Моля ви дано някои добър човек се смили над мен и отдели малко време за да даде някаква информация за тази прекрасна страна аз от малко повече от 10г, съм в Испания но едва ли испанския ще ми е от полза.Знам че англииският им е като втори език но не съм много добре с него има ли някаква работа каквато и да е която може да се започне без език или да кажем с минимални познания на анг.Четах за някакви фабрики за преработка на риба във испански саитове но без много подробности.ще съм благодарен на всеки които даде някакво инфо.не ми се вярва да няма бг.колония там а това е едно от малкото места където българи от цял свят обменят полезна информация.така че споделеното ще е полезно не само на мен.поне основни неща като наеми,благоприятни сезони за заминаване ако има такива,градове където е по вероятно да се намери работа,и как да се търси,важат ли шофьорските книжки,моята е испанска,каква сума е необходима за да мога да живея да кажем 3 месеца и достатъчно време ли е за да се намери работа.аз лично нямам претенции към работата нито към заплащането стига да имам възможност да уча езика.направих го веднъж преди 10 г.ще го направя пак.предварително хиляди благодарности на всички които ще се отзоват.
Екстри:
MyXa
KoHcKa
Регистриран: 06.01.2006
От: the point of no return
Без езика, дори с перфектен английски е мноого трудно да се намери работа. Познавам няколко човека със слаби познания по езика, които си намериха работа като готвачи, но все пак трябва да можеш да говориш поне малко. За българи и румънци има условия, че трябва да са заети 80% или повече- почти пълна заетост, за да получат документи. Курсовете по езика, когато аз ги карах бяха около NOK 6000 на ниво, а за да говориш поне някакъв норвежки ти трябват поне две нива или около половин година.Не е лесен за научаване език. Иначе просто не виждам как ще си намериш работа, като дори и английски не знаеш. Ето какво ми казва съпругът ми- норвежец- работата в такива фабрики е в райони с висока безработица в малки градчета на север и съвсем не е лесно да се започне. Никой не казва, че е невъзможно, но е много, много трудно. Освен това, Норвегия е безумно скъпа страна. Не те знам с колко пари разполагаш, но с по-малко от 2000 евро на месец доста трудно ще се справиш.
P.S. Не знам да има българска колония в Норвегия. Може би в Осло, но във форума са не повече от 4-5 човека, които живеят там.
Ако имаш въпроси- питай .
-------------------- But still the clever north wind was not satisfied. It spoke to Vianne of towns yet to be visited, friends in need yet to be discovered, battles yet to be fought...
Екстри:
canon
На изток от рая
Регистриран: 23.12.2003
Ако си учил немски, ще ти е малко по-лесно. Аз от двете ми години в Австрия научих две думи на немски, една от които вече съм забравила , така че от това помощ нямах. Определено видях зор с езика. По-точно- с произношението. В Норвегия обаче диалектите са толкова много, че хората от различните краища на страната постоянно се питат помежду си "Какво каза?" и акцентът на чужденците някак си минава между капките.
Офф:Е така вече трети месец се питаме с банскалии кой какво казал и напредък няма. Днес научих новите думи доматаа и чушкаа .
-------------------- But still the clever north wind was not satisfied. It spoke to Vianne of towns yet to be visited, friends in need yet to be discovered, battles yet to be fought...
Екстри:
canon
На изток от рая
Да учил съм немски , но норвежкия ми е много по-мелодичен. Някак ми се вижда по-мек и понякога схващам обши думи , но е трудничко. Особено като говорят по-тихо на норвежки е много гот
Екстри:
hasp
Gimme a litre o’ cola.
Регистриран: 30.06.2003
Там съм била, но не посмях да се кача на камъка.Само припълзях, надникнах и...бях до там. Страхотен преход е, без душа останах. И определено не е за хора, които имат страх от високо. Там се ходи лятото, високо е, снегът пада рано и септември-октомври затварят пътя. Има още едно много интересно място- Preikestolen- то е от другата страна на платото Kjerag, от където гледката е невероятна. Скачат от там с парашути и е много интересно (и страшно за мен) да се наблюдава.
В подножието на Kjerag се намира фьорда Geirangerq откъдето може да се хване ферибот до Ставангер и е не-ве-ро-ят-на красота. На този фьорд сме били за риба и в общи линии е хвърлиш-вадиш. Много риба. Много. Ето го и самият фьорд:
Не си личи, че обичам Норвегия, нали
@Каноне, да ти го говори езика тихо някоя русокоса и синеочка норвежка, нали . Красиви хора са!
Редактирано от Summer Breeze (04.01.2011 23:09)
Екстри:
canon
На изток от рая