Кремена А.
най-миличка

Регистриран: 09.06.2004
От: Пловдив-София-Пловдив
|
Коледно меню....
#2856939 - 09.12.2011 10:02
|
|
|
та за Бъдни вечер ще правя фасул, постни пълнени чушки, баница , пита, кьопоолу .Вие какви постни яденета ще слагате?За Коледа съм решила да направя шпиковано свинско със сос от гъби и картофено пюре.Забравих и баклава ще правя за първи път, та дано да я докарам.
|
*Snow White*
crisp white

Регистриран: 30.07.2005
|
Re: Коледно меню....
#2856956 - 09.12.2011 11:14
[Re: Кремена А.]
|
|
|
Уффф, от дни се чудя и преправям списъци и намерения  За Бъдни вечер - питка, боб-чорба, постни сърми+чушки, кьопоолу и отделно - патладжан с майонеза, орехи и лешници ще пека, сливено с праз, което обожавам....и стига толкова  За Коледната вечер - ще имам гости, най-вероятно капама ще правя, тутманик, поне два вида салати, картофи-соте, печени чушки с чесън, десерта още не съм сигурна... На 26-ти - пак гости вечерта една камара ако не е останало нищо, най-вероятно ще пека телешки наденички на скара, на 23-ти ще си направя малко домашна лютеница, която ще прибавя към тях, пилешки хапки на фурна с гъби и сметана, домашно картофено пюре и т.н. прозаични неща, щото не съм кухненски робот  Десерта за тогова пак не го знам 
За Новогодишната нощ се очертава пак купона да е у дома...абе мазало
-------------------- "Грешките са част от това да бъдеш човек. Оценявайте ги за това, което всъщност са: безценни уроци за живота, които могат да бъдат научени само по трудния начин."
|
Кремена А.
най-миличка

Регистриран: 09.06.2004
От: Пловдив-София-Пловдив
|
#2856968 - 09.12.2011 12:03
[Re: *Snow White*]
|
|
|
Много ти е богато менюто.ЗА чушките с чесън бях забравила.Добре че пуснах темата, та всеки да каже и да си взаимстваме идеи.
|
*Snow White*
crisp white

Регистриран: 30.07.2005
|
#2856970 - 09.12.2011 12:09
|
|
|
Ами...много народ ще идва  Е, не на Бъдни вечер, но 25-ти и 26-ти направо не знам как ще ги събирам, ще си хапват седнали с чиниите на колене  Тази година съм решила грам да не се тръшкам и юркам за тези празници  Готвя - слагам на масата, давам чинии и да се оправя всеки по единично
-------------------- "Грешките са част от това да бъдеш човек. Оценявайте ги за това, което всъщност са: безценни уроци за живота, които могат да бъдат научени само по трудния начин."
|
Пипи^
суросинкява на цепленки

Регистриран: 09.04.2003
|
#2856977 - 09.12.2011 12:37
|
|
|
За Бъдни вечер всяка година правя пълнени чушки с боб и постни сарми. И задължително лютеница с праз и разните там туршийки, пуканки и т.н. докато станат 9 или 11  За Коледа още не съм го измислила, но задължителен елемент са салата Снежанка и руска, за синковците. Мисля една торта да направя, нещо като Гараш, с разтопен шоколад отгоре, малкият син много си пада по нея. Основното тепърва ще го мисля.  Дано повече хора се включат, да открадна някоя идейка.
-------------------- Ние сме ора естете.
|
Vianne Rocher
Nomad

Регистриран: 19.04.2006
|
#2857008 - 09.12.2011 15:15
[Re: Пипи^]
|
|
|
Аз ще работя или на 24-ти или на 25-ти , та не се знае кой от дните ще готвя и кой ще разчитам н ачужда помощ. За Бъдни вечер- чушки, пълнени с боб и зелеви сърмички с ориз, гъби, целина и подправки. Содена питка, ошав, тиква-печена или варена, на масата винаги слагаме глави чесън, ядки, плодове, мед. Ще има и купа с варено жито, или по-вероятно-елда.
За Коледа: мляко с ориз за закуска, задължителното ribbe (норвежка традиция):
готвено зеле като гарнитура, картофи със сметана, пита "Маргарита"- кръстила съм я тази пита на майка ми, която ме научи да я правя(по-известна е като пита "Слънце" )
За десерт майка ми ще направи торта Добуш- онази с медените блатове, която отнема половин ден и за която аз никога нямам търпение, или една торта с целувчени блатове, която знам като торта Лучано. За Нова Година ще сме навън.
И малко офф- днес варих резенчета джинджифил, за да направя джинджифилови бонбони. Прецедих водата и в нея сложих мед, кора от лимон и портокал, сок от малко лимон и нарязани ябълки. Страхотна напитка се получи. Моята "отвара" стана малко силна и разредих с вода. Пропорции няма.
-------------------- But still the clever north wind was not satisfied. It spoke to Vianne of towns yet to be visited, friends in need yet to be discovered, battles yet to be fought...
|
Dr.G
пътешественик по душа

Регистриран: 05.02.2002
От: Уви! На работа, за дълго
|
#2857465 - 11.12.2011 15:45
|
|
|
През последните години забелязвам при мен една устойчива тенденция за традиционализъм в празницчните гозби за Бъдни вечер и Коледа:
За Бъдни вечер винаги има постен боб (зрял фасул), постни сърмички с лозови листа (слагам и стафиди), содена питка, мед и орехи, царска туршия, салата от варени картофи с праз лук, зехтин и лимонов сок и плодове. 7 общо на брой.
За Коледа правя свински вратни пържолки и кисело зеле плюс разни допълнения, които решавам в последния момент.
|
mysteria
добричка

Регистриран: 21.04.2007
От: Русе, България
|
#2861274 - 29.12.2011 14:52
[Re: Dr.G]
|
|
|
За Бъдни вечер бях поканена у сватовете, та не се тръшках никак за менюто. Ама за Коледа цялата цигания се изсипа та се бях приготвила да си ги посрещна. Лозови сърмички с пилешки дробчета, руска салата / задължителна е всяка година/, разих хайвер / също задължителен елемент/, печен патладжан с чесън и орехи, пита, баница, баклава, домашно пиле - само сварено, пържоли на тиган, / оребрения / не знам точно как се нарича, кюфтенце - достатъчно количество. Може и да съм пропуснала нещо де. Ама иначе пък беше важно, че се събираме заедно и ни беше хубаво. Шетането беше три дена, ама ми беше готино! За Нова година, със сигурност ще ми оставят да се разправям с малкото - голямо бедствие! Да видим!
-------------------- Цял живот студ и огън....клетва и благослов....добро утро и сбогом ,и сбогом....моя трудна любов....
|
|