Pencho2
новак

Регистриран: 16.03.2011
|
Преполовихме процедурата за Нова Зеландия + въпроси
#2834179 - 08.09.2011 14:38
|
|
|
Здравейте,
въпреки, че се смятам за подреден човек, цялата информация започна да ми се меша като огромна топка тесто в главата. Иска ми се вече да изпитам насладата от постигане на целта.
Какво успяхме да свършим до момента: - IELTS 6.5 за мен и 6.0 за съпругата ми. - Оценка в NZQA - признаха ми магистратурата и я приравниха на Level 9 (Колко малко звучи написано в два реда )
Смятаме точките отново: - Възраст (20-29): 30т. - Квалификация (Level 9): 60т. - Трудов стаж (4 години): 15т., но не знам колко ще ми признаят, така че смятаме 10т. до тук 100 или в най-добрия случай 105, което не е задоволително за кандидатстване от разстояние.
Искаме да добавим: - Оферта за работа адекватна на трудовия стаж: 50т. - Насочили сме се към Уелингтън, така че може да сметнем - Оферта за работа извън Аукланд: 10т. Така ще съберем 160т.
Мислехме, консултирахме се и стигнахме до извода, че най-бърз и реалистичен вариант е да: 1. отидем в НЗ като туристи 2. в рамките на 3 месеца да намеря оферта за работа 3. кандидатстваме за работна виза 4. кандидатстваме за гражданство
Имаме огромно желание и амбиция. Ще направим всичко по силите си да постигнем зададените цели.
Моля за помощ. Тъй като Нова Зеландия е сравнително екзотична дестинация, имаме проблем с намирането на информация. За да постигнем заминаване като туристи трябва да имаме двупосочен самолетен билет, покана(която можем да намерим)/резервация за хотел и да декларираме определена сума, с която да гарантираме, че имаме с какво да живеем в рамките на пребиваване. Нали така? По тази точка имаме множество от въпроси. 1. Самолетен билет - Изключително трудно ми е да разбера дали пътуването през Сидни е вариант? Чух всякакви слухове, че може да ни върнат, заради проблеми с транзитна виза. Други твърдят, че няма нужда от такава, защото там има транзитна зала/хотел, в които можем да стоим до 8 часа. Тъй като цените на билетите са голяма сума и цялостния залог е твърде голям не можем да си позволим да се издъним на тази точка. Планираните дати за заминаване са началото на Март 2012 Получихме оферти София - Уелингтън (през Истанбул - Сингапур - Оукланд) ~1750Евро/човек (Emirates) Също така има оферти от Инстанбул (можем да си осигурим превоз с кола до там) - Уелингтън (през Дубай - Сидни/Мелбърн - Оукланд) ~ 1500Евро/човек (виза за Дубай?)
Изключително сме объркани дали да "рискуваме" през Австралия или да търсим единствено вариант без преминаване от там.
Някой на ясно ли е дали можем да отидем с организирана екскурзия и да не се върнем? Ще ни търсят ли под дърво и камък? Въобще престоят в НЗ свързан ли е с обявената дата за връщане?
Също така сумата, която трябва да декларираме свързана ли е с обявената дата на връщане? Т.е. билетът ни е за края на Май и трябва да обявим пари за 3 месеца?
Благодаря много на отзовалите се. Изключителни благодарности към неуморимия NikiG!
Редактирано от Pencho2 (08.09.2011 14:38)
|
NikiG
емигрирал

Регистриран: 11.01.2010
От: Окланд, Нова Зеландия
|
Re: Преполовихме процедурата за Нова Зеландия + въпроси
#2834250 - 08.09.2011 17:52
[Re: Pencho2]
|
|
|
Бях поласкан и въпреки че тук е посред нощ, ще се опитам да ти отговоря. Няколко насоки:
1. Малко преди да тръгнеш си подай ЕОИто и ми изпрати документите: преведени/легализирани дипломи, свидетелство за съдимост и медицински за теб и партньорката + доказателства, че сте двойка от повече от година. Също, подай си за пълните точки: 115 (даже и аз ти ги сметнах толкова) Съображенията са: а) няма да имате проблеми на митницата, ако намерят документите (тогава вече е ясно, че не сте туристи) б) няма да ги чакате от БГ на адрес в Уелингтън, който може да не е постоянен в) с подадено ЕОИ по-лесно ще ти дадат оферта работодателите, защото процесирането на територията на НЗ с оферта за работа е светкавично.
2. Проучете възможността с имиграционния ви съветник какво да говорите като кацнете тук - чувал съм, че ако сте с цел намиране на работа е хубаво да се спомене. Не се гледа като като на натрапник. Така няма да има проблем да вземете документите и със себе си.
3. Виж дали партньорката може да изкара до 6.5 английски ИЕЛТС (да го държи пак) и ако има бакалавъркса степен да си я приравни и тя с NZQA (не е необходимо нейната професия да е в списъците). Така можете да "изчоплите" още 20 т и да си подадете ЕОИто със 135.
4. Може би е по-добре да вземете самолетния билет до Окланд (за да заобиколите Австралия, защото аз лично се обадих в Австралия преди да купя моите билети, обясних им ситуацията и ми каза човекът, че трябва да си кандидатствам за транзитна виза - която за разлика от онлайн туристическата се подава на хартия в Гърция (а нещо нямам доверие на Гърция, не ми се занимаваше да пращам на хартия, а и паспортът ми беше вече в Лондон)). Така аз ще мога да ви посрещна и да напишем, че ще живеете при мен, за да не ви се налага да показвате огромна сума пари. Самолетните билети Окланд-Уелингтън са $82 еднопосочни с вкл такси, така че е ок да ви натоваря веднага като ви посрещна към Уели. Отделно както ви писах - проучете възможността да вземете самолетния билет с опцията да го върнете. Така ще можете да покажете двупосочен билет, от който при нужда може да ви върнат една част от парите - струва малко по-скъпо, да кажем 150 единици, но ако не го ползвате поне ще може да ви върнат да кажем 400-600 единици, така че си заслужава.
Засега за това се сещам. Сигурен съм, че ще пишем пак. Давайте смело напред!
-------------------- Одисея на емигранта
страничка във фейсбук
Резюме/CV
|
Pencho2
новак

|
#2834302 - 08.09.2011 19:39
[Re: NikiG]
|
|
|
Здрасти Ники,
Както винаги си информативен и полезен!
Бързам да изчистя възможностите, за да останат неясните въпроси 
За събирането на документите и съхранението им ще разчитаме на имиграционния ни съветник. Той беше категоричен, че изобщо не бива да споменаваме, че евентуално ще търсим работа и частично задвижили процедурата. Трябва да изглеждаме като туристи и, ако евентуално решат да ни разпитат дори да имаме план програма:)
Той ще ни съдейства с документи, представляване пред държавните институции и други въпроси свързани с постигането на целта - на първо време работна виза. Ще ни инструктира къде какво да говорим. Също така при оферта за работа ще движи документите пред имиграционните от името на фирмата, което означава, че те ще могат да ме изберат спрямо уменията ми без да се занимават (много). Това, според мен, е голям плюс.
За покана ще разчитаме на нашата приятелка в Уелингтън, но ще имаме и теб в предвид. Относно самолетен билет с опцията да го върнем - ще се опитаме. Допълнителните 20 точки за партньор трудно ще ги вземем, но отново ще го обсъдим като вариант. Горните неща можем да ги обсъдим отново на следващ етап.
Как точно ги сметна 115 точки за ЕОИто?
Вариантът Истанбул - Оукланд е най-изкушителен. Може така да съчетаем нещата, че да дойдем при теб с резерв от примерно ден до полета до Уелингтън. Резервът в случай, че закъснеем с пристигането. Ще се радваме да го видим този град 
До сега за Австралия чувам всякакви слухове и все повече се убеждавам, че е добре да го отпишем като възможност. Но не съм намерил къде да ги прочета тези неща, за да се убедя на 100%. Също така не мога да намеря информация за транзитно преминаване през Дубай.
Ще ви държа в течение как се случват нещата и съм убеден, че тази информация ще бъде полезна на други след нас.
|
NikiG
емигрирал

|
#2834400 - 08.09.2011 22:36
|
|
|
Питай имиграционния съветник за ЕОИто дали да го подаваш малко преди да тръгнеш. Аз го докарах така, с предположението, че си графичен дизайнер, образованието ти е подобно и професията ти я има в LTSSL. Тогава:
Възраст (20-29): 30 т Образование: 60 т Опит (4 г): 15 т (но за да ти ги дадат, то тогава трябва да е в "absolute skill shortage", т.е да в LTSSL и да си покрил изискванията на колона 3 в него. Но ако си в LTSSL: Получаваш бонус точки 2-5 г: 10 т. (в коя да е, absolute skill shortage, future growth area) И така станаха 115.
За Дубай - под 8 ч престой виза не ти трябва (в Обединените Арабски Емирства). Пиши емайл на Емирейтс но ето как стоят нещата. За повече време
96 hours Visa for Transit Passengers Transit passengers stopping at Dubai International Airport for a minimum of 8 hours and meeting the certain conditions mentioned below are eligible for obtaining a 96-hour transit visa. These conditions are as follow:
- Airlines sponsored only (prior arrangements maybe required) - Applications should have confirmed onward booking to the 3rd destination - For transit passengers or those holding special permits, or for visit or mission, the passport or the document must be valid for at least three months
Ти ще отговаряш на всичко дори и в този случай и мисля, че тази е безплатна. Виж също и на уебсайта на Емирейтс авиокомпанията - обикновено авиолиниите публикуват такава информация за хъба си.
страничка във фейсбук
Резюме/CV
|
Pencho2
новак

|
#2834513 - 09.09.2011 12:31
[Re: NikiG]
|
|
|
Моля те дай препратка къде гледаш, че графичен дизайнер е вписана професия в LTSSL? Търсил съм как ли не и не е излизало. Това може да промени много неща.
Ако, както досега сме го смятали, събирам 100 точки няма смисъл да подавам EOI от тук. Това може много да спъне следващите стъпки. Работодателите не би трябвало да ги интересува дали съм подал документи за EOI или не. За тях е важно дали имам право да работя и колко главоболия могат да имат с наемането ми.
Много полезен съвет е да пиша до Емирейтс вместо да търся информация от приятели. Ще го направя!
|
Veda Slovena
нов
Регистриран: 18.11.2011
|
#2851957 - 18.11.2011 13:14
|
|
|
Здравейте NikiG и Pencho2! Днес започнах да проучвам изискванията за работа в НЗ, но - изглежда - ще ми трябва още време, за да се ориентирам напълно... Имам проблем със специалността на партньора, тъй като не знам как точно звучи на английски (не говоря за буквален превод, разбира се) и дали е eligible.Доколкото схванах, тя трябва да попада или в категорията "current skilled employment in New Zealand", или в "absolute skills shortage". Та специалността е нещо като "Радиокомуникационна техника и технологии" от ТУ. Бихте ли ми подсказали дали имаме шанс тя да бъде призната за eligible за работа в НЗ. И още 2 неща: таксата от $440 кога се плаща? Щом попълня и изпратя (online) Expression of Interest? За IELTS: Кога е добре да се държи - преди да си подам EOI ли? И двамата партньори ли трябва да го държат? Съвсем ли не се признава някакво обучение по английски от БГ, като езикова гимназия например?
|
Veda Slovena
нов
|
#2851963 - 18.11.2011 13:41
|
|
|
Pencho2, а как да намеря компетентен "имиграционен съветник", на когото мога да се доверя, и скъпо ли е това?
|
Pencho2
новак

|
#2851974 - 18.11.2011 14:23
[Re: Veda Slovena]
|
|
|
Здравей, знам, че отначало въпросите са много, а отговорите заровени в океан от информация. За съжаление не намирам начин да ти отговоря кратко на въпросите или би било нещо от сорта: - всяка квалификация се оценява от Комисията за оценка на квалификацията на НЗ. Ако тя е търсена дългосрочно може да ви даде допълнителни точки. Темата е изключително дълбока, а въпросът неясен, така че засега толкова. - таксата се плаща когато подадеш документите. - IELTS трябва да се държи (за предпочитане от двамата) преди EOI . Не се признават други документи за владеене на Английски от България. - Няма никакви начини да се мине "тънко", за това не ги търси.
Надявам се скоро да намеря време и да напиша кратко ръководство за имиграция към НЗ, защото често се хващаме за първото, което чуем и започваме да движим нещата отзад напред. Според мен този подход не ни позволява ясно да насочим усилията си и изключително много усложнява цялата процедура. В същата тема ще споделя опита си, ще нахвърлям предимствата и недостатъците от работата с имиграционен консултант и ще ви насоча къде можете да потърсите услугите на такъв.
Успехи!
|
Veda Slovena
нов
|
#2851977 - 18.11.2011 15:03
|
|
|
Благодаря за бързия отговор, очевидно тепърва и още дълго ще се ровя в темата. Идеята ти за ръководството за имиграция е много добра и не само, че ще е от полза за такива като мен, но и ще популяризира дестинацията. Надявам се при теб процедурата да е в последна фаза!
|
NikiG
емигрирал

|
#2852025 - 18.11.2011 20:09
|
|
|
Може ли аз да ти рецензирам ръководството, когато е готово - или да съм съавтор?
Веда: Ето ти и от мен няколко отговора 1. $440 е за да подадеш ЕОИ-то 2. ИЕЛТС трябва да държи главния кандидат като начало - след като сте поканени да подадете за жителство, тогава трябва да се предостави ИЕЛТС за втория (това дава около 3-4 месеца поне време допълнително за подготовка). 3. Специалността му я има: Telecommunications Engineer (263311) в списъка, но трябва да се оцени от NZQA (срещу там $750 или колкото е в момента). Като подавате за NZQA в придружителното писмо напишете, че ви интересува Bachelor Degree (Level 7) qualification majoring in computer science, information science or information technology 4. Във вашия случай най-вероятно имиграционен агент няма да ви е необходим.
Всякакви специалности в биотехнологии, мултимедия и компютри/комуникации се приемат от НЗ в момента (приоритетните икономически отрасли на имиграционната политика).
Успех  Ники
страничка във фейсбук
Резюме/CV
|
|