Mythos. Храната също ни хареса, чудесна е...
В тази връзка започнал съм нещо като пътепис и концертен репортаж за пътуването и съпътстващите го мероприятия. За който е интересна и другата гледна точка свързана с музиката, може да проследи хронологията в ето тази тема, която ще се допълва периодично в следващите дни...
--------------------
„Който владее миналото, той владее и бъдещето. Koйто владее настоящето, владее миналото.“
|
canon
На изток от рая

Регистриран: 23.12.2003
|
#2694656 - 14.09.2010 17:45
|
|
|
Дай сега да мразим и бойкотираме Венеция , защото съсипала и изклала Константинопол , и отмъкнала богатсвата на града ... Или Белгия , защото зверски избили милиони конгоанци и ги направили роби . Англичаните само си знаят , колко милиона индийци са избили за да е днес Англия и Лондон това което са... За Испания е ясно , че е унищожила милиони коренни американци...
Редактирано от canon (14.09.2010 17:49)
|
Fleur interdite
scrumptious

Регистриран: 14.12.2006
От: несена от вихъра
|
#2694667 - 14.09.2010 18:07
|
|
|
Значи, викаш, да превеждам имената, така ли? И като кажа, че корабът пътува от Каменна люлка през Средно село до Анадолски тополи, и някой турист отвори картата и не намери нито едно от тези названия, кво? Ами нищо, ще се чуди накъде да хване, но важното е потресът на Дзвер от чуждиците да не бъде предизвикан, че току виж се разсърдила на цял Истанбул.
Интересно що не се озъби за ойстъра, а за акбила? Или пуризмът ти е селективен? Това беше риторичен въпрос. Е, ако искаш, отговаряй, де, това е свободен форум и никой не може да ти попречи да се излагаш като дистрибутор на тестени произведения.
-------------------- Battle-khaki personality with red underwear.
|
Дзвер
wavedancer

|
#2694669 - 14.09.2010 18:13
[Re: Marillion]
|
|
|
Приключвам участието си в темата с последно мнение. Пак извинете на останалите, освен на Мери. Прочетох "концертния пътепис" и не можах да се въздържа просто. 
Цитат:
Все така се случва, че не мога да съчетая честите си пътувания зад граница с подходяща дата от почти ежегодните турове на Porcupine Tree.
Така или иначе, музиката която слушам, не е особено популярна в нашата страна, - да, дори бих казала, че единствено ти слушаш такава музика
Гърците с типично балкански манталитет- макар че има доста какво да се желае откъм манталитет, нали не предполагаш, че на Балканите живеят скандинавци
навява тъжни мисли за нехарактерно лошите условия на живот, архитектурен безпорядък и откровена мизерия в които живеят потомците на гордите елини. Така е, не всички могат да живеят в замък / палат/сарай, като например теб в архитектурно добре обособеното ти имение
петнадесет минути преди официално обявения час за отваряне на вратите на комплекса, пред тях заварихме огромна група от хора, които се бяха подредили чинно на опашка и чакаха търпеливо да влязат вътре. Публиката чакала на подредена опашка? Нямаше как да не намеря изход от създалата се ситуация и да не потърся вариант за придвижване напред към заветните врати. Все пак бяхме пропътували 800 км, за да видим Anathema и Porcupine Tree и очертаващата се вероятност да ги гледаме отдалеч, съвсем не ни се нравеше Обаче Мерито е по- специален и що да не се предреди която се продаваше в заведенията около сцената на съвсем приличната цена от по три евро за един пайнт. Пайнт? В Европа, на Балканите бирата не се ли измерва в милилитри, чаши или бутилки? Пайнт. А колко галона бензин зареждаш?
Изкуствено, надменно и на места чак Ганьовски. Брр. Хора като теб ме карат много яко да защитавам Балканите и да искам балканските страни да се оправят и хората на балканите да са свестни, а не само да залитат по пайнтовете и тнт., а в същото време да се предреждат и тнт. Не знам защо съм сигурна, че с всичките си претенции, една хартия не си се навел на улицата си да събереш или да направиш забележка на някой, дето я хвърля, но иначе много докарваш на англичанин.
Фльор, спокойно. Темата беше за Истанбул, затова за акбила се " озъбих". Не знам защо така на нож скачате Може би по писането не си личи, че протестирам мирно, а не със агресия / освен към Мери с неприязън/? Кой човек ще знае какво е Бяяла марая, ако не кажете, че е някакъв музей примерно? Имаше малък шанс да се пропука упорството ми. Свекърва ми, която пък много харесва Истанбул, ми разказва различни неща- като приказка, понятни. И макар и да й обяснявам, че не искам, в един момент малко се поколебах, макар дребните спорове с нея и че тя смята, че ние с мъжа ми сме " нази-та" . Но без агресия. Обаче пропукването биде циментирано пак за неопределено време.
Редактирано от Дзвер (14.09.2010 18:23)
|
Fleur interdite
scrumptious

Регистриран: 14.12.2006
От: несена от вихъра
|
#2694672 - 14.09.2010 18:19
|
|
|
Това са калиграфски изписаните имена на имам Али, братовчед и сподвижник на Мохамед, и имам Хусаин, неговият втори син.
Икони с неизтрити лица:
-------------------- Battle-khaki personality with red underwear.
|
Дзвер
wavedancer

|
#2694675 - 14.09.2010 18:25
[Re: Fleur interdite]
|
|
|
Ето така, виждаш ли? Не е ли по- хубаво по този начин да си говорим? Минавам в отбора на четящите и гледащите.
|
|