ALL.BG форуми
ALL.BG поща форуми чат стая обяви картички

Форуми » Емиграция и работа в чужбина » Българи в чужбина

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | >> (покажи всички)
Shogoun
костелив орех

Регистриран: 12.07.2005
От: край морето
Обичам България!
    #2856707 - 08.12.2011 12:06

Моята България! Такава, каквато я виждам и чувствам аз.
Често чета в емигрантските форуми много негативни мнения. Срещам силно изразено недоволство от всичко. Понякога се чудя за една и съща страна ли става въпрос? В моята България няма намусен и груб персонал, незаинтересовани и оскотели хора, повсеместна чалга и цигания, грозни сгради, хвърляни от балконите боклуци...Защо ли? Мъдростта на годините и опита ме е научила, че човек съди най-вече по заобикалящата го среда и каквото очаква, това и намира, тоест силно зависи от нагласата...Ако си си наумил, че граничните служители са високомерни грубияни, рано или късно ще срещнеш такъв. Просто негативите се привличат, противно на физичните закони. Друг е въпроса, че не всеки служител е длъжен да ти сваля звездите само защото си благоволил да се върнеш в България след 10-15-20 годишно пребиваване в някоя "по-велика" страна. И съвсем друг е въпроса, че когато контактуваш с останалите възпитано, с ведра и любезна усмивка ги предразполагаш и те неизменно се повлияват и променят отношението си ако не е било до там услужливо, тоест позитивите също се привличат. У мен остана като приятен спомен изключително дружелюбната и услужлива млада дама в отдела за лични карти в Ботевград, която ме успокои и поправи допуснатите от мен грешки при попълване на бланката. ("Опашка" - от двама човека.) Както и служителките в банките които ползвах. (Няма да споменавам колко пък красив беше касиера на една банка )
А как трябва да приемам факта, че през триседмичен престой (и подобни предишни) не попаднах на грам чалга? Нито в квартала, нито на улицата, нито в автобуса... Много добро впечатление ми направиха автобусите Ботевград-София - не много големи, сравнително нови, топли, идеално чисти и с ароматизатор, а от радиото се носеше дискретна и приятна западна музичка... Същото и в кафета и ресторанти. А пастите в сладкарница "Неделя"? Ммм...много добри! Единствено лошо впечатление ми направи, че се пуши навсякъде въпреки поставените на някои маси табелки, но имам убеждението , че пушачите са некоректни навсякъде докато не им наложат строги санкции, а това предполагам е въпрос на време. Вероятно по телевизията има чалга канали, но там е въпрос на избор и аз на такива не попадам у нас. Вярно, пак бяха обрали част от овощната ни градина, цигани най-вероятно, и това е друга черна точка, но те циганите са си проблем навсякъде...
Всеки път когато си ходя се впечатлявам и от добре оформените дворни пространства и балкони, от обновените къщи, от новите и поддържани контейнери за боклук и рециклиране.
А пълните магазини? Пълни с всякаква стока, но и с хора, въпреки честите оплаквания, които съм слушала...
И хората... Няма да се спирам на факта, че в Ботевград ме помнят много хора и винаги ме заговарят с радост, или на добрите съседски отношения в малкия град. Искам да споделя една случка обаче. Докато си бях в Ботевград между другото водех племенничката ми на английски. Школата е далечко от нас и центъра и докато я изчаквах един път реших да приседна в близката градинка и да си "поиграя" с лаптопа (въпреки че има стая за чакащите родители, но не беше много студено навън). Срещу пейката, от другата страна на алеята имаше някакво заведенийце предлагащо кафе, напитки и закуски, а до него нещо изглеждащо като колиба, където се оказа че има масички. Нямаше и 10 мин. откакто бях седнала и от павилиончето излезе около 40-годишен мъж с чашка кафе и с учудване забелязах, че се насочва към мен. Приближи ме и най-възпитано и любезно ми предложи кафето с думите "Едно кафенце така, както си почивате. Кафето ни е много хубаво. " Отказах, най-вече защото бях пила, но той го остави до мен с усмивка и се отдалечи, а после и изчезна. За да не го обидя отпих две глътки и тръгвайки си след 45 мин. отидох да го търся. Оказа се, че играят табла в колибката с още един. Върнах чашката, благодарих и предложих да платя. Отказа ми любезно, но твърдо. Тръгнах си с едно много хубаво чувство - бях трогната, но най-вече много радостна, че в моята България има такива хора. Хора, които въпреки трудностите и неволите са запазили доброто и човешкото у себе си и го раздават без очаквана отплата...
Винаги когато се прибирам посещавам културни мероприятия. Тази година бях на театър в Народния и на спектакъла на Нешка в НДК послучай Деня на будителите. И от двете съм с прекрасни впечатления. Театралната постановка беше "Сирано дьо Бержерак" - старичка пиеса, но предадена с много съвременно звучене в минималистичен, но силно символичен стил. За Нешка - всички знаете Нешка, но освен перфекционизма и идеалното съчетаване на слова и танци бях омагьосана от текстовете. Все познати текстове, но поднесени (от Джуни Александрова) по начин, който ми предизвика страхотен изблик на чувства, на няколко пъти се просълзявах...
Знам, че много от вас ме четат със скептицизъм. Не, не се заблуждавам, нещата в България далеч не са розови. Особено в политиката... Проблеми има и не са малко. Не може обаче да не се отчитат подобренията или всичко да влиза в един черен кюп на отричане и абсолютно недоволство. Знам, че повечето от вас отивайки в други страни намират някои придобивки като даденост без да са си мръднали пръста и се усмихват снизходително на думите ми. Не бива обаче да забравяме кога и от къде е тръгнала България. Посещавайки страната си приблизително един път годишно аз забелязвам разликите. Забелязвам ги защото така предпочитам. Искам да виждам и хубавото и неизбежно го срещам. Знам, че нямам особена заслуга за това, единственото което правя е да се усмихвам, да оставям някой лев и да говоря хубави неща за родината си в чужбина...

--------------------
Истината съществува, лъжата трябва да се измисля...

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Shogoun
костелив орех

Re: Обичам България!
    #2856708 - 08.12.2011 12:09 [Re: Shogoun]

Искам да помоля да се придържате към темата! Предпочитам да вземат отношение хора, които имат поне една причина да обичат България. Достатъчно плювки са хвърчали наоколо и се надявам да бъдат избегнати традиционните и персонални такива...

--------------------

RedMerlot
Silky

Регистриран: 27.04.2004
    #2856721 - 08.12.2011 12:38 [Re: Shogoun]

Ти така постави въпроса, че ако не се включим в темата, не обичаме България.

А как трябва да приемам факта, че през триседмичен престой (и подобни предишни) не попаднах на грам чалга? Нито в квартала, нито на улицата, нито в автобуса...

Вероятно по телевизията има чалга канали, но там е въпрос на избор и аз на такива не попадам у нас.

Тези горните са откровенна лъжа.
Сигурно ходиш с тапи в ушите, и гледаш някакви тайнствени телевизии, защото Нова, Бтв и по малко канал 1, са станали безумни чалгаджийници.

Хубавите работи си ги написала, държах да подчертая грешките

RedMerlot
Silky

#2856722 - 08.12.2011 12:41 [Re: Shogoun]

Предпочитам да вземат отношение хора, които имат поне една причина да обичат България.

Мислех да се въздържа, но така поставеното уравнение не ми излиза и много ме дразни.
Критиката не е равна на необичане. Само да знаеш.
Много йезуитски извърташ и очакваш определени отговори, ако ли не, не се включвайте.
Моля, моля, не стават така хубавите работи. Или пък искаш само да си правиш сеир.

Shogoun
костелив орех

#2856724 - 08.12.2011 12:47 [Re: RedMerlot]

Цитат:

Ти така постави въпроса, че ако не се включим в темата, не обичаме България.

Това пък къде го видя? Изобщо не е задължително, дори не е и препоръчително участието в темите

Цитат:

Тези горните са откровенна лъжа.
Сигурно ходиш с тапи в ушите,

Щом ти чуваш по-добре с моите уши, може и така да е По телевиязията у нас се гледат новини, спорт и някой филм. С цифровата телевизия имаме около 200 канала, така че е много лесно да избегнеш чалгата ако не искаш да я слушаш. Това казах, а не че се е изпарила повсеместно от телевизията, но има избор.

--------------------

Shogoun
костелив орех

#2856727 - 08.12.2011 12:54 [Re: RedMerlot]

Исках просто да кажа, че достатъчно плювки хвърчат наоколо и ако може да бъдат спестени поне в една тема. Забележи, че не говоря за критика, а за плюване. Има разлика. Не е едно и също да кажеш нещо конкретно и да се аргументираш , и да предложиш решение примерно, и да изтърсиш класическото "Всички са маскари и всичко е черно".
Това имах предвид, пък ти го разбирай както искаш

--------------------

RedMerlot
Silky

#2856728 - 08.12.2011 12:57 [Re: Shogoun]

Българските новини ги гледам рядко, но ако съм си вкъщи през седмицата, сутрин обичам да си пускам бг телевизия за фон. Попадам например на Нова и там Гала задължително разпитва някоя чалгаджийска труженичка.

В събота Станция Нова е нещо безумно гадно. Последно попаднах на Азис, който си показваше нещо си, даже не запомних какво, така бързо загасих телевизора.

В неделя по Бтв, батко ти Росен Петров, ама задължително кани по някоя/някой чалга звезда. Гледам го, защото има и интересни хора, но чалгаджиите са там, задължително.
Това е само от ограничените предавания, които гледам/попадам на тях.

Много хора ме питат "Ама ти не гледаш ли бг телевизия?" Ами не, какво да й гледам. Новини има от къде на видя/прочета, спорт също, анализи и кометари тоже, та да съм опряла до бг телевизията.

Като съм БГ пък ептен не гледам телевизия. В краен случай новините. Само в краен случай.

Дзвер
wavedancer

Регистриран: 24.05.2004
    #2856733 - 08.12.2011 13:08 [Re: Shogoun]

Чудех се дали изобщо да се включвам в темата, защото от нея лъха една усмивка и щастие, дето на човек верно му става кофти да ги развали. А така ще се получи . Това е някакъв идеализиран вариант на България или ти си невероятна късметлийка!
Както и да е, и аз си обичам страната като родна такава и заради близките и многото свестни приятели и хора, но съвсем не я виждам така. Да се впускам в подробности няма, просто като в американския форум ще кажа, че ние също сме отговорни какво се случва и особено хората от западна Европа и САЩ като виждат далеч по- организирани, законови и модерни неща, могат доста да допринесат, ако предлагат или се оплакват, където трябва, ако се правят забележки, а не тип " аз идвам от еди къде айде сега свалете ми половин небосклон със звездите".
Имаме си маса трески за дялане вероятно във всяко отношение.
Обаче какво ми направи впечатление лятото като си ходих и попътувах- покрай пътищата беше много чисто- в югозападна България конкретно. Хората с които се случи да сме заедно ги дразнеше боклука, имаше и инициатива за чистене на улици и природата. И ми беше хубаво, гледайки зеленината и липсата на найлонови торбички около пътищата поне.
И малкото начало е някакво начало. Затова и съм на принципа да се оплаче човек, там, откъдето нещата евентуално могат да се променят. Е, в повечето случаи не се, или те намразват, щото не си от тея дето " бе я по- добре да си мълча, за да не ме мразят", но ако 2-3-4, 100 човека обърнат внимание на проблема, тогава почти винаги решение се намира, неохотно, бавно, но има.

--------------------
Μολών λαβέ

Shogoun
костелив орех

#2856748 - 08.12.2011 13:50 [Re: Дзвер]

Дзверче, не си развалила темата, дори напротив! Ето, че и ти намери да кажеш нещо хубаво.
Цитат:

И ми беше хубаво, гледайки зеленината и липсата на найлонови торбички около пътищата поне.

Както казваш - малки камъчета, но все пак...
За треските спор няма! И не, не вярвам, че всичко е много добре, но темата я замислих като възможност всеки, който иска и има причина да каже и нещо хубаво. Не, че не можем да критикуваме, дори сега се сетих, че никак не ми хареса примерно как е ограден главния вход на Съдебната палата в София. Сградата е хубава и тези решетки само й нарушават естетиката. Или как е разкопан и затворен целия център, да се надяваме че бързо ще свърши поне след като е за добро. И по някои линии на градския транспорт се движат доста старички превозни средства Не, че това са най-важните неща, но създават определено впечатление...

--------------------

Дзвер
wavedancer

Регистриран: 24.05.2004
    #2856753 - 08.12.2011 14:13 [Re: Shogoun]

Сега съвсем ще отиде конят в реката, но както и да е. Знаеш ли аз съм се чудела винаги защо за дребни уж наглед неща не се организираме и не си помагаме, за да живеем по- добре. Лятото огромно впечатление ми направи на селото ми занемареният гробищен парк- всичко закрито с едни бодили, едни треволяци, оставям настрана окрадените огради на гробовете.Паникьсах се, че нищо не мога да намеря, защото изобщо не можеше да се влезе на територията му, бях нарамила и една мотика взета от съседите, та малко изсякох едно пространство, което ми беше по силите. И се чудех- старците не могат да отидат да отдадат почит на близките си, нямат тази физическа сила и възможност да окосят. Има обаче от селото много заможни хора, дори милионери, има и млади хора, общината все пак има и някакъв бюджет. Как не могат да се намерят 150 лева- толкова струва една електрическа косачка от тези, които се държат в ръка или на бензин, или пък да се съберат 3ма човека и да махнат самопоникналите храсти и треви, в които един възрастен човек, борещ се да премине през тях, може да си счупи крака, ако падне.
Та това са част от нещата, които ме дразнят, хората се интересуват повече вътре у тях да е добре, а дали наоколо става потоп или бунище не е важно ( същото ме дразни ужасно много и в Атина). Спомням си преди доста години с една приятелка излезнахме веднъж да почистим около блока им с едни найлонови торби. И никой друг не излезе, само отнякъде си хвърлиха една найлонова торба с боклук почти върху нас. Сега ми прави впечатление, че не са чак толкова мръсни междублоковите пространства, както преди години. Може би малко по малко все повече хора се дразнят и правят забележка, макар че все още има тиквеници, които си изсипват я пепелниците от колата на тротоара или в градинката, която някой си е направил труда да създаде.

--------------------
Μολών λαβέ

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | >> (покажи всички)

Допълнителна информация
1 регистрирани и 2 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  Nadin, znaiko 

Изпечатай темата

Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг:
Брой показвания: 2525

Мнението ти за темата:

Прехвърли се в

ALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2012 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.019 seconds in which 0.006 seconds were spent on a total of 14 queries. Zlib compression enabled.