ALL.BG форуми
ALL.BG поща форуми чат стая обяви картички

Форуми » Религия и Мистика » Вяра и религия

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | >> (покажи всички)
LyLyth
UncharteD

Регистриран: 03.11.2005
От: въд погледа
От къде идва душата?
    #2865471 - 15.01.2012 10:29

Надявам се темата да стане интересна.
Днес ще ви питам, от къде идва душата, как се озовава в тялото, кой я създава?
Преди време бяхме говорили нещо покрай друга тема, тогава беше споменато мимоходом за душата.
Когато двама души заченат дете, как изглеждат всички тези въпроси?
Има много гледни точки в различните религии, но тук има само християни, въпреки това ще ми бъде интересно.
Бих се радвала, ако Ели разкаже как стои въпросът в останалите религии ( с които е запозната).
Чакам с нетърпение отговорите ви.
И моля да няма глупави спорове в темата и нападки кой и колко знае, и какъв е !!!!
Наистина искам да разбера вашата гледна точка - на всеки от вас - без да я оспорвам.

--------------------
Дъждът започва с една капка!
Аман от евтини лозунги!!

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Hard Rock fan
somehow unborn

Регистриран: 07.01.2003
Re: От къде идва душата?
    #2865472 - 15.01.2012 10:53 [Re: LyLyth]

Моята гледна точка и разбиране (знаеш, че ги базирам на Библията единствено ):

"И Господ Бог създаде човека от пръст из земята, и вдъхна в ноздрите му жизнено дихание (neshamah) ; и човекът стана жива душа (nephesh chayyah). "

Земен материал(пръст от земята), вдъхнато от Бог жизнено дихание (живот) и човек става "жива душа". Жив човек. Цялостна личност.

Аз не съм попадала в Библията на значение на думата "душа", като нещо, което съществува отделно (и влизащо и излизащо) от тялото.
Не е посочено в Библията подобно (нито значение на "душа", като нещо, каквото др.гръцката философия и други митологии разбират), нито за нейно "влизане" (респ. "излизане".)

В Библията, еврейската дума за "душа" е "нефеш", гръцката е "психе".

Те се ползват със значения:
1. Човек. (Жив или мъртъв). (Или същество, създание - живо или мъртво)
2. Живот.
3. Чувства, мисли, настроения, воля....

Това е, респ. и моето разбиране.

Цитат:

По същия начин.

--------------------
It started to snow in the middle of July

LyLyth
UncharteD

#2865984 - 16.01.2012 21:58 [Re: Hard Rock fan]

Дам, нещо подобно беше споменато и в другата тема.
Но не мога да разбера нещо..
Ако няма такова нещо като душа, значи ли, че съзнанието изпълнява такава роля?
И ако не Бог създава душата (съзнанието), то хората са творци обърках се...
Как изглеждат тези отговори?
Лично аз смятам, че има душа, съдържание на тялото, която се свързва с тялото по време на бременност.
Малко много са въпросите...

--------------------
Аман от евтини лозунги!!

Hard Rock fan
somehow unborn

#2866037 - 16.01.2012 22:43 [Re: LyLyth]

Бог създава човека като цялостна личност.

Която може да мисли, чувства, познава (в това число и съзнава ), има воля, обича... По Негово подобие!

Цитат:

И ако не Бог създава душата (съзнанието), то хората са творци обърках се...

Не разбирам много добре въпроса ти, но Бог е този, който вдъхва (дава) живот. Бог създава живата душа (т.е. човека - както ти споменах, това е едно от значенията, с които се ползва думата "душа" в Библията - "човек"), като вдъхва живот.

Малкото човече (заченато), също живее (само при малко по-различна среда ), а когато се роди, пак Бог е, който му вдъхва живот (за новата среда ).
Човек няма живот в себе си, Бог го вдъхва.

Но да, така сме създадени - мъж и жена и да може да си имаме деца. Писанието казва еднозначно и на много места, че тази възможност, е благословение лично от Бог.

Мисля си, че по тази дадена ни възможност, също Му приличаме (в смисъл да искаме да имаме деца, да им се радваме, да ги обичаме...).

--------------------

LyLyth
UncharteD

#2866142 - 17.01.2012 10:24 [Re: Hard Rock fan]

Цитат:

Малкото човече (заченато), също живее (само при малко по-различна среда ), а когато се роди, пак Бог е, който му вдъхва живот (за новата среда )

Това не успях да го разбера..
Т.е. чак когато се роди, това дете получава живота от Бог?
Понеже е известен процесът - един от милиони сперматозоиди, но само една яйцеклетка - кога животът започва? С момента на зачеването или доста по-късно?
Виж на какво попаднах, можеш ли да ми го разясниш?
Солунци 5:23
"А сам Бог на мира да ви освети напълно; и дано се запазят непокътнати духа, душата и тялото ви без порок, до пришествието на нашия Господ Исус Христос."
Тук се говори за дух, душа и тяло.
Намерих и следното:
"Нека първо да забележим, че ние сме направени от три основни елемента:

- Тяло (на Еврейски: «басар»; на Гръцки: «сома»).
- Дух (на Еврейски: «руах»; на Гръцки: «пнеума»).
- Душа (на Еврейски: «нефеш»; на Гръцки: «психе»)."

От тук:
Цък-Цък

--------------------
Аман от евтини лозунги!!

LyLyth
UncharteD

#2866143 - 17.01.2012 10:24 [Re: LyLyth]

Аз малко повече въпроси задавам...
Не ми се сърдете.
Но не познавам добре Библията.

--------------------
Аман от евтини лозунги!!

Hard Rock fan
somehow unborn

#2866151 - 17.01.2012 11:22 [Re: LyLyth]

В материала, който си дала (Цък-цък) е много добре обяснено. Точно такова е моето разбиране по въпроса 1:1.
Но, в материала е разгледано по-подробно.

А, иначе по стиха, който си посочила (Солунци 5:23).

Значи, ако прочетеш цялата глава, респ. разгледаш стиха в контекст, ще видиш, че тя съветва вярващия относно благодатното време, което му е отредено преди...да е късно.
Тази глава (както и стихът) с това се занимава.

Конкретно в този стих какво се казва: казва се да поддържаме духа си, личността си (нашето "аз") и тялото си в състояние такова, че да не ни завари пришествието, както не би било добре (за нас). В случай, че дотогава (към момента на пришествието), сме живи. (В случай, че не сме...разбирай го, докато сме живи).

Аз ти посочих с какви значения се ползва "нефеш", респ. "психе" в Библията, но не ти посочих с какви значения се ползва "руах", респ. "пнеума" (т.е., онова, което тук е обозначено като "дух"). В материала, за който си дала линк, са се занимали по-подробно с едно от значенията му - "духът на живота", т.е. "жизненото дихание".

Но освен него значение, "руах", респ. "пнеума" има и други значения:
- настроения, състояние на чувствата - гняв, радост, тъга и т.н. и т.н., или както казваме..."разположение на духа". Точно в този смисъл е употребено в конкретния стих. Казва се, да пазим подобаващо разположение на духа си (несломим във вярата си...).

(Само още един пример за демонстрация на това значение на "дух"):
"А Анна в отговор рече: Не, господарю мой, аз съм жена преоскърбена в духа си; нито вино, нито спиртно питие съм пила, но излях душата си пред Господа." 1 Царе 1:15)

Ползва се и за Светия дух.

В едно от значенията си: "дух" и "душа" може (и се) ползват взаимозаменяемо (т.е. се припокриват в смисъла си донякъде), а това е тъкмо значението на чувства, интелектуална потентност, мисли, настроения и т.н.

(Примерно, когато Мария казва: "Величае душата ми Господа, И зарадва се духът ми в Господа Спасителя мой."

Та в стиха от Солунци, Павел съветва както разума си, чувствата си, настроенията си, общуването си с Бог (с една дума, казано : духа си), така личността си, така и тялото си да поддържаме....здрави.

А що се отнася до зачеването, ембрионалното развитие и раждането...мое съвсем лично разбиране е, че Бог дава веднъж възможността да се зачене ЖИВ ЧОВЕК и после, раждайки се, му дарява и диханието (живота), за да живее.

--------------------

LyLyth
UncharteD

#2866153 - 17.01.2012 11:49 [Re: Hard Rock fan]

От това, което посочих като източник, разбрах, че има три елемента, съставляващи човек.
Дух, душа и тяло. Единствено тялото умира, останалите две неща в единство се връщат при създателя.
Много ми е трудно да проумея онова, което ми пишеш, за което се извинявам. Просто остава неразбрано за мен.
Може би с времето ще ми се изясни.
Но в крайна сметка, дори и да вдъхва живот, Бог все пак дава нещо, което е плънката на тялото, неговата движеща сила, същината му. Тялото е просто обвивката, в която съществуваме, но не то е важното. Поне така продължавам да го разбирам, което съвсем ме омотава..

--------------------
Аман от евтини лозунги!!

Hard Rock fan
somehow unborn

#2866157 - 17.01.2012 12:22 [Re: LyLyth]

Цитат:

Дух, душа и тяло. Единствено тялото умира, останалите две неща в единство се връщат при създателя.
Тялото е просто обвивката, в която съществуваме, но не то е важното. Поне така продължавам да го разбирам, което съвсем ме омотава

Мне. Прочети го пак и внимателно.

В резюме, накратко в материала са написали следното (виж и стиха от Битие, в първия ми постинг).

Земен материал, жизнено дихание (вдъхнато от Бог) и СТАВА (не се вкарва нищо, а става) жива душа. Тоест става ЖИВ ЧОВЕК. "Жива душа" е твоето "аз". Личността ти. Без един от тези два "елемента" (без който и да е от тях!) НЯМА "аз", или "ти". Няма жива душа, има мъртвец (мъртва душа - така се ползва, прочее и "нефеш", за да обозначи И мъртъв човек, не само жив).
Няма такова като "отделна душа", която самостойно си живее, при умрял човек (човек, когото жизненото дихание го е напуснало). Няма личност, самосъществуваща без ЖИВОТ (жизнено дихание). Няма личност, съществуваща без тяло. Това е разказано и в материала, който си подала.

Ако ти дам схематично:
тяло (земен материал, пръст из земята, менделеева таблица ), вдъхнат от Бог живот (жизнено дихание) - става жива душа.
Животът когато напусне живата душа (или живия човек) и човекът умира (мъртвец, или мъртва душа - както ти споменах думата "нефеш").

Тялото не е "обвивка", в която нещо влиза, или излиза и без което личността на човек си съществува. Виждала си мъртъв човек, нали? Той не е това, което е бил, преди да умре. Нали? Има си тяло. Ма няма живот в човека. И човекът го няма. Мъртъв е. Няма "аз". Няма жива душа, няма жив човек. Има мъртъв.

Това е моето разбиране по отношение на казаното по въпроса тоз в Писанието, такова е и представеното в материала.

Водно конче
Български изумруд

Регистриран: 28.08.2009
    #2866206 - 17.01.2012 15:45 [Re: LyLyth]

Цитат:

Надявам се темата да стане интересна.
Днес ще ви питам, от къде идва душата, как се озовава в тялото, кой я създава?
Преди време бяхме говорили нещо покрай друга тема, тогава беше споменато мимоходом за душата.
Има много гледни точки в различните религии, но тук има само християни, въпреки това ще ми бъде интересно.
Бих се радвала, ако Ели разкаже как стои въпросът в останалите религии ( с които е запозната).
Чакам с нетърпение отговорите ви.
И моля да няма глупави спорове в темата и нападки кой и колко знае, и какъв е !!!!
Наистина искам да разбера вашата гледна точка - на всеки от вас - без да я оспорвам.

Първо малко цитати от Светото Писание за загрявка, след като ще говорим от християнска гледна точка:
"Бог не е Бог на мъртвите, но на живите" – казва Христос (Мат. 22:32, Екл. 12:7).
Смъртта е временна раздяла с тялото и се нарича "напускане на хижата", "успение" (заспиване) (2Петр. 1:15, Фил. 1:23, 2Тим. 4:6, Деяния 13:16).
"И казваше [покаялият се разбойник] на Иисуса: спомни си за мене, Господи, кога дойдеш в царството Си! И отговори му Иисус: истина ти казвам: днес ще бъдеш с Мене в рая" (Лука 23:43).
"Желаем да напуснем тялото и да се приберем у Господа" (2Кор. 5:8).
"Душите на закланите за словото Божие и за свидетелството, що имаха ... викаха с висок глас, думайки: докога, Владико Светий и Истинний, не ще съдиш и не ще отмъстяваш за нашата кръв на ония, които живеят на земята? И всекиму от тях се дадоха бели дрехи, и им се каза да починат още малко време" (Откр. 6:9-11).

--------------------
Не обръщай внимание на всичките думи, които се говорят;Еклесиаст 7:21

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | >> (покажи всички)

Допълнителна информация
0 регистрирани и 1 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  Ellia, libra 

Изпечатай темата

Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг: ***
Брой показвания: 3027

Мнението ти за темата:

Прехвърли се в

ALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2012 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.109 seconds in which 0.094 seconds were spent on a total of 14 queries. Zlib compression enabled.