ALL.BG форуми
ALL.BG поща форуми чат стая обяви картички

Форуми » Образование и Наука » История

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | >> (покажи всички)
bozman
старо куче

Регистриран: 15.07.2006
От: Madrid
Къде е Philipi през І в. ?
    #2847978 - 31.10.2011 15:49

У в о д

Прословутия въпрос “Къде е покръствал Ап.Павел за първи в Европа” продължава да ни вълнува и то поради факта, че съобщенията на писатели извън свещеническата християнска прослойка дават сведения различни от християнските съобщения. Като под термина „хр. сведения” имаме не само пред вид повсеместните публикации в НЕТ пространството, но и самата Библия от 1925 г. издадена на български език от Св. Синод на БЦ. Различията се свеждат до това, кое се счита за територия на Македония и кое за Тракия. Тук ще разгледаме сведенията на Appianus Alexandrinus ( 95г. – 165г.), когото ще наричаме както е прието – Апиан. Както виждате, той живее точно по времето на Ап. Павел и житейския му път почти се застъпва във времето с този на Апостол Павел - роден е 30 г. по-късно от предполаганата смърт на Апостола в Рим през ~ 65 г. Т.е. Апиан е следващата генерация след тази на Ап. Павел и това от историографска гледна точка е почти 100 % съвпадение на времената. Нека разгледаме и сведенията на Клаудиус Клавдианус (Claudius Claudianus ) по този въпрос, къде и докъде е Тракия през ІV и нач. на V в. от http://forum.all.bg/showflat.php/Cat/0/Number/2281331/an/0/page/0#Post2281331
“ Mavors, nubifero seu tu procumbis in Haemo
Seu te cana gelu Rhodope seu remige Medo
Sollicitatus Athos seu caligantia nigris
llisibus Pangaea tenent, accingere mecum
Et Thracas defende tuos. Si laetior adsit
Gloria vestita spoliis donabere quercu”.
Audiit illa pater scopulisque nivalibus Haemi
Surgit et hortatur celeres clamore ministros.

„Марсе, било че ти лежиш на облаконосният Хемус
или пребиваваш на побелялата от студ Родопа,
или на обезпокоеният от мидиеца Атон,
или на потъмнелият от черни дъбове Пангей,
въоръжи се заедно с мен и защити своите траки.
Ако славата ти се усмихне, ще бъдеш надарен с дъб
покрит с плячка.Чу това бащата, вдигна се от покритите със сняг канари на Хемус и с вик насърчи бързите си служители”.
„Поеми” в 1. ІІІ, 305-341

Тук имаме косвено доказателство, основано на разбирането, че почиващият Марс върху една от изброените планини е именно на територията на траките, в качеството си на техен покровител. В повествования от този род не е приет маниера, покровителите на един народ да отпочиват в планините на съседния, нито покровителя на един дом да почива в тавана на комшийката. Покровителите са в пряк контакт с покровителстваните – на планините като Богове, на покривите като птици, под пода като смок-пазител, в основите на къщата като сенки и т.н.
Четвъртата изброена планина е Пангей, за която скоро ще стане въпрос и по-точно за нейните южни склонове, които стигат до Бяло море. До морето на името на сестрата или жената на Марс/Март – Белона. Искаме да изкажем съображението (без да се разпростираме върху този въпрос), че превода „мидиеца” ( в цитата), който има пред вид мидийците и Мидийското царство е възможно да не е коректен, тъй като е изписано на латински „медо”, а не „мидо”. Медо е по-вероятно име на член на племето меди живеещо стотина км. на север от Атон, а не на мидиец от Мала Азия.
Та косвеното доказателство е именно това, че дори през ІV в., п-в Атон и пл. Пангея се смятат за седалище на Бога Март, Маворт както го изписва Клаудианус, който е защитник на траките. Ще припомним, че точно в този ІV в. се появява и най-старият известен препис на Библията – Синайският кодекс - Codex Sinaiticus : http://codexsinaiticus.org/en/manuscript.aspx в който за траките и то точно за този район, няма нито ред.

И з л о ж е н и е

Ще разгледаме съобщенията на Апиан в анг. превод от Horace White, книга ІV, на The Civil Wars. London. MACMILLAN AND CO., LTD. 1899.
http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Appian/Civil_Wars/4*.html
Тук ще поставим една карта, съставена по изложението на Апиан, която ще ползваме по-надолу за обясненията си.

https://746869340004324628-a-18027447737...;attredirects=0

Картината за общите действия за които става въпрос. Цезар е убит, Антоний и Октавиан тръгват да сразят убийците му - Брут и Касий, по същество защитници на законната република, които се надяват да задържат републиканския ред в Мала Азия и евентуално да върнат старият ред в Европа след време. Те пътуват по Via Apia и след Дирахиу по Via Egnatia – вж. картата горе. Последните двама са известени, за похода срещу тях и преминават в Тракия да дадат отпор. Същевременно и разузнаването на Октавиан и Антоний открива, че Брут и Касий са преминали в Тракия и . . .
1. Гл. 87. 87.
Meanwhile Decidius and Norbanus, whom Octavian and Antony had sent in advance with eight legions to Macedonia, proceeded from that country a distance of 1500 stades toward the mountai nous part of Thrace until they had passed beyond the city of Philippi, and seized the passes of the Corpilans and the Sapaeans, tribes under the rule of Rhascupolis, where lies the only known route of travel from Asia to Europe.
Междувременно Децидиус и Норбанус, които са изпратени в Македония от Октавиан и Антоний напред в осем легиона продължили от тази страна на дистанция 1500 стадия в посока планинските части на Тракия, и подминавайки Филипи отсядат в територията на племената „корпилани” и „сапаени” (под ръководството на Раскуполис, в гръцкият текст наречен βασιλικω и αρχον), където са единствения път от Азия за Европа.
Напред, в Македония са изпратени двама пълководци, които СЛЕД КАТО МИНАВАТ ТАЗИ СТРАНА СЛЕД 1500 СТАДИЯ (римски стадий = 185м.; 277.5 км. ) ДОСТИГАТ ЮЖНИТЕ СКЛОНОВЕ НА ПАНГЕЯ, в земите на корпилани и сапаени. Последните са отбелязани на карта с наименования от средата на ІІ в. (долу).

Много ясно е казано от Апиан, че след Македония те изминават 277 км в източна посока. Т.е. за Апиан източната граница на Македония е 277 км. на запад от Южните склонове на Пангея. На първата карта сме отбелязали тази граница с пунктир.
Брут и Касий смятат, че противника е преминал Македония и е навлязъл в Тракия поради липса на провизи . . .
„88. Brutus and Cassius, thinking that the enemy had taken that position not to close the passage to them but had crossed to Thrace instead of Macedonia for want of provisions. . .”
Отново имаме съобщение от Апиан, че Децидиус и Норбанус са подминали Македония и в момента се намират в Тракия, поради причина на продоволствието. Нататък Апиан продължава с описание на легионите и тяхното състояние и т.н. подробности по подготовката на битката и самата битка.
За този материал е интересна следната глава:
102. As Mount Serrium projected into the sea Cassius and Brutus turned to the mainland, but they sent Tillius Cimber with the fleet and one legion of troops and some archers to sail around the promontory, which, although fertile, was formerly deserted because the Thracians were not accustomed to the sea and avoided the coast for fear of pirates. So the Chalcideans and other Greeks took possession of it, being seafaring people, and caused it to flourish with commerce and agriculture, and the Thracians were much gratified by the opportunity for the exchange of products.
Съобщението за 1500 стадия от Македония до Южна Пангей се потвърждава и от съобщението, че когато траките са напуснали плодородни земи, поради близостта йм с морето, то тези земи се заели от „Chalcideans и други гърци”. Ето къде са земите на халкидиците на картата от ІІ в., като очевидно са си там от времето на Апиан. Тези траки, които са напуснали земите си (неизвестно кога) също се намират на изток от „1500 стадийната граница”, т.е. те са вътре в Тракия.

Казано с две думи, от Солун на изток пътя Via Egnatia върви през Тракийска територия, според Апиан, съвременник на Ап. Павел, живял през І – ІІ в. и Philipi е дълбоко в тракийските земи. Къде са границите на Тракия и Македония според по-късни летописци (сътворили Синайският кодекс през ІV в.) е съвсем отделен въпрос. Т.е. АКО Ап. Павел е посетил Филипи, то той е посетил Тракия, а не Македония, според географските представи на Апиан.
К р а й

--------------------
"Щем доказа необратимо, защо ние сме първите и най-старите жители в Европа..." Г.С. Раковски

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Legatus-1
неориентиран

Регистриран: 17.01.2011
Re: Къде е Philipi през І в. ?
    #2848473 - 02.11.2011 11:56 [Re: bozman]

E, тогава сигурно самият Антоний не е знаел къде се намира Филипи.
В едикт, издаден от него по молба на еврейския първосвещеник Хиркан през 40г., Антоний изрично отбелязва, че сражението с Брут и Касий е при "македонския град Филипи".

Hard Rock fan
somehow unborn

Регистриран: 07.01.2003
    #2848479 - 02.11.2011 12:42 [Re: Legatus-1]

Е, той Боцмана и Писанията Ги няма за нищо (както и сам си признава в началото на постинга , а и имам спомен за един друг спор с него, в който пак бяха намесени и пак някакви конспирации съзираше той в Кодекс Синаитикус ), но в Тях ясно си е записано същото: "тъй, като отплувахме от Троада, отправихме се право към Самотрак, на следния ден в Неапол(ис), и оттам във Филипи, който е главният град на оная част от Македония, и римска колония."

Ето тук може да му се проследи маршрутът:
http://bible.org/assets/netbible/jp2.jpg

--------------------
It started to snow in the middle of July

bozman
старо куче

#2848697 - 03.11.2011 01:49 [Re: Legatus-1]

Цитат:

E, тогава сигурно самият Антоний не е знаел къде се намира Филипи.
В едикт, издаден от него по молба на еврейския първосвещеник Хиркан през 40г., Антоний изрично отбелязва, че сражението с Брут и Касий е при "македонския град Филипи".

--- Добре де, за Филипи разбрахме (въпреки че Дио Касий, пише къде е Филипи за ІІІ в. пр.н.е. и доколко това е валидно за след 300 г. е съвсем друг въпрос), но пък ето какво пише умника Антоний, както ти сам го цитираш:

"...Но ние объркахме богопротивните им замисли, за изпълнението на които Македония представляваше най-подходящото и сякаш от самата природа предназначено място и разбихме отвратителната тълпа на единомишлениците им, която те бяха събрали до македонския град Филипи, ...".

Той пише, че се сражавал със "отвратителна тълпа", а това са си били не само редовни римски легиони + съмишленици (каквито е имало и във войската на Антоний), но дори и Октавиян са разбили и се е крил из блатата. Е, къде е гаранцията, точно от този пост на Антоний, че "македонския Филипи" не е точно толкова "македонски", колкото е "отвратителна тълпа" републиканската войска на Брут и Касий !?

Редактирано от bozman (03.11.2011 02:16)

bozman
старо куче

#2848699 - 03.11.2011 02:05 [Re: Hard Rock fan]

Цитат:

Е, той Боцмана и Писанията Ги няма за нищо (както и сам си признава в началото на постинга , а и имам спомен за един друг спор с него, в който пак бяха намесени и пак някакви конспирации съзираше той в Кодекс Синаитикус ),

--- Да, те ще бъдат изложени точно тук, а пък закачката с Апостол Павел, ще е пак в бг.историята, че там я започнах. Спор не съм забелязал, защото не съм изказвал съображения. Тук обаче ще изложа съображенията си, че Синайският кодекс е печатно произведение, и поне от ХV-ХVІ в. Да, и тогава има печатане, но по друга технология и т.н.

Цитат:

но в Тях ясно си е записано същото: "тъй, като отплувахме от Троада, отправихме се право към Самотрак, на следния ден в Неапол(ис), и оттам във Филипи, който е главният град на оная част от Македония, и римска колония."
Ето тук може да му се проследи маршрутът:
http://bible.org/assets/netbible/jp2.jpg

--- Така не го пише ДОРИ в българската Библия. За подробности какво да ти говоря !? Ще го напиша по-късно. И не става въпрос за този маршрут, а за другия, когато отива от Елада в Македония и т.н.
Поздрави.

Hard Rock fan
somehow unborn

#2848732 - 03.11.2011 09:43 [Re: bozman]

Ами...идея си нямам какво имаш предвид, когато говориш за "българска Библия" (аз такваз не знам да има ), но ето ти разни преводи и навсякъде (в това число и в Кодекс Синаитикус, може да се направи справка), Филипи си е все в проконсулска Македония

Цитат:

не става въпрос за този маршрут, а за другия, когато отива от Елада в Македония и т.н.

Без значение, дали става дума за Деяния 16-та, или 20-та глава, дали за първото или второто посещение на Павел в него, Филипи все си е на същото място. Посочих стиха 16:12, защото е напълно недвусмислен и в прав текст (не, че и в 20-та глава не става ясно).

Цитат:

Синайският кодекс е печатно произведение, и поне от ХV-ХVІ в

Дан Браун ще се заинтересува.

--------------------

bozman
старо куче

#2848795 - 03.11.2011 14:51 [Re: Hard Rock fan]

Цитат:

Ами...идея си нямам какво имаш предвид, когато говориш за "българска Библия" (аз такваз не знам да има ),

--- За Библията на български език.

Цитат:

но ето ти разни преводи и навсякъде (в това число и в Кодекс Синаитикус, може да се направи справка), Филипи си е все в проконсулска Македония

--- Само папагалщини си събрала, чедо. И българските и английските преводи са пълно невежество. Нито за първи град е писано, нито за главен град и т.н.

Цитат:

Без значение, дали става дума за Деяния 16-та, или 20-та глава, дали за първото или второто посещение на Павел в него, Филипи все си е на същото място.

--- То от само себе си е ясно, че едно селище няма да вземе да пътува натоварено на камили из полуострова, дори ми е странно как можеш да коментираш такава даденост. Очевидно става въпрос за името на мястото и от промяната на името Филипи би могло да се окаже веднъж в Тракия и втори път в Македония. Трудно е за разбиране май . Аз не обърнах внимание на един предлог от превода на Апиан на анг. и затова си направих погрешни изводи, че Апиан пише за Филипи в Тракия.

Цитат:

Синайският кодекс е печатно произведение, и поне от ХV-ХVІ в

Дан Браун ще се заинтересува.

--- Боцмана си прекопава отреденият му от Господа парцел, пък кой ще се заинтересува слабо го интересува. Отдавна съм се убедил, че Господ е бил мъртво пиян когато е създал Човека при втория опит. Надявам се, че Космическото общество ще му прости тази издънка и няма да го лиши от пенсия
Поздрави.

Редактирано от bozman (03.11.2011 14:56)

Hard Rock fan
somehow unborn

#2848867 - 03.11.2011 20:12 [Re: bozman] Прикрепен файл (8 тегления)

Цитат:

За Библията на български език

Кой от всичките преводи на български език?
(Не, че в случая е от значение, но не е и без значение в други случаи, ама допускам като цяло, да няма за теб никакво значение, щото всичките те, рече и отсече ти като последна инстанция, са пълно невежество ).

Цитат:

Само папагалщини си събрала, чедо. И българските и английските преводи са пълно невежество. Нито за първи град е писано, нито за главен град и т.н.

Виж сега, при цялото ми невежество, не мога да не забележа в текста (а и в Синаитикус ) думичката , както и "полис".

bozman
старо куче

#2848916 - 04.11.2011 00:38 [Re: Hard Rock fan]

Цитат:

Кой от всичките преводи на български език?

--- От 1925г.

Цитат:

Виж сега, при цялото ми невежество, не мога да не забележа в текста (а и в Синаитикус ) думичката , както и "полис".

--- И ти като даскалицата на Иванчо, от думата"Хемингуей", чете само това което й изнася.
Поздрави.

Hard Rock fan
somehow unborn

#2848968 - 04.11.2011 09:23 [Re: bozman]

Така, както обясняваш как всички преводи на Библията (български, английски и латински) са невежество, а аз чета, "което ми изнася" (не, че имам идея какво следва да ми изнася в личен план, но както и да е), се предполага, че ти си блестящ лингвист и владееш брилянтно гръцки.

Преведи стиха, ако (и както) ти е удобно. Аз ще чета внимателно и в захлас единствения (и ексклузивно за ол. бг предоставен) превод, който не ще да е невежество.

--------------------

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | >> (покажи всички)

Допълнителна информация
0 регистрирани и 2 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  cherkezs 

Изпечатай темата

Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг:
Брой показвания: 2161

Мнението ти за темата:

Прехвърли се в

ALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2012 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.03 seconds in which 0.015 seconds were spent on a total of 14 queries. Zlib compression enabled.