ALL.BG форуми
ALL.BG поща форуми чат стая обяви картички

Форуми » Хоби и Развлечения » Пътешествия

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | >> (покажи всички)
canon
На изток от рая

Регистриран: 23.12.2003
Re: Истанбул за (почти) пет дни...
    #2675167 - 04.08.2010 15:09 [Re: _Arwen_]

Значи ти ще започнеш първа с впечатленията
Аз дотам също с автобус.

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Marillion
Министър на истината
**

Регистриран: 19.11.2004
От: Евразия
    #2675218 - 04.08.2010 16:51 [Re: _Arwen_]

Купих един пътеводител за Истанбул, който има приложена карта - много е добър в интерес на истината, доколкото разбрах е единствено издание на български, така че няма начин да го объркаш, а си заслужава смешната сума от 15 лева...

Също така ползвах един незаменим сайт, ето този...

--------------------

„Който владее миналото, той владее и бъдещето. Koйто владее настоящето, владее миналото.“

_Arwen_

Регистриран: 01.12.2008
    #2675229 - 04.08.2010 17:04 [Re: Marillion]

Мерси.

--------------------
Failure is always an option.

Fleur interdite
scrumptious

Регистриран: 14.12.2006
От: несена от вихъра
    #2675234 - 04.08.2010 17:09 [Re: Marillion]

За ден 1: нямам забележки, разходката около Златния рог е възможна за един следобед.
Ден 2: Ще се справите - за Йеребатан и Ая София не е нужно много време, можете да ги съчетаете лесно със Султан Ахмед и Топкапъ, обаче ... Капалъ Чарши е голям и е като лабиринт, не знам как ще го вместите. Ако не искате да разглеждате подробно, а само да направите едно кръгче, колкото да усетите атмосферата, тогава бива. Египетският пазар (пазарът на подправките) не е голям, нямате нужда от кой знае колко много време. И да си накупите ядки, ей! Особено лешници и бадеми, мммм ....

Ден 3: Пътуването по Босфора е с корабче, не с ферибот, и слава богу, щото фериботите са много по-бавни. Как да е, имай предвид, че ще се върнете долу на Еминьоню чак по някое време следобяд към 4-5, та не правете прекалено амбициозни планове. Хубаво ще слезете на Бешикташ, ама ... каква е тази подземна въжена линия? От Бешикташ до Таксим ходят автобуси, то е просто по баира нагоре. И още нещо: Истиклал е по-дълъг, отколкото човек си мисли. Аз съм се лъгала така на разходка от единия край до другия (от Таксим до Галата), е по едно време ми дойде бая нанагорно. Но там има вариант Б - можете да вземете реставрираното ретро-трамвайче, което да ви повози поне по част от булеварда и да ви спести малко време. Като слушам, на кулата ще сте чак по тъмно, но то и тогава стават хубави снимки. С Тюнел сте долу за пет минутки, нищо работа не е, и оттам нататък вече си знаете.

Ден 4: не се сещам за нищо кой знае колко интересно в Кадъкьой, освен "азиатската" гара на Истанбул - Хайдер паша, която е интересна сграда. Как да е, всъщност се опитвам да те навия на четвъртия ден рано сутринта да вземете вапура от кея на Сиркеджи (така се казва гарата на Ориент експреса) и да отидете до Принцовите острови. Струва си. Едно слизане на Бююк ада (Големия остров) е достатъчно, за да усетиш неповторимата атмосфера.

Ден 5: тогава можеш да отскочиш до Кадъкьой, от Еминьоню е половин час с кораба, и да се поразходиш в района около "искелето" и гарата.

--------------------
Battle-khaki personality with red underwear.

Fleur interdite
scrumptious

#2675237 - 04.08.2010 17:10 [Re: deputatkata]

Долмабахче не си струва барута, честно казано.

--------------------

Marillion
Министър на истината
**

#2675342 - 04.08.2010 18:20 [Re: Fleur interdite]

На първо място, благодаря за отговора, точно теб чаках за мнение - все пак си живяла в този град, а аз съм се научил да вярвам най-много на "местните" при туристическите си обиколки по света...

Цитат:

Капалъ Чарши е голям и е като лабиринт, не знам как ще го вместите. Ако не искате да разглеждате подробно, а само да направите едно кръгче, колкото да усетите атмосферата, тогава бива.

Както вече казах, нямаме намерение да правим шопинг, да не кажа, че и тримата (плюс тинейджъра) буквално мразим да пазаруваме и затова основно го правим при посещенията си в Лондон, където всичко е концентрирано и си имаме готов план за действие. Идеята е просто да минем през пазара на път за трамвая, нищо повече...

Цитат:

... каква е тази подземна въжена линия?

Виж тук...

Цитат:

Как да е, всъщност се опитвам да те навия на четвъртия ден рано сутринта да вземете вапура от кея на Сиркеджи (така се казва гарата на Ориент експреса) и да отидете до Принцовите острови. Струва си. Едно слизане на Бююк ада (Големия остров) е достатъчно, за да усетиш неповторимата атмосфера.

Четох много за островите и в началото се бях навил да направя точно това, което предлагаш. Обаче, доколкото разбирам на островите няма какво да се види, заведенията са ужасно скъпи, а освен с колело или файтон, няма как да се придвижиш. Все пак дай повече инфо, действително този четвърти ден ми е леко неясен - хем искам да видя азиатската част на града, хем не съм убеден дали си струва...

--------------------

„Който владее миналото, той владее и бъдещето. Koйто владее настоящето, владее миналото.“

Marillion
Министър на истината
**

#2675348 - 04.08.2010 18:22 [Re: Fleur interdite]

Цитат:

Долмабахче не си струва барута, честно казано.

Може би разсъждаваме от позицията на хора видели основните ренесансови дворци на Европа, по всяка вероятност има какво да се види и в Долмабахче, но поне аз ще го оставя за евентуално следващо пътуване до Истанбул...

--------------------

Fleur interdite
scrumptious

#2675399 - 04.08.2010 18:42 [Re: Marillion]

Ааааааааааааааа, анадъм, те чак 2006-та са го отворили, затуй нямам спомен за такова нещо.

До последния остров, Бююкада, се отива за около час и половина от Сиркеджи. Не бих казала, че няма какво да се види - има много красиви вили от края на 19-ти век, приказна растителност, можете да се качите до манастирчето Айа Йорги, да минете да поразгледате старите гръцки гробища ... Просто е незамърсена от автомобили красота, това е всичко.

Нямам спомен за цените в ресторантите, честно казано. Но имам спомен, че има и по-скромнички, тип нашенски крайбрежни капанчета, непретенциозни, и съответно по-евтинки.

Придвижването не е проблем, все пак островите не са толкова големи. Може и пеша да се разходите, ако не ви се дрънка с файтон. Хрумва ми и вариант малък пикник със сандвичи и плодове, донесени от Истанбул.

Азиатската част ... ми не знам. След като ще правите разходка с корабче по Босфора, там ще ви обяснят за вилите и дворците, край които минавате (на отиване към Анадолу Каваъ се минава близо до единия бряг, на връщане - близо до другия), така че не знам дали има смисъл да ходите пак до тях, освен ако няма възможност и да влезете. По азиатската част съм ходила и по-навътре, на хълмовете над Босфора, но ... абе не е интересно, просто е съвременен нормален град, с магазинчета, малки кооперации, тук-таме панелки, не се сещам за особени красоти.

--------------------

Marillion
Министър на истината
**

#2675421 - 04.08.2010 18:54 [Re: Fleur interdite]

ОК, убеди ме, ще отидем до островите, само трябва да видя какво е разписанието на феритата, но щом казваш, че на азиатския бряг няма какво да видим, ще те послушам, имам ти пълно доверие...

Сега от последното ти описание за разходката по Босфора, разбирам, че говорим за различни неща и затова в началото не ме разбра, като казах ферибот. От прочетеното в този брилянтен сайт, за който по-горе писах, установих, че най-добре е да се използват традиционните фериботи /така ги наричат не защото превозват транспортни средства, а защото са част от градския транспорт и спират на различни спирки от двата бряга по време на пътуването/, които тръгват от Еминюню всяка сутрин в 10.30 часа, а не туристическите нови корабчета, които правят обиколка на Босфора, без да стигат до устието на Черно море и те връщат пак на Енминюню. Знам, знам, прекалил съм с четенето и логистиката, но съм си такъв - перфекционист във всяко едно отношение, а недоизпипани малки детайли направо ме влудяват, надявам се ме разбираш...

--------------------

Fleur interdite
scrumptious

#2675427 - 04.08.2010 18:59 [Re: Marillion]

Аз правя уточнение, защото от Еминьоню има И ферибооти до отсрещната част, те прекарват колите на тези, които имат излишни пари и нямат нерви да се редят да чакат на двата моста. Затова и уточних, че не фери, а нормално корабче.

И нямам предвид новите туристически кораби, не, а тези, които функционират като градски транспорт, вапурите. Вапур е параход на турски, справка с френския. Там ще видиш смешно написани френски думи, леле, ще паднеш - тюнел, фюникюлер, шаркютери и от сорта ...

И на мен тия корабчета са ми любими, умирах да се возя и зиме и лете навън на палубата, зимата си поръчвах чай, лятото - айрян, и гледах как се доближава отсрещният бряг. Много ми топлеше сърцето това малко пътешествие.

--------------------

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | >> (покажи всички)

Допълнителна информация
0 регистрирани и 5 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  Мишо, Дон Кихот 

Изпечатай темата

Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг: ****
Брой показвания: 11148

Мнението ти за темата:

Прехвърли се в

ALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2012 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.018 seconds in which 0.005 seconds were spent on a total of 12 queries. Zlib compression enabled.