NikiG
емигрирал

Регистриран: 11.01.2010
От: Окланд, Нова Зеландия
|
Процедура за емиграция в НОВА ЗЕЛАНДИЯ
#2765845 - 14.03.2011 13:48
|
|
|
Ето една кратка поредичка как се емигрира в Нова Зеландия. Ще бъде от няколко поста.
I. Expression of Interest, cost $440, mode: online http://www.immigration.govt.nz/migrant/stream/work/skilledmigrant/caniapply/eoi/
Изявяването на интерес е първа стъпка към миграция в Нова Зеландия. Използва се точкова система и се разчита на честност (естествено после се проверява). Важно е да се съберат поне 100 точки, но за по-сигурен шанс е добре да са поне 120. Всички подадени ЕОИ-та влизат в тъй наречения pool. От него на всеки 2 седмици се избират около 550 човека в следната последователност: - 140+ точки се избират автоматично - 100-140 т с предложение за работа - допълнителни критерии, които се менят спрямо това, колко хора е имало в горните 2 категории. Ако няма от тях достатъчно критериите падат. (примерно ние бяхме избрани в 120-135 без предложение за работа, като няколко седмици по-късно имаше дори и със 110 т.) Останалите седят в пула и чакат 6 месеца. Ако не са избрани дотогава ЕОИ се смята за неуспешен и трябва да се подава наново.
Points: http://www.immigration.govt.nz/migrant/stream/work/skilledmigrant/caniapply/eoi/pointstable.htm Bonus Points: http://www.immigration.govt.nz/migrant/stream/work/skilledmigrant/caniapply/eoi/bonuspoints.htm
Long Term Skills Shortage List (професиите, работата по които дава точки): http://www.immigration.govt.nz/NR/rdonly...ovember2010.pdf
Образованието се асесва от New Zealand Qualifications Authority (NZQA) http://www.nzqa.govt.nz За ЕОИ е достатъчен Preliminary Assessment Result, $138 Бакалавър се асесва за Level 7 (50 т), а Магистър за Level 8 (50 т) или ако имате късмет за Level 9 (55 т), като за последното трябва добре да се постараете с подготовката на документи, за да ги убедите.
За английски не се дават точки, но се иска IELTS със среден успех 6.5, като (забележете!) не искат минимуми на определените секции, което е добро дошло за хора, които са силни в нещо, но по-слаби в друго.
За работа се зачитат точки само ако е извършвана 1) в страна от "западен тип" от гражданин или жител на тази страна, легално имащ правото да я извършва (аз тук имах сериозен проблем!) или 2) в друга страна, но за "западна" компания - в нейно дъщерно дружество, което съдържа основното име на компанията (примерно Кока-Кола Хеленик Ботлинг Къмпани - и Гърция или САЩ са в списъка) http://www.immigration.govt.nz/opsmanual/30570.htm
Доста точки се дават и за работа в НЗ, и трябва да се внимава като се използва калкулатор да се чете всяко изискване и ако има въпроси да питате, защото много лесно се събират, но после падат също толкова лесно.
-------------------- Одисея на емигранта
страничка във фейсбук
Резюме/CV
|
NikiG
емигрирал

|
Re: Процедура за емиграция в НОВА ЗЕЛАНДИЯ
#2766346 - 15.03.2011 08:53
[Re: NikiG]
|
|
|
II. Invitation to apply, cost $2050, mode: paper http://www.immigration.govt.nz/migrant/stream/work/skilledmigrant/apply/process/default.htm
След като е избрано ЕОИ-то описано по-горе следва проверка на твърденията в него. Тъй като все още всичко се базира на твърдения, а не на документи, тази проверка е бърза и гледа само за очевидни несъответствия. Например при мен имаше проблем с образованието. За да ми дадат точки или там бонус точки за професия в развиваща се област, ако искам да съм компютърен специалист, то трябва да имам Х брой години трудов стаж и специалността ми да е оценена на Ниво 7 (бакалавър) "Компютърни науки, Информационни технологии, или Информационни науки". Ако сте завършили бакалавър (Ниво 7) "Физика" и магистър (Ниво 9) "Комютърни науки", НЕ СЕ ПРИЗНАВА, защото изискването е за Ниво 7. При мен пък името на специалността не отговаряше, защото аз съм завършил "Информационни системи". Решението: пълен асесмънт $760 от NZQA с придружително писмо, в което обясних какво ми трябва. Резултатът беше страхотен "Бакалавър Ниво 7 с Информационни технологии и Магистър Ниво 9 с Компютърни и информационни науки" - покриха се изведнъж и 3те специалности Следващото заяждане беше за годините трудов стаж. Имаше един период, в който работех на 2 работи на пълен работен ден. Е да, ама максимум се признава 40 ч./седмица. Тоест стажът (ако е на пълен работен ден) се признава най-много за същото астрономическо време. Един ден, дори да работиш 24 ч се признава за 1 ден стаж, а не за 3. Отделно, ако трудовият стаж не ви е бил в "западна" държава или в "западна" компания, то тогава няма да се признае. Решението: дръпнах малко назад кога съм започнал работа за фирмата, за да включа още време. С това бяха достатъчно задоволени и изпратиха Invitation to Apply.
Нищо различно в ITA. Всички твърдения в ЕОИто трябва да се обосноват документално. а) Работа: Препоръки от работодател, служебни бележки, платени данъци като е много важно освен длъжностите да се спомене дали е било на пълно работно време. Ако сте работили в друга държава - доказателства, че сте имали правото да работите там (работна виза, жителство и т.н. - аз с това имах най-голям проблем, защото в САЩ съм работил полулегално = плащал данъци, но без право на работа). б) Образование: същите документи за образование + асесмънта от NZQA (оригинал), ИЕЛТС (оригинал, но може да си проверят и само по ТРФН-то). в) Свидетелство за съдимост - до 6 месеца лежане в затвор не е особено голям проблем, особено ако се е случило далеч в миналото (ако е по-сериозно може да се иска character waiver и пак да се мине). Ключът е да се напише писмо, в което да се обяснят обстоятелствата, и как кандидатът се е интегрирал обратно в обществото, колко съжалява и как е полагал доброволен общественополоезен труд. д) Медицинско и рентген от Вита - 3 доктори имат право да го попълват. Преди да го запечатат (няма такова изискване от ИммиНЗ) проверете дали всичко е попълнено добре, защото при нас бяха забравили най-важното - едно поле с отметка дали си здрав или не. И ги върнаха. Добре че не пречи на останалата обработка. Ако има медицински проблем ги пращат на Medical Assessor, който трябва да каже дали дългосрочната цена на емигранта за НЗ здравна система ще е над $25,000. Ако да, ИТАта се отхвърля. е) Паспорти - ние пратихме оригиналите, защото така или иначе ги искат после. Ако не ви трябват за 3-4 месеца, този вариант е препоръчителен. ж) Акт за раждане - нищо интересно тук (най-добре да се извади дубликат и да се сложи правоъгълен печат за чужбина - после превод и легализация) з) доказателства за връзка, ако сте двама - важно е да се покаже, че живеете заедно. Обща банкова сметка (ние имаме такава в Райфайзен), постоянните адреси са ни едни и същи на личните карти (копие от лична карта + удостоверение за адресна регистрация в общината), евентуално брачно свидетелство, деца, фактури/билети за общи екскурзии/почивки, и всичко друго, което свързва двама души.
Праща се до Лондон и започва чакане.
страничка във фейсбук
Резюме/CV
|
NikiG
емигрирал

|
#2766351 - 15.03.2011 09:24
|
|
|
III. Approval
Около 3 седмици, след като в Лондон получат документите се назначава кейс офисър, който до 10 дни се произнася дали има нужда от още доказателства и дали приема изпратените. Специално за мен много ме мотаха и постоянно се искаха нови неща: основно за работата, после за връзката, накрая чакахме да излезе ИЕЛТС-а на моя човек. Всъщност кейс офисърът ни направи услуга като ни изчака да дадем резултати от втория ИЕЛТС, защото по принцип в Operational Manual пише, че в момента в който се поиска ИЕЛТС за 2рия човек и такъв не може да бъде представен, се дължи пълната такса за английски $6800. А таксата отпада при ИЕЛТС среден 5 или повече (не се гледат отделните категории). Формулата е лесна: за всеки 0.5 под 5 на втория човек се дължат по $1700 (4.5 = $1700, 4 = $3400, 3.5 = $5100, 3.0 и надолу = $6800). Естествено със задължението при под 5 да се ходи на курс срещу тези пари.
1. Интервю Веднъж одобрени се назначава интервю, където се оценява колко добре познавате НЗ и какъв е потенциалът ви успешно да се заселите и да допринасяте за просперитета. Типовете въпроси ги има в други форуми като аз съм ги събрал и систематизирал в няколко категории. а) работа: търсили ли сте вече работа, колко очаквате да ви плащат, рецесията отразила ли се е на възможностите ви за намиране на работа в НЗ и как, подавали ли сте вече молби за работа: за каква професия, какви бяха резултатите, какво ще правите ако не си намерите работа по специалността, смятате ли да учите допълнително б) Нова Зеландия: защо НЗ, били ли сте там, защо не искате в собствената си страна (много труден въпрос ), при мен беше защо не искам например в САЩ в) Социална подкрепа: как ще си намерите приятели, познавате ли някой там (може да попитат за име и контакт) г) Първи стъпки: кога очаквате да пътувате към НЗ, какво ще направите първо като дойдете, в кой район ще отседнете, какви са цените на предпочитаното от вас жилище, как сравнявате ценовото равнище (грубо) спрямо вашата страна, колко е необходимо да изкарвате, за да живеете добре д) ако сте с деца: проучили ли сте детски градини, училища и т.н. е) Интервю с втори кандидат - въпросите са най-вече от подточка а)
Няколко дена след интервюто - те казват 2 седмици, но реално е 2-5 дни излиза Approval in Principle с две възможности: директно Residence Visa или Work to Residence Visa. Първата е безсрочна и се дава на хора, които покажат с документите и интервюто, че могат успешно да се заселят в НЗ. Втората е със срок от 12 месеца и може да се трансформира в първата чак след като са ви наели на работа, която е по специалност близка до вашата или е от Long Term Skills Shortage List (в първия пост го има). Ако има Approval in Principle - вече значи, че сте одобрени. Последната стъпка е плащането на английския за втория кандидат (ако е под 5), и тъй нареченото Migrant Levy (мигрантски налог), който е $310/възрастен над 5г. и $155/дете под 5 г.
Визите летят към вас!
страничка във фейсбук
Резюме/CV
|
krasyo78
борещ се и той...

Регистриран: 29.03.2010
От: София, България
|
#2766457 - 15.03.2011 16:49
|
|
|
Ники, благодаря за отделеното време да напишеш всичко това. Искам да попитам: ако не сме работили за западна компания, нито в западна държава, абе работили сме си за местни БГ фирми с две думи (каквито сме над 95% от хората предполагам), значи ли това, че нямаме шанс за НЗ?
|
NikiG
емигрирал

|
#2766473 - 15.03.2011 17:27
[Re: krasyo78]
|
|
|
Поне да сте работили като подизпълнител на "западна" фирма и да можете да покажете проекти и референции от клиенти примерно. Иначе не се дават никакви точки за работния опит 
Ако има съпруг/а, партньор/ка, които да покриват изискванията за образование и английски (6.5 ИЕЛТС), тогава има +20 т.
страничка във фейсбук
Резюме/CV
|
emsi
неориентиран
Регистриран: 24.03.2011
|
#2771612 - 24.03.2011 16:13
|
|
|
Работя като програмист от близо 8 години. В момента си чакам датата за IELTS. Днес прочетох темата ти и съм леко обезпокоен заради това с работа в западна фирма. За жалост само последните 2 години и малко работя за една българска фирма като отдела, в който съм изцяло работи за една немска фирма. Проблема е как ще доказвам връзка с немската фирма. Преди проучвах възможността за миграция в Австралия и там имаше някакви клетвени декларации за подобно доказване. Знаете как се гледа в нашите фирми, когато се поиска референция, това си означава, че едва ли не си търсите нова работа, което в последствие може да създаде проблеми докато чакате процедурата за НЗ. Има ли някакви подобни възможности за НЗ или алтернативи и въобще какво може да се направи в този случай. Някаде нямаше ли нещо, че ако специалността ви е в лонг търм листа, тази клауза не ви касае????
|
NikiG
емигрирал

|
#2771674 - 24.03.2011 17:12
[Re: emsi]
|
|
|
Не мисля, че може да се измъкнеш от изискването да си работил в "comparable labor market", затова съветът ми е, ако имаш контакт с германците/възложителите и те са запознати с теб и твоята работа, те да напишат референцията
страничка във фейсбук
Резюме/CV
|
emsi
неориентиран
|
#2771709 - 24.03.2011 18:42
|
|
|
Дано се наредят нещата в такъв случай:) Благодаря за полезната информация.
|
emsi
неориентиран
|
#2771722 - 24.03.2011 19:16
|
|
|
Цитат:
Please note: If you do not have current skilled employment in New Zealand or an offer of skilled employment in New Zealand or if your work experience is not in an area of absolute skills shortage, you can only qualify for points for your work experience if it is recognised, and was gained legally in a labour market that is comparable to New Zealand.
Това го взех от формата, която се попълва за NZ от секция Recognised Work Experience. От тук ми става ясно, че ако професията ми попада в absolute skills shortage не е необходимо да е да съм работил или да съм свързан с labour market comparable to New Zealand.
|
NikiG
емигрирал

|
#2771749 - 24.03.2011 20:12
[Re: emsi]
|
|
|
Извинявам се и нека да дам надежда на останалите във форума, които решат да емигрират в НЗ:
Work experience must also have been gained in a labour market that is comparable to the New Zealand labour market unless: the work experience meets the requirements set out at SM13.20 for work experience in an area of absolute skills shortage
Тоест ако сте в LTSSL (а почти всички специалности дето ни интересуват са в него), тогава НЕ Е необходимо да сте работили в "comparable labor market" - това определено прави миграцията по-лесна и достъпна.
Благодаря Емси, че ми обърна внимание на това - и аз вече внимателно прегледах и съм напълно съгласен с теб!
страничка във фейсбук
Резюме/CV
|
|