ALL.BG форуми
ALL.BG поща форуми чат стая обяви картички

Форуми » Хоби и Развлечения » Кулинарно изкуство

Страници: 1 | 2 | >> (покажи всички)
NadinАдминистратор
Charmed

Регистриран: 17.05.2002
От: Chicago area
Количества - пазаруване, готвене и т.н.
    #2852507 - 20.11.2011 20:33

Така, тази тема живо ме вълнува и за това я пускам отделно.

Какви количества продукти пазарувате, а какви количества готвите - имам предвид- винаги малко повече или малко по-малко, какво предпочитате да остане или пък да не достигне, а може би го натъкмявате точно...

Когато пазарувам, имам ужасното усещане, че това, което купувам все няма да стигне и обикновено купувам екстра продукти, които много често след това изхвърлям. Например ще правя нещо с гъби - заповам да греба гъби от панера, в един момент ми се струват достатъчно, след това си казвам - ами, ако не стигнат, я, да гребна още малко Впоследствие естествено се оказват малко множко и се налага или да похапнем повече гъби, или след два-три дни да ги поизхвърля

С готвенето е по-същият начин- все ми се струва, че не е достатъчно и след това изхвърлям А когато ще имам гости- трагедията е още по-пълна, купувам едни завидни количества от това или онова и после следва познатия сценарий от по-горе
Имам близка приятелка, която действа по същият начин, та, поне не се чувствам толкова зле, а при вас как е?

--------------------
Ако искаш да бъдеш чут, първо се научи да слушаш.

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Dr.G
пътешественик по душа

Регистриран: 05.02.2002
От: Уви! На работа, за дълго
Re: Количества - пазаруване, готвене и т.н.
    #2852517 - 20.11.2011 20:52 [Re: Nadin]

Нищо ново под слънцето. Същата съм. Винаги остава поне по една порция, и понеже на следващия ден няма кой да го яде (освен ако аз не се прежаля), пък и едната порция няма как да стигне, т.е. пак трябва да се готви.....

А за гости, баща ми казваше навремето "Докато не остане, не стига". Сигурно затова винаги купувам в излишък.

Mimski

Регистриран: 07.03.2008
    #2852520 - 20.11.2011 20:57 [Re: Nadin]

Доскоро се готвеше в повече. Проблемът е, че имам една мечка вкъщи, която е на принципа "колкото повече-толкова повече".

Видях, че край няма да има и напоследък намалявам драстично количествата.

Много рядко се налага да изхвърлям - предимно зеленчуци. Плодовете се изяждат бързо

_Arwen_

Регистриран: 01.12.2008
    #2852523 - 20.11.2011 21:00 [Re: Dr.G]

И аз съм така. Само че останалата от вечерта порция (или две) все се намира кой да изяде на другия ден. Аз никога не готвя за обяд. Или сухи неща или остатъци от снощи.
Като има гости пазаря и готвя буквално по две. Може на някой или на всички да им хареса нещо и да искат още, няма да им кажа "свърши" я.

--------------------
Failure is always an option.

*Snow White*
crisp white

Регистриран: 30.07.2005
    #2852533 - 20.11.2011 21:23 [Re: Nadin]

Ако половинката ми не действаше по подобен начин, нямаше да знам за съществуването на такъв проблем. В магазин за хранителни стоки е като луд с картечница
Ние изхвърляме минимално количество храна, ама ако не съм аз да налагам дисциплина, ще е огромно
Той винаги е живял с домашен любимец в къщата и остатъците не са били проблем, аз - никога и няма и да живея доколкото зависи от мен това.
Пазарува се само по списък, на два дни, планирам напред за това какво ще се готви и ако има "забежки", натяквам зла съм, но и той е уникум Знам си дажбата и тази на любимият, детенце е мъничко.
За това и количествата, които се купуват, се изразходват до края, изхвърлям най-много филийка или две мухлясал хляб, от яденето - най-много няколко лъжици сос или каквото е останало. Ако е останала повече храна - даваме за кучето в апартамента на родителите на мъжът ми.
В моето предишно семейство цареше същият контрол и дисциплина относно количества храна и пазаруване - докато в това на половинката разхищението е страшно и винаги съм била ей така от вида на количеството храна, която се готви, изяжда, дава на куче или хвърля
При мен обяснението е простичко, майката на моята майка е от преселническо семейство, дошли са от Егейска Македония и са си изгладували гладуването някога. За това и тя е научена на пестеливост (не скъперничество, Телец е баба ми ) и максимална употреба на всички купени продукти...примерно от остатъците от хляб, тя прави галета за поръсване, ако останат варени картофи от някоя манджа, ги пече, мели, суши по определен начин, прибавя подправки и магданоз и траншира на малки кубчета - стават като бульончета на Маги, които използва при следващо готвене

--------------------
"Грешките са част от това да бъдеш човек. Оценявайте ги за това, което всъщност са: безценни уроци за живота, които могат да бъдат научени само по трудния начин."

Shonned
I love myself!

Регистриран: 29.01.2004
    #2852537 - 20.11.2011 21:30 [Re: Nadin]

Замисляла съм се над същата тема. Предполагам обаче, че в ежедневието при по-голямо семейство нещата са по-сложни. В различни моменти един е гладен, друг няма много апетит. Различни вкусове и т.н.
Преди време и аз действах като теб, но преди около няколко месеца стигнах до извода, че също изхвърлям страшно много храна. Все пак по света все още има хора които гладуват, а и в крайна сметка яденето не е най-важното нещо на света(.Говоря за прекаленото разбообразие, количество и изобилие.) Едно от най-основните, но не и единственото.
Та аз готвя само за двама, което определено улеснява нещата. В ежедневието гледам рядко да претоварвам масата с повече от едно яйстие, за да не се окаже, че всеки хапва от всичко по малко и така си остава в хладилника.
Опитвам се да пазарувам за седмица като горе долу в главата си правя план кой ден какво ще готвя и не купувам нищо извън това което съм намислила за седмицата. Обикновено не препълвам хладилника с всякакви неща, защото половината ги изхвърлям и не виждам смисъл. Опитвам се да оптимизирам готвенето, така че да изпозлвам максимално продуктите, които имам в къщи, за да не се застояват дори по-трайните продукти като паста и ориз.

Имам и разни други трикчета при останала храна, които предполагам ползвате и вие:
- Режа не големи количества салата, защото ако не стигне винаги може да се нареже още.
- Готвя в малки тавички и винаги гледам месото да е 1:1 с гарнитурата ама това е защото сме месоядни в нашето семейство. Особено при ориза ако се готви повече ориз винаги остава след това. От него могат да се направят някакви кюфтенца де
- От останалата при варенето паста правя на фритата на следващия ден
- Ако видя, че се застояват пресни зеленчуци или плодове ги режа и слагам на масата в кухнята. До вечерта са ометени. Морковите и краставиците слагам в чашки с лимонов сок и сол като по заведенията. На някои плодове слагам бележки както правеше майка ми някога с надпис "Изяж ме" или други забавни.
- Останалият хляб може да се запича на сухари или крутони за салати, но мен специално това малко ме мързи да го правя.
Пържа филийки от време не време уикенда или ги правя на принцеси
- гювечетата, пицата и разни други подобни могат да служат за разчистване на хладилника. Аз пълня и солени палачинки от поизостанали 2-3 сиренаи ги запичам леко. Много ги обичам
- Някои хора замразяват останалото готово ядене. И на мен ми се е случвало докато живеех сама и си беше много добре. По едно време си имах цяло ресторантско меню във фризера.

Общо взето наистина не прекалявам с разнообразието и изобилието на храна, не се презапасявам защото не виждам смисъл. Освен гладуващите деца ми се вижда и надебеляващо. Ако толкова ми се дояде нещо инцидентно мога да хапна навън, да го поръчам и т.н.

--------------------
http://shonned.blogspot.com
Животът има право винаги!

Raletka
замечтана
**

Регистриран: 20.03.2005
От: Vancouver, Canada
    #2852554 - 21.11.2011 00:46 [Re: Nadin]

Да, пазаруването и готвенето наистина беше проблем за мен. От 2 години сме само аз и мъжа ми, след като семейството беше от 6 гърла, а и винаги имаше някой допълнително. Изведнъж се оказах се оказах в кухня с големи тенджери, тигани и казани и незнаейки да готвя само за 2-ма. Ядяхме едно ядене по 3-4 дни, пазарувах с пълни колички, пълнех кофите за боклук. Докато един ден ми писна - смених си цялата кухненска посуда, изчистих хладилника от всичко, което беше застояло, изхвърлих даже и подправки, които се влачеха с години. От форуми, готваски книги и списания си извадих рецепти с оглед на това какво обичаме двамата.
Правя си меню за седмицата, пазарувам 2 пъти и то с кошница, месо вече не замразявам, храна не изхвърлям (и двамата си носим на работа), стария хляб се препича, пържи се на филии или просто го използвам вместо галета. Всеки четвъртък сме на ресторант, а в събота ако не сме на гости, то имаме такива. Мога определено да се похваля, че се чувствам добре, че вече не разхищаваме храна и се отдаваме на повече глезотии в готвенето.

--------------------
Светът е ваш!!!

Milano
твърдоглав чешит

Регистриран: 10.07.2005
От: Атланта, Джорджия
    #2852559 - 21.11.2011 02:29 [Re: Nadin]

Готвенето в излишък ни е, според мене, национална черта. И аз готвя "да остане", особено като имаме гости. За разлика от мене свекърва ми (американка) готви на човек - на всеки се предвижда по 1 филийка, по едно шишче, по един картоф, и така При нея остатъци няма.

Не готвя всеки ден, ден-два в седмицата ядем каквото е останало от предните дни. Никога не готвя обяд, нЕмам време и сили за това - яде се каквото е останало от вечеря. Правя си план всяка седмица кога какво се яде с оглед на колко съм заета през деня и кога точно ще се прибера вечер и колко време ще имам за готвене. Поне веднъж в седмицата ядем риба, поне веднъж ядем навън, петък обикновено е ден за пица, и така. Двата дни, в които съм на училище до късно, готви мъж ми. Едно от многото хубави качества на мойта половинка е, че хич не е претенциозен и яде каквото сготвя и не се оплаква да яде остатъци цяла седмица Ходя на пазар 1-2 пъти седмично, по списък. Храна изхвърляме изключително рядко.

--------------------
"А днес моят собствен наследник извършва геройски бели.
Не съм се изгубил безследно, щом той ме повтаря, нали?"
- Миряна Башева

Raletka
замечтана
**

Регистриран: 20.03.2005
От: Vancouver, Canada
    #2852569 - 21.11.2011 05:57 [Re: Milano]

Наистина - нрави и обичаи! Да, ние българите, обичаме всичко да е в изобилие, да задоволим всички вкусове, да се харесаме, и най-вече останалите да останат доволни! Аз самата и до ден днешен винаги питам мъжа ми дали му е харесало яденето, но не за да получа похвали или забележки, а за да знам как да го направя следващия път.
А колкото до северно-американското гостоприемство - смесени чувства ме тресат. Две от снахите ми са американки, единият ми зет е от италианско потекло, а другият е типичен прериен кананадец. Обичм ги, защото обичат децата ми, но относно гостоприемството - много съм въздържана.
Винаги (броени пъти в годината) когато посещаваме американските си снахи, мъжа ми предварително е подхапнал, защото както спомена Милано, там храната е точно определена и нищо в повече, а даже е имало случаи да закъснеем, заради задръстване и тогава получаваме само десерт, зависи от времето на сервиране. Но това са снахите, виж дъщерите все още помнят вкусовете на баща си и се стараят - при италинеца е обилно, само където де можахме да свикнем да завършваме със салата и да пием хубавата грапа (първокласна гроздова ракия) с кафето. Но дъщеря ми вече се поправи - започваме с това. с което те завършват... Виж при канадеца нещата са в прогрес - там преобладава дивото, за което сме благодарни - задушена сърна, диво прасе, а в най-лошия случай - пица...
Извинявам се мили дами за отклонентието, но ми се искаше да споделя. А изнедата е, че всичките деца и внуци ми идват на гости за 10 дни по Коледа...Взела съм си отпуска, а и не сме виждали накуп от минала Коледа. И тогава със сигурност ще пазарувам с количка!!!! Бройката е 15!

--------------------
Светът е ваш!!!

Milano
твърдоглав чешит

Регистриран: 10.07.2005
От: Атланта, Джорджия
    #2852573 - 21.11.2011 06:49 [Re: Raletka]

Цитат:

Извинявам се мили дами за отклонентието, но ми се искаше да споделя. А изнедата е, че всичките деца и внуци ми идват на гости за 10 дни по Коледа...Взела съм си отпуска, а и не сме виждали накуп от минала Коледа. И тогава със сигурност ще пазарувам с количка!!!! Бройката е 15!

Чудесно! Весело изкарване на празниците

Тази тема ме наведе на мисълта, че мъж ми много обича повечето традиционни български манджи, и много ми мрънка, че не съм му ги готвела по-честп Ми не мога всяка седмица да прекарвам часове наред в навиване на сарми Вие колко често готвите трудоемки и много време поглъщащи български манджи??

--------------------
"А днес моят собствен наследник извършва геройски бели.
Не съм се изгубил безследно, щом той ме повтаря, нали?"
- Миряна Башева

Страници: 1 | 2 | >> (покажи всички)

Допълнителна информация
0 регистрирани и 12 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  Nadin, pagane 

Изпечатай темата

Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг:
Брой показвания: 1852

Мнението ти за темата:

Прехвърли се в

ALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2012 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.033 seconds in which 0.019 seconds were spent on a total of 14 queries. Zlib compression enabled.