ALL.BG форуми
ALL.BG поща форуми чат стая обяви картички

Форуми » Религия и Мистика » Вяра и религия

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | >> (покажи всички)
Navigator N

Регистриран: 26.04.2006
За Пътят нагоре.
    #2845438 - 22.10.2011 12:17

Ако можем да оприличим Бог с висок планниски връх, то подстъпите към Върха, трасетата и пътеките към него, са отделните религии и учения. Както знаем, към един връх може да има 10, 20, 100 и повече пътеки. Някои от тях стръмни - за хора със специални катерачески способности, а други полегати - за най-обикновени хора. Някои от тях от изток, други - от запад, от север, от юг - от вси страни и посоки пътеки нагоре. И всяка пътека - специална, съобразно качествата и способностите за катерене на изкачващите се по нея. Коя тогава е най-правилната? Няма най-правилна, всички пътеки са правилни. А коя е най-правилната религия? Няма такава, всички религии са правилни. И най-добре е да изберем онази, която най-точно съответства на собствените ни катерачески умения.

Какво става с изкачващите се, обаче? Колкото на по-високо са стигнали те, толкова повече взаимно се приближават един към друг - просто такава е формата на върха. Толкова повече и самите пътеки се приближават една към друга, докато най-горе всички се съединяват в Едно. Така, че колкото по-нависоко са стигнали изкачващите се, толкова повече споровете и противоречията помежду им намаляват, тъй също споровете и противоречията и между самите религии намаляват, а накрая - напълно изчезват. И обратното - колкото на по-ниско са те, толкова разстоянието помежду им е по-голямо, толкова повече споровете и противоречията им са по-големи. Или иначе казано: само на най-ниското ниво от пътищата нагоре - религиите - има спорове и остри противоречия, има религиозни войни и стълкновения.

Ако религиите са като пътеки, то големите световни религии са като огромни магистрали с много платна, по които се движат не милиони, а милиарди. Само че такава една огромна магистрала може ли да стигне до висок планински връх? Това е абсолютно невъзможно. Най-много да стигне до подстъпите към него. Затуй за големите световни религии е невъзможно да стигнат до Бог, те само могат да загатнат за него и да оставят изкачващите се в Неговото подножие. До висок планински Връх и до Бог се стига само по-тесни и стръмни пътеки, чрез преодоляване на най-трудно проходими, понякога и отвесни участъци. Затова като по правило до най-Високото се добират малцина - тези, които умеят да преодоляват такива участъци. И никога движещите се по широките и удобни магистрали на големите световни религии.

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Erosaria
оптимист

Регистриран: 20.09.2004
Re: За Пътят нагоре.
    #2845479 - 22.10.2011 16:44 [Re: Navigator N]

На мен много ми хареса сравнението на Бог с един връх и религиите като пътеки. Поздравления
Най-важното е като че ли СА самите хора: вървящите по пътеките и дори катерачите...
Важни в смисъл, дали помагат И на околните, които имат нужда - примерно паднали (независимо гладни, жадни, изтощени, наранени или под...)
или обикновено са толкова забързани да са по-по-най напред и нагоре, че понякога дори И събарят другите

Има и друго: за мен Едно е да вървиш, друго е да се катериш...
защото, колкото и да е внимателен човек, колкото и да е опитен, бърз, силен и т.н..., винаги може да му се случи да се препъне(да сгреши) и да падне.
Не случайно има мъдра приказка: "от високото по-лошо се пада",
а падайки от стръмното човек лесно може да събори тези, които са след и под него, просто... без да е искал...

А с това не бих могла са се съглася :

Цитат:

Ако религиите са като пътеки, то големите световни религии са като огромни магистрали с много платна, по които се движат не милиони, а милиарди. Само че такава една огромна магистрала може ли да стигне до висок планински връх? Това е абсолютно невъзможно.

За,в,от,къмто Бог всичко е възможно!
Колкото до магистралите... може и да са по-обиколни, но по-сигурни за път (макар и там да се срещат много бързащи и какви ли не надпревари)
Който иска да си проправя сам и съвсем нови пътечки през многото драки(тръни) и отвесни скали, няма лошо: нека се пробва за по-напряко и уж за по-бързо
Но знае се, че
прекият път не винаги е пo-добрия избор.
Опасностите и рисковете са повече, както и това, че рядко ще да срещнем някой, който да ни подаде ръка, ако паднем примерно
Но кой както иска... Всеки с Изборите си!
Лично аз не следвам определена религия, но предпочитам да ползвам отъпканите вече пътеки: както по низините, така и по върховете
Бог е навсякъде и за всички ни!

ПП: А един връх без низините, какво ще да е!?

--------------------
Животът е такъв, какъвто сам си го направиш!!!

Navigator N

#2845655 - 23.10.2011 16:11 [Re: Erosaria]

По религиозните магистрали човек няма никакъв шанс да падне, там хората най-често катастрофират, защото се движат с голяма скорост със скоростни религиозни превозни средства. Там рядко хората се питат: накъде се движим и защо се движим? На тях им стига това, че и другите покрай тях се движат в същата посока.

А за катерещите се нависоко, за минаващите през тесни и стръмни участъци, понякога и отвесни, взаимопомощта е най-важното. Там всички алпинисти в една група, щурмуваща върха, са накачени на едно и също въже и взаимно се подсигуряват.

звездна

Регистриран: 08.04.2007
От: USA
    #2845815 - 23.10.2011 23:04 [Re: Navigator N]

Добре познати Ню Ейдж постановки. Намирам ги в безброй сайтове. Там хората се имат за много духовни, чакат Новата Епоха, медитират, работят над себе си усилено, Христос обаче им е неудобен, за грях не говорят и за да успокоят себе си, твърдят, че всички пътища водят към Бог. Безкрайно познато...

За съжаление написаното от теб не отговаря на истината. Истината е друга.
Има само един Път, който води към Бога, и само той е истински. Един водещ към живот и безброй водещи към смърт ( или към Бог, както си въобразяват нюейджърите).

Съжалявам Навигаторе, но това е една опасна концепция, която вкарва милиони в заблуда.
Знам, че няма да се съгласиш с това, което казвам.
Новата алтернативна духовност намира християнството за скучно...остаряло, закостеняло и не отговарящо на новото време и вероятно като цяло неправилно и заблудено. "Магистрала, която не води до никъде", нали така??

--------------------
Sola scriptura

Erosaria
оптимист

#2845845 - 24.10.2011 03:41 [Re: Navigator N]

Да не би да искаш да кажеш, че магистралата е причина за катострофите!?
Колкото до посоката на магистралата, то тя не е една, та да е същата посока както си се изказал
Има си навсякъде табели и знаци колкото искаш, стига човек да е поне малко от малко грамотен.
А и всеки може сам да си избере както по кое време да пътува, то и самият път, посоката, превозното средство, скоростта и пр...

Затова, извинявай, но не мога да се съглася с теб
И за голямо съжаление катастрофи има навсякъде:
както по всички пътища, така и в дома ни, на работата, сред природата в парка, в гората, по баирите и по върховете, както И по океани, морета, реки и т.н...

Цитат:

А за катерещите се нависоко, за минаващите през тесни и стръмни участъци, понякога и отвесни, взаимопомощта е най-важното. Там всички алпинисти в една група, щурмуваща върха, са накачени на едно и също въже и взаимно се подсигуряват.

Значи, според теб при алпинистите преходът е най-лесен, най-бърз, най-пряк и най-подсигурен, така ли да те разбирам!?

--------------------

Erosaria
оптимист

#2845846 - 24.10.2011 03:53 [Re: звездна]

Да, пътеки и пътища много, но Пътят е Един!
Без Спасителят никой земен човек не може сам да се спаси за Живот и отвъд земната смърт!

--------------------

Hard Rock fan
somehow unborn

Регистриран: 07.01.2003
    #2845867 - 24.10.2011 09:57 [Re: звездна]

Стига ве, по наш'та магистрала стават катастрофи и фърчим без да знаем накъде, а навигаторът упорито и загрижено ни навигира (та да ни предпази ...., предполага се, християните не сме изключени от "големите световни религии" - било да се върнем към (и да си имаме ) многото си богове , било да не вземем да катастрофираме...)

Дъл' се познава от три пъти без джокер навигатора ли ще слушам, или Бог, който ми (Се) е препоръчал:

"Аз съм пътят, и истината, и животът; никой не дохожда при Отца, освен чрез Мене."

--------------------
It started to snow in the middle of July

Navigator N

#2845868 - 24.10.2011 10:00 [Re: звездна]

Цитат:

Добре познати Ню Ейдж постановки.

Не знам нищо за Ню ейдж, нито за някакви постановки. Ти знаеш ли? А Пътят нагоре няма защо да го търсиш вън от себе си, той е там вътре, в тебе, във всеки човек поотделно - изначално. Само трябва да надникне навътре в себе си, за да го открие.

Иначе големите религии имат и големи преимущества. Многобройните вярващи, със своите мисления, с верите си, с молитвите си, с надеждите и упованията си, които са много сходни и еднотипни, влизат в резонанс и връзка помежду си, създават могъщо духовно същество (Църква), от което най-реално получават подкрепа.

Hard Rock fan
somehow unborn

Регистриран: 07.01.2003
    #2845870 - 24.10.2011 10:02 [Re: Navigator N]

Цитат:

А Пътят нагоре няма защо да го търсиш вън от себе си, той е там вътре, в тебе, във всеки човек поотделно - изначално.

Не, благодарим за навигацията, обаче ние (в случая визирам себе си и Звездна) не го търсим в себе си, а в Христос и в Библията - Словото Негово (ако не възразяваш, пък и да възразяваш).

--------------------
It started to snow in the middle of July

бледоликия
бродещия бродяга

Регистриран: 15.08.2004
От: В истинния свят
    #2846007 - 24.10.2011 17:17 [Re: Navigator N]

Много интересна и вярна аналогия на пътя. В ниското може човек да си позволи невнимание и разсеяност но колкото по високо се изкачва толкова стъпките трябва да са премерени. В ниското:голяма грешка малки последствия. По високото:малка грешка големи последствия. Човек бива да следва някой по този труден път но до средната част докъдето е утъпкано а по нагоре в дивото и неизследваното трябва да спре да следва,този който води по неутъпкани пътеки поема двоен риск за себе си но и за тези под него които му се доверяват и го следват сляпо. В най трудното трябва заедно с хората но и със съществата от невидимия свят които ни помагат, иначе няма стигане. А за тези огромни планетарни магистрални религиозни потоци, всички останали сме като:кучетата,котките,лисиците и другите животни които ежедневно поваляме мъртви или умиращи по другите "материални"магистрали.
Разумни и Здрави

--------------------
Да чуеш цветове и видиш звуци.....

Редактирано от бледоликия (24.10.2011 17:20)

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | >> (покажи всички)

Допълнителна информация
0 регистрирани и 1 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  Ellia, libra 

Изпечатай темата

Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг: ****
Брой показвания: 2281

Мнението ти за темата:

Прехвърли се в

ALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2012 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.066 seconds in which 0.052 seconds were spent on a total of 14 queries. Zlib compression enabled.