Anita82
член

Регистриран: 04.07.2011
|
Re: Процедура за емиграция в НОВА ЗЕЛАНДИЯ
#2837147 - 19.09.2011 10:26
[Re: Pencho2]
|
|
|
Така...почти събрах документите за асесмънт и минах през една фирма за преводи и легализации да разпитам за цени и тн. Та възникна следният въпрос - трябва ли да легализирам дипломите? Знам че документи се подават на 2 пъти - към NZQA и към емиграционните, някой от тях иска ли легализация на нещо или превод от заклет преводач е достатъчен? (Същият въпрос важи и за ACS assessment за Австралия ако някой е запознат, от ИЕЛТС резултата ми зависи къде ще подавам)
|
NikiG
емигрирал

Регистриран: 11.01.2010
От: Окланд, Нова Зеландия
|
#2837169 - 19.09.2011 12:18
[Re: Anita82]
|
|
|
Здрасти, нека Pencho2 да отговори. Тази тема като цяло доста сме я дъвкали. Според мен (но това е неофициално и непроверено мнение) е достатъчно дипломата да й направиш копие, да го завериш нотариално и след това да преведеш дипломата заедно с нотариалната заверка - в тази последователност - при заклет преводач. Изискванията за преводачите са: да са компетентни, да работят за фирма, чиято основна дейност е преводи и да си заплатила за услугите. Тъй като NZQA ти искат и оригиналните дипломи да ги видят с очите си, не ги интересува толкова да минават през МнВР. Успех!!
-------------------- Одисея на емигранта
страничка във фейсбук
Резюме/CV
|
Pencho2
новак

Регистриран: 16.03.2011
|
#2837268 - 19.09.2011 18:05
[Re: NikiG]
|
|
|
Както винаги NikiG оцели десятката 
Отиваш на нотариус, там ти ксерокопират и заверяват копия. Носиш нотариално заверените копия на преводач, за да ги преведе, да впише нотариалната заверка в превода и да прикрепи заверените копия към превода.
В интерес на истината прикачените копия към превода може да не са нотариално заверени, НО NZQA така или иначе искат комплект заверени копия, който да остане при тях.
С други думи не ти трябва легализация, НО когато дойде време за действие ти препоръчвам отново да прочетеш точно какви документи трябва да предоставиш, защото изискванията понякога се променят.
Успехи!
|
zhivets
неориентиран
Регистриран: 22.01.2012
|
#2869037 - 23.01.2012 21:50
[Re: Pencho2]
|
|
|
Niki/Pencho здравейте,
За първи път се включих във форума преди 2 дни. Ние с моята съпруга се замисляме за емиграция в НЗ. Започваме да четем докиментите от страницата на имиграционните, както и това което пишете във форума Все оше не мога да се ориентирам, но дали можете да дадете мнение: Аз съм на 44 Завършил съм Морско Училище специалност Радиолокация (за военния флот) и гражданска специалност радио и телевизионна техника - Радио Инженер За съжаление нещата се стекоха така, че не съм работил по специалността си. Закриха всичко цивилно и радиолокационно в България. От 16 години работя в транспорта, спедицията и логистиката. Нямам проблем с доказването. завъшил съм и Немска Гимназия. Имам изкарано дистанционно обучение Diploma in Logistics Management, UK Lloyds Maritime Academy, но без изпит и Диплома само Syllabus-а 2006-2007 (предполагам, че не се брои). 2011 изкарах дистанционно Fundamentals of Transport Logistics към IBC Global Academy, UK и имам сертификат. IELTS academic level - overall band 6.0 April-May 2011 Други сертификати, които имам са в сферата на хобито ми - моторни лодки и спортове. RYA (Royal Yachting Associates), UK /виждам, че има такива центрове и в НЗ/ съм член от 2008-2009 и сертифициран с изкарани курсове в Англия по: - Power Boat level 2, Intermediate and Advanced level - First Aid - RYA/MCA Maritime Radio Operator certificate of competence short range certificate - sea survival technics certificate - RYA/MCA certificate of competence yachtmaster coastal Power Boat endorsement - Френскски език 120 часа към Алианс Франсез - Немски писмено и говоримо (Немска гимназия) В момента ще започна курс за мотокарист към работата. - Dealership Training school certificate of completion 'EZ-dock' Inc, USA - за монтаж и инсталация на плаващи пластмасови понтони и портове
съпругата ми е на 41 години и има завършени - варненска търговска гимназия (икономическия техникум навремето- - 'оператор-отчетник' каквото и да значи, превеждат го като Operator-accountant - certificate of achievement Gables School of cookery, UK - foundation certificate in food hygiene, UK (royal society for public health) - кара english academy europe level B1 - от 17 години работи също в shipping-a това ни събра, а от 11 работи в предтсавителството за България на Швейцарска корабна компания MSC - Mediterranean Shipping Company, S.A. - имат контейнеровози и пасажери - в офиса отговаря за Customer service.
имаме дъщеря на 14.5 години учи биология с френски език
ако не съм пропуснал нещо бихте ли ми помогнали в ориентирането за точкуването и евентуална оценка на шансовете, за което благодаря предварително.
|
Dreamcaster
ориентиран
Регистриран: 09.11.2010
От: Drogheda,Ireland
|
Процедура за емиграция в НОВА ЗЕЛАНДИЯ
#2869664 - 25.01.2012 16:11
[Re: zhivets]
|
|
|
ЗдравейТе семейство кандидат кивита! 
Снощи късно мъжа ми видя вашият пост, но не му остана време да седне да отговори подробно и да помогне с каквото ние сме разбрали до момента. Предполагам че ще остане време да го направи днес. Според мен най-лесно и просто е да се консултирате с имиграционен консултант относно процедурата, той да прецени шансовете ви, да направи предварителна оценка, за да не се чудите как точно да пресметнете точките си. Ние в крайна сметка ще направим точно това за да сме спокойни че шансовете ни са реалнo преценени. Ще ви пиша на лични координати на имиграционен консултант, откъдето можете да подадете assesment form и да зададете вълнуващите ви въпроси.
Поздрави И Успех!
-------------------- Все туй копнение в духът,
все туй скиталчество из път,
на който не съзирам края.
И поглед вечно устремен
напред, към утрешния ден,
без там пристанище да зная...
|
Veda Slovena
нов
Регистриран: 18.11.2011
|
#2872057 - 02.02.2012 20:47
[Re: Dreamcaster]
|
|
|
Dreamcaster, здравей! Би ли могла да ми дадеш повече инфо за въпросните имиграционни консултанти? Някакви координати,евентуално, и как да се ориентирам кой от тях наистина би свършил работа? Поздрав!
|
Dreamcaster
ориентиран
Регистриран: 09.11.2010
От: Drogheda,Ireland
|
#2872825 - 05.02.2012 13:19
[Re: Veda Slovena]
|
|
|
Здравей, Veda Slovena! Писах бележка на лични. Ако имате някакви други въпроси, на които можем да отговорим пишете ни.
Успех!
-------------------- Все туй копнение в духът,
все туй скиталчество из път,
на който не съзирам края.
И поглед вечно устремен
напред, към утрешния ден,
без там пристанище да зная...
|
zarxt
неориентиран
Регистриран: 02.02.2011
|
#2873609 - 07.02.2012 15:08
[Re: Anita82]
|
|
|
Цитат:
Така...почти събрах документите за асесмънт и минах през една фирма за преводи и легализации да разпитам за цени и тн. Та възникна следният въпрос - трябва ли да легализирам дипломите? Знам че документи се подават на 2 пъти - към NZQA и към емиграционните, някой от тях иска ли легализация на нещо или превод от заклет преводач е достатъчен?
Ние си подавахме документите горе долу преди около година и тогава пишеше, че искат оригиналите на дипломите а не копия или заверени копия. Изпратихме им оригиналните дипломи заедно с не легализиран превод и всичко беше наред.
|
NikiG
емигрирал

Регистриран: 11.01.2010
От: Окланд, Нова Зеландия
|
#2873666 - 07.02.2012 17:50
[Re: zarxt]
|
|
|
NZQA иска ОРИГИНАЛИ (+превод където е необходимо на акад. справка)
-------------------- Одисея на емигранта
страничка във фейсбук
Резюме/CV
|
BadaBing
неориентиран
Регистриран: 13.02.2012
|
#2875717 - 13.02.2012 16:34
[Re: NikiG]
|
|
|
Здравейте,
А как се доказва трудов стаж? Преведена и заверена(легализирана) трудова книжка не е ли досатъчно или трябва писмо/бележка от всеки един работодател?
|