Mikele83
новак
Регистриран: 06.12.2011
|
За различното светоусещане в прабългарите и нас
#2861964 - 03.01.2012 01:40
|
|
|
Днес казваме "камъкът си тежи на мястото", но (пра)българите няколко пъти са създавали свои държави на различни места. Дали ако те мислеха като съвременните българи, сега нямаше да сме някъде по степите в Азия? Как мислите?
|
Водно конче
Български изумруд

Регистриран: 28.08.2009
|
Re: За различното светоусещане в прабългарите и нас
#2862024 - 03.01.2012 15:28
[Re: Mikele83]
|
|
|
Цитат:
Днес казваме "камъкът си тежи на мястото", но (пра)българите няколко пъти са създавали свои държави на различни места. Дали ако те мислеха като съвременните българи, сега нямаше да сме някъде по степите в Азия? Как мислите?
Аз мисля например, че (пра)българите никога не са се мотали по степите в Азия. За сведение Стара Велика България, продължение на която се явява нашата Дунавска България е била разположена в съседство на територията на днешна Украйна и Южна Русия и си е граничела с Византия. Нямало е нужда от волски каруци и конница с жълтокожи азиатци с коси очи да ни основават държавата. Ние сме си били винаги европейци. Но като говорим за различното светоусещане в старите българи отпреди 1000г и сегашните българи, наистина можем да видим огромна разлика в мисленето и действието. Как нашите предци създаваха Велики държави и ги управляваха добре, а ние не можем да си оправим мъничката ни днешна държавица? Как сме се противопоставяли на Източната Римска Империя, Империята на Карл Велики и тази на Чингиз Хан и то успешно, а днес не можем да си оправим икономиката. Дааа....много разлика има, като че ли...но кой знае, може и да ни е останала частица от силата на нашите предци...кой знае...!
-------------------- Не обръщай внимание на всичките думи, които се говорят;Еклесиаст 7:21
|
Mikele83
новак
|
#2862038 - 03.01.2012 17:23
[Re: Водно конче]
|
|
|
Ами аз не съм съгласен с това, че камъкът си тежи на мястото и че като пътуваш си едва ли не дърво без корен. За мен родината е там, където са семейството и приятелите. Ако тук нямаш приятели, всичките ти приятели са чужденци, хората тук се държат гадно с теб, а роднините ти също се готвят да заминават, за какво да оставаш?
|
mokov
заслужил ветеран

Регистриран: 30.01.2009
|
#2862053 - 03.01.2012 20:07
|
|
|
Цитат:
А ти защо мислиш, че "мястото" на (пра)българите е било степите на Азия? Последните исторически сведения сочат че българите са били винаги и са коренното население на Балканския полуостров.
-------------------- Life isn't about waiting for the storm to pass... It's about learning to dance in the rain.
|
Водно конче
Български изумруд

|
#2862055 - 03.01.2012 20:22
|
|
|
Цитат:
Ами аз не съм съгласен с това, че камъкът си тежи на мястото и че като пътуваш си едва ли не дърво без корен. За мен родината е там, където са семейството и приятелите. Ако тук нямаш приятели, всичките ти приятели са чужденци, хората тук се държат гадно с теб, а роднините ти също се готвят да заминават, за какво да оставаш?
За това спор няма. И аз съм бил емигрант по неволя. Като нямаш избор, палиш сандалите и даваш най-доброто от себе си, където и да те отведе съдбата. Но не е ли по-хубаво, ако тук при нас в нашата къщичка ни е толкова добре, че да няма нужда да ходим по чужбина. Да не говорим, че и вътрешната емиграция не е лека. Например от малките градчета към по-големите в търсене на препитание. Оставаш си дома, живееш на квартира,за да работиш в големия големия град. Интересното е, че икономическата система в Първото Българско царство е била доста либерална. Без големи данъци и робство. Това царство е приличало на една огромна федерация от самоуправляващи се области, които били задължени на централната власт най-вече относно защитата на държавата. При война е трябвало да се включват.
-------------------- Не обръщай внимание на всичките думи, които се говорят;Еклесиаст 7:21
|
Водно конче
Български изумруд

|
#2862057 - 03.01.2012 20:38
[Re: mokov]
|
|
|
Цитат:
Последните исторически сведения сочат че българите са били винаги и са коренното население на Балканския полуостров.
Така е. Елементарното доказателство е, че почти всичките ни народни обичаи са наследени от траките. Като се почне от кукерите, които гонят злите духове, Герман, Пеперуда, Нестинарство и т.н. Етнографското ни наследство е тракийско. Отделно пък има сериозни изследвания относно това, че точно нашите земи са и прародината на славяните, а не Литва(то е смешно само да си го помислиш) и Полша. И, че траките са дали началото и на славяните и на българите. Наричани сме от византийските историци - мизи, скити, траки. Все иде реч за местно население и езика си ни е наш, собствен, не сме го загубили Слава Богу! А това виждане за нашия произход не е от вчера. То е било застъпвано от нашите възрожденци, преди австрийци и руснаци да ни обеснят, че сме дошли от Азия . И така, точно отвън ни е натрапена чуждата идея, че ние сме някакви азиатци. А по време на авторитарните режими по времето на Царска България и комунистическа България трудно е било да се пребори някой с казионната теза. Дано да престанат да ни пращат най-после по Хималаите, Сибир и Централна Азия. Не, че не е възможно българи да са били там, напълно е възможно, но не и да сме дошли от там. 
|
Mikele83
новак
|
#2862062 - 03.01.2012 21:02
|
|
|
Както и да е, с истоpия не се живее. Тя нито плаща сметките, нито прави приятели, не изтиква чалгата от върха, който е заела в музикалните пpедпочитания на българите. Апpопо, супеp са ми смешни онези, които посещават концеpтите на чалга певачки в чужбина. Простакът и в чужбина си остава пpостак. Мисълта ми е, че ние все се пеpчим с пpиpода и истоpия и все сме в калта.
|
mokov
заслужил ветеран

|
#2862069 - 03.01.2012 21:43
|
|
|
Наскоро се запознах с едни изследвания според които (пра)българи и "траки" са един и същ народ. Терминът "траки" е използван от гръцките пришълци. С него те са наричали всички неелинизирани народи на Балканския полуостров в периода на елинизма. За тях "траки" и имало значение на "варвари", "неелини". А иначе, ние българите сме най-страта култура на Балканския полуостров (около 6000 г. пр. Хр.). В България е открита най-старата писменост, използвана от човека на Земята, която е послужила за основа на гръцката азбука. По научно изледване българите са древни "траки", преминали в Месопотамия и Египет след Потопа и са създали древните шумерска и египетска култури. Доказано е, че езикът на шумерите е близък до "тракийския". Двете древни цивилизации - египетската и шумерската са придобили знания и писменост от по-старата от тях "Черноморска култура", разпръснала се след потопа т.е от българите. Въобще излиза, че много неща от древната ни история подлежат на преосмисляне.
-------------------- Life isn't about waiting for the storm to pass... It's about learning to dance in the rain.
|
mokov
заслужил ветеран

|
#2862072 - 03.01.2012 21:53
|
|
|
Цитат:
Както и да е, с истоpия не се живее.
Така е, не се живее, но историята е необходима за националното ни самочувствие. Нашият народ няма национално самочуствие защото той не знае величието на своето минало, а и от нашата история някой все непрекъснато краде и не е редно в българските училища да се изучава измислена в угода на някого българска история.
|
Tanya.

Регистриран: 19.10.2008
|
#2862116 - 04.01.2012 10:39
[Re: mokov]
|
|
|
Това е копи-пейст от нета: "...Един арабски писател Ибн-Фадран разказва, че, когато виждали в средата си някой човек, който особено се отличавал от другите по кадърност и по ум, казвали, че повече му приличало да служи на Бога и поради това го обесвали на някое дърво. Тоя начин да изпращат на оня свят своите одарени люде произтичал у прабългарите от вярването им, че Бог има нужда от подобни избраници, за да управлява чрез тях света.
Някакъв странен атавизъм е запазил тоя обичай и досега у нас. Само че под влияние на варварските си нагони към равенство, които дължим, може би, на славянската си кръв, смисълът му днес е значително променен: в най-новата си история унищожаваме или обричаме на отшелничество ония, които се издигат високо над главите ни, защото не можем да понасяме тяхното превъзходство."
("История на българския народ", том I Петър Мутафчиев.)
Преди време съм чела този том1, том2 не го намерих. Неотдавна намерих и това: http://www.promacedonia.org/pm2/index.html
B тези дни започнах да чета “Бългаpски хроники” на Стефан Цанев. 
пп. И кои са авторите на тези учебници?
Цитат:
.... в българските училища да се изучава измислена в угода на някого българска история.
|