ALL.BG форуми
ALL.BG поща форуми чат стая обяви картички

Форуми » Хоби и Развлечения » Пътешествия

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | >> (покажи всички)
Marillion
Министър на истината
**

Регистриран: 19.11.2004
От: Евразия
Истанбул за (почти) пет дни...
    #2674650 - 03.08.2010 14:46

Предполагам си спомняте за ето тази тема и дилемата, която в крайна сметка беше решена в полза на Истанбул, което пак не е съвсем така, защото в началото на септември покрай ежегодните концертни туризми ни се отвори пътуване и до Атина, но за него, когато му дойде времето, както казваше един мъдрец на развален български език...

Защо откривам тази нова тема? Основно, за да се консултирам с познавачите на мегаполиса Истанбул. Съставил съм си амбициозна програма за посещението на града и бих желал да я споделя с вас за мнения и предложения...

И така, започваме с:

Ден 1: Пристигане около 14 часа в хотела, който се намира досами крепостната стена на Истанбул в една тиха пряка на булеварда по който се движи трамвая. Към 15 часа започва първата обиколка на града. За този следобед съм предвидил пешеходна разходка в горната част на "Златния Рог". Идеята ми е да се придвижим пеша към "Златния Рог", като следваме така нареченият в един пътеводител за града "Път на религиите", включващ редица църкви, джамии и храмове в старите еврейски и гръцки махали. Разбира се в центъра на обиколката ще бъде и посещение на българската "желязна" църква "Св. Стефан". Идеята ми е привечер да се озовем в околностите на моста "Галата", където да вечеряме в някое ресторантче и после с трамвайчето към хотела...

Ден 2: Посветен изцяло на историческите забележителности на града. Надявам се към 9.00 часа да бъдем пред "Синята Джамия", след нея да видим "Света София" и "Йеребатан Сарайъ" ("Цистерната Базилика"), а следобед да се потопим в атмосферата на двореца "Топкапъ". Привечер ми се ще да завършим кръгът през железопътната гара на която е пристигал "Ориент Експрес", "Пазара на Подправките" в посока "Капалъ Чарши" и отново вечеря в района...

Ден 3: Пътуване по Босфора. Идеята е в 10.30 часа да се качим на старовремските фериботи, които тръгват от "Еминюню" и час и половина по-късно да слезем в последното населено място преди Черно море, рибарското градче Анадолу Каваи. Разглеждане на едноименната крепост с уникален изглед към устието на Босфора и Черно море, а по-късно обяд в някой от местните рибни ресторанти. После отново с ферибота към града, но ще слезем на предпоследната спирка "Бешикташ". Оттам смятам да се качим на площада "Таксим" посредством подземната въжена линия. Разглеждаме "Таксим" и се спускаме по търговската улица "Истикля" в посока кулата "Галата". Качване на кулата за панорамни снимки, след което може би с подземната линия "Тюнел" отправяне към моста "Галата" за вечеря и прибиране с трамвая към хотела...

Ден 4: Посещение на азиатския бряг и по-точно "Кадикьой", за който квартал се твърди, че е първото поселище в района. В интерес на истината твърде малко неща научих за "Кадикьой" и ще помоля за повече инфо от запознатите - какво да видим, къде да отидем, въобще как да прекараме този ден в Азия...

Ден 5: Нямам планове за времето до обяд, когато възнамерявам да потегляме обратно към българското южно черноморие, където ще продължим и почивката си. Всички разумни предложения са добре дошли...

--------------------

„Който владее миналото, той владее и бъдещето. Koйто владее настоящето, владее миналото.“

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Azalea
дистанцирана

Регистриран: 19.10.2009
Re: Истанбул за (почти) пет дни...
    #2674697 - 03.08.2010 16:13 [Re: Marillion]

Цитат:

Ден 5: Нямам планове за времето до обяд, когато възнамерявам да потегляме обратно към българското южно черноморие, където ще продължим и почивката си. Всички разумни предложения са добре дошли...

За Истанбул нищо не мога да ти кажа, не стигнахме за съжаление до там, а и решихме да ходим без колата, за да си взема хотел в центъра близо до туристическите атракции. Но сте ми бъде интересно да споделиш после как е бил хотела...

За българското черноморие, не зная точно каква представа имаш за това как да си изкараш, но ние бяхме в Поморие в стария град, в хотел точно над морето, беше чудесно, с хубав басейн и въобще вечер тази част на града беше тиха , спокойна , а и можеше да се иде на разходка до Бургас и Несебър и Сл. Бряг.

В Северната част най ми хареса Албена...А на юг съм била в Созопол и там е хубаво, но там бях преди няколко години и не зная сега на какво ниво е със със строежите....Тогава беше хубаво и спокойно.

--------------------
Der Mensch denkt und Gott lenkt.

" Du måste lära dig spelets regler. Och sen måste du spela bättre än alla andra." Albert Einstein

deputatkata
влюбена в Дянков!

Регистриран: 04.05.2006
    #2674701 - 03.08.2010 16:18 [Re: Marillion]

А Долмабахче сарай няма ли да посетите или аз не видях?
Пускай жената да се пазари последния ден на Капалъ чарши, стига да обича, голямо удоволствие е...

--------------------
"Няма значение какво ще кажеш, важно е как ще го разтълкувам."

Максима на служителите от Светата инквизиция

Дон КихотАдминистратор
с мелниците...

Регистриран: 30.08.2004
От: на проветриво...
    #2674705 - 03.08.2010 16:32 [Re: Marillion]

Цитат:

Идеята ми е привечер да се озовем в околностите на моста "Галата", където да вечеряме в някое ресторантче и после с трамвайчето към хотела...

има страхотен рибен ресторант някъде около средата на моста само не знам дали да не си направите резервация.... обаче не се сещам за името му

както каза Деп - Долмабахче си заслужава разглеждането

за азиатската част - там са струпани най-скъпите къщи и имения на града ходихме там на някаква обиколка, но нямам спомен дали точно "Кадикьой" беше квартала

освен това "нощна разходка с лодка по Босфора" също е много приятно изживяване

д.К.

--------------------
А Дон Кихот прегърнал здраво чашата
в кръчмата спореше със неверници...
...къде започва пътя към надеждата
и свършва кръстопътя на умората

Marillion
Министър на истината
**

#2674732 - 03.08.2010 17:45 [Re: deputatkata]

Цитат:

А Долмабахче сарай няма ли да посетите или аз не видях?

Мисля да го пропуснем този път, може би при следващото посещение на Истанбул. Бил съм във "Версай", лично мен не ме привличат "модерните" дворци...

Цитат:

Пускай жената да се пазари последния ден на Капалъ чарши, стига да обича, голямо удоволствие е...

Не, не мисля, че ще пожелае. Попринцип не си падаме по шопинг туризъм. Единствено пазаруваме в Лондон, но то там ако не пазаруваш, къде другаде?

От друга страна от прочетеното за тамошните нрави, разбирам, че търговците предпочитат да се "пазарят" с мъже, отколкото с жени - сега не ме обвинявай в излишни грехове, знаеш, че не съм женомразец...

--------------------

„Който владее миналото, той владее и бъдещето. Koйто владее настоящето, владее миналото.“

Marillion
Министър на истината
**

#2674737 - 03.08.2010 17:56 [Re: Дон Кихот]

Да, благодаря ти за предложението, аз също чух добри отзиви за заведенията под моста и със сигурност ще пием по едно "раки" там някоя вечер. Ти предполагам говориш за райна "Юскюдар" на азиатския бряг, който се намира точно срещу "Бейоглу". Аз съм се насочил към "Кадикьой", той се намира надолу от стария град в посока Принцовите острови и дотам има обществен транспорт - ферибот. Хубавото е, че от ферибота се открива уникална гледка към "Султанахмет" и всички тамошни забележителности - "Топкапъ", "Света София" и "Синята Джамия". Известната забележителност на "Кадикьой" е железопътната гара "Хайдарпаша" от която тръгват всички влакове за Азия. Също така разбрах, че булевард "Багдад" е едно от новите шикозни места в града, но все таки нямам достатъчно информация за района...

--------------------

deputatkata
влюбена в Дянков!

Регистриран: 04.05.2006
    #2674802 - 03.08.2010 19:57 [Re: Marillion]

Цитат:

От друга страна от прочетеното за тамошните нрави, разбирам, че търговците предпочитат да се "пазарят" с мъже, отколкото с жени - сега не ме обвинявай в излишни грехове, знаеш, че не съм женомразец...

Не съм останала с такова впечатление от двете ми визити там. Повярвай ми, с удоволствие ще се пазарят с жена ти, има данни.
А Долмабахче сарай на мен лично много ми хареса, но вкус другар няма...

--------------------
"Няма значение какво ще кажеш, важно е как ще го разтълкувам."

Максима на служителите от Светата инквизиция

canon
На изток от рая

Регистриран: 23.12.2003
    #2674821 - 03.08.2010 21:13 [Re: Marillion]

"...По принцип не си падаме по шопинг туризъм. Единствено пазаруваме в Лондон, но то там ако не пазаруваш, къде другаде?"

+1

Kaква ирония и аз почти по същото време ( началото на октомври) планирам да съм 5 дни в Истанбул и оттам летя директно за Лондон
Имам ти пълно доверие и след плана който си съставил (вече си го копирах) остава просто мързеливо да следя и тази тема за още някое предложение .

_Arwen_

Регистриран: 01.12.2008
    #2675141 - 04.08.2010 14:14 [Re: canon]

И аз съм в Истанбул на 3 септемри за 4 дена. С автобус от Варна, само жени. Подозирам че ще е чист шопинг тур, така че забележителности ще разглеждам сама. Още по-добре.

--------------------
Failure is always an option.

_Arwen_

#2675145 - 04.08.2010 14:18 [Re: Marillion]

Мерилиън, карта ще ползваш ли? Ако да, откъде я вземаш? Купуваш на място или разпечатваш от интернет. Защото аз в Истанбул винаги тръгвам сама нанякъде, после се губя и почвам да звъня телефони за да ме намерят.

--------------------

canon
На изток от рая

#2675167 - 04.08.2010 15:09 [Re: _Arwen_]

Значи ти ще започнеш първа с впечатленията
Аз дотам също с автобус.

Marillion
Министър на истината
**

#2675218 - 04.08.2010 16:51 [Re: _Arwen_]

Купих един пътеводител за Истанбул, който има приложена карта - много е добър в интерес на истината, доколкото разбрах е единствено издание на български, така че няма начин да го объркаш, а си заслужава смешната сума от 15 лева...

Също така ползвах един незаменим сайт, ето този...

--------------------

_Arwen_

#2675229 - 04.08.2010 17:04 [Re: Marillion]

Мерси.

--------------------

Fleur interdite
scrumptious

Регистриран: 14.12.2006
От: несена от вихъра
    #2675234 - 04.08.2010 17:09 [Re: Marillion]

За ден 1: нямам забележки, разходката около Златния рог е възможна за един следобед.
Ден 2: Ще се справите - за Йеребатан и Ая София не е нужно много време, можете да ги съчетаете лесно със Султан Ахмед и Топкапъ, обаче ... Капалъ Чарши е голям и е като лабиринт, не знам как ще го вместите. Ако не искате да разглеждате подробно, а само да направите едно кръгче, колкото да усетите атмосферата, тогава бива. Египетският пазар (пазарът на подправките) не е голям, нямате нужда от кой знае колко много време. И да си накупите ядки, ей! Особено лешници и бадеми, мммм ....

Ден 3: Пътуването по Босфора е с корабче, не с ферибот, и слава богу, щото фериботите са много по-бавни. Как да е, имай предвид, че ще се върнете долу на Еминьоню чак по някое време следобяд към 4-5, та не правете прекалено амбициозни планове. Хубаво ще слезете на Бешикташ, ама ... каква е тази подземна въжена линия? От Бешикташ до Таксим ходят автобуси, то е просто по баира нагоре. И още нещо: Истиклал е по-дълъг, отколкото човек си мисли. Аз съм се лъгала така на разходка от единия край до другия (от Таксим до Галата), е по едно време ми дойде бая нанагорно. Но там има вариант Б - можете да вземете реставрираното ретро-трамвайче, което да ви повози поне по част от булеварда и да ви спести малко време. Като слушам, на кулата ще сте чак по тъмно, но то и тогава стават хубави снимки. С Тюнел сте долу за пет минутки, нищо работа не е, и оттам нататък вече си знаете.

Ден 4: не се сещам за нищо кой знае колко интересно в Кадъкьой, освен "азиатската" гара на Истанбул - Хайдер паша, която е интересна сграда. Как да е, всъщност се опитвам да те навия на четвъртия ден рано сутринта да вземете вапура от кея на Сиркеджи (така се казва гарата на Ориент експреса) и да отидете до Принцовите острови. Струва си. Едно слизане на Бююк ада (Големия остров) е достатъчно, за да усетиш неповторимата атмосфера.

Ден 5: тогава можеш да отскочиш до Кадъкьой, от Еминьоню е половин час с кораба, и да се поразходиш в района около "искелето" и гарата.

--------------------
Battle-khaki personality with red underwear.

Fleur interdite
scrumptious

#2675237 - 04.08.2010 17:10 [Re: deputatkata]

Долмабахче не си струва барута, честно казано.

--------------------

Marillion
Министър на истината
**

#2675342 - 04.08.2010 18:20 [Re: Fleur interdite]

На първо място, благодаря за отговора, точно теб чаках за мнение - все пак си живяла в този град, а аз съм се научил да вярвам най-много на "местните" при туристическите си обиколки по света...

Цитат:

Капалъ Чарши е голям и е като лабиринт, не знам как ще го вместите. Ако не искате да разглеждате подробно, а само да направите едно кръгче, колкото да усетите атмосферата, тогава бива.

Както вече казах, нямаме намерение да правим шопинг, да не кажа, че и тримата (плюс тинейджъра) буквално мразим да пазаруваме и затова основно го правим при посещенията си в Лондон, където всичко е концентрирано и си имаме готов план за действие. Идеята е просто да минем през пазара на път за трамвая, нищо повече...

Цитат:

... каква е тази подземна въжена линия?

Виж тук...

Цитат:

Как да е, всъщност се опитвам да те навия на четвъртия ден рано сутринта да вземете вапура от кея на Сиркеджи (така се казва гарата на Ориент експреса) и да отидете до Принцовите острови. Струва си. Едно слизане на Бююк ада (Големия остров) е достатъчно, за да усетиш неповторимата атмосфера.

Четох много за островите и в началото се бях навил да направя точно това, което предлагаш. Обаче, доколкото разбирам на островите няма какво да се види, заведенията са ужасно скъпи, а освен с колело или файтон, няма как да се придвижиш. Все пак дай повече инфо, действително този четвърти ден ми е леко неясен - хем искам да видя азиатската част на града, хем не съм убеден дали си струва...

--------------------

Marillion
Министър на истината
**

#2675348 - 04.08.2010 18:22 [Re: Fleur interdite]

Цитат:

Долмабахче не си струва барута, честно казано.

Може би разсъждаваме от позицията на хора видели основните ренесансови дворци на Европа, по всяка вероятност има какво да се види и в Долмабахче, но поне аз ще го оставя за евентуално следващо пътуване до Истанбул...

--------------------

Fleur interdite
scrumptious

#2675399 - 04.08.2010 18:42 [Re: Marillion]

Ааааааааааааааа, анадъм, те чак 2006-та са го отворили, затуй нямам спомен за такова нещо.

До последния остров, Бююкада, се отива за около час и половина от Сиркеджи. Не бих казала, че няма какво да се види - има много красиви вили от края на 19-ти век, приказна растителност, можете да се качите до манастирчето Айа Йорги, да минете да поразгледате старите гръцки гробища ... Просто е незамърсена от автомобили красота, това е всичко.

Нямам спомен за цените в ресторантите, честно казано. Но имам спомен, че има и по-скромнички, тип нашенски крайбрежни капанчета, непретенциозни, и съответно по-евтинки.

Придвижването не е проблем, все пак островите не са толкова големи. Може и пеша да се разходите, ако не ви се дрънка с файтон. Хрумва ми и вариант малък пикник със сандвичи и плодове, донесени от Истанбул.

Азиатската част ... ми не знам. След като ще правите разходка с корабче по Босфора, там ще ви обяснят за вилите и дворците, край които минавате (на отиване към Анадолу Каваъ се минава близо до единия бряг, на връщане - близо до другия), така че не знам дали има смисъл да ходите пак до тях, освен ако няма възможност и да влезете. По азиатската част съм ходила и по-навътре, на хълмовете над Босфора, но ... абе не е интересно, просто е съвременен нормален град, с магазинчета, малки кооперации, тук-таме панелки, не се сещам за особени красоти.

--------------------

Marillion
Министър на истината
**

#2675421 - 04.08.2010 18:54 [Re: Fleur interdite]

ОК, убеди ме, ще отидем до островите, само трябва да видя какво е разписанието на феритата, но щом казваш, че на азиатския бряг няма какво да видим, ще те послушам, имам ти пълно доверие...

Сега от последното ти описание за разходката по Босфора, разбирам, че говорим за различни неща и затова в началото не ме разбра, като казах ферибот. От прочетеното в този брилянтен сайт, за който по-горе писах, установих, че най-добре е да се използват традиционните фериботи /така ги наричат не защото превозват транспортни средства, а защото са част от градския транспорт и спират на различни спирки от двата бряга по време на пътуването/, които тръгват от Еминюню всяка сутрин в 10.30 часа, а не туристическите нови корабчета, които правят обиколка на Босфора, без да стигат до устието на Черно море и те връщат пак на Енминюню. Знам, знам, прекалил съм с четенето и логистиката, но съм си такъв - перфекционист във всяко едно отношение, а недоизпипани малки детайли направо ме влудяват, надявам се ме разбираш...

--------------------

Fleur interdite
scrumptious

#2675427 - 04.08.2010 18:59 [Re: Marillion]

Аз правя уточнение, защото от Еминьоню има И ферибооти до отсрещната част, те прекарват колите на тези, които имат излишни пари и нямат нерви да се редят да чакат на двата моста. Затова и уточних, че не фери, а нормално корабче.

И нямам предвид новите туристически кораби, не, а тези, които функционират като градски транспорт, вапурите. Вапур е параход на турски, справка с френския. Там ще видиш смешно написани френски думи, леле, ще паднеш - тюнел, фюникюлер, шаркютери и от сорта ...

И на мен тия корабчета са ми любими, умирах да се возя и зиме и лете навън на палубата, зимата си поръчвах чай, лятото - айрян, и гледах как се доближава отсрещният бряг. Много ми топлеше сърцето това малко пътешествие.

--------------------

Ооо ...
~
**

Регистриран: 06.09.2006
От: София
    #2675539 - 04.08.2010 21:49 [Re: Marillion]

Без претенции за добро познаване на нещата.

През май ходихме до островите - беше приятно топло с лек ветрец, много зелено.

Фериботът беше претъпкан - беше събота.

В Мраморно море видяхме делфини.

Отидохме пеш до върха /файтоните миришеха на ... / и ядохме най-вкусните кюфтета и патладжани в заведението за бързо хранене. Гледката от горе е великолепна.

По луксозните заведения са около пристанището и голяма част от групата прекара там, след лека разходка. И те бяха доволни.

canon
На изток от рая

#2675584 - 04.08.2010 22:58 [Re: Fleur interdite]

Ако алтернативата за хотел е в Султанахмет или около Таксим , кое е за предпочитане ?

Marillion
Министър на истината
**

#2675588 - 04.08.2010 23:04 [Re: canon]

Нека Фльорката да каже, но според моите проучвания по-качествените хотели са в района на "Таксим", докато по-старите и овехтели са тези около "Султанахмет", но всичко си има плюсове и минуси - при първите си относително по-далеч от туристическите забележителности, за сметка на заведенията и нощният живот в града...

Лично аз бих предпочел "Таксим", но съм резервирал хотел на 100 метра от крепостната стена по чисто стратегически причини - лесно влизане с кола в града и сравнително близко местоположение на само 20 минути с трамвай от забележителностите...

--------------------

Marillion
Министър на истината
**

#2675730 - 05.08.2010 09:08 [Re: Fleur interdite]

Сега един друг момент възникна. Тъй като четвъртият ден от посещението ни се пада събота и след като прочетох и в темата и на други места, че през уикендите островите се пълнят освен с обичайните туристи и с местни, се чудя дали е разумно да правим този трип в съботния ден. Какво би ме посъветвала? Така или иначе в събота трябва да се направи един от двата трипа - островите или Босфора, защото предполагам в "Синята Джамия", "Света София" и "Топкапъ" лудницата ще бъде дори още по-голяма... Или пък бъркам?

И последно, оказа се, че посещението ни съвпада с "Рамазан" и в тази връзка, според теб, какво би трябвало да очаквам във връзка с обслужването през деня?

--------------------

pina
замечтана

Регистриран: 03.07.2006
От: Варна
    #2675741 - 05.08.2010 09:26 [Re: Marillion]

Във Връзка с Рамазан имай предвид, Синята джамия да не я посещавате в петък, тъй като големи тълпи се запътват натам за празнична молитва, а по Рамазан са по- стриктни в религиозните обреди. Точно събота ще е удачен ден за площад Султан Ахмед. Местните не ходят там, само туристи, но поради Рамазан ще има и много турци от провинциите.

Ако не греша от Бююк ада има ферибот до Бостанджъ, в азиатската част. От там трябва да тръгва Багдад джадеси. Сравняват го с 5-то авеню в Ню Йорк, не съм била там но го планирам.

Fleur interdite
scrumptious

#2675816 - 05.08.2010 11:37 [Re: Marillion]

А, вярно, ако се пада в събота, по-добре го сменете с деня за разходки из града. През уикенда много от местните си правят разходки до островите, което значи, че навалицата в Истанбул понамалява малко. Туристическите забележителности са си еднакво пълни всеки божи ден през лятото, там спасение няма, но ако посетите островите през седмицата, ще е по-рехавко и по-приятно.

За Рамазана: няма да има кой знае какви проблеми, ще ви обслужат както всеки път, не съм забелязала ресторанти или павилиони да затварят заради постите. Ще видите едни огромни бели палатки пръснати из града, едва ли не нещо като социални кухни, които предлагат храна след залез слънце за спазващите оруча (въздържането от храна и пиене през деня). Понеже разстоянията са огромни, и човек понякога се налага да пътува по час-два, докато си стигне до дома, хубаво е преди това да може да хапне мъничко, да се подкрепи, че да не му прилошее по пътя. А и отговяването се прави традиционно в общност, в група, човек не седи сам.

Не са чак толкова много турците, които стриктно се придържат към изискването за оруч, така че влиянието върху ежедневието на града не е голямо. Ама ти ще видиш, де - хапват си, пийват си, всичко тече нормално. За Султан Ахмет е вярно - по-добре недей в петък да ходиш, че ще бъде доста пълно с вярващи. И виж как са часовете на намаза, за да можеш да избереш време за посещение помежду, да няма навалица.

--------------------

Azalea
дистанцирана

#2675821 - 05.08.2010 12:07 [Re: Marillion]

Аз като изчета толкоз колкото са ти написали тук, и вече мога и да не хода до там...

--------------------

" Du måste lära dig spelets regler. Och sen måste du spela bättre än alla andra." Albert Einstein

Редактирано от Azalea (05.08.2010 12:08)

Marillion
Министър на истината
**

#2675829 - 05.08.2010 12:26 [Re: Fleur interdite]

Много ти благодаря за изчерпателния отговор. Само още един въпрос, откъде тръгват феритата за Буюк Ада и на място ли се купуват билети?

--------------------

Fleur interdite
scrumptious

#2675837 - 05.08.2010 12:38 [Re: Marillion]

Цитат:

Много ти благодаря за изчерпателния отговор. Само още един въпрос, откъде тръгват феритата за Буюк Ада и на място ли се купуват билети?

За Бююкада тръгват от пет места: Кадъкьой, Бостанджъ, Картал, Кабаташ и Сиркеджи.

Може би на теб ще ти е най-удобно от Сиркеджи, това е кеят под европейската железопътна гара. Лодките са на често, няма проблем за тръгването, но от острова трябва да провериш кога тръгва последната, за да не се отплеснете и да я изпуснете.

--------------------

Fleur interdite
scrumptious

#2675840 - 05.08.2010 12:40 [Re: Marillion]

Наистина около Таксим хотелите са по-нови, по-лъскави, докато в района Султан Ахмет са малко поочукани. Но пък край Султан Ахмет може да се намери нещо в тиха уличка, закътанко. Докато Таксим никога не спи и там винаги е лудница. Баси пенсионерския аргумент извадих!

--------------------

pina
замечтана

#2675902 - 05.08.2010 14:35 [Re: Marillion]

Дадоха ми сайт, където има разписанието на фериботите, има от Бююкада за всички направления
http://www.ido.com.tr/en/index.cfm

NEZNAIKO72
неориентиран

Регистриран: 05.08.2010
    #2676045 - 05.08.2010 20:08 [Re: Fleur interdite]

Цитат:

Наистина около Таксим хотелите са по-нови, по-лъскави, докато в района Султан Ахмет са малко поочукани. Но пък край Султан Ахмет може да се намери нещо в тиха уличка, закътанко. Докато Таксим никога не спи и там винаги е лудница. Баси пенсионерския аргумент извадих!

Както се вижда от ника ми аз съм нова,никога не съм била в Истанбул,но планираме след 15.9 да направим един уикенд с кола.Та въпроса ми е като начинаещи какъв хотел да изберем,който да е по-близо да историческите забележителности,но и да е удобно да стигнем до там с колата.Чувала съм че трафика е убийствен, а и в историческата чест незнем улуците да не са по-тесни и неудобни.Ще се радвам ако ми посочите удобни хотели за да изберем най- подходящия.

Fleur interdite
scrumptious

#2676717 - 06.08.2010 22:40 [Re: NEZNAIKO72]

Нямам представа, не съм живяла на хотел в Истанбул, имах апартамент, затова не съм наясно. Мерилиън като се върне да докладва.

Но да, трафикът е убийствен, и да, улиците в старата част на града наистина са тесни и препълнени. На ваше място бих направила като Мерилиън, ще си избера хотел, до който се стига лесно с кола от магистралата, и оттам нататък ще се придвижвам с градския транспорт.

--------------------

Дзвер
wavedancer

Регистриран: 24.05.2004
    #2677596 - 09.08.2010 02:09 [Re: Marillion]

Направо не е истина! 2 теми за 4 дни, за да се стигне до един маршрут, който отваряш страницата на която и да е туристическа агенция и го виждаш.

--------------------
Μολών λαβέ

canon
На изток от рая

#2677642 - 09.08.2010 07:48 [Re: Дзвер]

Коя е втората тема ?

Дзвер
wavedancer

#2677762 - 09.08.2010 14:29 [Re: canon]

Е, прочети увода- че е втора

--------------------
Μολών λαβέ

canon
На изток от рая

#2677765 - 09.08.2010 14:36 [Re: Дзвер]

Aха , аз помислих че за 4 дни са пуснати две теми за Истанбул, а то било че за пътуване от 4 дни има две теми
То за Рим и Венеция колко теми има ...

canon
На изток от рая

#2678033 - 09.08.2010 19:43 [Re: Marillion]

Изнамерих няколко много добри филма за Истанбул :

Intrigue in Istanbul / Интригите на Истанбул
http://www.multiupload.com/7M21C6K7RC

Francesco's Mediterranean Voyage
http://www.megaupload.com/?d=DGGDW4SA

Cities of the Underworld
http://www.megaupload.com/?d=VZDUGSIS

Ancient Megastructures - Hagia Sophia
http://www.megaupload.com/?d=X6Z0CP9K

Eто тук може да изгледате онлайн двете предавания на БТВ "Глобусът" за Истанбул :

http://www.btv.bg/shows/globusat/videos/video/528510684-Globusat_v_Istanbul.html

http://www.btv.bg/shows/globusat/videos/video/1602331603-Globusat_v_Istanbul.html

Marillion
Министър на истината
**

#2678038 - 09.08.2010 19:58 [Re: canon]

Да, чудесно, ето още от бТВ:

http://www.btv.bg/search?query=%E8%F1%F2%E0%ED%E1%F3%EB&type=video

http://www.btv.bg/shows/drugata-Bulgaria..._Buyuk_Ada.html

--------------------

canon
На изток от рая

#2678080 - 09.08.2010 21:24 [Re: Marillion]

Това са всички новини за Истанбул , откакто е създадена БТВ .
Малко неща обаче са годни за темата.

canon
На изток от рая

#2680367 - 14.08.2010 19:59 [Re: Marillion]

Toва ли имаш предвид "традиционните фериботи" , a aко не това би ли дал линк към варианта който имаш предвид ?

http://ido.com.tr/EN/index.cfm?page=SubPage&kapsam=178&textid=2613&ln=EN

Редактирано от canon (14.08.2010 20:11)

Marillion
Министър на истината
**

#2680382 - 14.08.2010 20:53 [Re: canon]

Точно за тях става дума, това е държавната фериботна компания - има и частна, която прави обиколки на Босфора, но корабите и не спират никъде, правят едно кръгче и те връщат на пристанището. Частната компания е доста по-евтина, но усещането е съвсем различно. Единствено корабите на IDO стигат до последното селище преди устието на Босфора към Черно море. Там се намират останки от средновековна крепост, разположена на едно възвишение с уникална гледка към Черно море. Корабът прави престой от три часа и потегля обратно - време достатъчно за чудесен обяд в рибните ресторанти на селището. Прочети пътепис за този дневен трип в блога на моя приятел Барт, ето тук...

Същата компания обслужва и линията до Принцовите острови и аз съм решил отново да се доверя на тяхното обслужване - нали виждаш рекламата, "на вода" са от 1841, а според мен човек е добре винаги да се доверява на традициите, както препоръчват англичаните...

--------------------

canon
На изток от рая

#2680389 - 14.08.2010 21:07 [Re: Marillion]

Кога заминавате ? Аз искам единия ден да сме на прицовите острови , но ме натискат вместо това да прекараме деня в азиатската част - "Истанбулското 5-то Авеню" Баъдат Джадеси и после в парка Чамлъджа .
Да видим кой ще наделее
Твоите отзиви може да са ми полезен аргумент

П.С. И аз чета по пътеводителя на СофтПрес , но не съм толкова очарован от него.Маршрутите са добри , но почти няма практична информация.

Редактирано от canon (14.08.2010 21:09)

Marillion
Министър на истината
**

#2680392 - 14.08.2010 21:11 [Re: canon]

В сряда, 18 август и се връщаме в България на 22 август, после малко на нашето море и сигурно към 26-27 август ще сме в София, ще пиша...

--------------------

Marillion
Министър на истината
**

#2680394 - 14.08.2010 21:14 [Re: canon]

Цитат:

П.С. И аз чета по пътеводителя на СофтПрес , но не съм толкова очарован от него.Маршрутите са добри , но почти няма практична информация.

Пътеводителят го ползвай за карта и основна информация, за детайли и планиране на дневни маршрути, чети тук...

--------------------

canon
На изток от рая

#2680441 - 15.08.2010 00:54 [Re: Marillion]

Да , аз този наистина безценен сайт си го набелязах още от първите постинги в които беше дал линк.
Не съм срещал обаче толкова семпъл пътеводител и затова го отбелязах. Обикновенно във всички има поне работното време на забележителностите , таксите и спирката най-близо до тях , както и задължително карта на градския транспорт.
На много места пише просто- вземете такси до еди къде си , без да се отчита факта че до там може и с градския транспорт.
Например колко ли би излязло едно такси за цялата обиколка на връщане по европейския бряг на Босфора със спиране за разглеждане на забележителностите , както е препоръчано в пътеводителя ?
Като разказвателна книжка е ОК. Има доста информация без да те обременява излишно и е лек.

П.С. Приятно изкарване , всичко да върви по план и в края на месеца те чакаме тук да разказваш

Редактирано от canon (15.08.2010 01:00)

pina
замечтана

#2680782 - 16.08.2010 08:55 [Re: canon]

Ако сгъстите програмата, може да успеете и за двете - от ранна утрин на Бююкада, престой около 3 часа и после с ферибот до Бостанджъ, за да започнете от там Баъдад джадеси и после парка Чалъмджа. В парка ще пристигнете към 7-8 вечерта и вече ще се стъмнява, но гледката пак ще си струва - Истанбул окъпан в светлини.
От Бююкада ми казаха, че има и бързи лодки от рода на маршрутки - като се напълни и тръгва, до Бостанджъ. Така и графика на фериботите няма да ви бърка.
Е, програмата ще стане продължителна и уморителна.

canon
На изток от рая

#2680833 - 16.08.2010 12:47 [Re: pina]

Ще оставим това за последния ден и както дойде
Има ли фериботи от Сиркеджи до Бостанджъ ?

pina
замечтана

#2680987 - 16.08.2010 18:40 [Re: canon]

От Кабаташ тръгват фериботите за Бостанджъ - Кабаташ е последна спирка на трамвая №38, пада се малко преди двореца Долмабахче. Сутрешното разписание е така - 8:25/8:35/8:45/9:05/9:30/10:45/13:00 - нататък не ги записах.
За връщането трябва да се има предвид, че от Кадъкьой последния ферибот за европейската част е 20:50, но е до Бакъркьой, което е далечко от най- централнта част, а за по- близко - Кабаташ е в 19:00 часа. Има и автобус, който обикаля в азиатската част около Кадъкьой и Юскюдар, после минава по моста през Босфора и обикаля по Таксим и по историческия полуостров, но не зная до колко часа е, не намерих неговото разписание.
Разбира се, има вариант и от Чамлъджа да се хване такси до Ортакьой, да речем, като най- кратко разстояние, за да е по- евтино, но да се прехвърлите в европейската част.

canon
На изток от рая

#2681073 - 16.08.2010 21:21 [Re: pina]

Мисля , че ще заложим на ферибота . Октомври в 19 часа вече ще се е мръкнало и ще е време за прибиране
Избягвам таксита на чужди места освен ако не е служебно , защото не им знам чалъмите
Трамвай # 38 по моста "Галата" ли върви щом преминава от двете страни на Златния Рог ?
Има ли и друг номер трамвай в Истанбул ( освен ретро трамвая по Истиклял) ?

pina
замечтана

#2681216 - 17.08.2010 09:14 [Re: canon]

Да, по моста Галата върви. Не мога да ти кажа, дали има друг номер трамвай, от същия модел. И аз не бих се качила на такси, но хората се качват, затова го казвам.

pina
замечтана

#2682272 - 19.08.2010 13:00 [Re: pina]

Видях, че има и други линии на трамваи, но в азиатската част. Вероятно и в европейската има и други, но няма да са в същия район, предполагам.

usa_dreamer
dreamer

Регистриран: 30.03.2008
От: някъде там..
    #2682575 - 20.08.2010 01:36 [Re: pina]

И преди я бях поствала,поствам я и тук,защото смятам,че ще е от полза - карта на градския транспорт :

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/30/Istanbul_Rapid_Transit_Map.png

--------------------
When life gives you a hundred reasons to cry, show life that you have a thousand reasons to smile!

pina
замечтана

#2682634 - 20.08.2010 09:15 [Re: usa_dreamer]

Много пъти съм я гледала тази карта, но за съжаления не показва целия транспорт. Няма фериботите, струва ми се и доста автобуси.

Azalea
дистанцирана

#2682636 - 20.08.2010 09:17 [Re: pina]

Най-добрата информация принципно се получава в хотела на рецепцията, където обикновено повечето хотели имат и карти и разпиcания на транспорта, или пък в туристическите бюра.

--------------------

canon
На изток от рая

#2682721 - 20.08.2010 13:55 [Re: pina]

Това инфо точно ли е ? ( от форума на Lonely Planet):

"The bus station is in Bayrampasha on the way from the Airport to the old city. It can be reached by metro/tram or by municipal bus (somewhat easier as no transfer is involved). Do not ever transfer from the metro to the tram at Aksaray as they are not in the same building and there are no signs informing you where to go to. The transfer station to use is Zeytinburnu, where the tram and the metro station are conveniently located in the same building. "

To с метрото разстоянията не са големи , но това Zeytinburnu ми се вижда един вид отдалечаване .

pina
замечтана

#2682751 - 20.08.2010 14:48 [Re: canon]

Канон, не разбрах точно за какво става въпрос, но може би гледаш транспорта от автогарата до центъра? По нея линия има смяна, на картата, дадена по- горе е отбелязана. Не е отдалечаване, по пътя е, макар да не е най- краткия път, но така минава линията. Да, в една сграда са, сменя се на място, без да се върви. Не съм минавала по този маршрут, но съм пращала приятел, който кацаше със самолет в Истанбул, мина през автогарата, за да хване автобус до България, но ходи и до центъра за преспиване и разходка.

Аа, сега мисля, че схванах - дали да не хванеш горната линия и да смениш на Аксарай. Не, от там не е по- кратък пътя, но за сметка на това на Аксарай спирките са отделни и има да се върви около 200-300 метра, мисля беше. Това с багажа. Другата смяна е по- удачна.

canon
На изток от рая

#2682763 - 20.08.2010 15:01 [Re: pina]

Да , моя е грешката , че не уточних . Става въпрос за придвижване от автогарата към центъра.
Метро спирката на Аксарай била доста далече от трамвайната спирка за стария град и затова не се препоръчва смяната да се прави там.
По-удачно е от автогарата да се хване метрото в обратната посока и смяната да стане на станция Zeytinburnu , където метро и трамвайната спирка са една до друга.

Редактирано от canon (20.08.2010 15:01)

_Arwen_

#2682965 - 20.08.2010 22:30 [Re: canon]

Мои приятели ходиха миналата седмица в Истанбул. Жената е българка, той е италианец. Много негативни отзиви от негова страна - било гранде цигания и мръсотия, много лъжели в сметките, лошо обслужване, храната била ужасна ( ) и т.н. Аз не знам защо, но веднага се сетих за някой подобни аспекти на Италия, че ме напуши на смях, но това е друга тема.

Всъщност възможно ли е в Турция да се държат по подобен начин с (другите) чужденци? Забелязала съм че с българи се държат подчертано добре, но знам ли как е с останалите.
Чувам постоянно много добри отзиви за там от скандинавци. Преди няколко години ходих в Истанбул с две японки и бяха възхитени, но това са частни случаи и като цяло не знам как е.

--------------------

canon
На изток от рая

#2682971 - 20.08.2010 22:53 [Re: _Arwen_]

Aз се имам за долу-горе обективен и като се върна живот и здраве ще дам информация

По темата , не можах да разбера какво е предимството на т.н. Акбил пред обикновенното жетонче от 1.5TL ?
Има ли друго предимство освен да спестява купуването на жетон всеки път ?

CARPE DIEM
неориентиран

Регистриран: 25.07.2010
    #2683330 - 22.08.2010 00:03 [Re: canon]

Сетих се за едно чудно ресторантче,което приятелка похвали като място с красива гледка и отлична турска кухня.Намира се на върха на хотел Ричмънд,изрових и линка от папките http://www.lebiderya.com/lebiderya/eng/ana1.html
Да ви е сладко и после да разказвате и показвате!

Fleur interdite
scrumptious

#2684723 - 25.08.2010 01:44 [Re: canon]

Цитат:

По темата , не можах да разбера какво е предимството на т.н. Акбил пред обикновенното жетонче от 1.5TL ?
Има ли друго предимство освен да спестява купуването на жетон всеки път ?

Излиза по-евтино. Спестява висенето по опашки на будките. Решава проблема с различните цени на автобусен билет и билет за кораба, да речем.

--------------------

canon
На изток от рая

#2684781 - 25.08.2010 07:39 [Re: Fleur interdite]

Прочетох , че дава 50 % отстъпка на второто пътуване ако се прави трансфер в рамките на два часа. Предполагам ако живееш там е много полезно нещо , но за няколко дни при тоя евтин транспорт - 1.5TL не е нещо толкова необходимо. Корабчетата нали са на същата цена , като метрото и трамвая , защо да има разлика ?

Ето според тук :

http://www.istanbultrails.com/2009/08/be...portation-pass/

П.С. В Лондон примерно еднократно пътуване дори и за една спирка е 4 лири . Ако си обаче с Oyster Cars цената е са 1.6 лири . Тма това е нещо наистина необдходимо даже и за туристи.

Редактирано от canon (25.08.2010 07:44)

Marillion
Министър на истината
**

#2686254 - 27.08.2010 19:06 [Re: canon]

Върнахме се. Ще се опитам да систематизирам впечатленията си от Истанбул и естествено ще дам малко полезни съвети за хората, които ще заминават в тази посока...

На първо място Истанбул е уникален град. Казвам го с ясното съзнание за значението на тази дума, казвам го и от позицията на човек видял не малък брой световни мегаполиси в Европа и САЩ. Този град ТРЯБВА да се види задължително от всеки! Както знаете отдавна съм престанал да обръщам внимание на всякакви безсмислени спорове свързани с ориенталщината на Истанбул. Онези, които твърдят нещо подобно и не са видели с очите си този град, единствено могат да събудят съжаление у мен - тесногръдието и непогрешимото чувство за всезнание са отявлени симптоми на балканския шовинизъм и комплексарщина. На всеки запътил се към Истанбул ще препоръчам да се опита да погледне на града с чисто око и без обичайните предразсъдъци. Само по този начин е възможно правилното възприемане на причудливото съжителството на различни религии и култури в рамките на един квартал, архитектурните каламбури на една и съща улица, невероятните миризми носещи се във въздуха, напева на ходжата от близката джамия и съществуването на православен храм на съседния ъгъл...

Истанбул е жив организъм и ако успееш да влезеш в неговия неравноделен ритъм те очакват неописуеми мигове в които изненада, шок, възхита, ще се редуват буквално на всяка крачка. Истанбул е живот, той дарява и взима, храни и недохранва, впечатлява и отчайва. Истанбул...

Успяхме да изпълним цялата програма с едно единствено изключение - не се качихме на кулата Галата, но сега вече знам, че това не е особено голям пропуск, защото това беше първото, но в никакъв случай последно наше посещение в този космополитен град...

Започвам с практичните съвети...

Хотелът в който бяхме ние е великолепен и действително отговаря на изискванията за 4 звезди - само за справка в стандартното оборудване фигурират дори и пантофи за баня за еднократна употреба, както и четки за зъби за еднократна употреба. Онези от вас, които пътуват често, знаят, че не във всеки четиризвезден хотел има подобни "екстри". Към това прибавете и безплатен паркинг, великолепна закуска с топъл бюфет и уникално разположение на само минута пеш от трамвайната спирка от която сте за не повече от десет минути на Султанахмет. Така че горещо препоръчвам Topkapi Inter Istanbul Hotel

"Акбил"-а е нещо много добро и поне според мен си струва депозита от 6 TL, които разбира се биват възстановени при окончателното връщане на джаджата. С помощта на "акбил" си напълно независим и не е необходимо да се озърташ за място откъдето да купиш билет. Можеш да го заредиш с каквато искаш сума и през цялото време да следиш състоянието на сметката при всяко едно чарджване при качване в превозно средство. Вярно е, че едно от най-големите предимства на "акбила"-а икономията на средства при последователно прекачване на превозни средства в рамките на определен интервал от време, се губи от туристи като нас (още повече ние използвахме един "акбил" за тримата), но въпреки всичко според мен има смисъл или поне не е безсмислено да се заложи на този безкасов начин на придвижване в града...

Храната в Истанбул е евтина и разнообразна. Буквално на всяка крачка те дебне поредното кулинарно изкушение и е въпрос на самодисциплина, за да не се завърнеш от този град с наднормено тегло. Задължителни за дегустация за рибните сандвичи около моста Галата, няма толкова вкусно и толкова елементарно чудо като тях! Задължително трябва да се яде локум, баклава и тулумбички, да не забравяме и прекрасните кебапи. Но, над всички тези изкушения, самотно на върха стои посещение в рибен ресторант в подножието на крепостта Анадолу Каваджи, находяща се непосредствено до устието на Босфора към Черно море. В този ресторант с великолепна гледка към Босфора всъщност платихме и най-високата сметка по време на посещението си в Истанбул. За 60 TL преядохме с рибни деликатеси (миди пане, калмари, лаврак на скара, зелена салата, пържени картофи, чудесни питки, две бири и безалкохолно) и определено този тип фиксирани менюта са за предпочитане в заведенията по Босфора и си струват парите, а гледката...

Посещението на Принцовите острови е също толкова вълнуващо преживяване, колкото и обиколката на Босфора с кораб. Тук искам да изкажа специални благодарности на Фльор за настойчивото предложение да посветим един ден на Буюк Ада, вместо да разглеждаме азиатската част на града. За сведение на Канон и като възможни аргументи в защита на идеята ще кажа, че ферито до Буюк Ада струва 6 TL (ретърн) и минава покрай гарата Хайдарпаша, както и покрай Кадикьой. Въобще пътуванията с ферибот се оказаха и същинският "хайлайтс" на нашето пребиваване в града. От водата Истанбул изглежда превъзходен, с чаша чудесен чай в ръка буквално се чувстваш на седмото небе и не случайно от общо четири дни и половина в града, ние прекарахме почти половината от тях на кораб...

--------------------

canon
На изток от рая

#2686309 - 27.08.2010 22:08 [Re: Marillion]

Добре дошъл и очакваме подробности

Междувременно дойде новината , че от 01.10.2010 започват low cost полети София-Истанбул при цени от само 32 евро.
Със сигурност Истанбул ще стане много по-достъпен и за хора дето мразят дългите пътувания.
Освен това е изходен пункт за много дестинации в близкия изток и цяла Азия.

http://www.flypgs.com/en/default.aspx

pina
замечтана

#2686423 - 28.08.2010 08:16 [Re: Marillion]

Добре дошъл и много се радвам, че си толкова впечатлен и въодушевен от града!
Забележката ми е - как успя да разбереш, че Бююкада си струва повече от Кадъкьой (примерно), след като не си видял второто? (един поглед на покрайнините от ферибота не се брои)

Marillion
Министър на истината
**

#2686464 - 28.08.2010 10:47 [Re: pina]

Не съм казал, че Кадикьой не си струва. Казах, че разходката до островите си струва, а като бонус към нея се вижда и една от основните атракции на азиатския бряг - ж.п. гарата Хайдарпаша, както и крайбрежието...

--------------------

pina
замечтана

#2686475 - 28.08.2010 11:19 [Re: Marillion]

ОК
Много ми допаднаха първите ти 2-3 абзаца, направо като поезия са!

pina
замечтана

#2686479 - 28.08.2010 11:38 [Re: pina]

И аз взех да се чудя за този акбил..., най- малкото планирам да се прекачваме през много транспорти, вместо всеки път да се оглеждам за будки... хем и график ще гоня (вече съм си направила разписание на транспорта и нашето придвижване с него, да видим до колко ще е реално...)Та, акбила от същите будки, от които се купуват жетоните ли се взима? А ще намеря ли къде трябва да го ръгна при качването в автобус, трамвай, ферибот или ще гледам като индианец? (в общия случай, не конкретно аз )

Marillion ,имам конкретен въпрос - ходихте ли в еврейския квартал, както планирахте? Влизахте ли в синагогите? В събота дали ще пускат туристи? В синагога с обувките ли се влиза? Досега съм влизала освен в църква, в джамия и будистки храмове и на двете места се събуват обувките.
Ако не ти е проблем да опишеш по дни с 2 думи маршрута, който правехте и с 2 думи пеша или с какъв транспорт от точка до точка и кои са точките! Благодаря предварително!

Marillion
Министър на истината
**

#2687083 - 29.08.2010 22:03 [Re: pina]

"Акбил" можеш да купиш от същите будки около спирките, на самите тях има надписи с големи букви AKBIL. При качване в трамвай няма как да се объркаш. Системата е така направена, че пропускателните турникети (въртележки) са поставени на тротоара пред спирката и няма как да преминеш през тях без да пуснеш жетон или без да използваш Акбил. За последния има специално място на турникета, където трябва да поставиш акбила и да изчакаш задействането на механизма по отваряне на турникета - ще чуеш звуков сигнал. В същия момент на дисплея на турникета ще се изпише оставащата сума в акбила, така винаги ще знаеш кога трябва да заредиш отново джаджата с пари. Изключително просто и ефикасно средство, препоръчвам горещо. При турникетите на фериботите е същата работа, за автобуси не знам, защото не сме използвали - трамваят, фериботите и фуникулярът от Кабаташ до Таксим бяха единствените превозни средства, които използвахме по време на престоя си в Истанбул и за трите ползвахме акбил без никакви проблеми...

Да, бяхме в европейския квартал, минахме по цялата Истикля, лично на мен тя ми напомни за Оксфорд Стрийт - въобще английското присъствие в Бейоглу е осезателно и личи на всяка крачка, чудесно място в което се чувстваш като в Европа...

Не, не сме влизали в синагоги и няма как да ти отговоря на този въпрос...

За програмата можеш да погледнеш началото на темата, но все пак ще повторя маршрута по дни:

Ден 1: Пристигнахме около 13 часа в хотела и около 15 часа излязохме на разходка. Минахме по протежение на крепостните стени и стигнахме до "Златния рог". За жалост в сряда църквата "Карие" е затворена и не можахме да я посетим. Спуснахме се по хълма надолу в посока българската желязна църква, която посетихме и продължихме покрай "Златния рог" в посока моста Галата. Ядохме рибни сандвичи, след което обиколихме района около Галата и покрай "Египетския пазар" се отправихме в посока Топкапъ Палас и някъде оттам си взехме трамвая за хотела...

Ден 2: Качихме се на трамвая и слязохме на последната спирка Кабаташ откъдето в 10.10 часа взехме ферито за Принцовите острови. Прекарахме деня там, като се изкачихме до гръцката църква "Св. Георги" на хълма, походът е изнурителен, но си струва разходката сред уникалните дървени къщи на острова и красивата природа с невероятни гледки към Истанбул. Върнахме се към 16 часа на Кабаташ и с фуникуляра се качихме на Таксим, който обиколихме и поехме по Истикля. Там ядохме в чудесно заведение с оригинална турска кухня и около 20 часа бяхме в подножието на кулата Галата. После взехме трамвая за хотела...

Ден 3: Отново с трамвая до Сиркеджи откъдето в 10.35 часа хванахме ферибота за разходка по Босфора. Около 12 часа бяхме в крайната точка на Босфора. Изкачихме се до крепостта, после обядвахме в рибния ресторант в подножието и в 15 часа се качихме на кораба за връщане към града. Вечерта прекарахме в района на Галата, посетихме Пазара на подправките и Капалъ Чарши откъдето взехме трамвая...

Ден 4: С трамвая до Султанахмет и последователно посещение на Синята джамия, Света София, Цистерните и Топкапъ. После разходка до гарата Сиркеджи и нова вечер в района на моста "Галата", като преди това се качихме на хълма, за да видим джамията на Сюлейман, неговият и на семейството му гробове, минахме покрай стените на истанбулския университет, разходихме се в квартала на букинистите и се спуснахме по сокаците покрай Капалъ Чарши към моста Галата...

Ами в общи линии това беше, разбира се пропускам разни дребни детайли, но като цяло успяхме да видим всичко което бяхме набелязали предварително, че дори и повече неща...

Ще се повторя, но все пак, Истанбул ТРЯБВА да се види, той не подлежи на описание...

След десетина дни ни предстои пътуване и до друга антична балканска столица Атина - като се върнем оттам ще докладвам, но не очаквайте да сравнявам двата града, това безсмислено начинание оставам на други търсачи на шовинистични удоволствия...

--------------------

Urbi et Orbi

Регистриран: 20.04.2010
    #2687109 - 29.08.2010 23:59 [Re: Marillion]

Цитат:

След десетина дни ни предстои пътуване и до друга антична балканска столица Атина

Усещам и една от причините коя е. Предполагам ще си е грандиозно. Where the streets have no name

--------------------
http://spqr753.blogspot.com/

Marillion
Министър на истината
**

#2687121 - 30.08.2010 00:35 [Re: Urbi et Orbi]

Не, този път не са U2 - тях вече ги гледахме в Загреб миналата година. За други две групи става дума - Anathema и Porcupine Tree, като втората ми е особено любима и дори на връщане смятам да спрем в Солун и да ги гледаме отново и там...

--------------------

pina
замечтана

#2687159 - 30.08.2010 08:57 [Re: Marillion]

Marillion, много ти благодаря за разбивката!
Всъщност, имах предвид еврейския квартал (Балат), не европейския защото предположих, че сте ходили натам, с такова впечатление останах, че ви е включен в програмата, но разбирам, че не сте се качвали толкова нагоре по Златния рог.
Мисля, че ще трябва да си вземем акбил, убеди ме!

Fleur interdite
scrumptious

#2687228 - 30.08.2010 12:59 [Re: Marillion]

Ураураураураказахлити?

Много се радвам, е толкова ти е харесало, радвам се, че успях да ти бъда полезна с нещо, радвам се, че споделяш впечатленията ми и размислите ми по темата Истанбул. Бе изобщо, голяма радост. А добре дошъл!

--------------------

no_bs
подозрително енергична
**

Регистриран: 23.11.2004
    #2688008 - 31.08.2010 22:41 [Re: Marillion]

От доста хора, чието мнение ценя, чувам подобни отзиви за Истанбул. Явно ще трябва да загърбя неприятните си спомени от Турция (курорт в азиатската част) и да включа Истанбул в някой бъдещ маршрут.

O HARA
непокорна

Регистриран: 11.04.2005
    #2688567 - 02.09.2010 00:23 [Re: no_bs]

От кой курорт си разочарована?

Мерилиън, ех как ме раздразни само... Имах оферта за концерта на Ю Ту в Итснабул, но се отказах. А планирах да го съчетая с още разходки в Истанбул. Толкова пъти съм била там и толкова малко неща съм успяла да видя...

--------------------
I am just a vision.

no_bs
подозрително енергична
**

Регистриран: 23.11.2004
    #2688845 - 02.09.2010 16:33 [Re: O HARA]

О'Хара, за Анталия става дума, вече не помня как се казваше конкретния хотел. Но това беше преди много години.

Marillion
Министър на истината
**

#2688866 - 02.09.2010 17:20 [Re: O HARA]

Мани ги U2, демоде са вече , идвай с мен другата седмица да гледаме Порки и Анатема по гръцко и да събираме сравнителен материал за Балканите...

--------------------

Azalea
дистанцирана

#2688871 - 02.09.2010 17:27 [Re: Marillion]

Лично на мен Атина не ми хареса...

--------------------

pina
замечтана

#2688896 - 02.09.2010 18:10 [Re: Marillion]

Аз съм била и в Атина, и в Истанбул. Не могат да бъдат сравнявани.

luce

Регистриран: 30.01.2009
От: italialand
    #2688913 - 02.09.2010 18:30 [Re: Marillion]

напълно споделям ентусиазма и впечетленията ти ,особено ми хареса как си описал чувствата си там.Не случайно тази година е европейската културна столица,ето линка който ми прати моята агенция Istanbul2010и не случайно оттук са много (особено младите) които прекарват там уикенда и доколкото чувам са повече от доволни.
За Атина няма подобно въодошевление,изобщо не може да се мери със съседката ,но и от там като се върнеш ще споделиш(надяваме се )

--------------------
Your Christ is jew. Your democracy is Greek . Your coffee is Brazilian. Holiday is Turkey. Your numerals are Arabic. Your alphabet is Latin. Only your neighbor is a stranger ... (1994, poster on the walls of Berlin)

O HARA
непокорна

#2689091 - 03.09.2010 00:44 [Re: no_bs]

Аз вече 4-та поредна година почивам в Анталия и съм много доволна. Може би зависи от хотела.

--------------------
I am just a vision.

O HARA
непокорна

#2689093 - 03.09.2010 00:48 [Re: Marillion]

Другият път като отидеш в Истанбул да посетиш някой от рок-клубовете на Таксим. Ще се шашнеш. Страхотно е!

--------------------
I am just a vision.

pina
замечтана

#2689228 - 03.09.2010 09:45 [Re: O HARA]

Можеш ли да ми препоръчаш някой конкретно - по име и евентуално район, в който да го търсим? Плаща ли се вход и колко? От колко часа започват да свирят? Цените на питиетата как са? Ние ще имаме време да отидем, ако не сме много уморени, ще е хубаво да видим.
Мерси!

O HARA
непокорна

#2689549 - 04.09.2010 01:49 [Re: pina]

Честно казано, не мога да си спомня. Беше преди 4-5 години. Имаше "luna" в името. Таксим никога не спи. Нощем е като ден, но много по-весело. Пълно е с млади хора, всичко работи, има денонощни заведения за хранене и фастфууд, дискотеките и клубовете са едни до други. Цените като цяло са високи, но зависи колко консумираш (не плащах аз). Там има и много хай кръчми, където свирят и пеят известни местни изпълнители. Нашият клуб беше на два етажа с големи видео стени. Нямаше банда свиреща на живо, но може и да сме я пропуснали, защото доста късно отидохме. Нямаше такса-вход. И на някаква бирария ме водиха веднъж, имаше музика на живо. Внимавайте като поръчвате. Понякога носят доплнителни екстри към поръчката (ядки и пр.), за които човек остава с впечатление, че са безплатни от заведението, но после се оказва друго - учтиво ги отклонявайте. Вземете си по една бира и се забавлявайте, ако ви хареса може да поостанете.

Ето малко инфо тук .

--------------------
I am just a vision.

pina
замечтана

#2689619 - 04.09.2010 09:15 [Re: O HARA]

Мерси! Ще видим как ще се развият нещата.

Shogoun
костелив орех

Регистриран: 12.07.2005
От: край морето
    #2692111 - 09.09.2010 21:41 [Re: Marillion]

Цитат:

След десетина дни ни предстои пътуване и до друга антична балканска столица Атина - като се върнем оттам ще докладвам, но не очаквайте да сравнявам двата града, това безсмислено начинание оставам на други търсачи на шовинистични удоволствия...

Само да те предупредя, че дочух слух за стачка на камионите (и цистерните) от пенеделник - вторник. Обсъждало се де, няма нищо официално. Казвам го предвид притесненията ти и защото не си уточнил датите. Този път щели да стачкуват и такситата, но това пак е слух. Надявам се поне да не ни изненадат по-рано като предния път

--------------------
Истината съществува, лъжата трябва да се измисля...

Дзвер
wavedancer

#2692121 - 09.09.2010 22:10 [Re: Shogoun]

Аз пък искрено се надявам такситата да стачкуват- трафикът ще падне тройно . А днес видях и някакви плакати за събирания на ГССЕ / това какво е? на 11-ти

--------------------
Μολών λαβέ

Natural
stranger

Регистриран: 20.01.2005
От: Софето
    #2692428 - 10.09.2010 11:56 [Re: Shogoun]

@Shogoun
@Дзвер

Eй, края на месеца ше ходя в Гръцко,
та за целта да се разберем:
- искам всичко да е под контрол
- не искам никви стачки, демонстрации, коктейли "Молотов" (Мохито може ), бунтове, блокиране на пътища, липса на безин и пр. неуредици

--------------------
Практиката показва, че на теория всичко е възможно!

Дзвер
wavedancer

#2692491 - 10.09.2010 14:06 [Re: Natural]

Ако не ходиш в Атина, значи си ок. Изброените неща се случват предимно тук и от време на време в Солун.
Засега не са обявили някоя стачка, но има време
Обаче за бензин- зареди си фул от Бг, че цените току виж ударили 1. 60 за литър дотогава

--------------------
Μολών λαβέ

Ооо ...
~
**

#2692570 - 10.09.2010 15:53 [Re: Дзвер]

И ние сме замислили фото-разходка, но само до Метеора, през Солун естествено - в края на следващата седмица.

Разчитам на късмет - да се съчетаят подходящо време и спокойствие по пътя.

И после да си говорим така хубаво - както за Истанбул.

Marillion
Министър на истината
**

#2693214 - 11.09.2010 20:28 [Re: Shogoun]

Цитат:

Само да те предупредя, че дочух слух за стачка на камионите (и цистерните)

Преди малко повече от два часа се върнахме. Нямаше стачки и улични вълнения, вчера в Солун имаше някаква демонстрация - много полиция, песни и танци на народите (разбирай уредба от която звучат "патриотични" песни на Дилън, Куин и др. лауреати от фестивала "Ален Мак" ), но така и не разбрахме за какво се борят този път. Може би за петнадесета заплата и необлагаеми доходи...

За Атина ще кажа само няколко думи. Извън туристическите места, които няма как да не впечатлят (особено живописният квартал Плака под Акропола), общите ми впечатления са негативни. Мръсен, шумен и пренаселен град. Дотук нищо кой знае колко фрапиращо, но всичко това съчетано с надменно държание на "елините", абсолютна (няма да се посвеня да го напиша) цигания в централните райони и то не само около площад Омония...

Все пак събрах и положителни впечатления. На първо място хълмът Ликавитос. Качихме се с фуникуляра към 19 часа и дочакахме залезът - тази гледка си струва, повярвайте ми. На второ място ще посоча кварталът под хълма Ликавитос. Районът около Колонаки ми напомни страшно много на Париж - не само архитектурно, но и чисто емоционално. Определено това трябва да е един от най-добрите квартали на Атина и това си личи. Третото нещо, което харесах в Атина е................................. Да си призная замислих се за трето, може и да има такова, но поне в този момент не се сещам...

Солун е пълна противоположност на Атина. Великолепен град с чудесно излъчване, приветливи хора, готови да ти помогнат на всяка цена и по всяко време. Хотелът ни се намираше в района Панорама, това е един хълм над града - имахме чувството, че едновременно сме в Рим и Лос Анджелис. Великолепно място за живеене и стратегически хотел за пътуващи с кола като нас...

--------------------

canon
На изток от рая

#2693233 - 11.09.2010 21:02 [Re: Marillion]

"...но всичко това съчетано с надменно държание на "елините" "

Mного хора се нахвърлиха върху мен , когато написах нещо подобно. Не става дума за никакъв шовинизъм.
Приятно ми е да ходя в Атина , доколкото е някакво разнообразие.

Дзвер
wavedancer

#2693262 - 11.09.2010 21:43 [Re: Marillion]

Знаех си, знаех, знаех си, че ще бъдеш и ще кажеш за центъра! Центъра не е за бели хора, Мерилиън. А е имало толкова места, където да отиде човек. Защо всеки българин, отива до Омония / най- мизерното място на цяла Атина/? За мръсотията по центъра е истина, особено там където сте били- предполагам Плака, Омония, Монастираки. Традиционния маршрут на разочарования турист. И не, Колонаки не е най- добрия квартал на Атина, а е някъде на 4-5 място.

ПС: Я да взема да напиша един гайд с отбягвайте и струва си...поне други хора да не се оплакват.
Тъй- Атина е каменна, бяла, мръсна в центъра. Движението в централните части е много натоварено, паркинг почти невъзможен. Това да го знаете.
Места силно препоръчвани да бъдат ИЗБЯГВАНИ:
- Омония и околности
- Монастираки, освен ако на някой не му се гледат араби, пакистанци, руснаци, гърци със сергийки- циганийка и прочие екстри
- Ексархия- заради анархистите и наркоманите, макар, че там има доста клубове- рок и метъл, които вечер си струват, но са за хора без претенции.

Места, които си струват:
- традиционните- Синтагма / парламентът с церемонията по смяна на евзоните с поличките и дървените обувки, ако не се лъжа на всеки час или два/
- От Синтагма през парка се стига до другата архаичност- колоната или портата на незнам кой беше. От там пресича се булеварда и се излиза на пътя за Акропола. Античния театър, после Акропола, после като се спусне човек през Плака, най- добре е да не се забива в Монастираки. А Архея Агора + по- добре да тръгне към Тисио.
- Толкова с древностите в Атина. Ликавитос горе- долу дава представа за града, но по- внушително е да се види от едно друго място- по пътя за бившия " Зепелин", кварталът се води " Полигоно". Вижда се чак до Пиреос.
- От булевардът, където е Синтагма, ако се продължи се излиза на крайбрежния булевард " ПаралиакИ". Само 30-40 км са до Сунио. уеб страница

По пътя за Сунио се минава покрай красиви малки пристанища или заливи, където е готино да седнеш и просто да се наслаждаваш на гледката- ЛемОс, КавУри / в Кавури едни от най- хубавите рибни таверни и за морска храна/. А едно от най- приятните места, но в обратна посока / по-скоро към Пиреус/ е Фреатида- прилича на традиционна Гърция- амфитеатрално разположени покрай брега са сградите, на един малък уютен залив.
- За човек с кола е престъпление да се забие само в центъра.
- Като се продължи по крайбрежния " ПаралиакИ" се стига и до " ВулягмЕни"- езеро. Там е интересно да ти разкажат за странностите му.
- Атина има и пещери- по Имитос.
има и готин парк като Дисни- " АлУ"
- За вечерно излизане и парти- Гази, Бурнази/ за по- поп-фолк ориентираните/, дори вчера открих, че и в Халандри има доста готини заведения, Маруси, Глифада.
- Новия Олимпийски стадион си струва да се види ОАКА уеб страница

Хубави са сградите на Библиотеката, Историческия музей и Академия, но около с улични чернокожи търговци и наркомани

Редактирано от Дзвер (11.09.2010 22:33)

canon
На изток от рая

#2693273 - 11.09.2010 21:54 [Re: Дзвер]

Дзвере , ако човек отиде в Ню Йорк за три дни едва ли ще стигне и до Лонг Айлънд например та да събере впечатления и оттам.
Затова и масовите впечатления от всеки град винаги са от най-популярните и посещавани места.
Иначе във всеки град все ще се намерят и хубави и лоши места.

Marillion
Министър на истината
**

#2693279 - 11.09.2010 21:58 [Re: canon]

Да, но това се отнася само до Атина. В Солун хората са различни, не само визуално, но и като манталитет и отношение към чужденците. Атиняни, поне според мен, са ненужно надменни - и помен не е останал от всичко онова с което някога са се гордели. Радвам се, че видях Атина. Концертът, който посетих беше превъзходен. Ето какво е третото хубаво нещо - районът Гази, където се проведе това мероприятие. Чудесна арт идея на гърците да превърнат една бивша фабрика за спирт за горене в място за развлечения. Поздравления, много ми хареса видяното там, а и публиката беше на ниво! Но с Атина бяхме дотук, единствено някой концерт може да ме накара да посетя този град отново...

--------------------

canon
На изток от рая

#2693281 - 11.09.2010 22:04 [Re: Marillion]

Атина де В интерес на истината след няколко пъти човек намира и доста привлекателни места , а другите спират да му правят впечатление.
Дзвер е права , че около Омония са основно емигранти , проститутки , нелегални и все от този род.
Първия път бяхме в някакъв хотел именно там , а точно тогава кипеше и усилен ремонт на площада , та беше ужасно.

Редактирано от canon (11.09.2010 22:08)

Marillion
Министър на истината
**

#2693282 - 11.09.2010 22:04 [Re: Дзвер]

Искаш да кажеш, че когато турист посети за първи път Лондон, не отива да види Биг Бен, или пък ако същия турист посети за първи път Париж, не прави същото с Айфеловата кула?

Не знам за какви хора е центърът, но определено това е мястото, което определя облика на един град. От тази гледна точка, твърдението, че центърът "не е за бели хора", е смехотворно. Не искам да влизам в излишни полемики с теб, но явно разбиранията ни за градска архитектурна и обща естетика, чистота, стандарт и условия на живот, са твърде различни...

--------------------

Дзвер
wavedancer

#2693302 - 11.09.2010 22:35 [Re: Marillion]

Мери, приеми съветите ми откъм добрата страна, пиша някакви упътвания, за да не се получава така да се разочарова човек. След като се навечерям ще продължа, току- виж на някой му е полезно

--------------------
Μολών λαβέ

Shogoun
костелив орех

#2693309 - 11.09.2010 22:47 [Re: Natural]

Много си изнежен пък ти
Сега ще изскочи Хъки от някъде и ще ти каже, че неудобствата каляват човека и облагородяват характера

Без майтап, къде в гръцко ще ходиш?
От понеделник започва стачката на камионите, решиха го вече и се канят да е продължителна
За останалото ще гледаме да поръчаме затишие

--------------------

Shogoun
костелив орех

#2693315 - 11.09.2010 22:52 [Re: Marillion]

Цитат:

, вчера в Солун имаше някаква демонстрация - много полиция, песни и танци на народите

Попаднали сте на увертюрата, истинското представление е днес. Днес се открива годишния международен солунски панаир и т.к. цялото правителство е в Солун за първо заседание след промените му, а и традиционно премиера го открива с голяма реч по всички злободневни въпроси, се организираха множество протести и демонстрации...

--------------------

Shogoun
костелив орех

#2693318 - 11.09.2010 22:56 [Re: Marillion]

Цитат:

Да, но това се отнася само до Атина. В Солун хората са различни, не само визуално, но и като манталитет и отношение към чужденците. Атиняни, поне според мен, са ненужно надменни

Според мен това си е кусур на всички столичани

--------------------

canon
На изток от рая

#2693320 - 11.09.2010 22:59 [Re: Shogoun]

Вярно , че и софиянци са надменни и дръпнати . Спор няма.

Azalea
дистанцирана

#2693322 - 11.09.2010 23:02 [Re: Marillion]

Цитат:

Но с Атина бяхме дотук

Аз изкарах 10 дни в Атина, но бях на море , живеех в Алимос, и ходех до центъра само като ми се иcкаше да видя нещо друго или да посетя туристическите атракции, но и ние бяхме до тука.

--------------------

Shogoun
костелив орех

#2693325 - 11.09.2010 23:06 [Re: canon]

Според мен това се дължи най-вече на факта, че повечето столичани не са кореняци, истинските столичани са си ОК

--------------------

canon
На изток от рая

#2693328 - 11.09.2010 23:10 [Re: Shogoun]

Колкото атиняни , толкова и софиянци

Дзвер
wavedancer

#2693332 - 11.09.2010 23:15 [Re: Marillion]

Виж, аз нямам намерение да убеждавам никого, някои хора изпитват мазохистични удоволствия и не можеш да ги промениш. Още в предишната тема, където пишеше и Таис, бях казала къде да не се ходи. Но така сте решили, така сте си направили. Относно първата мимиолетна среща с Лондон съм писала. Как хотела ни беше на Оксфорд и Дюк и вечерта се изплаших- Атина ми се стори приятно местенце в сравнение със сганта и мръсотията, която новогодишната нощ беше по центъра на Лондон.
Друго- ти не може да сравняваш един град като Атина, който разчита на 1 старина отпреди хиляди години и където не е имало такъв ренесанс като останалата част на света с Париж, Рим или Виена. Би било толкова смешно и абсурдно, колкото да сравниш София с Ню Йорк.
Относно манталитета- би ли казал кое точно ти се стори надменно?
И в предишната тема някой го беше казал- Атина не е да гледаш сгради, Атина е за живот. Жалко, че не си улучил точните места за това, а си се забил там, където е за емигранти и тнт. Но това, за което тогава говорехме в другата тема е чистичко и красиво. Все пак Гърция е малка страна, дистанциите се измерват в стотици, а не хиляди километри в случая, което сте пропуснали- десетки километри.

--------------------
Μολών λαβέ

Marillion
Министър на истината
**

#2693563 - 12.09.2010 12:54 [Re: Дзвер]

Не сравнявам Атина с която и да е друга европейска столица. Ако го сторя, повярвай ми, ще прочетеш доста неприятни неща за града в който живееш. От подобен род сравнения няма никакъв смисъл. Това което написах е по повод на смехотворното ти твърдение, че центъра на Атина "не е за бели хора" и едва ли не туристите не бива да го посещават. Затова ти дадох примери с архитектурни забележителности в други европейски столици, които се посещават от всички туристи. По твоята логика ние не трябваше въобще да влизаме в центъра на Атина, а да обикаляме покрайнините. Казваш, че Атина е за живот?! От тази гледна точка всеки град може да се превърне в град за живот. Въпреки, че от години не ходим активно по заведения, убеден съм, че в това отношение и София може да ми предложи достатъчно изкушения и нощни забавления. В Атина посетихме концерт, това беше и причината поради която бяхме в града - прави си сама извод за значението, което отдавам на гръцката столица. Сега очаквам да ме обвиниш в предразсъдъци, поредно доказателство, че не можеш или пък не искаш да разбереш какво се опитвам да ти кажа. Няма нужда да защитаваш толкова ожесточено мястото в което живееш. Сигурен съм, че се чувстваш добре там, така и трябва да бъде, но трябва да приемеш истината за не особено привлекателния облик, който предлага Атина на случайния посетител. Относно надменността и манталитета на атиняни, няма какво да ти обяснявам - би трябвало и сама да знаеш за какво иде реч. Обратната противоположност са хората в Солун - като започнеш от външните антропологични белези и стигнеш до лъчезарната усмивка, учтивост и доброжелателност...

--------------------

O HARA
непокорна

#2693571 - 12.09.2010 13:19 [Re: Marillion]

Не съм била в Атина, но в Солун хората наистина са много отзивчиви и винаги усмихнати. Останах с прекрасни впечатления и от обслужването по заведенията. Очакванията ми бяха съвсем различни заради ширещите се предразсъдаци в БГ към гърците, че са надменни, невъзпитани и мразят българите. С нищо подобно не се сблъсках в Солун. Напротив!

--------------------
I am just a vision.

Azalea
дистанцирана

#2693580 - 12.09.2010 13:44 [Re: Дзвер]

Аз пък центъра на Атина го харесах, беше тихо, спокойно, чисто, имаше две хубави кафета от двете страни, едното към хотела, пих си натурални портокалови сокчета, имаше и някакaв концерт, въобще не ми пречеше никак. Купих си химикалка радио от едно павилйонче там, после ходих до парка от другата страна, имаше даже някаква изложба, после се спуснах по главната улица и седнах в кафе до черквата, която естествено посетих, въобще не се оплаквам от там...Но бях начаслото на октомври...

--------------------

Shogoun
костелив орех

#2693645 - 12.09.2010 16:40 [Re: Marillion]

Аз пък не се учудвам, че не ти е харесала Атина, и на мен не ми харесва, но аз не съм я видяла цялата, както всъщност и ти. Винаги гледам да оставам колкото се може по-малко, навалицата и движението ме уморяват, все пак това е град с над 4 млн. жители... Това, което се опитва да каже Дзвер е, че за съжаление стария исторически център е доста неподдържан напоследък поради факта , че наоколо са най-многото незаконни емигранти - голям проблем за Гърция, на който до скоро не се обръщаше достатъчно внимание. Напоследък обаче се правят планове за подобрения, кога ще станат - никой не знае . Културните и исторически забележителности трябва да се посетят разбира се, но Омония (примерно) не е такава. Със сигурност обаче има и хубави места, но човек не може да види всичко за кратко . А иначе освен в Солун и на други места гърците са по-дружелюбни и услужливи На мен,примерно, преди две седмици ми се наложи да ползвам мобилен на улицата(без да е спешно), а го бях забравила в къщи Без много да се церемоня помолих двама случайни човека (трябваше да звъня на двама) да ми услужат и ми дадоха техните без проблем (разбира се и аз не злоупотребих)

--------------------

Дзвер
wavedancer

#2693662 - 12.09.2010 17:27 [Re: Marillion]

Аз нямам намерение да ти доказвам каквото и да е. Прекрасно знам и ужасно грозните и хубавите страни на този град. Става дума, че когато човек се опитва предварително да информира някого къде е добре да отиде и къде не е, някои хора мазохистично предпочитат да отидат където не е хубаво. Това обаче не е мой проблем, нито на хората живеещи в града.
Ти си се впечатлил от Гази бившата фабрика, в същият район има и още по- готини места. Казвам за живот, защото усещането за живот е различно и в София и в Атина и в Долно нагорнище. Знам доколко София предлага истинско усещане за безгрижен живот, все пак 17 години съм живяла там и огромна част е преминала по клубове, ресторанти и тнт.
И да, в някои градове центърът е добре да бъде отбягван. Това, че не могат да се справят с паплачта и мизерията наоколо е верно проблем, но защо като някой те предупреждава, ти държиш да се набуташ баш там?
Не обясни за надменното държане в какво се изразяваше? Че не са се кланяли? Там е работата, че не знам за какво иде реч. Има хора и хора- виждала съм и от едните и от другите- ако попаднеш на едната от съседките ни и децата й, ще речеш, че няма по- усмихнати и вежливи хора, ако попаднеш на другата ми съседка, ще кажеш че е пълна селяния и надута. Затова ми е любопитно / без заяждане/ какво лично към теб беше надуто?
Това, че вървят с изправени глави
И да, понякога се чувствам добре тук, понякога ме дразнят същите тези мизерни места, които си посетил + селяндурите и падналите наркомани, пакитата, албаницте и тнт. Друг път като вчера, когато се прибирахме от едно малко пътуване извън града след дъжда, влизайки по Имитос на залез си казваш " Колко хубаво". Но това е за мене си де, аз съм малко като чергарите, където и да отида да живея след време свиквам и ми харесва. Без значение Лондон или Тирана. Държа ти такъв тон, защото е кофти човек да не използва възможността да се почувства добре и да види хубавото, а да бъде разочарован.

--------------------
Μολών λαβέ

Дзвер
wavedancer

#2693668 - 12.09.2010 17:40 [Re: Shogoun]

Шогун, кажи ми един, който и да е голям град, столица, където хората са като на село- познават се, услужват си и тнт, освен ако не са от едно и също каре, в което живеят? Много ясно, че в малките населени места са по- дружелюбни - в цял свят. В големия град не е така- когато мъжът ми беше в НЙ много го беше впечатлило тълпите хора и че ако си от едната страна на тротоара, за да отидеш от другата трябва да почакаш поне 5-6 минути, докато се отвори пролука, че метрото има плъхове, също има наркомани и никой не се интересува от другия. Прави ли това нюйоркчани надути хора? Не. Просто такъв е темпа на живот. Странно ми е- едни мои познати от Родос също много мразят атинеите. Питам защо? Били надути. Как точно били надути? Карали бързо и не били общителни

--------------------
Μολών λαβέ

canon
На изток от рая

#2693670 - 12.09.2010 17:46 [Re: Дзвер]

Стига де , не е като да не сме били и в други столици.
Щом на всеки му прави това впечатление в Атина значи има нещо по-различно там.
Прекалено лично възприемаш нещата. Нито ти си я строила , нито отговаряш за чистотата , нито за цвета или характера на местните.

Marillion
Министър на истината
**

#2693682 - 12.09.2010 18:20 [Re: Дзвер]

Цитат:

Става дума, че когато човек се опитва предварително да информира някого къде е добре да отиде и къде не е, някои хора мазохистично предпочитат да отидат където не е хубаво. Това обаче не е мой проблем, нито на хората живеещи в града.

Взе да го повтаряш непрекъснато без да вникваш в думите ми. Не приемай толкова лично нещата, никой не ти се подиграва, че живееш в тази дупка - щом ти харесва, твоя воля. Но аз наричам мазохистично упорството ти да твърдиш, че при първото си посещение в Атина туристите не бива да посещават знакови места за града, които места съвсем естествено се намират в центъра! Преди няколко месеца мой приятел холандец, който обикаля света, мина през София. Разведох го из центъра, показах му това-онова. Сега осъзнавам, че по-добре би било да го разходя в престижните квартали на града, там където хората живеят добре, да го разходя в Южния парк, да минем през някой от новите бизнес комплекси, но в никакъв случай да не го водя да види храм-паметникът "Свети Александър Невски", Ротондата "Свети Георги" или ларгото...

Цитат:

Ти си се впечатлил от Гази бившата фабрика, в същият район има и още по- готини места.

Сигурен съм в това, но не мислиш ли, че започваш да звучиш доста смешно...

Цитат:

Казвам за живот, защото усещането за живот е различно и в София и в Атина и в Долно нагорнище. Знам доколко София предлага истинско усещане за безгрижен живот, все пак 17 години съм живяла там и огромна част е преминала по клубове, ресторанти и тнт.
И да, в някои градове центърът е добре да бъде отбягван. Това, че не могат да се справят с паплачта и мизерията наоколо е верно проблем, но защо като някой те предупреждава, ти държиш да се набуташ баш там?

Ще ти отговоря така. Няма такива градове, освен Атина. Посочи ми друга европейска столица с подобен проблем. И защото непрекъснато ми говориш за забавления ще ти кажа, че Истанбул е на светлинни години напред от Атина по този показател, но това за жалост ти никога няма да разбереш, защото живееш с грък на когото целият живот е преминал в промиване на мозъка относно "ориенталщината" в Константинопол, жалко, твърде жалко...

Цитат:

Не обясни за надменното държане в какво се изразяваше? Че не са се кланяли? Там е работата, че не знам за какво иде реч. Има хора и хора- виждала съм и от едните и от другите- ако попаднеш на едната от съседките ни и децата й, ще речеш, че няма по- усмихнати и вежливи хора, ако попаднеш на другата ми съседка, ще кажеш че е пълна селяния и надута. Затова ми е любопитно / без заяждане/ какво лично към теб беше надуто?

Е, щом настояваш. От няколкото случайни минувачи и продавачки, които заговарях в Атина, почти всички се държаха студено. Основно гъркините, явно им е втълпено това поведение. На всичкото отгоре са скарани с английския, а когато се опиташ да им помогнеш се правят, че не те чуват. Пример. Пазаруваме в заведение за бързо хранене, купуваме разни сандвичи, кроасани, сладкарски изделия - всичко се продава на отделни щандове, накрая отиваш на касата и плащаш отделните пакети. Пакетите са поставени в найлонови торбички, а върху найлоновите торбички продавачите от различните щандове поставят лепящ се етикет с количество и цена на закупените продукти. На касата явно в този ден прощъпулник правеше млада, нахакана гъркиня, която започна да рови в пакетите и да поглежда всеки хартиен плик, изследвайки съдържанието му. Моментално се опитах да и обърна внимание, че има лепенки на всеки от найлоновите пликове и може оттам далеч по-бързо да се ориентира за покупките. Направи се, че въобще не ме чува... Оставих я на мира, в крайна сметка след дълго ровене забеляза етикетите и за по-малко от десет секунди сметката беше готова. Нито дума за извинение, камо ли благодарност, че съм и обърнал внимание. Това е човек от персонала!Сметката беше около двадесет евро. Имах прекалено много монети от по две евро и понечих да и платя с тях. В другата си ръка държах вече извадена банкнота от 20 евро. Касиерката директно я изтегли от ръката ми. Опитах се да и обясня, че предпочитам да платя с дребни пари, за да не ми пречат в портфейла - нула внимание, върна ми рестото и дотук... Дори довиждане не каза. Имаше и други подобни случаи, не се заяждам, казвам ти истината. На друго място в Гърция не сме получавали подобно отношение и то главно от обслужващия персонал - говоря за северна Гърция - Солун, Калабака, Игуменица, Кавала...

Цитат:

Това, че вървят с изправени глави

Не знам ти на какво казваш "вървят с изправени глави". Аз бих казал, че за поданици на страна в колапс, страна която основно разчита на туризма, за да посъживи икономиката си, подобно отношение към туриста е повече от скандално. Нека да не ти прозвучи като хвалба, не се познаваме, не сме се виждали, но имай предвид, че моето семейство не изглежда по-различно от всяко едно средностатистическо западноевропейско семейство. Обикновено ни бъркат с испанци и винаги се изненадват като кажем, че сме от България. В Атина човекът на платения паркинг в който бях оставил колата реши, че сме поляци или германци?! Доста странно, но все пак забавно сравнение...

Цитат:

Държа ти такъв тон, защото е кофти човек да не използва възможността да се почувства добре и да види хубавото, а да бъде разочарован.

Първо аз не съм разочарован. Концертът беше превъзходен, нямам оплаквания. Бирата също е много добра, дори в момента пия донесен от Гърция Mythos. Храната също ни хареса, чудесна е... Второ обаче, не ми е ясно, ти наистина ли си вярваш, че съветите ти да не се посещават централните туристически места в Атина звучат нормално за ушите на непредубедения турист?

--------------------

Дзвер
wavedancer

#2693715 - 12.09.2010 19:04 [Re: canon]

Канон, не възприемам лично. Още от предишната тема се опитвах не само аз, но и Таис да помогна на някого. Още в 8 клас по география се учи, че Атина е столицата с най- мръсен въздух в Европа и никой не се опитва да я сравнява с Рим примерно, но да кажеш, че е дупка при условие че живееш в " слънчева" "цветна" София .
и един Сульо да ми говори с този тон, когато човек въпреки всичко му говори нормално- ай сиктир! Когато човек отива някъде с предразсъдъци и велики очаквания на велик "пътешественик", който сакън да не пропусне по центровете и по описанията нещо, сори грешката не е при мен. Всъщност по простотията и надменноста на Мерито би трябвало да се радвам, че си е прекарал куул с пакитата и мизерията, но не би. От целия " разказ" си личат комплексите на един, който очаква, че хората едва ли не ще му се кланят, щото така и не се разбра какво лично му се е сторило надуто. А сега прочетох. Простотията на една касиерка в заведение за бързо хранене. Никога никой не ми е изтеглял пари от ръката. Би станало огромен скандал, ако някой би си позволил. Позволявам си да предположа, че въпросната случка се случва в Еверест пак в онзи чуден район.

--------------------
Μολών λαβέ

Редактирано от Дзвер (12.09.2010 19:07)

canon
На изток от рая

#2693724 - 12.09.2010 19:23 [Re: Дзвер]

Виж сега , случвало ми се е да нямат нещо и сервитьора да изтича до съседния магазин да купи. Случвало се е и да ми кажат ,"ако желаете може да си купите и да консумирате тук , защото ние не предлагаме това нещо".
Има обаче и неприятни неща , които се набиват на очи , а понякога и субективните усещания не са за подценяване.

Редактирано от canon (12.09.2010 19:24)

ne znaem cqlata istoriq
гад непоносима

Регистриран: 30.08.2008
От: Някъде,наполовина.
    #2693726 - 12.09.2010 19:26 [Re: Дзвер]

Верно се впрягаш,а не трябва.
Атина ми е любим град.Ако иде реч за чистота спрямо Истанбул определено печели/лично мнение/,на като обслужване верно е назад.И все пак един от най-милите хора,който съм срещала в живота си беше точно там.Ходила съм повече от 5 пъти/мисля /,в Истанбул само три,но хич не ми е дошло наум да ги сравнявам.
Пък и отиваш да видиш и да се радваш,не да мрънкаш.

--------------------
Няма ситуация без изход.Това е само пауза между две хрумвания.

По-добре да забравям,отколкото да не помня!

canon
На изток от рая

#2693734 - 12.09.2010 19:33 [Re: Marillion]

"Пакетите са поставени в найлонови торбички, а върху найлоновите торбички продавачите от различните щандове поставят лепящ се етикет с количество и цена на закупените продукти. На касата явно в този ден прощъпулник правеше млада, нахакана гъркиня, която започна да рови в пакетите и да поглежда всеки хартиен плик, изследвайки съдържанието му. Моментално се опитах да и обърна внимание, че има лепенки на всеки от найлоновите пликове и може оттам далеч по-бързо да се ориентира за покупките. "

100 % е надушила , че си българин или албанец , а в този случай проверката е висша форма на доверие
Малко са испанците в Атина , но ние сме на всяка крачка...вечер дамите на всеки ъгъл.

Fleur interdite
scrumptious

#2693751 - 12.09.2010 19:47 [Re: canon]

Чудя се от тая сутрин кого да питам, дето няма да ме бие, та реших тебе, миролюбив човек ми се виждаш : абе защо не си отворите тема за Атина, където да си ги говорите тия работи? Половината тема за Истанбул се превърна в атински диалози, ще му потрябва на човек инфо за Атина, ще бръкне и няма да намери, защото е скрито тука.

--------------------

canon
На изток от рая

#2693754 - 12.09.2010 19:54 [Re: Fleur interdite]

Ай сега шъ ти ....
Шегичка

Ако спора продължи наистина е добре да се отвори нова тема , но не за Атина.

Marillion
Министър на истината
**

#2693764 - 12.09.2010 20:18 [Re: canon]

Няма спор, има неразбиране...

Дзвер е застанала на амбразурата и брани градът в който живее като роден. Нищо лошо в това, разбира се. Лошото е, че се впряга и не приема чуждо мнение - нито твоето, нито моето. Тя лека-полека се превръща в гъркиня, дори ми се струва, че я виждам да поднася цветя на този паметник в стил ранен соц-реализъм, който се намира на централно място в Атина:

Сега отново очаквам да не разбере закачката и да започне пак с обидите, поради което ще представя и другата гледна точка - тази с която Солун ме впечатли и то извън туристическите райони, където всъщност обичаме да се мотаем със семейството във всеки чужд град, който посещаваме и вече сме приключили с културната паша:

Иначе в Атина безспорно имаше и забавни моменти, ето един интересен дизайн за щампа на тишърт:

--------------------

canon
На изток от рая

#2693773 - 12.09.2010 20:39 [Re: Marillion]

На мен ми харесва доколкото е по-екзотично , а аз обичам палми и топлина. Средиземноморската архитектура и пастелните цветове също ми допадат. Ама идва момента дето му викат "Запознай се с местните" ( май по Дискавъри върви поредицата)
Така се случва , че винаги ходя ноември - декември и е приятно по това време да пиеш фрапе навън
Аз от Гърция съм бил на практика само в Атина и оттам са ми всички впечатления.

Marillion
Министър на истината
**

#2693787 - 12.09.2010 21:10 [Re: canon]

Съветвам те при първа възможност да посетиш Солун. Иначе и аз харесвам средиземноморската архитектура. Може би поради този факт от Атина останах с отлични впечатления от района под хълма Ликавитос и около Колонаки. Там определено имаше дух, сградите са чудесни, терасите с тенти придават живописен вид на квартала. Ще ми бъде интересно какво ще споделиш след посещението на Истанбул. Доколкото те познавам "виртуално", имаш сходни с моите предпочитания към забележителности, архитектура, общо градоустройство и условия на живот. До голяма степен и местата които сме посетили с теб съвпадат и мога да ти имам пълно доверие в преценката. Знам, повтарям се, но лично аз бях очарован от Истанбул, дано и на теб подейства магията и ще чакам отзиви...

А, за Атина, наистина е по-добре да спрем дискусията. Всъщност, диалог и дискусия няма. Вече ми омръзна да повтарям, че в този град ми харесаха някои неща, но като цяло негативните впечатления надделяват. Не виждам къде е проблемът, нямам ли право да изкажа собствено мнение, без да нараня нечие самолюбие и да предизвикам вълна от "комплименти" по мой адрес?

--------------------

Дзвер
wavedancer

#2693788 - 12.09.2010 21:14 [Re: Marillion]

За Истанбул може би никога няма да мога да споделя, поне не и до момента, в който преодолея неприязънта си заради историческото ни минало. Краят на септември мъжът ми ще ходи там командировка и ме врънка да отида с него, защото има възможност да останем няколко дни. Но не искам, поне не и на този етап.

--------------------
Μολών λαβέ

_Arwen_

#2693789 - 12.09.2010 21:25 [Re: Marillion]

Какво ти трябваше да проговаряш за Атина? Язък за темата за Истанбул. Дума не можах да кажа, а миналата седмица бях там.

Не може ли модератор да отклони частта за Атина в отделна тема?

--------------------

canon
На изток от рая

#2693790 - 12.09.2010 21:27 [Re: Marillion]

Живот и здраве обещавам да пусна една тема с впечатления от Истанбул , а ти и pina ще допълвате
Гледам обаче и снимките ти от Истанбул бяха едни такива цветни , впечатляващи , а тук много измити.
В Солун сме били само за по час-два на кафенце и го помня още от голямото строителство преди олимпиадата. Тогава се вдигаха цели изцяло нови квартали от стотици блокове като тези от снимката.
Нали още от магистралата се набиват на очи.
Тогава още го нямаше софийския бум и бях наистина много впечатлен.
Първия път бях с приятел български турчин , но такъв турчин дето не беше стъпвал в Турция до преди 2000 година.Заедно обикаляхме по Славейков да си търси хубав българо-турски речник , щото се притесняваше , че не знае езика книжовно ( беше спечелил специализация в Истанбул , а иначе Турция много трудно ги пускаше там дори и на екскурзия за разлика от нас българите)

Та както и да е след прилични обиколки из Атина му викам -как е Атина спрямо Истанбул ?
Каза - Тия са доста напред икономически , но няма въздух . Всичко каменно , няма пространство , няма зеленина."
Както казва близък на мен човек " Атина погледната от Акропола е страшна- камък докъдето ти видят очите"

canon
На изток от рая

#2693792 - 12.09.2010 21:29 [Re: _Arwen_]

Направо пускай нова.
За Венеция и Рим сме пуснали безброй , защо да няма за Истанбул ?

Grim

Регистриран: 13.04.2007
    #2693801 - 12.09.2010 22:00 [Re: Дзвер]

ено време внасях керамика от истанбул, обаче спрях, че качеството си егало байката имаше ени турски цветни съчетания - златно и синьо, мноо грабваше окото, в сл. бряг западняците мислеха че са български, а те по -принцип некои си бяха - отдолу си пишеше - разград! онее само ги боядисваха Oтпиваш няколко пъти и устните ти остават отбелязани на чашката, върху златното, а пръстите върху дръжката ени самовари имаше огромни по един метър - само за красота, иначе ко го напълниш и го включиш гърми, освен това и водата му изтича през дъното през дупките за жиците Ами онее телефони, като ковчези дето беха, с орнаменти разни розички по тех, по двайсе кила дето тежаха, стил рококо, почти винаги си без връзка иначе Истанбулът ме кефи повече от целия запад накуп

canon
На изток от рая

#2693810 - 12.09.2010 23:23 [Re: Grim]

Да си спомним още огромните долнокачествени шоколади , шарените маратонки , черните лачени обувки с пискюли , тютюневите дънки и кафявите кожени якета
Иначе в момента по-качествените масови неща в магазините на централна София са си турски. Като ризи ABBATE , джинси Mavi , Маdoc , Litlle Big, Tom Taylor ...
Както се знае там се произвежда всичко от кюлоти до
F16.

Редактирано от canon (12.09.2010 23:27)

O HARA
непокорна

#2693838 - 13.09.2010 01:24 [Re: Дзвер]

Цитат:

За Истанбул може би никога няма да мога да споделя, поне не и до момента, в който преодолея неприязънта си заради историческото ни минало.

Дзвер, извинявай, но що за приказки са това?!? Какви са тези дивотии за "историческо минало" излезли изпод пръстите на млад и интелигентен човек. Нима забравяш, че сме били и два века под византийско робство? Какви ги дириш в Гърция тогава и си се омъжила за поробител?

По тази твоя логика и ако прочетеш малко повече исторически книжки, трябва да си седиш само в старата столица Търново и да се барикадираш на Царевец. Кой ли не си е оставил семето по наш'те земи... Просто пътувай и се забавлявай.

--------------------
I am just a vision.

O HARA
непокорна

#2693840 - 13.09.2010 01:32 [Re: canon]

Стига де, Том Тейлър не са турски. В смисъл, марката не е турска. Ето малко инфо. Може би я бъркаш с Collins.
Иначе Mavi имат страхотни неща и са много качествени!

--------------------
I am just a vision.

canon
На изток от рая

#2693877 - 13.09.2010 07:41 [Re: O HARA]

Права си. Моя грешка.

pina
замечтана

#2693903 - 13.09.2010 09:01 [Re: canon]

Само се закачам за теб.

Няма лошо, че се намеси Атина в темата, струва ми се. Не започна ли всичко от една тема, в която автора искаше съвет коя дестинация да избере от двете - Истанбул или Атина? Че няма място за сравнение е ясно на всички, струва ми се вече, но от друга страна много често се налага да се сравняват. Може би като близки и еднакво достъпни за българския турист - като разстояние, време, пари, транспорт.

За центъра на Атина исках да споделя, че на мен не ми се видя толкова черен. Чак такава сган, за каквато се говори не видях. Случи се да го посетя почти непосредствено след Кайро и Банкок, та ми се видя толкова спретнат и почти безлюден.... Аз все сравнявам с Кайро и Банкок, но ми се случи да бъда и в двата в рамките на няколко месеца, като преди това не бях виждала по- далеч от Белград, а и по- голямо не бях виждала. Такъв шок изживях, че след това вече никакви мръсотии, тълпи от наркомани и спящи по улиците люде не може да ме впечатли. Толкова са бледи на фона на...

Каменната гледка от Акропола към града ми хареса. Много бяло и много каменно вярно е, но ми се стори приятна, някак, може да е странно. Изобщо аз нищо грозно, мръсно или подобно не видях в Атина, хем до Оомония спах и пообиколих всички улички наоколо, ядох и гирос с пакистанците на едно. Това, по което Атина отстъпва в сравнение с други столици или знакови градове е по- скоро слабата атрактивност, несилната индивидуалност, леко постна я видях. Но е приятен град.
И пак да кажа, ако не се повтарям вече - емигранти, проститутки, пазари, амбулантни търговци, наркомани и прочие всякакви подобни се намират по центъра на всяка столица или голям град. Ако Атина има такъв проблем, то не е сама в това.

Marillion
Министър на истината
**

#2693915 - 13.09.2010 09:57 [Re: pina]

Цитат:

И пак да кажа, ако не се повтарям вече - емигранти, проститутки, пазари, амбулантни търговци, наркомани и прочие всякакви подобни се намират по центъра на всяка столица или голям град. Ако Атина има такъв проблем, то не е сама в това.

Бих поспорил по този въпрос с теб. Действително има столици чиито централни райони притежават описаните от теб характеристики, безспорно Атина е една от тях. В същото време обаче, ако говорим за европейски столици, поне аз не се сещам за друга в центъра на която да съществува такава концентрация на "емигранти, проститутки, пазари, амбулантни търговци, наркомани и прочие всякакви подобни". По-интересен за мен е фактът, че явно атиняни си харесват града във вида в който се намира. В противен случай нямам обяснение защо не се предприемат мерки срещу описаните негативни тенденции - все пак туризмът е основен движещ икономически фактор в тази страна, а определено подобни гледки не спомагат за развитието му...

--------------------

Azalea
дистанцирана

#2693918 - 13.09.2010 10:11 [Re: pina]

Цитат:

Това, по което Атина отстъпва в сравнение с други столици или знакови градове е по- скоро слабата атрактивност, несилната индивидуалност, леко постна я видях.

Точно.

Иначе се пише за Солун, но той е един лъскав град, с малко забележителности, с една главна права улица, със скъпи бутици и една алея, където спокойно можеш да седнеш и да гледаш водата.

Всъщност нищо особено, но има много европейски вид.

--------------------

pina
замечтана

#2693945 - 13.09.2010 11:00 [Re: Marillion]

Сигурно си прав, аз не съм била в много европейски градове.

Дзвер
wavedancer

#2693991 - 13.09.2010 12:34 [Re: O HARA]

Цитат:

Цитат:

За Истанбул може би никога няма да мога да споделя, поне не и до момента, в който преодолея неприязънта си заради историческото ни минало.

Дзвер, извинявай, но що за приказки са това?!? Какви са тези дивотии за "историческо минало" излезли изпод пръстите на млад и интелигентен човек. Нима забравяш, че сме били и два века под византийско робство? Какви ги дириш в Гърция тогава и си се омъжила за поробител?

По тази твоя логика и ако прочетеш малко повече исторически книжки, трябва да си седиш само в старата столица Търново и да се барикадираш на Царевец. Кой ли не си е оставил семето по наш'те земи... Просто пътувай и се забавлявай.

Принципи, кво да правиш !? Или малки странности. Има големи разлики между едни поробители или други. И германците са ни избивали, но бих отишла в Германия дори за много дълго време. Виж, аз разбирам колко неприемливо звучи за повечето хора това, че не искам да видя Истанбул. Някои биха го нарекли и с друга дума. Но мисля си така- от 500 години какво са оставили като културно наследство у нас- нищо, само са рушили. Тук таме от византийско гледаш някоя църква, някой театър и тнт. От турско нищо. Предишният път, когато мъжо беше пак командировка там носи снимки, което поснимал- повечето забележителности освен джамии и дворци и те от византийско останали. Не беше кой знае колко въодушевен, макар да не е чак такова теле като мен, хубаво било и нищо чак толкова особено. За разлика от мен той пътува доста по работа на различни места и е видял много повече от мен. Нямам нищо против страната им, но съм я бойкотирала. . Засега.

--------------------
Μολών λαβέ

Дзвер
wavedancer

#2693994 - 13.09.2010 12:51 [Re: Marillion]

Надявам се, който е модератор на този форум да отцепи мненията в друга тема, където да се обсъди това. На атиняни не им харесва, което описваш. Имаше и някакви проекти за как да се разчисти центъра от мръсотията и емигрантите. През пролетта. Сградите по центъра, за който говориш са изоставени почти. Пролетта,или май беше зимата, малко преди да започне яко кризата имаше план на всеки незаконен да му дават 800 евро и да си хваща билета. Но незаконните емигранти са стотици хиляди. В някои сгради намираха дори трупове. Полицията патрулира за тези цветнокожите с чаршафчетата и амбулантната търговия, да не сядат по тротоарите, но те са като газели- един съобщава, че идва полиция и всички скачат и беж през храстите. От друга страна тези бедни хора едва ли продават собственото си производство. За наркоманите същото- отвратително е, страшно е, бяха ги разчистили пролетта и после обаче не знам какво стана, че пак се събират близо до местата, които описваш. Не можеш да хвърлиш толкова наркомани в затвора. Би трябвало да хващат пласьорите, но тук вече е полицията за наказание- не ги. От криво разбрана толерантност или не знам какво се оставят и гетата по центъра, просто няма законово за какво да ги махнеш- той си плаща за циганското магазинче на улицата и около него се събират още 100 такива. И ако не извършват престъпления, на какъв повод ще ги махнеш? От друга страна местните в повечето случаи напускат тези райони и се изнасят към някой друг квартал. Бях чела някъде, специално за монастираки, че 90% от магазините са на чужденци.
На мен ми изглежда, че са се предали с центъра. Това естествено не ги оправдава по никакъв начин, но именно, когато някой знае малко повечко от теб и се опита да ти каже къде да не си прекарваш ужасно, за да не си загубиш настроение, пари и време, е редно да го послушаш, а не да казваш " там ще отида" и после " ама грозно е".

--------------------
Μολών λαβέ

canon
На изток от рая

#2693996 - 13.09.2010 12:56 [Re: Дзвер]

Oftopic . Не знаех , че германците са ни избивали. Кога ?

Дзвер
wavedancer

#2693997 - 13.09.2010 13:04 [Re: canon]

Ами имаше случки за едни деца от Ястребино и за село напъхано в плевнята и изгорено по съмнения за ятачество.

--------------------
Μολών λαβέ

canon
На изток от рая

#2693999 - 13.09.2010 13:09 [Re: Дзвер]

Aaaa червената пропаганда ясно.
Аз пък си спомням някой от най-хубавите български исторически филми , дето дечица тичащи по поляните изведнъж ужасено извикават "Ромеи , ромеи..."
Знаеш ли колко те са ни клали и какво сега ?

Дзвер
wavedancer

#2694016 - 13.09.2010 13:48 [Re: canon]

Каноне, нека всеки си има своите малки транности. Не плюя против турците и страната им. Не съм била, не знам би или не би ми харесало. Дори и да не ми хареса, ако някога отида, не бих нарекла градът дупка и тнт. от висотата на човек решил да прекара там няколко дни. От Истанбул съм виждала и гета на снимки.Склонна съм, ако има бърз транспорт някога да отида в Кападокия, дори бих искала, макар че казват, че било туристическо и дори че скалните дупки, били направени като хотели. Но от тук нататък не виждам защо да ме пропагандирате, все едно хората непременно са длъжни да видят Турция и да й се възхищават . Аз съм бойкотирала турските продукти също, доколкото е възможно. Даже много се смях на снимките на Грим и ме развеселиха, защото наскоро ми подариха една турска тениска- като я видиш " уау"- хубав много фин памук и еластан, свеж цвят и имаше някакви като камъчета. Викам си " ето как се нарушават принципите". Облякох я веднъж, изпрах я и вече половината камъчета липсват . И сега пак съм в бойкот.

--------------------
Μολών λαβέ

Fleur interdite
scrumptious

#2694035 - 13.09.2010 14:30 [Re: Дзвер]

Цитат:

И германците са ни избивали, но бих отишла в Германия дори за много дълго време.

Дзвери, маааалко се излагаш. Германия е била съюзник, не окупатор на България. Ако черпиш исторически сведения от "Неочаквана ваканция", тогава може, де. Моля те, не се гордей с предразсъдъците си.

--------------------

canon
На изток от рая

#2694043 - 13.09.2010 14:38 [Re: Fleur interdite]

Или "Овчарчето Калитко" ( чел съм я поне три пъти ).
Както и да е аз пък никъде не съм агитирал за Истанбул , защото там не съм бил.

Редактирано от canon (13.09.2010 14:39)

Дзвер
wavedancer

#2694079 - 13.09.2010 15:27 [Re: Fleur interdite]

Малко, много, това е положението Фльор!
Като си била малка теб не са ли те водили на Ястребино и да ти разказват за запалените плевни с хора
Както и да е, не искам да обсъждам предразсъдъците си, мои са си. . Доколкото не обиждам и не наранявам никого с тях, всичко е ок.

--------------------
Μολών λαβέ

O HARA
непокорна

#2694128 - 13.09.2010 17:42 [Re: Дзвер]

Дзвери, хубаво е да имаш позиция, но трябва да можеш и добре да я аргументираш, така че да звучи логично и респектиращо. Иначе изглежда малко нелепо и тази ти "странност" би могла да ти донесе доста негативи. Мисля, че истинският пътешественик по дух и сърце, не страда от такива предразсъдаци. Германците са избили хиляди евреи през втората световна война. Щом си падаш по филми, гледай "Списъкът на Шиндлер" и ще ти се отще сигурно да стъпиш на немска земя. Нима животът на един българин е по-ценен от този на един евреин? Живеем в 21 век, все пак. Всяка страна има моменти в миналото си, с които не се гордее особено, но това не е повод да мразим техните пра-пра-пра-пра.. внуци, които нямат и бегъл спомен за онези събития. И все пак, твое право си е. Ти решаваш кой да мразиш и дали изобщо да мразиш.

--------------------
I am just a vision.

Marillion
Министър на истината
**

#2694129 - 13.09.2010 17:43 [Re: Дзвер]

Цитат:

Както и да е, не искам да обсъждам предразсъдъците си, мои са си. . Доколкото не обиждам и не наранявам никого с тях, всичко е ок.

Само че го правиш и то нееднократно. Аз също си позволих няколко иронични забележки към теб, но спрях след като администратор ме предупреди с наказание. За жалост ти продължаваш да го правиш, надявам се и ти си получила лична бележка по този повод...

Както и да е, държа да подчертая, че не аз започнах този безсмислен спор. Истината е, че ти не хареса мнението ми за града в който живееш и реши вместо с аргументи, да опиташ да промениш мнението ми с употребата на обидни квалификации и епитети. Твоя воля, какво мислиш ти за мен си е лично твоя работа, нямам право, а и не желая да ти се бъркам по този въпрос. Но щом и други хора потвърждават думите ми, значи има зрънце истина в тях. И за последен път ти напомням, че посетих Атина с конкретна цел. От тази гледна точка съм доволен от посещението си, а защо не съм те послушал и вместо в центъра, Акропола, Плака и Ликавитос, не съм отишъл да видя хубавите квартали на града си е лично мой проблем - ако ти имаш проблем с това, обърни се към тълпите от туристи от цял свят, които също продължават да посещават именно тези райони за сметка на бляскавите и лъскави квартали на великолепната Атина...

--------------------

canon
На изток от рая

#2694131 - 13.09.2010 17:46 [Re: Ооо ...]

Цитат:

И ние сме замислили фото-разходка, но само до Метеора, през Солун естествено - в края на следващата седмица.

Разчитам на късмет - да се съчетаят подходящо време и спокойствие по пътя.

И после да си говорим така хубаво - както за Истанбул.

Нова бензинова стачка в Гърция
http://dnes.dir.bg/news/gartzia-7078167?nt=6

Fleur interdite
scrumptious

#2694171 - 13.09.2010 18:44 [Re: Дзвер]

Цитат:

Малко, много, това е положението Фльор!
Като си била малка теб не са ли те водили на Ястребино и да ти разказват за запалените плевни с хора

Не, не са ме водили в Ястребино. Всеки може да разкаже всичко, това не го прави автоматично вярно. Особено пък като се знае до какви висоти беше достигнала безогледната пропаганда по соц-време. Случайно да си чула колко българи е имало - пребити, ограбени, изнасилени от братските руски войски след влизането им у нас? И това би ли те отказало да посетиш Русия?

Мен лично твоите предразсъдъци ме обиждат и ме нараняват - мъчно ми е, че има българин, който мисли така и го декларира с гордост. Изглежда, емиграцията по някакъв начин ме подвежда да идеализирам сънародниците си.

--------------------

Fleur interdite
scrumptious

#2694175 - 13.09.2010 18:46 [Re: O HARA]

Милиони, О'Хара, милиони. Към шест, за да сме по-точни. И въпреки това, евреите идват в Германия. Може би за да приключат веднъж завинаги с тази част от миналото на своя народ. За да видят с очите си, че нещо се е променило. И че миналото ще си остане точно това - минало.

--------------------

Дзвер
wavedancer

#2694249 - 13.09.2010 20:52 [Re: O HARA]

О Хара, вие нещо н разбирате с Фльор- не ги мразя, просто ги бойкотирам. Какво толкова

--------------------
Μολών λαβέ

O HARA
непокорна

#2694254 - 13.09.2010 21:00 [Re: Дзвер]

Цитат:

О Хара, вие нещо н разбирате с Фльор- не ги мразя, просто ги бойкотирам. Какво толкова

Бойкотирай си, на мен не ми пречиш. Ти губиш от това безсмеслено упорство. Няма да видиш никога българската църква Св. Стефан, Босфора и някогашния Константинопол. И никой няма да разбере за твоя бойкот, защото на никойне му пука.

--------------------
I am just a vision.

_Arwen_

#2694268 - 13.09.2010 21:27 [Re: O HARA]

Само се закачам за тебе.

Не че ми е работа, но този спор е много нелеп, да не кажа друго.

--------------------

Дзвер
wavedancer

#2694292 - 13.09.2010 22:53 [Re: O HARA]

А! Най- накрая. Естествено, че на Турция й пука за мен, точно колкото на мен за нея. Само 2-3 поколения сменени, откак са били по наш'те земи и едно нещо не са оставили като културно наследство, за сметка н това са рушили де що докопат. А аз не искам да гледам нашето или византийското наследство там.
И да ми викат " комшуу", сори но комшу, ноу чок гюзел тц тц тц тц баклава. Аз спирам, защото ми стана много смешно и вече наистина изпростяващо.

--------------------
Μολών λαβέ

O HARA
непокорна

#2694297 - 13.09.2010 23:02 [Re: Дзвер]

мда, изпростяващо е, особено когато набързо и категорично квалифицираш една цяла дестинация без кракът ти да е стъпвал там...

кво беше..."гюзел, гюзел, баклава"..."айнцу, двайнцу дрън-дрън"
долавяш ли приликата?

--------------------
I am just a vision.

Дзвер
wavedancer

#2694301 - 13.09.2010 23:16 [Re: O HARA]

O Hara, извади един мой цитат, където квалифицирам нацията им или казвам, че Истанбул е грозен град.
Казвам, че тук са рушили всичко и нищо на балканския полуостров не са сътворили хубаво. Затова като напълно свободен човек, непричиняващ обида на някого, аз имам право да не отида някъде и съвсем логично да изложа причините си. Дали вие ги приемате или не, дали ще ги квалифицирате като глупави е въпрос на плурализъм. Защо не можете да приемете моето мнение? Обидих някого лично с нежеланието си да видя Турция

--------------------
Μολών λαβέ

Fleur interdite
scrumptious

#2694303 - 13.09.2010 23:20 [Re: Дзвер]

Цитат:

O Hara, извади един мой цитат, където квалифицирам нацията им или казвам, че Истанбул е грозен град.
Казвам, че тук са рушили всичко и нищо на балканския полуостров не са сътворили хубаво.

--------------------

Дзвер
wavedancer

#2694307 - 13.09.2010 23:39 [Re: Fleur interdite]

Не е ли факт? Къде е обидата Наричам ги " нагли", " надменни" или нещо от сорта?

--------------------
Μολών λαβέ

_Arwen_

#2694311 - 13.09.2010 23:47 [Re: Дзвер]

Не е факт, но спорейки на тази тема няма да се измъкнем и с три подтеми, на които хич не им е мястото тук. Само ще ти кажа, че ако беше факт, за 500 години нямаше да остане нито една християнска църква. Не само това, ами се се строяли такива. Че и цели манастири. Освен църкви е имало и български училища и съдилища. Само за тежки престъпления се е съдило от кадийски съд. За всичко останало българи са съдили българи.

--------------------

luce

Регистриран: 30.01.2009
От: italialand
    #2694313 - 13.09.2010 23:53 [Re: Дзвер]

абе хора,какво ви става - уж се почна с разходката на Мерилиън в Истанбул а още малко и ще се сбиете и то за какво??Тука не е форум политика
айде стига вече.
Дзвер,стига се инати с таз Турция - като не искаш,не ходи ,но не съди без да си видяла за какво става въпрос.

по темата :Някъде прочетох така да описват Истанбул : Венция със събути обувки,и го намирам много на място.Който е ходил,разбира.

--------------------
Your Christ is jew. Your democracy is Greek . Your coffee is Brazilian. Holiday is Turkey. Your numerals are Arabic. Your alphabet is Latin. Only your neighbor is a stranger ... (1994, poster on the walls of Berlin)

Fleur interdite
scrumptious

#2694315 - 13.09.2010 23:57 [Re: Дзвер]

Не, не е факт. Но за да разбереш, че не е факт, трябва да идеш в Истанбул. А ти не искаш. Щото си умираш от страх, че ще забележиш колко не си била права. Нормално. Но не е нещо, за което да се бие тъпана.

--------------------

canon
На изток от рая

#2694317 - 14.09.2010 00:05 [Re: _Arwen_]

Имам една стара книжка "Съкровищата на Европа " от П.Константинов . През комунизма почти липсваха подобни издания. Сега намирам доста неточности , но преди да пътувам винаги прочитам какво пише там.
Та относно Истанбул пише , че не бива да забравяме , как това е Цариград - град който по стечение на съдбата за 500 години столица на империята в която един от многобройните по това време народи е бил и българският.
В много от музеите и в "Топкапъ" много от килимите и занятчийските изделия са дело именно на български майстори.
Преди това пък в продължение на векове сме общували с Константинопол.
Изданието е малко от преди възродителния процес ( 1988г.) , но няма и капка шовинизъм. Няма и никаква пропаганда , а цяла Европа е представена в пълния и блясък.

Редактирано от canon (14.09.2010 00:07)

Дзвер
wavedancer

#2694320 - 14.09.2010 00:22 [Re: Fleur interdite]

Фльор, имам чувството, че четеш избирателно- аз н казвам, че на днешната тяхна територия нямат рзни впчатлявщи нещ. Казвам, че у нас не са оставили.
Като човек склонен да си признае недостатъците, мислиш ли, че би ме било страх да видя нещо, защото ще ме уплаши, че е хубаво? Пак никъде не виждам да казвам за град, в който не съм била, че е грозен.
Стига сте се занимавали с мен. Светът и хора шарени- всеки с вкусовете си и особеностите си. За един Истанбул, за други Брашова.
Дори нямаше да се меся в темата, ако някои други хора не почнаха в нея сравненията.
Извинете!Дори клавиатурата ми пак не работи.

--------------------
Μολών λαβέ

leader
rain maker

Регистриран: 29.02.2004
От: несен
    #2694363 - 14.09.2010 07:54 [Re: Дзвер]

Цитат:

Извинете!Дори клавиатурата ми пак не работи.

ввъхх, да не е турска, че отече дискусията ..
...
....шестте Ястребинчета значи, Дзвер стига ве

--------------------
алкохола убива нервните клетки, остават само спокойните....

pina
замечтана

#2694409 - 14.09.2010 10:16 [Re: Marillion]

Marillion, ако си заредя акбила с 80 лири - смятам, че горе- долу толкова ще похарчим за двама души за 4 дни пътуване с транспорт - но ако останат неизхарчени пари, връщат ли и тях, както депозита от 6 лири, накрая?

Всъщност, 3 дни ще е усиленото ползване на градски транспорт, един ден по- леко и последния ден, струва ми се, никак. По- скоро с 60-70 лири трябва да го заредим, но не мога да ги преценя точно.

Редактирано от pina (14.09.2010 10:19)

Fleur interdite
scrumptious

#2694417 - 14.09.2010 10:20 [Re: Дзвер]

А, не знам, аз щото съм от Русе и там Митхад паша е построил първата железница в България, сигурно съм пристрастна.

--------------------

ALEX_AN
мечтателка

Регистриран: 16.05.2006
От: София, България
    #2694460 - 14.09.2010 11:00 [Re: Marillion]

Чета цялата тема от самото й начало, защото ми е интересна и в малко по-далечно бъдеще възнамерявам да посетя Истанбул.
Завихриха се различни мнения и страсти, според мен всеки е прав сам за себе си. "Бойкота" на Дзвер ми напомня донякъде и за мои такива помисли преди години, но така или иначе с годините възприятията на човек за света се променят. Какво ми е крив на мен Истанбул или хората, живеещи там, че карат нашите деца да учат в часовете по история, че в България не е имало турско робство, а турско "присъствие". Това "присъствие" ни е клало и потурчвало насила. Спомнете си великия български филм "Време разделно". Тръпки ме побиват винаги, когато го гледам. Не искам да навлизам в тази тема, тя не е за тук. Просто отбелязвам това, защото донякъде разбирам чувствата на Дзвер. Според мен просто й трябва време и повече житейски опит, както ми трябваше и на мен, за да пречупя някои неща през съзнанието си и да стана по-толерантна към света и хората около мен.
Била съм в Турция досега само веднъж - в Кушадасъ и мога да кажа, че това беше една от най-хубавите ми седмици в живота. Това е крайно недостатъчно време, за да опознаеш една страна и хората там, но дори и малкото, което видях и усетих ми хареса. Турция е интересна страна, поне за мен, оригинална сама по себе си. Искам да отида в Истанбул - непременно. Това, което прочетох дотук в темата, ме запали още повече. Искам да отида в Кападокия и на много други места. Всяка една страна, независимо от чувствата и предрасъдъците ни, има какво да ни покаже и с какво да ни заплени. Така че, пожелавам на всички да осъществят пътуването, за което са готови и което ще им донесе истинска наслада за очите и душата

Fleur interdite
scrumptious

#2694468 - 14.09.2010 11:13 [Re: ALEX_AN]

Офф: звучиш като човек, който има достатъчно сили, за да надмогне предубеждението с рационална мисъл, и достатъчно смелост, за да признае, че е бил предубеден. Това рядко се среща, моите почитания.

--------------------

Marillion
Министър на истината
**

#2694484 - 14.09.2010 11:37 [Re: pina]

Цитат:

Marillion, ако си заредя акбила с 80 лири - смятам, че горе- долу толкова ще похарчим за двама души за 4 дни пътуване с транспорт - но ако останат неизхарчени пари, връщат ли и тях, както депозита от 6 лири, накрая?

Всъщност, 3 дни ще е усиленото ползване на градски транспорт, един ден по- леко и последния ден, струва ми се, никак. По- скоро с 60-70 лири трябва да го заредим, но не мога да ги преценя точно.

Честно да ти кажа нямам идея дали връщат остатък, но със сигурност връщат депозита от 6 лири при предаване на "акбила" в киоска. Нямам идея къде ще бъдете настанени, но ние ползвахме единствено трамвай при придвижването си в Истанбул, както и фуникуляр и кораб. За четирите дни трима души сме похарчили около 60 лири, като в тази сума не е включена цената на обиколката на Босфора - по 25 лири на човек...

--------------------

Marillion
Министър на истината
**

#2694487 - 14.09.2010 11:46 [Re: ALEX_AN]

Аз също се присъединявам към поздравленията към теб. Ако си чела внимателно тази и останалите теми посветени на Истанбул, ще забележиш, че дълги години и аз страдах от предразсъдъци към този град и дълги години отказвах да го посетя. При мен, за разлика от повечето хора, предразсъдъците не бяха свързани с историческото ни минало, а по-скоро с отвращението което изпитах като тинейджър в една арабска страна в която баща ми отиде да работи. Колко неправилно и колко смешно е едно подобно сравнение между Истанбул и арабския свят е излишно да говоря. Като средно интелигентен човек винаги съм си давал сметка, че подобни мои мисли са абсолютно смехотворни и най-малкото светският характер на Турция не предполага подобни аналогии с арабския свят, но все таки нещо ме спираше през годините. За радост, както сама казваш, с годините идва и мъдростта и днес се радвам, че най-после оставих зад гърба си една напълно неразумна и погрешна представа за един прекрасен град, изпълнен с невероятни звуци, миризми и колоритни, любезни и вечно усмихнати хора...

--------------------

pina
замечтана

#2694497 - 14.09.2010 12:02 [Re: Marillion]

Ние ще използваме трамвай, автобус в европейската част, автобус в азиатската част, ферибот през Босфора и ферибот през Златния рог. Не знам и колко точно транспорта ще ползваме, тъй като имаме маршрути за ходене, които може и частично да минат с автобус, ако не ни стигнат силите.

Дзвер
wavedancer

#2694518 - 14.09.2010 13:16 [Re: Marillion]

аз само искам да допълня, че този форум допринесе за това да се дърпам като магаре да видя Истанбул. Колкото и нелогично да звучи, знаете ли защо?
Защото от няколкото теми имше толкова турцизми, че по едно време си помислих- тея хора ей сега ше проговорят на турски. То не бяха сараи, то не беше чудо, акбили и другите не ги запомних.
Чета с доста голям интерес Пътешествия и в друга тема не съм видяла толкова чуждици, които имат български заменки- ни за Италия, ни за Германия, никъде.
Просто си помислих как би звучало грозно и на други езици да се изразяваме за неща и познати на български- то олимпиако стадио, и вули тон елинон, вместо олимпийски стадион и парламент, статмо,акрополи, то илектронико иситирио и тнт. Бррр

--------------------
Μολών λαβέ

Azalea
дистанцирана

#2694520 - 14.09.2010 13:21 [Re: Дзвер]

Позволявам си да кажа, че наблягаш на неща, които зависят от другите ...Ако искаш да направиш нещо, направи го за себе си или не го прави за себе си.

Но да не видиш нещо, защото имало турцизми в темите

--------------------

Дзвер
wavedancer

#2694523 - 14.09.2010 13:26 [Re: Azalea]

И аз ти позволявам да кажеш, но позволи ми да си позволявам, какво да мисля и казвам сама. Изразявам мнение и споделям впечатления.

--------------------
Μολών λαβέ

Azalea
дистанцирана

#2694525 - 14.09.2010 13:27 [Re: pina]

Цитат:

http://www.turkeytravelplanner.com/go/Istanbul/Transport/akbil_use.html

Прочети тук, можеш да си дозареждаш...значи може за по-малко да заредиш и да си дозареждаш ако ти е необходимо.

--------------------

Azalea
дистанцирана

#2694526 - 14.09.2010 13:29 [Re: Дзвер]

Разбира се...не виждам никъде да съм ти го оспорила.

Твое право е...както и на всеки друг!

--------------------

canon
На изток от рая

#2694554 - 14.09.2010 13:59 [Re: Дзвер]

Значи вместо Oyster или Akbil , като идем на място да търсим електронен билет ? ( не е задължително пътуващите да знаят чужди езици и точните названия много биха им помогнали)
Обзалагам се , че ако в Атина си поискам electronic transport ticket още първия служител ще ме гледа като теле...

Редактирано от canon (14.09.2010 14:17)

pina
замечтана

#2694559 - 14.09.2010 14:09 [Re: Дзвер]

В тази тема написах, че съм яла гирос, а не дюнер И за сувлаки често се споменава по темите за Гърция, вместо шишче. Пък и от години казвам Сунио - свикнах, вместо Сунион, както е на български, същото се получи с Нафлпио, вместо Нафплион. При всяка дестинация се получава това с чуждото звучене, създава улеснение, атмосфера, навик.

Azalea, мерси за линка, ще чета. Значи по- малко пари да си заредя, ако трябва да добавям.

Дзвер
wavedancer

#2694569 - 14.09.2010 14:28 [Re: pina]

Пина, чуждиците в който и да е език, освен ако не са запазена марка- като дюнер или гиро / за които нямаме наш си аналог/ или имена на хора и сгради са дразнещи, независимо дали на гръцки, турски или тнт. За мен е толкова дразнещо сувлаки, колкото и икбар или както там е названието на електронния билет. един път за превод ок, но после да си говорим така е малко странно. А за имената на градовете, които споменаваш- това не е разлика в българския- гръцкия превод, а просто старо правило, където преди са завършвали на " н", но в по- новия език не. Това е лично мнение и не цели спор, просто ми направи впечатление. Не беше и насочено към теб.
Примерно изчетох за Истанбул темата, още преди време. За евентуален турист като мен четох само имена Баюкбали, далисакъз и тнт. Това са имена на улици? На площади? на сгради? Трябваше няколко пъти да ровя в Гугъл, за да видя какво е, не за това как изглежда, а какво означава.
Конкретно имам предвид описанията на Фльор / сигурно сега ш'мъ разкости /. Но прави впечатление. Ясно е, че по- запознатите с града са ок вероятно с това, но за незапознати и небили звучи странно. Дори Ая / агия/ София, след като си е Света София
И поне ако знае някой турски, би ли ми превел какво точно пише на едни големи табели вътре в Св. София на арабски? Ще потърся снимка, видях го преди време.
Тука какво пише, някой знае ли?

http://ytiffanie.files.wordpress.com/2009/04/hagia-sophia-interior.jpg

--------------------
Μολών λαβέ

pina
замечтана

#2694593 - 14.09.2010 15:02 [Re: Дзвер]

То това е на арабски, не на турски. Прославя се аллах, екскурзоводите казват точно какво, но аз не помня вече. Останало е от момента, в който е превърната в джамия. Там всичко си седи, както си е било - и иконите по стените, мозайките, надписите в прослава на аллах и други неща. Сега е музей.

Дзвер
wavedancer

#2694612 - 14.09.2010 15:56 [Re: pina]

Иконите с изтрити лица?
В християнска църква се прославя Аллах? доста толерантно
Съвсем извън темата . Вчера четох новините покрай референдума в Турция и едно изявление на Ердоган как военните кроили планове, за да го компрометират, да се направи военен конфликт с Гърция / можеше да е България/ и която и да е друга страна.После влезнах в economist.com и там имаше доста интересна статия+ повечето от коментарите отдолу от турци или кюрди. С оглед съдържанието на сайта се предполага, че и пишещите са сериозни или поне интелигентни хора. Та, много неща ме изненадаха как разсъждават. Особено за арменския геноцид, където арменците просто пътували и просто се разболяли всички и измрели.

--------------------
Μολών λαβέ

pina
замечтана

#2694618 - 14.09.2010 16:15 [Re: Дзвер]

Не, Света София не е християнска църква, нито е джамия. Света София е музей.
Canon, беше давал тук линкове с филми за Истанбул, единият 'Интригите на Истанбул', там можеш да видиш кой е нанесъл най- сериозните щети на Св. София през вековете - не са турците. Филма има субтитри на български.

Сега вече става дума за политика. По български форуми като знам какво се пише, мога да си представя какво се пише и по чуждите форуми. Разбирам, че много те влече да покажеш какъв страшен поробител са турците и, че все още са заплаха за нас, за вас и прочие. В началото мислех, че просто защитаваш Атина.
Не мразя турците, не мразя Турция, обичам Истанбул! В Гърция си прекарах добре, видях красоти и там, както показах в другата тема снимки. В таверната в квартала Плака настръхнах и ми се насълзиха очите, когато двама млади мъже танцуваха зейбекико. Наскоро гледах Never on Sunday с Мелина Меркури и ми стана толкова топло на душата с тази слънчева гръцка, атинска, атмосфера Избрала съм да обичам, не да мразя. Изобщо не ме интересува политиката, защото от там освен войни и омраза друго не е произлязло. Знам, че обикновения турчин, както и обикновения грък с нищо не се различава от мен - обикновената българка.
Когато бях в Солун, гръцкия екскурзовод Петрос разказваше за това, което ни сближава, по което си приличаме с гърците - като история, като съдба, като човечност. Каза, че историците винаги говорят за това, което ни разделя, но той обичал да разказва за това, което ни сближава.

Дзвер
wavedancer

#2694621 - 14.09.2010 16:28 [Re: pina]

Цитат:

Избрала съм да обичам, не да мразя. Изобщо не ме интересува политиката, защото от там освен войни и омраза друго не е произлязло. Знам, че обикновения турчин, както и обикновения грък с нищо не се различава от мен - обикновената българка.

За това си абсолютно права, за което респект. Въпреки личните ми бойкоти, аз също не бих мразила който и да е обикновен човек, ако не ми прави лошо.

--------------------
Μολών λαβέ

Marillion
Министър на истината
**

#2694624 - 14.09.2010 16:43 [Re: Marillion]

Цитат:

Първо аз не съм разочарован. Концертът беше превъзходен, нямам оплаквания. Бирата също е много добра, дори в момента пия донесен от Гърция Mythos. Храната също ни хареса, чудесна е...

В тази връзка започнал съм нещо като пътепис и концертен репортаж за пътуването и съпътстващите го мероприятия. За който е интересна и другата гледна точка свързана с музиката, може да проследи хронологията в ето тази тема, която ще се допълва периодично в следващите дни...

--------------------

canon
На изток от рая

#2694656 - 14.09.2010 17:45 [Re: pina]

Дай сега да мразим и бойкотираме Венеция , защото съсипала и изклала Константинопол , и отмъкнала богатсвата на града ...
Или Белгия , защото зверски избили милиони конгоанци и ги направили роби .
Англичаните само си знаят , колко милиона индийци са избили за да е днес Англия и Лондон това което са...
За Испания е ясно , че е унищожила милиони коренни американци...

Редактирано от canon (14.09.2010 17:49)

Fleur interdite
scrumptious

#2694667 - 14.09.2010 18:07 [Re: Дзвер]

Значи, викаш, да превеждам имената, така ли? И като кажа, че корабът пътува от Каменна люлка през Средно село до Анадолски тополи, и някой турист отвори картата и не намери нито едно от тези названия, кво? Ами нищо, ще се чуди накъде да хване, но важното е потресът на Дзвер от чуждиците да не бъде предизвикан, че току виж се разсърдила на цял Истанбул.

Интересно що не се озъби за ойстъра, а за акбила? Или пуризмът ти е селективен? Това беше риторичен въпрос. Е, ако искаш, отговаряй, де, това е свободен форум и никой не може да ти попречи да се излагаш като дистрибутор на тестени произведения.

--------------------

Дзвер
wavedancer

#2694669 - 14.09.2010 18:13 [Re: Marillion]

Приключвам участието си в темата с последно мнение. Пак извинете на останалите, освен на Мери. Прочетох "концертния пътепис" и не можах да се въздържа просто.

Цитат:

Все така се случва, че не мога да съчетая честите си пътувания зад граница с подходяща дата от почти ежегодните турове на Porcupine Tree.

Така или иначе, музиката която слушам, не е особено популярна в нашата страна, - да, дори бих казала, че единствено ти слушаш такава музика

Гърците с типично балкански манталитет- макар че има доста какво да се желае откъм манталитет, нали не предполагаш, че на Балканите живеят скандинавци

навява тъжни мисли за нехарактерно лошите условия на живот, архитектурен безпорядък и откровена мизерия в които живеят потомците на гордите елини. Така е, не всички могат да живеят в замък / палат/сарай, като например теб в архитектурно добре обособеното ти имение

петнадесет минути преди официално обявения час за отваряне на вратите на комплекса, пред тях заварихме огромна група от хора, които се бяха подредили чинно на опашка и чакаха търпеливо да влязат вътре. Публиката чакала на подредена опашка?
Нямаше как да не намеря изход от създалата се ситуация и да не потърся вариант за придвижване напред към заветните врати. Все пак бяхме пропътували 800 км, за да видим Anathema и Porcupine Tree и очертаващата се вероятност да ги гледаме отдалеч, съвсем не ни се нравеше Обаче Мерито е по- специален и що да не се предреди
която се продаваше в заведенията около сцената на съвсем приличната цена от по три евро за един пайнт. Пайнт? В Европа, на Балканите бирата не се ли измерва в милилитри, чаши или бутилки? Пайнт. А колко галона бензин зареждаш?

Изкуствено, надменно и на места чак Ганьовски. Брр. Хора като теб ме карат много яко да защитавам Балканите и да искам балканските страни да се оправят и хората на балканите да са свестни, а не само да залитат по пайнтовете и тнт., а в същото време да се предреждат и тнт. Не знам защо съм сигурна, че с всичките си претенции, една хартия не си се навел на улицата си да събереш или да направиш забележка на някой, дето я хвърля, но иначе много докарваш на англичанин.

Фльор, спокойно. Темата беше за Истанбул, затова за акбила се " озъбих". Не знам защо така на нож скачате Може би по писането не си личи, че протестирам мирно, а не със агресия / освен към Мери с неприязън/? Кой човек ще знае какво е Бяяла марая, ако не кажете, че е някакъв музей примерно?
Имаше малък шанс да се пропука упорството ми. Свекърва ми, която пък много харесва Истанбул, ми разказва различни неща- като приказка, понятни. И макар и да й обяснявам, че не искам, в един момент малко се поколебах, макар дребните спорове с нея и че тя смята, че ние с мъжа ми сме " нази-та" . Но без агресия. Обаче пропукването биде циментирано пак за неопределено време.

--------------------
Μολών λαβέ

Редактирано от Дзвер (14.09.2010 18:23)

Fleur interdite
scrumptious

#2694672 - 14.09.2010 18:19 [Re: Дзвер]

Това са калиграфски изписаните имена на имам Али, братовчед и сподвижник на Мохамед, и имам Хусаин, неговият втори син.

Икони с неизтрити лица:

--------------------

Дзвер
wavedancer

#2694675 - 14.09.2010 18:25 [Re: Fleur interdite]

Ето така, виждаш ли? Не е ли по- хубаво по този начин да си говорим? Минавам в отбора на четящите и гледащите.

--------------------
Μολών λαβέ

pina
замечтана

#2694678 - 14.09.2010 18:27 [Re: canon]

Не разбирам какво имаш предвид, дано ти да си ме разбрал мен. Никого не пропагандирам да бъде мразен.

canon
На изток от рая

#2694705 - 14.09.2010 19:07 [Re: pina]

А , аз просто се закачих за постинга ти и писах към Дзвер.
Много добре разбрах за какво става дума .

pina
замечтана

#2694717 - 14.09.2010 19:20 [Re: canon]

Добре, помислих, че е към мен

Shogoun
костелив орех

#2694734 - 14.09.2010 19:35 [Re: Дзвер]

Не ми се иска да се разпростирам много по темата, защото човешките усещания са силно субективни от една страта, а от друга не ме кефят подобни теми. Но все пак от възпитание ще си кажа моето мнение. Аз съм, и винаги съм била привърженик на по-малките градове, чувствам се по-топло в такива, винаги съм обожавала Ботевград и...да, не харесвам София като цяло . Така е и с Атина - имаме приятели там-много приятни хора. Едното семейство (кореняци, родени и израснали в Кипсели) обаче предпочете да се премести в Неа Макри в момента, в който се роди първото им дете преди 14 години. Контактувала съм с доста атиняни - и чрез общи познати , и по работа. Винаги са се изживявали като всезнайковци и като по-,по-, най-. Някои по-дискретно, някои доста напористо. Видите ли , ние провинциалистите не знаем всичко, а това което знаем не го знаем както трябва. Честно да ти кажа в повечето от тези хора ми е прозирало къде явно, къде прикрито комплексарство и се е оказвало, че не са кореняци Но е възможно разбира се все на такива хора да попадам Аз и на софианци многознайковци съм попадала, но си имам и изключения
А иначе съм наясно, че големия град отчуждава и обезличава хората и причините са и обективни за някои неща, затова и не разбирам живеещите в такива Огромните разстояния, пътуване 2 часа до работата, непознати лица навсякъде, навалицата, лудото задръстване са ми чужди до болка някак си Хора разни и всеки харесва различни неща

--------------------

Shogoun
костелив орех

#2694735 - 14.09.2010 19:37 [Re: canon]

Елате в Родос, тук нямаме проблем

--------------------

canon
На изток от рая

#2694740 - 14.09.2010 19:41 [Re: Shogoun]

Със стачките ли ?

Shogoun
костелив орех

#2694747 - 14.09.2010 19:49 [Re: Marillion]

Цитат:

Истанбул е на светлинни години напред от Атина по този показател, но това за жалост ти никога няма да разбереш, защото живееш с грък на когото целият живот е преминал в промиване на мозъка относно "ориенталщината" в Константинопол, жалко, твърде жалко...

Цитат:

живееш в тази дупка - щом ти харесва

Би могъл човек да вземе много насериозно писанията ти, ако не бяха тази груби лични нападки Както и факта, че си правиш изводите от касиерката в заведение за бързо хранене По този начин звучиш неубедително , меко казано

--------------------

Shogoun
костелив орех

#2694749 - 14.09.2010 19:52 [Re: canon]

Тук не се чувстват такива (поне за сега), и бензин си има , и опашки няма , и камионите си се движат нормално
Днес майка ми паникьосано ме питаше пак как я караме, казвам нормалво, а тя - *ма тук по телевизията така и така*, викам й *ела да се увериш*

--------------------

Grim

#2694754 - 14.09.2010 19:57 [Re: Shogoun]

софия не е град а селски кенеф , то човек да го е срам да заведе чужденци там, се сме гледали да я заобиколим, да не ги шокираме хората тее ръждясали гета комплексите из поляните, тоо срутен кален център, мръсните селяци наоколо, сраааааам госпожа, такъв срам

Shogoun
костелив орех

#2694759 - 14.09.2010 20:05 [Re: Marillion]

Цитат:

По-интересен за мен е фактът, че явно атиняни си харесват града във вида в който се намира. В противен случай нямам обяснение защо не се предприемат мерки срещу описаните негативни тенденции

Тук не си съвсем прав, едни неща си ги харесват, но развалянето на центъра не е сред тях. Имаше реакции и напоследък се обръща внимание и се говори за подобрения. Просто имам чувството, че нещата станаха много бързо някак си и бих казала неусетно дори. И в един момент проблема лъсна силно, но поправянето , боя се, ще изиска доста време. И за тоз проблем можем да *благодарим* на турците - основната маса нелегални емигранти идва от там и с тяхна помощ

--------------------

Shogoun
костелив орех

#2694761 - 14.09.2010 20:06 [Re: Grim]

Е, аз не съм чак толкова категорична, има места които харесвам, и снимки показвах миналата година

--------------------

Grim

#2694763 - 14.09.2010 20:11 [Re: Shogoun]

Цитат:

Е, аз не съм чак толкова категорична, има места които харесвам, и снимки показвах миналата година

поне софиянци да земат да спрат да се обличат по комунистически или с дрехи втора употреба, ше се промени малко цялосната визия

canon
На изток от рая

#2694768 - 14.09.2010 20:16 [Re: Shogoun]

Имате основание да "благодарите" на турците , но едва ли за нелегалните емигранти повечето от които предполагам пристигат по вода
Напъните обаче да бъдете военна сила противостояща на Турция със сигурност изстисква огромни средства от икономиката ви , която далеч не може да се мери с тази на Турция.
Добре беше олимпиадата да се пооправят нещата , защото помниш какво беше пък преди нея. То и тогава всичко стана с кански мъки , но все пак промяната е огромна.

Редактирано от canon (14.09.2010 20:18)

Shogoun
костелив орех

#2694770 - 14.09.2010 20:18 [Re: Fleur interdite]

Цитат:

И че миналото ще си остане точно това - минало

Ти сигурна ли си? В смисъл като живееш там не си ли забелязала една особена надменност към други раси или народи? Не говоря за младите, 20 годишните, а за по-възрастните Защото аз , макар и косвено, чрез пресата и медиите въобще добивам едно такова впечатление

--------------------

canon
На изток от рая

#2694772 - 14.09.2010 20:20 [Re: Grim]

Това е едно от първите неща , които ми се набиват на очи кацайки в София . Хората занемарени и облечени в стари дрехи и пенсионерите с найлонови торбички.
Разбира се не става въпрос за разходка по Витошка .
Всичко дето написа за София е вярно.

Shogoun
костелив орех

#2694775 - 14.09.2010 20:23 [Re: canon]

Огромната част от нелегалните идват точно през Турция, турци ги прекарват до граничните води с разни пробити корита обикновено в бурно време, че е по-трудно за засичане и после ги изоставят Не можеш да си представиш на какви трагедии сме свидетели и колко трябва да са отчаяни тези хора, че не спират да приждат
Като имам предвид какви огромни средства погълна олимпиадатата съм силно предубедена за полезността й

--------------------

Marillion
Министър на истината
**

#2694779 - 14.09.2010 20:36 [Re: Shogoun]

Не е ли по-разумно, предвид обема и характера на тази тема, да пренесем дискусията ето, тук?

--------------------

Shogoun
костелив орех

#2694786 - 14.09.2010 20:43 [Re: Fleur interdite]

Аз също искам да посетя Истанбул, и също дълги години бях предубедена Само Истанбул за сега. Предубежденията си ги превъзмогнах чрез разказите за красотите на този глад от... гърци. Гърците говорят много топло за него, някои го чувстват все още малко свой, всички искат да видят Св. София въпреки разочарованието и тъгата, че вече не техен. Но не съм чула някой да не го хареса и това силно ми запали любопитството. Ще бъде ..

--------------------

Shogoun
костелив орех

#2694788 - 14.09.2010 20:47 [Re: canon]

Цитат:

ако в Атина си поискам electronic transport ticket още първия служител ще ме гледа като теле...

Няма да ти се наложи - те се издават от автомати и има указания на английски

--------------------

Over and Out

**

Регистриран: 22.02.2005
    #2694794 - 14.09.2010 20:50 [Re: Дзвер]

Дзвер, не се излагай така. Дори дядо ми и баба ми са по-напредничави от теб. Те дълги години поддържаха близки отношения със семейството на служебния му шофьор навремето, които са турци. След това семейството отиде да живее в Турция и продължиха да си ходят на гости в България и Турция, после синът им искаше да се върне в България, та дядо ми му помага и т.н. За първи път с майка ми ходихме в Истанбул преди няколко години - беше ни сборен пункт, откъдето да се отправим на по-далечно пътешествие. На майка ми толкова и хареса, че после ходи отново сама, а след това прати и всичките си служители на екскурзия там на нейни разноски. На мен по принцип Европа вече не ми е интересна, така че ми е трудно чак толкова да се въодушевя за който и да е европейски град, но и на мен ми хареса Истанбул.

По повод чуждиците (аз турски не знам, само тези думи, които са навлезли в българския) се сетих една смешна случка в Истанбул. Пътувахме с майка ми прави в градски автобус към Султан Ахмед и някаква турска дебелана се пльосна с цялата си тежест върху крака ми в стремежа си да се добере и разплуе на току-що освободилите се две седалки пред мен. Нито дума за извинение, нито нищо, а буквално щеше да ми прекърши крака. Майка ми, като всяка майка-орлица, настръхна и почна нещо да и се кара, ама на български - никой не ни разбира. Аз какво, какво да измисля дето да ни разбере, обърнах се гневно към дебеланата и просъсках "Башибозук с башибозук такъв!" - от къде ми хрумна това не знам, но онази така пребледня и се уплаши, та чак после ходих да гледам в онлайн речника какво толкова съм и казала. Добре, че дойде време да слизаме, че иначе като нищо щяхме да осъмнем в някой турски зандан за добре дошли в Турция. За добро или лошо, чуждиците (и турски, и английски, и френски, и немски) са част от съвременния език и това е. Да живееш в някое забутано село или остров - долу-горе мога да го разбера, но да живееш в мегаполис като Атина и да ги говориш, да настояваш и да се гордееш с тези неща...

Shogoun
костелив орех

#2694797 - 14.09.2010 20:52 [Re: canon]

Цитат:

Англичаните само си знаят , колко милиона индийци са избили за да е днес Англия и Лондон това което са...

Що ти трябваше? Сега ме присети и за мраморите на Пантенона

--------------------

Редактирано от Shogoun (14.09.2010 20:52)

Shogoun
костелив орех

#2694800 - 14.09.2010 20:55 [Re: Fleur interdite]

Дам, изобщо всичките са в много добро състояние

--------------------

canon
На изток от рая

#2694801 - 14.09.2010 21:01 [Re: Shogoun]

To и за тях съм писал , че по времето когато ги отнася лордът хич не ви е било до тях

Това с нелегалните едва ли е турска правителствена политика.
Знаеш , че където има ниша мафията винаги намира начин за печалба . В случая трафик на хора. Или няма и гърци в тоя бизнес ?
Защо не дадете на Турция няколко милиарда евро да се справят с проблема по примера на Италия и Либия ?

Fleur interdite
scrumptious

#2694803 - 14.09.2010 21:03 [Re: Shogoun]

Цитат:

Цитат:

И че миналото ще си остане точно това - минало

Ти сигурна ли си? В смисъл като живееш там не си ли забелязала една особена надменност към други раси или народи? Не говоря за младите, 20 годишните, а за по-възрастните Защото аз , макар и косвено, чрез пресата и медиите въобще добивам едно такова впечатление

Ти добиваш впечатленията си изключително от медиите и пресата. От гръцките медии и преса. От десет години съм тука, общувам предимно с немци (няма много българи наоколо) и не, такова нещо не съм забелязала. Прави си изводите за медиите и пресата.

--------------------

Fleur interdite
scrumptious

#2694806 - 14.09.2010 21:06 [Re: Shogoun]

Ая София е на 1500 години, какво очакваш, да изглеждат като филмче на Дисни ли?

--------------------

canon
На изток от рая

#2694807 - 14.09.2010 21:08 [Re: Shogoun]

Билетите или и картите ? Евала в тоя случай , щото това и в Лондон го няма

Marillion
Министър на истината
**

#2694809 - 14.09.2010 21:09 [Re: Fleur interdite]

Не ти ли прави впечатление, че определени хора предпочитат да вярват на собствените си предварителни нагласи за даден град, държава, култура и народ, вместо да повярват на очевидци или отпървом сами да се убедят с очите си в правотата на твърденията си?

Както казах вече, последните няколко страници от темата пасват чудесно на темата за балканския шовинизъм - и всичкото това се случва в началото на ХХІ век в условията на свобода на словото, пълен достъп до средствата за масова информация и представлява официална позиция на хора, които живеят извън пределите на България, тоест те са съвсем откъснати от остатъчното влияние на тоталитаризма?!

Интересно и поучително четиво се получи...

--------------------

Shogoun
костелив орех

#2694811 - 14.09.2010 21:18 [Re: Fleur interdite]

Я ,сега реставраторите просяци ли да станат?

--------------------

Ооо ...
~
**

#2694813 - 14.09.2010 21:21 [Re: canon]

Цитат:

... Това е едно от първите неща , които ми се набиват на очи кацайки в София . Хората занемарени и облечени в стари дрехи и пенсионерите с найлонови торбички. ...

И дъщеря ми това казва, но си мисля че в основата е това, че възрастните хора са повече от младите.
Няма как при това положение картинката да не е мрачна.

Ако младите преобладаваха, нещата щяха да са по-оптимистични.

Shogoun
костелив орех

#2694814 - 14.09.2010 21:23 [Re: Fleur interdite]

Цитат:

От гръцките медии и преса

Които показват немската преса, репортажи и интервюта в немските медии Освен ако не превеждат правилно

--------------------

Shogoun
костелив орех

#2694816 - 14.09.2010 21:26 [Re: Marillion]

Това, че ти виждаш някои неща по твой си начин, не значи, че са и обективно вярни
Интересно ми е обаче как ти би интерпретирал истерия в немската преса и медии преди няколко месеца спрямо Гърция? Ако си в час, де

--------------------

canon
На изток от рая

#2694817 - 14.09.2010 21:26 [Re: Shogoun]

Съдейки по Партенона има цели поколения реставратори .
Имам чуството , че тия хора нарочно не искат да го завършат.
Парите съм почти сигурен идват по някоя европейска програма.
Три пъти съм се качвал и работата винаги тече бавно лежерно...
Тия хора знаят , че това не бива да се завърши за един живот. И те деца гледат

Fleur interdite
scrumptious

#2694818 - 14.09.2010 21:26 [Re: Shogoun]

Цитат:

Я ,сега реставраторите просяци ли да станат?

Тъйййй, използваме значи скромните си познания по английски и широко достъпния за всички Гугъл и какво откриваме?

Първото разрушаване на мозайките на Света София е през периода на иконоклазма, 726-843. Тогава май още си е била византийска.

Второто разрушаване и ограбване на Света София е било 1204 от кръстоносците, които са били христиени.

Като дошли турците, те покрили мозайките с гипс, поради религиозна забрана в исляма за репрезентативна живопис.

И кво излиза? Че направеното от турците е спасило мозайките.

Много е лошо да си предубеден и неинформиран.

--------------------

Shogoun
костелив орех

#2694821 - 14.09.2010 21:37 [Re: canon]

Билети, които се *заверяват* в машинките в превозното средство и важат последователно в продължение на час и половина. Не съм сигурна обаче за автобусите, говоря за метро, електрическа железница, проастиакос, което е нещо като влак в предградията..

http://www.isap.gr/eng/index.asp
http://proastiakos.ning.com/page/chhartes-diadromhon
http://www.ametro.gr/page/default.asp?id=15

--------------------

Marillion
Министър на истината
**

#2694828 - 14.09.2010 21:44 [Re: Shogoun]

Цитат:

Това, че ти виждаш някои неща по твой си начин, не значи, че са и обективно вярни

Права си, това щеше да бъде вярно, ако бях единствен. За жалост не съм и всеобщото мнение е подобно на моето. Това май вече го дискутирахме, но явно не си обрнала внимание...

Цитат:

Интересно ми е обаче как ти би интерпретирал истерия в немската преса и медии преди няколко месеца спрямо Гърция? Ако си в час, де

Не, не съм в час, но със сигурност това не означава, че в Германия вече строят нови газови камери, този път предназначени за гръцките поданици...

--------------------

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | >> (покажи всички)

Допълнителна информация
0 регистрирани и 6 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  Мишо, Дон Кихот 

Изпечатай темата

Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг: ****
Брой показвания: 11148

Мнението ти за темата:

Прехвърли се в

ALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2012 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.127 seconds in which 0.01 seconds were spent on a total of 12 queries. Zlib compression enabled.