_Arwen_

Регистриран: 01.12.2008
|
Re: Скандинавия
#2813714 - 04.07.2011 23:34
[Re: Gerritsen]
|
|
|
Мерси за свежото инфо, но аз имах предвид адвокатка в Копенхаген, която говори български език.
-------------------- Failure is always an option.
|
wekadion
новак

Регистриран: 28.03.2009
От: София-Копенхаген
|
#2816987 - 13.07.2011 18:00
[Re: _Arwen_]
|
|
|
Цитат:
Мерси за свежото инфо, но аз имах предвид адвокатка в Копенхаген, която говори български език.
разбира се, това е най доброто, просто не мислех, че може да има, затова питах за рускоговорящ, защото английския не ми е перфектен....... Благодаря предварително, ако искаш пиши на лични.
|
saseda77
неориентиран
Регистриран: 23.08.2011
|
#2830870 - 25.08.2011 09:55
[Re: wekadion]
|
|
|
Между другото като гледам, скандинавските страни криза не ги лови - не знам дали защото са толкова далече там на север или поради друга причина, но когато се говори по новините за кризата, до сега един път не съм чул да споменат някоя от скандинавските страни...
-------------------- "Колата вози тялото, мотора душата"!
|
forigner
член

Регистриран: 01.10.2010
От: in the hell
|
#2839760 - 30.09.2011 16:58
[Re: saseda77]
|
|
|
Явно защото са социални държави и мислят за своето население ,не като някои други (България) дето се чудят как да ти вземат парите с всякакъв вид данък , да ти намлят заплатата и вдигнат цените.Без коментар ,ако мога ще замина за там нищо че зимата си е клинч и няма и да се върна.
|
rumiana sandanska
неориентиран
Регистриран: 18.12.2011
|
|
Здравейте на всички във форума. Конкретно на въпроса - търся хора, които биха ми помогнали да намерят работа на мен и моята приятелка в норвегия - нискоквалифицирана работа в сверата на почистването. Докато научим норвежки - засега знаем само английски език. Давам имел - peperuda1122@abv. bg. Ние не можахме да намерим представители на българската общност и затова правим опити да се свържем с хора, които живеят там и могот да помогнат.
|
tidiyo
ориентиран
Регистриран: 05.01.2012
|
|
Здравей Vianne!Казвам се Тихомир Йорданов и бих искал да те попитам за няколко неща свързани с живота в Норвегия.Нека започна с това, че до преди две години бях и работих там в една ферма за животни в близост до Ставангер в която бях за четвърти път в последните две години и половина.Идеята сега ми е да се установя,аз и приятелката ми за много дълго време в тази прекрасна страна и не знам от къде да започна .Искам да те питам според теб как ще е по-добре,да научим езика в България или да отидем там на място и след като помоля шефа ми да ми намери някаква работа и установим тогава да се захванем с езика постепенно,и двамата знаем англиския на разговорно ниво и за в началото мисля че ще се справим.В момента работя в най-голямата фирма за климатизация и вентилация в България,бил съм и водопроводчик бояджия и общо взето бързо се интегрирам в работната и битова среда.По горе прочетох едно твое мнение, че на север е по-лесно да се интегрираш,а на мен идеята ми беше да съм по-близо до Ставангер или Берген защото там са познатите ми норвежци и тяхната препоръка и помощ би ми била полезна.Много би ми помогнало мнението ти и ти благодаря предварително за отделеното време!
|
maurice
неориентиран
Регистриран: 11.10.2010
|
#2871958 - 02.02.2012 15:23
[Re: tidiyo]
|
|
|
Здравейте. Тази година ще кандидатствам за магистратура в Дания и Швеция и искам да попитам какви са възможностите за работа на студенти там. Английския ми е перфектен, но със скандинавските езици съм така че предварително благодаря за всяка информация.
|
eliz
ориентиранa...

Регистриран: 10.07.2004
От: UK
|
#2886649 - 16.03.2012 23:15
[Re: maurice]
|
|
|
Цитат:
Здравейте. Тази година ще кандидатствам за магистратура в Дания и Швеция и искам да попитам какви са възможностите за работа на студенти там. Английския ми е перфектен, но със скандинавските езици съм така че предварително благодаря за всяка информация.
ако говориш добре английски, смятам в швеция ще ти е по-лесно с езика. шведския е с много лесна граматика, бързо ще го научиш. тук казват че е като немски но с английска граматика  ако отбираш малко от немски, значи мин. 50% от написаното на шведски ще успееш да разбереш.
датския лично аз намирам за ужасно труден език. дори писмени текстове /щото като говорят съвсем не зацепвам и дума/ намирам за неразбираеми.
та, ако езика ти е критерия - шведския е по-лесен, а и шведите имат най-добрия скандинавски университет - университета в Лунд (на 10 мин, с влака от Малмьо и 40 мин с влака/кола от Копенхаген). от друга страна в Дания е ужасно скъпо, ама ужасно. Мои приятели датчани в Копенхаген пътуват често до Малмьо в Швеция /само 30 мин, по новия мост/ за да пазаруват, в Дания направо ще получиш инфаркт като им влезеш в супермаркета, сигурно затова нямат толкова дебеланковци там 
относно работа за студенти - пиши / чети в студентския форум на съответния университет или питай директно в администрацията на уни-то. обикновено добрите университети предлагат помощ при намирането на работа, някой дори в самия уни (в библиотеката или нещо друго подобно).
-------------------- man is as big as his dreams are...
|
Vianne Rocher
Nomad

Регистриран: 19.04.2006
|
#2886703 - 17.03.2012 09:07
[Re: eliz]
|
|
|
Еее, не е чак толкова скъпо в Дания . Там съм си пазарувала неща на цени, по-ниски от в България -хипермаркетите Bilka например. Също- не мсля, че Швеция е по-евтина. Не сравнявай Копенхаген с останалата част на Дания. Сравни Копенхаген със Стокхолм. Естествено, има ги евтините магазини в южната част на Швеция и разбира се, ако ги сравниш с магазините в Копенхаген, ще има огромна разлика . Норвегия е къде-къде по-скъпа от Дания и Швеция.
-------------------- But still the clever north wind was not satisfied. It spoke to Vianne of towns yet to be visited, friends in need yet to be discovered, battles yet to be fought...
|
maurice
неориентиран
Регистриран: 11.10.2010
|
#2886995 - 19.03.2012 00:31
[Re: eliz]
|
|
|
Благодаря за информацията. Тази седмица разбрах че са ме приели в Швеция, така че насочваме натам усилията и ще видим какво ще стане. По принцип видях, че Швеция няма ограничения за работа, но ще видим дали с английски ще мога да си намеря нещо или ще овладяваме шведския. Още веднъж благодаря.
|