bilkamalka
неориентиран
Регистриран: 26.11.2009
|
Спонсори на Work and Travel програми(бригади в Сащ)
#2519315 - 26.11.2009 22:13
|
|
|
Usit Colours и Orange са два от известните спонсори, които изпращат студенти на бригада в Сащ.При Юзит се записват най-много студенти за участие или те поне така твърдят - най-голямата, най-реномираната и т.н. бъра, бъра.Ориндж също по общи наблюдения са сравнително популярни.И двете фирми има добре развита клонова мрежа.
Това ще бъде неща като сравнение на това, което двете фирми предлат или поне декларират, че правят. 
Цените и при двете фирми са еднакви и за офертите с осигурено работно място и за тези, при които студента си намира сам работа.
При Юзит(вижте каква хубаво име за търговска марка са си избрали! Use it(Използвай го!) може би студента?) обаче дават право да внесеш таксите в брой в техен офис, по банков път, на Пос терминал и т.н.(удобно) А от Ориндж изискват да им платиш по Банков път в Уникредит Булбанк.Там таксата за извършване на превода е 15 евро(това може да се провери в тарифите на банката и таксите, които удържа в страницата на Булбанк за извършване на превод във валута). Таксата към спонсорите обикновено се внася на два пъти следователно изгаряте автоматично с още 30 евро! Но и с 10 евро да изгорите пак не е малко.Въпросът е принципен.
При Юзит, ако се запишеш за програмата за студентски обмен и отидеш на Среща с работодатели и ако не си избереш оферта от там на следващия път те глобяват с още $50, за да те стимулират по чевръсто да решаваш.Това го сподели приятелка. От Ориндж твърдят, че можеш да си спокоен в това отношение, понеже дори и да не си избереш оферта от първия път, можеш да го направиш при следваща среща с работодатели или от списък с позиции.
Ориндж имат услуга Visa Guard, която цитирам от сайта на компанията : "В случай на отказ на виза Orange ще ти върне всички такси по програмата, депозити за самолетен билет и цялата такса за визово интервю в размер на $131! - напълно безплатно до 30 ноември!" Оказва се, че не е точно така, защото човек като прочете горното твърдение би решил, че ще му възстановят всичко внесено за участие в бригадата и изобщо всички такси по програмите. Уви не е така - такса Sevis не се връща, както и цената за самолетния билет, ако е платен изцяло, таксите за извършване на банковия превод и т.н.Тънък момент, а!? При Юзит има подобна услуга с подобни твърдения и вероятно с подобен резултат.За тях не съм сигурен какво точно изпълняват от обещаното и колко от обещаното е лъжа.Възможно да е възстановяват всички такси в случаи на отказ на виза.Още по-добре, ако са коректни.Така че четете подробно и внимателно договорите, които подписвате.
При явяване на срещи с работодатели при Юзит предимство имат тези, които са се записали първи. А при Ориндж няма конкретен ред.Всеки се насочва към, който работодател си е избрал.
И двете фирмите не покриват транспортните разходи на студентите за участие в срещите с работодатели.
Медицинската застраховка включена в цената на програмата за Юзит е $100000, а при Ориндж е $50000. Все пак дано всички са здрави.
И въпреки твърденията и на Юзит и на Ориндж за непрекъсната 24 часова подкрепа в Сащ можете да сте сигурни, че тях не ги е грижа за вас и веднъж стъпили в Сащ повече няма да ви съдействат за нищо, от тях помощ няма да получите, защото вече са ви издоили. Пък както самите те казват : Ти си там, аз съм тук.Какво искаш да направя?!
Като ви кажат да не се притеснявате за нещо, например като ги попитате защо документите ви се бавят за визово интервю или ако ds 2019 не е издаден прекалено дълго, започвайте да се притеснявате!Те винаги казват не се притеснявайте, а от това идва и голямото притеснение.
Ако някой друг се сеща за други спонсори и ако може да посочи добри и лоши черти на всеки от тях ще е интересно и полезно за доста хора, които се интересуват от темата студентски къртовски труд в Сащ за малко пари и пълнене на джоба на спонсорите в БГ!
|
Sassy
I believe!

Регистриран: 09.10.2007
От: там където сърцето ми се чувст...
|
Re: Спонсори на Work and Travel програми(бригади в Сащ)
#2519345 - 26.11.2009 23:06
[Re: bilkamalka]
|
|
|
1. Фирмите, които се занимават с изпращането на студенти в САЩ и т.н НЕ са спонсори - те са техни представители. Спонсорите са в САЩ - такива, които на мен са известни са CIEE - това е организацията, която ти дава ДС-а с правото за работа.... без тях не можеш да минеш! Това кога ще ти дойде ДС-а зависи от това колко работа имат, може да отнеме 1н месец, 3 седмици или 2 месеца, според зависи кога са пратени - в началото на сезона става по барзо, а след това зациклят - администраця к'во да ги правиш?!?! 
Не съм се занимавала с други фирми и тази чрез, която заминавам е също едно от най-големите в България, но няма да й правя реклама ( забранено е във форума и не знам как още не са ти изтрили постинга след като си споменала всичките тези имена на фирми).....както и да е!  Аз също съм пътувала за job fairs и единия път фирмата ми плати пътние, а втория път като ми се наложи да ходя вече беше организирано всичко с автобуси... и нямаше допълнителна такса ( те пък да имаха и късмета да ми сложат такава ) Един съвет договора, който трябва уж да си намерите и да платите 200$ ( или колкото и да е) е просто едно парче хартия, така че бъдещи бригадири намерете си сами работа чрез роднини в САЩ или познати, които вече имат връзка с работодатели и ходят за втори път.... спестявате си доста! има достатъчно студенти които са пътували натам... питайте!
Не съм съгласна с всичко което е написано, но като цяло ако си се хванал на хорото - да ще плащаш и ще го играеш до край! Ваше право е да питате и разпитвате всички клаузи по договора, които подписвате с фирмата представител. Пази Боже да не ви се налага да ви връщат пари, ами направо да си вземате визата и да заминавате! Не че фирмата с която аз заминавам е перфектна, но до сега сериозни оплаквания нямам. Ако имате други въпроси моля питайте!
-------------------- Weak desires bring weak results, just as a small amount of fire makes small amount of heat...
|
sonymony
неориентиран
Регистриран: 10.12.2009
|
#2532981 - 12.12.2009 21:04
|
|
|
Гледам, че някои форумци основателно са споменали, че българските фирми, събиращи таксите по програмата не са спонсори, а просто... агенти!Това на пръв поглед няма особено значение, защото контакта на студента с истинският американски спонсор е минимален!Има значение обаче във връзка с уреждането на статута на агента(търговския представител) като юридическо формирование според търговското право на република Б-я. 
След като всички фирми предоставящи услуги по обработване на документи с цел участие в студентски бригади са толкова "готини" и коректни как така не дават разбивка на крайната цена/такса по програмата.Тези $500, $800, $900 и т.н. откъде идват? От небето ли са паднали? Колко от таксата отива за застраховка, за предоставяне на работна оферта, за обработка на документи, колко от таксата отива в американския спонсор и прочее?!Защо няма яснота по тези въпроси?Непрозрачността винаги разпалва съмнения.
Друг въпрос - защо българските представителите в програмата за студентски бригади в Сащ не публикуват договорите за участие на видно място(например в уеб страниците си)Мисля че отговорът е ясен!Ако направят това и всеки има свободен достъп до тях тогава цялата има маркетингова и промоционална кампания ще пропадне! Ще лъсне истината за всички отстъпки, промоции и т.н. Като например ние ви правим отстъпка за това, ама то не е съвсем така щото вие ще направите онова!Май, май не са толкова честни, прозрачни и коректни тези фирмички!
Аз се включих в дискусията заради един конкретен агент - Юзит Калърс.Те са наравили едно много заблуждаващо и невярно твърдение на сайта си(в блога и ел.списание), а именно за това каква сума пари биха изкарали студентите, ако се запишат на студентска бригада в Сащ с тях и ако останат в Б-я http://usitcolours.bg/workandtravel/blog/usa_or_seaside За един месец работа в Сащ няма как да си купиш Голф петица, нито 4-ка и т.н както е показано на снимката(Фолксваген Голф 5 дори втора употреба едва ли може да се намери под 10000лв, а ако студент в Сащ изкарваше по толкова на месец...всички щяхме да сме студенти бригадири в Сащ).. Ако е въпроса за кола на старо и в Бг можеш да си вземеш Лада за 500лв. А другите примери с техника са просто ирелевантни, всеки в Сащ може да си купи по-лесно техника от хората в България, защото просто в Сащ техниката е по-евтина отколкото в Бг!! Следователно в Сащ студентът може да си купи нов лаптоп(а не нетбук) за $350 не защо е спечелил много пари, а защото може да го намери за такава цена!В БГ това е невъзможно!
С това мнение не целя да засегна някой, а да съм отполза.
|
kaloan
неориентиран
Регистриран: 03.04.2010
|
#2601816 - 03.04.2010 00:27
|
|
|
Цитат:
Колко от таксата отива за застраховка, за предоставяне на работна оферта, за обработка на документи, колко от таксата отива в американския спонсор и прочее?!Защо няма яснота по тези въпроси?Непрозрачността винаги разпалва съмнения.
ти като отидеш в магазина да си вземеш кола някъде пише ли каква им е доставната цена, колко е транпорта, данък печалба, разходи за работна заплата и т.н.? )
|
lessi
с рогата напред

Регистриран: 16.09.2005
От: Chicago NW suburbs
|
#2746582 - 02.02.2011 03:27
|
|
|
поствам тук, за да не отварям нова тема. Ако модераторите преценят, че има по-подходящо място, моля да преместят.
Въвеждат нови условия за студентските бригади Work & Travel в Щатите
|
joe123
съвсем ориентиран

Регистриран: 02.11.2004
От: България
|
#2853910 - 27.11.2011 11:43
[Re: lessi]
|
|
|
Защо ми изтрихте мнението тук? Беше на 2 години поне... какво му е????
|
Nadin
Charmed

Регистриран: 17.05.2002
От: Chicago area
|
#2853952 - 27.11.2011 16:22
[Re: joe123]
|
|
|
Беше зле прикрита обява.
-------------------- Ако искаш да бъдеш чут, първо се научи да слушаш.
|
joe123
съвсем ориентиран

Регистриран: 02.11.2004
От: България
|
#2853966 - 27.11.2011 18:06
[Re: Nadin]
|
|
|
Обява за какво?? Едно мнение, което от 2 години стои тук! И не ти ли прави впечатление колко малко хора пишат тук вече, за да са някакъв таргет за реклама... Както и да е. Хубав форум беше.
|
ivailosp
член
Регистриран: 07.12.2010
|
#2854564 - 30.11.2011 02:41
[Re: joe123]
|
|
|
и аз те подкрепям - мнение на 2 години ти дава първо то никога да не бъде изтрито
|
|