ALL.BG форуми
ALL.BG поща форуми чат стая обяви картички

Форуми » Религия и Мистика » Вяра и религия

Страници: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Katarjina
неориентиран

Регистриран: 10.12.2011
Re: Може ли Сатана да "чете" човешките мисли?
    #2870373 - 28.01.2012 09:22 [Re: звездна]

Цитат:

Целият наш живот е резултат от нашите мисли. С мислите си например можем да променим нашето бъдеще, което не е даденост, не е записано, не съществува късмет, ние ще решим какво ще бъде нашето бъдеще. С нашите мисли можем да накараме и Бога да промени бъдещето, което има за нас.

Колкото и невероятно да звучи това, колкото и налудничаво да звучи, това е учението на Светото Писание. Виждаме го например в историята на пророк Йона и Ниневия. Един голям град изпаднал в грях и Бог решил да унищожи този народ. „Ниневия ще бъде разрушена”.

Той взел решение, това щяло бъде бъдещето на Ниневия. Пророк Йоан отишъл да проповядва покаяние, ниневийци се покаяли и Бог променил решението Си. „И Бог се разкая”, се казва буквално в Светото Писание и всички хора се спасили. Какво може да направи промяната в нашите мисли, как подготвя нашето бъдеще!

Нека направим една разлика. Едно е мисълта, друго е помисълът. Много пъти те се отъждествяват. Казваш, дойде ми една мисъл, имам помисъл. Същото е, но помисълът буквално е настоятелна мисъл, не е мисъл, която просто е минала и отминала. Това е мисъл, която идва, връща се обратно, безпокои ни, настоява, тази мисъл наричаме помисъл. Страшна е силата на тези помисли, на тези мисли, не само в нашия живот в настоящето или в бъдещето, но дори и по отношение на нашето тяло. Как може дадена мисъл да повлияе на тялото ни?

Бях в един манастир, където имаше един отец, който по никакъв начин не можеше да го накараш да яде тахан, халвата обаче му харесваше. И ядеше та се късаше. Друг отец се учуди и му каза:

- Добре, как става така, че на тебе, който не харесваш тахан, ти харесва халвата?

А отецът отговори:

- Защо, каква връзка има халвата с тахана?
- Ама халвата се прави от тахан!

Само като чу това, той започна да повръща. Как мисълта въздейства върху тялото!

Един психиатър в Атина, много добър, духовно чедо на един много известен архимандрит, имаше за пациент госпожа със страшен психологически проблем. Заради нея той доставяше някакви редки, скъпи, много трудни за намиране хапчета от Холандия и й обясняваше:

Внимавай с тях, вземай точно тези, които ще ти кажа! Не е лесно да ги намерим отново, не е въпрос на пари, не е лесно да ги намерим, ще ги вземаш по този и този начин.

Тя му благодареше и беше трогната от любовта на лекаря, който толкова много се погрижи за нея. Тя взела хапчетата точно както той й казал. Тя оздравяла, прославила Бога и отишла да благодари и на лекаря, защото болестта я измъчвала повече от 10 години и благодарение на тези хапчета се възстановила. В какво се състои въпросът? Въпросът е в това, че хапчетата били обикновени бонбони. Те не били хапчета. Виждате ли какво прави мисълта? Виждате ли как мисълта въздейства върху тялото? Нещастието е, че не винаги въздейства положително, както в този случай.

Нека ви кажа и един друг случай, напълно налудничав и напълно истинен. След това, ако искате, ще ви кажа и името на лекаря. Лекарят разказваше:

„Един мой роднина отишъл при една жена, която гледала чрез кристали, която му казала, че има проблем със сърцето и при следващото пълнолуние щял да умре.

Моят роднина беше щастлив, здрав, жизнен човек. Той обаче имаше голямо доверие на тази жена, която имаше голяма слава. Тя гледала в някакъв кристал и казвала на всеки човек какво му предстояло да се случи. Много от тия неща се оказали верни и тя беше спечелила неговото доверие. Тя му направила едно последно внушение и той приел помисъла. Той се ужасил и мозъкът му прилепнал към мисълта, че при следващото пълнолуние щял да умре, дори започнал да казва и на други, уредил наследството си, направил своето завещание и това страшно внушение се сбъднало, тъй като той напълно повярвал в него. Той умря, умря без да му има нещо!”. Автор: Старецът Никон

Сатаната може само да ни внушава мисли, но не може да чете нашите. Старецът Никон смята, че помислите са три вида: собствени на човека, от сатаната и от Бог. За човека е невъзможно да ги различава, защото лесно ще различим някои лоши или зли помисли, но как да разберем, че един "добър" помисъл е от дявола.
Цитат:

Отците казват „Бягай и се спасявай!”. Когато бях студент, се подготвяхме да ходим да гледаме един неприличен филм. Казах на един друг приятел:

- Ще дойдеш ли?

Той ми каза:

- Христос би ли отишъл?
- Какво каза? – му казах.

- Ето, когато искам да отида някъде, казвам, Христос би ли отишъл там, където искам да отида? И гледам. Ако съвестта ми се съгласи, отивам и аз.

Аз се вцепених. Той беше намерил начин да избягва местата, в които имаше клопки.

Цялата статия можете да прочетете Православие

--------------------
"Сърце чисто създай в мене, Боже, и правия Дух обнови вътре в мене. Не ме отхвърляй от лицето Си и Святия Твой Дух не отнимай от мене" (Пс. 50:12, 13).

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
асегаде:)

Регистриран: 20.01.2012
    #2870410 - 28.01.2012 14:33 [Re: Erosaria]

Цитат:

а моят въпрос е друг, сързан с темата и ще се радвам да прочета каквито и да било мнения:

от къде, как "идват", "извират", "се раждат" човешките мисли?

Нашето схващане за човешкия мозък е като за компютъра, управляващ тялото. Но всъщност, освен това, той е един вид приемник на мисли, които идват от различните пластове съ-знание. Затова всяко ново осъзнаване променя посоката на мислите, защото те вече "идват" от друг пласт и това се отразява пряко в преживяваната реалност.

--------------------
Оти да се косим, като че ми мине.

#2870413 - 28.01.2012 14:50 [Re: Водно конче]

Цитат:

Та кардиналното, радикалното лекарство за човека е пълна промяна в поведението, мислите, думите и делата. Пълен обрат в съзнанието. На това нещо му се вика още покаяние...

Поддържам. С едно допълнение- за да се научи да лети, кокошката първо трябва да си признае, че е кокошка. Иначе защо да се кае?
И мои разсъждения по темата: Сатана добре знае къде и как да се крие. Всеки е склонен да го търси и вижда къде ли не, само не в себе си. А през това време злосторникът не само знае какво си мислим, а го и диктува!

--------------------

Erosaria
оптимист

Регистриран: 20.09.2004
    #2870507 - 28.01.2012 22:55 [Re: асегаде:)]

Цитат:

Цитат:

а моят въпрос е друг, сързан с темата и ще се радвам да прочета каквито и да било мнения:

от къде, как "идват", "извират", "се раждат" човешките мисли?

Нашето схващане за човешкия мозък е като за компютъра, управляващ тялото. Но всъщност, освен това, той е един вид приемник на мисли, които идват от различните пластове съ-знание. Затова всяко ново осъзнаване променя посоката на мислите, защото те вече "идват" от друг пласт и това се отразява пряко в преживяваната реалност.

харесват ми разсъжденията ти
съгласна съм, че сме И приемници
мога да дам пример... нещо като радиото:
да речем, че си имаме наше предаване - излъчваме, но межем да хващаме и други станции - приемаме.
В зависимост на какво ниво е осъзнаването ни (станции, пластове, етажи и пр...), ние излъчваме, а и приемаме на подобни честоти.

Цитат:

Сатана добре знае къде и как да се крие. Всеки е склонен да го търси и вижда къде ли не, само не в себе си. А през това време злосторникът не само знае какво си мислим, а го и диктува!

Поздрави

--------------------
Животът е такъв, какъвто сам си го направиш!!!

#2870646 - 29.01.2012 20:35 [Re: Erosaria]

Благодаря ти. Стопли ме.
Аз повече нещата с радиото ги усещам така: връткаме си станциите на различни честоти и каквото приемаме, такова и предаваме. От ниски, "сатанински честоти" на злоба, омраза, завист, негодувание- до високи, "божествени" на любов, благодарност, творчество, съпричастие. И си връткаме копчето за настройка на хиляди честоти между тях.
Като се задържим на една станция повечко време и започва предаването от главата в живота .

--------------------

Avat@r

Регистриран: 10.11.2009
    #2889114 - 28.03.2012 05:21 [Re: звездна]

Цитат:

Аз лично не вярвам, че сатана и неговите ангели имат способността да подслушват човешките мисли, нито пък да чуват интимните ми молитви и общението ми с Бога. Категорично не.

могат, могат...а на бас ? всичките ти молитви чуват

Страници: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)

Допълнителна информация
0 регистрирани и 0 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  Ellia, libra 

Изпечатай темата

Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг:
Брой показвания: 1008

Мнението ти за темата:

Прехвърли се в

ALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2012 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.021 seconds in which 0.009 seconds were spent on a total of 14 queries. Zlib compression enabled.