Hard Rock fan
somehow unborn

Регистриран: 07.01.2003
|
Re: Какво ще готвим Зимна тема
#2863585 - 09.01.2012 10:17
[Re: alice]
|
|
|
Мойто не е точно Негърче (и аз съм загубила въпросната рецепта, която имах преди сто години), но правя нещо подобно, което е сладкиш, но може да мине и за шоколадова торта и е мн.вкусно (и лесно).
Блат: 1 кофичка кисело мляко 1 чаена чаша захар 1 чаена чаша счукани орехи 2 супени лъжици какао 1 чаена лъжичка сода 2 чаени чаши брашно
Тва сичкото се разбърква, излива в тавичка, подмазана с масло (или олио) и ръснато малко брашно връз него и се пече на 150 градуса. Не знам точно колко време, но докато се опече (около 30 мин, или 40, пробвам с клечка аз дали е изпечено).
Заливка: Половин пакетче (от малките) масло, 2 супени лъжици какао, 6 супени лъжици захар и 5 супени лъжици студена вода. Тва се сварява на котлона - няколко минути след завиране, да поври.
На поохладен блат се залива тази заливка (топла, ма не вряща).
Отгоре за красота ръся кокосови стърготини и захарни пръчици и прибиирам в хладилник да стегне глазурата.
После не го държа в хладилник, но не и на мн. топло, а може и в хладилник. То не остава за дълго, като го направя
-------------------- It started to snow in the middle of July
|
Sol y Sombra
under construction

Регистриран: 12.03.2004
От: Червения килим
|
Re: Какво ще готвим Зимна тема
#2863608 - 09.01.2012 13:12
[Re: Hard Rock fan]
|
|
|
Аз се натъкнах без да искам, т.е. по пътя на експеримента и без конкретна рецепта, на едно "негърче" - предупреждавам, безглутеново е, но е доста вкусно:
75 грама бадемово брашно (може и стотина - така става по-плътно и по-лесно се реже, ако се използва като блат, но със 75 грама си е съвсем добре за сладкиш) 200 грама шоколад (тъмен или млечен - който както предпочита ) 2 яйца 3-4 с.л. масло 1 пак. бакпулвер (към 50 мл прясно мляко)
Шоколадът се разтопява на котлона или в микровълновата в около 50 мл мляко, но може и без млякото. Прибавят се яйцата, маслото, брашното, може да поразбиете малко, а може и да не разбивате Слага се и бакпулверът и се пече. Когато стане готово, на вкус е като най-фино брауни - аз ги разбирам тези неща Ако човек не знае, че е с бадемово брашно, по консистенцията не се познава. Това сладкишче беше разрязано на 2 блата и използвано за торта, но може да се изяде и направо 
Едно уточнение - количеството бадемово брашно може да изглежда малко, но не е - бадемовото брашно съответства на пшеничното в съотношение минимум 1:2, може и 1:2,5 или 1:3. Ако се сложи количество, каквото човек слага от обикновено брашно, крайният резултат е плътен и сух и изисква усилие на волята, за да се изяде 
Ако шоколадът е млечен, не мисля, че ще ви трябва допълнително подслаждане. Аз използвах тъмен с 50% какао и стана перфектно и откъм сладост. Ето, изфуках се
-------------------- ..man, proud man,
Dress’d in a little brief authority,
Most ignorant of what he’s most assur’d…
From Measure for Measure by William Shakespeare
Редактирано от Sol y Sombra (09.01.2012 13:18)
|
|